Adevărul
• Câtă putere i-a lăsat CCR lui Iohannis pentru numirea miniştrilor PSD. Şeful statului are două pârghii de refuz
Publicaţia "Adevărul" scrie că în disputa dintre preşedintele Klaus Iohannis şi PSD privind numirea noilor miniştri, Curtea Constituţională (CCR) a explicat, în detaliu, procedura remanierii guvernamentale. Cât de mult poate interveni preşedintele în treburile Guvernului? Câtă putere are premierul?
Există două situaţii în care preşedintele participă la formarea echpei de miniştri. Pe de o parte, avem varianta clasică: o coaliţie majoritară în Parlament (spre exemplu PSD-ALDE) propune un premier. Potrivit Constituţiei, şeful statului are putere deplină în procedura de desemnare a premierului: poate accepta propunerea majorităţii parlamentare (cazul Viorica Dăncilă), o poate refuza (cazul Sevil Shhaideh) sau poate veni, fără să ţină seama de partide, cu alt nume de prim-ministru (cazul Dacian Cioloş). Din momentul în care preşedintele desemnează premierul, atribuţiile sale devin decorative: şeful statului nu poate bloca intrarea unui ministru în Executiv.Premierul are libertatea totală în a-şi forma echipa. Spre exemplu, Klaus Iohannis nu a putut interzice accederea Olguţei Vasilescu în niciunul dintre cele trei guverne PSD din ultimii doi ani.
Bancherul
• Mugur Isarescu incearca sa convinga Guvernul sa modifice taxa pe banci, pentru ca altfel "pierdem niste avantaje extraordinare, ca tara"
Publicaţia "Bancherul" precizează că Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), face apel la calm, cugetare si intelepciune, pentru a nu tulbura si mai mult apele, solicitand un timp de ragaz pentru a analiza efectele taxei bancare, catalogata o "trasnaie", cu reprezentantii Guvernului, in incercarea de a-i convinge sa o modifice, pentru ca altfel "pierdem niste avantaje extraordinare, ca tara".
Isarescu a spus ca va convoca in acest scop, daca este necesar chiar intr-o sedinta extraordinara, Comitetul pentru Supravegherea Macroprudentiala, din care fac parte si reprezentantii Guvernului, unde se vor discuta efectele taxei bancare, dat fiind ca aceasta afecteaza serios bancile si implicit stabilitatea financiara a tarii.
Cotidianul
• Prima şedinţă din 2019. Guvernul vrea să-şi vadă realizările din 2018 în cărţi
Publicaţia "Cotidianul" informează că executivul are pe ordinea de zi a primei şedinţe din acest an un memorandum care prevede publicarea unui volum, cu fonduri publice, privind implementarea măsurilor Programului de guvernare în anul 2018. Raportul Exectivului va fi realizat sub coordonarea lui Darius Vâlcov.
"Programul de guvernare 2018-2020, document programatic, aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr. 1 din 29 ianuarie 2018, include măsurile pe care Guvernul şi le-a asumat pentru atingerea obiectivului de realizare a unei < creşteri economice inteligente, sustenabile şi incluzive, de natură a furniza premisele consolidării unui stat puternic, proactiv şi a unei societăţi echilibrate, cu o clasă de mijloc extinsă >", prevede memorandumul trimis de secretarul general al Guvernului Toni Greblă şi Ion Ghizdeanu, preşedinte al Comisiei Naţională de Strategie şi Prognoză.
De asemenea, documentul mai propune ca analiza şi coordonarea raportului să fie făcut de către Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă.
Naţional
• Suspendarea lui Iohannis, drama penibilă fără sfârşit
Publicaţia "Naţional" scrie că tot oraşul e plin de bannere, aproape la fiecare intersecţie, "Suspendarea lui Iohannis". La cinema, ca pe vremuri, filmele încep cu un jurnal despre suspendarea lui Iohannis. La teatru, buluc de lume. Au venit toţi să vadă "Suspendarea lui Iohannis". Cu o întarziere de aproape un an, cand lumea s-a plictisit de stat în sală, apare în sfârşit, pe scenă, un nene care anunţă suspendarea lui Iohannis. Bate gongul, se stinge lumina şi populimea ramâne în întuneric, ascultând tăcerea. Aşteaptă câteva luni, dupa alte luni, până când apare alt nene care, în caz că nu ştiam, ne spune că vedem "Suspendarea lui Iohannis". Serios?
Spectacolul ăsta e de multă vreme cap de afiş. Plăteşti biletul, intri în sală şi-l aştepţi pe ăla care te va anunţa că va urma. Nu-i de ajuns? Sunt câteva zeci de episoade. N-ai vazut nimic pe scenă? Şi ce-ai fi vrut să vezi? Aici e dramă, nene, nu comedie, iar dramele se desfăşoară în tăcere. Ce, a râs cineva la Love Story? Doar suspine. Atât.