REVISTA PRESEI 07.06.2017

Willy Homner
Revista Presei / 7 iunie 2017

REVISTA PRESEI 07.06.2017

ADEVARUL

Legea salarizării explodează în mâna PSD

Guvernul a fost nevoit să facă primul pas înapoi în ceea ce priveşte mult-lăudatul proiect al legii salarizării unitare, care era menit să reformeze sistemul salarial al bugetarilor. Nicio creştere salarială nu va mai fi aplicată anul acesta. Legea salarizării unitare, la care Guvernul lucrează de când s-a instalat, a fost modificată subit într-o dimineaţă şi va fi aplicată abia de la 1 ianuarie 2018. "A trebuit să refacem calculele", a motivat marţi ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu, precizând că operaţiunea s-a derulat de dimineaţă, împreună cu Ministerul de Finanţe, deoarece nu se încadrau în anvelopa salarială. O temere intens vehiculată de economişti, dar care până acum nu a fost luată în seamă de membrii Guvernului, care au susţinut cu încăpăţânare că nu vor depăşi anvelopa. Marţi dimineaţă guvernanţii au trebuit să recunoască faptul că nu le ies calculele.

Infracţiunea de abuz în serviciu va fi modificată prin introducerea unui prag minim al prejudiciului

Infracţiunea de abuz în serviciu va fi redefinită, în sensul introducerii unui prag valoric al prejudiciului, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justitiei (MJ), dat publicităţii marţi, în urma deciziei CCR privind excepţiile de neconstituţionalitate ridicate de Bombonica Prodana, fosta soţie a liderului PSD, Liviu Dragnea. Prin Decizia nr. 405 din 15 iunie 2016, Curtea Constituţională (CCR) a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.246 din Codul penal din 1969 şi ale art.297 alin.(1) din Codul penal şi a constatat că "acestea sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma îndeplineşte în mod defectuos din cuprinsul acestora se înţelege îndeplineşte prin încălcarea legii", scrie în comunicatul Ministerului Justiţiei.

Majorarea salariilor se amână, îl sacrifică Dragnea pe Grindeanu?

Legea salarizării unitare a avut de la început potenţial să devină periculoasă pentru premier. Majorările anunţate erau imposibil de cuprins în buget. Guvernul Grindeanu a tăiat cât a putut cheltuielile bugetare pentru investiţii, ca ultimă rezervă pentru a păstra deficitele în limita asumată de România în faţa Uniunii Europene. Pe de altă parte, fondurile europene, resursă vitală pentru buget, sunt departe de ţinta de absorbţie angajată prin bugetul de stat. Aici este reversul medaliei tăierilor de investiţii. Fără investiţii nu ai cum să aduci fonduri europene, fără fondurile europene nu ai cum să respecţi deficitul bugetar. Acum partidul trebuie să iasă din situaţia în care singur s-a băgat şi să găsească un ţap ispăşitor. Grindeanu este perfect pentru un asemenea rol. Nu are anvergură în partid, nu va plânge nimeni dacă pleacă acasă.

Ce se ascunde în spatele războiului rece din Orientul Mijlociu

Excomunicarea Qatarului de către Arabia Saudită îşi are rădăcinile încă din 1995, iar istoria veche a conflictului şi viitorul acestuia pot fi cel mai bine explicate de gazele naturale, relatează Bloomberg. În anul respectiv, tatăl actualului emir al Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, şi-a înlăturat de la putere propriul tată, pro-saudit, şi a efectuat prima livrare de gaze naturale lichefiate, de la cel mai mare zăcământ din lume. Zăcământul offshore North Field, unde se află practic toate rezervele de gaze ale Qatarului, este împărţit cu Iranul, rivalul Arabiei Saudite. Avuţia acumulată din vânzările de gaze a transformat Qatarul nu doar în cea mai bogată naţiune din lume, cu un venit anual pe cap de locuitor de 130.000 de dolari pe an, ci şi în cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate.

Parc industrial gigantic construit în mediul rural

În comuna Miroslava, situată la periferia municipiului Iaşi, va apărea cel mai mare parc industrial din Regiunea de Nord-Est. Din suprafaţa de peste 46 de hectare, jumătate a fost deja contractată de clienţi care anunţă investiţii de milioane de euro. Miroslava Industrial Parc este singurul parc industrial din judeţul Iaşi recunoscut de Ministerul Dezvoltării şi este amplasat în localitatea declarată de Ministerul Finanţelor cea mai bogată comună din România în 2015. "Suntem comuna cu cea mai mare rată de dezvoltare din Moldova şi, probabil, printre primele din România. Companii puternice au venit deja la noi printre care şi Delphi Diesel System, una dintre cele mai corporaţii din lume", spune primarul comunei Miroslava, Dan Niţă.

Voiculescu cere eliberarea condiţionată din puşcărie

Dan Voiculescu s-a transfomat la Rahova într-un deţinut model, ţine conferinţe şi mătură curtea penitenciarului. Cu toate acestea, oficialii puşcăriei spun că mogulul nu s-a îndreptat îndeajuns în puşcărie, pentru a putea fi eliberat condiţionat. Concret, mogulul nu a executat o treime din pedeapsa de 10 ani. Pentru a executa fracţia necesară, Voiculescu ar trebui să execute 1.217 de zile de pedeapsă, executate efectiv la care se adaugă zile câştigate ca urmare a muncii depuse în penitenciar. Oficialii de la Rahova au arătat că liberarea condiţionată este o vocaţie, nu un drept, iar oportunitatea liberării, privită prin prisma atingerii scopului pedepsei, rămâne la aprecierea Comisiei. Astfel, Voiculescu a ales să se adreseze instanţei pentru a ajunge mai deveme acasă.

Jaful de un miliard de euro

România a cheltuit fără folos 3 miliarde şi jumătate de euro, bani nerambursabili de la Uniunea Europeană, primiţi pentru crearea unei pieţe de muncă moderne şi bine calificate. O treime din această sumă a ajuns în conturile unor politicieni şi ale prietenilor acestora. Sute de mii de euro au încasat managerii şi trainerii, deşi proiectele lor au avut rezultate slabe. Şefii Comisiei Europene au realizat că Guvernul României acoperă fraude uriaşe, motiv pentru care au refuzat, în două rânduri, să mai ramburseze facturi de jumătate de miliard de euro. Rezultatul: o gaură imensă bugetul României, care va fi acoperită de contribuabili.

Guvernul nu renunţă la impozitul pe gospodărie, dar nu mai vrea consultanţi fiscali

Impozitul pe gospodărie va merge înainte a anunţat marţi premierul Sorin Grindeanu, şi vor fi mai multe etape de implementare, prima chiar de la ianuarie 2018, urmând să se renunţe la consultanţii fiscali. Ministrul Finanţelor Viorel Ştefan a precizat că până la jumătatea lui iunie Guvernul va prezenta un proiect nu numai cu impozitul pe gospodărie, ci un proiect de modificare Codului Fiscal în întregul său. El a spus că implementarea sistemului ar putea face obiectul unui program în următorii doi ani, prima etapă urmând să aibă loc la 1 ianuarie 2018, iar globalizarea veniturilor va avea loc în mai 2018, fără a elimina însă reţinerea la sursă pentru veniturile de natură salarială.

BANCHERUL

Numărul românilor cu credite la bănci a atins recordul istoric de 1 milion

Numărul românilor cu credite la bănci a depăşit cifra de un milion, cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, arată statisticile Centralei Riscului de Credit (CRC) din cadrul BNR, care monitorizează împrumuturile cu valori de peste 20.000 de lei (in jur de 4.000 de euro). Ceea ce înseamnă că doar in jur de 10% din populaţia activă a României, de aproximativ nouă milioane de persoane, deţine in prezent un credit. Unele persoane au mai multe credite, astfel ca numărul total al creditelor acordate de bănci a ajuns la aproape 1,7 milioane in aprilie. Dintre cei un milion de români (persoane fizice) cu credite, in jur de 15%, mai exact 155.000 au si restante la rambursarea împrumuturilor. Conform datelor de la Biroul de Credit, numărul persoanelor fizice cu restante de peste 30 de zile ajunge la 700.000, ceea ce înseamnă ca exista foarte mulţi români care au împrumuturi de valori mici, sub 4.000 de euro.

COTIDIANUL

Liviu Dragnea spune ce are de gând cu Sorin Grindeanu

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a vorbit în emisiunea "Sinteza zilei", moderată de Mihai Gâdea, despre o posibilă remaniere a lui Sorin Grindeanu, conform antena 3.ro. Întrebat dacă vrea să îl schimbe pe premierul Sorin Grindeanu, preşedintele PSD a răspuns negativ. "Eu nu am avut de gând şi nu am de gând să îl schimb pe premierul Grindeanu", a precizat Liviu Dragnea. Întrebat dacă are sau nu o problemă cu premierul Sorin Grindeanu, Dragnea a răspuns negativ. "Eu personal nu am. Eu vorbesc în ceea ce mă priveşte pe mine. Teoretic, nici premierul Grindeanu nu ar trebui să aibă o problemă cu mine pentru că nu au trecut 5 ani, au trecut 5 luni de când l-am propus să fie prim ministru. Este important ca acest Guvern să funcţioneze", a precizat liderul PSD.

Hillary Clinton, "îngropată" de propriii colegi

După ce a pierdut alegerile prezidenţiale din 2000, democratul Al Gore a plecat în Europa, s-a îngrăşat şi şi-a lăsat barbă. După încheierea mandatului la Casa Albă, Barack Obama a dispărut o vreme din spaţiul public, urmând tradiţia foştilor preşedinţi americani de a nu se lansa în critici la adresa noii administraţii. Acum, până şi colegii de partid îi cer democratei Hillary Clinton să-l imite pe Barack Obama şi să iasă din lumina reflectoarelor. Publicaţia The Hill a intervievat mai mulţi politicieni democraţi şi aceştia consideră că afirmaţiile lui Clinton despre modul în care a pierdut prezidenţialele din noiembrie 2016, coroborate cu acuzaţiile aduse de fosta primă doamnă Comitetului Naţional Democrat, fac rău Partidului Democrat şi dăunează şi mai mult imaginii lui Clinton.

CURENTUL

E oficial: PSD a minţit medicii cu neruşinare - salariile lor nu mai cresc decât cu 25% de la 1 ianuarie 2018

La instalarea guvernului Grindeanu, Dragnea şi Olguţa Vasilescu anunţau că "PSD va demara imediat revizuirea sistemului de salarizare a medicilor astfel ca, de la 1 ianuarie 2018, un medic rezident să aibă un salariu brut de 1.200 de euro, un medic specialist gradul V clinic - 2.650 de euro, un medic primar gradul V clinic - 3.377 euro, iar un medic primar gradul V ATI-urgenţă - 3.600 euro. În aceste sume nefiind cuprinse celelalte venituri care provin din gărzi, tichete de masă şi vacanţă sau sporuri, iar impozitul pe venit va fi 0%." Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu a anunţat ieri că nu mai e posibil.

CURIERUL NATIONAL

Muntenegru, al 29-lea membru al NATO

Odată cu aderarea Muntenegrului (o ţară mică, având 620.000 de locuitori), Alianţa Atlantică ajunge astfel să controleze întregul litoral de nord al Mediteranei, începând din Gibraltar. Premierul muntenegrean, Dusko Markovic, a remis luni guvernului american instrumentele de aderare la Alianţă, în cadrul unei ceremonii la Departamentul de Stat american, în prezenţa lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Aderarea acestui fost stat membru al blocului sovietic este considerată de Moscova drept o provocare la adresa Rusiei, în presa moscovită fiind publicate mai multe comentarii pe această temă.

Statul încă nu ştie câte situri contaminate are

La aproape 10 ani de la prima strategie naţională de decontaminare a siturilor contaminate istoric, Ministerul Mediului vine cu un nou proiect de lege prin care cere evaluarea şi inventarierea acestora. Potrivit proiectului de act normativ, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului realizează inventarul naţional al siturilor potenţial contaminate, siturilor contaminate şi siturilor remediate care este actualizat permanent şi accesibil publicului. Potrivit ultimei "Strategii Naţionale şi a Planului Naţional de acţiune pentru gestionarea siturilor contaminate din România", în România există 1.393 de situri, dintre care 1.183 sunt potenţial contaminate şi 210 contaminate. Costurile decontaminării au fost estimate la 8,45 mld. euro.

Ridicarea maşinilor parcate ilegal

Autorităţile locale au posibilitatea să treacă la ridicarea maşinilor parcate neregulamentar încă de la începutul acestui an, odată cu intrarea în vigoare a unui act normativ al Guvernului. Numai că operaţiunile de ridicare, transport şi depozitare în locuri special amenajate a maşinilor nu sunt posibile fără ceva prevederi legale şi la nivel local, arată avocatnet.ro. De pildă, autorităţile locale trebuie să stabilească tarifele pentru recuperarea maşinilor. În Timişoara, Cluj şi Sibiu, spre exemplu, autorităţile deja şi-au făcut treaba, iar ridicarea maşinilor parcate ilegal a început deja. În oraşe precum Iaşi, Craiova şi Ploieşti, lucrurile sunt pe cale să se pună în mişcare, fiind deja în proces de adoptare o serie de proiecte de acte normative.

Rex Tillerson afirmă că preşedintele Trump i-a cerut să reconstruiască relaţia cu Rusia

Secretarul american de stat Rex Tillerson a afirmat marţi, în Noua Zeelandă, că preşedintele Donald Trump i-a cerut să ignore problemele de la Washington şi să încerce să reconstruiască legăturile cu Rusia, scrie AFP. Fostul şef al FBI, James Comey, urmează să prezinte joi, în faţa Congresului, tentaculara afacere rusească ce înveninează preşedinţia americană. Fostul şef al FBI, demis brusc în 9 mai de preşedintele american, va fi interogat de parlamentari dacă Donald Trump a exercitat asupra FBI vreo presiune în această anchetă. Preşedintele american neagă orice intervenţie asupra FBI, precum şi orice înţelegere secretă cu Moscova.

EVENIMENTUL ZILEI

Marius Oprea confirmă dezvăluirile EVZ

Istoricul Marius Oprea - fost consilier de stat al premierului Călin Popescu-Tăriceanu şi autor de drept al ordinului prin care Monica Macovei a desfi inţat SIPA, în 2006 - dezvăluie, în exclusivitate pentru EVZ, dedesubturile vizitei nocturne pe care ex-ministrul Justiţiei a operat-o, alături de Dan Tapalagă, în sânul arhivei SIPA. "În primul rând, Macovei era animată de un interes personal: să vadă dacă i se făcuse un dosar şi, dacă da, să afle care erau informaţiile de acolo. În al doilea rând, Monica Macovei voia să vadă ce dosare de magistraţi conţinea arhiva", a spus el.

Vodafone nu mai vrea ca reclamele sale să apară pe site-uri care promovează ştiri false

Vodafone vrea să împiedice apariţia reclamelor şi a altor materiale care îi promovează serviciile în publicaţiile din online şi print dedicate "creării şi distribirii discursurilor instigatoare la ură şi a ştirilor false", anunţând noi reguli la nivel global. Noile reguli, care sunt deja în vigoare, includ definiţia Vodafone pentru discursul instigator la ură şi pentru ştirile false, pentru a putea determina dacă o anumită publicaţie poate difuza reclame Vodafone, ceea ce nu implică schimbarea politicii companiei în ceea ce priveşte accesul la respectivele site-uri sau produse media. Compania defineşte discursul instagator la ură drept un discurs ce urmăreşte, în mod deliberat, umilirea femeilor sau a minorităţilor vulnerabile, iar ştirile false drept informaţii prezentate ca fiind bazate pe fapte, dar care nu au o sursă primară credibilă, cu scopul de a înşela cititorii.

PSD trebuie să se pregătească de protestele sindicatelor! Au promis marea cu sarea, dar nu le-a ieşit salarizarea!

Nu e partid politic sau guvern post decembrist care să nu fi promis majorarea salariilor "până la nivelul celor din Vest". S-au făcut proiecte peste proiecte, toate promovate cu mare tam-tam, care ulterior au fost abandonate sau pasate de la un guvern la altul. De fiecare dată piedica reală a fost aceeaşi: bugetul! Acel proverbial sac de bani care nu e plin şi nici nu se poate întinde precum elasticul. Legii salarizării nu-i dă de cap nici PSD-ul lui Dragnea, care tocmai ce-a făcut un pas înapoi.

JURNALUL NATIONAL

USR cere demisia ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu

USR cere demisia ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, pe motiv că "legea salarizării unitare este o lege făcută pe genunchi, care a reuşit performanţa să nemulţumească pe toată lumea". Potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES, decizia de amânare a majorărilor salariale din sectorul bugetar "arată degringolada din finanţele publice ale României şi incompetenţa ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu". "Ca urmare, USR a cerut, marţi, în cadrul şedinţei Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, demisia ministrului Olguţa Vasilescu pentru modul în care o lege de asemenea importanţă a fost (ne)coordonată şi dezbătută", precizează sursa citată. USR susţine că românii au aflat că "au fost minţiţi încă o dată de coaliţia PSD-ALDE", care a promis, atât în campania electorală, cât şi după preluarea guvernării, că salariile bugetarilor se vor majora cu până la 100% şi chiar mai mult.

Se anunţă HAOS în unele dintre cele mai importante staţii de METROU

Metrorex anunţă demararea lucrărilor de modernizare a instalaţiilor de control-acces la staţiile Piaţa Victoriei 1, Aviatorilor, Mihai Bravu, Piaţa Iancului, Piaţa Romană, Gara de Nord 1, Universitate şi Dristor 2, începând de miercuri. Potrivit unui comunicat al companiei de transport subteran, perioada desfăşurării noii etape a lucrărilor de modernizare a instalaţiilor de control-acces, este 7 iunie - 11 iulie 2017. Lucrările încep cu staţia Piaţa Victoriei 1, în perioada 7 - 13 iunie urmând să se modernizeze instalaţiile de taxare la accesul dinspre Bulevardul Lascăr Catargiu şi Bulevardul Iancu de Hunedoara şi accesul dinspre Bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, iar în perioada 14 - 20 iunie accesul dinspre Bulevardul Aviatorilor şi strada Paris.

Statul se împrumută în iunie cu 8 milioane de lei pe oră

Ministerul Finanţelor va împrumuta de la bănci 5,825 miliarde de lei în luna iunie 2017, în creştere cu aproape 42% faţă de luna anterioară. Asta înseamnă că statul român se va împrumuta cu peste 8 milioane de lei în fiecare oră din această lună. Sumele vor fi destinate finanţării deficitului bugetului de stat, dar şi refinanţării datoriei publice. Cea mai mare parte a banilor, circa 5,3 miliarde de lei, va fi atrasă prin opt licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar restul de 525 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Conform prospectelor de emisiune, Ministerul Finanţelor va organiza în luna iunie două licitaţii de certificate de trezorerie cu discount, în valoare totală de 1,8 miliarde de lei.

Contract de zeci de milioane pentru o senatoare PNL

Firma senatoarei PNL Eleonora Carmen Hărău a prins un contract de peste 20 de milioane de lei pentru lucrări de construcţii în zona rurală din Timiş. Parlamentara este o abonată la banii publici, implicată în numeroase proiecte de infrastructură. Partener în contractul din Timiş este cunoscutul om de afaceri Beniamin Rus, judecat pentru fapte de corupţie comise tot în derularea de proiecte publice.

NATIONAL

Iohannis, umilit oficial de Trump!

Pe site-ul oficial al United States Department of State se anunţa cu doar câteva zile înainte de vizita lui Klaus Werner Iohannis la Casa Albă faptul că acesta ar fi "Prime Minister". Vizita are loc la puţin timp după ce Trump nu s-a sfiit sa declare răspicat in chiar fata Angelei Merkel ca "germanii sunt răi, foarte răi". In schimb, după cum susţin surse diplomatice apropiate de administraţia republicană, Trump nu are de transmis decât un singur mesaj "premierului" Iohannis : "Go business"! Adică să dea drumul la afaceri, pentru că puternice companii americane si influenţi oameni de afaceri apropiaţi de tabăra republicana au transmis că vor să facă afaceri grele in tara noastră, mai ales in domeniul energetic si cel al securităţii.

Investiţia anului: băncile nigeriene

Cel mai mare randament, in primele 5 luni ale anului, de 40,56%, îl au acţiunile băncilor din Nigeria, observă Zero Hedge. Portalul financiar punctează că acestea au performat mai bine decât celebrele acţiuni tehnologice americane cunoscute sub acronimul FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google), care captează inclusiv interesul investitorilor de retail prin puterea de fascinaţie a brand-urilor si a perspectivelor industriilor unde sunt vârf de lance. Banca centrala din Nigeria a deschis canalele de trading pentru investitorii străini in aprilie, după ce, anterior, pe piaţa locală a fost o penurie de dolari americani. Este o relaxare a cadrului monetar, care a favorizat instituţiile de credit din cea mai mare economie a Africii. Principalele acţiuni bancare de pe bursa românească au performat, de asemenea, bine in acest an. Astfel, titlurile Băncii Transilvania au urcat cu 25,76%, iar BRD Groupe Societe Generale (BRD) a câştigat 9,26%.

Real Madrid îşi umple jucătorii de bani

După ce a câştigat pentru a 12-a oara trofeul Ligii Campionilor si a doua oară consecutiv, învingând in finala de la Cardiff pe Juventus Torino cu 4-1, clubul madrilen îşi va premia jucătorii cu 40 de milioane de euro. Cei 24 de jucători din prima echipa vor incasa cate 1,5 milioane euro, in timp ce Zinedine Zidane va primi 2 milioane euro, iar restul de 2 milioane euro se vor împarţi intre ceilalţi membri ai staff-ului tehnic si cei 11 jucători din echipa a doua înscrişi in Liga Campionilor. UEFA a decis ca in urma evoluţiei din Liga si câştigarea finalei, Real Madrid va primi 75 milioane de euro. La rândul său, preşedintele Florentino Perez va incasa partea sa din sumă si va oferi bonusuri pentru ceilalţi angajaţi ai clubului.

PUTEREA

Băsescu SPUNE TOT despre campania electorală din 2009: "Mă autodenunţ"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a ţinut să lămurească tot ce s-a întâmplat în campania electorală din 2009, ale căror sume sunt anchetate de procurori. Băsescu spune că nu a avut alţi şefi informali, dar că mulţi au venit cu bani la el personal pentru finanţare. Mă autodenunţ, au venit oameni la mine să vină să contribuie, i-am trimis in Modrogan, nu veni la mine, vezi dacă mai sunt panouri de plătit, sunt doua categorii de oameni, care spun vreau sa contribui: asta e chitanţa, alţii care nu vor să apară ca sponsori, asta e povestea" a declarat Traian Băsescu la TVR.

ROMANIA LIBERA

Bula imobiliară din vara lui 2017. Preţurile locuinţelor cresc, dar analiştii anunţă începutul unei crize

Preţurile locuinţelor au început să crească, aparent inexplicabil. Dar e semnul începutului unei crize. Unele site-uri de specialitate în ştiri economice au titrat că "achiziţiile de locuinţe sunt în plină efervescenţă" şi au vorbit despre un "record al solicitărilor pentru Prima Casă". Au omis însă să precizeze că e vorba despre locuinţele noi. Efectul acestor semnale s-a resimţit pe piaţa locuinţelor vechi, unde se constată o creştere temporară a preţurilor. Totul se petrece pe fondul unui sentiment pozitiv al unei pie­ţe de nespecialişti, pentru că proprietarii de locuinţe vechi nu sunt experţi în imobiliare.

Unu din cinci absolvenţi nu se prezintă la bacalaureat

Prima sesiune a examenului de bacalaureat a debutat cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română. Evaluarea la această probă va continua şi astăzi. Cifrele obţinute de "România liberă" arată că, anul acesta, sunt eligibili să susţină bacalaureatul un număr de 159.326 de elevi. Dintre aceştia, circa 135.500 s-au înscris la examenul de bacalaureat. 115.900 (72,8%) sunt din seria care a terminat liceul în acest an, iar 19.500 (12,2%) sunt elevi care au absolvit 12 clase anii trecuţi. Un număr de circa 23.830 de elevi (15%), nu se prezintă la bacalaureat. Extrem de important de precizat - în aceste calcule nu au fost prinşi elevii de 18 ani care au abandonat şcoala mai devreme de clasa a XII-a. Printre cauzele acestui absenteism se numără: elevii conştientizează că nu sunt pregătiţi să susţină examenele, corigenţele, diverse afecţiuni.

ZIARUL FINANCIAR

Cui îi este frică de creşterea economică de peste 5%?

In T1 2017 economia românească a crescut cu 5,7% faţă de anul anterior şi este posibil, dacă nu se întâmplă nimic grav pe plan internaţional, ca nivelul de peste 5% să se păstreze pentru tot anul 2017. O explicaţie a accelerării dinamicii poate fi evoluţia producţiei industriale pe trimestrul I, determinată de creşterea peste aşteptări, cu 20% an la an, a industriei auto. Ce este de notat este faptul că în ultimii 2-3 ani economia a avut rate substanţiale de creştere, de 3-4%, cu deficitele bugetare, comerciale şi cu inflaţia sub control strâns. În acelaşi timp, şi datoria externă se reduce, iar datoria publică nu creşte ca procent în PIB peste 40%. Într-un fel, economia românească arată prea frumos ca să fie adevărat. Evoluţia acestor parametri ridică, astfel, semne de întrebare analiştilor. Cum poate creşte o economie dacă investiţiile publice sunt în stagnare/scădere, datoriile şi deficitele nu cresc, iar creditarea privată chiar scade? De unde vine "benzina"?

Schimbare dramatică anunţată de BMW: Treptat, clienţii nu vor mai dori să plătească pentru achiziţie, ci doar pentru utilizare

În primele patru luni ale acestui an înmatriculările de automobile BMW pe piaţa locală au scăzut cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut. Serviciile nou lansate la nivel mondial, care s-au extins şi în România, precum Uber, airbnb alături de programele de car-sharing pot determina clienţii de automobile să renunţe treptat la ideea de a cumpăra o maşină şi să prefere să închirieze una, după modelul leasingului operaţional, dar extins şi pentru persoanele fizice, nu doar pentru cele juridice. "Interesul pentru leasing financiar cu valoare reziduală mare este în creştere. În ultima vreme am observat o rată de adoptare mare în pieţe apropiate de România - Cehia şi Polonia, în timp ce în state precum SUA, Marea Britanie, Germania sau Franţa este un model mai răspândit", explică Ştefan Pricop, Manager BMW Financial Services România şi Bulgaria.

Dramatic: România importă pepeni de 7,3 milioane euro şi exportă de 26.000 euro

România a importat pepene verde de 7,3 mil. euro în 2016, de 280 de ori mai mult faţă de cât a exportat, potrivit datelor Eurostat. Principalele ţări din care România importă pepeni sunt Grecia, Olanda, Germania şi Turcia, grecii acoperind 40% din valoarea totală a importurilor. Anul trecut România a produs 420.000 de tone de pepene verde, o producţie care este în continuă scădere din 2013 încoace, un trend care se va menţine şi anul acesta din cauza îngheţurilor târzii din primăvară. Chiar şi în aceste condiţii, producătorii de pepene verde continută să investească în această cultură care poate genera profituri de până la 20.000 lei pe hectar.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb