• ADEVARUL
• Radu Mazăre, reţinut de DNA. Edilul este acuzat că a primit 175.000 de euro mită
La mai puţin de trei săptămâni de la momentul în care procurorii anticorupţie cereau arestarea şefului Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, marţi a venit rândul edilului constănţean Radu Mazăre să fie ridicat de mascaţi. Acesta a fost reţinut de DNA pentru 24 de ore. Procurorii DNA îl acuză pe edilul Constanţei de luare de mită. Potrivit comunicatului DNA, retinerea de 24 de ore a fost dispusă şi pe numele lui Avraham Morgenstern, reprezentantul unei firme comerciale, pentru dare de mită. Cei doi vor înnopta în arestul Poliţiei Capitalei. Totodată, în acelaşi dosar ar fi vizat şi un parlamentar, potrivit unor surse judiciare. Conform ordonanţei de reţinere DNA, Radu Mazare a primit suma de 175.000 de euro pentru a facilita câştigarea unei licitaţii de construcţie a unor locuinţe modulare de către compania lui Morgenstern Avraham. În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham).
• Cum a făcut Mitică să dispară trei milioane de euro de la Ligă
Magistraţii explică în detaliu cum a făcut Dumitru Dragomir în vara anului 2011, pe atunci şeful Ligii Profesioniste de Fotbal, să transfere suma de bani în conturile unei firme care nu a mişcat un deget în cazul vânzării drepturilor TV a meciurilor de fotbal din campionatul românesc. Concret, Dumitru Dragomir a mandatat firma Capital Properties SRL să găsească persoane interesate de cumpărarea drepturilor de televiziune aferente sezoanelor 2011/2012, 2012/2013 şi 2013/2014 - fără ştirea şi aprobarea prealabilă a membrilor Ligii Profesioniste de Fotbal, stabilind un preţ minim de 43.000.000 euro, plus TVA. Cu câteva zile înainte, firma a fost preluată în totalitate de către Mihai Corbu, care iniţial deţinea 50% din părţile sociale, iar administratori au devenit acelaşi Mihai Corbu şi Radu Arhire. Mai mult, firma Capital Properties SRL nu avea ca obiect de activitate "intermedieri". Ulterior contractului semnat cu LPF a înregistrat şi acest obiect de activitate.
• Deutsche Welle - Traian Băsescu şi Viktor Orbán
Relaţia dintre preşedintele Traian Băsescu şi prim-ministrul Viktor Orbán a funcţionat bine în ciuda paradoxurilor sale. Preşedintele României Traian Băsescu a trimis luni un mesaj de felicitare prim-ministrului Viktor Orbán care a câştigat alegerile parlamentare din Ungaria pentru a doua oară consecutiv. Este o politeţe de rutină sau mai mult decât atât? Cert este că cei doi lideri au avut relaţii foarte bune care nu au primit întotdeauna cea mai bună explicaţie. Opinia publică românească reţine mai ales mesajul pe care Viktor Orbán l-a dat ungurilor din România să boicoteze referendumul de demitere din vara lui 2012. E greu de spus dacă Traian Băsescu a fost salvat de unguri, deşi boicotul a fost cu siguranţă o tactică salvatoare. Preşedintele suspendat Traian Băsescu anunţase iniţial că va mobiliza la urne pe toţi susţinătorii săi, dar după ce a constatat că nu ar prea mulţi partizani a ales calea cea mai sigură, iar premierul Ungariei i-a dat la rândul său o mână de ajutor.
• Cazul Nana: Corpul de control a dat peste un muşuroi transpartinic
Corpul de Control al primului-ministru a descoperit că multe retrocedări de terenuri din comuna Nana s-au făcut în mod ilegal, dar cu mult înainte ca fiica preşedintelui Traian Băsescu să cumpere teren în zonă. Fostul primar al comunei între 2000 şi 2008, Dumitru Budeşteanu (decedat în 2011), membru al PC, partid condus la acea vreme de Dan Voiculescu, fostul viceprimar între 2004 şi 2008, Florian Decu, membru PNL, şi actualul primar Gheorghe Dobre, membru al PDL, şi-au dat mâna şi au împărţit terenul satului din extravilan după bunul plac şi după principiul "cine împarte, parte-şi face". Astfel, în perioada 1997-2005, la Primăria Comunei Nana au fost înregistrate 957 de cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate, însă verificarea şi analizarea acestora s-au realizat fără respectarea condiţiilor legale.
• Populaţia, bugetul sau producătorii de energie regenerabilă ar putea să acopere scutirile la certificate verzi
România va putea permite scutirea marilor consumatori industriali de achiziţia a maximum 80% din certificatele verzi, însă problema care se pune acum este cine va acoperi diferenţa: populaţia, bugetul sau înşişi producătorii de energie regenerabilă. Comisia Europeană va publica mâine ghidul privind ajutoarele de stat, iar prevederile arată că industria românească ar putea fi scutită de plata a până la 80% din certificatele verzi pe care trebuie să le achiziţioneze potrivit legislaţiei de sprijinire a energiei regenerabile, însă Guvernul analizează posibilitatea ca scutirea să ajungă doar la 50-60%. Problema o constituie acum cine va plăti pentru aceste subvenţii. Autorităţile pot opta ca plata acestor certificate să fie făcută de restul consumatorilor - adică populaţia şi micile firme, de bugetul de stat sau costurile să fie suportate chiar de către investitorii din regenerabile.
• Statul a ajuns la un acord cu Petrom privind achiziţia rafinăriei Arpechim. Vor fi preluate şi obligaţiile de mediu
Ministerul Economiei s-a înţeles cu Petrom în privinţa rafinăriei Arpechim, care va fi preluată pe o sumă modică, însă va veni la pachet cu tot cu obligaţiile de mediu, scrie Economica.net, care citează surse apropiate discuţiilor. Obligaţiile de mediu s-ar ridica la 250 de milioane de euro, potrivit sursei citate. Odată cu privatizarea Petrom, statul român şi-a asumat realizarea investiţiilor de mediu pentru fostele exploatări şi instalaţii. Potrivit prospectului de listare din 2011al Petrom, statul s-a obligat să suporte costuri de decontaminare care totalizează 2,45 miliarde de lei, echivalent a circa 550 de milioane de euro, însă aceasta este atât pentru sondele dezafectate, cât şi pentru Arpechim, dar şi pe lucrările de la Doljchim.
• Rusia cere companiilor să se delisteze de la bursele din străinătate, pentru securitate economică. Un număr de 68 de grupuri ruse sunt listate la Londra
Companiile ruse ar trebui să ia în considerare delistarea acţiunilor de la bursele străine şi tranzacţionarea acestora la Moscova, pentru creşterea securităţii economice, pe fondul tensiunilor legate de Ucraina, potrivit vicepremierului Igor Şuvalov, transmite Bloomberg. Anexarea Crimeei de către Rusia, luna trecută, a determinat Statele Unite şi Uniunea Europeană să impună sancţiuni unor oficiali ruşi şi unor bănci din această ţară, în timp ce guvernul de la Moscova a fost nevoit să anuleze emisiuni de obligaţiuni denominate în ruble în cinci din ultimele şase săptămâni. Companii precum Yandex, VimpelCom şi Mail.ruGroup sunt listate doar în străinătate. "Piaţa de capital devine mai complicată şi mai închisă pentru companiile ruse. Acest fapt este resimţit de exportatori şi de cei care s-au împrumutat în străinătate", a arătat Şuvalov. El a mai spus că guvernul creează condiţii atractive pentru companiile care vor decide să se reînscrie la Bursa din Moscova.
• CURENTUL
• Călin Popescu Tăriceanu şi Dan Ioan Popescu, vizaţi de procurori în dosarul retehnologizării Hidroelectrica
Doi foşti directori ai Hidroelectrica şi Porţile de Fier I sunt urmăriţi penal într-un dosar care vizează retehnologizarea companiei, procurorii DIICOT analizând fapte care ar fi avut loc începând cu anul 2000. Eugen Pena şi Traian Oprea au fost audiaţi ieri de procurorii DIICOT, care le-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. Anchetatorii vizează însă 20 de persoane, cercetările merg în direcţia infracţiunilor de abuz în serviciu, iar un prejudiciu a fost calculat provizoriu la suma de 185 de milioane de euro. Potrivit unor surse judiciare, ţintele procurorilor sunt doi foşti miniştri ai industriilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Dan Ioan Popescu. Foştii directori Eugen Pena şi Traian Oprea sunt condamnaţi deja la câte cinci ani de închisoare, iar fostul ministru al industriilor Codruţ Sereş a primit şi el patru ani de închisoare cu executare, într-un alt dosar în care sunt judecaţi pentru contracte dezavantajoase pentru Hidroelectrica. Decizia nu este însă definitivă.
• Baronul Duicu - un "călcâi al lui Ahile" pentru Ponta
Conform unor date conţinute de referatul întocmit de procurorii DNA în dosarul de corupţie deschis pe numele lui Adrian Duicu, acesta şi-a folosit calitatea lui de om politic deosebit de influent, pentru a obţine promovarea prietenului său, Ştefan Constantin Ponea, şeful Poliţiei Mehedinţi, în structurile centrale ale Ministerului Afacerilor de Interne. Dar, aspectul cel mai grav al acestei tentative este că, pentru a-l "rezolva" pe Ponea, el s-a dus, în iunie 2013, chiar la Palatul Victoria. Iar conform DNA, "Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe Ponea, transmiţându-i că la Premier se afla ministrul afacerilor interne. Apoi, Duicu i-a trimis lui Ponea un SMS, prin care i-a transmis că prim-ministrul l-a chemat pe Petre Tobă, (N.red. şeful Poliţiei Române) la sediul Guvernului. Mai mult decât atât, la solicitarea primului ministru, Tobă s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu Duicu care i-a solicitat menţinerea temporară a lui Ponea în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei Ordine Publică.
• Chevron, gata să demareze explorarea gazelor de şist în România, în pofida protestelor
Grupul petrolier american Chevron intenţionează să înceapă "în două-trei săptămâni" lucrările pentru explorarea gazelor de şist în România, a declarat, marţi, pentru AFP, unul dintre directorii companiei, aflat în vizită în zona în care ar urma să fie executate lucrările şi unde sute de persoane se opun acestui proiect. "Ne aşteptăm ca explorările la Pungeşti să înceapă în două-trei săptămâni", a declarat directorul Chevron pentru România, Tom Holst. Grupul american şi-a întrerupt de mai multe ori activităţile pentru explorarea gazelor de şist la Pungeşti, din cauza protestelor locuitorilor din acest sat din nord-estul României şi a opoziţiei activiştilor ecologişti. Marţi, Chevron a organizat o deplasare a jurnaliştilor la Pungeşti, unde ar urma să fie forat primul puţ de explorare a gazelor de şist din România. Cu toate acestea, sute de opozanţi, supravegheaţi îndeaproape de jandarmi, au reuşit să se apropie de zona de foraj strigând "Nu, gazelor de şist".
• CURIERUL NATIONAL
• "Rabla" reporneşte bursa voucherelor
Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto 2014 a debutat ieri, ocazie pentru reapariţia tranzacţiilor cu tichetele ce se obţin pentru maşinile casate. Un voucher valorează 6.500 de lei, dar pe "bursa" de profil cumpărătorii oferă între 500 şi 2.000 lei, în timp ce posesorii rablelor cer între 1.700 şi 4.500 lei. Piaţa este însă una a cumpărătorilor, anul trecut fiind utilizate doar 13.000 de vouchere din cele 23.000 emise.
• Buzunarele adânci ale Apple: ce ar putea face cu cele 159 miliarde de dolari
Companiile mari de tehnologie au o problemă pe care oricine ar dori s-o aibă: stau pe sume imense de bani. Potrivit unui raport realizat de Serviciul de Investiţii al Moody, companiile americane din afara sectorului financiar stăteau la sfârşitul lui 2013 pe un total de 1.640 miliarde de dolari. Iar giganţii din sectorul IT - cum ar fi Apple, Google şi Microsoft - au avut cea mai mare sumă. Apple se află în fruntea listei, cu aproape 159 miliarde de dolari, scrie New York Times. Un deceniu în urmă, înainte să apară iPhone-ul, compania deţinea circa 5,5 miliarde de dolari. Rezervele actuale ale Apple, materializate în bancnote de un dolar, ar acoperi aproximativ 1.014 km pătraţi.
• Băsescu: E grea viaţa politicienilor infractori când instituţiile îşi fac treaba
Preşedintele Băsescu a spus, la bilanţul MAI, că are convingerea că lupta împotriva grupurilor de crimă organizată va continua, pentru ca astfel de grupuri să înţeleagă tot mai bine că e grea viaţa de infractor, la fel cum este grea şi viaţa politicienilor infractori când instituţiile îşi fac treaba. Prezent la şedinţa de bilanţ a Ministerului Afacerilor Interne, preşedintele Traian Băsescu i-a felicitat pe poliţiştii de la Crimă Organizată pentru rezultatele lor. "Am convingerea că veţi continua lupta împotriva grupurilor de crimă organizată şi astfel de grupuri vor înţelege tot mai bine că e grea viaţa de infractor într-o Românie în care Poliţia îşi face treaba, la fel cum şi viaţa politicienilor infractori este grea atunci când instituţiile îşi fac treaba", a afirmat şeful statului.
• Tabelul dividendelor arată decent, dar...
Majoritatea companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti au anunţat dividende care la actualele cotaţii din piaţă oferă randamente superioare depozitelor bancare, atrage atenţia casa de brokeraj Prime Transaction. Astfel, trei emitenţi, respectiv Transelectrica SA (TEL), Nuclearelectrica SA (SNN) şi COnted SA Dorohoi (CNTE) au randamente de aproximativ 13% ale dividendului brut, nouă companii oferă investitorilor randamente de 7-10%, în timp ce opt societăţi vin cu randamente de 5-6% scăzute din perspectivă istorică pentru titlurile de equity, dar deja la niveluri aproape duble faţă de dobânzile bancare. Analistul financiar Adrian Mitroi aminteşte că parcurgem o etapă de represiune financiară, marcată de randamente reduse. Sub acest aspect, dividendele reprezintă cea mai scumpă formă de amăgire, având şi neajunsul de a disipa investitorul în taxe suplimentare. Totuşi, între economisirea care urmăreşte obţinerea unui randament şi încercarea de prezervare a capitalului prin investiţii în active reale, plasamentele în acţiunile purtătoare de dividend pot reprezenta o oportunitate favorabilă în măsura în care combină elementul de prezervare cu cel de apreciere a capitalului, mai spune Mitroi.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Ziua în care circarul Mazăre a început să tremure de frică
După mai multe ore de audieri la DNA, edilul de Constanţa a ajuns în arest pentru 24 de ore. Anchetatorii susţin că Radu Mazăre i-ar fi facilitat unui om de afaceri câştigarea licitaţiei pentru construirea cartierului Henri Coandă, numit şi cartierul săracilor. Banii, primiţi în mai multe tranşe, ar fi urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off- shore. Mazăre urmează să fie prezentat astăzi magistraţilor de la Înalta Curte, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Ieri, cel care susţinea că acţiunile procurorilor DNA sunt nişte "bagabonţeli" a fost ridicat de pe o terasă din Herăstrău, în timp ce la locuinţa sa din Constanţa aveau loc percheziţii. ANI îi verifică averea făcută în ultimul mandat. Aseară, săracii din Henri Coandă îşi susţineau edilul care ar fi luat şpagă. "DNA, nu uita, Henri Coandă va lupta!" sau "Avem oraş, avem valoare, avem primarul de onoare!", au fost mesajele lor, la un protest spontan.
• Antonescu: Povestea cu 7,4 milioane de români care au votat împotriva lui Băsescu e un truc al lui Ponta
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, la Gândul Live, că invocarea de către Victor Ponta, în contextul cazului Radu Mazăre, a celor 7,4 milioane de români de la referendumul din 2012 este un truc al premierului, care dă dovadă de o demagogie cu gust îndoielnic. "Acesta este un truc tipic domnului Ponta, din păcate (...) 7,4 milioane de oameni nu au nimic comun cu situaţia domnului Mazăre. Domnul Mazăre poate să fie nevinovat, pornesc de la asta, prezumţia de nevinovăţie, s-ar putea să fie dovedit vinovat, sper să nu se întâmple aşa, sper pentru oricine. Nu e corect din partea domnului Ponta să folosească acest număr mare de oameni cu tot ceea ce au pus ei atunci în acel vot drept paravan pentru o percheziţie la Mazăre", a afirmat Antonescu. "Un tip de demagogie. Demagogia este un ingredient care din păcate, aici sper să greşesc - dar trebuie să o spun - e un ingredient care se găseşte în reţeta oricărui politician şi oricărui partid politic. E ca sarea, unii mănâncă mai sărat, alţii mănâncă foarte puţin sărat, dar un praf aşa, e la toţi".
• JURNALUL NATIONAL
• S-au şters urmele. Lumea Justiţiei: Microfilmul dosarului de colaborator al lui Băsescu a dispărut
De ani de zile , o adevărată polemică se poartă în jurul lui Traian Băsescu: a fost acesta sau nu colaborator al Securităţii. În ciuda documentelor făcute publice de preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică, până acum, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a stabilit că Traian Băsescu nu a colaborat şi nici nu a fost agent al poliţiei politice. Un dosar de colaborator al lui Traian Băsescu, dar cu organele de contrainformaţii militare, a existat totuşi. Microfilmul acestuia nu mai există însă. În toamna anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trebuit să judece o plângere a unui cetăţean din Brăila, Victor Ruse, împotriva unei rezoluţii a Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din PICCJ. Este vorba despre o rezoluţie din 15 ianuarie 2013, prin care procurorii i-au dat "neînceperea urmăririi penale" lui Traian Băsescu, într-un dosar deschis ca urmare a plângerii formulate de Victor Ruse. Acesta din urmă îl acuza pe Traian Băsescu de fals intelectual, uz de fals, fals în declaraţii şi înşelăciune, pe motiv că a susţinut că nu a fost colaborator al Securităţii.
• Băsescu: Rog procurorii să ancheteze cazul Nana. Dacă s-a încălcat legea, voi răspunde
Preşedintele Traian Băsescu i-a rugat, ieri, pe procurori, în cadrul prezentării bilanţului anual al Ministerului Administraţiei şi Internelor, să ancheteze cazul Nana. Declaraţia preşedintelui vine după ce Corpul de Control al premierului a anunţat că au fost constatate operaţiuni şi acte ilicite care pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni. "Corpul de control al primului ministru a constatat nereguli în achiziţia de teren a familiei mele la Nana, eu vă rog aici pe voi, pe poliţişti, procurorul general, procurorul şef DNA, procurorul şef DIICOT, anchetaţi imediat şi dacă este încălcare de lege să răspundă inclusiv preşedintele României. Iar eu pot să vă spun asta pentru că sunt liber faţă de voi şi faţă de oricine. Am vrut să subliniez acest lucru pentru că, probabil, este ultimul bilanţ al MAI la care particip, premierul se roagă pentru asta, cine ştie, nu se ştie, întortocheate sunt căile Domnului, vă treziţi cu mine la anul pe aici. Ştiu destul de bine cum funcţionează statul în toate detaliile", a spus Traian Băsescu.
• Windows XP, fără protecţie. Ministerul pentru Societatea Informaţională ne îndeamnă să stăm liniştiţi la locurile noastre
"La nivelul Guvenului României s-au luat măsurile necesare pentru asigurarea elementelor de cunoaştere, prevenire şi contracarare a ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi riscurilor specifice spaţiului cibernetic care pot afecta securitatea infrastructurilor cibernetice naţionale, inclusiv managementul consecinţelor", ne asigură Ministerul pentru Societatea Informaţională. "Microsoft a înaintat o propunere de Acord de Cooperare Strategică, prin care se stabilesc direcţiile de cooperare cu privire la posibila utilizare a tehnologiilor Microsoft în sectorul public, instituţiile de învăţământ şi instituţiile medicale de stat din România şi asistenţa acordată de Microsoft pentru iniţiativele şi programele de TIC ale Guvernului, inclusiv cooperarea în domeniul securităţii guvernamentale pentru creşterea securităţii pe Internet (...) De îndată ce Ministerul pentru Societatea Informaţională va primi în mod oficial o propunere financiară din partea Microsoft, se vor continua discuţiile în cadrul Guvernului", se precizează într-un comunicat al MSI.
• NATIONAL
• Lui Ponta ii iese pe nas Forumul Romano-Chinez!
In urma organizarii la Bucuresti a Forumului Economic Romano-Chinez, au fost anuntate public investitii totale de 16 miliarde de dolari in economia tarii noastre. Iar cu toate ca pana la atragerea efectiva a banilor promisi drumul se anunta unul indelung si din cale afara de anevoios de strabatut, hraparetii "baroni" locali nu s-au sfiit sa se inghesuie asupra neasteptatului "ciolan" vanzolit pe la nas de catre Victor Ponta. Apeluri repetate la calm nu au reusit sa-i tina in frau pe unii dintre liderii PSD, incurajati fatis de Liviu Dragnea ca "prajitura" chinezeasca va ajunge la toata lumea. Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a si arbitrat impartirea investitiilor chinezesti pe zone geografice, de la o cale ferata rapida spre Dobrogea si o hidrocentrala in Ardeal, pana la o termocentrala in Oltenia. Este clar ca, daca aceste investitii s-ar fi facut si ele ar fost garantate de stat, un eventual prejudiciu ar fi devenit imposibil de recuperat.
• Ponta, la parastasul baronilor PSD
Dupa ce i-a ignorat in weekend, premierul a dat in sfarsit ochii cu alesii locali ai partidului, care au venit la Palatul Parlamentului chipurile pentru a participa la o serie de dezbateri pe teme de administratie, infrastructura etc. Descinderea baronilor in Capitala a coincis cu descinderea procurorilor pe proprietatile primarului Radu Mazare. O lovitura pe care pesedistii au resimtit-o din plin, panica si deznadejdea de pana acum aplificandu-se vizibil. Potrivit unor surse din PSD, sefii de CJ-uri au profitat din plin de prezenta premierului pentru a-i reprosa acestuia, in privat, lipsa de reactie. Ca sa le inchida gura, Ponta le-a spus ca si el este o victima, dovada fiind stenogramele care au aparut in dosarul lui Adrian Duicu.
• Victor Ciorbea, propunerea PSD pentru functia de Avocat al poporului
Numit, saptamana trecuta, in functia de membru neexecutiv al Consiliului ASF, Victor Ciorbea ar putea deveni noul Avocat al poporului. Functia respectiva este ocupata, momentan, de Ecaterina Teodorescu, aceasta inlocuindu-l, temporar, pe fostul Avocat al poporului, Anastasiu Crisu, pe 20 decembrie anul trecut. Traian Basescu, presedintele Romaniei, a trimis inca de la sfarsitul lunii februarie o scrisoare presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, solicitandu-le sa demareze procedurile pentru numirea Avocatului Poporului, precizand ca nu este justificata prelungirea unei situatii de interimat. Conform realitatea.net, PSD il sustine pe Victor Ciorbea pentru functia de Avocat al poporului, spre nemultumirea celor de la PDL. De altfel, Ciorbea si-a dat demisia, marti, din Senat, dupa ce a fost ales in conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara.
• PUTEREA
• AMURGUL BARONILOR. Mazăre a fost reţinut! Duicu, zis Gioni Gazolină, şi Mazăre, zis Alifie, vedetele sezonului de primăvară la DNA
Adrian Duicu, şeful CJ Mehedinţi, şi Radu Mazăre, primarul de Constanţa, doi baroni de vază ai PSD, au acaparat şi ieri toată atenţia presei. Astfel, în motivarea deciziei de arestare preventivă, luată de Curtea de Apel Bucureşti în cazul lui Duicu, poreclit şi Gioni Gazolină, se susţine, pe baza unor stenograme, că acesta negocia funcţii în Ministerul de Interne, chiar din Palatul Victoria, din anticamera premierului Ponta. Printre cei implicaţi în discuţii ar fi şi şeful Poliţiei, Petre Tobă, şi fostul ministru de Interne, Radu Stroe. Apariţia numelui premierului în dosarul lui Duicu ridică numeroase semne de întrebare, chiar dacă, întrebat despre problemă, premierul a spus că nu ştie despre "aşa ceva". La rândul său, primarul Mazăre, pentru prieteni "Alifie", a avut ieri o zi agitată, care a început cu percheziţii la domiciliu şi la sediul Primăriei Constanţa, şi s-a încheiat cu o cafea prelungită, servită la sediul DNA.
• Isărescu: Vom adopta euro când o autostradă va traversa Carpaţii
Termenul cel mai corect pentru adoptarea monedei unice europene de către România ar fi când o autostradă va traversa Carpaţii, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. "Nu am desfiinţat comitetul naţional de trecere la euro, niciodată Banca Naţională nu a renunţat la trecerea la euro, dar ne-am dat seama că fiecare înţelege altceva. Care sunt indicatorii de care ne vom lega să spunem că vom trece în 2018, 2019, 2022? Convergenţa nominală sau alţi indicatori, de exemplu PIB pe locuitor. Mai în glumă, mai în serios, am spus că termenul cel mai corect este când o autostradă va traversa Carpaţii!", a spus Mugur Isărescu.
• ROMANIA LIBERA
• Cea mai puternică lovitură împotriva justiţiei nu vine nici de la Ponta, nici de la Băsescu
Valul de anchete penale declanşate în ultima perioadă şi condamnările dure pronunţate împotriva unor politicieni importanţi din România fac parte dintr-o ofensivă fără precedent a celei de-a treia puteri în stat , justiţia, ajutată, desigur, de serviciile secrete şi de toate instituţii care pot contribui cu informaţii la aceste dosare. Trebuie să recunoaştem însă că această ofensivă nu ar fi putut avea loc fără presiunea constată, încurajarea şi monitorizarea Comisiei Europene şi a celorlalţi parteneri occidentali, singurii garanţi veritabili ai justiţiei din România. Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze cu adevărat este dacă afirmaţiile lui Vasile Dâncu de sâmbăta trecută, la întâlnirea PSD de la Braşov, sunt adevărate. Directorul IRES spunea că sondajele pe care le-a făcut în ultima perioadă arată că electoratul ar fi tentat să se mobilizeze la alegeri, ca o reacţie de apărare a baronilor în faţa "agresiunii procurorilor". Cu alte cuvinte, oamenii simpli din ţară nu percep anchetele ca un act de dreptate împotriva unor politicieni corupţi ci, mai degrabă, ca pe o nedreptate care li se întâmplă "mult-iubiţilor lor conducători".
• Pentagon: SUA ar putea modifica dispozitivul militar din Europa din cauza acţiunilor Rusiei
Statele Unite ar putea modifica dispozitivul militar american din Europa din cauza acţiunilor Rusiei în Ucraina, avertizează un oficial de la Pentagon. "Acţiunile ruse în Europa şi în zona Eurasia ar putea conduce Statele Unite să reexamineze dispozitivul militar şi necesităţile în privinţa deplasărilor viitoare de trupe, a exerciţiilor militare şi antrenamentelor în regiune", a declarat Derek Chollet, consilier al Pentagonului responsabil de Securitatea Internaţională. "Statele Unite nu doresc confruntarea cu Rusia", a dat asigurări Chollet în faţa membrilor Comisiei Forţelor Armate a Camerei Reprezentanţilor. Derek Chollet nu a oferit detalii despre reexaminarea dispozitivului militar american. Referindu-se la "intervenţia militară ilegală a Rusiei în Ucraina", Chollet a precizat că aceste acţiuni modifică "peisajul de securitate în Europa", fiind o sursă de instabilitate la frontierele NATO.
• ZIARUL FINANCIAR
• În fiecare an 300.000 de români lasă soarta să decidă cine le va plăti pensia peste 30 de ani
Un număr de 300.000 de români aderă în fiecare an la pilonul II de pensii private, însă majoritatea sunt distribuiţi aleatoriu la un fond de pensii. Unii din comoditate, alţii din lipsă de educaţie financiară nu aleg în cunoştinţă de cauză fondul care le va plăti pensia peste 30 de ani. Consultanţii spun că lipsa de implicare din partea românilor descurajează competiţia dintre fonduri care le-ar putea aduce viitorilor pensionari randamente mai mari şi comisioane mai mici de administrare. Peste 6 milioane de români contribuie în prezent la un fond de pensii private obligatorii (pilon II). Dintre aceştia, aproape 300.000 au aderat în ultimul an (februarie 2013-februarie 2014), potrivit statisticilor oficiale emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Cum pilonul II este obligatoriu, un tânăr angajat, un şomer sau muncitor care "a trecut pe carte de muncă", cu vârsta de până la 35 de ani, sunt automat înscrişi în sistem. Aceştia au la dispoziţie patru luni în care să aleagă unul dintre cele nouă fonduri de pensii obligatorii de pe piaţă, în care să le fie virată contribuţia obligatorie de 4% din salariu. Din luna mai, contribuţia creşte la 4,5%.
• Ecuaţia dividendelor pe bursă: cine plăteşte dividende are parte de atenţia investitorilor
Dividendele plătite de companii pot rotunji semnificativ randamentele investitorilor de pe bursă, dar dividendele prea mari nu înseamnă neapărat şi câştiguri totale mai mari. Anul acesta 30 de companii dau dividende. Care au şanse să aducă randamente mai mari? Companiile listate care au distribuit dividende anul trecut au adus în ultimul an un câştig mediu de 14,8%, din care 7,2% este randamentul mediu din dividendele distribuite anul trecut din profiturile pe 2012 (raportat la preţurile acţiunilor din 7 aprilie 2013), iar 7,6% este creşterea medie a preţului acţiunilor companiilor respective (în perioada 7 aprilie 2013-7 aprilie 2014), conform calculelor ZF pe baza informaţiilor disponibile pe bursă. În schimb, companiile care nu au plătit dividende au câştigat în medie 5,3% în ultimul an, fără a lua în calcul creşterea excepţională de 453% a acţiunilor Impact ca urmare a preluării companiei. În ultimul an, 29 de companii listate au distribuit dividende, iar 47 de companii nu au distribuit profituri către acţionari.
• Fondurile străine au stopat investiţiile în Fondul Proprietatea
Deţinerile fondurilor străine de investiţii la Fondul Proprietatea (FP) au rămas neschimbate după primele trei luni din an, la circa 7,35 miliarde de acţiuni. Investitorii străini nu au mai cumpărat acţiuni la fond fie din cauza contextului extern nefavorabil, fie din cauza absenţei unui "trigger" care să alimenteze o evoluţie ascendentă a acţiunilor FP în perioada următoare. La finalul lunii martie, fondurile străine de investiţii erau cei mai mari acţionari ai FP cu deţineri cumulate de 54,3% din capitalul social subscris al fondului de 13,53 mld. acţiuni, potrivit raportării lunare emise de FP. Faţă de începutul anului, deţinerile străinilor sunt uşor mai mici cu 20 de milioane de acţiuni, semn că aceştia au mai vândut din acţiuni.