• ADEVĂRUL
• Paula Daniela Şomâldoc, executor judecătoresc: "Am avut cazuri mai grele decât evacuarea lui Vadim Tudor"
Corneliu Vadim Tudor a ştiut exact ora la care va fi evacuat PRM din sediu. Informaţia putea s-o obţină de la Poliţie, Jandarmerie şi Salvare, susţine executorul judecătoresc. Executorul judecătoresc Paula Daniela Şomâldoc a vorbit, în exclusivitate pentru "Adevărul", despre cum a reuşit să-l evacueze din sediul PRM pe Corneliu Vadim Tudor. Deşi a trecut prin momente grele la evacuarea sediului Partidului România Mare, executorul judecătoresc Paula Daniela Şomâldoc (46 de ani) susţine că aceasta nu a fost cea mai dificilă acţiune la care a participat. Executorul a ţinut să precizeze că nu s-a simţit niciun moment în pericol, pentru că poliţiştii care o însoţeau şi-au făcut datoria. Paula Daniela Şomâldoc spune că nu pune la suflet jignirile care i-au fost aduse de Corneliu Vadim Tudor (61 de ani), dar recunoaşte că nimeni nu a mai tratat-o aşa.
• Banii mamelor, blocaţi prosteşte
Cei 600 de lei în plus prevăzuţi pentru femeile care nasc în timpul concediului de maternitate rămân sub semnul întrebării. Ministerul Muncii a publicat ieri pe site un proiect de norme metodologice pentru ordonanţa mamelor care contrazic textul actului normativ. Ministerul Muncii vrea să mai taie puţin din banii cuveniţi mamelor. Ordonanţa privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor publicată în Monitorul Oficial la finalul anului trecut prevede la articolul 9, aliniatul 6, că mamele care nasc al doilea copil în timpul concediului de maternitate primesc un venit suplimentar de 600 de lei lunar, până când primul născut împlineşte vârsta de doi ani.
• România capătă puteri în faţa investitorilor
Prima de asigurare în cazul împrumuturilor statului pe piaţa externă a scăzut cu peste 17% în ultimul trimestru al anului trecut. România a părăsit topul celor mai riscante zece economii globale. Performanţele din cadrul acordului cu FMI au îmbunătăţit percepţia investitorilor cu privire la economia românească, chiar dacă aceasta rămâne încă în recesiune. România şi Letonia au intrat, în ultimul trimestru al anului trecut, în topul celor cinci state cu cea mai semnificativă scădere a primei de risc, cerută în cazul împrumuturilor externe, arată un raport al agenţiei de monitorizare a pieţei financiare CMA.
• Adrian Sârbu speculează euforia bursei americane
În urmă cu doar câteva zile, preşedintele şi directorul executiv al grupului care deţine Pro TV a vândut 100.000 de acţiuni pentru 2,1 milioane de dolari. Vânzarea pachetului de acţiuni ar putea fi semnalul că vin vremuri grele pentru compania care operează televiziuni în şase ţări din Europa Centrală şi de Est. Tranzacţiile operate de Adrian Sârbu (la 3-4-5 ianuarie) au loc într-un moment în care bursa americană (Nasdaq) traversează o perioadă de euforie. De la începutul lunii decembrie a anului trecut şi până-n prezent, indicii bursieri (Down Jones, S&P 500 şi Nasdaq 100) au câştigat fiecare câte opt procente.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Primarul cu statuie - micul Ceauşescu de la Belciugatele
Petre Dinei şi-a pus numele pe gardul cârciumilor sale ca să ştie lumea că-i jupân. Primarul duce un război de 20 de ani cu familia viceprimarului. Are 62 de ani şi e primar de aproape 30 de ani. Sătenii spun depre el că e un tiran. Un Ceauşescu de Belciugatele. Are o avere colosală. Acum vreo doi ani, în declaraţia sa de avere figurau un depozit bancar de două milioane de euro şi câteva sute de hectare de teren. Mai are şi două restaurante cu spaţii de cazare şi piscină, başca un supermarket. Ultima dată a ieşit primar la mustaţă, cu doar câteva voturi în plus. A botezat o stradă cu numele lui bunică-su, o staţie de autobuz cu numele lui şi, mai nou, în grandomania sa, şi-a făcut statuie. Îl cheamă Petre Dinei, la bază e tractorist şi îşi conduce urbea cu mână de fier.
• Băsescu îi arată lui Antonescu "Porumbacu" războiului
Şeful statului s-a referit la liderul PNL folosind apelativul despre care presa a insinuat, în campania prezidenţială din 2009, că ar fi fost numele conspirativ al liberalului în relaţia cu Securitatea. Crin Antonescu, colaborator al Securităţii? Aceasta este ipoteza atacată de presă după ce Traian Băsescu i-a atribuit liderului PNL numele "Porumbacu". Şeful statului a folosit acest apelativ comentând recenta aliere cu Dan Voiculescu, pe care l-a numit cu deja celebrul pseudonim de la Securitate: Felix. Crin Antonescu a negat orice colaborare cu Securitatea. Reprezentanţii CNSAS au precizat că au dat în mai multe rânduri verdict de necolaborare pentru Antonescu.
• Val de proteste: românii plătesc benzina în monede de 5 bani
Tot mai mulţi cetăţeni se organizează pe forumuri sau pe reţele de socializare, pentru a bloca activitatea benzinăriilor ori a firmelor care ridică maşini. Practica este împrumutată din Occident. De o vreme încoace, românii par să fi lăsat la o parte formele clasice de protest. Mulţi dintre nemulţumiţi - fie că se simt fraieriţi de bănci sau se consideră victime ale scumpirii nejustificate a benzinei - se strâng pe reţele de socializare ori pe forumuri şi organizează "lupte de gherilă". Sociologii spun că asemenea manifestări au la bază sentimentul oamenilor că nimeni nu-i mai reprezintă. Ieri după-amiază, România a fost împânzită de astfel de "bătălii". Câteva sute de şoferi din Sibiu, Deva, Constanţa şi Iaşi au protestat la benzinării, pentru a atrage atenţia asupra faptului că preţul carburanţilor a ajuns prea sus.
• Noul CSM, reunit peste voia lui Băsescu
Şedinţa de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii s-a ţinut ieri, în ciuda amânării sugerate miercuri de preşedinte. Judecătorul Horaţius Dumbravă, de la Curtea de Apel Târgu-Mureş, a fost ales ieri în funcţia de preşedinte CSM, în şedinţa de constituire a instituţiei. Dumbravă, unic candidat, a avut de partea sa majoritatea covârşitoare a noilor membri: au fost 15 voturi "pentru", trei "împotrivă", iar un vot a fost anulat. Mandatul său durează un an. Noul şef al CSM le-a cerut tuturor membrilor instituţiei să renunţe la funcţiile de conducere de la instanţele şi parchetele unde activează. Potrivit legii, activitatea membrilor Consiliului este permanentă, astfel că cei cu funcţii de conducere erau până acum suspendaţi pe perioada mandatului în CSM.
• NAŢIONAL
• Victor Ponta, combinat într-o "şpagă" la Ministerul Agriculturii!
După scandalul manechinelor pe care personaje cu funcţii din PSD le-ar fi plătit pentru sex, numele lui Victor Ponta este din nou "târât" într-un caz cu iz penal. Reporterii "Naţional" au aflat că un afacerist din Mehedinţi şi-ar fi "ţepuit" partenerul de la care a luat 15.000 de euro sub pretextul că i-ar da mai departe lui Victor Ponta ca să-i ajute să pună mâna pe o licitaţie de la Ministerul Agriculturii. Afaceristul acuzat este Ioniţă Troacă, cumnatul celebrei cântăreţe de muzică populară Niculina Stoican. Mai mult, despre Troacă se ştie că face parte din reţeaua lui Genică Boerică, poreclit "Regele TVA-urilor". Atât Troacă, cât şi Boerică sunt judecaţi la acest moment într-un alt dosar care priveşte o înşelăciune de aproape 10.000.000 de euro.
• Starea lui Teo Trandafir s-a agravat
În doar 24 de ore starea lui Teo Trandafir s-a agravat, ultimul diagnostic fiind pancreatită acută. Boală care poate pune în pericol viaţa pacientului, avertizează medicii. Încă de joi dimineaţă, Teo a fost obligată să apeleze la serviciile Ambulanţei şi să se adreseze medicilor din cauza unor dureri abdominale. Iniţial, fosta vedetă TV s-a internat într-o unitate medicală privată. Accentuarea stării de rău a obligat-o însă să se interneze, ieri dimineaţă, în Spitalul Elias. Aici a fost imediat internată la Secţia de Gastroenterologie - primul diagnostic fiind acela de pancreatită acută. Informaţia a fost confirmată de Doina Dimulescu - managerul Elias, care a precizat şi că lui Teo i se vor face analize plus o tomografie.
• Alianţa PNL-PC e cu ochii după bani
Considerând că au prins cheag politic odată cu preluarea PC-ului din braţele PSD-ului, liberalii visează acum la schimbarea pedeliştilor din fruntea Consiliilor Judeţene. Vis frumos, din moment ce preşedintele de CJ este cel care împarte banii în judeţ. Modificarea actualelor prevederi legale atât în cazul alegerilor locale cât şi ale celor parlamentare este mai de mult în atenţia tuturor partidelor. Proaspăt înfiinţată, noii alianţe i s-a pus pata pe funcţia de preşedinte de Consiliu Judeţean - alegere inspirată ce-i drept. Nu de alta, dar modificarea în sensul dorit de liberali - şi anume alegerea şefilor CJ-urilor nu prin vot direct, ci de către consilierii judeţeni - ar permite atât debarcarea pedeliştilor din fruntea Consiliilor ocupate, cât şi manevrarea fără oprelişti a fondurilor alocate judeţului.