REVISTA PRESEI - 09.07.2011

Willy Homner
Revista Presei / 9 iulie 2011

ADEVĂRUL

Nemulţumitului i se ia Bac-ul

Cel puţin 17 elevi care luaseră examenul în primă instanţă şi au încercat să îşi mărească nota au picat examenul după contestaţii. Rata de promovare la nivel naţional a crescut după contestaţii (potrivit datelor aflate la dispoziţia "Adevărul" înainte de închiderea ediţiei) cu puţin peste un procent. Proporţia candidaţilor care au picat Bacalaureatul după contestaţii rămâne aproape neschimbată, la fel cum s-a întâmplat şi în ultimii ani. Mai mult de jumătate dintre elevii care au dat examenul l-au picat, rata de promovare fiind, potrivit datelor deţinute înainte de închiderea ediţiei, de aproximativ 45 de procente şi jumătate. În aceste condiţii, aproximativ 115.000 de candidaţi sunt aşteptaţi la sesiunea a doua, probabil cea mai importantă sesiune de toamnă a acestui examen susţinută vreodată.

Şeful Inspectoratului Şcolar Galaţi face dezvăluiri şoc: "Până acum, diploma de Bac se vindea cu 2000 de euro bucata!"

Doru Rezmeriţă, inspectorul general Şcolar de Galaţi, este cel care a cerut de fapt introducerea camerelor de supraveghere la examenul de Bacalaureat. El afirmă că această măsură a pus capăt fraudelor. În această seară, profesorul Doru Rezmeriţă, Şeful Inspectoratului Şcolar Galaţi, a şocat efectiv prin declaraţiile sale legate de examenul de Bacalaureat. "Eu sunt cel care a propus ministrului Funeriu introducerea sistemului, după ce un sondaj de opinie făcut printre candidaţii de anul trecut a arătat că peste 50% dintre aceştia cred că la Bac se copiază şi că rezultatele sunt astfel trucate. Am implementat sistemul de supraveghere la sesiunea din toamna trecută şi a avut succes", a declarat Rezmeriţă.

Ai lu" Moromete: "Äia de picară Bacu" să vină la coasă, dă-i dracu"!"

Bărbaţii din comuna Moromeţilor, Siliştea Gumeşti, îi acuză de lipsă de interes pe "fii satului" care n-au absolvit Bacalaureatul şi îşi freacă mâinile de bucurie că acum vor avea oameni de luat la coasă. Dacă în romanul lui Marin Preda, Niculae Moromete ar fi făcut orice pentru a merge la şcoală, acum, la peste şapte decenii, copiii din satul său fug de şcoală ca dracu" de tămâie.

Petrom a găsit un mare fâs în Oltenia

Petrom a anunţat că a găsit un zăcământ de gaze care ar putea fi cea mai mare descoperire din ultimii şase ani. Anunţul nu a impresionat cu nimic piaţa de capital, mai ales că până şi oficialii Petrom au avertizat că se pot înşela cu privire la importanţa descoperirii. Cotaţia titlurilor Petrom la Bursa de Valori Bucureşti a scăzut cu 1,48% ieri, cu trei zile înainte ca statul să înceapă vânzarea a 9,84% din companie. OMV Petrom, cea mai mare companie românească, a anunţat joi seară că o sondă de explorare din Oltenia, judeţul Gorj, a găsit o acumulare de gaze la o adâncime de 3.600 de metri, care ar putea reprezenta cea mai mare descoperire pe uscat din România din ultimii şase ani. Deşi comunicatul este presărat cu sintagme de genul "zăcământ semnificativ" sau "cea mai importantă decoperire", cifra anunţată, de 3.100 de barili echivalent petrol (bep) pe zi, este relativ mică. Dacă ne uităm la producţia de gaze a companiei de anul trecut, adică 91.700 de bep pe zi, această cifră înseamnă 3%.

FMI deblochează o tranşă de 3,2 miliarde de euro pentru Grecia

Fondul Monetar Internaţional a anunţat vineri că deblochează a cincea tranşă din împrumutul său pentru Grecia, în valoare 3,2 miliarde de euro, potrivit AFP.

Consiliul de administraţie al FMI a votat pentru a pune această sumă la dispoziţia Atenei, în cadrul împrumutului de 30 de miliarde de euro acordat în mai 2010, scrie Fondul într-un comunicat. Directoarea generală a Fondului, Christine Lagarde, a afirmat că Grecia nu va ieşi din criza în care se află decât dacă creditori privaţi participă la salvarea ei. "Viabilitatea Greciei depinde în mod esenţial de o aplicare viguroasă şi detaliată a programului de ajustare, fără a lăsa loc derapajelor, de continuarea sprijinului partenerilor europeni şi de implicarea sectorului privat", a explicat ea, încurajând guvernul grec să rămână ferm pe poziţii.

Forbes: Pogonaru lansează o ofertă de preluare pentru 59,89% din acţiunile Prodplast

Omul de afaceri Florin Pogonaru va lansa săptămâna vitoare o ofertă de preluare pentru 59,89% din acţiunile Prodplast, potrivit unui anunţ al Bursei de Valori Bucureşti.

Preţul propus de omul de afaceri este de 1,27 lei pe unitate, cu 4,9% peste ultima cotaţie de la BVB, de 1,21 lei. Oferta va fi derulată de trei firme controlate de omul de afaceri, respectiv Central European Financial Services, ECDL România şi Floreasca Development. Operaţiunea va fi derulată în perioada 13 iulie - 2 august şi presupune preluarea unui număr de 10,22 milioane de acţiuni Prodplast, pentru 12,98 milioane lei.

Programul spaţial american s-a încheiat. Ultima navetă Atlantis a fost lansată spre ISS

Naveta Atlantis a fost lansată, vineri, cu o întârziere de câteva secunde, în ultima ei misiune din cadrul programului spaţial american ce ia sfârşit după 30 de ani.

Având patru astronauţi la bord, naveta Atlantis a fost lansată spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) de la Centrul spaţial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral din Florida, în faţa a sute de mii de admiratori, veniţi să asiste la eveniment. Mii de oameni, între care unii au asistat în urma cu 30 de ani la prima lansare de la Centrul Spaţial Kennedy, s-au adunat pentru a urmări evenimentul de vineri. Pe chipul multora s-a putut vedea amărăciune, în special pentru că odata cu încheierea programului spaţial american, dispar 27.000 de locuri de muncă.

Germania renunţă definitiv la energia nucleară

Camera superioară a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat vineri legea prin care Germania devine cea mai mare putere economică ce renunţă la energia nucleară, relatează AFP. O majoritate covârşitoare a reprezentanţilor landurilor au votat în favoarea textului de lege care prevede că exploatarea ultimului reactor nuclear va fi oprită cel târziu în 2022. Un vot favorabil similar s-a înregistrat în urmă cu câteva zile şi în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german. Practic, Germania revine la situaţia de dinainte de 2000, când social-democraţii şi ecologiştii aflaţi în acea vreme la putere au decis renunţarea la energia nucleară.

Controversele din spatele celor doi "însurăţei". Vezi scandalurile în care au fost implicaţi Pandele şi Gabriela Firea

Florentin Pandele a fost acuzat de procurorii anticorupţie în urmă cu trei ani că ar fi permis ridicarea ilegală a unui complex rezidenţial, a fost martor în dosarul Mitrea, pe când Gabriela Firea s-a confruntat cu atacurile fostelor rude şi a fost acuzată că s-a grăbit să-şi refacă viaţa la aproape un an de la decesul soţului.

S-au uitat nepăsători cum prietenul lor se îneca. Poliţia spaniolă i-a arestat

Trei bărbaţi, de naţionalitate română, vor fi judecaţi pentru "omiterea acordării ajutorului" unui prieten de-al lor care s-a înecat într-un lac sub ochii lor, în timp ce ei nu au schiţat niciun gest pentru a-l salva. Garda Civilă din Arganda del Rey (Madrid) a arestat trei persoane pentru omiterea acordării de ajutor. Cei trei arestaţi nu au anunţat pe nimeni de faptul că unul din prietenii lor se îneacă într-un lac, au convins-o pe văduva acestuia că soţul ei a dispărut şi au pregătit "scena morţii" pentru a părea că ei nu au fost acolo, scrie El Mundo.

EVENIMENTUL ZILEI

Isteria anti-Băsescu îl poate face KO pe Lucian Bute

O parte din media românească a politizat gala Bute-Mendy, atacând contractul încheiat de ministerul condus de Elena Udrea şi organizatorul galei de la Bucureşti, firma lui Rudel Obreja, prin care se promovează România ca destinaţie turistică şi brandul naţional turistic. Acest contract  nu are în el nimic oneros sau ilegal, costurile negociate fiind mult sub preţul real al pieţei de publicitate. Există temeri în rândul specialiştilor că această campanie media furibundă ar putea afecta prestaţia lui Lucian Bute în meciul de astăzi. Regretabil este că iniţiatorii ei au pus în umbră marele eveniment, fără a se gândi vreun moment la Lucian Bute, marele sportiv care şi-a dorit atât de mult să boxeze în faţa fanilor din România.

Michael Buffer: "Adversarul nu-i ajunge lui Bute nici până la umeri"

Michael Buffer, cel mai popular maestru de ceremonii din lumea boxului, crede că Lucian Bute nu are rival la categoria supermijlocie. Diseară, gălăţeanul îşi apără centura în faţa lui Mendy. Gala "Campion pentru România" (astă-seară, de la ora 19.45, în direct la Sport.ro), al cărei cap de afiş este duelul dintre românul Lucian Bute, campionul mondial IBF la categoria supermijlocie, şi francezul Jean- Paul Mendy (ora 23.15, în direct la PRO TV), a fost prefaţată, pentru EVZ, de celebrul prezentator american Michael Buffer. Venit în România direct de la Hamburg, unde a fost gazda luptei dintre Vladimir Klitschko şi David Haye, Buffer crede că meciul de la "Romexpo" va fi câştigat de campionul român.

Românii acuzaţi că voiau să o răpească pe Victoria Beckham, victimele unei înscenări "News of the World"

Românii acuzaţi că plănuiau răpirea Victoriei Beckham au fost victime ale unei înscenări a "News of the World", închis acum de autorităţi. Tabloidul "News of the World" - închis de autorităţile britanice - s-a aflat în spatele scandalului în urma căruia trei români au fost arestaţi, în 2002, la Londra, sub acuzaţia că ar fi plănuit să o răpească pe Victoria Beckham, soţia fotbalistului David Beckham şi fostă membră a trupei Spice Girls. Românii au stat opt luni în arest, pentru ca, într-un final, să se dovedească faptul că dovezile furnizate Poliţiei de "News of the World" fuseseră alterate. Publicaţia se află în centrul unui imens scandal legat de interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice ale rudelor soldaţilor morţi în războaiele din Afganistan şi Irak, dar şi pe cele ale apropiaţilor victimelor atacurilor cu bombă din 2005, de la Londra. Tabloidul britanic este parte a imperiului media deţinut de magnatul Rupert Murdoch.

Fiscul a decis cum vor fi verificaţi românii cu averi suspecte. VEZI paşii

Oficialii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au hotărât cum vor fi verificaţi românii care au averi suspecte pe care nu şi le pot justifica. Pentru selectarea persoanelor fizice supuse verificării fiscale prealabile documentare, Fiscul va identifica, evalua şi gestiona riscurile de nedeclarare a veniturilor persoanelor fizice, se prevede într-un proiect de act normativ, elaborat de MFP. Cum identifică autorităţile riscurile? Există mai multe operaţiuni pe baza cărora specialiştii din ANAF vor decide care dintre contribuabili prezintă riscul de nedeclarare a averii: Stabilirea surselor de date; culegerea datelor deţinute de alte entităţi; formalizarea datelor în structura necesară analizei; definirea caracteristicilor persoanelor fizice cu potenţial risc de nedeclarare.

Cum vor fi evaluate riscurile

Evaluarea riscurilor pe care persoanele fizice le prezintă din punct de vedere fiscal se realizează prin mai multe metode. În primul rând, valoarea veniturilor declarate se va compara cu fluxurile de numerar şi cu valoarea creşterii patrimoniale şi a cheltuielilor personale efectuate. În al doilea rând, va fi evaluat riscul de nedeclarare. Riscul de nedeclarare reprezintă diferenţa dintre veniturile declarate de contribuabili şi situaţia fiscală personală. În al treilea rând, se stabileşte riscul minim acceptat de administraţia fiscală. Pentru asta, reprezentanţii Fiscului verifică dacă veniturile se încadrează în diferenţele stabilite în limita prevăzută de Codul de procedură fiscală. Şi rudele contribuabililor cu risc vor fi verificate

Cheful de bălăceală al românilor, o afacere de 125 milioane de euro

Investitorii mizează pe românii care vor să îşi petreacă zilele libere aproape de casă şi construiesc aqua parkuri. Suma totală a proiectelor este de patru ori mai mare decât cea investită până acum în parcurile existente. Cel mai scump parc acvatic se va construi în Bucureşti, în urma unei investiţii de 25 de milioane de euro. Banii provin dintr-un credit bancar (14 milioane de euro), respectiv un credit de construcţii. Aqua Park Blue Ciel, dezvoltat de Bleu Ciel în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement, va fi construit în zona Tineretului, pe o suprafaţă de 5,3 hectare din care 1,7 hectare reprezintă spaţiu verde.

Creditele cu dobânzi promoţionale lovesc din nou

Băncile româneşti au reînceput să scoată pe piaţă împrumuturi cu dobândă mică în primii ani, care se majorează puternic ulterior şi care pot înşela clienţii în privinţa costului total al creditului. Cel puţin două bănci le au în ofertă: CEC Bank, cu un împrumut ipotecar de refinanţare la promoţie şi Banca Transilvania, de asemenea cu un credit ipotecar la promoţie, ambele oferite în lei şi euro. La CEC Bank, dobânda creditului în lei este fixă, de 6,9% în primul an de creditare, după care urcă la 8,49%, în al doilea an, când se transformă în dobândă variabilă, calculată în funcţie de Robor, la care se adaugă o marjă de 3 puncte. Banca Transilvania are un credit cu dobândă fixă de 6,5% în primii doi ani, la lei, care devine ulterior variabilă şi urcă la un nivel de circa 10,15 sau 10,65% din al treilea an.

Un nou stat pe harta lumii: Sudanul de Sud

Cea mai mare ţară africană se împarte între nord şi sud, dând naştere celei de-a 193-a naţiuni. Decizia de separare a fost luată în urma unui referendum, în luna ianuarie, în care 99% dintre cele patru milioane de alegători care s-au prezentat la urne au votat "pentru" independenţă. Scrutinul era prevăzut într- un acord din 2005, menit a pune capăt celor două decenii de război civil, în care au murit 1,5 milioane de oameni. Noul stat va fi bogat în resurse de petrol, dar sărac în infrastructura de exploatare a rezervelor naturale. Va fi unul dintre cele mai slab dezvoltate state ale lumii, cu o populaţie de circa 9,7 milioane de locuitori şi o suprafaţă de 619.745 de kilometri pătraţi.

Nordul dominat de musulmani şi sudul, în care creştinii sunt mai numeroşi, mai au, însă, multe dispute de rezolvat, printre care trasarea unei graniţe între cele două state, împărţirea datoriilor Sudanului şi a rezervelor petroliere.

Vosganian: "România riscă să intre în incapacitate de plată"

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a susţinut, vineri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că Europa este ameninţată de o nouă criză economică în 2012, în faţa căreia România nu are şanse şi riscă să intre în incapacitate de plată. "Pe Europa se adună nori negri. Ar trebui să fim orbi să nu înţelegem că marile cauze ale crizei din 2007 - 2008, anume acumularea deficitelor şi datoriilor publice şi dificultatea de refinanţare, nu s-au diminuat, dimpotrivă, s-au agravat. Aproape că nu există ţară în Uniunea Europeană sau în America de Nord care să aibă, la aceşti parametri, o situaţie mai bună decât în 2007. Diferenţa este că România lui 2011 este infinit mai puţin pregătită decât România anului 2008 să facă faţă crizei. România lui 2011, în faţa unei crize, este pur şi simplu spulberată, va intra în incapacitate de plată", a declarat Varujan Vosganian.

NAŢIONAL

Feriţi-vă de Banca Millennium!

Moody"s a retrogrodat joi ratingul pentru datorii garantate de stat al băncii portugheze Millennium bcp, prezentă şi în România, cu patru trepte, la "Ba2", în categoria nerecomandată pentru investiţii ("junk"), după o decizie similară miercuri în privinţa calificativului de ţară al Portugaliei. Agenţia de evaluare financiară a revizuit joi în scădere ratingurile a alte trei bănci, respectiv Caixa Geral de Depositos, Banco Espirito Santo şi Banco Internacional do Funchal, se arată într-un comunicat al Moody"s citat de Mediafax.

Calificativul "Ba2" pentru datorii garantate de guvern al Millennium bcp are perspectivă negativă. Moody"s evaluează datoriile garantate de stat la nivelul ratingului suveran sau la cel individual al băncii, în funcţie de care este mai ridicat. În cazul Millennium, ratingul a fost aliniat cu cel al Portugaliei.

Gaddafi s-ar retrage dacă fiu-său e lăsat să candideze

Liderul libian Muammar Gaddafi s-a oferit să renunţe la putere dacă fiului său Saif al-Islam i se va permite să participe la alegerile viitoare, susţine cotidianul rus Kommersant, citând o sursă de "nivel înalt" de la Kremlin, relatează Daily Mail, în ediţia electronică. Este însă improbabil ca această condiţie să fie acceptată de Consiliul Naţional de Tranziţie, "guvernul" rebelilor din Benghazi. Purtătorul de cuvânt al lui Gaddafi, Mussa Ibrahim, a dezminţint informaţiile potrivit cărora colonelul vrea să încheie o înţelegere. "Gaddafi nu negociază. Libienii vor muri să îl apere", a declarat el. Curtea Penală Internaţionala a emis un mandat de arestare pe numele lui Gaddafi şi al fiului său pentru crime împotriva umanităţii, inclusiv crimă şi tortură.

Udrea vrea să exproprieze hotelurile lăsate în paragină

Hotelierii de pe litoral care ţin unităţile de cazare în paragină sau închise trebuie obligaţi să desfăşoare activităţi de turism, în caz contrar aceştia urmând să fie expropriaţi, începând cu această toamnă, a declarat vineri la Mangalia ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea. Udrea a precizat că există o lege care permite exproprierea proprietarilor acestor construcţii, dar aceasta trebuie pusă în aplicare împreună cu autorităţile locale. Totodată, ea a afirmat că urmează să aibă loc negocieri cu proprietarii hotelurilor, iar în cazul în care aceştia nu vor reinvesti în reabilitarea lor urmează exproprierile, reabilitarea unităţilor şi reintroducerea lor în circuitul turistic.

Bute adună centurile mondiale ca să le dea pe verighetă!

Campionul Lucian Bute are două mari ţinte în viitorul apropiat: unificarea tuturor centurilor la supermijlocie" şi căsătoria cu Elena Aprozeanu. Lupta cu Jean Paul Mendy reprezintă doar o bornă pe traseul gândit de Lucian Bute pentru următorii ani. Campionul IBF are în plan să urce-n ring pentru unificarea tuturor centurilor cu diamante la supermijlocie. În plan personal, Lucian intenţionează să-şi întemeieze o familie împreuna cu Elena Aprozeanu, femeia alături de care trăieşte o poveste de dragoste de aproape trei ani. În 2009, de Paşte, Lucian şi-a prezentat aleasa părinţilor, petrecând cu toţii, la Pechea, Sfintele Sărbători. Nunta cu Elena va avea loc peste doi, trei ani, naş de cununie urmând a fi Emanoil Savin, primarul din Buşteni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb