REVISTA PRESEI 08.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 septembrie 2014

ADEVARUL

Traian Băsescu: România este o ţară care va fi apărată în orice scenariu în care ar fi atacată

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, duminică, la Palatul Cotroceni, despre implicaţiile summitului NATO, găzduit joi şi vineri la Newport în Ţara Galilor, asupra României, dar şi despre importanţa strategică a ţării noastre în regiune. Acest Summit a confirmat solidaritatea, dar şi soliditatea alianţei şi s-a dat ferm mesajul că securitatea şi, implicit, libertatea, prosperitatea nu sunt gratuite. Costă bani prin nevoia de a avea armate performante gata să apere democraţiile. La Summit s-au adoptat 20 de documente din care cinci sunt publice, alte 15 sunt clasificate şi reflectă elemente pe care le găsiţi în declaraţii. Nu este niciun document clasificat care să nu fie reflectat într-un mod decent, spun eu, în conţinutul declaraţiei, dar nu se intră în detaliile tehnice, militare. România are după acest Summit un plan de acţiune în cazul în care este atacată, în condiţiile în care militarii de la NATO, sub comanda Comandatului Forţelor NATO în Europa au elaborat scenariile în cazul în care securitatea României ar fi afectată.

Radiografia înfrângerii catastrofale suferite de Ucraina în sud-est, în ultima săptămână

Modul în care forţele ucrainene au fost înfrânte în sud-estul ţării, în ultima săptămână, trebuie văzut pentru a fi crezut. Ce s-a întâmplat acolo reprezintă o înfrângere catastrofală care va fi ţinută minte multă vreme de către ucraineni ca printre cele mai negre zile ale istoriei lor. În urmă cu o săptămână, în Ucraina a început o ofensivă majoră a rebelilor pro-ruşi. Pe 3 septembrie, pe o porţiune de drum dintre satul Novokaterinivka şi orăşelul Ilovaisk, am numărat rămăşiţele a 68 de vehicule militare, de tancuri, de automobile blindate, de camionete, autobuze şi camioane în care un număr necunoscut încă de soldaţi ucraineni au murit în timp ce încercau să fugă din zonă, scrie Tim Judah, într-o analiză pe site-ul "The New York Review of Books". Soldaţii ucraineni fuseseră prinşi într-o ambuscadă de forţele rebele şi, potrivit supravieţuitorilor, soldaţi ai armatei Federaţiei Ruse.

Prin acordul de la Minsk regiunile Doneţk şi Lugansk primesc statut special, sau mai precis "transnistrizarea" estului Ucrainei

Regiunile Doneţk şi Lugansk primesc statut special şi dreptul de a organiza alegeri anticipate, potrivit unui protocol semnat la finalul reuniunii desfăşurate pe 5 septembrie la Minsk şi publicat pe site-ul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). "Realizarea procesului de decentralizare a puterii, inclusiv adoptarea de către Ucraina a legii "Cu privire la ordinea temporară a administraţiei publice locale în anumite zone din regiunile Doneţk şi Lugansk", se menţionează în protocol. Unul dintre punctele documentului prevede organizarea alegerilor locale anticipate, în conformitate cu legea ucraineană Liderul autoproclamatei republicii Populare Lugansk, Igor Plotniţki, susţine acceptarea statutului special nu înseamnă renunţarea la independenţă, însă, de dragul păcii, republicile sunt gata pentru compromisuri.

Ponta:Efectele asupra societăţii româneşti lăsate de cei 10 ani de regim Băsescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, la Antena 3, că iniţiativa lui Călin Popescu Tăriceanu privind suspendarea şefului statului va fi discutată în PSD, menţionând că este vorba despre un demers serios şi precizând că orice zi fără Traian Băsescu reprezintă un rău mai puţin pentru ţară. El a spus, într-o intervenţie telefonică, răspunzând unei întrebări, că iniţiativa lui Tăriceanu este legată de un lucru foarte serios. "Mi se pare un lucru extrem de serios şi important. Evident că îl vom discuta în cadrul grupurilor parlamentare şi la PSD. Dar ca să ne stabilim poziţia tactică, pentru că strategic vreau să vă spun un lucru foarte clar: evident că şi eu şi cred că şi cei mai mulţi nu doar din cei din PSD, cei mai mulţi din cei 7,4 milioane de români consideră că orice zi mai puţin în care Traian Băsescu rămâne preşedinte înseamnă un rău mai puţin pentru România şi înseamnă mai multă dreptate", a precizat Ponta. Premierul a mai spus că "obiectivul fundamental este să nu ne trezim cu un al treilea mandat Traian Băsescu, fie că este Iohannis, Udrea sau oricare dintre ei".

Mark Zuckerberg de Italia, următorul miliardar al lumii?

Un tânăr din Roma a ajuns în doi ani unul dintre cei mai curtaţi oameni de afaceri din Europa. Matteo Achilli a creat o reţea socială pentru profesionişti prin care sute de italieni au reuşit să-şi găsească un job. La doar 20 de ani, puştiul Matteo atrăsese atenţia presei internaţionale, iar acum giganţii Microsoft şi Google vor să-l adopte. La 22 de ani, Matteo demonstrează că povestea fondatorului celei mai mari reţele sociale din lume, Facebook, nu este un caz unic. Tot mai popular în Europa, tânărul student a creat o platformă online de resurse umane prin care companiile înregistrate îşi pot găsi potenţiali angajaţi şi invers. Egomnia este reţeaua prin care sute de tineri din Italia au reuşit să-şi găsească, în sfârşit, un job. Ideea i-a venit la 19 ani, în ultimul an de liceu, când îşi căuta universitatea potrivită. S-a hotărât să creeze un algoritm care să dea naştere unui startup de succes.

Cea mai mare tranzacţie a Facebook se va transforma în serviciul de mesagerie a miliarde de oameni în următorii ani

La începutul acestui an, Facebook cheltuia 19 miliarde de dolari pentru cumpărarea WhatsApp. Era o sumă împărţită în bani lichizi şi acţiuni. Acum, Mark Zuckerberg, fondator Facebook, vorbeşte despre cât de mare va fi WhatsApp şi ce planuri are pentru Internet. "Cred că WhatsApp va fi cea mai populară platformă de mesagerie instant din lume şi mai cred că serviciul va conecta două sau trei miliarde de persoane", a declarat Zuckerberg, citat de Bloomberg, conform Mediafax. Facebook are acum peste 1,3 miliarde de utilizatori, iar WhatsApp are în jurul a jumătate de miliard. Aplicaţia a crescut drept un înlocuitor pentru SMS-uri şi alte servicii de chat. Mark Zuckerberg a vorbit şi despre proiectul său Internet.org, prin care oamenii din ţările sărace din Africa să aibă acces la servicii de bază.

Violenţele se reiau în Ucraina după 30 de ore de pace

Oraşul ucrainean Mariupol a fost scena mai multor explozii, sâmbătă seară, iar la Doneţk au fost semnalate mai multe bombardamente, duminică dimineaţă. Toate acestea - la puţin peste 30 de ore de la semnarea armistiţiului între rebeli şi autorităţile de la Kiev. Temerile extinderii conflictului cresc, după ce un lider separatist a afirmat că va fi "mulţumit" doar atunci când armata sa va ajunge la frontiera cu România.

BANCHERUL

Ecuatia care-i da fiori de gheata viceguvernatorului BNR Florin Georgescu

Dupa 5 ani de criza sistemul bancar romanesc continua sa treaca printr-un proces de transformare, ce va mai dura, cel mai probabil, alti cativa ani, afectand serios creditarea economiei reale si producand, paradoxal, riscuri tot mai mari din punct de vedere prudential. Florin Georgescu a detaliat, intr-o prezentare la Constanta, "masurile de intarire a sistemului bancar romanesc" necesare in contextul in care bancile-mama isi retrag finantarile din tara, acestea fiind inlocuite cu depozitele populatiei, crescand astfel riscurile aferente supravegherii bancilor, in conditiile in care rata creditelor neperformante este cea mai ridicata dintre tarile din regiune.

Rata creditelor neperformante a coborat la 17,7% in iulie iar restantele populatiei la banci au scazut cu 1 miliard de lei

Datele Biroului de Credit publicate de BNR arata ca restantele mai mari de 30 de zile ale persoanelor fizice la plata ratelor la creditele luate de la banci s-au redus cu aproape 1 miliard de lei in luna iulie fata de luna iunie, volumul total al acestora coborand de la 11,3 la 10,3 miliarde lei, un nivel comparabil cu cel inregistrat in aceeasi luna a anului precedent. Si in luna iunie volumul restantelor a inregistrat o reducere importanta, de aproape 400 milioane lei. Cel mai ridicat nivel al acestor restante s-a inregistrat in luna aprilie 2014, cand au ajuns la 11,7 miliarde lei. Tendinta de scadere a restantelor la credite in iunie si iulie este efectul masurilor adoptate de BNR de a reduce rata creditelor neperformante, care a ajuns la un nivel de peste 22% la inceputul acestui an, cel mai ridicat dintre tarile din regiune, afectand astfel capacitatea bancilor de a acorda noi credite populatiei si firmelor.

CAPITAL

Banii tăiaţi de la investiţii ajung în < găleţile > de campanie

Economiile bugetare vor fi cheltuite pentru racolarea primarilor, proces cu miză electorală enormă. Antreprenorii află, acum, de ce au fost tăiate investiţiile şi au fost majorate taxele. Taxele au crescut - în principal accizele şi taxa pe stâlp -, iar investiţiile publice au fost tăiate cu o treime. Împreună, cele două politici au dus la blocaj în economie, reflectat statistic de recesiunea înregistrată prin scăderea Produsului Intern Brut, în primele două trimestre. Guvernul a renunţat la investiţii pentru că nu a colectat din taxele mai mari cât îşi propusese, dar şi pentru că nu a reuşit să pornească marile proiecte de infrastructură. Strategia a fost generată de teama de a nu scăpa deficitul bugetar de sub control. Rezultatul acestei abordări s-a văzut în execuţia bugetului: deficitul a fost de 0,15% din PIB după şapte luni, în condiţiile în care ţinta anuală este de 2,2% din PIB. Fostul ministru al bugetului a anunţat că rămân bani de cheltuit pentru a doua parte a anului.

Eurostat: Economia României a crescut cu 1,5% în ritm anual, în T2

Oficiul de Statistică al Uniunii Europene, Eurostat, a revizuit în creştere la 1,5% avansul Produsului Intern Brut al României în trimestrul doi al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, astfel că economia românească a înregistrat o evoluţie peste media UE deşi în T2 PIB a scăzut cu 1% faţă de primul trimestru. În datele disponibile până în prezent, potrivit unor estimări revizuite publicate vineri de (Eurostat), România a avut o creştere a PIB de 1,5% în cel de-al doilea trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, Eurostat revizuind în sus datele faţă de estimarea preliminară care vorbea de un avans de 1,4%, peste creşterea de 1,2% înregistrată de Uniunea Europeană şi dublu faţă de avansul de 0,7% înregistrat de zona euro. Datele Eurostat mai arată, însă, că Italia, Cipru şi România sunt singurele trei state membre UE în care Produsul Intern Brut a scăzut timp de două trimestre consecutive, în T1 şi T2 2014. În România, PIB a scăzut cu 1% în cel de-al doilea trimestru şi cu 0,2% în primele trei luni.

Fitch a confirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung la BBB-

Agenţia de rating Fitch a confirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, în valută, la BBB- şi în moneda locală la BBB, menţinând astfel rating-ul ţării noastre în categoria investment grade, se arată într-un comunicat al ministrului delegat pentru Buget, Darius Bogdan Vâlcov. Plafonul de ţară a fost confirmat la nivelul BBB+, Fitch reconfirmând totodată perspectiva stabilă a rating-ului datoriei guvernamentale a României.

CURENTUL

Capra - de Tia Serbanescu

Exact când declara, după summit-ul Nato din Ţara Galilor, că "am avut un set de obiective şi toate au fost atinse" (comandament Nato în România, întărirea prezenţei Nato în Marea Neagră) punând România în siguranţă de un eventual atac (care ar primi "reacţia năprasnică a NATO"), preşedintele Băsescu era ameninţat în ţară - nu de Rusia - ci de o ultimă suspendare cerută de candidatul Grivco, Tăriceanu. Sinistru personaj. Seamănă cu "portretul lui Dorian Gray": un manechin frumuşel ajuns sperietoare de ciori. Premierul pe 5 sept. zicea că pe Băsescu "nu-l mai ascultă nimeni la Bruxelles" şi o să primim un portofoliu important dacă n-o mai atacă nimeni pe dna Creţu "ca să moară capra României". Problema este însă că dna Creţu, respectiv capra României în viziunea premierului, figura din 30 aug. la "ajutor umanitar". Înainte de scrisoarea opoziţiei. Aşa că toate oscilaţiile lui Ponta nu sunt decât o penibilă încercare de a găsi vinovaţi pentru eşecul său. Dacă primim un portofoliu important, e meritul său, dacă-l pierdem e vina lui Băsescu, Iohannis şi Blaga. Asta-i regula în califatul lui Ponta: cine greşeşte aruncă vina pe cine urăste. De ce-au ţipat la capra noastră? Ce dacă-i râioasă? E cu coada sus.

CURIERUL NATIONAL

Ministerul Justiţiei face ordine în legislaţie

Începând cu 1 ianuarie, Monitorul Oficial ar putea fi obligat să republice toate actele normative emise în ultimii 14 ani. Republicarea actelor normative se face la aceeaşi dată cu publicarea actului normativ de modificare şi/sau completare şi va include toate modificările actualizate. Din 2000 până în prezent Legislativul a emis peste 30.000 de acte, ceea ce a dus la o instabilitate legislativă accentuată.

România se va axa pe 10 sectoare economice până în 2020

România se va concentra până în 2020 pe dezvoltarea a zece sectoare economice, printre care turismul, industria auto, tehnologia informaţiei, energia, agricultura, textilele şi industria farmaceutică, ca parte a unei strategii de competitivitate al cărei scop este intrarea în rândul ţărilor avansate. Strategia naţională de competitivitate propune zece sectoare prioritare: turismul şi ecoturismul, textilele şi pielăria, lemnul şi mobila, industriile creative, auto şi componente auto, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, procesarea alimentelor şi a băuturilor, sănătatea şi produsele farmaceutice, energia şi managementul de mediu şi bioeconomia (agricultura, silvicultura, pescuitul şi acvacultura), biofarmaceutica şi biotehnologiile. Prin această strategie Guvernul şi-a propus ca România să ajungă, la orizontul anului 2020, între primele 10 economii la nivel european, iar prin dezvoltarea sectoarelor de activitate menţionate, România să aibă o "contribuţie semnificativă la nivel mondial".

Electrocentrale Bucureşti şi Constanţa, transferate gratuit primăriilor

Un proiect de hotărâre privind transferul gratuit al acţiunilor SC Electrocentrale Bucureşti şi SC Electrocentrale Constanţa către primăriile celor două municipii este supus dezbaterii publice pe site-ul Departamentului pentru Energie, propunerile şi observaţiile fiind aşteptate până la data de 15 septembrie. Proiectul iniţiat de Departamentul pentru Energie stipulează ca, ulterior transferului, primăriile să caute un investitor dispus să modernizeze sistemul de alimentare cu energie termică. Scopul anunţat al iniţiativei este acela de a se ajunge la un preţ al gigacaloriei suportabil pentru populaţia din Bucureşti şi Constanţa.

Românii din diaspora vor primi bani ca să-şi facă firme cu puncte de lucru în străinătate

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, spune că românii din diaspora vor putea accesa fonduri europene prin POSDRU, pentru a învăţa meserii căutate pe piaţa externă şi pentru a-şi deschide afaceri, cu puncte de lucru în străinătate, condiţia fiind ca sediile firmelor să fie în România. "Ne gândim la o schemă de finanţare pentru comunităţile de români, ceva ce până acum nu s-a mai făcut. Vizăm cel puţin două zone: o dată să pregătim românii din afara ţării noastre, fie că sunt şomeri, fie absolvenţi ai unei forme de învăţământ, fie alte categorii, pentru a-şi putea găsi mai uşor un loc de muncă, din PODSRU al nostru, cu bani europeni, fiindcă avem o axă dedicată acestui tip de finanţare. ", a declarat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa.

Primăria Arad vinde maşini ridicate de pe străzi

Primăria Arad vinde la licitaţie publică 79 de autovehicule ridicate de pe străzi, marea majoritate cu defecţiuni, iar preţurile de strigare pornesc de la 299 de lei şi ajung la 3.000 de lei, în total estimându-se că se vor încasa 62.000 de lei. Licitaţia va avea loc la data de 22 septembrie în depozitul Biroului de Ridicări Vehicule. Cel mai ieftin vehicul este un tractor defect, care are un preţ de pornire de 299 lei, iar un Ford Mondeo este cea mai scumpă maşină din parcul scos la licitaţie, având preţul de 3.000 de lei. Potrivit descrierii, caroseria maşinii este în stare foarte bună, însă motorul nu poate fi pornit. Pentru un camion defect, Primăria cere 2.231 lei, iar pe listă sunt trecute şi multe modele Dacia, care au preţuri cuprinse între 300 şi 700 de lei.

EVENIMENTUL ZILEI

Greu de suspendat (III). Propunerea lui Călin Popescu-Tăriceanu de suspendare a preşedintelui nu are niciun fundament constituţional

Propunerea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de a-l suspenda din funcţie pe preşedintele Traian Băsescu, chiar dacă în câteva săptămâni acesta oricum îşi va încheia mandatul, nu are niciun argument constituţional. Mai mult, principalul motiv folosit de Tăriceanu, care îi reproşează şefului statului că s-a întâlnit cu liderii PMP, este demontat chiar de o decizie a Curţii Constituţionale din această vară. La jumătatea lui iunie, judecătorii CCR au respins sesizarea de neconstituţionalitate a implicării preşedintelui Traian Băsescu în susţinerea Partidului Mişcarea Populară, formulată de premierul Victor Ponta. Acesta a acuzat că preşedintele nu îşi respectă rolul de mediator neutru al vieţii politice, implicându-se de partea unui partid anume, reproşându-i inclusiv că, în campania pentru europarlamentare, a purtat un tricou prin care îndemna populaţia să voteze cu partidul respectiv. Judecătorii CCR însă, au decis că preşedintele României trebuie să aibă un rol activ în viaţa politică şi are voie să îşi exprime opinii şi opţiuni politice, iar acest lucru nu încalcă Legea Fundamentală.

Miei şi lapte pentru şefii din Agricultură. Şpăgi ridicole pentru fraude uriaşe din bani europeni

Funcţionarii APIA n-au limită în imaginaţie când vine vorba de a lua mită. Acceptă orice, de la produse tradiţionale, la bani pentru lăutari. Angajaţii Agenţiei cer de toate pentru a facilita acordarea subvenţiilor din fonduri europene.

Adrian Sârbu, vizat într-un dosar de evaziune fiscală

Fostul şef al trustului Media Pro ar fi vizat de un dosar penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit stiripesurse.ro, Parchetul General verifică implicarea lui Adrian Sârbu într-un dosar în care este începută urmărirea penală in rem. ANAF face, de asemenea, verificări în legătură cu banii care ar fi fost spălaţi prin filmele lui Adrian Sârbu. Prejudiciul nu este stabilit deocamdată cu exactitate, dar aceleaşi surse susţin că ar fi vorba de aproximativ 26 de milioane de euro.

Andreea Paul îl acuză pe fostul ministru de Buget: FIRMA lui Liviu Voinea a raportat informaţii exagerate privind competitivitatea României

Creşterea competitivităţii României cu 17 poziţii în lume este doar în capul lui Voinea (Liviu Voinea, fostul ministru pentru Buget), scrie economistul şi vicepreşedintele PDL Andreea Paul într-un comunicat, referindu-se la statistica recentă prezentată de Forumul Economic Global din care reiese creşterea în competitivitate a României. "Raportorul datelor false este chiar Voinea Business Development (VBD) Alliance Consulting SRL, compania de consultanţă responsabilă cu livrarea datelor pentru România către Forumul Economic Global. Sub presiunea PSD, nu doar INS maschează cifrele oficiale, care ascund intrarea României în recesiune tehnică, ci şi rapoartele globale care sunt infestate de minciunile PSD.

JURNALUL NATIONAL

"Dacă nu ne mai atacăm, avem şanse mari"

Premierul Ponta spune că suntem singura ţară a cărei Opoziţie a cerut să nu ne fie acceptată candidatura pentru Comisia Europeană. Preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va anunţa săptămâna aceasta componenţa CE şi portofoliile ce revin României şi celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene. Europarlamentarul PSD Corina Creţu a fost deja audiată şi se află pe lista lui Juncker. Invitat sâmbătă seara la Antena 3, vicepremierul Liviu Dragnea a evitat să spună ce portofoliu îi va reveni României - Politici regionale sau Ajutor umanitar - spunând că e de preferat să fie aşteptat anunţul oficial al preşedintelui ales al Comisiei Europene.

Udrea, la Ţebea: "E nevoie de lideri care să aibă românismul şi naţionalismul în suflet"

România are nevoie de unitate şi lideri animaţi de spiritul patriotic, care să aibă grijă de popor, a declarat duminică, la Ţebea, preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Elena Udrea, prezentă la manifestările organizate cu prilejul împlinirii a 142 de ani de la moartea lui Avram Iancu. "E un moment important şi faptul că din ce în ce mai mulţi români vin aici, cred că arată nevoia pe care România o are de lideri patriotici, lideri care să aibă românismul şi naţionalismul în suflet, români care aşteaptă de la cei care îi conduc să aibă grijă de ţară, să aibă grijă de popor. Cred că momentul prin care trece România astăzi este unul în care avem nevoie de unitate. Avem nevoie de lideri care să nu mintă, de lideri care să îşi iubească ţara, să îşi iubească poporul şi eu cred că sunt mulţi români care pot construi o ţară frumoasă în care să ne fie drag tuturor să trăim", a spus Elena Udrea.

NATIONAL

Valeriu Zgonea a fugit cu o SPPista!

"National" a descoperit marele secret din viata particulara a celui de-al treilea om in statul roman. Este vorba despre presedintele Camerei Deputatilor, care chiar el insusi recunostea, nu cu multa vreme in urma, ca trece printr-o mai perioada mai tulbure, fara a se referi aici la nebunia politica. Insa prea putini stiu ce il macina cu adevarat pe Valeriu Zgonea, nici macar unii dintre cei mai intimi prieteni ai sai neavand habar de "viata dubla" dusa de liderul pesedist. Aceasta pentru ca informatia ca presedintele Camerei Deputatilor ar fi depasit deja stadiul flirtului adolescentin cu o juna bine pregatita, cel putin profesional vorbind, din Serviciul de Protectie si Paza a fost bine pastrata pana de curand.

Basescu prinde aripi cu a treia suspendare

Nici nu a apucat bine Calin Popescu Tariceanu sa anunte calendarul suspendarii presedintelui, ca Traian Basescu a si intrat in campanie. Asta dupa ce si-a avertizat adversarii "ca nu o sa le fie bine". Gyorgy Frunda a tinut sa precizeze ca genul acesta de actiune reprezinta o minge la fileu pe care Traian Basescu nu o merita. "Parerea mea, personala, analitica este ca nu e bine, pentru ca il victimizeaza pe Basescu si aduce voturi pe plaja lui electorala, pentru persoana pe care o sustine. Normal ar fi sa-l lase in pace, ca mai sunt trei luni si i se termina mandatul si iese din viata politica"a conchis Frunda.

Statul ii tepuieste pe posesorii de certificate de trezorerie

Certificatele de trezorerie sunt o investitie acceptabila pentru cei care se multumesc cu un castig mic, dar statul a decis scaderea ratei dobanzii, astfel ca posesorii pierd aproape un procent din valoarea estimata la scadenta. Unul dintre primele acte semnate de noul ministru delegat pentru Buget, Darius Valcov, vine cu vesti proaste pentru unii investitori. Ministrul a anuntat ca, din 1 octombrie 2014, rata dobanzii pentru certificatele de trezorerie, adresate persoanelor fizice, nerascumparate la termen si transformate in depozite la trezoreria statului, se reduce de la 3,75%/an la 3,00%/an. Demnitarul sustine ca revizuirea ratei dobanzii are in vedere nivelul in scadere al randamentelor la titlurile de stat si al dobanzilor la depozitele bancare pe termen scurt.

PUTEREA

OMUL DIN JOBEN. Jocuri de culise pentru conducerea Electrica SA

Societatea Electrica s-a transformat în luna iulie din companie de stat în companie majoritar privată. Autorităţile au vândut la bursă peste 51 la sută din acţiuni. Arielle Malard de Rothschild este dată ca fiind viitorul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Electrica SA, care va fi ales la Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor din 22 septembrie 2014. Surse apropiate procesului de selecţie a noilor şefi ai Electrica SA se tem că se vor adeveri informaţiile potrivit cărora pe ultima sută de metri "politica" îşi va băga coada, cum s-a întâmplat la alte societăţi comerciale, gen CFR, unde statul are un cuvânt greu de spus. Concret, pentru funcţia de director general se trag sfori ca aceasta să-i revină lui Gabriel Dumitraşcu, deşi nu apare încă pe lista candidaţilor propuşi pentru a fi votaţi ca membri ai noului Consiliu de Administraţie.

Lili Loterie a tras lozul câştigător

Liliana Mincă, cunoscută ca Lili Loterie, a prins, marţi, un loc de secretar al Camerei Deputaţilor din partea Grupului parlamentar al PP-DD. Înainte de asta îşi negociase cu Gabriel Oprea trecerea la UNPR. Acesta le-a promis, tot marţi, într-o şedinţă UNPR-iştilor că o ia pe Liliana Mincă în partid doar dacă îşi cere scuze public faţă de foştii colegi traseişti, pe care îi făcea albie de porci pe la televiziuni. Totodată Oprea le-a spus deputaţilor UNPR că în mandatul actual, Lili Mincă nu o să ocupe nici o funcţie în Parlamentul României. Discuţia a apărut în contextul în care Liliana tocmai bătuse cu pumnul în masă la Marin Neacşu, liderul grupului PSD, pentru a prelua secretariatul Camerei. Ceea ce a şi reuşit, motiv pentru care l-a lăsat pe Oprea cu buza umflată. Bursa Zvonurilor aşteaptă ca Liliana Mincă să le mai zică de dulce traseiştilor, cărora a fost cât pe aci să li se alăture încă o dată.

Stanoevici: Nu ştim câţi români sunt în afara graniţelor. Am rugat bisericile să adune repede date

Ministrul Bogdan Stanoevici spune că statul nu are "o imagine clară" a numărului românilor din străinătate şi că trebuie refăcute listele, iar acest lucru este dificil, el precizând că a cerut ajutorul bisericilor să adune "cât mai repede" date despre prezenţa cetăţenilor români din afara graniţelor. Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că statul român nu are "o imagine clară a prezenţei românilor în străinătate", singurele informaţii certe fiind că în Italia sunt peste un milion, iar în Spania aproape un milion de români.

ROMANIA LIBERA

EXCLUSIV. Judecătoarea Viorica Costiniu riscă excluderea din magistratură

Caz unic în istoria justiţiei din România: în absenţa procurorului de şedinţă şi a avocaţilor apărării, judecătoarea Viorica Costiniu, de la Curtea de Apel Bucureşti, fără a ţine cont de prevederile Codului de Procedură Penală, a judecat şi respins o contestaţie a DNA prin care se solicita emiterea unui mandat internaţional de arestare pe numele lui Nicuşor Constantinescu, baron PSD de Constanţa. Ulterior, o altă instanţă de judecată a constatat nulitatea absolută a hotărârii magistratului Viorica Costiniu şi a emis mandatul de arestare solicitat de DNA, în baza căruia Nicuşor Constantinescu urmează a fi extrădat din SUA. Pentru greşeala de a nu respecta procedurile obligatorii referitoare la măsurile preventive, un judecător riscă eliminarea din magistratură, spun specialiştii.

Summitul NATO. Ce a obţinut România şi ce nu

Poziţia adoptată de Aliaţi şi de SUA faţă de Rusia a fost criticată de unele voci ca timidă şi insuficientă pentru a descuraja o Rusie din ce în ce mai agresivă şi iraţională. Ţările aflate la graniţa de est a NATO puteau obţine maximum o decizie de instalare a unor baze militare permanente pe teritoriul lor, cu zeci de mii de militari staţionaţi în aceste baze şi armament greu la dispoziţie. Este ceea ce a cerut explicit Polonia care a solicitat 10.000 de militari NATO pe teritoriul său. Acest lucru nu s-a întâmplat din două motive. Mai întâi, pentru că aliaţi importanţi ca Germania şi Italia (care ambele au baze americane pe teritoriul lor) au refuzat şi ar fi existat riscul creării unei falii în interiorul NATO într-un moment în care era esenţial să se dea un mesaj de unitate şi solidaritate şi apoi pentru că nu au dorit americanii, care, la o adică, pot să îşi mute bazele unde doresc, şi nu au dorit pentru că Washingtonul nu a dorit să dea semnalul unui nou Război Rece.

ZIARUL FINANCIAR

Cea mai mare dramă a României de astăzi: după exodul uman, ne confruntăm cu exodul financiar

Joi, Banca Centrală Europeană a redus dobânda de referinţă la euro la un minim record de 0,05% pe an. De asemenea, a redus dobânda şi pentru banii pe care îi lasă băncile la BCE de la minus 0,1% la minus 0,2%, adică cine ţine banii la BCE este taxat. Ca parte a programului disperat de revigorare a economiei europene, BCE a anunţat că va cumpăra nu numai titluri de stat, ci şi alte active şi produse structurate, pentru a da bani în piaţă, în speranţa că băncile, companiile şi persoanele fizice vor cheltui mai mult. Practic, BCE se roagă de toată lumea să ia bani, să-i folosească cumva, numai să nu stea degeaba în cont. Cu toate că acest cost de finanţare a ajuns la minim, EURIBOR la trei luni ajungând la 0,1% pe an, România trăieşte o adevărată dramă: sistemul bancar românesc trimite liniile de finanţare înapoi băncilor-mamă pentru că nu există cerere de credite, pentru că operaţiunile se recalibrează, pentru că România formată atât din stat, cât şi din companii sau persoane fizice, nu poate să pună pe masă proiecte de investiţii care să preia aceşti bani disponibili.

Cele mai mari 20 de reţele de farmacii trec de 1 mld. euro

Cele mai mari 20 de reţele de farmacii de pe piaţa locală au realizat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de peste 1 mld. euro, în creştere cu 10% comparativ cu 2012, pe fondul creşterii numărului de unităţi, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Cel mai mare retailer farmaceutic, dacă luăm în calcul o singură entitate fiscală, a fost în 2013 Sensiblu, compania care grupează toate farmaciile din reţea. Pe de altă parte, alţi retaileri, ca de exemplu Catena, au reţelele operate prin intermediul mai multor entităţi juridice. Catena a anunţat o cifră de afaceri totală la nivel de grup de 338 mil. euro pentru anul trecut, iar cu acest nivel se află pe primul loc în topul celor mai mari mari reţele. În timp ce businessul marilor reţele, care include atât vânzările de medicamente, cât şi de cosmetice sau diferite dispozitive medicale, a avansat cu 10% anul trecut, piaţa farma în ansamblu a avut o creştere mult mai redusă, de doar 1%. De altfel, businessul farmaciilor a rămas pe creştere în ultimii ani, sfidând contextul general, în care scăderile au fost la ordinea zilei.

Iulian Anghel, ZF: România are nevoie şi de un "NATO economic", pe lângă cel politic şi militar care-i asigură securitatea

România şi-a atins obiectivele la summit-ul NATO de la Newport (Ţara Galilor) de la sfârşitul săptămânii trecute, susţine preşedintele Traian Băsescu: va avea un comandament NATO pe teritoriul ei, o unitate NATO de intervenţie rapidă compusă din câteva sute de oameni şi un centru de pregătire navală la Marea Neagră, ce va fi vizitat cu regularitate de vase americane şi NATO. Dar pentru România, securitatea trebuie însoţită de investiţii, prin urmare ea are nevoie şi de un NATO economic. Dacă România şi-a atins obiectivele la summitul din Ţara Galilor, atunci şi le-a atins pe cele politice şi de securitate. Îi mai rămâne unul important: să "monetizeze" această situaţie, să transforme într-un avantaj economic dezavantajul de a fi unul dintre cele mai expuse flancuri ale NATO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb