REVISTA PRESEI 08.10.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 octombrie 2015

ADEVARUL

Noua Ordine a puterii din Orientul Apropiat: cine se aşază la masa de şah regională

Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a rostit vorbele îndelung aşteptate: fără o înţelegere între Rusia, SUA şi Turcia nu se poate găsi o soluţie durabilă pentru Siria şi pentru a învinge Statul Islamic. Deschizând astfel perspectiva pentru ceea ce va însemna structura viitoare de putere din Orientul Apropiat. Senzaţională triadă, desemnată pentru prima oară în mod formal, anunţând o proximă înţelegere la cel mai înalt nivel, cea despre care vă vorbeam de câtreva luni încoace ca fiind negociată pe canale formale şi informale, inclusiv la Bruxelles. Implicaţiile politice şi militare (fireşte, alături de cele economice, importante, dar subsidiare marelui Acord) sunt enorme pentru că semnificaţiile reale merg mult dincolo de ceea ce se petrece acum în Siria şi privesc Orientul Apropiat în întregul său. Împreună cu zonele colaterale de influenţă şi garanţiile care apar de regulă ca însoţind o asemenea refacere masivă a hărţilor de putere desenate odată cu apariţia Protectoratelor Internaţionale şi, mai apoi, a statelor naţionale.

Cum a fost inventat, de fapt, Statul Islamic, cine îl finanţează

Marius Lazăr, lector la Departamentul de Studii Internaţionale şi Istorie contemporană, la Facultatea de Istorie-Filosofie, din cadrul Universitatea Babeş-Bolyai şi unul dintre puţinii islamologi din România, a explicat pentru "Adevărul" istoria Statului Islamic, obiectivele mişcării, dar şi situaţia extrem de complexă din Siria. Sunt multe variante despre posibilii susţinători, financiari sau militari, ai Statului Islamic dar, evident, informatiile autentice în acest sens sunt aproape imposibil de cunoscut de către simpli observatori profani, ca noi. Trebuie însă, încă o dată insistat asupra faptului că Statul Islamic, şi, secundar, Jabhat al-Nusra, sunt doar grupările cele mai mediatizate şi cunoscute dintr-un complex mult mai numeros de mişcări combatante, jihadiste sau nu, care acţionează acum în regiunea siro-irakiană. În Siria există la ora actuală câteva sute, dacă nu peste o mie de grupări. Ele sunt susţinute, mai mult sau mai puţin discret, mai mult sau mai puţin definitiv, de actori regionali, etatişti sau nu, mai ales Arabia Saudită, Turcia, Qatar.

Povestea spionului care în socialism l-a servit pe Ceauşescu şi în capitalism falsifica paşapoarte pentru migranţi

Un fost ofiţer de contrainformaţii care a lucrat în cadrul Direcţiei a IV Securităţii, cea care se ocupa de contraspionajul militar, Dumitru Şerban, este implicat în cea mai recentă anchetă a procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de falsificare de acte de identitate pentru migranţi. Reţeaua a falsificat documente pentru cetăţeni congolezi, dar şi de alte origini, care vroiau să ajungă în Franţa sau Belgia. Potrivit anchetatorilor, zeci de documente de identitate româneşti au fost folosite de cetăţeni marocani pentru legalizarea şederii migranţilor clandestini pe teritoriul Belgiei. Procurorii DIICOT cer arestarea preventivă a trei persoane: Dănuţ- Nicolae Moldovan, Dumitru Şerban şi Ionuţ-Ninel Răducanu. Acuzaţiile oficiale: grup infracţional organizat care a acţionat în mod coordonat, în timp, în scopul săvârşirii de infracţiuni privind Frontiera de Stat a României şi infracţiuni de fals în înscrisuri şi corupţie. În dosar sunt cercetate zeci de persoane.

Cum s-a ajuns ca un oraş din Romania sa fie plin de cetăţeni "arabi" sau "africani"

Pe hârtie, Slobozia este un oraş plin de cetăţeni arabi sau africani. Doi angajaţi ai serviciului de evidenta a populaţiei Dâmboviţa si un intermediar sunt acuzaţi ca fabricau cârti de identitate pentru migranţii care voiau sa treacă ilegal graniţa si ii mutau fictiv...in Slobozia. Funcţionarii ar fi "muncit" peste program si ar fi scos documente false pe banda rulanta, chiar din birourile instituţiei, pentru câteva sute de euro, susţin anchetatorii DIICOT. Suspecţii au fost prinşi de procurori. Zeci de migranţi erau aduşi pe filiere bine stabilite, de călăuze, pana in Romania si de aici, in Franţa si Belgia. In unele situaţii primeau noile identităţi, romaneşti, la noi in tara. In alte cazuri, actele ii urmau in tarile de destinaţie. Pana la 2500 de euro ar fi plătit imigranţii care voiau cetăţenia romana, cea care le asigura libertate de mişcare in spaţiul Uniunii Europene, susţin procurorii DIICOT.

Cum vrea Volkswagen să dreagă busuiocul în scandalul emisiilor

Grupul auto Volkswagen va demara în luna ianuarie campania de rechemare în service a automobilelor diesel dotate cu softul care manipulează emisiile, constructorul estimând că aceasta se va încheia până la finele anului 2016, cea mai mare parte a acestora având nevoie doar de o actualizare a softului. "Dacă totul va merge conform planului, vom putea începe rechemările în ianuarie. Până la sfârşitul lui 2016, toate maşinile ar trebui să fie în regulă", a declarat directorul general Matthias Mueller, într-un interviu acordat "Frankfurter Allgemeine Zeitung" şi preluat de MarketWatch. Compania nu are nevoie de trei soluţii, ci de mii, întrucât motorul diesel EA 189 - cel cu probleme - a fost folosit pe multe modele cu specificaţii naţionale diferite, a spus şeful Volkswagen. Potrivit analiştilor de la Equinet, reparaţiile ar putea costa de la 100 de euro pe vehicul până la 10.000 de euro, în funcţie de necesitatea de a upgrada doar software-ul sau de a instala noi componente. Banca elveţiană UBS estimează că factura finală pentru grupul german ar putea ajunge la 35 de miliarde de euro, potrivit Reuters.

Angela Merkel, cu văl islamic la postul public de televiziune din Germania

Postul public german de televiziune ARD este acuzat de propagandă islamofobă după ce a difuzat o imagine în care cancelarul Angela Merkel apare în faţa unor minarete din Berlin îmbrăcată în vălul tradiţional al femeilor musulmane. Postul de televiziune ARD a fost asaltat de plângeri, marţi, după difuzarea acestei imagini prelucrate în cadrul unei emisiuni despre redistribuirea refugiaţilor la nivel european, scrie The Telegraph. ARD este acuzat de propagandă împotriva islamului, deoarece prezentatorul a exprimat opinii nefavorabile refugiaţilor musulmani. "Cum se schimbă viaţa? Într-adevar, cum reactionăm când refugiaţii au probleme cu egalitatea, cu drepturile femeilor, cu libertatea presei şi libertatea de exprimare? Sunt întrebări pentru care nu avem un răspuns şi care stârnesc temeri", a spus prezentatorul Rainald Becker în timpul difuzării imaginii cu Angela Merkel.

Starea Apărării Naţionale: unde s-au dus banii Armatei în ultimii 25 de ani

Anual, o cincime din bugetul Ministerului Apărării Naţionale ar trebui să meargă către înarmare. În realitate, acest prag a fost atins o singură dată după 1990. Constant, cea mai mare parte a bugetului Apărării merge către plata salariilor şi operaţiuni de rutină. Pentru înzestrarea forţelor armate rămâne doar o fracţiune. Din 1988 încoace, bugetele anuale ale Ministerului Apărării Naţionale al României au însumat aproximativ 45 de miliarde de dolari, conform datelor adunate de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI). Raportat la Produsul Intern Brut, bugetul alocat Apărării nu a depăşit niciodată 1,85%. Ţinta pentru toţi cei 28 de membri NATO este 2% din PIB. Indiferent de variaţiile înregistrate în ceea ce priveşte numărul de cadre militare şi personal civil, cea mai mare parte a bugetului a mers, an de an, către plata salariilor. Practic, dacă bugetele anuale alocate MApN în perioada 2006-2013 însumează 14,135 miliarde de euro, mai puţin de 1,7 miliarde au mers către înarmarea forţelor române.

BANCHERUL

Raiffeisen Bank nu mai emite la ghişee tipizate cu bilete la ordin si cecuri, le trimite prin curier la sediul firmelor

Raiffeisen Bank îşi anunţă clienţii firme ca din 5 octombrie nu mai pot sa ridice de la ghişeele băncii tipizatele cu bilete la ordin si cecuri, acestea urmând a fi trimise prin curier la sediul firmelor, gratuit o data pe luna, iar a doua livrare din cursul unei luni fiind taxata cu 12 lei plus TVA. Comandarea tipizatelor se va realiza exclusiv prin intermediul serviciului Relaţii cu Clienţii la numărul 2000.

Raiffeisen a menţionat, pentru Bancherul.ro, ca instrumentele de debit se decontează doar pe suport hârtie si nu exista si varianta electronica. "Alternativa moderna, electronica, este migrarea către direct debit, produs prin care beneficiarul sumei solicita decontarea la termenul agreat iar banca efectuează plăţile automat", precizează banca.

O banca româneasca se reclădeşte pe ruinele unei bănci greceşti: BRCI vrea sa ajungă pe profit in 2-3 ani si sa acumuleze active de 1,5 miliarde lei

Calin-Doru Petruti (48 de ani), Directorul General al BRCI (Banca Romana de Credite si Investiţii), spune ca noua banca româneasca înfiinţată in 2013 de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, prin preluarea fostei bănci greceşti ATE Bank, in schimbul a 10 milioane de euro, are in plan sa-si majoreze activele de la 400 milioane lei in prezent la 1,5 miliarde lei in următorii trei ani, acordând credite si alte produse si servicii firmelor locale si angajaţilor acestora. Banca va reuşi astfel, intr-un interval de 2-3 ani, sa obţină profit, după ce in 2014 a înregistrat pierderi de 35 milioane lei, prevăzute in buget si cauzate de implementarea strategiei de investiţii pentru dezvoltarea noii bănci, gândita de fostul Director General Marinel Burduja, care însă a părăsit banca la finalul anului trecut. După schimbarea structurii conducerii executive a băncii si a Consiliului de Supraveghere, condus acum de George Ciobănaşu, BRCI are o noua strategie de dezvoltare, mai raţionala si eficienta.

CURENTUL

Gabriela Vrânceanu Firea Pandele, pusă pe liber de Liviu Dragnea

Gabriela Vrânceanu Firea ocupă oficial funcţia de purtătoare de cuvânt a PSD. Doar că ultimul comunicat trimis în această calitate a fost în data de 2 august chiar înainte ca aceasta să plece în vacanţă. La întoarcere nu i s-a mai permis să mai emită comunicate în numele PSD. Liviu Dragnea conduce interimar PSD din 22 iulie 2015. A doua zi după alegerea sa în această funcţie, Liviu Dragnea a anunţat, într-o conferinţă de presă, că este important ca PSD "să iasă din pasivitate", după ce în ultimul timp "nu a avut o voce politică conturată", adăugând că "Lucrez la finalizarea unui mic plan concret de acţiuni pentru perioada imediat următoare, atât acţiuni politice, cât şi acţiuni administrative, precum şi o discuţie pe care am început-o pentru îmbunătăţirea comunicării PSD. Am avut o discuţie foarte bună cu doamna Gabriela Firea." Ca să fie totul clar şi pentru membrii de partid, Dragnea a concediat-o pe Firea, în direct la TVR, la oră de maximă audienţă, la emisiunea "Vorbeşte liber": "în primul rând, eu vreau să îmi port singur vorbele". Lămurită toată lumea?

Stelian Fuia condamnat la patru ani cu executare

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat ieri la patru ani de închisoare cu executare pe fostul ministru PDL-ist al Agriculturii, Stelian Fuia. Decizia nu este definitivă. În 29 mai 2014, DNA anunţa că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul de combatere a coruptei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor : FUIA STELIAN, director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea (la data faptelor), pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, cu obţinerea de foloase necuvenite. STATE DANIEL, cumnat al primului menţionat, asociat la SC PROCERA AGROCHEMICALS, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, cu obţinerea de foloase necuvenite. PARASCHIVOIU DRAGOŞ ALIN, director la o societate specializată în agricultură, pentru complicitate la abuz în serviciu, cu obţinerea de foloase necuvenite. OPRIŞAN CONSTANTIN, executor judecătoresc, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, cu obţinerea de foloase necuvenite

Ruine - de Tia Şerbănescu

N-ajungea că stăm prost cu sistemul de sănătate (până şi preşedintele Iohannis s-a sesizat), acum a păţit-o şi ministerul sănătăţii care a fost executat silit din cauza datoriei de 4 mil. euro către părinţii bebeluşilor arşi de vii în maternitatea Giuleşti: toate maşinile i-au fost sechestrate. Probleme cu sechestrul are şi dna Udrea care nu şi-a achitat datoria (30.000 de lei) după pierderea unui proces. Dna Udrea are poprire pe salariu deşi susţine că are din ce plăti şi trăi: "din indemnizaţia de parlamentar, din ce mai am prin conturi, de pe la firme, păi, ce cheltuieli am? sunt o femeie singură, mă descurc". Ce lecţie de viaţă! Să te descurci cu o leafă de 5000 de lei plătind chirie câteva mii de euro într-un complex rezidenţial de lux şi umblând cu maşină şi şofer, nu-i de colea. Majoritatea femeilor singure nu reuşesc - nici măcar când sunt măritate. Fără invidie, totuşi. Presa a anunţat că va urma (în dosarul Microsoft-EADS) "cea mai mare arestare de la Năstase încoace". Nu-i greu de ghicit că e vorba de Tăriceanu.

EVENIMENTUL ZILEI

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cîtă vreme Klaus Iohannis tace asurzitor, în chestiuni vitale de politică externă a României, se aude doar vocea lui Victor Ponta

Intervenţia Rusiei în conflictul din Siria e faptul crucial de politică internaţională din ultimul timp. Implicaţiile acestui fapt asupra relaţiei dintre NATO şi Rusia, dintre UE şi Rusia, asupra Crizei Refugiaţilor şi asupra Crizei din Ucraina, sînt prilej de luări de poziţie în toate cancelariile lumii, în presa internaţională, la toate întîlnirile la nivel înalt, mai ales dintre liderii occidentali. România e membră NATO, a UE, a ONU, într-un cuvînt, trece, fie şi teoretic, drept subiect activ al scenei europene şi internaţionale. Prin urmare cetăţenii acestei ţări, care urmăresc atenţi mişcările Rusiei, dar şi Războiul civil din Orientul Apropiat, sînt interesaţi să ştie ce poziţie are România faţă de intervenţia Rusiei în Orientul Mijlociu. Românii ar fi vrut să afle care e poziţia României în disputa pro şi contra Assad. Victor Ponta in Parlament: "Vreau să reiterez în faţa Camerei Deputaţilor poziţia Guvernului României referitoare la faptul că intervenţia Rusiei în Siria nu este în niciun caz de natură să soluţioneze conflictul, ci doar să-l agraveze şi să creeze noi şi noi suferinţe faţă de populaţia civilă."

Vom plăti, în continuare, tarife mărite ilegal la apă

Coruptă şi anchilozată, administraţia ne lasă să plătim tarifele mărite nejustificat de Apa Nova. La mai bine de o săptămână de când am aflat cu toţii că plătim de un amar de ani tarife umflate nejustificat pentru serviciile oferite de Apa Nova, procurorii DNA au luat măsuri şi împotriva celor doi directori generali francezi Bruno Roche şi Laurent Lalague, acuzaţi de cumpărare de influenţă. În acest timp, nicio autoritate "civilă" a statului nu a luat vreo măsură pentru a stopa abuzul împotriva consumatorilor

Percheziţii DNA la primăriile din Sibiu şi Cluj: Sunt vizate contracte de pe vremea când Klaus Iohannis era primar

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) efectuează miercuri percheziţii în şase judeţe ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2013 - 2015. Percheziţiile vizează inclusiv primăriile din Sibiu şi Cluj, fiind avute în vedere contracte inclusiv din perioada în care actualul preşedinte Klaus Iohannis, era primar la Sibiu. La Cluj, sunt vizate contracte din mandatul edilului Emil Boc. Direcţia Naţională Anticorupţie verifică contracte semnate de instituţia publică cu alte firme în perioada în care Klaus Iohannis era edilul Sibiului, potrivit B1 TV. În cadrul acestui dosar, DNA a cerut documente şi de la Direcţia Tehnică a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Edilul Emil Boc a precizat că în cererea de anchetă a DNA se arată că există suspiciuni cu privire la posibile fapte de corupţie săvârşite de funcţionarii publici.

Soarta dosarului "Răpirea din Irak", amânată două săptămâni

Vadim Tudor îi acuza pe Băsescu şi Blaga că şi-ar fi însuşit 4 milioane de dolari din răscumpărarea jurnaliştilor. Blaga a primit NUP în 2010. Judecătorii se vor pronunţa peste două săptămâni în legătură cu redeschiderea dosarului privind răpirea celor trei jurnalişti români în Irak. "Le-am spus magistraţilor că nu am secretizat nicio foaie din dosar (..) Am calitatea de intimat, adică de om reclamat. Vedem ce va face Parchetul mai departe. Din punctul meu de vedere, soluţia de deschidere a acestui dosar este o palmă pentru România. Când arunci în spaţiul public că un şef de stat împreună cu un general american au putut să fure bani şi autorităţile române fac spectacol din treaba asta, nu prinde bine pentru România. La nevoie, poate fi desecretizat tot", a spus Traian Băsescu. Vasile Blaga şi Traian Băsescu au fost reclamaţi la Parchet de Corneliu Vadim Tudor în 2009. Un an mai târziu, Blaga a primit neînceperea urmăririi penale, iar în cazul lui Băsescu procesul "a îngheţat" deoarece avea imunitate. La finalul mandatelor, procurorul general Tiberiu Niţu a cerut redeschiderea dosarului, lucru care trebuie confirmat de un judecător.

JURNALUL NATIONAL

De ce nu poate ieşi Oprescu din arest

Viaţa primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, nu este pusă în pericol de condiţiile din arest, acesta putând fi tratat şi sub pază pentru afecţiunile de care suferă, se arată în motivarea judecătorilor care au respins cererea acestuia de a fi trecut în arest la domiciliu sau control judiciar. Eliberarea sa ar periclita procesul. Potrivit judecătorilor, din documentele medicale prezentate de echipa de avocaţi a primarului suspendat nu ar reieşi că viaţa acestuia ar fi pusă în pericol, ori că suferinţa pe care o resimte în arest este mai mare decât cea inerentă stării de detenţie. Judecătorii adaugă că problemele de sănătate ale lui Sorin Oprescu pot fi tratate şi de medicii din sistemul penitenciar, nefiind deci necesară plasarea acestuia în stare de libertate.

Traian Băsescu şi Mircea Geoană pregătesc o alianţă politică şoc!

Pe scena politică românească se pregăteşte o alianţă şoc între Mircea Geoană şi Traian Băsescu, cei doi finalişti ai alegerilor prezidenţiale din 2009. Oana Mizil l-a vizitat zilele trecute pe Traian Băsescu pentru că există tatonări în vederea unei noi alianţe politice, între Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi Partidul Social Românesc (PSRO), formaţiunea condusă de Mircea Geoană, au dezvăluit surse din mediul politic dcnews.ro, citate de antena3.ro. "PSRO nu are structuri în teritoriu, iar ca vector politic îl are doar pe Mircea Geoană, în contextul problemelor pe care le are Marian Vanghelie în justiţie. De cealaltă parte, PMP are nevoie de astfel de alianţe, pentru că s-a plafonat la un scor de sub 5%", a comentat politologul Alfred Bulai pentru DCNews. Problema pentru PMP este că Traian Băsescu poate tracta partidul şi îi poate aduce câteva procente în plus, însă acest plan nu funcţionează la alegerile locale, pentru că fostul preşedinte nu poate candida decât la o singură primărie.

La ce recurg bancherii pentru a-şi ţine clienţii

Primele bănci au început să reducă dobânzile pentru creditele vechi pentru a reuşi să-şi păstreze clienţii. Asta, după ce au constatat că unul din patru împrumuturi noi este o refinanţare. Oamenii au învăţat că cea mai bună cale să-şi micşoreze rata este să migreze de la o bancă la alta, pentru a beneficia de avantajele creditelor noi. După ce s-au bătut patru-cinci ani în oferte de credite de refinanţare, bancherii au înţeles că este mai bine să-şi fidelizeze propriii clienţi decât să-i atragă pe cei de la concurenţă. Aşa că au apărut primele oferte care propun scăderea ratelor pentru creditele vechi. Banca Comercială Română a lansat o campanie de scădere a dobânzilor pentru împrumuturile contractate în anii anteriori cu câteva procente până la nivelul de 4,95% pe an, fiind fixă în primii cinci ani. Ulterior, aceasta va fi calculată potrivit formulei Euribor + 3%. Aceleaşi costuri sunt valabile pentru lei, numai că în locul Euribor intervine indicele Robor. Prin scăderea de dobândă clienţii beneficiază de reducerea ratelor cu 20%, în medie, potrivit băncii.

NATIONAL

SRI baga marfa proaspătă la DNA!

La principalul serviciu secret al tarii se lucrează intens, chiar si după finalizarea raportului privind activitatea SRI pe anul 2014. De fapt, cu atât mai mult acum, principalele resurse umane ale structurii fiind realocate pentru finalizarea unor rapoarte informative de maximă importanţă. Care, cu siguranţă, odată ajunse in posesia beneficiarilor legali, vor scutura serios, încă o data, ce a mai rămas din clasa politica româneasca. După cum susţin sursele "Naţional", au fost vizate diverse instituţii ale statului, in frunte cu Secretariatul General al Guvernului, unde jocurile subterane ale combinaţiilor erau făcute nu doar "in familie", dar si de membrii unor influente reţele transpartinice. După cum "National" a anunţat in exclusivitate, primii care se aşteaptă sa fie săltaţi "cu autobuzul" sunt membrii Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti, aleşii locali din Capitala fiind in acest moment adevărate "ţinte vii" pentru procurorii anticorupţie.

Ii roade pizma! Oprea, lăsat din braţe de pesedişti

Ascensiunea lui Gabriel Oprea nu le pica deloc bine social-democraţilor, aceştia fiind primii care încearcă sa-i pună bete in roate vicepremierului. Printre cei care nu vad cu ochi buni încrederea de care liderul UNPR se bucura in ultima perioada se numără si preşedintele PSD Liviu Dragnea, care nu a digerat prea uşor faptul ca Oprea l-a depăşit de mult in sondaje. In plus, liderul social-democrat este conştient de faptul ca Oprea, in comparaţie cu Victor Ponta, nu va juca după cum ii cântă PSD-ul. Aşa stand lucrurile, Dragnea l-a anunţat de pe acum pe şeful UNPR ca nu va primi sprijinul pesediştilor in eventualitatea in care preşedintele Klaus Iohannis il nominalizează premier. Si ca lucrurile sa fie si mai clare, liderul social-democrat a avansat si ideea cooptării lui Vasile Dancu in noua echipa a PSD, sugerând ca sociologul ar putea avea susţinerea partidului pentru ocuparea unei funcţii importante.

Dragnea, cu bocancii in gura presei

Proiectul referitor la sancţionarea defăimării sociale ("made" Liviu Dragnea) a fost adoptat, ieri, de Senat. Intitulata "Lege privind promovarea demnităţii umane si tolerantei fata de diferenţele de grup", legea prevede sancţiuni usturătoare, care ajung pana la 300 de milioane de lei vechi in cazul defăimării unei persoane fizice si pana la un miliard de lei vechi daca este defăimat un grup social. Câţiva senatori PNL au încercat sa pună piedica proiectului, susţinând ca toleranta nu poate fi impusa cu forcepsul, într-o maniera coercitiva. Gândindu-se însă ca tăvălirea politicienilor in mass-media (pe motiv de corupţie, hoţie, nepotism, lipsa de profesionalism, incultura crasa etc) ar putea intra si ea la "defăimare sociala", majoritatea senatorilor nu a stat mult pe gânduri si a adoptat proiectul iniţiat de liderul PSD. Gest apreciat de actualul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc ("abonat" si el la emisiunile de tocat politicieni), care a declarat ca nu poate sa nu susţină "ideea de protecţie a demnităţii umane".

Economia "duduie" pe minus

Premierul Victor Ponta se lauda, ieri, cu o creştere a PIB si a puterii de cumpărare a populaţiei, bazându-se pe statistica oficiala, institutul de profil anunţând însă ca salariile au scăzut in special la construcţia de maşini (motorul economiei), iar BNR a avertizat ca firmele au pierdut in ultimul an aproape zece miliarde de euro. Raportul asupra stabilităţii financiare, prezentat recent de viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, releva o situaţie grava a firmelor in anul care a trecut, situaţie care cu siguranţă nu e mai buna nici in acest an. Astfel, pierderile companiilor s-au menţinut la un nivel ridicat, deşi economia pare ca-si revine din criza. "Înregistrarea unor rezultate negative in mod repetat duce la erodarea capitalului si la creşterea gradului de îndatorare, iar 75% dintre firmele cu pierderi aveau in anul 2014 capitaluri proprii negative", a atras atenţia Liviu Voinea. Poate aude si premierul...

PUTEREA

Van Oord Dredging and Marine Contractors BV (Olanda) şi Porr Bau Gmbh (Austria), companiile însărcinate de Guvernul României cu reabilitarea litoralului Mării Negre, nu îşi fac treaba nici acum. Săptămâna trecută, ROMAIR Consulting, în calitate de prestator al serviciilor de asistenţă tehnică pentru managementul şi supravegherea lucrărilor pe litoralul românesc, anunţa în cadrul unei conferinţe, organizată la Constanţa, că microplajele din Constanţa, Mamaia Sud şi Eforie Nord au câştigat deja zeci de metri de nisip fin şi au acum peste 100 de metri lăţime şi, după ce au încheiat procesul de îndiguire, constructorii lucrează intens la extinderea plajelor din Tomis Nord, plaja din Eforie Nord şi cea din Mamaia Sud, iar în unele zone din Constanţa, lucrările sunt finalizate în proporţie de 99%! PUTEREA s-a deplasat la o astfel de plajă din Constanţa, cunoscută localnicilor ca "plaja Modern" şi nici vorbă de lucrări realizate în proporţie de 99%! Plaja este inaccesibilă, stratul de nisip este atât de mare încât ai nevoie de scară ca să îl escaladezi şi să te apropii de mare, iar munca este în toi. Deci, nici vorbă de 99%, care ar fi însemnat procedurile finale, de tip "adunatul sculelor".

Fondul Proprietatea încearcă să blocheze construcţia reactoarelor 3 şi 4

Fondul Proprietatea (FP) vrea cu orice chip să blocheze unul din cele mai ambiţioase proiecte ale statului român, care şi aşa stagnează de ani întregi. Este vorba de proiectul reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare din Cernavodă. FP a propus pe ordinea zi a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) Nuclearelectrica, care va avea loc pe 22 octombrie, un punct prin care solicită ca încheierea memorandumului de înţelegere cu China General Nuclear Power Corporation, privind construcţia reactoarelor 3 şi 4, să fie amânat. FP ar vrea ca semnarea documentului să aibă loc abia după ce Guvernul va aproba strategia energetică. Surse oficiale au declarat pentru PUTEREA că miza ar fi aceea că Fondul, care are 9,1% din acţiunile Nuclearelectrica, nu prea vede utilitatea unor noi reactoare şi consideră că nu ar scoate prea mulţi bani dintr-un asemenea proiect. Autorităţile române încearcă de mai mulţi ani să elaboreze o nouă strategie energetică, cea actuală fiind depăşită. Reprezentanţii Ministerului Energiei anunţau în primăvară că documentul va fi definitivat în septembrie sau octombrie, însă acest termen nu mai pare a fi de actualitate.

ROMANIA LIBERA

CCR îi salvează pe PONTA şi MAZĂRE de conflict de interese

Decizia Curţii Constituţionale care dezincriminează conflictul de interese în mediul privat afectează lupta anticorupţie, deoarece, de multe ori, conflictele de interese sunt legate concomitent atât de mediul privat, cât şi de cel public, spun specialiştii. Între cei favorizaţi de decizia CCR de marţi, se află Victor Ponta, suspectat de trei infracţiuni de conflict de interese, şi Radu Mazăre, fost primar al municipiului Constanţa. Pentru a explica în limbaj comun consecinţele deciziei CCR, specialiştii au ales pentru România liberă dosarul PONTA - suspiciuni de săvârşire a trei infracţiuni de conflict de interese. Ponta este suspectat de DNA de faptul că a primit contracte de asistenţă juridică de la prietenul său Dan Şova ( dosarul Turceni-Rovinari), iar când a ajuns premier, l-a răsplătit pe Şova cu funcţia de ministru.

Legea "produselor româneşti": întrebări fără răspuns

Senatul a adoptat zilele trecute o propunere legislativă prin care magazinele sunt obligate să achiziţioneze produsele din categoriile carne, legume şi fructe în proporţie de cel puţin 51% corespunzător fiecărei categorii din lanţul alimentar scurt, adică din producţie românească. Conform Politicii Agricole Comune, lanţul alimentar scurt presupune existenţa unui "lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică locală, precum şi relaţii geografice şi sociale strânse între producători şi consumatori". Proiectul de lege, al cărui iniţiator este senatorul PSD Ovidiu Donţu, mai specifică faptul că, în lunile de iarnă, din decembrie şi până în februarie, prin excepţie, legumele şi fructele din import ar putea să reprezinte maximum 70% din ofertă, pe fiecare categorie. În cazul în care magazinele nu respectă aceste prevederi, sunt sancţionate cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei, în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurenţei nr. 21/1996.

ZIARUL FINANCIAR

Un deceniu de la privatizările strategice din energie

In perioada 2004-2005 România a trecut prin cel mai important val de privatizări din domeniul energetic, deschizând unul dintre cele mai puternice sectoare de activitate pentru investitorii străini în scopul atragerii de investiţii. Şi atunci, dar şi acum, România ocupă o poziţie forte la nivel european în ceea ce priveşte resursele disponibile, fiind al cincilea cel mai mare producător de petrol şi gaze şi având un mix energetic de invidiat. Niciunul dintre aceste atribute nu a transformat-o într-o forţă, iar privatizarea pe bucăţi a sectorului energetic şi spargerea acestuia poate fi una dintre explicaţii. În perioada scursă de la intrarea unor giganţi precum Enel, E.ON, sau GDF Suez în România, facturile la energie şi gaze s-au dublat, iar liberalizarea pieţei produselor petroliere după privatizarea Petrom a dublat preţul benzinei în ultimii zece ani de zile. Pe de altă parte, oamenii din piaţă spun că România a câştigat mult din know-how-ul multinaţionalelor, mai ales pe partea de tehnologie, iar companiile privatizate au performat mai bine cu un management depolitizat.

Felix Daniliuc, Raiffeisen Leasing: Piaţa leasingului ar putea creşte cu 15% în fiecare din următorii trei ani

Industria leasingului a reintrat în terenul pozitiv, iar în următorii trei ani volumul finanţărilor ar putea creşte cu un ritm anual de circa 15%, în condiţiile în care şi economia în ansambu va raporta creşteri anuale de 3-4%, a afirmat Felix Daniliuc, director general al Raiffeisen Leasing şi preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare (ALB). "Există o corelaţie directă între performanţa industrei de leasing şi creşterea economică. Leasingul este singura soluţie de finanţare care are impact direct în economie, fiind şi un barometru exact al evoluţiei acesteia. Re­zultatele industriei de leasing sunt, de asemenea, direct influenţate de per­for­­manţa economică în ansamblu, iar de regula, un punct de creştere procen­tuală a PIB implică între 5 şi 6 puncte pro­centuale de creştere a pieţei de leasing. Ne putem aştepta la o creştere de 15% în fiecare din următorii trei ani", a declarat pentru ZF Felix Daniliuc.

"Promisiune electorală" la Fondul Proprietatea: Templeton oferă un dividend constant pentru încă doi ani

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprie­tatea, cere un nou mandat de doi ani din partea acţionarilor şi le promite că va menţine neschimbată valoarea distribuţiilor de capital, la 0,05 lei/acţiune, neimpozabil. Finanţele Fondului sunt prinse între nevoile tot mai mari de cash pentru a răscumpăra acţiuni şi a reduce discountul de tranzacţionare, şi veniturile tot mai reduse din dividendele plătite de companiile din portofoliu. Fondul se aşteaptă să încaseze 567 mil. lei din dividende în 2016, la fel ca în 2015 şi cu 100 mil. lei mai puţin decât în 2014. În schimb, doar programul actual de răscumpărări va costa circa 700 mil. lei. Cel mai probabil, Templeton va încerca să-şi vândă la Londra o parte din participaţia Petrom (SNP), pentru a finanţa o ofertă mai amplă de răscumpărare a acţiunilor proprii. Templeton şi-a ratat obiectivul de a reduce discountul la 15%, invocând factori externi precum întârzierea listării la Londra şi amânarea unor oferte publice iniţiale ca justificare pentru creşterea discoun­tului la 30%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb