REVISTA PRESEI 08.12.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 decembrie 2011

ADEVARUL

ZIUA E Uniunea Europeană este în faţa unei decizii istorice

Şefii de stat şi de guvern din UE vor încerca să pună la punct instrumente financiare de salvare mai consistente, dar şi reguli fiscale mai stricte. Rămâne de văzut dacă ele se vor aplica tuturor celor 27 de membre UE sau doar celor 17 din zona euro, dată fiind opoziţia Marii Britanii. Există însă şi variante de rezervă. România susţine soluţia mai simplă a modificării protocolului 12 al Tratatului de la Lisabona, ce vizează deficitele excesive, a explicat, aseară, preşedintele Traian Băsescu. România susţine "regula de aur" - înscrierea în Constituţie a nivelului maxim de deficit de 3%, precum şi mecanismele automate ce ar urma să corecteze depăşirea deficitului. "Toate statele care au 70-80% îndatorare ar trebui să depună la UE un calendar prin care să ajungă la sub 60%", a mai precizat Traian Băsescu.

Cum profită Rusia de criză pentru a reveni pe piaţa est-europeană

Moscova îşi foloseşte rezervele valutare uriaşe pentru a cumpăra companii ale altor state şi pentru a împrumuta economii cu probleme din Europa. Criza datoriilor de stat i-a făcut pe liderii est-europeni să uite rapid gustul amar cu care au rămas de pe urma trupelor de ocupaţie de dinaintea căderii Cortinei de Fier. În încercările disperate de a mai aduce un ban în vistierie şi de a reduce deficitele bugetare uriaşe, politicienii europeni au uitat de ideologii. Rând pe rând, tot mai mulţi dintre ei s-au văzut nevoiţi să accepte sau chiar să ceară ajutorul Rusiei. Iar acesta nu a întârziat să vină. Mai întâi prin achiziţiile de companii scoase la privatizat de guverne.

Profituri-record în 2010

Valoarea achiziţiilor efectuate de Rusia în Europa de Est în ultimii trei ani se ridică la 2,8 miliarde de dolari, comparativ cu 2,4 miliarde de dolari în cei 17 ani anteriori, potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Iar contextul pare că nu poate fi mai prielnic de atât. În timp ce Uniunea Europeană se zbate să nu cadă iar în recesiune, companiile ruseşti au încheiat 2010 cu profituri-record şi continuă în acelaşi ritm şi în 2011. Astfel, companii precum TNK-BP, Sberbank şi Russian Railways au pus ochii pe Europa de Est pentru a-şi extinde operaţiunile.

De unde luăm bani la anul: de la FMI sau de la chinezi?

România mai are bani doar pentru patru luni şi ar putea apela din nou la FMI. Banca HSBC ne recomandă China. Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, le-a dat ieri românilor o veste foarte proastă: statul mai are bani doar pentru patru luni de acum înainte şi are o nevoie stringentă de împrumuturi. Prin urmare, am putea fi nevoiţi să apelăm la banii puşi la dispoziţie de FMI în cadrul acordului de tip preventiv semnat la începutul acestui an, în valoare de cinci miliarde de euro. "Băncile pot să repatrieze cel mai uşor fondurile care au fost investite în titluri de stat şi care ajung la scadenţă. Ceea ce bineînţeles poate să creeze în viitor o problemă din punctul de vedere al finanţării Guvernului", a spus Croitoru, citat de Agerpres.

Orban vrea rezervele Băncii Naţionale

Pentru a finanţa ultimul proiect a Ministerului Economiei Naţionale - planul de dezvoltare pe mai mulţi ani - guvernul Orban are nevoie stringentă de o sursă consistentă de bani. După ce anul trecut a naţionalizat fondurile de pensii private, Orban ţinteşte acum rezervele Băncii Naţionale. György Matolcsy, ministrul Economiei, ar fi dorit să se asigure de acest sprijin cât mai repede pentru a-şi putea prezenta programul la negocierile cu FMI, care au început ieri. Numai că există un mare obstacol în calea acestei intenţii, Andras Simor, preşedintele Băncii Naţionale Ungare. De aceea, guvernul a început o campanie pe mai multe fronturi împotriva lui, în speranţa că îl va putea schimba şi înlocui cu o persoană mai "maleabilă", dispusă să nu ţină seama de reglementările Băncii Naţionale.

Finlanda este nemulţumită de planul franco-german pentru euro

Ministrul finlandez al Finanţelor, Jutta Urpilainen, nu vrea ca anumite decizii să fie luate cu doar 85% din voturi în Consiliu aşa cum au propus Germania şi Franţa. ,,Poziţia Finlandei este foarte clară. Noi credem că în luarea decizilor este nevoie de unanimitate. Ne vom menţine opinia", a declarat ministrul finlandez al Finanţelor, Jutta Urpilainen, citată de Reuters

Cum va sărbători Grecia 10 ani de euro: emite un milion de monede de 2 euro

Grecia va pune în circulaţie de la începutul anului următor un milion de monede de 2 euro pentru a comemora adoptarea în urmă cu 10 ani a monedei unice europene, a anunţat Ministerul Finanţelor de la Atena. Monedele vor fi puse în circulaţie începând cu 2 ianuarie 2012. "Imaginea din centrul monedei simbolizează modul în care euro a devenit un jucător global în ultimii zece ani şi importanţa acestuia în viaţa oamenilor obişnuiţi (reprezentaţi în imaginea gravată pe monedă de oameni), comerţ (o navă), industrie (o fabrică) şi energie (centrale eoliene). În jurul imaginii este scris < 2002-2012, precum şi numele ţării care a emis-o < ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗMΟΚΡΑΤΙΑ >", se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.

Comisia Europeană susţine schimbarea tratatelor UE în două etape şi avertizează: E urgentă o soluţie pentru fondul de salvare

Propunerile legate de modificarea tratatelor UE - varianta rapidă prin amendarea unui protocol sau variant extinsă cu schimbări mai consistente - anunţate deja de preşedintele Consiliului European, convenite cu preşedintele Comisiei, Jose Barroso şi cu cel al Eurogrupului, Jean Claude Juncker, sunt o bază foarte bună de discuţie pentru summitul european de la sfârşitul săptămânii, au anunţat ieri, la Bruxelles, oficialii CE. "Trebuie să vedem decizii puternice pentru guvernanţa economică şi fiscală", a transmis Barroso după întâlnirea cu colegiul comisarilor UE, decizii în care să aibă încredere "populaţia UE, partenerii internaţionali şi pieţele financiare". "Suntem de acord cu schimbarea de tratat, probabil o schimbare în doi paşi, ca semn al angajamentului ireversibil al UE pentru moneda euro", a mai anunţat Barroso.

Bombă adresată preşedintelui Deutsche Bank, descoperită la sediul băncii din Frankfurt

O scrisoare care conţinea o bombă, adresată preşedintelui Deutsche Bank Josef Ackermann, a fost descoperită miercuri în sala de mesagerie a sediului băncii germane din Frankfurt. Ackermann este un consilier important al cancelarului german Angela Merkel privind criza datoriilor din Uniunea Europeană. Autorităţile au demarat o anchetă după ce a fost găsită scrisoarea adresată preşedintelui Deutsche Bank Josef Ackermann, potrivit ABC News. Ca urmare a ameninţării la adresa bancherului elveţian în vârstă de 63 de ani, poliţia din New York a consolidat securitatea la sediul băncii germane din Statele Unite. Ackerman este unul dintre cei mai puternici bancheri din Europa şi un consilier important al cancelarului german Angela Merkel privind criza datoriilor din Uniunea Europeană. El a jucat un rol important în eforturile pentru reducerea datoriei Greciei.

CURENTUL

România - campioana UE la creştere economică

România nu e nici în colaps , nici în haos şi nici în prăpastie economică, aşa cum acreditează ideea opoziţia, cu sprijinul neprecupeţit al unor canale tv mare iubitoare de scenarii sumbre. Potrivit datelor oficiale furnizate chiar de către Eurostat, instituţie care nu poate fi bănuita de parti-pris-uri cu guvernul lui Emil Boc, oricât s-ar strădui liderii opoziţiei, România a înregistrat în trimestrul al treilea cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. Mai mare decât în Franţa, Germania şi chiar decât în ţările baltice care au înregistrat anul acesta performanţe notabile.

Barack Obama - tot mai apăsat de inegalităţile sociale în creştere

Preşedintele american Barack Obama a criticat marţi inegalităţile în creştere din Statele Unite şi apreciază că lupta claselor de mijloc pentru menţinerea unui nivel de trai decent constituie "cea mai mare îngrijorare a timpurilor noastre". Preşedintele american a rostit un discurs în Osawatomie (Kansas) în acelaşi loc unde predecesorul său Theodore Roosevelt a susţinut un discurs împotriva monopolului din industrie în urmă cu aproape un secol. "Cei din clasa de sus s-au îmbogăţit mai mult ca niciodată graţie veniturilor şi investiţiilor deţinute", a declarat Barack Obama. "Dar toţi ceilalţi se luptă cu cheltuielile care au crescut, în timp ce veniturile au rămas aceleaşi", a continuat acesta.

CURIERUL NATIONAL

Criza financiară măreşte şi mai mult pofta de aur a investitorilor

Aurul va reprezenta o opţiune foarte atractivă odată ce lumea va înţelege că, pentru a salva Europa, BCE va trebui să imprime bani. Investitorii pariază pe creşterea inflaţiei, tot mai multe ţări reducându-şi rata dobânzilor-cheie. Investitorii din SUA - atât de retail, cât şi cei profesionişti - au investit luna trecută 3,6 miliarde de dolari în tranzacţionarea de aur la Bursă (ETF), de patru ori mai mult decât în luna octombrie (813 milioane de dolari), conform cifrelor oferite de firma de cercetare Birinyi Associates, preluate de CNBC. De asemenea, această sumă reprezintă dublul sumei plasate în a doua categorie ETF, obligaţiunile de corporaţie cu grad superior de investiţie, de 1,7 miliarde de dolari.

"Standard & Poor's a mers prea departe"

Aprecierea aparţine lui Norbert Gaillard, economist specializat în agenţiile de rating şi consultant al Băncii Mondiale. El nu spune direct că avertismentul lansat de S&P are un substrat politic, dar îşi pune întrebarea de ce a fost ales tocmai acest moment pentru a-l lansa, în care miniştrii de Finanţe europeni, şefi de state şi guverne europeni fac eforturi pentru ieşirea din criza datoriilor cu doar trei zile înaintea summitului european consacrat finalizării acestor eforturi. Gaillard îşi pune întrebarea de ce agenţiile de rating nu au decis lansarea de avertismente până acum. De ce S&P a lansat avertismentul în momentul în care europenii au luat unele măsuri apreciate pe pieţele financiare, la bursele europene. Standard&Poor's, spune Norbert Gaillard, "a mers prea departe ameninţând cu degradarea ansamblului ţărilor din zona euro... Căci, după ameninţări, agenţia mai dă un semnal clar privind perenitatea crizei în zonă şi prognozează o implozie în următoarele 3 sau 6 luni".

Şefii FBI şi ai Parchetului General au discutat ieri despre confiscarea averii

Reprezentanţii celor două structuri au acordat o atenţie sporită şi criminalităţii informatice, a cărei combatere este considerată prioritară atât de români, cât şi de americani. Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, s-a întâlnit ieri cu şeful FBI (Federal Bureau of Investigation) din cadrul Departamentului de Justiţie al USA, Robert S. Mueller III, unul dintre subiectele discutate fiind confiscarea extinsă a averii, a anunţat ieri Parchetul General.

S&P avertizează asupra creditelor în lei ale Transgaz

Transportatorul de gaze naturale de stat a fost retrogradat în categoria junk. Ratingul pentru creditele în valută a fost confirmat la BB+. Standard&Poor's (S&P) a revizuit, ieri, în scădere ratingul pentru credite pe termen lung în lei al companiei de stat Transgaz (TGN), în categoria "junk", după ce a retrogradat calificativul similar al României la sfârşitul lunii noiembrie, ca urmare a unor schimbări de metodologie. Calificativul pentru credite pe termen lung în lei a fost coborât de la "BBB-" la "BB+", iar cel în valută a fost confirmat la "BB+", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Mediafax. Ambele ratinguri au perspectivă stabilă. Agenţia arată că Transgaz este o companie care are legături cu statul, iar criteriile S&P prevăd ca revizuirea ratingului de ţară pentru împrumuturi în lei să determine o decizie similară pentru Transgaz.

Citigroup va concedia circa 4.500 de angajaţi, din cauza situaţiei "fără precedent"

Citigroup va elimina circa 4.500 de posturi în următoarele trimestre, încercând să reducă cheltuielile în contextul scăderii veniturilor şi condiţiilor de piaţă "fără precedent", transmite Bloomberg. Directorul general al grupului, Vikram Pandit, a declarat că banca va înregistra în trimestrul al patrulea un cost excepţional de 400 milioane de dolari legat de reducerile de personal, sumă care include plăţi compensatorii acordate angajaţilor disponibilizaţi. Citigroup, a treia mare bancă americană după active, avea circa 267.000 de angajaţi la finele lunii septembrie, potrivit Mediafax.

Fondul de garantare, prea mic pentru o criză atât de mare

Fondul Naţional de Garantare a Depozitelor Bancare dispune de resurse de 2,3 mld. lei, în timp ce volumul plasamentelor asigurate este de 138 mld. lei. În cazul unei crize bancare majore implicând căderea mai multor bănci, instituţia ar fi silită să se împrumute. În cazul unui şoc major al crizei financiare internaţionale asupra sistemului bancar românesc, depozitele bancare ale populaţiei şi firmelor mici sunt ameninţate, deşi legea prevede că acestea sunt garantate până la un plafon de 100.000 de euro. Instituţia care girează pentru plasamentele bancare - Fondul Naţional de Garantare a Depozitelor Bancare (FNGDB) - dispune de resurse limitate comparativ cu pasivele asigurate ale băncilor comerciale, iar în condiţiile unui impas sistemic ar fi nevoit să se împrumute pentru a putea satisface plăţile către deponenţi.

EVENIMENTUL ZILEI

Tic-tac! Ceasul salvării euro a început să bată

Astăzi şi mâine sunt două zile cruciale pentru UE. Summit-ul de la Bruxelles al statelor membre promite un consens pentru salvarea zonei unice. Un consens va fi greu de atins la finele celor două zile, pentru că statele membre au opinii divergente. Dacă Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, au declarat, ieri, că nu vor pleca de la Bruxelles până nu găsesc o soluţie pentru actuala criză, alţi lideri din UE, deşi doresc la rândul lor un consens, impun condiţii. Dacă statele puternice îşi permit să pună condiţii, ţările aflate aproape de colaps se agaţă de noul tratat ca de singura soluţie de salvare. Condiţiile pe care ar putea fi dispuse să le accepte pot fi extrem de dure.

Radu Graţian Gheţea: CEC nu pleacă din România

Radu Graţian Gheţea, preşedinte CEC Bank şi ARB, spune că banca a cărei activitate s-a dublat în perioada crizei va continua să finanţeze economia. Totodată, el susţine că sistemul contabil şi fiscal neprietenos din România face imposibil transferul de creanţe către societăţile comerciale de recuperare din România. Radu Graţian Gheţea: Suntem o instituţie bancară care până acum ceva timp spunea că "din nefericire, nu aparţinem unui grup internaţional"; acum putem spune că "din fericire, nu aparţinem unui grup internaţional". Suntem una dintre puţinele bănci din România la care toate deciziile se iau la Bucureşti şi tot mai mulţi clienţi sunt interesaţi de produsele şi serviciile noastre, pe care încercăm să le ţinem la acelaşi nivel cu concurenţa.

Îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2012 este constituţională. USL le-a pus gând rău judecătorilor CCR

Curtea Constituţională a decis că îngheţarea pensiilor şi a salariilor bugetarilor în 2012 este constituţională, respingând o contestaţie depusă de USL. USL a depus contestaţie la CCR după ce Camera Deputaţilor a modificat o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, introducând în aceasta articole ce dispuneau îngheţarea pensiilor şi salariilor bugetarilor, în 2012, la nivelul lunii decembrie 2011. USL a contestat atât ideea, spunând că "motivele invocate în luarea măsurilor prevăzute de Ordonanţă (reducerea cheltuielilor publice, eliminarea riscului de deficit excesiv etc.), nu se pot constitui într-o justificare pentru neacordarea unor drepturi", cât şi modalitatea de legiferare, care, în opinia Uniunii, a denaturat caracterul textului legislativ.

Decizia în dosarul "Mătuşa Tamara" a fost amânată pentru 15 decembrie. Năstase: "Nu meritam să fiu hărţuit timp de 7 ani"

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pentru 15 decembrie pronunţarea în dosarul "Mătuşa Tamara", în care sunt acuzaţi fostul premier Adrian Năstase, consilierul acestuia Ristea Priboi şi fostul şef al ONPCSB Ioan Melinescu. Clamat de Adrian Năstase încă din faza de urmărire penală drept "un dosar politic", procesul a început pe 31 mai 2007, când fostul premier a făcut cunoştinţă cu noua încadrare juridică, aceea de inculpat.

JURNALUL NATIONAL

96% din numărul depozitelor sunt garantate. Fondul de garantare a depozitelor totalizează 2,3 miliarde de lei

Fondul de Garantare a Depozitelor totalizează în prezent 2,3 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 1,55% din totalul depozitelor garantate. Suma este foarte mică având în vedere că totalul depozitelor garantate, adică banii depuşI de persoanele fizice şi firme, se ridică la 138,3 miliarde de lei. Legile arată foarte bine, însă în realitate Fondul s-ar putea să nu poată face rost de bani, caz în care ar trebui să se împrumute, ceea ce ar întârzia foarte mult timpul în care contribuabili şi-ar putea lua banii. De remarcat că totalul depozitelor, adică atât cele garantate, cât şI cele negarantate, se ridică la 275 miliarde de lei. Diferenţa rezultă din depozitele autorităţilor publice şI ale marilor companii care au mai mult de 100.000 de euro depuşI la o singură bancă.

ANRE mai scumpeşte o dată gazul pentru industrie, acum cu 5%

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis scumpirea cu 5% a gazelor naturale consumate de companii din 1 ianuarie 2012, după ce în vara acestui an acestea au mai fost majorate cu 10% lar de la 1 octombrie s-a mai operat o scumpire de 8%. Scumpirea este motivată de avansul tarifului gazelor importate pretului gazului din import de la 138,88 lei/MWh, la 149,54 lei/MWh, precum şi de un consum estimat în urcare în perioada ianuarie-martie 2012, faţă de octombrie-decembrie.

Pariuri londoneze pe renunţarea la euro în 2012

Majoritatea jucătorilor de la casa britanică de pariuri William Hill au mizat miercuri pe renunţarea la moneda unică europeană euro până la sfârşitul anului viitor, relatează AFP. "Pariurile pe supravieţuirea euro merg într-un singur sens, jucătorii nu vor să mizeze decât pe dispariţia ei", a explicat Graham Sharpe, purtător de cuvânt al William Hill, într-un comunicat publicat în ajunul summitului Uniunii Europene menit să salveze zona euro. William Hill propune o cotă de 3 la 1 pentru dispariţia monedei unice până în 2013, ceea ce corespunde unui câştig de 3 lire pentru o miză de o liră, dacă scenariul se realizează. Aceeaşi casă mai propune şi pariuri pentru ghicirea primei ţări care va ieşi din zona euro, favorită la acest capitol fiind Grecia.

NATIONAL

DNA a intrat la "Jean Monnet"!

Dupa stramosescul principiu "unde dai, si unde crapa", aventura de o noapte a elevei Oana cu profesorul de sport Dan Visan ar putea zgudui intreg sistemul de invatamant romanesc! Procurorii anticoruptie, a caror misiune pare sa fie usurata de faptul ca, din cate sustin sursele noastre, merg la pont sigur in derularea anchetei : verificarea transferurilor unor elevi care, in urma examenelor de capacitate au fost repartizati la alte licee. Dar ai caror parinti si-au dorit musai ca odraslele sa intre la "Jean Monnet". Cum? Tocmai asta vor sa descopere anchetatorii. Mai ales ca pentru multi imbogatiti, "liceul beizadelelor"este vanat ca un veritabil trofeu tocmai bun de pus in CV-uri.

Demisia lui Cinteza lasa Puterea cu majoritatea-n vine la Senat

Ales in conducerea Colegiului medicilor Bucuresti, senatorul PDL Mircea Cinteza renunta la mandat, lasand astfel Puterea cu o majoritate precara. Fara Mircea Cinteza si cu udemeristul Verestoy Attila internat in spital, coalitia guvernamentala este intr-o situatie critica la Senat. Nu de alta, dar mai dispune de doar 69 de senatori, adica numarul minim necesar pentru adoptarea legilor organice. Ceea ce inseamna ca orice accident, pana si un banal blocaj in trafic, poate sa duca la caderea unei legi in respectiva Camera. Pedelistii recunosc ca situatia nu este deloc roza.

Romania plateste dobanzi sinucigase pentru obligatiuni

Romania se imprumuta extrem de scump de pe piata interna. Datoria scadenta a guvernului pentru 2012 este de 70 de miliarde de lei. Obligatiunile pe 10 ani au ajuns la un randament de 7,7% pe an, adica unul aproape imposibil de platit. Spre comparatie, randamentele oferite pentru obligatiuni de catre Italia si Spania, de sub 7%, sunt considerate sinucigase. Si ca sa fie si mai rau, Ministerul Finantelor are de returnat anul viitor datorii scadente de circa 70 de miliarde de lei (peste 16 miliarde de euro). Iata cateva randamente oferite de alte state pentru obligatiuni de 10 ani: Italia - 6,4%/an, Polonia - 5,9%/an, Bulgaria - 5,3%/an.

Tarile UE, condamnate la iobagie pe mosia Merkozy

Astazi incepe summitul UE, care ar trebui sa salveze moneda unica de la disparitie si zona euro de la destramare. Statele falimentare pot pierde dreptul de vot. Daca se vor accepta propunerile tandemului Merkozy, Comisia Europeana va primi puteri sporite si va putea impune masuri de austeritate in statele zonei euro, chiar daca guvernele acelor tari se vor opune. Mai mult, statele care au primit sprijin financiar pentru iesirea din faliment ar putea sa-si piarda dreptul la vot in UE.

Gorbaciov cere reluarea alegerilor parlamentare

Fostul presedinte al URSS, Mihai Gorbaciov, a cerut autoritatilor sa anuleze rezultatul controversat al alegerilor parlamentare si sa se organizeze noi alegeri. "Multi oameni cred ca alegerile n-au fost corecte", a declarat Gorbaciov pentru Interfax. "A nu tine cont de opinia oamenilor discrediteaza autoritatile si ar putea duce la o escaladare a protestelor." Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, care a participat la intalnirea OSCE din Lituania, a declarat ca Rusia "mai are mult pana sa indeplineasca standardele organizatiei", cerand o ancheta cu privire la numararea voturilor. Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a fost de acord cu o ancheta "privind orice reclamatie de frauda si manipulare". Partidul lui Putin, "Rusia Unita", a castigat la limita, iar protestatarii contesta rezultatele.

PUTEREA

Opoziţia ratează 1.800 de biserici

Evlavia parlamentarilor din Opoziţie este mare. Din aproximativ 9.000 de amendamente depuse la buget, circa 1.800 au fost doar pentru construcţii de biserici. Veste proastă pentru ei: nici un amendament ce viza casele Domnului nu a fost aprobat de reprezentanţii Puterii. Parlamentarii Opoziţiei, în special cei de la PSD, au propus mai bine de 8.000 de modificări ale proiectului de buget de stat pentru 2012. Dintre acestea, circa 1.800 au vizat realocări de fonduri pentru construcţii şi renovări de biserici în toată ţara.

Revoluţionarii lui Iliescu hulesc Biblia

Reprezentanţi ai Blocului Naţional al Revoluţionarilor au protestat ieri în Piaţa Universităţii. În jur de 150 de oameni ce îl au ca preşedinte de onoare pe Ion Iliescu au încurcat neautorizat o vreme traficul de pe Bulevardul Magheru după care au fost forţaţi de jandarmi să se retragă pe trotuar. Au strigat o vreme "România, trezeşte-te!", demisia Guvernului şi alegeri libere. A existat şi o altercaţie cu forţele de ordine în care nimeni nu a fost rănit, după care nu s-a mai întâmplat nimic. Linişte şi bârfe. Poate părea ciudat, dar teoria conspiraţiei în rândul celor veniţi acolo din Braşov, Rădăuţi şi din alte oraşe a trecut dincolo de Securitate şi terorişti. Biblia a fost un subiect aprig discutat: "Păi bă, ce să mai credem noi în Biserică? Nu mai putem crede în nimic! Nu aţi văzut că în Biblie sunt numai coduri secrete?" "Aşa e, ce credinţă, Biblia e pentru cretini!".

Seceta ne lasă flămânzi la anul

Seceta din această toamnă are toate şansele să lase România fără grâu la vară. Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, este optimist şi speră ca acest lucru să nu se întâmple, mai ales că la mijloc este o iarnă, când, de obicei, ninge. Totuşi, ca să fim acoperiţi, ministrul a atenţionat Comisia Europeană cu privire la secetă, ceea ce nu exclude posibilitatea unei crize, caz în care putem cere ajutor comunitar. Însămânţările de toamnă au fost grav afectate de secetă, suprafeţele cultivate fiind mult reduse faţă de anii anteriori şi pentru care se preconizează producţii semnificativ mai mici.

Şaramet: Nu suntem pregătiţi pentru fondurile europene

În România, doar un procent de 14-16% dintre IMM-uri sunt creditate anual de bănci, în condiţiile în care procentul în Uniunea Europeană se ridică la aproximativ 70%, a declarat miercuri preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Aurel Şarament. Procentul de cereri de creditare a IMM-urilor respinse în România este de 48%, în timp ce media în UE pe acest segment este de 22,5%, a precizat Şaramet. Dificultăţile pe care IMM-urile le au în accesarea de credite sunt date de mai multe cauze, una dintre acestea fiind aceea că băncile comerciale susţin că IMM-urile induc un grad de risc ridicat în sistemul bancar.

ROMANIA LIBERA

Decizie. Curtea Constituţională a hotărât că magistraţii pot judeca şi dosare în care pledează soţii lor avocaţi. Ce averi au cei mai bogaţi judecători de la Înalta Curte

Cei mai prosperi cinci magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au soţi avocaţi, specializaţi în cauze civile, comerciale şi de contencios. La o simplă vizionare a declaraţiilor de avere ale magistra­ţilor de la Înalta Curte care au soţi avocaţi, se remarcă faptul că averile le-au crescut de la un an la altul, mai ales în familiile în care avocaţii pledează în cauze civile, comerciale sau contencios. Coincidenţă, şi cei mai bogaţi magistraţi - toate femei - judecă tot la aceste secţii.

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene: România preferă să rămână la masa deciziilor şi nu sprijină un tratat UE 17

România luptă pentru un tratat UE 27 şi vrea să evite fragmentarea Uniunii Europene. Fondurile europene sunt în continuare la dispoziţia ţării noastre, dar există pericolul ca la sfârşitul anului viitor să nu mai existe bani la bugetul Uniunii Europene pentru cererile de rambursare depuse prea târziu. Detaliile au fost oferite de Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, într-un interviu pentru România liberă.

Porcii României "GO WEST" după o pagubă de 1,5 miliarde de euro produsă economiei naţionale

După şapte ani de interdicţie pe piaţa europeană, carnea de porc din România va putea fi din nou exportată, începând din ianuarie. În perioada "de prohibiţie", producătorii români au suportat pierderi de 1,5 milioane euro. Carnea de porc din România a fost interzisă la export în UE în 2003, deoarece autorităţile din ţara noastră foloseau vaccinarea animalelor pentru pesta porcină clasică. În 2007 au fost descoperite focare de infecţie în trei dintre cele 40 de ferme din judeţul Timiş ale gigantului american Smithfield.

Moscova, între "primăvara rusă" şi un nou război rece

În pofida arestărilor masive, opoziţia continuă manifestaţiile pentru a contesta rezultatul scrutinului de duminică. Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au tensionat după criticile europene şi americane ale alegerilor şi represiunea manifestanţilor opoziţiei. "Rusia fără Putin", "Putin trebuie să meargă la închisoare" scandează manifestanţii la Moscova şi Sankt Petersburg de trei zile, continuând să conteste rezultatul legislativelor de duminică, pe care le consideră "o farsă electorală", şi să denunţe fraudele şi corupţia. În majoritate tineri, mobilizaţi prin Internet, ei revin pe stradă în pofida arestărilor masive, a brutalităţii forţelor de poliţie şi a avertismentelor autorităţilor de a renunţa la demonstraţii politice.

ZIARUL FINANCIAR

Cum poate găsi România soluţii de creştere economică, indiferent de ce se va hotărî la summitul crucial de vineri?

România, dependentă de zona euro din punct de vedere comercial şi bancar, urmăreşte timp de două zile ce decizii vor lua şefii de stat şi de guvern ai UE. Ce poate face ţara să-şi asigure creşterea independent? Astăzi se dă startul celui mai important summit din istoria Uniunii Euro­pene, reuniune a cărei miză este uriaşă pentru întreaga Europă, supravieţuirea zonei euro. Patru oficiali, analişti sau şefi de companii, au analizat ieri la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert starea economiei româneşi şi cons­trucţia bugetului pe 2012 în condiţiile ten­siunilor din zona euro. "Economia ro­mâ­nească este o anexă a Uniunii Europene. Nu avem cum să nu ne pese ce se întâmplă", a spus Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe.

Nota "AAA" acordată datoriei Uniunii Europene, plasată sub supraveghere. Standard and Poor's: Finanţarea UE va suporta consecinţele crizei datoriilor publice din zona euro

Agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's (S&P) a plasat miercuri sub supraveghere nota pe care o acordă datoriei Uniunii Europene, în prezent "AAA", cea mai bună posibilă. S&P, care atribuie această notă Uniunii Europene din 1976, a explicat într-un comunicat că finanţarea UE va suporta consecinţele crizei datoriilor publice din zona euro. Acest avertisment vine la două zile după cel lansat către 15 state membre ale zonei euro, între care şase notate tot cu "AAA". Luni, S&P a plasat de asemenea sub supraveghere ratingul acestor state, indicând că există şanse mai mari de 50 la sută ca acesta să fie redus în următoarele trei luni. Marţi a fost rândul Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), notat tot cu "AAA".

Astăzi începe la Bruxelles maratonul de două zile al UE pentru salvarea euro

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, îndeamnă statele UE să accepte modificarea Tratatelor în sensul unui sistem economic şi financiar unitar, avertizând că, altfel, statele din zona euro vor avansa separat spre o uniune mai integrată. Într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, Sarkozy şi Merkel propun ca ţările UE, iniţial cele din zona euro, să aibă un sistem comun de impozitare a corporaţiilor şi a tranzacţiilor financiare, transmite BBC News online.

Băsescu, despre scrisoarea lui Merkel şi Sarkozy către van Rompuy: Cred totuşi că ar putea fi un punct de vedere al celor două state, dar nu un ultimatum

Preşedintele a fost întrebat la B1 TV cum comentează informaţia din Ziarul Financiar potrivit căreia preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au trimis o scrisoare preşedintelui Herman Van Rompuy, în care cei doi au dat un ultimatum celor 27 de guverne ale Uniunii Europene, spunând că trebuie să decidă dacă acceptă ca Bruxelles-ul să joace un rol mai important în stabilirea bugetelor naţionale. "Probabil că au motive, deşi n-o consider prea elegantă ca procedură. Până la urmă, nu te adresezi aşa şefilor de stat şi de Guvern chiar dacă eşti preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei. Spun acest lucru în cazul în care este adevărat ce spuneţi dumneavoastră că s-a dat un ultimatum. Eu nu l-am citit", a spus Băsescu.

Polonezii plătesc miliarde de dolari pe mine de cupru. Statul român cedează integral ultimele resurse

Grupul polonez KGHM, controlat de stat, îşi propune să devină o putere mondială pe piaţa cuprului şi e gata să plătească 3 mld. dolari pentru a cumpăra o companie canadiană, pentru a ajunge să se bată cu giganţii Rio Tinto, BHP Billiton şi Xstrata. Statul român le vinde străinilor minele de cupru după ce singurele două fabrici de cupru din România au fost închise. Polonia şi România au ales să îşi joace diferit cartea resurselor naturale: prima a a păstrat integrate în aceeaşi companie exploatarea şi rafinarea cuprului şi a vândut o parte din companie pe bursă, iar acum gigantul naţional KGHM e suficient de puternic să plătească 3 mld. dolari "cash" pentru minele de cupru din Canada. În România, minele au fost separate de unităţile de producţie şi au rămas pe mâinile statului. Singura mină de cupru care mai funcţionează în România e înglodată în datorii, iar privatizarea e singura soluţie de supravieţuire, aşa cum a fost şi în cazul celorlalte resurse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb