REVISTA PRESEI 07.06.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 iunie 2012

ADEVARUL

Speculatorii cred în aur: ţinta de 2.000 de dolari s-a îndepărtat, dar rămâne validă

În ciuda numeroaselor previziuni de creştere preţul aurului se află încă în cea mai mare corecţie a ultimilor zece ani. Momentul revenirii la nivelul de 2.000 de dolari pe uncie nu este însă departe, spun aşa-numiţii "gândaci de aur", adică acei investitori care încă mai cred în potenţialul de creştere al metalului preţios. Preţul aurului se află încă în cea mai prelungită perioadă de scădere din ultimii zece ani. Şi numai în ultimele circa patru luni preţul metalului galben a înregistrat o scădere de circa 10%. Instituţii precum Bank of America, Goldman Sachs Group, Morgan Stanley sau Barclays (care, în decembrie şi ianuarie îndemnau investitorii să cumpere aur, susţinând că actuala criză a datoriilor suverane va împinge preţurile la peste 2.000 de dolari uncia) susţin însă că aurul îşi va reveni în decursul acestui an sau în 2013.

Anchetă la banca spaniolă Bankia, ameninţată de faliment

O unitate care se ocupă de lupta anti-corupţie din ministerul public spaniol a deschis o anchetă asupra băncii spaniole Bankia, a anunţat, miercuri, un purtăror de cuvânt al ministerului, citat de Reuters. Bankia a ajuns în starea aceasta din cauza proestei gestiuni, corupţiei larg răspândite şi relaţiilor incesuase dintre public şi privat, scrie publicaţia "Le Temps". În ultimul timp au fost tot mai multe cereri către guvernul Rajoy să facă lumină în această afacere. A patra mare bancă din Spania, Bankia, a cerut un ajutor de stat de 19 miliarde de euro, anunţând că, în loc să aibă profit de 309 milioane de euro, aşa cum a anunţat în februarie, a înregistrat o pierdere de 2,98 miliarde de euro, în 2011. Acţiunile Bankia au fost suspendate de la tranzacţionare, la bursa din Madrid.

Barack Obama şi David Cameron doresc "un plan imediat" pentru zona euro

Preşedintele american Barack Obama şi premierul britanic David Cameron sunt de acord asupra necesităţii unui "plan imediat" de soluţionare a crizei euro, a anunţat miercuri Downing Street, relatează AFP. Cei doi lideri au purtat o conversaţie telefonică, marţi seara, atât pe tema crizei datoriilor în Europa, cât şi a viitorului summit G20. Premierul britanic i-a îndemnat deja, în mai multe rânduri, pe liderii ţărilor din zona euro să întreprindă "acţiuni decisive" în vederea soluţionării acestei crize, exprimându-şi îngrijorarea faţă de un posibil "uragan" care ar putea să lovească în plin economia britanică şi sistemul său bancar. Potrivit Downing Street, Cameron urmează să efectueze joi o vizită la Berlin, cu scopul de a discuta despre această situaţie cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

JPMorgan, investigată de guvernul SUA pentru tranzacţiile "balenei londoneze"

Guvernul american investighează operaţiunile "balenei londoneze" - celebrul trader al JPMorgan care, prin tranzacţiile făcute în prima parte a acestui an, a bulversat pieţele financiare. Oficialii americani vor să stabilească dacă banca a respectat reglementările cu privire la riscuri şi dacă a oferit pieţei, investitorilor şi organismelor de reglementare informaţiile adecvate în legătură cu operaţiunile realizate şi efectele acestora. În aprilie, presa financiară a raportată că un trader JPMorgan, poreclit "balena londoneză", a efectuat o serie de tranzacţii foarte mari, cu produse financiare derivate pe pieţele de CDS-uri, tranzacţii care au panicat şi bulversat pieţele financiare la acel moment. JPMorgan a suferit pierderi de peste 2 miliarde de dolari în primăvara acestuia an dintr-o serie de tranzacţii cu instrumente derivate complexe

Criza bate şi la uşa Germaniei

Pentru prima dată din ianuarie, DAX, indexul bursei germane, a scăzut sub pragul de 6.000 de puncte, ceea ce înseamnă că Germania este atinsă de recesiune. "Germania va trebui să acţioneze urgent şi să accepte faptul că politica economică nu mai trebuie limitată doar la spaţiul naţional", scriu ziarele din această ţară. Potrivit "Der Spiegel", "cea mai mare greşeală a Germaniei a fost aceea că a văzut criza drept o problemă a grecilor, portughezilor, spaniolilor şi italienilor, dar aceasta nu mai o opţiune". Ca ţară exportatoare, Germania se bazează atât pe vecinii europeni (printre care Grecia şi Spania, care se confruntă cu o mare instabilitate economică), cât şi pe ţările emergente (unde creşterea economică încetineşte) .

Încă 10.000 de români îşi pot lua "Prima Casă 4"

Ministerul Finanţelor va suplimenta cu 200 de milioane de euro plafonul de garanţii pentru programul guvernamental "Prima Casă 4". Veşti bune pentru românii care vor să-şi cumpere o locuinţă prin credite "Prima Casă" garantate în proporţie de 50% de stat. După ce două bănci şi-au epuizat deja plafonul de garanţii, iar celelalte au anunţat că resursele alocate programului guvernamental sunt pe terminate, Ministerul Finanţelor a propus ieri suplimentarea sumelor alocate instituţiilor bancare înscrise în "Prima Casă 4".

CURENTUL

Preţul trădării Doinei Melinte - un post de vicepreşedinte la Agenţia Anti-Doping

Doina Melinte , fosta preşedintă a Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, a schimbat, după 20 de ani, tabăra politică, abandonând PDL în favoarea PSD. Preţul trădării a fost unul pe măsura campioanei, un post călduţ de vicepreşedinte la Agenţia Anti-Doping, cu rang de subsecretar de stat şi, cel mai probabil, îngroparea scandalului legat de participarea ilegală a fiicei sale la sesiunea specială de bacalaureat rezervată olimpicilor. Negocierile privind trecerea Doinei Melinte în ograda PSD au început imediat după căderea guvernului Ungureanu, fosta campioană mondială fiind decisă să nu piardă privilegiile funcţiei.

Antonescu ştie doar că vrea să-l debarce pe Băsescu, dar nu şi pentru ce

Lăsat pe tuşă doar cu o promisiune pentru preşedinţie tocmai în 2015, Crin Antonescu începe să se simtă tot mai tras pe sfoară de colegul Victor Ponta. Sedus şi apoi abandonat într-un colţ al USL, Antonescu trebuie să facă tot posibilul să ajungă mai repede preşedinte, deoarece alianţa cu PSD s-ar putea rupe oricând după alegerile locale şi cele parlamentare în funcţie de scorurile obţinute de cele două formaţiuni. În acest sens, Antonescu se chinuie să adoarmă vigilenţa adversarilor politici şi continuă în secret planul Felix de răsturnare a preşedintelui Băsescu. USL pregăteşte deja paşii legali în acest sens făcând abuz de poziţia majoritară în Parlament, acolo unde încearcă modificarea atribuţiilor Curţii Constituţionale.

CURIERUL NATIONAL

Cum ies din aşteptare cumpărătorii de case?

Aproape jumătate dintre bucureştenii interesaţi amână să cumpere o locuinţă pentru că aşteaptă noi ieftiniri. Piaţa ar putea fi mişcată şi de o schimbare de atitudine din partea băncilor, în condiţiile în care "Prima Casă" este pe terminate. Majoritatea celor interesaţi nu ar plăti mai mult de 60.000 de euro pentru o locuinţă şi preferă blocurile vechi. Piaţa imobiliară nu a adus schimbări prea mari anul acesta, iar în contextul actual, potenţialii cumpărători nu prea se înghesuie să îşi achiziţioneze locuinţe. Cu toate că, în ultima vreme, preţurile la case au scăzut constant, cumpărătorii consideră că mai este loc de ieftiniri şi amână decizia de achiziţie pentru că aşteaptă ca locuinţele să se mai ieftinească.

Bancomatele Europei decid soarta zonei euro?

Oare viitorul zonei euro va fi decis la miile de ATM-uri de pe întregul continent? Acest lucru ar putea fi o exagerare, însă spaniolii şi grecii retrag miliarde de euro din conturile bancare şi le trimit undeva mai "în siguranţă". Mai mult de atât, sunt şi încurajaţi să facă acest lucru. Deutsche Bank, de exemplu, solicită banii spaniolilor "nervoşi" de probleme de solvabilitate ale băncilor din Spania. O astfel de nervozitate este de înţeles, mai ales că Guvernul spaniol se luptă să injecteze lichiditate în cea de-a patra cea mai mare bancă din ţară - Bankia - şi alte instituţii financiare, copleşite de credite imobiliare neperformante. Ministrul de Finanţe Cristobal Montoro a admis, marţi, la un post de radio spaniol că statul are "o problemă cu accesarea pieţelor".

De ce nu s-a dezvoltat sistemul tichetelor de vacanţă

Tichetele de vacanţă reprezintă o oportunitate pentru turismul românesc, dar dezvoltarea lor a rămas la stadiul incipient şi prea puţini angajatori utilizează acest sistem, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS). "Problema de fond a nedezvoltării pieţei este aceea că angajatorii nu le acordă, fie din cauza lipsei de informaţii, fie din cauza unor măsuri prevăzute în legislaţie". Un număr mic de hoteluri, pensiuni şi agenţii dezvoltă pachete all inclusive pentru România, iar sistemul s-ar potrivi foarte bine cu tichetele de vacanţă. Este important de ştiut că angajatorul care alege să motiveze angajaţii cu tichete de vacanţă are avantaje multiple. Cel mai important este cel financiar, deoarece tichetele de vacanţă sunt deductibile financiar până la valoarea anuală de 4.200 lei per angajat.

Moody`s a retrogradat Erste, Raiffeisen şi UniCredit Austria

Moody's a retrogradat ieri şase bănci din Germania şi trei din Austria - Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria, considerate de agenţie vulnerabile la condiţiile dificile de pe unele pieţe din Europa Centrală şi de Est şi la noi şocuri provocate de criza din zona euro, informează Mediafax. Ratingul Erste Group Bank a fost coborât cu două trepte, la "A3", în timp ce calificativele Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria au fost reduse cu câte o treaptă, la "A2", respectiv "A3", potrivit unui comunicat transmis ieri de Moody's. Erste deţine în România grupul BCR, în timp ce Raiffeisen este prezentă prin Raiffeisen Bank, iar Bank Austria controlează subsidiara românească a UniCredit.

EVENIMENTUL ZILEI

Guvernul Ponta: O lună cu multe gafe şi puţine soluţii economice

Noul cabinet a continuat politicile economice ale PDL, a respectat angajamentul cu FMI, dar deja şi-a atras suspiciuni de corupţie. După o lună de la instalare guvernul Ponta nu a dezamăgit: nu a promis aproape nimic concret, deci nu a avut nimic deosebit de îndeplinit. Principalul obiectiv a fost continuarea acordului cu FMI, în consecinţă negocierile cu această instituţie s-au încheiat în timp record. Salariile bugetarilor au fost "reîntregite" doar parţial. Ultima tranşă va veni în contul bugetarilor în ianuarie. Cea mai mare parte a promisiunilor făcute de USL când era în opoziţie s-a amânat pentru 2013.

LICITAŢIE PENTRU BRANDURILE ADEVĂRUL HOLDING. Click, adjudecat de avocata Adevărul Holding pentru 11 milioane de lei | LIVE TEXT

Licitaţia pentru marca Click a fost adjudecată cu 11 milioane lei de Emilia Ciucan, avocată Adevărul Holding, despre care firma de insolvenţă a spus că ar face parte din "grupul DP". Orlando Nicoara (Mediafax Group) a anunţat că va contesta licitaţia, citind argumentaţia avocaţilor care arată că toate mărcile asemănătoare ar fi trebuit vândute împreună. Pentru această publicaţie s-au luptat Mihnea Vasiliu, care reprezintă Ringier, Orlando Nicoară, pentru Mediafax Group, Silviu Stratulat, în nume personal, şi Ciucan Niculina Emilia, avocată Adevărul Holding - în nume propriu.

Ţara în care oamenii ar trebui să fie îngrijoraţi: BENZINA E PREA IEFTINĂ

În ultimele săptămâni, preţul barilului de petrol a scăzut atât de mult încât în unele ţări, preţul benzinei a scăzut suficient de mult cât să merite o sărbătorire a evenimentului. "Înainte să celebraţi că benzina va fi ieftină la vară, gândiţi-vă la implicaţiile pe care cererea redusă de petrol o are asupra economiei", le scriu cei de la CNN Money americanilor, care pot pune liniştiţi benzină multă în rezervoarele maşinilor cu motoare gurmande, în condiţiile în care, pe alocuri, galonul de benzină are un preţ chiar mai mic de 3 dolari. În bani româneşti, asta înseamnă undeva pe la 50-60 de euro cenţi litrul de benzină, preţ pe care l-ar invidia orice ţară din Europa. Cu toate acestea, scriu jurnaliştii americani, bucuria nu ar trebui să fie foarte mare, pentru că ieftinirea petrolului nu este decât un semnal al cererii scăzute, ceea ce este, în final, semnalul declinului economic american în special, dar şi global.

Minune: când vedem primul şef privat la stat

Variantele cele mai probabile sunt Hidroelectrica, Electrica Furnizare şi Romarm. Ministerul Economiei a primit deja propuneri pentru posturile de director general în companiile de stat, de la firmele de recrutare cu care lucrează în acest proiect, conform declaraţiilor lui Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). Până la sfârşitul acestei luni, ar trebui ca dintre candidaţii propuşi să fie făcută alegerea finală pentru cel puţin una dintre cele zece companii aflate în acest proces. Şeful OPSPI a refuzat să dea detalii despre candidaţi, însă a precizat că statul îşi doreşte să aibă şi manageri din străinătate.

Asociaţia Cuţu-Cuţu: "Câinii nu sunt evrei ca să fie duşi la Auschwitz"

Asociaţia Cuţu-Cuţu a publicat un comunicat cu un titlu care i-a făcut pe reprezentanţii Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să se autosesizeaze. "Ne amintim cu toţii la ce chinuri au fost expuşi evreii în timpul războiului. Regretăm cumplit. Acelaşi lucru se întâmplă acum cu câinii," scria într-un comunicat de presă postat vineri de Asociaţia "Cuţu-Cuţu" pe site-ul asociaţiei, intitulat "Câinii nu sunt evrei ca să fie duşi la Auschwitz. Un adăpost cu 10.000 de câini?". Când şi-au dat seama de gafa făcută, reprezentanţii asociaţiei au modificat titlul comunicatului. Astfel că, pe site a apărut: "Un Auschwitz la altă scară: adăposturile de stat. Un padoc cu 10.000 de câini?".

Acad. Prof. dr. Laurenţiu Popescu, părintele telocitelor: "Bucureştiul va fi centrul mondial al medicinei"

Timp de trei zile, Bucureştiul va găzdui un congres la care va fi prezentă toată crema medicinei mondiale. Printre alţii, vor vorbi profesorul Piero Anversa de la Universitatea Harvard, considerat părintele celulelor stem, şi profesorul Winblad de la Institutul Karolinksa din Stockholm, membru al Comitetului Nobel, specialistul numărul unu în boala Alzheimer. Academicianul Laureţiu M. Popescu, organizatorul congresului, dar şi unul dintre deţinătorii aşa-numitului "premiu Nobel în Cardiologie" pentru descoperirile sale în "repararea stricăciunilor provocate de infarctul de miocard", vorbeşte despre importanţa acestui congres, dar şi despre ce le lipseşte cercetătorilor români pentru a atinge marea performanţă.

JURNALUL NATIONAL

Ce sfaturi le-ar da grecii antici grecilor moderni pentru a ieşi din criză

Profesorul de istorie clasică, Armand D'Angour, de la Universitatea Oxford, a acceptat, la cererea BBC, să facă un exerciţiu de imaginaţie, anume - să conceapă o serie de sfaturi pe care grecii antici, părinţii civilizaţiei moderne, le-a da grecilor din ziua de azi pentru a ieşi din criză. Armand D'Angour a apelat la exemple istorice, la filosofia grecilor antici şi la literatura rămasă pentru a face corelaţii cu situaţia actuală. În secolul 6, înaintea erei noastre, atenienii erau înglodaţi în datorii, tensiunile sociale erau la ordinea zilei, iar ţăranii săraci deveneau sclavi de nevoie, vânzându-se pentru a-şi putea întreţine familiile. O revoltă era iminentă, astfel încât, aristocratul Solon a intervenit, devenind un mediator între clasele sociale. Acesta a propus abolirea anumitor datorii, a stabilit o limită de pământ care poate fi deţinut de fiecare cetăţean şi a impus taxe în funcţie de veniturile fiecăruia.

Ştefan Gheorghe, noul şef al Hidroelectrica

Ştefan Gheorghe va conduce provizoriu Hidroelectrica, în locul fostului director general Dragoş Zachia, până la numirea managementului profesionist aşa cum a fost convenit cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din sectorul energetic. Gheorghe a fost numit săptămâna trecută în consiliul de administraţie al Transelectrica, transportatorul naţional de electricitate. Născut în 1955, Ştefan Gheorghe este energetician de meserie şi are un doctorat în electroenergetică. A lucrat de 30 de ani în sectorul energetic, în cadrul RENEL, CONEL iar mai recent, la Electrica şi CEZ.

The Economist: Românii par să fi uitat vechiul proverb "Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă"

"Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă" este un vechi proverb românesc ce sugerează că orice lucru obţinut de cineva în viaţă trebuie să vină cu un efort, scrie publicaţia economică The Economist. Majoritatea românilor par să fi uitat acest proverb în timpul regimului comunist, care le oferea cetăţenilor o locuinţă şi un loc de muncă indiferent de eforturile lor. Acum le este greu să acceseze fondurile de la Uniunea Europeană, lucru care implică depunerea unui efort. A doua cea mai săracă ţară din UE, România continuă să eşueze în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, fiind statul cu cea mai redusă rată de absorbţie din Uniunea Europeană.

Retragerea americanilor din războaie pune pe butuci o fabrică românească de tradiţie

Odată cu retragerea americanilor din războaie, comenzile pentru camioanele fabricate de Roman Braşov s-au oprit. Uzina are acum mari probleme şi aşteaptă să vină comenzi pentru tractoare din Africa. Uzina Roman Braşov a pierdut contractele de pe care le avea cu Armata Americană pentru livrarea de camioane care au ţinut-o în viaţă din 2004. Potrivit directorului Carol Rugacs, în noiembrie anul trecut, trebuia să se semneze un contract cu americanii pentru 360 de camioane modificate pentru asalt şi transport trupe care ar fi urmat să plece pe teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Irak.

NATIONAL

Cum a incasat gasca lui Nastase doua milioane de euro de la Metrorex

Baietii destepti ai lui Adrian Nastase au dat inca o lovitura de zile mari! Firma care detine fostul strand Straulesti, unde exista acum o piscina de lux, promovata intens de Mihnea si Andrei, a fost despagubita de Metrorex cu doua milioane de euro, pentru o expropriere cauzata de extinderea retelei de metrou. Fericitul castigator al "lozului" de doua milioane de euro este tanarul afacerist Stefan-Bogdan Lucov (33 de ani), interpus al afaceristului Alexandru Bittner si om de casa al lui Adrian Nastase. Firma Agrement Serv SRL, la care Lucov este asociat, are sediul pe Sos. Bucurestii Noi, la numarul 247, fix in drumul magistralei de metrou care se exinde pana pe malul Lacului Straulesti.

Primarul Liviu Negoita a demarat reabilitarea gratuita a blocurilor din Sectorul 3

Primaria Sectorului 3 va suporta integral reabilitarea termica a blocurilor, preluand inclusiv cota de 50% care revenea Ministerului Dezvoltarii Regionalale si Turismului. In ciuda faptului ca liberalii si pesedistii au incercat sa blocheze proiectul pentru a-l pune intr-o lumina proasta pe primarul Liviu Negoita, Consiliului Local al Sectorului 3 a adoptat totusi hotararea prin care primaria a preluat integral cheltuielile aferente lucrarilor de interventie care au drept scop cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte.

Transparency International: Afaceristii fura pe mana guvernantilor

Organizatia Transparency International a facut praf tarile UE, intr-un raport numit "Bani, putere si politica: riscurile coruptiei in Europa". Nu ca ar fi vreun breaking news! Intr-un raport voluminos, TI denunta "relatiile stranse dintre companii si Guverne, care favorizeaza coruptia si au afectat stabilitatea economica in Europa". Fenomenul coruptiei este in crestere in Europa, iar TI enumara vinovatii: partidele politice, firmele si functia publica! Acestea sunt foarte slabe in combaterea darii si luarii de mita. Bulgaria si Romania sunt trecute la categoria tarilor "care prezinta in continuare cea mai mare preocupare".

Jubileul Reginei Elisabeta, 6 miliarde de lire sterline

Jubileul "de diamant" al Reginei Elisabeta a avut un pret pe masura. Britanicii au stat acasa timp de aproape o saptamana, iar economia a inregistrat un minus de sase miliarde de lire sterline. Potrivit publicatiei Daily Mail, zeci de milioane de britanici au "fentat" munca, iar unii si-au mai luat o zi libera dupa jubileu, pentru "refacere". Analistii publicatiei avertizeaza ca, in acest mod, pierderile inregistrate de economia britanica ar putea fi chiar mai mari de sase miliarde de lire sterline.

PUTEREA

Încă 30 de bani pentru oralul de la Bac

Ministrul interimar al educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, Liviu Pop, a majorat plata profesorilor care fac parte din comisiile de la examenul de bacalaureat, după cum a promis. Vestea proastă pentru cadrele didactice este că majorarea va fi de doar 15%. Mai exact, un profesor corector de la Bac va primi în plus faţă de cei 4 lei aprobaţi iniţial, prin Ordinul fostului ministru al educaţiei, Cătălin Baba, încă 60 de bani pentru fiecare lucrare vizată. Mai rău este pentru profesorii evaluatori de la probele orale, care primesc numai 30 de bani în plus pentru fiecare candidat.

Călin Popescu Tăriceanu şi Ionuţ Popescu, audiaţi în şedinţă secretă

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi fostul ministru al Finanţelor Ionuţ Popescu vor fi audiaţi în şedinţă secretă, miercuri, la Curtea Supremă, în dosarul privatizărilor strategice. În acest dosar, foştii miniştri ai Economiei şi Comunicaţiilor Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy sunt judecaţi pentru trădare si aderare la grup infracţional organizat. Cei doi sunt acuzaţi că au transmis secrete legate de privatizarea unor companii energetice şi nu numai. Vasile Blaga, Bogdan Olteanu, Marko Bela şi Adriean Videanu au fost, de asemenea, audiaţi. La sfârşitul anului 2006, după ce SRI a sesizat că mai mulţi secretari de stat şi consilieri au colaborat pentru favorizarea obţinerii unor contracte cu statul român de către anumite firme de consultanţă, a fost demarată o ancheta în acest caz, scrie realitatea.net.

Noul şef de la Romgaz, urmărit penal

Guvernul Ponta a făcut mai multe numiri în posturi de conducere care nasc controverse. Romgaz are şef nou anchetat penal pentru subminarea economiei naţionale. Iar marea campioană Doina Melinte, după ce a fost izgonită de la Autoritatea de Sport, este desemnată în funcţie de conducere la Agenţia Anti-Doping. Noul director general al companiei de stat Transgaz este Ioan Rusu, până în prezent doar director adjunct, potrivit unor surse guvernamentale. Rusu a mai fost director general în perioada 2007-2009, informează Agerpres. La Romgaz, director general este Corin Cîndrea, directorul de resurse umane al companiei. Cîndrea este şi preşedintele Clubului de Fotbal Gaz Metan Mediaş. Cîndrea a ajuns să fie anchetat în dosarul gazelor ieftine alături de omul de afaceri Ioan Niculae şi alţi 43 de oficiali din fostul Guvern, precum şi foşti ori actuali angajaţi ai Romgaz. Acuzaţia este destul de dură, de subminare a economiei naţionale.

ROMANIA LIBERA

Corupţii condamnaţi cu suspendare pot fi demnitari!

Practica judiciară românească nu descurajează corupţia. Mai mult, o încurajează, deoarece în majoritatea cazurilor de corupţie la nivel înalt pedepsele cu închisoarea sunt mici, iar inculpaţii beneficiază de suspendarea executării. În plus, deşi au săvârşit infracţiunile de corupţie din fotoliul înaltei demnităţi publice, pedeapsa cu suspendarea nu-l împiedică pe fostul demnitar să ajungă din nou pe acea funcţie pentru că legislaţia noastră îi permite.

Procurorii au finalizat ancheta în dosarul lui Puiu Popoviciu şi a foştilor şefi de la DGIPI şi DGA

Procurorii anticorupţie au finalizat ancheta în dosarul în care omul de afaceri Puiu Popoviciu şi foştii şefi de la DGIPI şi DGA Cornel Şerban şi Petru Pitcovici sunt acuzaţi de fapte de corupţie, urmând să fie convocaţi la DNA pentru studierea materialului de urmărire penală, relatează Mediafax. Surse judiciare au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că foştii şefi de la DGIPI şi DGA, precum şi omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu au fost chemaţi pentru a studia probele pe care procurorii le au începând cu ora 13.00.

Isărescu: LIPSESC documente din arhiva BNR despre istoria de după '90

"Am făcut o constatare nu plăcută la Banca Naţională a României, că, luat cu una şi cu alta, ne-am ocupat cu refacerea arhivelor BNR şi am gasit arhive bune, le-am pus pe calculator, se vor deschide la public, nu mai este nevoie să coborâţi în subsolul băncii, vor fi accesate de pe calculator, ceea ce este un lucru mare, dar, când am dat să facem istoria de după '90, am găsit mai puţine documente, pentru că nu s-a gândit nimeni că vor deveni foarte valoroase", a declarat Mugur Isărescu la lansarea cărţii "Itinerarii diplomatice - vol. I: Bucureşti - Geneva - Washington", de Adrian Constantinescu. Guvernatorul BNR a explicat că au fost aşa de prinşi în mijlocul evenimentelor încât nu şi-au dat seama care este valoarea documentelor şi că acum regretă, pentru că de multe ori vede rescrisă istoria recentă pe extreme. "Ba îl apucă pe unul nostalgia şi spune ce grozave lucruri s-au făcut în aceşti 20 de ani, ba văd şi extrema cealaltă, că nu ne-am mişcat deloc, că e mai rău ca înainte şi aşa mai departe", a mai spus Mugur Isărescu.

ZIARUL FINANCIAR

Ce a vrut să zică Isărescu despre curs. Vasilescu: BNR va interveni cu "întregul instrumentar". Cursul nu are cum să ajungă la 5 lei/ euro

BNR nu are de gând să fie pasivă, ci se va apăra cu întregul instrumentar de care dispune dacă o apreciere excesivă a dolarului ar da semne că pune în pericol costurile energiei şi stabilitatea preţurilor, astfel că un euro nu are cum să ajungă la 5 lei, afirmă Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Săptămâna trecută o parte din analiştii băncilor şi Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank România, au indicat că includ în prognozele lor un curs de peste 5 lei pentru un euro dacă Grecia iese din zona euro, iar guver­natorul BNR Mugur Isărescu a ieşit public marţi pentru a le da replica.

Cum au cheltuit primarii sectoarelor Capitalei 4 miliarde de euro în ultimul mandat?

Toţi cei şase primari ai sectoarelor Capitalei, care au ocupat fotoliul de primar pentru o perioadă cumulată de 52 de ani, mai bine de jumătate de secol, vor să fie realeşi. Care au fost realizările lor şi cum au gestionat banii astfel încât să merite câte un nou mandat? O "cursă" cu o miză de peste 2 miliarde de euro pe an va avea loc în Bucureşti pe data de 10 iunie: alegerile pentru primăria generală şi pentru cele de sector. Cu toate că atenţia va fi îndreptată în primul rând către primăria generală, contează la fel de mult şi rezultatele sectoarelor, unde "se joacă" o poveste mai discretă, însă care în materie de bugete este cel puţin la fel de importantă.

Unul dintre cei mai mari constructori din Polonia s-a prăbuşit sub povara contractelor pentru Campionatul European de Fotbal

Săptămâna de debut a Campionatului European de Fotbal Euro 2012 a adus prima victimă financiară de calibru a evenimentului sportiv găzduit de Polonia şi Ungaria, grupul de construcţii PBG, al treilea ca mărime de pe piaţa poloneză, falimentând din cauza contractelor prea costisitoare, a scumpirii materiilor prime şi a lipsei creditului. PBG, care a participat la construirea a trei din cele patru stadioane poloneze destinate meciurilor Euro 2012, a cerut protecţie faţă de creditori acuzând că a devenit insolventă din cauza contractelor de construcţie a drumurilor extrem de costisitoare, a expunerii la potenţialele plângeri legate de construirea stadionului naţional din Varşovia şi a întârzierilor în negocierile cu băncile, scrie The Wall Street Journal. Falimentul are ca scop facilitarea ajungerii la un acord cu creditorii pentru reducerea datoriei cu până la 31%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb