REVISTA PRESEI 09.02.2013

Willy Homner
Revista Presei / 9 februarie 2013

ADEVARUL

Traian Băsescu: "România a primit cea mai mare creştere a bugetului. Cu 18% mai mult. Banii pot fi cheltuiţi până în 2023"

Cea mai mare realitate este că România a primit cea mai mare creştere a bugetului. Creşterea faţă de exerciţiul financiar precedent este de 18%. S-au obţinut pentru diverse sisteme de plăţi o serie de facilităţi de interes pentru România. Unele din ele au fost şi în propunerea iniţială a dlui Van Rompuy, altele au fost îmbunătăţite prin negociere. Pentru exerciţiul 2014-2020 banii trebuiesc cheltuiţi în N plus 3 ani, abordare lansată de noi şi extinsă la toate statele. Ceea ce, pentru o ţară cum este România, este extraordinar de important. Diminuează la maximum riscul de neutilizare a banilor europeni, ceea ce înseamnă că banii pot fi cheltuiţi până în 2023. În sfârşit, un lucru extrem de important a fost flexibilitatea la politica agricolă comună, adică posibilitatea să se facă transfer între pilonul I dezvoltare rurală şi pilonul II dezvoltare directă, până la 25%. Este un avantaj foarte mare. Nu este puţin să poţi să iei 25% dintr-o parte să îi duci în altă parte.

Ponta: "Mitul cu Băsescu mare negociator a murit. Am pierdut 9 miliarde de euro la negocierile de la Bruxelles"

Premierul Victor Ponta s-a arătat extrem de dezamăgit de rezultatul negocierilor pentru bugetul multianual de la Bruxelles. Premierul a precizat că România a pierdut 9 miliarde faţă de ceea ce se convenise iniţial. El a explicat că în urma acestor negocieri, România a ajuns la nivelul cel mai de jos la care putea ajunge, iar în următorii şapte ani vom avea probleme serioase. "Trebuie să ştim că România avea o alocare de 48 de miliarde şi am obţinut doar 39 de miliarde. Asta este realitatea: am pierdut 9 miliarde. Bugetul UE a fost redus cu 40 de miliarde, în urma negocierilor. Este o mare realizare ca din 40 de miliarde de reduceri România să aibă 9", a mai spus premierul. Nu ştiu dacă obţineam mai mult decât preşedintele, dar cu siguranţă nu obţineam mai puţin, iar preşedintele nu a obţinut nimic. Asta este limita de jos în ceea ce a obţinut România. Legenda cu preşedintele mare negociator a murit astăzi.

Herman van Rompuy: Negocierile s-au încheiat. Bugetul 2014-2020 a fost finalizat

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, anunţă pe Twitter că s-a ajuns la consens pe bugetul UE. "Am realizat acordul. Consiliul European a convenit asupra bugetului financiar multianual pentru restul acestui deceniu. A meritat aşteptarea", a anunţat preşedintele Van Rompuy pe contul său de Twitter.

Adrian Năstase roagă Inspectoratul de Stat în Construcţii să oprească procedura de executare silită

Fostul premier Adrian Năstase cere printr-o scrisoare trimisă conducerii Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) oprirea procedurii de executare silită. El promite că va plăti prejudiciul adus ISC când va ieşi din închisoare. Reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii nu au putut fi contactaţi pentru mai multe amănunte. Personalul de pază al instituţiei ne-a comunicat că de vineri de la ora 13.00 până luni dimineaţă la ora 08.00, angajaţii instituţiei nu lucrează. Pe 1 februarie, Judecătoria Sectorului 1 a admis cererea Inspectoratului de Stat în Construcţii de încuviinţare a executării silite a lui Adrian Năstase cu peste 3,3 milioane de lei, prejudiciul din dosarul "Trofeul calităţii", decizia neputând fi contestată.

Liviu Dragnea: "Va trebui să mărim salariile din administraţia publică, poate şi lui Traian Băsescu"

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a declarat vineri că salariile din administraţia publică trebuie mărite şi că, probabil, leafa preşedintelui Traian Băsescu va fi, de asemenea, majorată. Ministrul social-democrat spune că peste trei luni Guvernul va şti de câţi angajaţi are nevoie în sistemul public. Ministrul Economiei Varujan Vosganian a declarat în cadrul aceleaşi conferinţe de presă că salariul mediu din instituţia pe care o conduce, de 1.600 lei pe lună, este mic. Un participant din sală a comentat afirmaţiile lui Vosganian, afirmând că nu ştie ce caută Traian Băsescu în funcţia de preşedinte având un salariu atât de mic, susţinând că el nu s-ar da jos din pat pentru o astfel de remuneraţia. Potrivit declaraţiei de avere depuse în iunie 2012, preşedintele Traian Băsescu câştigă lunar 5.864 lei.

O unitate militară din Mali a întors armele şi luptă împotriva armatei. Conflictul se desfăşoară în capitala Bamako

În partea de vest a capitalei fostei colonii franceze Mali s-au auzit vineri focuri de arme, forţele guvernului fiind angajate într-un schimb de focuri cu soldaţi paraşutişti care s-au răzvrătit, au declarat surse din armata malineză şi martori oculari. Forţele militare ale guvernului au închis zona din jurul bazei soldaţilor paraşutişti, timp în care au sosit mi mulţi militari pentru a înăbuşi revolta izbucnită din cauza măsurilor disciplinare luate împotriva unora dintre membrii unităţii militare. Martorii au văzut ridicându-se fum din interiorul bazei, relatează agenţia de ştiri Reuters. Paraşutiştii loiali preşedintelui Amadou Toumani Toure au fost de-a lungul timpului marginalizaţi printre ceilalţi soldaţi sau chiar arestaţi, de la evenimentele de anul trecut din martie când a avut loc lovitura de stat.

Exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagră ar putea aduce României 45 de miliarde de dolari

Veniturile statului din exploatarea resurselor din Marea Neagră ar putea ajunge la 45 de miliarde de dolari, susţine Marc Beacom, şeful pe România al Sterling Resources, companie care a vândut recent către Petrom şi ExxonMobil o porţiune dintr-un perimetru petrolifer din Marea Neagră. Rezervele preconizate din perimetrele de la Marea Neagră sunt de circa 600 de miliarde metri cubi, iar investiţia necesară pentru exploatarea lor e de 30 de miliarde de dolari, în vreme ce costurile operaţionale ar putea ajunge şi ele la 25 de miliarde de dolari. Dacă producţia va creşte România ar putea deveni exportator net de gaze naturale, dacă va reuşi se rezolve problemele tehnice care împiedică exportul în prezent.

Executări silite versus piaţa liberă: cum arată cele mai bune oferte de locuinţe

Bancile incep sa isi promoveze mai intens oferta de apartamente catre utilizatorii finali, asa ca in ultima perioada isi fac simtita prezenta pe portalurile imobiliare. Cu ce preturi incearca bancile sa atraga clientii finali? Wall-Street.ro a comparat preturile de la executare cu cele de pe piata libera in cateva cartiere bucurestene. Cel mai ieftin apartament de 2 camere scos la vanzare pe imobiliare.ro pe piata libera in cartierul Tineretului costa 52.000 euro si are o suprafata de 50 mp. Prin comparatie, la executare silita este scos la vanzare tot pe imobiliare.ro un apartament de 2 camere in zona Tineretului, la circa 63.000 euro, suprafata fiind de circa 57 mp.

FOTE, evenimentul care pune România pe harta competiţiilor sportive internaţionale

Festivalul Olimpic al Tineretului European 2013, cel mai mare eveniment sportiv pentru tineret din tara noastra, poate pune Romania pe harta competitiilor internationale viitoare si are potential de a atrage mii de turisti straini. FOTE este o competitie multisport destinata sportivilor juniori (14-18 ani), realizata la initiativa Asociatiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC), aflandu-se sub egida Comitetului International Olimpic (CIO). FOTE se organizeaza in fiecare an impar si contine o editie de iarna si una de vara. Prima editie de vara a avut loc in 1991 si prima editie de iarna in 1993.

EVENIMENTUL ZILEI

CORESPONDENŢĂ DIN BRUXELLES. Bugetul UE: Deşi e criză, României i-au fost alocaţi mai mulţi bani

După mai bine de 24 de ore de negocieri neîntrerupte, liderii Uniunii Europene au ajuns aseară la un acord în privinţa Bugetului comunitar în perioada 2014- 2020. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy într-un mod inedit, pe Twitter. < Acord încheiat. Aşteptarea a meritat >, a anunţat trimufător Rompuy. România a obţinut 40 de miliarde euro, aşa cum a anticipat EVZ în exclusivitate, în urmă cu câteva zile. Este vorba de o creştere de 6 miliarde (18%) faţă de actualul exerciţiu bugetar, 2007-2013, când au fost alocaţi aproape 34 miliarde de euro. Cu 960 de miliarde de euro vor trebui să se descurce statele membre până la finalul decadei. Liderii europeni nu au ajuns foarte uşor la un acord.

Cine câştigă şi cine pierde din bugetul UE. Face ce face şi Angela Merkel este tot de partea câştigătorilor

Într-o alianţă surprinzătoare cu premierul Marii Britanii, David Cameron, cancelarul german, care se va confrunta cu alegeri parlamentare la sfârşitul anului, a reuşit să-şi impună punctul de vedere şi să obţină o nouă reducere a bugetului UE. De înţeles, dacă ne gândim la faptul că Germania a contribuit cu 7,5 miliarde de euro mai mult în 2011 decât a beneficiat. Per ansamblu, trebuie remarcat însă faptul că, în comparaţie cu bugetul UE din perioada 2007-2013, reducerea este de doar 34 de miliarde de euro, în condiţiile în care bugetul european pentru 2014-2020 cuprinde 960 miliarde.

ANI, inamicul public numărul unu al liberalilor

Săptămâna în curs a fost marcată de atacuri concentrate din partea unor membri de frunte ai PNL la adresa Agenţiei Naţionale de Integritate, atât la nivel declarativ, cât şi prin manevre parlamentare. Crin Antonescu e scandalizat de bugetul ANI, senatorul Tudor Chiuariu i-ar umbla la prerogative, iar ministrul Varujan Vosganian nu are loc să trăiască de răul instituţiei. Săptămâna aceasta, PNL şi-a reglat tirul asupra instituţiei conduse de Horia Georgescu. După ce joi făcea aprecieri despre modificarea legii ANI, spunând că aceasta "nu este instanţă judecătorească", preşedintele Senatului a recidivat ieri. El a acuzat Agenţia de partizanat, spunând că oameni din cadrul USL "care au deranjat" au făcut "imediat" subiectul unor investigaţii ale ANI, în timp ce democrat-liberalii nu au fost deranjaţi. În plus, după părerea lui Antonescu, ANI costă cât nu face.

Revistele literare în faliment din cauza unui cazinou

Revistele Uniunii Scriitorilor din România (USR) sunt în pericol să se închidă. Toate publicaţiile susţinute până acum din fonduri ale USR, unele dintre ele reviste de tradiţie, care au marcat istoria literaturii române, se văd puse în situaţia de a-şi suspenda apariţia în lipsa unei minime finanţări. Pe listă se află revistele clujene "Steaua" şi "Apostrof", dar şi "Convorbiri literare" de la Iaşi, "Ramuri" din Craiova sau "Viaţa românească" de la Bucureşti. Scriitorii români au lansat o Scrisoare deschisă către premierul Victor Ponta, iniţiată de Alexandru Petria, în care solicită sprijinul Guvernului pentru ca publicaţiile să poate exista în continuare. Situaţia în care s-a ajuns - trist, dar adevărat - în mare parte e cauzată de închiderea Cazinoului Victoria, clădirea a cărei închiriere aducea fonduri Uniunii Scriitorilor.

Cel mai mare dezvoltator de cazinouri din lume vine în Europa. Câţi români vor fi prinşi în acest proiect şi în mrejele jocurilor de noroc

Las Vegas Sands a anunţat construcţia unui mega-cazino care va crea 200.000 de locuri de muncă în Madrid. La şase ani după ce compania şi-a dezvăluit public intenţia dezvoltării unui asemenea proiect , Las Vegas Sands - condusă de miliardarul american Sheldon Adelson - şi-a anunţat planurile detaliate. Astfel, construcţia va fi realizată pe o suprafaţă de 750 de hectare în zona Alcorcon, aflată la 15 kilometri distanţă de Madrid. Reprezentanţii companiei au spus că speră să pună piatra de temelie a proiectului la finalul acestui an. Proiectul "Eurovegas" vizează construcţia unui complex ce va cuprinde patru cazinouri şi 12 hoteluri (ce vor număra peste 36.000 de camere), 9 teatre, 3 terenuri de golf şi un centru de convenţii. Întreaga construcţie urmează a fi realizată pe o perioadă de 10-15 ani.

SERIAL EVZ. MAFIA DRUMURILOR. Cea mai mare ţeapă din istoria României. 1,4 miliarde de euro pentru Autostrada Transilvania

Afacerea "Bechtel": poduri neterminate, asfalt turnat degeaba şi miliarde de euro plătite până în prezent. Inspectorii Curţii de Conturi au catalogat contractul încheiat cu americanii ca fiind în defavoarea statului. Considerat cel mai păgubos contract încheiat vreodată de statul român, construirea autostrăzii Braşov- Borş a costat până acum nu mai puţin de 1,4 miliarde de euro. Asta, deşi au fost finalizaţi abia 52 de kilometri din cei 415, cât trebuia să aibă tot drumul. Un simplu calcul arată că s-au achitat 26,9 milioane de euro pentru un kilometru realizat. S-au mai lucrat pe încă 25,2 kilometri, tronson care în prezent este degradat aproape în întregime.

JURNALUL NATIONAL

UE alocă României 39 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Băsescu, mândru de prevederea "N" plus 3

României i se pun la dispoziţie fonduri europene în valoare de 39 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, cu 18% mai mult ca în exerciţiul bugetar precedent, însă mai puţin decât ţara noastră spera să obţină - undeva la 42 de miliarde. "Prima şi cea mai importantă realitate este că România a obţinut cea mai mare creştere procentuală a bugetului. Creşterea bugetului 2014-2020, faţă de este de 2007-2013 este de 18%", a declarat preşedintele Traian Băsescu, la ieşirea de la negocierile pentru buget. "Pentru exerciţiul 2014-2020 banii trebuie cheltuiţi în "N" plus trei ani. Adică în încă trei ani după 2020. Există posibilitatea de a nu avea dezangajări de sume în 10 ani de la intrarea în vigoare a noului buget. Acest lucru diminuează la maximum riscul de neutilizare a banilor europeni", a spus Băsescu.

Timbrul de mediu diferă în funcţie de combustibil

Autorităţile iau în calcul o formulă diferită pentru timbrul de mediul pentru maşinile pe benzină şi cele pe motorină, acestea din urmă fiind mai poluante. "În momentul de faţă ne gândim la o formulă diferită a timbrului de mediu care va fi plătit de proprietarii de automobile cu motoare pe benzină şi a celui care va reveni posesorilor de maşini cu motor pe motorină, acestea din urmă fiind mai poluante", a explicat Rovana Plumb, ministrul Mediului. Oficialul a spus că proiectul timbrului de mediu este "în faza finală de analiză" şi că se va ţine cont de părerile exprimate în dezbaterea publică de producătorii şi importatorii de autoturisme, precum şi de poziţiile altor persoane juridice şi fizice, la şedinţa de guvern de miercuri. Pe de altă parte, întrebată de jurnalişti cum se vor diferenţia cuantumurile, ministrul a răspuns că nu vrea să facă niciun fel de precizare până nu se finalizează elaborarea modului de calcul.

ATAC RASIST în Marea Britanie. Doi români BĂTUŢI, după ce au fost întrebaţi de unde sunt

Doi români au fost bătuţi la Brighton, în sudul Marii Britanii, în timp ce aşteptau un autobuz pentru a se întoarce acasă, după o noapte petrecută în oraş, agresorii întrebându-i de unde sunt înainte de a-i lovi, relatează portalul Brighton and Hove News. Poliţia din Sussex susţine că cei doi români, în vârstă de 21 şi, respectiv, 27 de ani, locuiesc în Eastbourne şi aşteptau autobuzul în momentul în care au fost atacaţi. Agresorii erau însoţiţi de două femei şi i-au întrebat pe români de unde sunt înainte de a-i lovi. Atacul s-a petrecut pe 25 ianuarie, între orele 03.00 şi 03.30, a fost tratat ca atac rasist în formă agravantă. "Din nefericire, nu avem descrierea detaliată a agresorilor dar ambii erau albi", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb