REVISTA PRESEI 08.03.2017

Willy Homner
Revista Presei / 8 martie 2017

REVISTA PRESEI 08.03.2017

ADEVARUL

Promitem dublarea salariilor sau aderăm la euro?

Anunţul ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, privind dublarea salariilor publice prin noua lege a salarizării unitare i-a lăsat fără aer, chiar şi pe cei mai fervenţi susţinători ai guvernării Grindeanu. După o lună ianuarie cu încasări mult mai mici decât se planificase, să susţii că vei avea bani pentru dublarea salariilor de sub 4000 de lei este o glumă sinistră. În acelaşi timp, o altă discuţie mult mai serioasă este abandonată de liderii politici români. Europa este în pragul unor prefaceri de substanţă. Nucleul dur franco-german, susţinut de ţările cele mai competitive, propune Europa cu mai multe viteze. România declară că se opune proiectului şi că va milita pentru o Europă mult mai integrată, dar care să nu creeze diferenţe între statele membre. Numai că cele două direcţii declarate de România nu merg împreună. Nu poţi să fii european când mergi la Bruxelles şi să condamni politicile Uniunii Europene când ajungi acasă.

Legea graţierii. C.T. Popescu: E o diversiune, lovitura principală va veni în altă parte

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat, la Jurnalul de seară de la Digi24, declaraţiile lui Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, privind modificarea legii graţierii, astfel încât şi persoanele condamnate pentru corupţie să fie graţiate. "După părerea mea, această diversiune nu trebuie să-i înşele pe cei care au protestat şi care trebuie să rămână atenţi pentru că după această manevră a d-lui Nicolae, neasumată de Dragnea şi Grindeanu, după părerea mea lovitura principală va veni în altă parte, pe altă direcţie, în niciun caz n-au renunţat PSD-ul, cu aceşti demni conducători ai lor, la erodarea şi neutralizarea DNA şi a justiţiei corecte în România", a mai spus Cristian Tudor Popescu.

De ce fac elevii români Religia şi nu Istoria Religiilor

Elevii de gimnaziu nu pot asimila noţiuni de Istoria religiilor, susţine consilierul din cadrul Ministerului Educaţiei, Romeo Moşoiu, care a încercat să explice pentru "Adevărul" de ce copiii fac Religia la şcoală şi nu Istoria Religiilor aşa cum recomandă Consiliul Europei, pentru a evita eventualele îndoctrinări. Consilierul din Ministerul Educaţiei Romeo Moşoiu susţine că, din punct de vedere psihologic, copiii nu sunt pregătiţi să înţeleagă elementele de Istoria religiilor.

Amânarea verdictului CCR care-l poate face pe Dragnea premier

Curtea Constituţională (CCR) a amânat până pe 21 martie verdictul la Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, care interzice unui condamnat penal să facă parte din Executiv. "Nu am reuşit să ajungem la o soluţie. Am simţit nevoia să aprofundăm mai bine cauza şi să analizăm cea mai bună dintre variantele care s-au discutat astăzi, care au fost mai multe. Aprofundarea este pentru a da o soluţie bună, nu o soluţie greşită", a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu. Legea a fost contestată la CCR de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, imediat după instalarea Guvernului Grindeanu, în contextul în care Liviu Dragnea care i-a interzis să fie premier "profund neconstituţională".

Curtea Supremă, sentinţă definitivă: Dosarul ANRP-Ioan Oltean, restituit la DNA

Dosarul în care sunt judecaţi fostul deputat Ioan Oltean, mai mulţi foşti membri ai Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP şi omul de afaceri Mihai Rotaru a fost restiuit la DNA. Dosarul este despre despăgubiri ilegale acordate omului de afaceri Mihai Rotaru pentru un teren supraevaluat cu aproape 100 de milioane de lei. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului", arată Curtea Supremă în decizia definitivă.

Marele zid din Botoşani: petiţie pentru împrejmuirea cu garduri a unor blocuri locuite de romi

Locatarii unui cartier din municipiul Botoşani vor să-şi înconjoare scările de bloc cu garduri înalte, pentru a se proteja, spun ei, de persoanele de etnie romă care ar face scandal, dar şi de câinii comunitari. Iniţiativa a ajuns să fie dezbătută şi în Consiliul Local. Locuinţele sociale au ajuns să fie numite de localnici şi "ghetourile" din Parcul Tineretului, din cauza aspectului lor de coşmar: blocurile au tencuiala căzută, grupurile sanitare distruse, sunt pline de mizerie, iar maidanezii şi-au făcut culcuş pe holuri. "Ghetourile" au devenit în timp un adevărat focar de infecţie, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică descoperind adevărate focare de hepatită şi de tuberculoză.

STUDIU România are potenţial agricol ridicat, dar îi lipseşte productivitatea

România este una dintre ţările europene cu cel mai ridicat potenţial în sectorul agricol, având a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă utilizată dintre ţările UE, însă se confruntă cu un randament foarte scăzut al producţiei agricole, din cauza mai multor factori. Astfel, România avea la nivelul anului 2013 o suprafaţă agricolă utilizată de 13,9 milioane de hectare, după cea a Franţei (29 milioane ha), Spania (23,6 milioane ha), Marea Britanie (17,3 milioane ha), Germania (16,7 milioane ha) şi Polonia (14,4 milioane ha), dar mai mare decât cea de care dispuneau Italia (13,1 milioane ha), Ungaria (5,3 milioane ha) sau Bulgaria (5,1 milioane ha), arată o analiză a PwC România.

Ipoteză SF în cazul fiului de colonel SRI găsit înjunghiat în spate: seppuku

Ancheta referitoare la decesul unui adolescent de 18 ani, fiul unui colonel al SRI Iaşi, este aproape de final, iar rezultatele par a fi suprinzătoare. Cea mai solidă ipoteză ar fi că băiatul s-ar fi sinucis într-un mod ce a creat suspiciunile unei crime. După ce au audiat sute de persoane şi au încercat să adune probe cu privire la o posibilă crimă, autorităţile au restrâns pistele de lucru în cazul morţii lui Sabin Şerban la variantele sinuciderii sau accidentului. Cea mai plauzibilă dintre variante, spun ziariştii de la Ziarul de Iaşi, ar fi cea a sinuciderii, anchetatorii luând în calcul şi un fapt incredibil: adolescentul de 18 ani şi-ar fi putut înscena propria crimă. Concret, Sabin Şerban s-ar fi împins uşor cu spatele într-un cuţit. Ulterior, din cauza durerilor, a căzut cu spatele pe podea, impact ce a dus la perforarea trupului şi mai adâncă a trupului de către cuţitul cu lamă lungă.

Naufragiul Siriei: mai mică şi cu Al Assad sau mai mare şi majoritar sunnită - Iulian Chifu

Deşi jocurile păreau făcute în Siria, noile evoluţii anunţă schimbări importante în perspectivă. După cucerirea Palmirei, cuplul Assad-Putin deţine pe de-a-ntregul controlul asupra Siriei utile şi întâmpină orice negociere din postura de forţă a deţinerii controlului. Restul Siriei e în evoluţie, cu o dispută turco-kurdă surdă şi care ameninţă să răbufnească direct în cazul unui atac kurd asupra Raqqa, dar oricum e treaba americanilor să se descurce. Problema fundamentală, după securizarea Siriei alawite, este menţinerea lui Al Assad. Formulele alternative de pace - procesul Astana şi Geneva - anunţau o tolerare din partea Turciei, a SUA şi chiar a unei părţi a opoziţiei siriene a lui Al Assad la masă. Iată însă că rivalităţile turco-iraniene au aruncat în aer procesul separate în trei orchestrat de Rusia, iar la Geneva premizele tolerării lui Al Assad nu sunt cele mai bune.

Nou protest anunţat în Piaţa Victoriei

Amendamentele depuse de senatorul Şerban Nicolae la Legea graţierii, prin care condamnaţii pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu pot fi graţiaţi, îi scoate din nou pe români în stradă. Bucureştenii se vor aduna din nou, duminică, în Piaţa Victoriei, iar protestul aceasta va avea mai multe teme, se arată pe pagina evenimentului anunţat pe pagina de Facebook "Corupţia ucide", potrivit Digi24.ro. Protestul vizează proiectul depus de Şerban Nicolae pentru amendarea legii graţierii, împotriva deciziei ministrului Muncii Lia Olguţa Vasilescu de a dubla salariile bugetarilor, împotriva OUG 9, împotriva OUG 79 şi împotriva OUG 51/2016.

BANCHERUL

Creditele neperformante ale băncilor n-au mai scăzut de şapte luni, iar restantele la Biroul de Credit sunt in creştere

Restantele persoanelor fizice si ale firmelor la creditele obţinute de la bănci s-au menţinut aproape neschimbate in ultimele şapte luni: din iunie 2016 pana in ianuarie 2017 s-a înregistrat o scădere de numai o jumătate de miliard de lei, de la 25,7 la 25,2 miliarde lei, arata datele de la Centrala Riscului de Credit (CRC) de la BNR, care monitorizează împrumuturile cu valori mari, de peste 20.000 de lei. După vârful volumului de neperformante atins in iunie 2014, de 33,4 miliarde lei, a urmat o tendinţă de scădere, odată cu masurile adoptate de BNR pentru reducerea ratei creditelor neperformante, prin scoaterea creditelor cu probleme in afara bilanţurilor (write-offs).

COTIDIANUL

Mugur Isărescu la pielea goală (LPG) - Cornel Nistorescu

România este copleşită de un fel de mit Isărescu, mai ales la doamne, la funcţionari publici şi chiar la unii politicieni. Nu l-ar deranja nici cu o petală. Sunt oameni care l-ar vorbi de bine mai cu suflet decît pe Dalai Lama sau pe Maica Tereza, deşi, ca model uman, se află la mii de ani-lumină de aceştia. Este chiar opusul lor, un hrăpăreţ modern, destul de sărac în limbaj şi care nu se dă în lături de la nimic. Luat la pielea goală (asta înseamnă LPG), Mugur Isărescu este nespus de departe chiar de imaginea sa exagerat de bună din România. Mugur Isărescu este un academician pîrît. Cartea sa este o strînsură de articole scrise, presupun, tot de el. Cu îngăduinţă, îl creditez ca autor, mai ales în tinereţe. Opera sa este totuşi modestă şi restrînsă.

Dezvăluirile Wikileaks zguduie lumea

Marţea Neagră pentru CIA a venit odată cu dezvăluirile Wikileaks privind tehnicile de război cibernetic ale agenţiei americane. Documentele date publicităţii sunt raportate la anii 2013-2016. Marţea neagră şi pentru posesorii de telefoane mobile de ultimă generaţie: în cadrul CIA există o divizie care numai de interceptarea lor se ocupă. Astfel, Divizia pentru Dispozitive Mobile (MDB) a dezvoltat numeroase tehnici prin care poate ataca şi controla de la distanţă telefoanele populaţiei. Dispozitivele targetate pot transmite către CIA datele de geo locaţie, înregistrările audio şi text din telefon. De asemenea, cât ai zice Alo!, Agenţia îţi poate activa de la distanţă camera foto-video şi microfonul.

Performanţa remarcabilă a României la tenis de masă

Echipa naţională masculină de tenis de masă a României a învins formaţia Turciei cu scorul de 3-0, marţi seara, în stadionul 3 al televiziunii publice, în ultimul său meci din preliminariile Campionatului European din 2017. România a câştigat toate cele patru partide din Grupa J preliminară, 3-2 şi 3-1 cu Cehia, 3-0 şi 3-0 cu Turcia. În clasamentul final, România a ocupat primul loc, cu 8 puncte, urmată de Cehia, 6 puncte, Turcia, 4 puncte. Prima clasată se califică direct la turneul final din Luxemburg, care se va disputa între 13 şi 17 septembrie, iar formaţia de pe locul al doilea va susţine un baraj.

Evacuarea proprietarilor de imobile încadrate în clasa I de risc seismic

Un proiect de lege pe care îl pregăteşte Ministerul Dezvoltării prevede evacuarea proprietarilor de imobile încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public pe perioada execuţiei lucărilor de consolidare. Actul normativ modifică şi completează Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.

Ungaria şi Rusia câştigă un război de trei ani cu UE

Comisia Europeană a fost de acord ca Rusia să-şi mai creeze un cap de pod pe piaţa energetică europeană şi ca Ungaria să-şi îngenuncheze industria energetică în faţa Moscovei, cu încălcarea regulilor europene ale concurenţei şi printr-o lipsă periculoasă de transparenţă. Dacă presa vestică ar fi fost consecventă, astfel ar fi trebuit să înceapă ştirea de luni, cum că Executivul european de la Bruxelles a dat lumină verde construirii de către compania rusă Rosatom a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, prin intermediul unui împrumut de 10 miliarde de euro, oferit tot de Rusia. Contractul a fost semnat în ianuarie 2014, însă CE a blocat aplicarea sa.

CURENTUL

Grandomania lui Firea: în Viena există 3 societăţi municipale, în Madrid 7, în Bucureşti vor fi 63

Deşi populaţia Bucureştiului este de doar 1,88 milioane de locuitori pe o suprafaţă de 228 km² faţă de Viena cu 2,26 milioane de locuitori/suprafaţă de 414,65 km²) şi Madrid (3,16 milioane de locuitori/suprafaţă de 605,77 km²), Firea a dispus înfiinţarea a încă 19 societăţi comerciale pe lângă cele 41 de organisme prestatoare de servicii publice şi de interes local, A.M.R.S.P. şi 2 regii autonome în Bucureşti. CNIPMMR a anunţat ieri că înfiinţarea societăţilor nu valorifică practicile din celelalte state membre ale U.E., unde autoritatea locală a înfiinţat un număr foarte redus de societăţi, în domenii neconcurenţiale, subvenţionate, pentru aspecte de mediu, sociale, administrative privind asigurarea sediilor şi administrarea departamentelor, organelor autonome, companiilor publice, a entităţilor de drept public cu personalitate juridică.

CURIERUL NATIONAL

România nu-şi foloseşte potenţialul agricol

Un studiu realizat de PwC arată că, deşi România are un potenţial semnificativ în acest sector, se confruntă cu o productivitate scăzută. Ponderea agriculturii în PIB a scăzut constant în ultimii 20 de ani, de la 22,6 în 1993 la sub 5% din PIB în 2015. PwC a făcut cinci propuneri pentru îmbunătăţirea agriculturii româneşti, printre care pregătirea fermierilor şi reducerea evaziunii fiscale.

Americanii cumpără tehnologie anti-drone pentru a combate ISIS

Pentagonul a acordat un contract de 15,6 milioane de dolari unei firme israeliene care produce soluţii de apărare contra dronelor, scopul fiind acela de a combate activităţile grupării teroriste Statul Islamic (ISIS), scrie mobile-news.ro. Contractul a fost oferit de US Air Force (USAF) companiei Israeli Aeronautics Industries (IAI), care a lansat de curând un dispozitiv anti-dronă denumit "Drone Guard", care poate detecta, identifica şi bruia comunicaţiile dronelor.

Nouă fabrică de reciclare a deşeurilor electrice şi electronice la Câmpia Turzii

GreenWEEE International, companie specializată în tratarea şi reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), inaugurează o nouă fabrică în Cluj, în urma unei investiţii de 3,5 milioane euro, în scopul creşterii capacităţii de tratare acestor tipuri de deşeuri la 100.000 de tone pe an. Conform planului, noua fabrică îşi va începe activitatea în luna iunie a anului 2017 şi va beneficia de cele mai avansate tehnologii în reciclarea echipamentelor electrice şi electronice, având o capacitate de procesare de 25.000 tone pe an. Va dispune de linii tehnologice pentru tratarea frigiderelor, a maşinilor de spălat, a echipamentelor IT&C, precum şi a altor echipamente electrice şi electronice. Compania intenţionează să modernizeze şi fabrica din Buzău, înfiinţată în 2009, urmând să aloce în prima parte a anului viitor 5 milioane euro pentru mărirea capacităţii.

Sute de mii de români fac noaptea cumpărăturile online

O analiză a cumpărătorilor care plasează comenzi în intervalul 00:00 - 05:59, realizată de eMag, arată că, anul trecut, s-au făcut peste 226.000 de comenzi în acest interval orar, fiind achiziţionate în special produse pentru copii, dar şi accesorii pentru telefoane mobile, aspiratoare, carduri de memorie şi electrocasnice mari, scrie mobile-news.ro. Potrivit acestuia, majoritatea comenzilor (53%) au fost înregistrate în intervalul 00:00 - 01:00, urmate de cele plasate o oră mai târziu, între 01:00 şi 02:00 (22%). În medie, un client "nocturn" petrece pe site aproximativ 6,5 minute, faţă de 6,8 minute, cât petrece unul din timpul zilei.

EVENIMENTUL ZILEI

Folosind produsele Hexi, lucrătorii din 340 de spitale au participat, fără vinovăţie, la răspândirea bolilor nosocomiale

Procuroriii Parchetului General au trimis în instanţă dosarul Hexi Pharma. Este doar unul dintre dosarele deschise în urma dezvăluirii acestei afaceri, despre încă unul, cu acuze de spălare de bani, fiind deja informaţii publice. În rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată firma Hexi Pharma - ca persoană juridică - şi directorii Flori Dinu şi Mihail Leva, apar câteva afirmaţii pentru care procurorii vor avea mult de luptat în instanţă pentru a le demonstra. E vorba de personalul din cele 340 de unităţi medicale care ar fi încheiat contacte cu imperiul lui Dan Condrea. Folosind produsele despre care anchetatorii afirmă că ar fi fost diluate, lucrătorii din spitale ar fi contribuit, fără vinovăţie, la răspândirea bolilor nosocomiale.

Demonstraţie de forţă a armatei SUA în România. Cea mai mare OPERAŢIUNE din Europa de Est

După ce exerciţiul a fost amânat cu mai bine de o săptămână, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, militari români şi americani participă la prima operaţiune comună cu elicoptere de asalt ale armatei SUA. Aeronavele de tip UH-60 Black Hawk fac parte din compania Charlie, cea mai mare unitate de luptă aeriană din Europa de Est. Aparatele de zbor sunt folosite de Forţele Terestre americane în teatrele de luptă din Afganistan sau Irak. În Baza Aeriană din Mihail Kogălniceanu a fost întocmit un plan de luptă care va fi pus în aplicare, în premieră, pe teritoriul României. Militari români şi americani vor participa, miercuri, la primul antrenament pentru manevre de încărcare şi operaţiuni de asalt cu elicoptere.

Isărescu şi colaborarea cu fosta Securitate

CNSAS precizează, în privinţa verificării guvernatorului Mugur Isărescu, că a emis la 21 mai 2002 o decizie de neapartenenţă/ necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică în cazul lui, subliniind că reverificarea acestuia nu mai este posibilă. "Documentele publicate au fost studiate la sala de lectură a CNSAS de către cercetători acreditaţi în condiţiile legii. Ca urmare a schimbării cadrului legal de funcţionare a CNSAS, prin OUG nr. 24/2008, reverificarea domnului Mugur Isărescu nu mai este posibilă în condiţiile legii. Calităţile deţinute de domnia sa, cea de guvernator al Băncii Naţionale a României şi cea de membru al Academiei Române, fac obiectul verificărilor la cerere'', precizează sursa citată.

Sentinţa DEFINITIVĂ care SCHIMBĂ din TEMELII justiţia din România

Lovitură definitivă în lumea justiţiei! Curtea de Apel Bucureşti a decis, definitiv,că barourile avocatului Pompiliu Bota sunt legale! După mai bine de 11 ani de procese şi tergiversări, justiţia din România a stabilit că UNBR - Bota îndeplineşte toate condiţiile legale de funcţionare. Din hotărîrea judecătoarească devenită irevocabilă reiese că Uniunea Naţională a Barourilor din România - Bota (UNBR) este persoană juridică de utilitate publică. Procesul în privinţa legalităţii UNBR - Bota a făcut subiectul unui proces la Judecătoria sector 1 Bucureşti, cea care a dat verdict favorabil UNBR- Bota. Tribunalul Bucuresti a judecat apelul şi Curtea de Apel Bucuresti recursul, ultimele două instanţe menţinînd hotărîrea instanţei de fond.

Mesajul DUR al Turciei pentru Germania: "Nu ne daţi lecţii în materie de drepturile omului şi de democraţie"

Ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, a transmis Germaniei, marţi seara, "să nu dea lecţii de democraţie" Turciei, în plină perioadă de tensiune între Berlin şi Ankara, transmite AFP, citată de Agerpress. "Vă rugăm nu ne daţi lecţii în materie de drepturile omului şi de democraţie", a îndemnat Cavusoglu, din balconul reşedinţei consulului general al Turciei la Hamburg, în faţa a circa 200 de simpatizanţi veniţi să-şi exprime susţinerea pentru "da" la referendumul din 16 aprilie care ar urma să întărească puterile preşedintelui turc. "Nu putem accepta ca Germania să intervină în referendum", a spus Cavusoglu, care a criticat faptul că un miting de susţinere a fost interzis.

JURNALUL NATIONAL

Liviu Dragnea: Guvernul urmăreşte programul de guvernare punct cu punct

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat marţi, la Antena 3, că Guvernul urmăreşte programul de guvernare punct cu punct. "Vestea mai puţin bună este că miniştrii nu prezintă ceea ce fac(...). Nu trebuie să comunic numai eu, nici nu sunt în Guvern", a adăugat Liviu Dragnea. "Societatea românească, toţi românii, trebuie să afle ceea ce face guvernul şi să genereze dezbateri. Trebuie să comunice toţi, pentru că altfel rămânem în acest colţ. Ne face rău, pentru o ţară cu tensiune mare dă imaginea că toţi se ceartă cu toţi(...). Extern, oamenii văd ce apare în presă. Nimeni nu are timp să vadă toate măsurile care se iau. Măsurile se comunică, dar când e foarte multă gălăgie nu se mai aude muzica", a mai spus Liviu Dragnea.

Statul a uitat în butoaie o avere de 1,2 miliarde de euro

De la declararea falimentului Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) au trecut mai bine de zece lui, dar autorităţile nu au reuşit încă să înfiinţeze o unitate de management care să gestioneze stocul de peste 1.000 de tone de apă grea. În lipsa acesteia, stocul este gestionat acum de către lichidatorul judiciar al regiei, firma Euro Insol, şi de către cei 94 de salariaţi pe care îi mai are acum uzina de apă grea Romag Prod din cei 1.400 pe care îi avea înainte de intrarea în insolvenţă. Stocul de apă grea existent este suficient pentru viitoarele reactoare 3 şi 4 de la Cernavodă, dar şi pentru completarea cantităţilor la toate cele patru grupuri pentru o perioadă de 30 de ani.

Ministerul de Finanţe blochează angajările şi suspendă avansările

În pline discuţii despre salarii mărite, guvernanţii strâng robinetul fondurilor. Ministerul de Finanţe a anunţat oficial, marţi, că a blocat angajările pe posturile vacante din instituţiile bugetare şi că a suspendat temporar avansările în funcţie, care ar conduce la acordarea de salarii mai mari. "Măsura au fost adoptată în vederea încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin bugetul pe anul 2017 în contextul elaborării bugetului, cu încadrarea în ţinta de deficit, şi alocarea a 2% pentru Apărare în vederea respectării angajamentului României faţă de partenerii Nord-Atlantici", precizează un comunicat al MFP.

Cu calm despre viitorul Europei

Valentin Lazea, economistul şef al BNR, explică că nici acum statele nu au aceeaşi poziţie în cadrul UE. " Unele state sunt membre ale eurozonei şi altele nu; unele state sunt parte a zonei Schengen şi altele nu; unele state sunt membre ale NATO şi altele nu; unele au derogări de la anumite politici sociale etc", scrie Lazea în articolul ""Probleme UE şi problemele "Nucleului dur": Cu calm, despre "Cartea albă privind viitorul Europei"", publicat pe blogul Opinii BNR. Acesta a mai adăugat faptul că o Europă cu un nucleu tare nu închide uşile în faţa nimănui. "Iar faptul că un grup de state face mai multe împreună decât restul ar trebui să constituie un exemplu şi un prilej de ambiţionare pentru cei din afara nucleului, nicidecum un prilej de delăsare, aşa cum se interpretează la noi", mai spune economistul.

NATIONAL

Văcăroiu se umfla la sistem!

Ani de zile a fost "tânăra speranţă" a luptei anticorupţie iar acest rol de principal colaborator instituţional al structurilor de forţă i-a venit mânuşă lui Nicolae Văcăroiu. Iată însă că, tocmai într-o perioada in care credibilitatea "muniţiei" furnizate de către Curtea de Conturi este serios zdruncinata de părerea anumitor specialişti privind tendinţa tot mai făţişă de "umflare" a cifrelor, a apărut si zvonul ca Nicolae Văcăroiu tocmai ce se pregăteşte să dea drumul la "nucleara" care sa zguduie sistemul din temelii. Si că raportul privind "neregulile" financiare uriaşe depistate in cheltuirea bugetului Serviciului Român de Informaţii nu ar fi decât "începutul sfârşitului". Astfel că la rând ar urma si alte "bombe" aruncate dinspre Curtea de Conturi in tot felul de structuri din sistem, de la alte servicii secrete până la diverse Parchete si chiar la DNA!

Transporturile, sacrificate pe altarul UE!

Aproape că nu se ştie cum, guvernanţii au rezistat, cel puţin momentan, asaltului pe care influenţii comisari europeni l-au declanşat pentru "globalizarea" companiilor energetice româneşti. In schimb, noua Putere s-a decis să sacrifice Transporturile, un alt domeniu care a stârnit "pofta" marilor jucători internaţionali. Si uite cum, de-abia aşezaţi la butoanele nenumăratelor companii mai mult sau mai puţin profitabile din subordinea Ministerului Transporturilor, oamenii de casă ai unuia dintre ultimii "baroni" pesedişti, liderul giurgiuvean Niculae Bădălău ar putea fi ridicaţi de la "masa bunătăţilor". Desigur, nu de către Sorin Grindeanu, ci de oamenii pe care Bruxelles-ul ii va trimite pentru a prelua conducerea manageriala.

Ponta si Constantin ii sufla lui Iohannis "UNPR-ul"

Klaus Iohannis are concurentă serioasa in planul menit să aducă la viată un nou partid însăilat din resturi parlamentare, pe modelul defunctului UNPR. Parlamentari nemulţumiţi există in toate partidele (inclusiv in USR!), iar scenariştii cotrocenişti s-au gândit să încropească cu ajutorul lor un nou UNPR. Cum mulţi "stranieri" urmau să vină de la ALDE, operaţiunea ar fi erodat automat actuala majoritate parlamentară iar de aici până la debarcarea sau preluarea sub control a ostilei guvernări pesediste n-ar mai fi fost decât un pas, mic pentru România dar mare pentru Iohannis. Spre ghinionul preşedintelui, aceeaşi idee a poposit si in căpşoarele lui Victor Ponta si Daniel Constantin - marginalizaţii de serviciu ai PSD si ALDE.

Bulgarii au sânge: UE introduce apartheidul

Propunerea Uniunii Europene de a dezvolta o Europă cu doua viteze, adică scenariul unei integrări diferenţiate a statelor membre, i-a scos din sărite pe euro deputaţii vecinilor noştri de la sud. Avansat de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, scenariul viitorului Uniunii Europene a fost calificat in termeni duri de euro deputatul Partidului Socialist bulgar, Petar Kurumbashev. Intr-o declaraţie pentru EurActiv, acesta a declarat: "Se pare ca, in secolul XXI, Europa a decis să propună o noua forma de apartheid pe continent". "Dupa criza migratorie, atentatele teroriste si Brexit, o Europa cu doua viteze este o noua lovitura menita sa fragmenteze UE, dar de data aceasta din interior", a spus Kurumbashev. Tot el a adăugat sarcastic că următoarea etapă va fi "înfiinţarea de toalete speciale pentru europenii din est" la sediul Parlamentului European.

ROMANIA LIBERA

Isărescu s-a oferit să penetreze Ambasada Marii Britanii

Acum 30 de ani, UM 0195 a Securităţii se baza pe Mugur Isărescu să obţină informaţii din mediul diplomatic de la Bucureşti, iar sursa cu nume de cod "Manole" nu dezamăgea, conform documentelor de la acea vreme. După cum scrie un ofiţer de Securitate într-o notă de dinainte de 1987, "notele informative furnizate de Isărescu Mugur dovedesc o instruire pe profil deosebită". Pe profil securistic, evident. Iar instruirea era tot securistică: UM 0195 se ocupa de contraspionaj în Centrala de Informaţii Externe a Securităţii.

Agricultorii români, săracii Europei. Şapte din zece ferme câştigă într-un an sub 2.000 de euro

România are cea mai mare pondere a populaţiei ocupate în agricultură din UE, dar majoritatea muncitorilor nu sunt salariaţi şi aproape 70% din ferme obţin din producţie venituri anuale mai mici decât salariul minim pe economie. Puţin peste un sfert din populaţia ocupată a României lucrează în agricultură, de zece ori mai mult decât în Ungaria sau Franţa, de aproape trei ori peste Bulgaria sau dublu faţă de Polonia. Agricultura absoarbe, astfel, o uriaşă forţă de muncă necalificată, care munceşte însă pentru un venit care nu depăşeşte nici salariul minim pe ţară.

ZIARUL FINANCIAR

De ce au angajaţii români salarii de şase ori mai mici decât nemţii, dacă productivitatea este la jumătate?

Un angajat din România are o productivitate cu 40% mai scăzută decât media înregistrată la nivelul statelor UE, în timp ce productivitatea angajaţilor germani este cu 6% peste media UE. Cu toate acestea, salariile angajaţilor din România sunt de peste şase ori mai mici decât în Germania. Angajaţii români au înregistrat cea mai mare creştere a productivităţii muncii din Uniunea Europeană în ultimul deceniu, de la un indice al productivităţii muncii de 34,2 în anul 2005 (faţă de media statelor UE de 100) la 59,4 în 2015 (din 100 - media UE), arată datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Euro­pene. În acelaşi interval, productivitatea angajaţilor germani a scăzut uşor, de la un indice de 108,5 în 2005 la unul de 106 în 2015.

Primarul Londrei şi-a dat acordul pentru cea mai mare investiţie a lui Abramovic de când a preluat-o pe Chelsea!

Chelsea intenţionează să îşi schimbe stadionul. Noua arenă va fi ridicată pe locul actualei "Stamford Bridge", iar lucrările vor începe la finalul sezonului 2017-2018. Planul urbanistic a fost deja aprobat de Sadiq Khan, primarul Londrei. Noul stadion va avea o capacitate de 60.000 de locuri şi va fi terminat la începutul stagiunii 2021-2022. Conform celor de la DailyMail, costurile totale ale lucrării se ridică la 500 de milioane de lire sterline, adică aproape 600 de milioane de euro. Din momentul în care vor începe lucrările şi până se vor termina, Chelsea va evolua pe Wembley. Pe Wembley joacă acum Tottenham, dar White Hart Lane va fi repus în circulaţie începând cu sezonul următor.

Trei ani de la anexarea Crimeei: Peste un milion de ucraineni îşi caută un trai mai bun în Polonia

Au trecut aproape trei ani de la anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă şi mai mult de un an de când UE şi Ucraina şi-au deschis graniţele schimburilor comerciale reciproce. Între timp, Ucraina a ieşit dintr-o recesiune severă, îşi rebalansează schimburile comerciale dinspre Rusia spre UE, tinde să redevină grânarul Europei şi este pe cale să obţină eliminarea vizelor pentru călătoriile în Uniune. Însă peste un milion de ucraineni au venit în Polonia în căutarea unui trai mai bun, întinerind societatea şi ajutând la consolidarea economiei ţării care iniţiat programul european Parteneriatul Estic, de întărire a relaţiilor economice şi politice ale UE cu fostele republici sovietice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb