REVISTA PRESEI 09.03.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 martie 2015

ADEVARUL

Cine este "Şarpele Monetar", chemat să relanseze economia Uniunii Europene

Economia UE ar putea fi revitalizată cu ajutorul unui sistem monetar mai flexibil, care să permită ţărilor să folosească monedele naţionale concomitent cu euro. Adică reintroducerea aşa-numitului "Şarpe Monetar", invocată de un economist francez ca o posibilă soluţie pentru impulsionarea economiilor locale. Potrivit lui Jean-Pierre Gerard, fost membru al Consiliului pentru Politică Monetară din Franţa, statele UE ar putea folosi atât moneda euro cât şi propriile monede pentru a se proteja de fluctuaţiile cursului de schimb valutar. Alternativ, ar putea fi create mai multe uniuni monetare între state cu economii similare, care ar putea utiliza propriile monede, a declarat Gerard. Acordul European de Schimb Valutar, cunoscut şi sub numele de "Şarpele Monetar" sau "Şarpele din Tunel", datorită imaginii grafice create de fluctuaţiile monedelor participante în raport cu evoluţia dolarului, a fost introdus în 1971 de guvernele Belgiei, Germaniei, Franţei, Italiei, Luxemburgului şi Olandei ca o metodă de protecţie şi de dirijare a cursului valutar.

Misterele plecării lui George Scutaru de la Cotroceni

Plecarea intempestivă a lui George Scutaru din funcţia de consilier prezidenţial pentru securitate naţională a născut un val imens de presupuneri, doar câteva informaţii confirmate şi un gol care trebuie repede umplut. În lipsa unei explicaţii pertinente oferite de Cotroceni, în spaţiul public au apărut tot felul de speculaţii. S-a vorbit despre trecutul moscovit al lui George Scutaru, despre vizita şefului FBI la Bucureşti, dar şi despre implicarea lui Scutaru, direct sau indirect, în afaceri necurate. Surse politice au confirmat în parte doar ultima varianta: "Pe George Scutaru l-a prins trecutul din urmă. Nu vorbesc despre trecutul îndepărtat, de studiile la Moscova, ci despre anumite întâmplări destul de recente". Plecarea lui Scutaru de la Cotroceni a fost la fel de surprinzătoare şi pentru foştii săi colegi din PNL.

Cum arată harta Europei după principalele minorităţi etnice. Românii, majoritari în patru ţări

O hartă care colorează statele europene în steagul principalelor minorităţi etnice care trăiesc acolo arată că românii ocupă al doilea loc în UE după numărul de ţări în care sunt majoritari, la egalitate cu ruşii, dar depăşiţi de turci. În schimb, România este acoperită de culorile Ungariei. Republica Moldova, Ungaria, Italia şi Spania sunt colorate în roşu, galben şi albastru în harta distribuită de fostul premier suedez Carl Bildt pe Twitter. Bildt nu precizează nicio sursă pentru imaginea postată. Harta, care arată care sunt principalele minorităţi etnice din fiecare stat european, aduce o perspectivă nouă asupra ideii de integrare, în contextul în care mişcările separatiste - toate pe criterii etnice - au ajuns în 2014 la o cotă fără precedent în Uniunea Europeană.

IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, s-a pus cu crucea pe DNA

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a făcut apel la oamenii de afaceri să i se destăinuie lui cu problemele pe care le au, garantându-le că nu o să fie denunţaţi la DNA. Pe de altă parte, mesajul transmis către reprezentanţii mediului de afaceri prezenţi la evenimentul de vinerea trecută la Camera de Comerţ Timiş atacă indirect acţiunile DNA din ultima perioadă. Pe aceeaşi scenă a fost prezent şi Titu Bojin, cercetat penal pentru corupţie. Mitropolitul Banatului, Înalt Prea Sfinţitul Ioan Selejan, ales în funcţie la sfârşitul anului trecut după moartea lui Nicolae Corneanu, este la curent cu toate arestările din domeniul politico-economic. Prin intermediul "telejustiţiei", mitropolitul a luat act de problemele cu care se confruntă politicienii şi oameni de afaceri, iar la o întâlnire de vineri, la care au participat atât oameni de afaceri, cât şi politicieni, mitropolitul a făcut un apel surprinzător la oamenii de afaceri.

Câştigător Eurovision 2015. România va fi reprezentată de trupa Voltaj

Eurovision 2015 România. Trupa Voltaj, cu piesa "De la capăt", a câştigat finala Eurovision 2015 România şi ne va reprezenta în luna mai la concursul internaţional de la Viena. Luminiţa Anghel s-a situat pe poziţia a doua în clasament, iar Ovidiu Anton pe locul 3. Voltaj a obţinut 24 de puncte. "Am fost emoţionat când am intrat pe scenă, dar acest public minunat mi-a şters rtoate emoţiile. Sunt convins că şi juriul, şi publicul au votat cu sufletul, mesajul nostru se va face auzit în toată Europa", a declarat Călin Goia, solistul Voltaj, imediat după anunţarea rezultatelor finalei Eurovision 2015 România. Trupa a fost preferata publicului şi a obţinut cele mai multe voturi la televoting, voturi care s-au transformat în punctajul maxim: 12. Cu încă 12 puncte obţinute de la juriu şi un punctaj total de 24 de puncte, Voltaj a fost câştigător incontestabil.

Tablete ieftine şi multe - noul model de export al României

Curentul pe care a pariat omul de afaceri Silviu Prigoană la începutul anilor 2000 - mărci locale, ieftine de electronice - nu doar că a supravieţuit, dar, 15 mai târziu, a ajuns şi model de export. Proiectul E-Boda, lansat în anul 2001 Silviu Prigoană şi doi asociaţi - Alexandru Drăgoiu şi Alexandru Ilie - a fost privit la început cu mari rezerve. Asta pentru că lumea brandurilor puternice se instaurase şi pe piaţa locală de electronice, iar produsele ieftine şi fără renume erau considerate victime sigure. Ca o coincidenţă, E-Boda asambla componente din Taiwan, iar E-Boda înseamna, în traducere liberă, "odă poporului chinez." Cu modelul consacrat de Priogoană pe piaţa DVD player-elor şi a televizoarelor LCD, alt producător local de eletronice, de astă dată mobile, a a ajuns în topul celor mai vândute mărci de smartphone-uri din România: Allview, brand comercializat de firma braşoveană Visual Fun, este al doilea jucător de piaţă la acest capitol, în urma Samsung.

Notele antisemite din mesajul trimis de Vladimir Putin mamei lui Boris Nemţov

Telegrama prin care Vladimir Putin i-a transmis mamei lui Boris Nemţov condoleanţe în urma asasinării acestuia probabil că a reprezentat o bună mişcare de PR, însă preşedintele rus a reuşit să transmită un alt mesaj, mult mai important, prin intermediul acesteia, scrie Grupul pentru Protecţia Drepturilor Omului de la Harkov (KHPG),. Mesajul a fost adresat Dinei Yakovlevna Eidman, acesta fiind numele de fată pe care mama lui Nemţov nu l-a mai folosit de mai bine de 63 de ani. Scriitorul rus Alfred Koch, care a vizitat familia Nemţov la scurt timp după primirea aceste telegrame, susţine că rudele politicianului ucis sunt convinse că n-a fost vorba despre o greşeală - şi cu atât mai puţin una nevinovată -, ci că Putin a vrut să sublinieze încă o dată faptul că Nemţov era evreu. Tehnica nu este deloc una nouă, notează KHPG. Aparatul sovietic de propagandă se baza deseori pe astfel de trucuri pentru a induce idee că persoana respectivă are ceva de ascuns, motiv pentru care nu-şi foloseşte numele real.

Topul mondial al importatorilor de armament: Arabia Saudită a detronat India

Împreună, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au investit în apărare anul trecut mai mult decât toate statele vest-europene la un loc. În schimb, Rusia a exportat armament în valoare de 10 miliarde de dolari în 2014, arată cel mai recent studiu realizat de agenţia de analize geopolitice IHS, specializată în securitate şi industria apărării. 2014 a însemnat al şaselea an consecutiv de creştere pentru comerţul internaţional de armament de apărare, notează specialiştii IHS în studiul Global Defence Trade Report, care examinează dinamica pieţelor din 65 de ţări şi folosit ca referinţă la nivel mondial. Anul trecut, valoarea comerţului cu armament defensiv a ajuns la 64,4 miliarde de dolari, faţă de 56,8 miliarde de dolari în 2013.

BANCHERUL

Cate femei ocupa functii de top-management in cele mai mari 20 de banci romanesti

Desi femeile au o pondere majoritara in totalul angajatilor bancilor romanesti, doar 23%, mai exact 21 de amazoane ocupa functii de top-management, dintr-un total de 91 de posturi cheie in cadrul celor mai mari 20 de banci romanesti. Dintre fetele cu functia de vicepresedinte (director adjunct) de banca, numai doua nu sunt romance: slovaca Adriana Jankovicova de la BCR si grecoaica Theodora Kalampoki de la Piraeus Bank. Intr-o singura banca, UniCredit Tiriac Bank, structura conducerii board-ului este echilibrata: 3 barbati si 3 femei, presedintele fiind barbat. Opt banci sunt conduse doar de barbati: Raiffeisen Bank, Volksbank, Bancpost, Banca Romaneasca, Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Banca Feroviara si Leumi Bank.

Tanarul ASF al lui Negritoiu devine model de urmat pentru batrana doamna BNR a lui Isarescu.

Misu Negritoiu a devenit un model de urmat pentru Mugur Isarescu, la nici un an de la preluarea sefiei Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), cand declarase ca obiectivul sau este "sa ajungem, candva, la nivelul de respect si profesionalism al BNR", dupa ce institutia care supravegheaza piata asigurarilor, pensiilor, fondurile de investitii si bursa a fost compromisa total in anii precedenti, din cauza coruptiei si dependentei de politicieni. Daca in privinta reputatiei, respectului si profesionalismului ASF, Misu Negritoiu va mai avea de lucrat ani buni de aici inainte, el l-a intrecut pe Isarescu cel putin in privinta adoptarii canalelor moderne de comunicare, precum retelele sociale: ASF-ul are pagina pe Facebook, care nu exista inca la BNR, spre deosebire de alte banci centrale vecine, precum cea din Polonia sau Ungaria, care se dovedesc mai moderne decat batrana noastra doamna.

CAPITAL

Tiparniţa de euro încinge boom-ul fondurilor de investiţii

2014 a fost cel mai bun an pentru fondurile de investiţii europene, vânzările nete crescând cu un nivel uluitor de 54% şi ajungând la un maxim istoric de 634 miliarde de euro. Cu o piaţă mult mai mică decât alte state, România a uimit şi ea reuşind cel mai mare avans al valorii activelor administrate din Europa (+40%). Cum se explică astfel de creşteri într-o economie care stagnează? Nivelul activelor administrate de fondurile de investiţii din Europa a depăşit, în premieră, 11 trilioane de euro, ceea ce înseamnă o dată şi jumătate PIB-ul Uniunii Europene. Tipărirea de bani, soluţia găsită de băncile centrale în încercarea de a salva statele blocate în datorii şi economiile afectate de recesiune, va fi accelerată în perioada următoare. BCE a anunţat un plan de "relaxare cantitativă" fără precedent, urmând să aloce, pentru achiziţii de active, peste un trillion de euro.

Industria hotelieră va declanşa un flux de capital străin în ţară

Noi operatori hotelieri internaţionali, care ţintesc clasa de mijloc, sunt aşteptaţi să intre pe piaţa bucureşteană, atraşi de potenţialul de creştere al segmentului de business şi de agrement, preconizează consultanţii Colliers International. Piaţa hotelieră din Bucureşti va asista la mişcări ample din partea jucătorilor, în special pe zona dedicată clasei de mijloc. Două reconversii majore sunt deja anunţate pentru următoarele 24 de luni. Fostul Centre Ville, care funcţiona în regim de aparthotel sub managementul Radisson Blu, se va transforma în Park Inn Hotel şi va fi operat de grupul Rezidor alături de hotelul Radisson. Howard Johnson din Dorobanţi va deveni un hotel de lux afiliat lanţului Sheraton şi operat de grupul Starwood & Resorts.

Jean-Claude Juncker face apel la toate statele UE să să înţeleagă "gravitatea situaţiei sociale" în Grecia

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut apel la "toate statele membre ale UE" să înţeleagă gravitatea situaţiei sociale în Grecia, în cadrul unui interviu pentru Welt am Sonntag care va fi publicat integral duminică, potrivit AFP. "Trebuie să fim atenţi ca situaţia să nu continue să se deterioreze în Grecia. Ceea ce mă îngrijorează este că toată lumea nu a înţeles încă, în cadrul Uniunii Europene, cât de gravă este situaţia în Grecia", a subliniat Juncker. Luxemburghezul a reamintit că un sfert dintre greci nu au asigurări sociale, că şomajul este la cel mai înalt nivel în special în rândul tinerilor şi că ţara se confruntă în mod regulat cu proteste. În condiţiile în care responsabilii greci îşi vor pleda din nou cauza în faţa partenerilor lor europeni săptămâna viitoare, Juncker a exclus din nou o ieşire a Greciei din zona euro, calificând un astfel de scenariu "o pierdere ireparabilă de reputaţie" pentru moneda unică.

CURENTUL

Băiatul deştept" din cercetare, Florin Talpeş, a împărţit mai mulţi bani publici decât în cazul Microsoft

Prin ordinul nr. 4088 din 22 aprilie 2011 privind aprobarea componentei naţionale a Consiliului Naţional Pentru Dezvoltare şi Inovare, emitent : Ministerul Educaţiei , Cercetării, Tineretului şi Sportului publicat în Monitorul Oficial nr. 306 din 4 mai 2011 a fost aprobată componenta nominală a Consiliului Naţional pentru Dezvoltare şi Inovare iar domnul Florin Talpeş, patronul SOFTWIN, a fost numit preşedinte al acestuia. Problema constă nu în numirea dlui Talpeş, ci în faptul că firmele acestuia au depus 10 (zece) proiecte pentru a beneficia de fondurile gestionate de CNDI. Situaţia este exact cea la care făcea referire Comisarul Johaness Hahn. Firmele SOFTWIN şi BITDEFENDER nu trebuiau nici măcar să participe la licitaţii, darămite să mai şi câştige.

Juncker vrea o armată a UE în faţa Rusie

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a îndemnat duminică la crearea unei armate europene, în special în contextul relaţiilor tot mai tensionate cu Rusia legat de Ucraina. O asemenea forţă i-ar permite UE atât să facă faţă noilor ameninţări de lângă frontierele sale, cât să şi apere valorile europene, a subliniat Juncker, într-un interviu publicat duminică de Welt am Sonntag, informează AFP. "Nu vom crea o armată europeană pentru a o utiliza imediat. Însă o armată comună a tuturor europenilor îi va da de înţeles Rusiei că vorbim foarte serios atunci când este vorba de a apăra valorile UE", a spus Juncker, adăugând că o forţă comună pentru cei 28 de membri ai UE va permite raţionalizarea cheltuielilor militare şi favorizarea integrării militare dintre aceste ţări. "O asemenea armată ne va ajuta să punem la punct o politică externă şi de securitate comună", a subliniat preşedintele Comisiei Europene, subliniind că nu se intenţionează diminuarea rolului NATO. "Imaginea Europei a suferit într-un mod dramatic. În termeni de politică externă, se pare că nu prea suntem luaţi în serios", a mai spus Juncker.

CURIERUL NATIONAL

Escaladăm un balon speculativ mai rău decât cel din anul 2000

Miliardarul american Mark Cuban afirmă că pe piaţa de capital americană avem o nouă manie speculativă. Aceasta riscă să fie mai gravă decât balonul speculativ tehnologic din anul 2000 întrucât investitorii acum realizează plasamente lipsite de orice lichiditate. "Dacă ne gândim că a fost prosteşte să investeşti în companii listate de internet care nu aveau şanse de succes atunci, este încă şi mai rău astăzi". Aşa-numiţii investitori angelici (Angel investors) axaţi pe realizarea de investiţii în companii mici şi start-up-uri sunt deja în cea mai mare parte a lor "sub nivelul mării" (investiţia lor valorează acum sub plasamentul iniţial), iar istoria va arăta că le va fi greu să găsească ulterior cumpărători. "Balonul vine astăzi de la investitorii privaţi care investesc în aplicaţii software şi în firme mici din domeniul tehnologic", scrie Cuban într-un material pe blogul său "blog maverick", preluat de Zero Hedge.

Criza a afectat inclusiv offshore-urile

În 2009, erau 1.359 de companii care derulau afaceri de 51,5 mld. lei. În 2013, numărul acestora a ajuns la 963, cu un business cumulat de 19,7 mld. lei. Experţii în spălarea banilor spun că domeniul imobiliar şi cel privind serviciile de consultanţă, în special consultanţa pentru înfiinţarea unor firme de tip offshore, sunt extrem de sensibile din acest punct de vedere. Înfiinţate în paradisuri fiscale tocmai pentru a scăpa de rigorile legii din statul căruia îi aparţin asociaţii sau administratorii, offshore-urile n-au scăpat de efectele crizei economico-financiare, numai în primii ani "dispărând" din piaţă aproape 400 de firme, business-ul fiind diminuat cu 31,8 miliarde lei. Potrivit datelor KeysFin, dintre cele 34.044 firme din România care au, în prezent, acţionari persoane juridice, 6.045 au legătură cu para­disuri fiscale din Cipru, Andorra, Insulele Virgine Britanice.

China acţionează pentru a prelua de la SUA statutul de lider în zona Asia-Pacific

Corespondentul la Beijing al ziarului de profil economic "Les Echos", Gabriel Gressillon, a realizat un interviu cu unul dintre specialiştii de prestigiu în problemele chineze de la Institutul francez de relaţii internaţionale (Ifri), dna Alice Ekman. Aceasta a ţinut să sublinieze că, printre marile proiecte evocate în aceste zile de liderii chinezi, un loc prioritar este realizarea unui "nou drum al mătăsii". A spune acum cu exactitate în ce constă acest proiect, spune Alice Ekman, este dificil, întrucât el este încă în curs de elaborare. Dar ceea ce se ştie deja este faptul că Beijingul concepe stabilirea unui traseu terestru care să lege China de Europa, trecând prin Asia Centrală. Urmărind acest obiectiv, Beijingul urmează să deschidă o cale maritimă spre Europa, trecând prin Asia de Sud-Est şi Africa. Fireşte, ideea a fost deocamdată lansată, dar este aşteptată şi reacţia ţărilor vecine, îndeosebi a ţărilor eventual vizate.

Martin Schulz: Europa cere sacrificii din partea oamenilor pentru a salva băncile

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat recent, la Bruxelles, că Europa cere sacrificii din partea cetăţenilor "pentru a salva băncile", argumentând că este necesară implicarea partenerilor sociali şi protejarea modelului social european. "Cerem cetăţenilor sacrificii, părinţilor să accepte salarii mai mici, taxe mai mari şi mai puţine locuri de muncă. Şi pentru ce? Pentru a salva băncile. Şi copiii sunt şomeri. Dacă nu vom schimba acest lucru, dacă nu găsim un tratament echitabil şi corect, promisiunile făcute de Europa nu vor fi îndeplinite", a declarat Martin Schulz, la o conferinţă "Un nou început pentru dialogul social", care a avut loc la Bruxelles.

EVENIMENTUL ZILEI

Înţelegerea SECRETĂ a fostului ministru Cristian David cu afacerişti cercetaţi în DOSARUL "Microsoft"

Printr-un ordin al fostului ministru de Interne, arestat, acum, pentru şpagă, au fost secretizate, în 2008, detaliile legate de implementarea sistemului informaţional pentru situaţii de urgenţă. Printre beneficiarii banilor se numără Călin Tatomir, fost director Microsoft, Dan Roman şi Bogdan Cocora, reprezentanţii S&T Romania. Cei trei sunt cercetaţi de DNA pentru trafic de influenţă şi dare de mită. Pe lista lungă a celor care sunt cercetaţi în dosarul "Microsoft" se numără şi re prezentanţii firmei S&T Romania, Dan Roman şi Bogdan Cocora. Societatea este una şi aceeaşi care trebuia să implementeze, încă din anul 2008, Sistemul de Management Informaţional pentru Situaţii de Urgenţă (SMISU). Pentru acest sistem naţional pentru intervenţii în caz de calamităţi sau accidente aviatice, care putea salva viaţa studentei Aura Ion şi a pilotului Adrian Iovan, în tragedia din Munţii Apuseni, Banca Mondială a alocat 7,5 milioane de euro Guvernului României, iar principalul beneficiar este Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Klaus Iohannis îl primeşte, la Palatul Cotroceni, pe ministrul de Externe al Germaniei

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, luni dimineaţă, la Palatul Cotroceni, pe ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care vine într-o vizită oficială în ţara noastră. Cei doi vor participa în cursul după-amiezii şi la o expoziţie dedicată minorităţii germane ce va fi vernisată la Palatul Brukenthal din Sibiu. Primirea oficialului german la Palatul Cotroceni va avea loc de la ora 10,30. De asemenea, vernisajul expoziţiei "Minoritatea germană din România - trecut şi prezent în Europa unită" de la Muzeul Brukenthal din Sibiu va avea loc la ora 17,00. Frank-Walter Steinmeier Steinmeier se va întâlni şi cu premierul Victor Ponta şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Steinmeier va participa şi la inaugurarea unei noi investiţii a unei companii germane şi va vizita Sibiul, unde va primi titlul de cetăţean de onoare.

GRECII angajazează turişti pentru a scăpa de EVAZIUNE

Guvernul grec are intenţia să angajeze "inspectori amatori", inclusiv studenţi şi turişti, pentru a reduce evaziunea fiscală, se arată într-o scrisoare trimisă la Bruxelles de Grecia şi al cărei conţinut a fost făcut public de presa internaţională. Documentul arată că inspectorii amatori vor lucra "sub acoperire" şi vor fi angajaţi ocazional şi strict pe termen scurt, de cel mult două luni, fără ca apoi să mai poată fi reangajaţi în acelaşi scop. Inspectorii de circumstanţă vor fi dotaţi cu echipamente de înregistrare video-audio pentru a depista comercianţii care încalcă legislaţia în domeniul taxelor, înregistrările făcute de aceştia fiind ulterior folosite de către agenţii Fiscului pentru a aplica sancţiuni.

MAREA BRITANIE este principalul PARTENER comercial al ROMÂNIEI

România a exportat în Marea Britanie, în primele 11 luni din 2014, cu 800 de milioane de euro mai mult decât a importat, iar Marea Britanie este primul partener comercial al României, dintre toate statele din lume, nu doar din Uniunea Europeană, ca volum al balanţei comerciale pozitive, a declarat pentru Agerpres ambasadorul României la Londra, Ion Jinga.

JURNALUL NATIONAL

Unul dintre cei cinci suspecţi a recunoscut că a participat la asasinarea lui Boris Nemţov

Unul dintre cei cinci suspecţi prezentaţi unui tribunal din Moscova a recunoscut că a participat la asasinarea opozantului rus Boris Nemţov, ucis la 27 februarie în apropiere de Kremlin, a anunţat o judecătoare, care a decis să-l plaseze în detenţie pe Zaur Dadaev până la 28 aprilie, anunţă AFP şi Reuters. "Măsurile luate înaintea procesului sunt solid justificate. Participarea lui (Zaur) Dadaev la crimă a fost confirmată de mărturisirea sa", a precizat judecătoarea, potrivit agenţiei de presă ruse TASS. De origine cecenă, Zaur Dadaev, care, potrivit agenţiei RIA Novosti, a fost comandantul-adjunct al unei unităţi de poliţie afiliate Ministerului de Interne al Ceceniei, a fost arestat sâmbătă în Inguşetia, republică instabilă care se învecinează cu Cecenia, în Caucazul rus.

Ce salariu are Klaus Iohannis şi cât va câştiga după noua lege a salarizării

Guvernul Ponta lucrează la o nouă Lege a salarizării în sistemul public şi îi pregăteşte o surpriză preşedintelui. Klaus Iohannis va avea, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, salariul de 20.000 de lei. Potrivit legii, cel mai mare salariu va fi al preşedintelui, iar lefurile vor fi acordate la stat în funcţie de studiile fiecărui angajat. Premierul Victor Ponta declara recent că salarizarea în sectorul bugetar este o problemă nerezolvată, ba chiar un "dezastru" şi dădea ca exemplu salariile preşedintelui şi prim-ministrului, spunând că acestea sunt mai mici decât salariul unei secretare de la o companie privată.

NATIONAL

Gorghiu ii ameninta pe pesedisti: Se va termina urat!

Diaspora va ramane punctul vulnerabil al social-democratilor. Scandalul privind modul defectuos in care au fost organizate alegerile prezidentiale in strainatate este alimentat permanent de liberali, care spera in felul acesta sa erodeze si mai tare PSD-ul. Misiunea penelistilor este usurata chiar de pesedisti care, prin jocul de glezne din ultima perioada, le ofera munitie din plin. Asa s-a ajuns si la acuzatiile de "furt calificat", lansate recent de co-presedintele PNL, Alina Gorghiu. Acuzatii urmate si de un avertisment sumbru legat de viitorul politic al social-democrati. "Se va termina extrem de urat pentru PSD, daca se va opune in continuare la adoptarea votului prin corespondenta. Nu vreau sa cred ca nu au inteles nimic din alegerile din noiembrie 2014.

Kovesi il scoate pe Blejnar din maneca

DNA se pregateste intens pentru asaltul final asupra "redutei" Sorin Blejnar, fostul sef al ANAF fiind, pana acum, cel putin, singurul demnitar care si-a pastrat statutul de "intangibil" in fata procurorilor Laurei Codruta Kovesi. Care insa, aflati in plin razboi de "gherila" cu nume grele ca Elena Udrea, Dorin si Alin Cocos sau Alina Bica, sunt gata sa deschida un nou front de lucru impotriva acestor inculpati din alte dosare. Ce-i drept, pana acum, Sorin Blejnar a reusit sa se tina tare, el fiind trimis in judecata intr-un singur dosar, "Motorina", cel al evaziunii fiscale cu produse petroliere.

Dan Diaconescu ramane si fara avere

Dar cred ca se doarme destul de bine si in Rolls Royce, parca asa am mai vazut eu prin filmele americane. Totusi, sa nu cobim. Pentru moment i se scoate la vanzare numai un bloc de birouri. Diaconescu a contractat, in 2009, doua credite care cumulate se ridicau la un fleac de 5 milioane de euro. Cand a venit vremea ratelor, treaba nu a mai fost asa simpla si bancile au atacat bunurile patronului OTV. Si aici e o poveste ciudata. Domnu' Dan a ridicat o cladire pentru noul OTV care a ars. Pe cale de consecinta, creditorii au ales un alt bloc de-al jurnalistului, din Zona Floreasca, o cladire de birouri de fapt. Vestea proasta este ca imobilul este estimat la numai 650.000 de euro, mult sub ceea ce spera bancile sa recupereze.

PUTEREA

Acuzaţii grave ale liberalilor la adresa primarului general şi a premierului

Viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, solicită primului-ministru Victor Ponta şi primarului general Sorin Oprescu scuze publice pentru promisiunile neonorate făcute bucureştenilor. Liberalul îl acuză pe edilul-şef al Capitalei că tergiversează intenţionat transformarea RADET în societate comercială, întârziind astfel fuziunea cu ELCEN. La doi ani distanţă de la semnarea memorandumului de fuziune dintre ELCEN şi RADET de către "Victor Ponta la braţ cu Sorin Oprescu, calitatea serviciilor este tot mai proastă, iar bucureştenii plătesc tot mai greu facturile", a spus viceprimarul Cornel Pieptea.

Val de concedieri la Complexul Energetic Hunedoara

Planul de restructurare al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) va include şi concedieri de personal, iar angajaţii care vor fi daţi afară vor beneficia de compensaţiile legale. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, spune că programul de restructurare al CEH trebuie finalizat până în luna septembrie. În situaţia în care programul va oferi soluţiile viabile pentru CEH, atunci procedura de divizare nu va mai avea loc. "Este un lucru pe care nu ni-l dorim, dar, din păcate, este necesar. Această (restructurare, n.r.) se va face cu respectarea tuturor, să spunem, beneficiilor pe care ar trebui să le primească cei disponibilizaţi", a afirmat Gerea. În ceea ce priveşte divizarea CEH, ministrul Energiei a arătat că este o soluţie oferită de Comisia Europeană pentru a da posibilitatea statului să aloce ajutorul de salvgardare pentru certificatele de CO2.

ROMANIA LIBERA

Traian Băsescu se contrazice. Răspunde Justiţia la comenzi politice?

După ce instanţa a menţinut sechestrul pe terenul deţinut de Ioana Băsescu în comuna Nana, Traian Băsescu a simţit nevoia să spună că totul ar fi pornit de la "acţiuni politice" îndreptate împotriva sa. Aprecierea contrastează însă puternic cu alte sute de declaraţii ale preşedintelui care şi-a făcut, în cei zece ani de mandat, o misiune din apărarea procurorilor şi criticarea celor care atentau la independenţa justiţiei. Surprinzătoarele declaraţii au fost făcute de fostul preşedinte, pe Facebook, la două zile după ce Tribunalul Călăraşi a respins contestaţia depusă de Ioana Băsescu şi de alţi proprietari la decizia procurorilor din 16 februarie, de a institui sechestru asupra mai multor bunuri mobile şi imobile, inclusiv 735 de hectare de teren din Nana. "Îmi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010. Pe fond, aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva mea",

Religia în şcolile din Europa

În ultimii ani, problema religiei în viaţa publică a reapărut în Europa chiar şi în societăţi considerate laice prin tradiţie, pe fondul intensificării multiculturalismului, dar şi a fundamentalismului religios islamic. Relaţia dintre Biserică şi şcoală este intrinsec legată de relaţia dintre stat şi religie, iar în Europa separarea Bisericii de stat face parte din identitatea naţiunilor europene. În Franţa, spre exemplu, separarea Bisericii de stat este aproape completă conform unei legi din 1905, iar separarea Bisericii de şcoală a fost chiar şi mai timpurie. Abia în anii 2000, curriculumul francez s-a deschis pentru cunoaşterea "faptelor religioase", dar nu a religiei ca atare. Situaţia este total diferită în Marea Britanie, unde sistemul de învăţământ s-a construit în strânsă colaborare între Biserica Anglicană şi stat, iar predarea religiei a căpătat un caracter obligatoriu în toate şcolile publice.

Sovietismul lui 8 martie

Sărbătoarea de 8 martie are o istorie scurtă în România şi ea este legată strict de ocupaţia sovietică de după 23 august 1944 şi de instalarea regimului comunist. Cum totul a fost răsturnat în România după 6 matie 1945, data impunerii guvernului Petru Groza prin pumnul lui Andrei Vâşinski, emisarul lui Stalin, şi relaţiile interumane s-au modificat substanţial. Relaţiile dintre cele două sexe nu au putut rămâne în afara modelului comunist, şi feminismul românesc occidentalizat a primit o nouă şi grea lovitură printr-o infuzie de emancipare radicală prin sovietism şi modelul femeii sovietice. Lecturarea fie şi numai a ziarelor cu orientare de stânga, Adevărul şi Dimineaţa, instituţii profesioniste de presă, este suficientă pentru a evalua importanţa pe care o avea 8 martie înainte de anul 1944. Altfel spus, sărbătoarea de 8 martie nu exista.

ZIARUL FINANCIAR

România, o ţară unde impozitele şi taxele ţin loc de investiţii

Vineri, 6 martie, au venit datele explicative privind evoluţia PIB în 2014. Creşterea economică a României de 2,9% a fost susţinută în principal de industrie (+3,5%), comerţ, auto, transport, restaurante, hoteluri (+2,2%), informaţii şi comunicaţii (+11%), tranzacţii imobiliare (+3,5%), activităţi profesionale, tehnice şi activităţi de servicii suport (+4,1%) şi... impozite nete pe produs (+3,4%). Construcţiile au mers prost (+0,2%), agricultura a avut un plus de numai 1,5% în condiţiile în care a avut o scădere a preţurilor de 10%, sectorul bancar şi de asigurări a mâncat 2,7% din ceea ce au produs ceilalţi, iar administraţia publică a mai mâncat 0,1%. Dacă ne uităm la utilizarea PIB, consumul a avut un plus de 4,6%, din care populaţia a avut un plus de 4,9%, iar consumul administraţiei publice un plus de 3,7%. Exporturile au adus un plus de 8,1%, importurile de 7,7%, iar investiţiile - formarea brută de capital - au avut un minus de 3,2%.

Topul celor mai mari angajatori. Kaufland este noul lider, detronând Petrom

Cei mai mari 100 de angajatori au împreună 441.000 de salariaţi şi concentrează 8,4% din efectivul total de personal din economie. Deschiderea de noi magazine a făcut ca retailerul ali­mentar Kaufland, parte a grupului german Schwarz (familia mai deţine şi reţeaua Lidl), să ocupe primul loc în topul celor mai mari angajatori din economie în 2014, ajungând la un număr de peste 22.300 de angajaţi. OMV Petrom, care a fost în mod tradiţional cel mai mare angajator privat în ultimii ani, a fost astfel depăşit, având în vedere că a rămas cu doar 16.500 de angajaţi (în minus cu 2.500 de salariaţi faţă de 2013). Ironic, un grup care plăteşte salarii mici (salariul mediu în Kaufland este de circa 1.900 de lei brut pe lună) a depăşit un angajator cu salarii mari (în cadrul OMV Petrom, salariul mediu este de circa 8.500 de lei brut pe lună).

Piaţa de energie. Vântul, soarele şi apa au primit anul trecut peste 400 mil. euro din "subvenţiile" pentru energie verde

Prin schema de sprijin prin certificate verzi pentru producţia de energie eoliană, solară sau hidro, au intrat anul trecut în conturile companiilor de profil aproape 405 milioane de euro, pe fondul unei producţii record de energie, care potrivit datelor Transelectrica ar fi reprezentat 15% din totalul generat în România. Datele publicate de Trans­electrica, operatorul sistemului de transport al energiei, arată că România a terminat anul trecut cu un parc "verde" de peste 5.200 MW, cu 17% mai mare faţă de 2013, cea mai mare parte fiind reprezentată de centralele eoliene şi solare. Toată Hidroelectrica are de exemplu un parc de pro­ducţie de peste 6.000 MW. Deşi au fost emise mai multe certificate verzi com­parativ cu 2013, 12,6 milioane de unităţi faţă de 10,1 milioane de unităţi, valoarea acestora a fost mai mică în contextul în care preţul mediu al certificatului verde a fost în 2014 circa 32 de euro, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor publicate de bursa de energie OPCOM, în timp ce în 2013 preţul certificatului verde a fost de circa 43 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb