REVISTA PRESEI 08.05.2017

Willy Homner
Revista Presei / 8 mai 2017

REVISTA PRESEI 08.05.2017

ADEVARUL

Prezidenţiale Franţa. Emmanuel Macron câştigă scrutinul decisiv cu peste 60% din voturile exprimate

Aproximativ 47,5 milioane de francezi au fost chemaţi duminică la urne pentru a-şi alege viitorul preşedinte. Bătălia finală s-a dat între centristul proeuropean Emmanuel Macron şi eurosceptica Marine Le Pen. Candidatul de centru la alegerile prezidenţiale din Franţa, Emmanuel Macron, a obţinut 65,51% din sufragii, a anunţat Ministerul francez de Interne, după numărarea a 95% din totalul voturilor. Preşedintele Statelor Unite, Donald J. Trump l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru câştigarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Conform informaţiilor jurnaliştilor francezi, prima convorbire telefonică a noului preşedinte al Franţei a fost cu dna. Angel Merkel, cancelarul Germaniei. Pe pieţele financiare euro a ajuns la cel mai ridicat nivel faţă de dolarul american din ultimele şase luni, în acest moment 1 euro tranzacţionându-se cu 1,102$.

Şefa Reprezentanţei CE în România: "UE este ca Dumnezeu: îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă"

"România este doar o piaţă de desfacere pentru ţările din vestul UE", "Plătim mai mult decât obţinem de la UE", "Aderarea a dus agricultura la sapă de lemn" - câteva dintre miturile care au circulat în ultimul deceniu în România cu privire la neajunsurile pe care ţara noastră le-ar fi avut după aderare. Vorbind despre fondurile europene şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a amintit de o cunoscută vorbă de duh românească: "Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă în traistă". "Aşa e şi cu UE, îţi dă dar nu îţi bagă în traistă, în traistă îşi bagă cei care văzând o oportunitate ştiu să o şi folosească", a punctat Cristea. Datele oficiale din partea instituţiilor române, a Ministerului de Finanţe, arată foarte clar că România este un beneficiar net al aderării la UE. România beneficiază de fondurile europene care sunt oarecum direct proporţionale şi cu mărimea ţării, dar şi cu mărimea nevoilor de recuperare a decalajelor faţă de ţările mai dezvoltate.

Guvernul menţine pensiile speciale, însă majorează acciza la ţigări şi plafonează indemnizaţia pentru copil

Guvernul pregăteşte o serie de măsuri pentru a creşte veniturile la buget, dar şi pentru a reduce cheltuielile, astfel încât să se încadreze în ţinta de deficit bugetar de 3%. Şi dacă, pe de o parte, guvernanţii nu se ating de pensiile speciale, ei plănuiesc însă să umble la acciza pe ţigări, la indemnizaţia pentru creşterea copilului, la profiturile companiilor de stat, dar şi la contribuţiile datorate de angajatori. Aceste măsuri fac parte din programul de convergenţă 2017-2020, aprobat vineri prin Memorandum, care, potrivit Guvernului, "confirmă menţinerea angajamentului de aderare la zona euro". "Măsurile suplimentare vor asigura încadrarea deficitului ESA în pragul de 3% şi răspund solicitărilor reprezentanţilor Comisiei europene", arată Executivul.

Principalii donatori ai partidelor pentru alegerile din 2016

Partidele politice parlamentare s-au bucurat în anul electoral 2016 de donaţii generoase din partea membrilor pe care îi au. Cea mai mare donaţie a unui politician a fost cea a deputatului ALDE Remus Borza, care a lăsat în vistieria partidului 255.000 de lei sub formă de donaţii. Cel mai mare partid parlamentar, PSD, a strâns din donaţiile a 19 membri ai formaţiunii peste 500.000 de lei. Actulul primar al Sectorului 5, Daniel Florea, a fost cel mai generos donator al formaţiunii, în condiţiile în care a dat 140.050 de lei către PSD. De asemenea, prin societatea sa de avocatură, partidul a mai primit 40.000 lei, potrivit datelor raportate de partide şi publicate în Monitorul Oficial.

Doamnele liberale îşi pun poalele în cap

Trei dintre cele mai puternice lidere ale PNL, preşedinta interimară Raluca Turcan, fosta preşedintă Alina Gorghiu şi fosta prim-vicepreşedintă Adriana Săftoiu, s-au criticat în ultimele zile, motivele fiind evoluţia PNL de la ultimele alegeri parlamentare, dar şi activitatea desfăşurată în Legislativ. Iniţial, fostul preşedinte Alina Gorghiu a criticat-o pe Turcan după ce liderul interimar al liberalilor a spus că PNL a fost praf la alegeri. "Nu ai voie să spui că partidul este praf, să jigneşti membrii", a fost replica lui Gorghiu pentru preşedintele interimar al PNL. La doar o zi distanţă, Turcan i-a bătut obrazul lui Gorghiu că a plecat de la o şedinţă crucială a Comisiei juridice a Senatorului când se discuta Legea graţierii.

După atacurile informatice în scop electoral din SUA şi Franţa, Marea Britanie şi Germania sunt în alertă

Pirateria informatică este din ce în ce mai prezentă şi mai toxică în campaniile electorale . Hillary Clinton a fost victimă anul trecut, Emmanuel Macron vineri, iar acest pericol ameninţă şi viitoarele alegeri din Marea Britanie şi Germania, în cazul în care se organizează un răspuns adecvat, notează AFP. Vineri seara, chiar înainte de sfârşitul campaniei prezidenţiale franceze, mii de documente interne ale echipei de campanei a candidatului centrist la preşedinţia Franţei , Emmanuel Macron, au fost publicate pe reţelele sociale. Operaţiunea, numită "MacronLeaks" de WikiLeaks, a fost imediat denunţată de candidatul centrist drept o încercare de a "destabiliza democraţia, aşa cum s-a văzut în Statele Unite în timpul ultimei campanii prezidenţiale."

Concluzia agricultorilor după iarna din aprilie: Bărăganul a supravieţuit

Specialiştii spun că sute de mii de hectare de culturi agricole din judeţul Călăraşi au fost la un pas de catastrofă după ninsorile abundente înregistate după Paşti în România, dar că investigaţiile făcute în teren arată că plantele au supravieţuit şi se dezvoltă bine. Agricultorii din Bărăgan spun că au răsuflat uşuraţi după valul de frig şi ninsori care a lovit România după Paşte. Fermierii din ţara noastră nu s-au mai confruntat cu astfel de fenomene meteorologice de mai bine de 20 de ani. În Bărăgan însă, vremea rea nu a afectat culturile şi nici livezile. La mijlocul lunii aprilie, după ce au înflorit toţi pomii, temperaturile au scăzut sub 0 grade Celsius, iar zăpezile au căzut din abundenţă în toată partea de est a României.

Germania: Conservatorii Angelei Merkel primesc un impuls electoral în landul Schleswig-Holstein

Uniunea Creştin-Democrată a cancelarului federal german, Angela Merkel, a trecut testul electoral în landul Schleswig-Holstein, unde duminică au avut loc alegeri regionale, considerate drept un semnal înaintea alegerilor legislative federale ce vor avea loc pe data de 24 septembrie. Potrivit estimărilor prezentate de cotidianul "Die Zeit" la închiderea urnelor, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a obţinut 33% din sufragii, în timp ce principalul său rival Partidul Social Democrat (SPD, centru-stânga), condus de Martin Schulz, a întrunit numai 26% din voturi. Formaţiunea anti imigraţie Alternativa pentru Germania (AfD) a întrunit numai 5,5% din voturi. Rezultatele reprezintă un eşec pentru social-democraţii lui Martin Schulz în contextul în care, în ultimii cinci ani, acest land din nordul Germaniei, a fost guvernat de o coaliţie condusă de SPD.

BANCHERUL

Românii care-si fac pentru prima dată un cont bancar vor avea 0 comisioane la retragerile de bani de pe card

Românii care nu deţin un cont bancar, dar vor să-si deschidă unul, la orice bancă din România sau in Uniunea Europeană, vor putea beneficia de un nou tip de cont, denumit cont de bază, pentru care nu vor plăti comisioane de deschidere si închidere a contului si nici pentru retragerea banilor de la ghişeele băncilor sau de la bancomatele din tară si străinătate, conform unei legi adoptate vineri de către Guvern, care urmează să intre in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, adică de la începutul lunii iunie. Este vorba de Legea privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăti, schimbarea conturilor de plăţi si accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază, o transpunere in legislaţia naţională a Directivei 2014/92/UE din 23 iulie 2014.

CAPITAL

Uber vs taximetria clasică, o miză de un miliard de lei pe an

Dincolo de chichiţele legale, lupta dintre serviciile de ride-sharing şi taximetrişti este o ilustrare perfectă a conflictului global dintre vechea şi noua economie, ale cărui efecte le vom simţi tot mai pregnant în următorii ani. Reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) spun că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, le-a promis încă de acum două luni că va promova o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea a două articole din legea taximetriei astfel încât activităţile neautorizate de transport de persoane să fie sancţionate mai uşor.

Cât costă să îţi înlocuieşti centrala termică de apartament

Costurile instalării unei centrale termice de apartament pornesc de la 3.200 de lei, în cazul înlocuirii unui aparat vechi, şi pot ajunge până la aproximativ 7.800 lei, în cazul unei prime instalări, pentru un apartament mediu de 80 mp, potrivit estimărilor Ariston Thermo România. Amortizarea investiţiei se poate face între doi şi şase ani ani, în funcţie de oraş şi de costurile gigacaloriei în sistem centralizat.

România a accesat doar 1,5% din banii europeni alocaţi Programului Operaţional Regional în 2017

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a semnat până astăzi 13 contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 în valoare totală de circa 104 mil. euro, echivalentul a 1,5% din banii alocaţi României pentru 2017 prin acest program. Conform estimărilor ministerului, rata de absorbţie la finalul anului pentru Programul Operaţional Regional (POR) va fi de 1,97%, cea mai scăzută dintre programele europene derulate de Ministerul Dezvoltării. Contribuţia UE previzionată pentru 2017 de autorităţile publice se ridică la 129,74 mil. euro pentru POR.

România, parte a celei mai mari tranzacţii imobiliare din lume

Fondul american Blackstone, cea mai mare companie de investiţii alternative din lume, se află în proces de vânzare a spaţiilor de depozitare acumulate în ultimii cinci ani prin intermediul Logicor, inclusiv patru parcuri logistice şi peste 100 hectare de teren din România. Valoarea tranzacţiei este estimată la 13 mld. euro şi ar fi cea mai mare tranzacţie imobiliară de până acum la nivel internaţional. Blackstone a intrat în România anul trecut, când, prin platforma Logicor, a cumpărat toate parcurile logistice deţinute de austriecii de la Immofinanz. Pentru cele patru parcuri logistice din Ploieşti, Timişoara, Mogoşoaia şi Pantelimon, plus peste 100 hectare de teren dedicat construcţiei de hale logistice, Blackstone a plătit circa 48 mil. euro.

COTIDIANUL

Zarurile au fost aruncate. Noul preşedinte al Franţei, victorie categorică

Emmanuel Macron este noul preşedinte ales al Franţei. Candidatul En Marche! a câştigat detaşat duminică alegerile prezidenţiale. Rezultate oficiale parţiale, după numărarea a jumătate din voturi: Emmanuel Macron - 61,7%, Marine Le Pen - 38,3%. În primul său discurs, Macron a promis că va "apăra" Franţa şi Europa şi lupta "din toate puterile" împotriva dezbinărilor dintre francezi. "Voi apăra Franţa, interesele sale. Voi apăra Europa, comunitatea destinelor pe care şi-au oferit-o popoarele continentului nostru. Civilizaţia noastră este miza, modul nostru de a trăi, de a fi liberi, de a ne promova valorile, demersurile comune, speranţele", a afirmat el, spunând că vrea să amelioreze "relaţia dintre Europa şi popoarele care o formează". Transferul puterii între Francois Hollande şi Emmanuel Macron ar urma să aibă loc pe 14 mai, au declarat surse citate de Le Figaro.

Primele reacţii în România la alegerea lui Macron. Iohannis şi Dragnea, în extaz: "Trăiască..."

Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat, duminică seara, pe Twitter, pe preşedintele ales al Franţei, Emmanuel Macron. "Felicitări Emmanuel Macron pentru victoria importantă pentru Franţa şi pentru Europa! Trăiască Parteneriatul strategic dintre România şi Franţa!", este mesajul lui Iohannis postat în limba franceză. Şi liderul PSD, Liviu Dragnea l-a "felicitat" pe pagina sa de Facebook pe Macron pentru victoria sa, tot într-un ton entuziast. "Felicitări lui Emmanuel Macron! Vive la France!", a scris Dragnea.

Anchetă în cazul atacului "masiv" la adresa lui Macron

Justiţia franceză a iniţiat o anchetă după difuzarea pe internet a mii de documente interne ale echipei candidatului la preşedinţia Franţei, Emmanuel Macron, informează AFP, citată de Agerpres. Conform unei surse apropiate acestei anchete, a fost deschis un dosar pentru "acces fraudulos la un sistem de tratament automatizat al datelor" şi "încălcarea secretului corespondenţei". Comisia naţională franceză de control a campaniei electorale a cerut sâmbătă presei şi "cetăţenilor" să nu preia conţinuturi din respectivele documente "obţinute fraudulos" şi în care au fost "amestecate informaţii false".

CURENTUL

Poliţia vă recomandă să vă protejaţi banii şi relaţiile de afaceri!

Infractorii caută mereu idei pentru a câştiga ilicit bani. O nouă metodă vizează deturnarea transferurile bancare efectuate de către societăţi comerciale, în relaţiile de afaceri. Schemă infracţională a acestor fapte presupune compromiterea şi accesarea neautorizată a conturilor de e-mail ale societăţilor comerciale, monitorizarea corespondenţei purtate de angajaţii respectivei firme şi simularea corespondenţei reale, prin intermediul unei adrese de e-mail asemănătoare cu cea a societăţii partenere. Finalitatea poate fi deturnarea transferului de bani către un cont bancar diferit faţă de cel al beneficiarului, cont controlat de către alţi membri ai grupării infracţionale. Poliţia română recomandă, pentru prevenirea unor astfel de 'email fraud': Schimbaţi la un interval de timp regulat parolele de acces în conturile de e-mail folosite în activitatea comercială! Folosiţi autentificarea în doi paşi!

CURIERUL NATIONAL

Transporturile umblă la aerodinamica maşinilor

Un proiect de act normativ prevede posibilitatea ataşării, în spatele vehiculelor, a unor dispozitive aerodinamice retractabile sau pliabile, în scopul reducerii consumului de combustibil. Pe de altă parte, un nou profil al cabinelor vehiculelor ar contribui şi la îmbunătăţirea siguranţei rutiere prin reducerea unghiurilor moarte care restrâng zona de vizibilitate a conducătorilor auto, inclusiv în zona de sub parbriz. Utilizarea de sisteme de propulsie alternative la vehiculele grele sau la autobuze poate conduce la o creştere a greutăţii, care nu ar trebui să fie contabilizată ca parte din sarcina utilă a vehiculului.

Eliminarea timbrului de mediu a urcat numărul de înmatriculări de autoturisme cu 74,4%

Eliminarea timbrului de mediu începând de la 1 februarie a generat o creştere considerabilă a numărului de înmatriculări de autoturisme în primul trimestru din acest an (comparativ cu trimestrul similar din anul 2016): 74,4%. Mai exact, în primele 3 luni ale anului au fost înmatriculate în România peste 152.000 de vehicule rutiere destinate transportului de persoane, dintre care peste 150.000 de autoturisme, 643 autobuze, cu circa 1.200 de mopede şi motociclete. În trimestrul I 2017 comparativ cu acelaşi trimestru din anul anterior, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au crescut cu 3,6%, mai arată datele INS.

F 22 americane interceptează avioane ruseşti în zona Alaska

Avioane F 22 americane au interceptat o formaţiune formată din bombardiere şi avioane de luptă ruseşti în spaţiul aerian internaţional de coastă în Alaska, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului. Avioanele de luptă americane au fost ridicate de la sol pentru a identifica bombardierele ruseşti Tu-95 Bear însoţite de Su-35 Flanker după ce acestea s-au apropiat şi au intrat în zona supravegheată din Alaska. Avioanele ruseşti au fost identificate la aproximativ 350 de kilometri de coasta americană. Pentagonul a specificat că avioanele ruseşti nu au intrat în spaţiul aerian suveran american sau canadian. Conform surselor, ulterior în zonă a trecut şi un avion de supraveghere rusesc de tip A-50 "Mainstay" care însă nu a fost interceptat.

Schimb dur de replici între China şi Coreea de Nord, prin intermediul presei

O violentă critică la adresa Chinei publicată în presa nord-coreeană a provocat o replică usturătoare în mass-media chineză, înainte de intervenţia Beijingului, care a calmat jocul invocând relaţiile "prieteneşti" cu vecinul său, scrie AFP. Agenţia oficială nord-coreeană KCNA a publicat miercuri un editorial în care avertizează China faţă de "consecinţele grave" dacă va pune la încercare răbdarea Phenianului. În replică, ziarul oficial chinez Global Times a criticat joi "logica iraţională" a Phenianului. Acest schimb dur de replici în presa oficială ilustrează încă o dată deteriorarea relaţiilor dintre cele două ţări în ultimii ani. Tensiunea a urcat cu încă un grad după suspendarea de către China, în februarie, a importurilor de cărbuni din Coreea de Nord, o sursă esenţială de valută pentru regimul stalinist.

EVENIMENTUL ZILEI

Tabloul şi şosetele Codruţei Kovesi tulbură internetul

În mediul online circulă o poză de senzaţie cu procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, care le-ar putea produce tulburări de somn multora din persoanele certate cu legea. În acelaşi timp, imaginea cu pricina poate fi interpretată şi ca o dovadă a unei fixaţii manifestate de şefa DNA. Răsturnată într-un fotoliu, cel mai probabil din incinta instituţiei pe care o conduce, Kovesi etalează, cu dezinvoltură, o pereche de şosete cu dungi orizontale, tocmai bune de asortat la o zeghe, dar mai ales la cătuşele din tabloul aflat pe peretele alăturat, chiar deasupra capului procurorului-şef. La o privire mai atentă, chiar şi deux-pieceul şefei DNA pare să aibă nişte dungi fine, de data asta orizontale, precum "costumaţia" specifică puşcăriaşilor.

Furtună la DNA!

Imaginea Laurei Codruţa Kövesi e tot mai şifonată , mai ales că dovezile neregulilor făcute de procurorii DNA în dosarele instrumentate ating cote alarmante. Ion Stoica, fostul primar al localităţii Buftea, condamnat la închisoare cu executare pentru o presupusă mită de 90.000 euro, valoarea maşinii de lux primită de acesta, a venit cu probe incontestabile la adresa procurorilor DNA. Şi probe care provin de la una din instituţiile statului, Institutul Naţional de Expertize Criminalistice! Procurorii DNA susţineau că Ion Stoica a încercat să producă "probe mincinoase" referitoare la achitarea preţului autoturismului. Acum, in 2017, Ion Stoica a obţinut două rezultate favorabile în urma unor expertize. Acestea arată că înregistrările care au dus la condamnarea fostului primar la 3 ani de închisoare sunt false!

JURNALUL NATIONAL

CSM Bucureşti, învingătoare în finala mică jucată cu Buducnost!

CSM Bucureşti a câştigat medaliile de bronz în Liga Campionilor la handbal feminin, duminică, după ce a învins-o pe Buducnost Podgorica cu scorul de 26-20 (13-12), în finala mică a turneului Final4 jucat în Papp Laszlo Sportarena din Budapesta. CSM Bucureşti a început excelent meciul şi a condus din primele minute, graţie unei apărări bine organizate, dublată de intervenţiile foarte bune ale Paulei Ungureanu. Campioana României a condus chiar şi cu 5 goluri, dar Buducnost a forţat pe final, iar diferenţa la pauză a fost minimă, de un singur gol.

Ministrul zero: "Nicuşor Dan trebuie să se disciplineze!"

"Nicuşor Dan trebuie să se disciplineze!" l-a somat Cristian Ghinea pe liderul USR înaintea unei reuniuni decisive a conducerii formaţiunii care pregăteşte congresul partidului. Într-un interviu difuzat de publicaţia Turnul Sfatului din Sibiu, Ghinea a afirmat că Nicuşor Dan a greşit că nu l-a primit pe fostul premier Cioloş în USR, ceea ce a stârnit nemulţumire în baza formaţiunii. La reuniunea de sâmăbătă, pe care Ghinea a apreciat-o ca decisivă pentru felul în care se va pregăti congresul de la Cluj-Napoca, se va ajunge spre o majoritate a celor care în consiliul naţional sprijină platforma "România 100".

Traian Băsescu explică ce s-a întâmplat cu sediul Antenei 3: "A fost un alt abuz"

Traian Băsescu, adversar cunoscut al trustului de presă a lui Dan Voiculescu, a declarat, joi seară, la un post de televiziune, că "ceea ce s-a întâmplat cu sediul Antenei 3 a fost un alt abuz", amintind despre cum au fost umflate sumele de evaluatorul DNA. "Ce s-a întâmplat cu sediul Antenei 3 a fost un alt abuz, dar exclud să vorbesc despre Voiculescu. Eu le-aş dori să vândă cu 60 de milioane terenul lui Voiculescu. Aici se vede câte înscenări se fac. Se umflă sumele de specialist, de evaluatorul DNA. Niciun om politic nu are curaj să spună nimic despre aceste evaluări", a afirmat Băsescu, la România Tv. Trustul Intact a fost evacuat anul trecut din sediul din Băneasa, în urma deciziei din dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Exporturile României de cauciuc prelucrat au crescut în ianuarie cu 7,8%

România a exportat, în ianuarie 2017, cauciuc prelucrat în valoare de 162,3 milioane euro, o sumă cu 7,8% mai mare faţă de cea din prima lună a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistică. Importurile de cauciuc prelucrat s-au cifrat la 73,7 milioane de euro, fiind cu 5,6% mai mari comparativ cu cele din ianuarie 2016 precedent, înregistrându-se astfel un excedent de 88,6 milioane de euro pe acest segment. În ianuarie 2017, exporturile FOB ale României au însumat 4,678 miliarde euro şi au crescut cu 13,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar importurile CIF au totalizat 5,285 milioane euro, în creştere cu 17,5%.

NATIONAL

Soarta ţării se joaca marţi la Budapesta!

Surse de la vârful structurilor de contraspionaj susţin că României ii va trece pur si simplu glonţul pe la ureche marţi, 9 mai, când la Budapesta va avea loc o întâlnire care, deşi neoficială, este una vitală pentru soarta ţării noastre. Pentru că Viktor Orban va avea o discuţie aplicata cu fostul sau consilier Sebastian Gorka, primul ministru al Apărării din Ungaria postcomunista si acuzat insistent de către influentele organizaţii evreieşti de la Tel Aviv ca ar întreţine "legături primejdioase" cu partidul de extrema dreapta Jobbik. Sebastian Gorka a ajuns asistentul pe probleme de securitate naţională a noului preşedinte american Donald Trump! Gorka este cel care a şocat UE cu putina vreme in urmă când, la o dezbatere despre Libia, a desenat la repezeala o harta pe un şerveţel si i-a prezentat astfel unui înalt diplomat european " planul SUA" de împărţire artificială a ţării nord-africane!

SRI, "carotat" de DNA!

In plin succes fulminant al listării acţiunilor RCS&RDS la bursă, comunicatul oficial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind inculparea mai multor conducători ai trustului dirijat din umbra de către "miliardarul fără chip" Zoltan Teszari a căzut ca o adevărată ghilotină. Făcându-i pe mulţi să se întrebe ce naibii s-a întâmplat. Iniţiaţii sistemului consideră că, prin aceasta mişcare, un "actor neştiut" din succesul in afaceri al lui Zoltan Teszari este lovit unde îl doare mai tare. Si ca o anume grupare din SRI ar resimţi din plin deschiderea acestui nou front din războiul justiţiei. Cert este ca, daca aceasta ultima ipoteza este si cea reala, atunci este de aşteptat ca si următoarea mişcare a adversarului să fie cel puţin la fel de spectaculoasă precum punerea sub acuzare a directorului general Ioan Bendei...

PUTEREA

Geoană aruncă BOMBA: "În PSD a existat coloana a cincea a lui Băsescu!"

Mircea Geoană a declarat duminică seara, la Antena 3, referitor la alegerile prezidenţiale din 2009, că cel de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu este "ilegitim", existând indicii cu privire la un demers coordonat şi organizat de fraudare şi de influenţare a scrutinului. Fostul social-democrat a ţinut să precizeze că în PSD a existat "coloana a cincea a lui Băsescu", informează News.ro. Fostul social-democrat a mai spus că deţine informaţii potrivit cărora s-ar fi creat "un rezervor de CNP-uri" în rândurile populaţiei de etnie romă, în favoarea lui Traian Băsescu. "Nu spun că s-a întâmplat, dar informaţii în acest sens există", a subliniat Geoană.

ROMANIA LIBERA

Macron, "acest Kennedy al secolului XXI"

Franţa s-a aflat duminică în faţa unui scrutin cu totul şi cu totul inedit, în primul rând pentru faptul că, pentru prima dată în istorie, cei doi finalişti au totalizat sub 50% din sufragiile exprimate la primul tur. În al doilea rând, momentul electoral s-a remarcat prin absenţa - pentru prima oară - a ambelor partide tradiţionale, republicanii lipsind din cauza scandalurilor de corupţie şi a dezbinărilor interne, iar socialiştii, din cauza proastei gestionări a ţării din ultimii 5 ani, precum şi a multiplelor dezertări pe toată durata legislaturii în curs. În sfârşit, surpriza cea mai mare a fost tocmai prezenţa lui Emmanuel Macron, cel mai tânăr candidat din istorie, 39 de ani, un personaj lipsit de experienţă politică, dar extrem de carismatic şi de ambiţios. Un "patriot reformator", cum îi place lui însuşi să se descrie.

Liderul ISIS din Afganistan a fost ucis de forţele speciale ale guvernului local

Forţele speciale afgane l-au ucis pe liderul Statului Islamic (SI) din Afganistan, în provincia Nangarhar din estul ţării, a anunţat duminică preşedintele Ashraf Ghani, citat de Reuters, informează Agerpres. Informaţia a fost confirmată de comandamentul forţelor americane din Afganistan, care precizează, într-un comunicat preluat de AFP, că în aceeaşi operaţiune au fost ucişi 35 de combatanţi islamişti şi mai mulţi lideri ai SI şi că raidul trupelor afgane a fost efectuat în parteneriat cu cele ale Statelor Unite.

ZIARUL FINANCIAR

Cu riscul de a enerva economiştii, creşterile salariale nu au legătură cu productivitatea

Când îţi pleacă angajaţii sau ameninţă că pleacă, nu te mai gândeşti la productivitate, ci la câţi bani să le dai în plus ca să rămână, dacă nu ai de unde să iei alţii peste noapte. Nicio companie, niciun director general, niciun şef de HR, niciun acţionar, nu este fericit când trebuie să majoreze salariile. Dar nu are ce face. Nicio companie nu creşte salariile de bunăvoie, ci doar când în piaţă se schimbă condiţiile. Pe o creştere economică, pe un boom, creşterile salariale au legătură cu ceea ce face concurenţa, cu condiţiile din piaţă, cu oferta de candidaţi, cu politicile statului, cu politicile strategice ale adversarilor, cu disponibilitatea de a te muta dintr-un loc sau altul, cu ce bani au companiile, cu puterea angajaţilor care ameninţă să plece, cu dorinţa unui director general sau al proprietarului de a angaja oameni de la concurenţă etc.

Emmanuel Macron s-a bucurat de un sprijin făţiş fără precedent din partea liderilor europeni, care au făcut totul pentru a o bloca pe Marine Le Pen

Angela Merkel, cancelarul german: "Este, desigur, decizia alegătorilor francezi, dar aş fi mulţumită dacă Emmanuel Macron câştigă, deoarece susţine o politică proeuropeană consistentă". Un grup numeroas de lideri şi foşti lideri europeni şi din alte părţi, unii figuri de marcă ale politicii, l-a susţinut făţiş pe globalistul Emmanuel Macron în cursa sa pentru preşedinţia Franţei. Bancherii i-au ţinut pumnii strânşi, iar executivii companiilor franceze au renunţat la neutralitatea tradiţională şi şi-au exprimat în public şi în particular sprijinul pentru fostul angajat al băncii Rothschild.

Banca centrală germană avertizează cu privire la apariţia unei bule imobiliare pe piaţa germană

"Deşi reflectă o creştere economică solidă, un şomaj scăzut şi costuri mici de finanţare, piaţa proprietăţii se apropie de faza de supraîncălzire." O combinaţie de dobânzi ultra-scăzute şi goana băncilor după randamente ar putea alimenta o periculoasă bulă imobiliară în Germania, avertizează un oficial al băncii centrale germane, îndemnând băncile comerciale şi autorităţile de supraveghere a sectorului financiar să fie vigilente, scrie Deutsche Welle. Graţie dobânzilor mai mici de 2% la creditele ipotecare, Germania a înregistrat în ultimii ani o creştere a numărului de proprietari de locuinţe, generând temeri cu care se confruntă multe alte pieţe rezidenţiale. Preţurile locuinţelor, relativ scăzute comparativ cu cele din alte ţări europene în trecut, sunt în creştere puternică. Preţurile imobiliarelor din oraşe ca Berlin, Hamburg, Munchen şi Frank­furt au crescut cu peste 60% din 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb