REVISTA PRESEI 09.06.2015

Elena Deacu
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 iunie 2015

ADEVARUL

Comisia Juridică a dat aviz negativ pentru începerea urmăririi penale faţă de Victor Ponta

Comisia Juridică a dat aviz negativ pentru începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta. Toţi deputaţii PSD, UNPR şi PLR au votat împotriva solicitării Justiţiei, în timp ce liberalii au votat "pentru". Astfel, solicitarea DNA a fot respinsă cu scorul a fost 18 la 7, iar un deputat s-a abţinut. Plenul Camerei Deputaţilor va da azi votul final. Potrivit unor surse din Comisia Juridică, premierul Ponta s-a apărat, spunând că "imunitatea este prevăzută în lege tocmai ca o putere să nu abuzeze". "Nu e normal ca un premier să fie schimbat de un procuror", le-a mai transmis Ponta deputaţilor jurişti. Valeria Schelean, deputat PNL: "PSD a arătat că se opune unei Justiţii independente. Argumentele pe care le-a prezentat Ponta în faţa Comisiei trebuia să le susţină în faţa instanţei".

Cum demontează politologii lovitura de stat reclamată de Victor Ponta

Premierul Victor Ponta , preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi alţi lideri ai PSD acuză că acţiunile procurorilor DNA sunt parte a unei lovituri de stat. Plecând de la definiţia academică a noţiunii, politologii îl contrazic total pe Victor Ponta. Definiţia de manual a loviturii de stat este următoarea: "Răsturnare bruscă şi neconstituţională a puterii legitime a unui stat, impusă prin surpriză de o minoritate, de obicei formată din ofiţeri militari sau comandanţi paramilitari aparţinând aceluiaşi stat, folosind forţa". "Domnul Ponta nu stăpâneşte termenii şi dacă îi stăpâneşte îi utilizează în mod intenţionat eronat. O lovitură de stat se produce atunci când Guvernul este înlăturat de către forţe ilegitime. În cazul domnului Ponta, Justiţia nu atacă Guvernul şi nici nu este o putere ilegitimă, ci pur şi simplu îl cheamă pe cetăţeanul Victor-Viorel Ponta să dea seamă de ceea ce a făcut înainte să devină premier", susţine politologul Sorin Bocancea.

Regula în Europa pentru demnitari corupţi: demisia imediată

Silvio Berlusconi este până acum singurul înalt demnitar din Europa care nu şi-a dat demisia după ce a fost pus sub acuzare pentru fapte de corupţie. Victor Ponta se pregăteşte să devină al doilea. Victor Ponta, urmărit penal pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, nu e singurul prim-ministru din Europa care are probleme cu justiţia. Dintr-un material documentar realizat de agenţia Mediafax, rezultă că în covârşitoarea majoritate a cazurilor, demnitarii vizaţi de anchete au demisionat imediat, chiar dacă unii dintre ei au fost ulterior găsiţi nevinovaţi.

Ipocrizie sau show? Organizatorii concertului lui André Rieu spun că parodierea spectatorilor întârziaţi face parte din regia de concert a artistului

Organizatorii concertelor lui André Rieu în România spun că proiectarea spectatorilor pe ecranele din Piaţa Constituţiei, cu crenvurşti, bere şi cola în mâini, face parte din regia tuturor spectacolelor pe care le susţine artistul în lume. Din această "regie", face parte şi acelaşi discurs al artistului: Rieu a declarat şi la Bucureşti, şi la Veneţia că "centrul universului" e în fiecare dintre aceste oraşe. Organizatorii au subliniat că toate produsele servite la bufet, în punctele de desfacere din Piaţa Constituţiei, au fost aprobate de staff-ul olandez al artistului. Firma organizatoare a concertelor lui André Rieu în lume se numeşte Laishoo International Development & Consulting SRL. În "regia" spectacolelor lui André Rieu, artistul repetă aceleaşi lucruri oriunde ar susţine concertele.

"O sa fie foamete!". In Romania secolului XXI, oamenii au ieşit cu 23 de preoţi in strada pentru a scăpa de seceta

Nici n-a început bine vara, ca seceta pârjoleşte deja Moldova. Arşiţa a crăpat pământul si a lăsat plantele uscate pe câmp. In multe zone, recoltele sunt compromise. Îngrijoraţi ca n-a mai plouat de multa vreme, aproape doua mii de credincioşi din Botoşani au pornit într-o procesiune impresionantă in frunte cu 23 de preoţi. La indemnul preoţilor oamenii au participat la procesiune si au rostit rugăciuni pe tot parcursul drumului. Au purtat pe braţe icoanele Sfântului Ilie si ale Maicii Domnului si au străbătut străzile oraşului, in sunet de clopote. Creştinii au implorat cerul sa le trimită ploi. Cei de la tara confirma ca nu au mai văzut strop de ploaie de 7 săptămâni. Judeţul Botoşani nu s-a mai confruntat cu o astfel de arşiţa de mai bine de 5 ani. Potrivit ultimelor măsurători partea de sud a judeţului este încadrata la seceta extrema, rezerva de apa fiind pe terminate. Grădinile si livezile par pârjolite, iar animalele vor răbda de foame. Specialiştii spun ca daca ar ploua in cel mult o săptămâna, lucrurile s-ar putea îndrepta. Altfel, culturile vor fi definitiv compromise.

Economia creşte, dar românii au mai puţini bani în buzunare

"De la creştere economică până la buzunarul omului e un drum lung", spunea recent guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Iată că, la scurt timp după aceste declaraţii, statisticile oficiale i-au confirmat teza, arătând că în anul 2014, când economia a crescut cu 2,8%, în buzunarul românilor s-a regăsit, de fapt, o scădere a veniturilor, cu 2,4% faţă de 2013. Anchetele bugetelor de familie, realizate de INS, relevă faptul că în 2013 venitul mediu per gospodărie a fost de 2.559 de lei lunar, pentru ca în 2014 acest venit să scadă la 2.500 de lei lunar. Şi cheltuielile au fost mai mici, scăzând de la 2.317 lei lunar în 2013 la 2.269 de lei lunar în 2014. Ce mai spunea Mugur Isărescu? "Indicatorul care trebuie să fie folosit este venitul disponibil, ce-i rămâne omului în buzunar, după ce-şi plăteşte impozitele". Potrivit INS, diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile gospodăriilor - adică sumele disponibile pentru investiţii şi alte alocări - a scăzut de la 242 la 231 de lei, şi asta pentru că ponderea impozitelor a crescut.

Comisia Europeană ia la puricat facilităţile fiscale oferite companiilor de 15 state, printre care şi România

Comisia Europeană cere de la 15 state membre, între care şi România, să îi pună la dispoziţie un număr substanţial de scrisori de confort emise de autorităţile fiscale către companii, iar Estonia şi Polonia au termen de o lună să prezinte informaţii privind practicile în domeniul fiscalităţii. Scrisorile de confort emise de autorităţi către companii, în probleme fiscale specifice, nu reprezintă de regulă o problemă, potrivit legislaţiei europene în domeniul ajutoarelor de stat, cu excepţia cazurilor în care oferă avantaje selective anumitor companii sau grupuri de companii, care afectează concurenţa, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. Comisia Europeană a cerut tuturor statelor membre să ofere informaţii legate de practicile fiscale naţionale, pentru a clarifica suspiciunile că scrisorile de confort pot constitui ajutoare de stat ilegale. Cu excepţia Estoniei şi Poloniei, toate statele membre au colaborat, oferind informaţiile solicitate de CE.

Vicepreşedintele ASF Mircea Ursache vrea listarea CFR Marfă pe bursă

Ursache a anunţat că CFR Marfă ar putea fi listată, fără a mai fi vândut pachetul majoritar unui investitor strategic, aşa cum s-a întâmplat în anul 2013, când omul de afaceri Gruia Stoica nu a mai plătit banii pentru pachetul de 51%. "Cred că, în momentul de faţă, este nevoie ca programul de listări să continue. Să se realizeze principalele subiecte convenite cu creditorii internaţionali. Aici mă refer la Portul Constanţa unde putem merge până la un procent de 30%, la Compania Aeroporturi Bucureşti, dar mai ales la schimbarea metodei de privatizare la CFR Marfă unde acolo, după cum ştiţi, s-a şters o mare sumă, iar acum se regăseşte în bilanţul contabil ca o societate curată capabilă să intre în piaţă prin schimbarea metodei de privatizare de la privatizarea cu un investitor strategic la cea prin piaţa de capital", a spus Ursache.

BANCHERUL

De ce nu revine creditarea pe teritoriu pozitiv?

Comparând volumul de credite noi cu evoluţia soldului total al creditelor in lei, care include atât creditele nou acordate cat si rambursările de credite vechi ajunse la scadenta, observam, pe de o parte, ca stocul total de credite in lei a crescut in aprilie cu numai 884 milioane lei, la un total de 95,615 miliarde lei, de la 94,731 miliarde lei in martie. In acelaşi timp, creditele noi in lei acordate de bănci s-au ridicat la 3,271 miliarde lei in luna aprilie, ceea ce înseamnă ca diferenţa de 2,387 miliare lei, pana la 884 milioane lei, sunt credite dispărute din bilanţurile băncilor, in doua moduri: credite ajunse la scadenta si rambursate de clienţi băncilor, precum si creditele neperformante scoase de bănci in afara bilanţurilor sau vândute firmelor de recuperare creanţe. In concluzie, creditele nou acordate in lei sunt cu aproape 1 miliard de lei mai multe decât cele ieşite din bilanţurile băncilor, ceea ce face ca stocul creditelor in lei sa avanseze cu un ritm lunar de 0,9% in aprilie si cu 7,7% anual.

Băncile revin la creditarea doar cu buletinul, dar clienţii sunt verificaţi direct la ANAF

Băncile încep sa acorde din nou credite de nevoi personale (credite de consum) cu doar un singur act, respectiv cartea de identitate (buletinul), aşa cum unele o făceau in anii de euforie economica dinaintea crizei din 2008, practica soldata cu multe fraude, credite neperformante si supra îndatorarea multor romani care declarau salarii mai mari decât aveau in realitate. Acum însă, situaţia este diferita. Nu este vorba de acordarea de credite cu riscuri ridicate, cum se întâmpla înainte de criza. Dimpotrivă, chiar daca este nevoie numai de buletin pentru obţinerea unui împrumut, riscul acestuia este acum semnificativ mai redus, datorita faptului ca veniturile clienţilor băncilor sunt verificate, in timp real, in baza de date a ANAF, in urma unui protocol semnat de Asociaţia Romana a Băncilor.

CURENTUL

Coincidenţe - de Tia Şerbănescu

Premierul Ponta nu vrea să demisioneze. Lung prilej de acuzaţii şi de ipoteze. Ipoteza cea mai la îndemână ar fi că-i victimă politică. Neprimind răspuns la primele scrisori adresate ambasadorilor străini, Ponta le-a mai trimis una anunţându-i că "dosarul său este construit politic" cu scopul de a dărâma guvernul şi că el are datoria să stea să-l apere de inamic. Ceva din tonul premierului ne face să credem că dialogul a fost inventat pentru înduioşarea asistenţei - dar a reuşit s-o enerveze: cum, de-asta e vinovat Ponta? Fiindcă e premier? Ca Nichita care e vinovat că s-a amorezat şi ca Udrea care-i arestată fiindcă purta pantofi cu toc? Ce minciună ordinară. Iar să-ţi minţi şi propriul copil (la tv), e sub orice critică. În sprijinul "politizării" dosarului său, Ponta citează câteva coincidenţe: declaraţia preşedintelui că "în ce priveşte statul de drept e din ce în ce mai greu de lucrat cu actuala majoritate parlamentară" (ceea ce se vede cu ochiul liber şi au constatat şi ambasadele), modificările la Codul Penal (care i-au alarmat şi pe ambasadori) şi faptul că a fost citat la DNA în ziua când PNL depunea moţiunea de cenzură. Aceste coincidenţe nu înlătură acuzaţiile care i se aduc.

CURIERUL NATIONAL

Sfârşitul jocului pentru ţigări în 2040?

Restricţiile impuse fumatului şi intrarea pe piaţă a noilor produse cu risc redus, prin care se livrează nicotină eliminându-se substanţele nocive rezultate în urma arderii tutunului, ar putea duce la dispariţia ţigărilor clasice în anul 2040, consideră analiştii. Ipoteza a fost avansată la sfârşitul săptămânii trecute la cel de-al doilea Forum Global al Nicotinei de la Varşovia în contextul în care în ultimii ani companiile au investit puternic în cercetare, dezvoltând tot mai multe strategii prin care doresc să furnizeze nicotină, reducând riscul pe care fumatul îl are asupra sănătăţii oamenilor şi a mediului înconjurător. Cele mai cunoscute astfel de produse sunt e-ţigaretele (fie că funcţionează pe principiul vaporizării, fie al aerosolizării), tutunul de mestecat şi dispozitive electronice care încălzesc la temperaturi cuprinse între 220 şi 280 de grade "batoane" de tutun comprimat, procedeu în urma căruia se eliberează nicotina. Studiile de piaţă arată însă că restricţiile impuse fumătorilor în UE şi SUA nu-i pot determina să treacă definitiv la e-ţigarete, de cele mai multe ori aceştia întorcându-se la cele clasice

Exportatorii, victimele unui scenariu scris la Palatul Victoria

Asistăm de aproape doi ani de zile la un halucinant film SF, în care exportatorii sunt victimele amatorismului funcţionarilor din Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT), pe un scenariu scris la Palatul Victoria, spune Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR, copreşedintele Consiliului de Export al României. "Deşi exportul se străduieşte să se menţină ca principalul motor al creşterii economice, fapt consemnat de datele statistice (care plasează România pe locul I în UE din punct de vedere al ritmului de creştere a tranzacţiilor internaţionale), rezultatele sunt departe de potenţialul real şi de capacitatea firmelor din domeniu. Numai anul trecut s-au pierdut exporturi de circa 700 milioane euro faţă de prognoza Comisiei naţionale de specialitate. Şi nu este singura nemulţumire a exportatorilor: faţă de anul 2013 ponderea livrărilor extra-UE a scăzut dramatic, fiind reatins astfel nivelul minim din anul de criză (2009)", a declarat, recent, Mihai Ionescu.

Rodipet şi-a schimbat administratorul judiciar

Tribunalul Bucureşti a desemnat Societatea Românească de Insolvenţă IPURL în locul Consulta 99 SPRL. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs. La 25 martie, principalul creditor al Network Press Concept (fostul Rodipet) - ANAF, care deţine peste 68% din creanţe, a cerut Tribunalului Bucureşti să numească un alt administrator al societăţii debitoare, nemulţumit de rezultatele pe care le-a avut Consulta 99, actualul administrator judiciar. Încă din vara anului 2013, ANAF a cerut administratorului judiciar Consulta 99 să-şi îmbunătăţească planul de redresare a companiei.

România, Bulgaria şi Ungaria, în topul ţărilor UE... privind frauda cu bani europeni

O treime din cazurile de corupţie cu bani din fonduri UE raportate la ora actuală sunt concentrate în cele trei ţări vecine. România este ţara cu cea mai proastă poziţionare, fiind marcată cu roşu pe harta fraudelor cu fonduri europene. Potrivit OLAF, cele trei ţări au şi un randament foarte slab de recuperare a pagubelor. Anul trecut au fost deschise 11 investigaţii în Bulgaria, 13 în Ungaria şi nici mai mult, nici mai puţin de 36 în România, informează euronews.com. Aceste 60 de cazuri menţionate de sursa citată nu reprezintă nici vârful aisbergului privind frauda cu fonduri europene la nivelul UE, deoarece, potrivit Oficiului European Anti-Fraudă (OLAF), anul trecut au fost semnalate 1.417 situaţii suspecte, cel mai mare număr de reclamaţii primite în ultimii 5 ani de organizaţia europeană.

Florin Vodiţă, întrevedere cu Wang Bingnan, ministrul adjunct al comerţului al R.P. Chineze

În perioada 6-12 iunie se desfăşoară la Ningbo-R.P.Chineză, forumul internaţional "Expoziţia pentru Comerţ şi Investiţii China - Ţările din Europa Centrală şi de Est". În data de 7 iunie, cu ocazia participării sale la manifestările de la Ningbo, secretarul de stat pentru comerţ exterior în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, Florin Vodiţă, a avut o întrevedere cu Wang Bingnan, ministrul adjunct al comerţului al R.P. Chineze. În acest context, partea română a solicitat urgentarea procedurii de obţinere a accesului pe piaţa chineză a unor produse agroalimentare româneşti, în special de origine animală.

Bittnet Systems începe un parteneriat cu Citrix

Bittnet Systems, companie de training IT din România, şi-a completat portofoliul de produse de securitate printr-un parteneriat cu Citrix, furnizor american de aplicaţii de securizare şi virtualizarea informaţiilor, lider în industrie la nivel global, potrivit datelor International Data Corporation (IDC). Bittnet a semnat colaborarea în luna iunie a acestui an, potrivit unui comunicat remis redacţiei. Bittnet a devenit partener Citrix în România în vederea diversifi­cării portofoliului de produse şi servicii de securitate şi virtua­lizare oferite clienţilor, apropiindu-se tot mai mult de ideea de one-stop-shop în training-ul IT. Astfel, Bittnet devine partener certificat Silver Citrix Solution Advisor, ceea ce înseamnă că poate oferi clienţilor săi soluţii şi traininguri Citrix. "Citrix este un jucător important din sectorul IT&C la nivel mondial.

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta îi invită pe liberali să-l demită dacă pot

Pe repede înainte, deputaţii jurişti au dat aviz negativ începerii urmăririi penale în cazul premierului. Astăzi, urmează votul în plen. Coaliţia vrea să demonstreze Opoziţiei că deţine majoritatea. Zi plină, ieri, la Comisia Juridică. La ora 11.00, premierul Victor Ponta a intrat în sala de şedinţă. Întrebat dacă va cere să fie audiat, Ponta a răspuns : "bineînţeles", dar nu a stat mai mult de 15 minute, spunând la ieşire că se va întoarce la ora 16.00. "Mâine vreau să fie votul în plen. Nu vreau să tergiversăm. Nu am nevoie să-mi studiez dosarul", a spus el. Decizia PSD de a nu mai tergiversa cazul Ponta şi de a soluţiona, cât mai rapid, situaţia sa, pentru a închide subiectul, i-a luat prin surprindere inclusiv pe liberali. Aceştia doreau să propună ca raportul Comisiei Juridice să fie prezentat azi şi votul să fie dat în plenul de miercuri. Votul în plenul Camerei Deputaţilor va fi, însă, dat, în această dimineaţă, la ora 10.00, aşa cum a dorit PSD.

După patru ani, Credit Europe încă mai încearcă să-şi recupereze banii din Pallady Towers

Credit Europe Bank, subsidiara locală a grupului financiar controlat de miliardarul turc Husnu Ozyegin, a ieşit din nou pe piaţă cu cele 114 apartamente şi structura unei clădiri de birouri din cadrul proiectului Pallady Towers, după ce luna trecută a preluat complexul imobiliar în propriul portofoliu. Dezvoltarea ansamblului Pallady Towers, din zona platformei industriale Policolor, a fost începută în 2007 de şapte investitori islandezi care au cumpărat un teren de circa 11.000 mp pe baza unui credit de 3,2 mil. euro accesat la BCR. Împrumutul a fost refinanţat de Credit Europe Bank în 2008, nivelul creditului ridicându-se la 25 mil. euro. Investitorii s-au angajat să contribuie cu 25% la finanţarea proiectului, dar au rămas fără bani, iar în august 2011 şi-au declarat insolvenţa.

A îmbătrânit în timpul anchetei de 12 ani. Ovidiu Tender: 12 ani şi 7 luni după gratii!

Multimilionarul Ovidiu Tender (58 de ani) a fost găsit, ieri, vinovat în dosarul Rafo -Carom pentru înşelăciune, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat. Judecătorii au decis condamnarea sa la 12 ani şi 7 luni de închisoare. Iniţial, prima instanţă, Tribunalul Bucureşti, îl condamnase pe milionar la 11 ani şi patru luni de închisoare. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă şi a fost dată cu o zi înainte de a se prescrie faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii din acest dosar. Judecătorii au decis ca afaceristul să plătească un prejudiciu uriaş, de 184.690.936 de lei, aproximativ 41 de milioane de euro. Milionarul a fost încarcerat, aseară, la Penitenciarul din Timişoara. Avocaţii lui Tender au declarat că vor contesta "decizia aberantă", care le-a trimis clientul după gratii. Ei spun că vor face plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Anchetă la TVR, după scandalul Ligii Campionilor

Din 90 de minute, TVR a comentat la faţa locului, cu greu, doar 17. Anunţată cu "surle şi trâmbiţe", transmisia live a TVR de la finala Ligii Campionilor, desfăşurată sâmbătă seară, la Berlin, a dezamăgit telespectatorii. Aflaţi acolo, comentatorii Emil Hossu- Longin şi Marian Olaianos au transmis în direct doar primele şapte minute din meci şi ultimele 10 minute ale primei reprize. În rest, partida a fost comentată din studioul de la Bucureşti. Mai mult, în primele şapte minute nu s-a auzit aproape nimic pe post. Din studioul de la Bucureşti s-au invocat "motive tehnice". Surse din TVR, spun că circuitele au aparţinut Telekom care "nu ne mai e prieten". "Surprinzător, în timp ce transmisiunea TVR de la faţa locului era căzută, alt circuit, asigurat de aceeaşi companie, era funcţional", a adăugat un membru al delegaţiei.

Turcii au spulberat visul de sultănie al lui Erdogan

Alegerile legislative de duminică au stopat brutal proiectul său de instaurare a unui regim prezidenţial islamic cu puteri discreţionare. Partidul islamo-conservator al preşedintelui Erdogan a înregistrat o înfrângere usturătoare, pierzând, pentru prima oară după 2002, majoritatea absolută în Parlament. Cu 40,7% din voturi (258 de deputaţi din 550), Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) rămâne cel mai important partid al Turciei, însă prăbuşirea este brutală. După 13 ani, AKP va fi nevoit să formeze un guvern de coaliţie. Preşedintele Erdogan, care s-a implicat în campanie pentru AKP cu Coranul în mână, nu a comentat. De fapt, Erdogan este marele perdant al acestor alegeri. Rezultatul scrutinului este insuficient pentru modificarea Constituţiei şi sporirea atribuţiilor prezidenţiale, care ar fi făcut din el un "Sultan" cu puteri discreţionare.

Bancher: Avem nevoie de inflaţie mai ridicată pentru a trece la euro

Nu e bine să ne ducem către un nivel foarte scăzut al inflaţiei, a declarat luni Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank, într-o conferinţă de specialitate, potrivit Agerpres. "Nu putem să ne ducem şi nu e bine să ne ducem către o inflaţie foarte scăzută, în clipa de faţă. Avem nevoie de un anumit nivel de inflaţie pentru a putea să ne reînscriem în cursa convergenţei reale. Altfel, dacă suntem în această zonă şi nu mai avem pedală ca să putem a accelera...Noi avem nevoie de o creştere economică de peste 4 puncte procentuale şi undeva în zona de 5 puncte procentuale ar fi foarte bine", a afirmat preşedintele executiv Alpha Bank. Potrivit sursei citate, politica monetară a Băncii Naţionale induce în momentul de faţă un nivel scăzut al dobânzilor bancare, iar dobânda medie pentru următoare perioadă este de aşteptat să rămână "în zona pe care o avem astăzi".

JURNALUL NATIONAL

Planurile ASF pentru Astra

Mai multe fonduri de investiţii, printre care unul chinez, negociază achiziţionarea Astra Asigurări. De altfel, pentru a se face această vânzare, prospectul celei de a doua majorări de capital al companiei a fost aprobat recent. Acest prospect va fi un semnal de salvare a companiei, a spus Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). De cât capital este nevoie la Astra se va şti doar la finalul lunii iunie, după ce va fi analizat bilanţul societăţii. În prezent, având în vedere cerinţe l e Solvency II, pilonul doi de pensii, se estimează că este nevoie de încă 800 de milioane de lei. După analizarea bilanţului, în cursul lunii iulie se va afla şi dacă vreunul dintre investitori este realmente interesat de Astra, estima Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, la sfârşitul lunii mai. Autoritatea doreşte să atragă pentru Astra un investitor strategic, respectiv unul care are experienţă în domeniul asigurărilor. Planul a fost întocmit de KPMG Advisory, administratorul special al companiei.

Câţi bani fac angajaţii din Top 5 companii

Angajaţii de la British American Tobacco sunt cei mai productivi dintre salariaţii primelor cinci cele mai mari companii din România. Fiecare dintre ei produce 544.345 de lei pe an. Pe locul doi, se află muncitorii de la OMV Petrom, fiecare realizând anual 102.821 de lei. Un muncitor de la Dacia a adus anul trecut patronilor francezi 26.431 de lei, dar unul de la Rompetrol Rafinare a provocat o pieredere de aproape 845.000 de lei. Ce face diferenţa? Nivelul de automatizare al activităţii, exporturile şi evoluţia externă a industriei au influenţat cât de mulţi bani au adus angajaţii celor mai mari firme locale. Un profit mare per angajat majorează valoarea de piaţă a companiei, atrage investitori şi creează noi investiţii.

NATIONAL

Serviciile secrete internaţionale au declanşat "Bătălia pentru Romania". Se întorc americanii!

In ultimele săptămâni a fost o înghesuiala de nedescris la lins clanţa Ambasadei Germaniei la Bucureşti. Si asta nu doar neapărat datorita instalării "neamţului" la Palatul Cotroceni, cat mai ales in urma anunţatei retrageri a serviciilor secrete americane din Romania. Mai ales ca partenerii noştri strategici de peste Ocean nu au făcut un secret, cel puţin pentru cunoscătorii sistemului, ca ne vor lăsa de acum înainte sub tutela Germaniei. Pentru ca germanii nu au reuşit sa preia in timp util locul liber lăsat de americani, emisarii Berlinului lăsând impresia ca sunt mai degrabă interesaţi de o "pace pragmatica" pe care sa o negocieze cu ceilalţi mari jucători. Iar in ecuaţie au intrat extrem de puternic si serviciile secrete franceze, care joaca nişte cârti importante, mai ales in domeniul economic.

Vanghelie avertizează: Oprea o sa distrugă PSD-ul!

Chiar daca se afla de aproape trei luni in arest preventiv, Marian Vanghelie urmăreşte fiecare mişcare care are loc in PSD. După ce liderul social-democrat a devenit oficial clientul DNA, fostul primar al Sectorului 5 i-a transmis o scrisoare in care ii cere sa apere partidul de atacul lui Gabriel Oprea. Pentru ca are mult timp la dispozitie, Vanghelie nu a fost deloc zgarcit cu vorbele, redactand o epistola fluviu in care aminteste de pericolul pe care Gabriel Oprea il reprezinta pentru partid si pentru Victor Ponta.

PUTEREA

Şatra de romi şi cocoşul somnambul scapă nepedepsiţi

Poliţia Locală din sectorul 2 este plină de zel când îi amendează pe contribuabili. Faţă de etnia romă, organele de ordine publică sunt însă pline de indulgenţă şi compasiune, deşi încalcă legea şi tulbură liniştea publică. O familie de romi a ocupat abuziv un spaţiu dezafectat al unei foste centrale termice de circa 10 ani, dar autorităţile se fac că nu văd şi nu ştiu. Acum romii cresc şi animale de consum, fapt pedepsit de lege. Cocoşul gălăgios deranjează sute de oameni, mirosurile au ajuns până la etajele superioare ale unui bloc, dar toate astea sunt irelevante pentru Aurel Dobrilă, şeful Poliţiei Locale Sector 2. Pe un teren aflat în faţa şcolii 56 din zona Iancului, o familie de romi şi-a stabilit "tabăra" de aproape 10 ani. Faptul a fost tolerat de comunitate, pentru că nu au deranjat până acum vecinii.

Cele mai mari bănci din lume au plătit pentru litigii 306 miliarde dolari

Cele mai mari 16 bănci din lume, între care Bank of America, HSBC şi Deutsche Bank, au plătit pentru litigii peste 200 miliarde de lire sterline (306 miliarde de dolari), din 2010, potrivit unui studiu care contrazice opinia că băncile au depăşit cea mai dificilă perioadă a despăgubirilor post-criză. Studiul anual realizat de CCP Research Foundation din Marea Britanie foloseşte la evaluarea acestor costuri datele autorităţilor de reglementare, rapoarte financiare anuale ale instituţiilor financiare şi alte date publice, relatează "Financial Times". Costul total al amenzilor, acordurilor de închidere a litigiilor şi al provizioanelor, este evaluat la 205,6 miliarde de lire sterline, fiind în creştere cu aproape o cincime faţă de anul precedent. Cele 16 bănci incluse în studiu sunt Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan Chase, Lloyds Banking Group, National Australia Bank, Royal Bank of Scotland, Santander, Standard Chartered, Societe Generale şi UBS.

ROMANIA LIBERA

Protestatarii, ameninţaţi cu închisoarea. Primul pas spre dictatură

Sfidarea Constituţiei, cea a electoratului şi a partenerilor internaţionali nu mai sunt îndeajuns pentru premierul Ponta în bătălia încrâncenată pentru conservarea funcţiei. Ultima "inovaţie", pusă în scenă cu ajutorul vărului prin alianţă de la Ministerul Justiţiei? Ameninţarea cu plângeri penale şi ani de închisoare pentru opoziţie şi oamenii care i-ar putea cere demisia în stradă. Ponta şi-a permis ieri un demers de care nu l-a putut acuza el însuşi pe "dictatorul" Traian Băsescu, atunci când mitingurile USL umpleau străzile: a trecut la ameninţări făţişe la adresa opoziţiei şi a oamenilor care i-ar putea cere demisia.

PNL va discuta cu Klaus Iohannis despre situaţia lui Ponta

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că la întâlnirea de la Cotroceni va ridica şi problema situaţiei lui Victor Ponta, susţinând că această situaţie are "o singură ieşire, fie demisia sau demiterea lui Victor Ponta", relatează Mediafax. Gorghiu a adăugat că Ponta va avea întâlniri oficiale cu reprezentanţii europeni şi nu are legitimitate. Liderul PNL a spus că nu îi va cere nimic preşedintelui, ci îi va expune starea de spirit.

ZIARUL FINANCIAR

Bancarizarea României se va face de acum pe mobil, nu prin sucursale

Băncile mizează pe digitalizare după ce în perioada de criză au tăiat peste un sfert din reţeaua de sucursale. Băncile trebuie să se obişnuiască cu marje de dobândă mici, în condiţiile în care creditele s-au ieftinit puternic, ceea ce înseam­nă că va trebui să umble şi la partea de costuri, iar una dintre direcţiile principale de acţiune va fi digitalizarea activităţii, un proces care va avea ca efect inclusiv creşterea gradului de bancarizare a populaţiei, a fost concluzia bancherilori prezenţi la a patra ediţie a conferinţei ZF Bankers Summit. "Digitalizarea va grăbi bancarizarea populaţiei României. Sistemul bancar românesc va exploata acest lucru, mizăm foarte mult pe introducerea serviciilor de mobile banking", a spus Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank.

"Terenul de joacă" al miliardarilor, la ora bilanţului: Câţi bani au făcut marii petrolişti anul trecut

Numitorul comun al celor mai mari jucători de pe o piaţă de circa 9,5 miliarde de euro cu peste 2.000 de benzinării a fost creşterea profitului, în contextul în care evoluţia vânzărilor nu a produs surprize. În total, cele mai mari cinci companii petroliere din România au înregistrat anul trecut un business de 35,8 miliarde de lei (circa 8 miliarde de euro), un nivel relativ stabil, dar profitul lor cumulat a bifat un avans de peste 30%, schimările remarcabile find evoluţia pozitivă a rezultatelor Rompetrol şi Lukoil. OMV Petrom Marketing, compania care grupează businessul celor 544 de benzinării Petrom şi OMV, conduce detaşat acest clasament, firma având o cotă de piaţă de 34%, potrivit datelor din raportul anual. "Circa 75-80% din vânzările OMV Petrom Marketing se realizează pe segmentul de retail, iar restul pe partea comercială. Este o împărţire a vânzărilor relativ constantă", a explicat Radu Căprău, preşedintele consiliului de administraţie al OMV Petrom Marketing.

Cât ar valora pe bursă Aeroporturi Bucureşti?

Listarea la bursă a 20-30% din acţiunile Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), controlată de statul român prin Ministerul Transporturilor, ar putea aduce în conturile companiei între 400 şi 660 milioane de lei (90-150 mil. euro), potrivit estimărilor ZF. Întreaga companie, cu afaceri de 647 mil. lei anul trecut, ar valora circa 2 mld. lei (450 mil. euro). Statul speră să listeze în acest an operatorul aeroporturilor Aurel Vlaicu (Băneasa) şi Henri Coandă (Otopeni) după ce compania a încheiat 2014 cu un avans semnificativ al veniturilor şi profitului. Afacerile CNAB au crescut cu 11%, la 647 mil. lei, iar profitul net a urcat cu 43%, la 98 mil. lei, pe fondul unui trafic de pasageri în creştere cu 9% faţă de 2013. Ministerul Trans­porturilor deţine 80% din acţiunile CNAB, în timp ce Fondul Proprietatea deţine 20% din capital. Niciun alt stat din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Austriei şi Sloveniei, nu şi-a listat pe bursă principala aerogară naţională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb