REVISTA PRESEI 07.07.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 iulie 2011

ADEVARUL

Guvernul a aprobat confiscarea averilor infractorilor

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averii, şi urmează să transmită Parlamentului spre aprobare în procedură de urgenţă documentul. Premierul Emil Boc a afirmat că prin acest proiect autorităţile vor putea confisca averile ilicite ale persoanelor sancţionate cu o pedeapsă cu închisoarea mai mare de cinci ani. Totodată, proiectul de lege va permite şi confiscarea acelei părţi din avere pentru care caracterul legal nu poate fi dovedit prin documente.

Un preşedinte pe viaţă: Ion Iliescu

În decembrie 2004, în ultimele zile ale mandatului de preşedinte, Ion Iliescu a creat un institut menit să scrie istoria Revoluţiei sale. Institutul Revoluţiei este finanţat din bani publici. Până acum a consumat peste două milioane şi jumătate de euro. Iliescu este exasperat: "Ce vă interesează? Da, suntem pe viaţă! Suntem nişte simboluri ale Revoluţiei". Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRRD) se ocupă cu organizarea de simpozioane şi mese rotunde în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi alţii din gaşca emanaţilor perorează despre Revoluţia lor şi, câteodată, despre Mineriada lor. Lansează cărţi şi broşuri care nu se abat nici ele de la linia iliesciană a istoriei.

Ziarista ucigaşă din cartierul Primăverii

Jurnalista Cristina Verona (44 de ani), fostul redactor-şef de la "Elle România" şi "Reader"s Digest", şi-a asfixiat mama cu o pernă, iar apoi s-a spânzurat de caloriferul din baie. Enigma morţii celor două femei găsite în stare avansată de putrefacţie, marţi seară, într-un apartament din luxosul cartier bucureştean Primăverii a fost desluşită, ieri, după autopsie. Cristina Verona (44 de ani), fostă jurnalistă şi expertă în comunicare, şi mama ei, Elena Pârvulescu (77 de ani), au fost descoperite de poliţişti după ce vecinii au sunat la 112, pe motiv că din imobil venea un miros foarte greu. Ipoteza unei crime în scop de jaf a fost rapid eliminată de anchetatori, cu atât mai mult cu cât zona în care se află apartamentul victimei este păzită non-stop de forţe ale Jandarmeriei. În plus, uşa casei era închisă pe interior.

Anomaliile salariilor din companiile de stat

Toţi directorii generali ai companiilor de stat au acelaşi salariu, 4.800 de lei, indiferent dacă obţin profit sau pierderi. Astfel că nimic nu îi motivează să termine anul cu rezultate financiare cât mai bune. Directorii adjuncţi şi şefii de divizii din societăţile naţionale au ajuns să aibă salarii mult mai mari decât directorii generali, după ce salariile acestora au fost plafonate. Peste tot, în orice domeniu şi în orice companie care se respectă, salariile primite de angajaţi, în special de cei cu funcţii de conducere, sunt diferenţiate în funcţie de atribuţiile lor şi, mai ales, în funcţie de performanţe. In companiile din portofoliul statului român, fie că este vorba de profituri mari, fie că respectiva companie are pierderi imense de ani de zile şi este o gaură uriaşă în bugetul statului, salariile directorilor generali sunt peste tot la fel.

În curând vom trăi 1.000 de ani

Prima persoană care va trăi 150 de ani s-a născut deja, iar peste două decenii se va naşte şi primul om care va atinge vârsta de 1.000 de ani, spune omul de ştiinţă britanic Audrey De Grey. Specialiştii în gerontologie din Marea Britanie, citaţi de cotidianul britanic "The Daily Mail\", susţin că peste aproximativ 25 de ani vor deţine toate "instrumentele\" necesare pentru "a vindeca\" bătrâneţea. Audrey De Grey prevede un viitor în care oamenii se vor duce la doctori pentru întreţinere, procedeu care va include terapii genetice sau cu celule stem, tratamente pentru stimularea imunităţii şi alte proceduri medicale avansate. Când toate aceste terapii sofisticate vor fi posibile, speranţa de viaţă va creşte, în medie, cu trei luni pentru fiecare an. Astfel, sunt de părere oamenii de ştiinţă, până în 2030 vor fi în lume peste un milion de centenari.

UE mizează pe viitorul agriculturii, România spune pas

Din 1.025 de miliarde de euro - bugetul comunitar până în 2020, agricultura va primi 387 de miliarde. Bucureştiul nu pare interesat. Şi în următorii 8-9 ani, agricultura va fi răsfăţata alocărilor de la bugetul comunitar, dar România nu are o strategie pentru a atrage miliardele de euro disponibile. Bugetul alocat implementării Politicii Agricole Comune în perioada 2014-2020 va fi de 317,7 miliarde de euro, la care se vor adăuga alte 15,2 miliarde de euro prin diverse linii bugetare, a anunţat ieri, la Bucureşti, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

Statul nu mai poate lua decizii majore la Oltchim

Ministerul Economiei, care deţine 54,8% din acţiunile Oltchim, nu mai poate controla cele mai importante decizii în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA). Aceasta după ce compania germană PCC şi fondul britanic de investiţii Carlson Ventures au achiziţionat în mod concertat 31% din titlurile companiei. "Sunt unele decizii foarte importante care se pot lua doar cu două treimi din voturi. Vorbim aici de majorările de capital, de schimbarea statutului, de deciziile privind fuziunile şi achiziţiile, precum şi de schimbarea obiectului de activitate\", a declarat, pentru "Adevărul\", Constantin Roibu, directorul general al Oltchim.

Băncile americane au bani, dar nu mai dau credite

Volumul creditelor acordate de băncile americane a scăzut cu 2,4% în ultimul an, însă rezervele lor de lichidităţi au crescut cu 38%. Economia fragilă şi temerile privind contextul global îi determină pe bancherii din SUA să nu mai acorde împrumuturi populaţiei ci, în schimb, să finanţeze statul. Băncile comerciale americane îşi fac rezerve uriaşe de lichidităţi, însă sunt reţinute în ceea ce priveşte creditarea. O demonstrază datele publicate la începutul acestei luni de Rezerva Federală, banca centrală a Statelor Unite ale Americii (SUA).

Legătură feroviară China-Europa, via Rusia

La sfârşitul săptămânii trecute, un tren a părăsit oraşul chinez Chongqing cu destinaţia Germania. Garnitura va trece prin Kazahstan, Rusia, Belarus şi Polonia, iar în 13 zile va ajunge în oraşul german Duisburg. Cu ajutorul acestei legături feroviare, Beijingul speră să micşoreze costul exporturilor sale spre continentul european. Avantajul este evident: trenul plecat din China ajunge în Europa în două săptămâni, în timp ce o navă care pleacă din Portul Shanghai sau Guangzhou ajunge la destinaţie în 36 de zile. În plus, susţine primarul din Chongqing, Huang Qifan, citat de "Nezavisimaia Gazeta\", transportul pe calea ferată este mai sigur şi mai puţin costisitor decât cel maritim.

De ce Israelul va continua să prospere

În contextul în care comunitatea internaţională adoptă o atitudine critică faţă de Israel iar premierul Benjamin Netanyahu vizitează astăzi România, FP preia un articol scris pentru Miami Herald de editorialistul evreu Uri Dromi, în care-şi explică optimismul pentru viitorul statului israelian. Fundaţia Koret şi Institutul Milken, ambele cu sediul în California, susţin procesul strategic de luare a deciziilor în Israel prin plasarea absolvenţilor excepţionali în funcţii ministeriale şi pregătirea lor în diferite domenii, făcându-i astfel capabili să producă idei şi să ia decizii care să rezolve problemele sociale, economice şi de mediu ale Israelului.

CURENTUL

Baronul PDL de Vaslui, Corneliu Mihalache, palmează banii de la stat

Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, Corneliu Mihalache, a comis din nou un fals prin omisiune în declaraţiile de avere şi interese, devenind astfel, în mod oficial, recidivist sadea în ascunderea modului prin care şi-a dobåndit averea reală. "Pseudopolitician traseist", cum este numit de presa locală, dar şi afacerist de succes în judeţ, care nu poate justifica banii pe care-i deţine, Corneliu Mihalache refuză să-şi declare contractele încheiate de firma sa cu instituţiile bugetare sau în care statul este acţionar majoritar.

Voiculescu susţine planul lui Băsescu

Felix" Voiculescu susţine că revizuirea Constituţiei este absolut necesară, fiind nevoie de o mai bună reglementare a raporturilor dintre preşedinte şi Guvern şi dintre Executiv şi Parlament, fostul preşedinte PC afirmånd că ar opta pentru un sistem prezidenţial clasic. "În opinia mea, revizuirea Constituţiei este absolut necesară. Nu pentru că o vrea Traian Băsescu sau USL, ci pentru că realitatea ultimilor ani ne-a demonstrat că ambiguităţile şi paralelismele din textul legii fundamentale generează blocaje instituţionale cu efecte politice, economice şi sociale extrem de grave", scrie Voiculescu, pe blog. Există scenariul în care "Felix" pregăteşte terenul pentru "dictatura lui Antonescu", marioneta sa pe care o pregăteşte pentru Cotroceni.

Despăgubiri record pentru Constanda: 165 milioane de euro

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis să despăgubească pe soţii Constanda, în dosarul împotriva Primăriei Bucureşti, cu cea mai mare sumă cu titlul de despăgubire dată vreodată unui om de afaceri care a acţionat o instituţie a statului în judecată, respectiv 165 milioane de euro. Astfel, Constanda are de primit, prin decizia Tribunalului Bucureşti despăgubiri de peste 35 milioane de euro legat de contractul de schimb pentru terenul şi construcţiile din Satul Francez şi aproape 110 milioane de euro reprezentând contravaloarea terenului din Parcul Bordei. Costică Constanda mai are dreptul la suma de 79.484.625 de lei reprezentând dobânda legală aferentă despăgubirilor.

CURIERUL NATIONAL

Liber la organisme modificate genetic?

România pierde anual aproape 1 mld. euro pentru că nu cultivă soia modificată genetic deşi o importăm şi o folosim. Costel Olteanu: O gură de oxigen pentru agricultura românească, ar duce inclusiv la ieftinirea cărnii. Parlamentarii europeni au adoptat cu 548 voturi pentru, 84 împotrivă şi 31 abţineri, o rezoluţie legislativă, prin care se arată că statele membre ar trebui să dispună de flexibilitatea necesară pentru a interzice sau restricţiona cultivarea organismelor modificate genetic (OMG). Documentul va fi transmis Consiliului UE pentru dezbateri. Potrivit Raportului adoptat de către deputaţii europeni, statele membre îşi vor putea argumenta decizia, invocând inclusiv protecţia mediului. Propunerea Comisiei Europene a fost ca statelor membre să li se ofere dreptul de a interzice aceste culturi, fără însă, a putea fi folosite motive legate de evaluarea efectului advers asupra sănătăţii şi a mediului.

Înfloreşte contrabanda cu ţigarete din Grecia

Contrabanda cu ţigarete aduse din Grecia a început să ia din ce în ce mai multă amploare, iar în Vama Giurgiu s-a dezvoltat \"un mic trafic ilegal\" cu ţigarete aduse din Grecia, a declarat inspectorul principal Alexandru Ioniţă, coordonatorul echipelor canine la nivel naţional pentru Vama Română. Acesta a adăugat că o parte din ţigările de contrabandă din Grecia reprezintă marfă contrafăcută adusă din China. Şi la vecinii bulgari, contrabanda cu ţigări din Grecia a cunoscut o creştere vertiginoasă, având în vedere că, în momentul de faţă, circa 70% din piaţa neagră de ţigarete este acoperită de ţigarete provenite din Grecia.

Guvernele român şi israelian se vor reuni în şedinţă comună pentru proiecte economice

Membrii Guvernelor român şi israelian se vor reuni, în luna noiembrie, în şedinţă comună, pentru a discuta proiecte comune în agricultură, energie, infrastructură, apărare, turism, sănătate, mediu şi cultură, a anunţat premierul Emil Boc după întâlnirea cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, conform Mediafax. \"Am decis să impunem un nivel pragmatic al colaborării şi vom avea o foaie de parcurs a relaţiilor bilaterale\", a spus Boc. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat la rândul său că doreşte să îi încurajeze pe producătorii români să livreze mai multe bunuri pe piaţa israeliană, precizând că autorităţile din cele două ţări doresc să extindă relaţiile economice bilaterale.

EVENIMENTUL ZILEI

Culmea comunismului la Chişinău: o biserică a fost transformată în muzeu al ateismului

Într-un lăcaş din centrul oraşului, sovieticii au aşezat materiale menite să le clatine basarabenilor credinţa. "Dosar nr.114. Clădirea - Capela < Sf. Teodor Tiron > trece de la balanţa Comitetului executiv la balanţa Ministerului Culturii, pentru a fi transformată în muzeu al ateismului - 26 august 1980". După voinţa mai-marilor vremii, pe pereţii fostului lăcaş din centrul Chişinăului aveau să fie expuse materiale de propagandă care să le scoată cu totul din cap basarabenilor ideea de Dumnezeu. Li se spunea, de exemplu, că la sfinţirea agheasmei se foloseşte aur, că religia e opiumul popoarelor, că preoţii duc vieţi desfrânate. "Predici" obişnuite pentru acea vreme, însă cu o valoare care se dorea sporită de cadrul în care erau aşezate.

Ce soluţii ai la îndemână ca să scazi rata creditului

Refinanţarea, prelungirea perioadei în care puteţi achita împrumutul sau amânarea plăţii sunt trei opţiuni pe care românii le au la dispoziţie pentru a reduce rata lunară a creditului. Refinanţarea are ca scop scăderea costului creditului, prin accesarea unui nou împrumut, cu costuri mai mici decât cel iniţial, prin care este achitat acesta din urmă. Banca poate oferi clientului o prelungire a perioadei de rambursare, ceea ce conduce automat la scăderea ratei lunare. Totodată, creditorul poate amâna plata ratelor clientului pentru şase sau chiar 12 luni, timp în care acesta achită, de regulă, numai dobânda.

FINANCIARUL

Strainii si-au retras masiv investitiile de la Bursa romaneasca

Incertitudinea pe plan extern si situatia economica interna au determinat retrageri mai mari din partea strainilor. In ultimii ani, evolutia pietei de capital locale era sustinuta de miscarea in­vestitorilor straini, revenirea acestora la cumparare determinand cresteri sustinute ale cotatiilor, la fel cum retragerea imprima o tendinta de scadere. In acest an, insa, cresterea usoara a Bursei de la Bucuresti a fost determinata de apetitul mai mare al investitorilor institutionali locali pentru cumparare, in timp ce fondurile straine au raportat reduceri ale expunerilor pe piata locala. Strainii au vandut actiuni in valoare de 287,7 mil. euro. Spre deosebire de situatia din primul semestru al anului trecut, cand investitorii straini au inregistrat un sold pozitiv in valoare de 54,2 milioane de euro, primele sase luni ale acestui an s-au incheiat cu vanzari nete de 47,5 milioane de euro.

Bani mai multi de la buget pentru capele mortuare decat pentru unele spitale de urgenta

Pentru reabilitarea unui camin cultural din satul Draxini (jud. Botosani) s-au alocat 900.000 de lei, de noua ori mai mult decat pentru teatrul ,,Tamasi Aron" din municipiul Sfantu Gheorghe. O casa mortuara din comuna Tomesti, judetul Harghita, costa 100.000 de lei, de doua ori mai mult decat suma alocata pentru Spitalul clinic de urgenta ,,Prof. dr. Octavian Fodor" din municipiul Cluj-Napoca. Guvernul a decis sa aloce noi sume de bani de la fondul de rezerva pentru realizarea unor investitii care - se pare - nu mai suportau amanare in satele si comunele din tara noastra.

O treime din clientii IFN-urilor inregistreaza intarzieri la plata creditelor

Restantele inregistrate de institutiile financiare nebancare au atins nivelul maxim de 1,65 mld. lei. Peste 90% din creditele neplatite sunt deja clasificate drept "pierdere". Intarzierile la plata creditelor mai mari de 20.000 de lei acordate de institu­tiile financiare nebancare inscrise in Re­gis­trul Special au urcat cu 1% in mai, com­parativ cu luna precedenta. Datoriile res­tante ale clientilor au ajuns astfel la 1,65 miliarde de lei, marcand si nivelul maxim inregistrat din decembrie 2009, de cand dateaza statisticile BNR pe acest segment. In primele cinci luni, restantele inregis­trate de debitorii IFN-urilor au sporit cu 1,2%, adica cu aproximativ 20 de milioane de lei.

Seminar Fin.ro + Sfin: Turismul medical ar putea resuscita sanatatea, dar si economia

Ministerul Sanatatii estimeaza ca pana la finalul anului va oferi spre dezbatere publica continutul acestor masuri. Asiguratorii mai cer si cresterea deductibilitatii fiscale pentru a atrage cat mai multi clienti. Sansa reala la viata a pacientilor romani ar putea renunta la trenul spre Viena, Istanbul, Londra sau Tel Aviv. Tratamentele costisitoare din tarile dezvoltate s-ar putea realiza si in Romania, la preturi mult mai reduse si in conditii decente. Fara a mai trai cu teama bacilului piocianic, a lipsei de medicamente sau a bisturiului ruginit. Mai mult, Romania ar putea deveni un centru medical de referinta pentru Europa si ar putea aduce la bugetul statului, anual, milioane de euro, prin dezvoltarea turismului medical.

Veniturile BNR din administrarea rezervei valutare au scazut cu 42,5%

BNR a mentinut anul tre­cut o politica investitionala axata pe limitarea expu­nerii fata de banci private, preferand sa-si majoreze plasamentele in instrumente guvernamentale si institutii supranationale. Potrivit raportului de acti­vi­ta­te pe 2010, ponderea plasamentelor in titluri guver­na­mentale a crescut cu 14 puncte procentuale, la 56% din total, expunerea pe institutiile supra­nationale a urcat la 6%, in timp ce disponibilitatile in conturi curente si depozite au scazut cu 13 puncte, la 32%.

Compania rusa Rosneft nu se mai privatizeaza

Grupul petrolier rus Rosneft reprezinta o mare valoare strategica pentru stat si, de aceea, nu poate fi privatizat, a estimat Aleksandr Nekipelov, noul presedinte al intreprinderii. "Pentru a lua o astfel de decizie, guvernul trebuie sa se ghideze dupa un calcul precis, nu sa actioneze purtat de sentimentul ca sectorul public este ceva rau, iar sectorul privat este ceva bun", a explicat Nekipelov. Potrivit planu­lui de privatizare elaborat de Executiv, Moscova si-a propus sa incase­ze anul acesta din vanzarea participatiilor statului 10 mld. $ si 15 mld. $ in 2012.

Comisia Europeana declara razboi total agentiilor de rating, acuzndu-le de subiectivism

Cancelarul german Angela Merkel a atras atentia agentiilor internationale de rating, Standard&Poor"s (S&P), Moody"s si Fitch, ca statele si diferitele institutii mondiale "nu vor permite sa fie private de libertatea de a angaja" un plan de salvare a Greciei. : Executivul european a criticat decizia Moody"s, bazata, in opinia purtatorului de cuvant al CE Amadeu Altafaj, pe scenarii contestabile. Oficialul a precizat ca momentul ales este unul dintre cele mai nefericite, cand zona euro se confrunta deja cu problemele Greciei, care a evitat intrarea in faliment gratie adoptarii de catre deputatii eleni a unui plan de austeritate si a unui ambitios program de privatizari.

JURNALUL NATIONAL

Gala lui Bute - organizată de un SRL specializat în repararea calculatoarelor, cu un singur angajat

Europlus Computers SRL are un singur angajat, însă învârte 5 milioane de euro pentru organizarea Galei Internaţionale de Box Profesionista. Gala Campion pentru România nu s-ar fi putut desfăşura fără ajutorul Elenei Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a declarat Rudel Obreja, preşedintele Federaţiei Române de Box. E normal ca acesta să-i fie recunoscător blondei de la Turism, deoarece ministerul pe care ea îl conduce a alocat circa 2 milioane de euro, fonduri europene, pentru promovarea brandului turistic al României în timpul galei şi la evenimentele conexe, bani care sunt administraţi direct de firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, organizatorul galei.

Cameristă de lux pe Rin: şase ani de frecat WC-uri, 100.000 de euro

A frecat veceuri cu periuţa de dinţi şi acum vrea să devină femeie de afaceri.In şase ani pe vas a strâns cu bărbatul ei peste 100.000 de euro şi şi-au luat apartament în Bucureşti. El era bucătar tot pe vapor şi câştiga 2.400-2.700 de euro. Acum vor să-şi deschidă o cafenea. "Inoxul de la toaletă îl frecam cu periuţa de dinţi. Frecam ţâmburuşul de chiuvetă, frecam aerul condiţionat, frecam lustrele, podeaua, gresia, faianţa. Cu asta începea curăţenia generală. Nenorocirea cea mare erau geamurile uriaşe de la baie: nu ieşea mizeria nici cu cel mai bun spray. Am zis: ce spray? Las" că ştiu eu, facem ca la mama acasă! Am pus mâna pe cârpa cu oţet, ca la Slobozia. Au ieşit lună, de se mirau toate cameristele. N-am spus la nimeni, a rămas secret profesional."

Ponta: Videanu să \"scoată banii\" şi să-i dea lui Constanda! Vanghelie: Oprescu trebuie să negocieze

Social-democraţii au păreri împărţite în privinţa deciziei Tribunalului Bucureşti, potrivit căreia Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să-i plătească omului de afaceri Costică Constanda aproximativ 165 milioane euro, după ce instanţa a anulat schimbul de terenuri din Satul Francez contra Parcul Bordei. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că, în acest caz, \"Adriean Videanu să scoată banii şi să-i dea\" omului de afaceri. \"Doar n-o să plătim toţi din buzunarul nostru ce a făcut Videanu. Videanu are de unde să-i dea banii lui Constanda\", a spus Ponta, citat de Agerpres. Vicepreşedintele PSD, Marian Vanghelie, a declarat, că din punctul său de vedere, decizia Tribunalului în cazul omului de afaceri Costică Constanda, este \"foarte bună\", adăugând că Sorin Oprescu trebuie să poarte o negociere cu omul de afaceri.

DSK a deschis şampania cam devreme. Menajera loveşte din nou şi dă ancheta peste cap

Camerista care l-a dat în judecată pentru delicte sexuale pe fostul şef al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, a înaintat marţi o acţiune împotriva a cinci ziarişti ai cotidianului New York Post care au dezvăluit recent că ea lucra şi ca prostituată. Avocatul lui Nafissatou Diallo, Kenneth Thompson, a depus plângerea împotriva ziariştilor la Curtea Supremă din Bronx, informează Associated Press. Toate aceste articole, în care camerista este descrisă ca fiind "prostituată" sau "târfă" şi că şi-ar fi "vândut frecvent trupul pe bani grei clienţilor de la hotelul Sofitel" din Manhattan, sunt informaţii "false, tendenţioase şi în total dispreţ faţă de adevăr", se menţionează în plângerea depusă de avocatul cameristei.

Isărescu vrea ca Bursa să revină în vechiul sediu unde acum e Biblioteca Naţională

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu speră că o parte a Centrului Istoric Vechi al Bucureştiului să revină instituţiilor financiare. \"Nu vom concura bineînţeles cu restaurantele, probabil că viitorul Centrului Vechi al Bucureştiului va înclina spre ceea ce se întâmplă în prezent. Dar cred că reabilitarea şi readucerea spiritului se poate face numai cu instituţii care au şi resurse financiare. Nu cred că reabilitarea s-ar putea face numai cu bani bugetari sau de la municipalitate\", a afirmat Isărescu, prezent la lansarea volumului \"Centrul istoric financiar-bancar al Bucureştilor\", semnat de arhitectul Cristina Ţurlea.

Cristian Preda: Conducerea PDL să iasă din starea de \"congelare\" şi să vorbească despre BAC

Eurodeputatul PDL spune că BPN al formaţiunii trebuie să iasă din starea de \"congelare\" şi să-şi precizeze poziţia privind rezultatele de la bacalaureat, sau măcar să discute problema şi să nu se comporte ca şi cum n-ar exista.

NATIONAL

Santajul Schengen

Chinul ridicarii vizelor pare o bagatela fata de obsesia intrarii tarii noastre in Spatiul Schengen. Aderare care aproape ca, vorba reclamei, nu ne trebuie, dar o vrem! In incercarea disperata de a indrepta lucrurile in ultima clipa, autoritatile de la Bucuresti au declansat si "Cruciada" anticoruptiei, care a scapat lesne de sub orice control. Numai ca, dupa cum reiese din informatiile "bomba" intrate in posesia noastra, Romania trebuie sa cedeze acum si "santajului cersetorilor". Dupa cum sustin sursele "National", in ultima vreme, atasatii de Interne ai tarii noastre au fost presati sa gaseasca solutii urgente de aducere inapoi in Romania a cersetorilor imprastiati prin toata Europa. Altfel, oficialii nostri au fost informati ca nici sa nu ne gandim ca vom avea vreo sansa de intrare in Schengen.

Verestoy Attila vrea "iesire" la Lacul Rosu!

Patru parlamentari UDMR trag sforile pentru a trece niste terenuri si lacuri de acumulare din proprietatea statului in cea a CL Gheorgheni (Harghita). Depusa la Parlament inca din martie, legea prevede darea cu titlu gratuit in administrarea Consiliului Local al Municipiului Gheorgheni din judetul Harghita a doua lacuri de acumulare - "Piatra Rosie" si "Paraul Valea Oii" (zona Lacului Rosu) aflate in domeniul public al statului si in administrarea "Apelor Romane".

PUTEREA

PNL nu vrea republică prezidenţială. PSD se mai gândeşte. Planurile lui Voiculescu: Băsescu suspendat, Crin la Cotroceni cu puteri sporite

Traduse, cele mai noi planuri ale mogulului Voiculescu sună în felul următor: Preşedintele Băsescu trebuie suspendat şi înlocuit la Cotroceni de Crin Antonescu, iar, o dată ajuns în poziţia de şef al statului, puterile lui Antonescu trebuie sporite prin modificarea Constituţiei în sensul introducerii republicii prezidenţiale. Surpriză, totuşi! Liberalii nu sunt de acord cu mogulul. Social-democraţii se mai gândesc însă.

Chiliman dă două milioane de euro din bugetul sectorului 1 pentru biserici

Aflat într-o permanentă campanie electorală, primarul sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman, a decis să aloce două milioane de euro din bugetul instituţiei pe care o conduce pentru reabilitarea a cinci biserici. "Donaţia" este făcută în condiţiile în care Biserica Ortodoxă Română este finanţată de la bugetul de stat, şi totodată, are venituri considerabile din donaţii particulare sau din diverse activităţi comerciale, pe care le desfăşoară prin firme proprii şi care nu sunt impozitate. Proiectul de reabilitare a celor cinci lăcaşe de cult a fost aprobat cu majoritate de voturi în Consiliul Local Sector 1, deşi 8 dintre cei 24 de consilieri prezenţi au votat împotrivă sau s-au abţinut de la vot.

Garda de Mediu închide CNADNR? Statul, dator cu încă 45 milioane de euro pentru distrugerea deşeurilor de pe Autostrada Transilvania

După ce Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a "spart" aproximativ 60 milioane de euro pentru decontaminarea aliniamentului autostrăzii Transilvania şi căratul pământului infestat cu mercur şi HCH, statul trebuie să facă rost de încă cel puţin 45 milioane de euro pentru distrugerea deşeurilor toxice. "Regele asfaltului", Dan Besciu, patronul firmei Euro Construct Trading 98, plătit cu aproape 3.000 de euro pentru fiecare metru pătrat de teren de pe aliniamentul autostrăzii Transilvania, pe care l-a curăţat de cianuri, este "fericitul" posesor al depozitului de deşeuri toxice pentru care CNADNR este obligată de Garda de Mediu să cheltuiască între 45 şi 70 milioane de euro. Comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu, ne-a declarat că ar putea cere închiderea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) din cauza nealocării unor fonduri pentru transportul şi distrugerea deşeurilor toxice rezultate de pe traseul autostrăzii Transilvania.

APIA a încheiat două contracte de 20 de milioane de euro cu cei mai grei "agricultori" libanezi de la noi. Partenerii lui Hayssam ajută persoanele defavorizate din România

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a încheiat două contracte în valoare de 80 de milioane de lei (aproximativ 20 de milioane de euro) cu firma unor libanezi, renumiţi pentru afacerile derulate în sudul ţării în domeniul agricol, dar şi pentru apropierea de PSD, partid sponsorizat chiar de unul dintre asociaţi. Legăturile cu social-democraţii au la bază chiar şi relaţia de afinitate dintre deputatul PSD Oana Niculescu-Mizil Ştefănescu (Tohme) cu asociaţii unui grup de firme ce activează în zona amintită. Oana Niculescu-Mizil este, de altfel, preşedintele organizaţiei PSD Călăraşi, judeţ în care libanezii au afacerile.

Bancherii lumii prevăd falimentul statelor. Fost şef MI6 - Băncile centrale ar trebui să se folosească de serviciile de spionaj!

Fostul şef al inteligenţei din Marea Britanie, Sir Richard Dearlove, consideră că autorităţile să intensifice acţiunile de spionaj în ţările din zona euro. Dearlove a justificat acest lucru prin faptul că Marea Britanie trebuie să-şi protejeze economia în condiţiile în care moneda unică europeană este puternic afectată de datoriile statelor din zona euro, informează The Telegraph. Eşecul guvernelor din zona euro de a identifica adevărata amploare a deficitelor bugetare şi calcularea greşită a încasărilor a devenit o problemă constantă în ceea ce priveşte colapsul financiar al monedei europene. Numai Agenţia Europeană pentru Statistică Eurostat a avut nevoie de un an pentru a reuşi să cuantifice cu acurateţe valoarea deficitului Greciei după ce a primit acces total la datele operaţiunilor fiscale ale ţării.

ROMANIA LIBERA

Urmărit penal pentru instigare la fals intelectual IPS Teodosie, acuzat din nou de fals în actele oficiale al Arhiepiscopiei Tomisului

Un preot învinuit de înşelăciune de Arhiepiscopia Tomisului a descoperit recent că reprezentanţii Bisericii s-au folosit de documente antedatate pentru a-l acuza în instanţă. Astfel, Arhiepiscopul Teodosie a înaintat judecătorilor o decizie semnată de el care apare înregistrată pe 30 august 2007, dar care se referă la o hotărîre stabilită într-o şedinţă ce a avut loc o zi mai tîrziu. Mai mult, din actele de la dosar reiese că decizia din august 2007 invocă un act normativ care a fost emis abia în ianuarie 2008. Pentru fapte similare, Arhiepiscopul Teodosie are dosar penal, după un flagrant realizat de România liberă în 2009.

Dan Diaconescu: \"De ce l-au arestat pe Doru Iuga şi pe Ponta nu?\"

Dan Diaconescu explică într-un interviu pentru România liberă de ce nu l-a concediat pe angajatul său Doru Iuga, arestat preventiv pentru întreţinere de relaţii sexuale cu minori, şi de ce a acordat doar "câteva ore\" de emisie la OTV acestui scandal."Eu sunt singurul în România, şi ca partid politic, care cer asasinarea, nu numai castrarea chimică a pedofililor. Eu o să fiu primul care o să-l asasinez pe Doru Iuga dacă e adevărat. Pe de altă parte, eu am fost ameninţat de curând de oameni importanţi din România că o să-mi fie arestaţi toţi oamenii de la OTV. Pe mine nu mai vor să mă aresteze că şi-au dat seama că îmi cresc voturile."

Piaţa muncii. Unele meserii oferă peste salariul mediu pe economie fără să ceara diplomă. Cele mai bine plătite joburi fără Bac

Elevii care nu vor lua Bacalaureatul nici la toamnă au de ales: să mai stea un an acasă şi la meditaţii pe banii părinţilor sau să înveţe o meserie care le poate aduce venituri după doar câteva luni de cursuri. Firmele autorizate şi cursurile de calificare disponibile (autorizate şi supervizate de Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei şi Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor) sunt de ordinul zecilor.Meserii căutate şi bine plătite sunt, de exemplu cele de sudor, macaragiu, muncitor calificat în domeniul construcţiilor (instalator, mozaicar, fierar betonist) dar şi măcelar. Pentru calificare, la niciuna din aceste meserii nu e nevoie de diplomă de Bacalaureat.

ZIARUL FINANCIAR

Cum să câştigi 165 mil. euro numai din dosare şi fără să faci vreo construcţie

Omul de afaceri Costică Constanda a câştigat o primă rundă în dosarul Bordei-Satul Francez, început de pe vremea lui Băsescu. Controversatul om de afaceri Costică Constanda , devenit celebru ca urmare a schimbului de terenuri Parcul Bordei - Satul Francez şi a litigiilor izbucnite pe marginea acestui caz, a câştigat ieri un proces de 165 mil. euro împotriva Primăriei Capitalei, o sumă record pentru instituţia condusă de Sorin Oprescu, căruia i-a fost pasat un cartof care a început să se încălzească din mandatele predecesorilor săi - Traian Băsescu şi Adriean Videanu. Decizia Tribunalului Bu­cureşti, pronunţată ieri, va fi atacată de către Primărie la Curtea de Apel, care dacă îi va da din nou dreptate lui Constanda, ar putea avea consecinţe devastatoare în bugetul Capitalei, de circa un miliard de euro anual.

Cei mai săraci elevi au avut cea mai mare rată de promovabilitate la bacalaureat

Absolvenţii de liceu din cele şase oraşe din nord-estul ţării (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui), unde raportul PIB per capita este cel mai scăzut din România, de 3.358 de euro/locuitor, au avut cea mai mare rată medie de promovabilitate la bacalaureat: 49,38%. La polul opus sunt cei care au susţinut bacalaureatul în cele mai bogate regiuni, în Bucu­reşti-Ilfov şi în vestul ţării, unde PIB-ul pe cap de locuitor ajunge la valori de 13.648 de euro, respectiv 6.333 de euro şi unde rata de absolvire a bacalau­reatului a fost de 33%.

Bancherii îşi ţin leii la BNR cu dobândă de 2,25%, iar creditul privat scade

Bancherii au plasat la BNR, pe medie, 2 mld. lei (echivalentul a jumătate de miliard de euro) în fiecare zi lucrătoare din iunie în facilitatea de depozit pe o zi, pentru care primesc o dobândă de 2,25% pe an. În total, suma plasată în iunie se ridică la 45,6 miliarde de lei (aproape 11 mld. euro), cel mai înalt nivel înregistrat din ianuarie, când plasamentele au însumat 57,8 mld. lei. În ultimul an nu a existat lună în care bancherii să nu acceseze facilitatea de depozit pe o zi a BNR, însă sumele au fluctuat semnificativ - de la 1 la aproape 58 mld. lei - în funcţie de condiţiile de pe piaţa monetară. În schimb, creditul în lei pentru sectorul privat a fost într-o scădere aproape necontenită în ultimii ani. La sfârşitul lunii mai creditul privat în lei abia se găsea la nivelul din mai anul trecut, la 78mld. lei (circa 18 mld. euro).

Cum rămâne cu listarea Fondului Proprietatea la Hong Kong?

Franklin Templeton fuge cu Fondul Proprietatea la Varşovia. La jumătate de an după listarea fondului pe Bursa de la Bucureşti, polonezul Greg Konieczny şi echipa cu care acesta administrează fondul de 4 miliarde de euro caută cu disperare soluţii să crească valoarea de piaţă a acţiunilor (care este acum de doar 1,72 miliarde de euro). \"Hai să nu ne uităm doar spre apus, să ne uităm şi spre răsărit. Pentru că dacă aveţi în vedere volumul de bani care se găseşte în băncile din China, din Coreea, din Japonia şi din alte ţări asiatice, România trebuie să înceapă să privească spre răsărit, să aibă în vedere poate chiar listarea la Hong Kong\", declara Mark Mobius, şeful diviziei de investiţii pe pieţele emergente a Franklin Templeton, chiar cu ocazia listării Fondului Proprietatea la BVB.

Topul petroliştilor: 10 companii se bat pentru 10 miliarde de euro

Companiile petroliere au bifat încă un an de creştere, niciunul dintre cei mai mari zece jucători din acest segment neavând de suferit din cauza recesiunii. Datele de la finalul anului 2010 arată că afacerile cumulate ale celor mai mari companii petroliere active în România au ajuns anul tre­cut la un nivel de circa 10 mld. euro, în creştere cu mai bine de 15% comparativ cu bilanţul anului 2009, o serie din aceste firme încheind exerciţiul financiar şi cu câştiguri mai mari. Potrivit informaţiilor disponibile, cererea de carburanţi a scăzut anul trecut cu circa 5% în contextul în care puterea de cumpărare a populaţiei a fost afectată de concedieri, tăieri de salarii sau de majorarea TVA. Cu toate acestea, petroliştii au găsit soluţia creşterii afacerilor în scumpiri la pompă, litrul de benzină fiind cu 20% mai scump în 2010 comparativ cu 2009, iar cel de motorină cu 24% mai costisitor.

Pariurile analiştilor pentru semestrul al doilea: SIF-urile, Fondul Proprietatea şi Albalact

Majoritatea analiştilor de pe Bursă consideră că pentru următoarele şase luni de zile acţiunile cu cel mai mare potenţial de creştere sunt SIF-urile, acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi titlurile producătorului de lactate Albalact Alba-Iulia (ALBZ). Ei atrag însă atenţia asupra pericolelor care pot să vină de pe plan extern ca urmare a încetinirii economiei europene şi a situaţiei din Grecia.

Bucureştiul s-a speriat de "setea de pământ" românesc a străinilor

Bucureştiul examinează în mod serios posibilitatea să ceară Comisiei Europene amânarea termenului până la care străiniilor le este interzis să cumpere teren în România - 2014 - de teama că o bună parte a suprafeţelor agricole vor intra sub control străin, fără niciun fel de posibilitate de gestiune asupra traseului producţiei. \"Mă îngrijorează interesul companiilor străine pentru terenul românesc. Legislaţia ar trebui să pună nişte bariere. Pământul este ieftin, există riscul să ne trezim cu mulţi proprietari străini. Ar trebui să mergem mai mult pe concesiuni decât pe înstrăinare de terenuri\", a susţinut ieri ministrul de externe Theodor Baconschi la un seminar pe teme agricole organizat de Forum Invest.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb