REVISTA PRESEI 08.06.2017

Willy Homner
Revista Presei / 8 iunie 2017

REVISTA PRESEI 08.06.2017

ADEVARUL

Greva din Educaţie ameninţă Bac-ul şi Capacitatea

Sindicatele din Învăţământ au început strângerea de semnături de la profesori pentru declanşarea unei grevei ce ar urma să aibă loc în plină desfăşurarare a examenului de Bacalaureat şi a Evaluărilor Naţionale. Cadrele didactice sunt nemulţumite de amânarea aplicării Legii salarizării unitare, în cazul lor, majorările salariale promise urmând să fie aplicate în două etape: de la 1 ianuarie şi de la 1 martie 2018, potrivit Ministrului Muncii. "Oamenii nu mai au încredere că această lege se va mai aplica", a explicat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu. Sindicaliştii spun că vor anunţa vineri dacă au strâns numărul necesar de semnături pentru declanşarea grevei.

Izolarea Qatarului, posibil semnal al marii ofensive sunnite împotriva Iranului

Dincolo de acuze sau ştiri senzaţionaliste lansate ca tot atâtea perdele de fum, mizele acestei cele mai grave crize politice din zona Golfului, cea care se poate transforma oricând într-una militară, sunt o serie de motivaţii enorme. De importanţă geostrategică şi care implică jucători majori şi care, într-o situaţie-limită, pot duce la confruntări deschise de mare intensitate. Baza aeriană de la Al-Udeid (aprox.40 km sud-vest de capitala Doha) este cea mai mare bază americană din regiune (aproximativ 11.000 de oameni) şi găzduieşte şi Centrul de comandament combinat pentru operaţiuni aeriene care serveşte drept "pupitru de comandă" pentru operaţiunile aeriene din Irak, Siria, Afaganistan şi coordonează şi forţele aeriene a alte 18 ţări din zonă.

Simona Halep a făcut meciul anului

Simona Halep (4 WTA) i-a scos tenisul din cap lui Svitolina (6 WTA). În setul doi, ucraineanca a avut 5-1, dar s-a ajuns la tie-break. Aici, Svitolina a avut minge de meci, dar românca a apărat-o şi a egalat scorul la 1. În decisiv, Halep şi-a spulberat adversara: 6-0! Simona Halep a avut nevoie de o revenire fantastică, aproape ireală, pentru a trece de Elina Svitolina, scor 3-6, 7-6, 6-0. Meciul a durat două ore şi opt minute şi a adus şi revanşa Simonei în faţa jucătoarei cu care a pierdut finala de la Roma. În semifinale, Halep o va întâlni pe Karolina Pliskova (Cehia, 3 WTA). Aceasta a trecut, în sferturi, de Caroline Garcia (Franţa, 27 WTA), scor 7-6, 6-4. Simona conduce cu 4-1 în duelurile cu Karolina:

Uzina Roman, renăscută din propria cenuşă: trei modele ultramoderne pentru export

Uzina Roman a fost simbolul Braşovului şi a avut în perioada de glorie peste 20.000 de angajaţi. Acum mai are 300 de muncitori, este în reorganizare, dar produsele fabricii sunt apreciate la export. Camioanele sunt ultramoderne şi competitive. Uzina a livrat în ultimii ani 600 de camioane către Pentagon, destinate armatei SUA. Cele mai noi modele sunt prezentate pe site-ul companiei şi sunt în teste în Asia şi Orientul Mijlociu de unde vin principalii clienţi ai uzinei. Două autocamioane 38400 VF au ajuns în Asia de Sud-Est pentru testări. Autovehicului are motor diesel Man Euro 5, transmisie automată şi o masă totală de 28 de tone. Acest tip de autocamion este recomandat pentru transportul containerelor.

Alin Petrache, demis de Gabriela Firea din fruntea CSM Bucureşti

Într-un comunicat de presă al Primăriei, se anunţă că primarul Gabriela Firea i-a semnat actul de demitere lui Petrache pentru decizia "de a aloca peste jumătate de milion de euro pentru organizarea evenimentului care marchează aniversarea a zece ani de existenţă a clubului sportiv". Conform RL, sărbătoarea clubului s-au fi derulat pe parcursul a cinci zile, timp de câte 13 ore pe zi şi ar fi inclus întreceri sportive, concerte, restaurante mobile şi terase cu mici şi bere. Locul de desfăşurare urma să fie Piaţa Constituţiei. "Am alocat anul acesta un buget consistent pentru susţinerea performanţelor sportive, însă acest buget trebuie să fie utilizat judicios şi cu responsabilitate", a explicat Gabriela Firea în comunicatul de presă.

Atacuri armate la Teheran: 12 morţi şi 39 de răniţi în Parlament şi la mausoleul lui Khomeini

Şeful Autorităţii pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că forţele de ordine au preluat controlul asupra Parlamentului şi mausoleului lui Khomeini. În total, 12 persoane au murit, iar alte 39 au fost rănite în cele două atacuri armate desfăşurate în capitala Iranului. Potrivit televiziunii de stat, şase atacatori au efectuat cele două atacuri. Patru dintre ei au atacat Parlamentul, reuşind să intre deghizaţi în femei. Unul s-a aruncat în aer în Parlament, iar ceilalţi trei au fost împuşcaţi mortal. Alţi doi atacatori s-au aruncat în aer la mausoleul din sudul Teheranului. Este vorba de primele atacuri din Iran revendicate de Statul Islamic. Potrivit corespondentului RTL la Teheran, atacurile din capitala Iranului au fost revendicate de aripa din Libia a organizaţiei teroriste Statul Islamic.

Macron s-a dotat cu o forţă operaţională antiteroristă

Preşedinţia Franţei a anunţat miercuri înfiinţarea Centrului naţional contra terorismului, care a fost plasat în subordinea lui Emmanuel Macron. Această forţă operaţională antiteroristă va fi condusă de către Pierre de Bousquet de Florian, fostul şef al Direcţiei de Supraveghere de Teritoriului (DST), un serviciu de informaţii al Ministerului francez de Interne. Noua structură va fi corelată Coordonării Naţionale a Informaţiilor, care va fi condusă tot de către Pierre Bousquet de Florian, relatează AFP, potrivit news.ro. Noul Centru naţional francez de luptă împotriva terorismului, care are pentru început o echipă de 20 de oameni, mai ales analişti, va fi însărcinat cu "dirijarea strategică a serviciilor de informaţii", cu obiectivul de a se asigura de buna lor coordonare, dar "în niciun caz cu conducerea lor operaţională", a precizat Elysee.

BANCHERUL

BCR nu este încă pregătită să renunţe la drogul Prima Casă; dă vina pe legea dării in plată

Când s-a lansat, in 2009, programul Prima Casă, prin care statul asigură creditele ipotecare, a fost primit cu reticentă de bănci, care s-au plâns de dobânzile prea mici impuse de stat in schimbul garanţiilor. Acum, pentru unele bănci, precum BCR, liderul sistemului bancar, Prima Casa a devenit un drog de care încă nu poate scăpa, spre deosebire de alţi concurenţi, precum BRD sau ING, care au făcut primii paşi in acest sens. ING a majorat avansul la creditele Prima Casa de la 5% la 10%, in timp ce BRD a menţinut avansul de 5% la Prima Casa, însă a lansat propriul credit tip Prima Casa, destinat celor care-si cumpără prima locuinţă, cu un avans de 15%, valabil însă doar pentru clienţii de casă, adică cei care-si încasează veniturile intr-un cont al băncii.

COTIDIANUL

Bogdan Chirieac şi CT Popescu - Cornel Nistorescu

Bogdan Chirieac este jumătatea lunecoasă a unui tandem stricat de ceva vreme. El s-a născut la fostul Adevărul, cînd CT Popescu era de partea minerilor, iar Chirieac cînta de zor de partea FSN-PDSR-PSD. Prin 1997, această acritură stilistică (mă refer la Popescu), e drept, uneori extrem de expresivă, profeţea spargerea României. Marile lui panseuri n-au depăşit însă limita unor isterii pe subiecte morale, iar analizele sale s-au proptit în interpretări stupide, cel mai adesea non-democratice. Pentru Popescu a contat întotdeauna exagerarea, şi mai puţin adevărul şi obrazul. Tandemul Bogdan Chirieac-CT Popescu a făcut din ziarele Adevărul şi (mai tîrziu) Gândul publicaţii fără sare şi piper, dar şi fără substanţă, şi fără cîrmă. De-aia s-au şi scuturat din ele.

Premierul Grindeanu a ajuns la Paris

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a ajuns miercuri la Paris, unde, în cursul serii, a participat la ceremonia de aderare a României la Agenţia pentru Energie Nucleară a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, în prezenţa secretarului general al OCDE, Angel Gurria, şi a directorului general al NEA, William D. Magwood. România s-a alăturat celor 31 de state membre NEA, ţări cu cele mai avansate programe nucleare din lume. Potrivit Guvernului, prin aderare, se recunoaşte faptul că România dispune de infrastructură şi o industrie naţională dezvoltată în domeniul energiei nucleare şi utilizează o tehnologie nucleară sigură, fiind angajată în adoptarea celor mai bune practici în domeniu. Joi dimineaţă, premierul Grindeanu se va întâlni cu omologul său francez, Edouard Philippe.

Ruşanu: La generalul Oprea se stabilea viitoarea guvernare

Audiat, miercuri, la comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, fostul lider liberal, Dan Radu Ruşanu, a declarat, că întâlnirea din casa generalului Gabriel Oprea, în ziua scrutinului prezidenţial, a avut drept pregătirea viitoarei guvernări. Acesta a susţinut că în 2009, PDL care "avea şi prefecţii şi toate ministerele, mai ales Ministerul de Interne, a influenţat rezultatul votului prin respingerea contestaţiilor (...) vizând turismul electoral şi procesele electorale inversate". Mihai Fifor, preşedintele forului parlamentar de anchetă, a declarat, în context, că atunci când s-a luat decizia audierii lui Dan Radu Ruşanu s-au avut în vedere, printre altele, şi unele menţiuni făcute de fostul lider liberal într-o carte pe care acesta a lansat-o recent.

CURIERUL NATIONAL

Se închide piaţa muncii din Marea Britanie

În contextul Brexitului, românii care sunt stabiliţi şi lucrează acolo se vor vedea forţaţi să plece, iar cei care au intenţia să lucreze în Marea Britanie vor trebui să se reorienteze. Cei mai afectaţi de restricţionarea accesului pe piaţa muncii din Regat ar fi cei care fac muncă necalificată şi calificată. N-ar trebui să-şi facă griji cei care sunt înalt-calificaţi, cum sunt persoanele care lucrează în domeniul IT sau al finanţelor. Până la ieşirea Marii Britanii din Uniune, drepturile cetăţenilor români stabiliţi acolo la muncă sau studiu nu vor fi afectate nicicum de procedura ieşirii din Uniune. Abia ulterior acestui moment, în baza regulilor care vor fi stabilite, vom putea vorbi de o eventuală restricţionare de drepturi şi de modul în care ea se va aplica

Germania îşi retrage soldaţii din baza turcă Incirlik

Cabinetul Angelei Merkel a sprijinit miercuri plănuita retragere a forţelor armate germane din baza aeriană turcă Incirlik, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală de la Berlin. Germania intenţionează să transfere 280 de soldaţi germani la o bază aeriană din Iordania, dar a subliniat că vrea să minimizeze efectele pe care mutarea le va avea asupra operaţiunilor coaliţiei conduse de SUA împotriva Statului Islamic în Irak şi Siria. Turcia a impus restricţii în privinţa accesului parlamentarilor germani la soldaţii Berlinului. Germania nu are altă posibilitate decât să înceapă să îşi retragă soldaţii de la Incirlik din cauză că Ankara nu le permite parlamentarilor germani să-i viziteze, a spus luni ministrul de externe Sigmar Gabriel.

Frăţia Musulmană, miezul scandalului Qatar?

Văzută din capitalele Arabiei Saudite şi ale altor naţiuni din Golf, Qatar este o sursă de instabilitate: o naţiune mică, dar bogată, care se opune adesea eforturilor vecinilor săi de izolare a Iranului şi care îşi foloseşte resursele pentru a susţine "grupările teroriste". Ori de câte ori se declanşează tensiuni, sprijinul Qatarului pentru Frăţia Musulmană se remarcă în mod proeminent. De aproape un secol, Frăţia Musulmană a influenţat ideologiile a zeci de mişcări din Maroc în Kuweit. Unele ţări din regiune au interzis Frăţia Musulmană, în timp ce, în multe altele, partidele islamiste legale au rădăcini sau o rudenie ideologică cu organizaţia. Printre altele, grupul palestinian Hamas este considerat o organizaţie teroristă de către Israel, SUA şi Uniunea Europeană.

Cum s-au blocat proiectele de infrastructură din jurul Capitalei

Un tren care să ajungă din Gara de Nord până la o nouă gară în Aeroportul Otopeni şi operaţionalizarea centurii feroviare a Capitalei cu mai multe staţii pe traseu şi trenuri peri-urbane care să colecteze populaţia din jurul Bucureştiului - două proiecte înviate în 2016 şi care erau gata de lansat încă din primele luni din 2017, conform autorităţilor de atunci. Şase luni mai târziu, ambele proiecte nu au demarat propriu-zis, nu s-a făcut nimic în teren, iar termenele de finalizare au fost deja decalate. Pentru trenul de la Gara de Nord la Aeroport, termenul de finalizare a fost împins până în trimestrul III din 2019.

EVENIMENTUL ZILEI

Preşedintele Iohannis zboară cu un BUSSINES JET pentru vizita din America

Conform unor surse guvernamentale, Administraţia Prezidenţială a închirat o aeronavă de tip Gulfstream 550 pentru deplasarea în Statele Unite ale Americii. Specialişti din aviaţie au exlicat că aeronava Gulfstream 550 se poate caracteriza ca avionul cu cel mai bun raport calitate-preţ din categoria business jet. Avionul Gulfstream 550 are o capacitate de 19 locuri sau opt cabine de dormit. Are o viteză de croazieră de 850 de km/oră şi o viteză maximă de 926 de km/oră şi poate parcurge 12.501de km. La începutul anului trecut, guvernul Cioloş, la nivelul Ministerului Transporturilor, a format o comisie care s-a ocupat de achiziţia unei aeronave prezidenţiale. La sfârşitul anului 2016, tehnocraţii au decis să nu mai achiziţioneze avionul prezidenţial, pe motiv că nu există un cadru legal pentru a face această achiziţie.

Firea face paranghelii faraonice. Se dau mai mulţi bani pe concerte, decât pentru drumuri

Edilul-şef al Capitalei, Gabriela Firea, semnează pe bandă rulantă organizarea de concerte şi evenimente în Bucureşti. Milioane de euro au fost deja cheltuite, iar acum se pregăteşte un nou lot de petreceri. Aleşii generali ar urma să voteze, astăzi, suplimentarea bugetelor instituţiilor care organizează concertele şi festivalurile în Capitală, aflate în subordinea primarului general Gabriela Firea, cu 600.000 de euro. Mai mult, pentru imaginea Circului Globus şi achiziţia de materiale necesare spectacolelor, edilul propune alocarea a încă 3,4 milioane de euro. Ciudat este că cifrele depăşesc cu mult suma pe care a vrut să o cheltuiască Alin Petrache (proaspăt demis), pentru a marca 10 ani de la înfiinţarea CSM. Asta, în contextul în care instituţiile care se ocupă cu organizarea de evenimente în Bucureşti au un buget colosal pentru anul 2017: aproximativ 44 de milioane de euro

Primarul MUSULMAN al Londrei, la aceeaşi tribună cu TERORIŞTII

Sadiq Khan, primarul musulman al Londrei, a vorbit la o conferinţă alături de Sajeel Shahid, un militant jihadist care ar fi participat la antrenarea creierului atacurilor teroriste de la 7 iulie 2005 de la Londra, în care au murit 52 de persoane şi peste 700 au fosr rănite. Shahid este antrenorul de la sala de antrenament al lui Khuram Butt, cel care a omorât şapte persoane sâmbătă seara pe Londron Bridge, scrie Daily Mail. Shahid şi Butt au condus cursuri de arte marţiale la o sală de sport frecventată de musulmani din estul Londrei. La conferinţa din 2003, la care au participat de la aceeaşi tribună Sadiq Khan şi Sajjel sgahid, primarul musulman al Londrei de astăzi, a vorbit despre teoriile conspiraţioniste din spatele atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 şi a criticat legile anti-teroriste care vizează grupările musulmane.

JURNALUL NATIONAL

Crin Antonescu: Orban ar fi o variantă greşită pentru PNL, Buşoi e pregătit să fie prim-ministru

Retras din viaţa politică, fostul preşedinte PNL Crin Antonescu a oferit un amplu interviu pentru Jurnalul Naţional. În pragul Congresului PNL, Antonescu susţine că Ludovic Orban ar fi o variantă greşită pentru liberali, iar europarlamentarul Cristian Buşoi ar putea fi într-o zi prim-ministru. Fostul lider USL a mai vorbit despre relaţia PNL cu preşedintele Klaus Iohannis, blaturile liberalilor cu PSD şi fuziunea cu pedeliştii, punctul sensibil al discuţiei fiind "pactul cu diavolul" făcut de PNL prin intrarea în Uniunea Social-Liberală.

Primăriile, afectate de "căpşunarii publici"

Sărăcia a creat un fenomen nou, în ultimii ani: angajaţi ai primăriilor îşi iau concedii fără plată şi pleacă la muncă în străinătate. Deficitul de personal din administraţia locală se accentuează, lipsesc din ce în ce mai mulţi oameni calificaţi pentru anumite funcţii, iar pe durate de trei, până la cinci luni, nici măcar nu se pot angaja alte persoane, chiar dacă s-ar găsi specialişti. Conform legii, un angajat îşi poate lua concediu fără plată până la trei ani într-un deceniu, iar unii reuşesc astfel să-şi asigure existenţa din munca sezonieră în alte ţări, apoi se întorc la primărie. Noua lege a salarizării nu va schimba lucrurile, iar în această perioadă au plecat deja mulţi dintre angajaţi.

Ofiţer SRI, pus la conducerea Aeroportului Kogălniceanu

Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa are, de câteva zile, un Consiliu de Administraţie (CA) provizoriu în care descoperim un personaj extrem de interesant. Răzvan Alexandru Radu este consilierul personal al secretarului de stat Dragoş Virgil Tutea, împrumută sute de mii de lei unor firme, deşi nu are venituri proprii şi este ofiţer al Serviciului Român de Informaţii (SRI). În rezervă, atât cât se poate vorbi despre agenţii care pot părăsi vreodată, "pe bune", un serviciu de informaţii.

PRECIZĂRI de la Ministerul Fondurilor Europene

Autoritatea de Audit desfăşoară misiuni de audit la toate autorităţile de management: POAT, POCA, POIMM, POC, POCU, POR şi POIM. Preşedintele Autorităţii de Audit, Aron Ioan Popa, menţionează "conform planului de audit, Autoritatea de Audit este în misiune de evaluare, urmând să emită o opinie cu privire la conformitatea sistemului de management şi control pentru fiecare program operaţional". La rândul său, ministrul delegat al fondurilor europene, Rovana Plumb, dă asigurări "Câtă vreme pentru unele dintre aceste autorităţi de management misiunile de audit şi-au finalizat deja şedinţele de închidere ca urmare a evaluărilor realizate, nu se poate vorbi despre o suspendare a acestor misiuni sau a fondurilor europene alocate României!".

NATIONAL

Contrainformaţiile aruncă in aer Justiţia!

Livia Stanciu este adevărata "ţintă in mişcare" a scandalului SIPA, unul izbucnit si mai ales atent întreţinut pentru pregătirea treptata a opiniei publice in vederea "marii demascări". Alături de "victimele colaterale" previzibile precum Monica Macovei si Victor Viorel Ponta, adevărata "bomba" o priveşte tocmai pe cea care a fost "vârful de lance" al campaniei agresive la punctul ei culminant. Si chiar dacă acum fosta preşedintă a Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie si cea care totodată a condus marea majoritate a "completelor negre" care au dat condamnări grele cam tuturor VIP-urilor din Romania a fost retrasă strategic la Curtea Constituţională, miza continuă sa fie una uriaşa. Atât pentru credibilitatea Justiţiei, cât si pentru cei implicaţi direct in dosarele judecate de Livia Stanciu.

PSD întoarce si celălalt obraz Serviciilor!

Nici măcar n-au apucat pesediştii sa lanseze "vendetta" mult visata asupra "detaşaţilor" din servicii pe care ii identificaseră in campania electorala drept principalii vinovaţi de "prigoana" ultimilor ani, că de la centrul partidului s-au si transmis in teritoriu cu totul alte semnale. Este suficient sa priveşti parcursul politic din ultima vreme al lui Liviu Dragnea pentru a nu mai fi nevoie să te convingă nimeni că acesta beneficiază de o fină consiliere din zona serviciilor secrete. De asemenea, după ce si-a umplut Cancelaria cu sereişti, iată că si premierul Sorin Grindeanu poate răsufla uşurat că va fi ferit si in continuare de comiterea unor gafe majore. Aşa că pe la vârful PSD s-a dat deja consemnul că, deşi la Putere, nu este bine să acţionezi de unul singur,

PUTEREA

Lia Olguţa Vasilescu şi-a scris DEMISIA!

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu a facut dezvăluirea serii pe B1tv. Ministrul a anunţat că şi-a scris deja demisia în alb şi a depus-o la sediul partidului. Întrebată despre remanierea guvernului Grindeanu şi a miniştrilor săi, Lia Olguţa Vasilescu a uimit telespectatorii: "Eu am demisia scrisa in alb din prima zi pentru ca am vrut eu, am depus-o la partid undeva, nu stiu cine o tine, este normal cand ai o functie publica, eu asa am facut de fiecare data. Sunt absolut convinsa ca liderul de partid poate sa o faca oricand si este indreptatit pentru ca eu sunt aici numita de partid. Eu mi-am dat-o pentru ca asa mi s-a parut normal" a mărturisit Lia OLguţa Vasilescu pe B1tv. În acelaşi timp, însă, actualul Ministru al Muncii a răspuns ferm la întrebarea dacă ar accepta funcţia de premier: "Nu ma intereseaza!"

Vanghelie, informaţie în premiera: "În câteva luni, Kövesi va pleca la Bruxelles

Fostul edil al sectorului 5, Marian Vanghelie s-a dezlănţuit încăo dată la adresa procurorilor anticorupţie şi, mai ales, asupra Laurei Codruţa Kovesi. El a oferit şi o informaţie în premieră. "Acei oameni, si va dau aici un flash, care au actionat cu Kovesi vor raspunde, acei americani adica. Dar nu va mai dura cateva luni si doamna Kovesi va pleca la Bruxelles. De unde stiu? Nu vreau să mă dau important, nu ma intrebati, eu am o relatie buna la Bruxelles, au venit oficiali de acolo la mine, i-am dus prin Ferentari", a dezvăluit Vanghelie la TVR.

ROMANIA LIBERA

Raport devastator despre piaţa neagră a leacurilor contrafăcute

Primul raport de monitorizare privind comerţul online cu medicamente din surse necontrolate din România scoate în evidenţă un fenomen foarte periculos şi greu de controlat, care generează un risc ridicat pentru sănătatea publică, avertizează specialiştii. Cei mai expuşi riscurilor comerţului ilegal de medicamente sunt pacienţii cu cancer. Din 174 de produse monitorizate au fost identificate anunţuri de vânzare sau cumpărare pentru 41 dintre ele şi au fost centralizate 2663 de anunţuri pentru aceste medicamente.

Haos! Firea şi Grindeanu aşteaptă ca Daddy să-nfunde puşcăria

În partid şi în Guvern nimeni nu-l mai ascultă pe Liviu Dragnea sau, dacă în faţă i se fac plecăciuni, pe la spate toţi consultă calendarul procesului său de la Înalta Curte. Niciodată PSD nu a avut un lider atât de slab ca Dragnea. Nu pentru că omul n-ar avea tendinţe de satrap, ci pentru că nu are mai nici un fel de pârghii de control asupra colegilor săi. Poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor e ridicolă, de obicei acolo ajung nişte executanţi fideli, tip Dorneanu sau Zgonea, nu şeful partidului. Marile resurse sunt la Sorin Grindeanu şi la miniştrii săi. Primarii de sectoare controlează mai mulţi bani decât preşedintele PSD, iar de Gabriela Firea, care are pe mână un buget de circa un miliard de dolari, nici nu mai discutăm.

ZIARUL FINANCIAR

Orice criză este o lecţie şi există mereu a doua şansă în antreprenoriat

O economie sănătoasă are nevoie de antreprenori locali. În business există mereu a doua şansă, sau a treia, care trebuie asumate, este concluzia participanţilor la conferinţa "The Value of Second Chances: poveşti antreprenoriale şi soluţii pentru companii în dificultate", organizată de Ziarul Financiar şi CITR Group. În România însă nu există suficient respect pentru curajul antreprenorilor, iar pe de altă parte, aceştia dezvoltă un ataşament exagerat faţă de companie, acceptă greu un partener, un consultant, o altă părere şi preferă să fie one man show, cu problemele ce pot să apară ulterior. "Nu avem o tradiţie în antreprenoriat, avem abia o primă generaţie de antreprenori, care are şi o problemă în a asigura continui­ta­tea businessului", a subliniat Rudolf Vizental, CEO CIT Resources, parte a CITR Group.

Qatarul, de la aliat al Iranului la investitor strategic în Germania şi pion important în piaţa energetică a Poloniei

Cu investiţii deloc neglijabile în Volkswagen, Deutsche Bank şi Siemens şi o piaţă importanţă pentru Deutsche Bahn, nu este de mirare că Qatarul a primit sprijin făţiş din partea Germaniei în conflictul său diplomatic cu Arabia Saudită şi alte state din Orientul Mijlociu. Qatarul, al doilea cel mai mare exportator de gaze naturale din lume şi cel mai mare furnizor de gaze naturale lichefiate (GNL), este important şi pentru alte state europene. Spre exemplu, gazele Qatarului ar putea contribui substanţial la independenţa energetică a Poloniei faţă de Rusia. Cea mai mare economie est-europeană are un terminal nou de GNL prin care a primit deja combustibil qatarez.

Câştigătorii bursei în luna mai: investitorii care au pariat pe acţiuni ale Armătura, Cemacon şi Oltchim

Investitorii care au pariat în luna mai pe acţiuni Armătura au câştigat 65%, cea mai bună evoluţie de la bursă în această lună, urmată de Cemacon Cluj-Napoca (38%) şi Oltchim Râmnicu Vâlcea (33%). Pe de altă parte, cele mai mari deprecieri ale acţiunilor în luna mai au fost la VES Sighişoara (17%), Sinteza (17%) şi Alumil Rom Industry (16%). Transgaz (TGN) şi MedLife au înregistrat cea mai mare creştre din rândul constituenţilor referinţei bucureştene BET, după ce valoarea de piaţă a ambelor a crescut cu 19% fiecare. MedLife, penultima listare de la Bucureşti, a înregistrat cea mai bună lună de la listarea din decembrie şi a ajuns la o capitalizare de 743 milioane lei, pe fondul unor tranzacţii de 13 milioane lei. De la listare şi până în prezent, valoarea de piaţă a reţelei private de servicii medicale a crescut cu 40%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb