REVISTA PRESEI 09.07.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 iulie 2014

ADEVARUL

Populaţia ar putea plăti certificatele verzi pentru industrie

Populaţia ar putea plăti scutirea de certificate verzi pe care autorităţile au acordat-o industriei grele, însă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este instituţia care gestionează sistemul de certificate verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă şi aceasta trebuie să reglementeze cum se face recuperarea, prin legislaţia secundară, a declarat, la Adevărul Live, Constantin Niţă, ministrul Economiei. "Noi ne-am ocupat de lege, în sensul că trebuia să dăm aceste stimulente, Comisia Europeană ne permite lucrul acesta, există un regulament. Am notificat deja Hotărârea de Guvern, deci am parcurs deja toate procedurile necesare pentru acest ajutor de stat, care nu e numai în România, e valabil în toată Uniunea Europeană, având în vedere că preţul energiei are consecinţe negative asupra competitivităţii produselor. Era nevoie de un asemenea act normativ", a spus Niţă. El a adăugat că, în cazul în care această scutire va fi suportată de consumatorii casnici, creşterea facturilor nu va fi una mare.

11 persoane de la MediaPro au fost reţinute

Procurorii Parchetului Capitalei au reţinut ieri 11 persoane după ce dis-de-dimineaţă, poliţiştii au descins la sediile mai multor firme din Bucureşti şi din Ilfov, vizate de anchetatori fiind şi studiourile MediaPro din Buftea, deţinute de Adrian Sârbu. Prejudiciul din dosarul de evaziune fiscală se ridică la 1,5 milioane de euro, potrivit Emiliei Mihai, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei. În urma descinderilor au fost ridicate mai multe documente şi calculatoare. Potrivit unui comunicat emis de Parchet, persoanele reţinute sunt Tudorel Bilciurescu, Valentin Şoachete, Silviu Ştefan Dorobanţu, Roxana Petchi, Ion Tudor, Mihai Vişinescu, Dan Cristian Răileanu, Răzvan Adrian Răduţiu, Vlad Ioan Panaitescu, Elena Calapereanu şi Puiu Prescure. Procurorii susţin că, în perioada 2009 - 2014, persoanele reţinute ar fi conceput şi implementat mai multe circuite financiare în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală.

Ce candidat are prima şansă pentru Cotroceni?

Casa de sondare INSCOP a dezminţit informaţiile potrivit cărora s-ar număra printre institutele care realizează sondaje de opinie pentru PNL, privind candidatul dreptei la prezidenţiale. În plus, ziarul "Adevărul" va publica, săptămâna viitoare, un sondaj realizat de INSCOP, total independent politic, care va arăta cine este candidatul cu cele mai mari şanse să fie ales preşedinte al României. Presa a relatat astăzi că cele trei case de sondare care vor face cercetari pentru PNL sunt Avangarde, Inscop şi Agenţia de Rating Politic. Directorul INSCOP, Remus Ştefureac, a postat imediat pe contul său de facebook un mesaj prin care anunţă că INSCOP nu se află printre casele de sondare ale PNL. "Îmi pare rău ca nu ne-a întrebat şi pe noi cineva pentru a confirma sau infirma sursele care indica INSCOP drept casa de sondaj care va face cercetări pentru PNL. Precizez pe această cale că noi nu am fost contactaţi de vreun reprezentant al PNL în acest scop. Deci, sursele nu sunt bune", arată Ştefureac.

MRU îşi face loc în sondajele dreptei

Mihai Răzvan Ungureanu este la un pas de a intra în partidul lui Vasile Blaga şi ar putea fi inclus în sondajele comune ale PNL şi PDL pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale. La PNL, locurile erau deja ocupate de Crin Antonescu şi Klaus Iohannis. Mai mulţi lideri ai PDL şi Mihai Răzvan Ungureanu şi-au dat întâlnire, luni seară, la un restaurant din Bucureşti pentru a discuta despre o posibilă fuziune între Forţa Civică şi PDL. "Da, am servit masa cu MRU aseară, este senatorul meu de Arad. Cochetăm demult cu MRU să vină în mişcarea unită de dreapta. Acum aşteptăm decizia domnului Ungureanu. Propunerea a fost făcută", a confirmat primarul Aradului, Gheorghe Falcă, pentru "Adevărul". Intrarea lui Ungureanu în PDL ar fi ultima sa şansă să mai prindă trenul spre Cotroceni.

Statul Islamic-cea mai bogată organizaţie teroristă din lume

SIIL, mai nou redenumită SI-Statul Islamic-a ţinut prima pagină a ziarelor din ultimele săptămâni. O lume întreagă a privit cu consternare avansul fulgerător al fundamentaliştilor în Irak, proclamarea unui califat şi impactul pe care aceştia îl exercită asupra securităţii din Orientul Mijlociu. Cu 425 de milioane de dolari furaţi pe 11 iunie din filiala Băncii Centrale din oraşului Mosul, Statul Islamic a devenit, neoficial, cea mai bogată organizaţie teroristă din lume. Spre comparaţie, bugetul anual al talibanilor din Afganistan este estimat a fi undeva între 70 şi 400 de milioane de dolari. Un ofiţer din serviciul de securitate irakian a mărturisit reporterilor de la The Guardian că ultima lovitură a grupului le-a adus acestora un plus de capital de circa 875 de milioane de dolari. Per ansamblu, bugetul pe care Statul Islamic îl are la dispoziţia se estimează a fi între unu şi trei miliarde de dolari.

Reactoare "made in China" la Cernavodă: Chinezii vor să fie şi investitor, şi constructor şi operator pentru reactoarele 3 şi 4

Investitorii de la China General Nuclear Power Group vor să participe atât financiar la proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, cât şi să construiască unităţile în sine şi să le opereze, fiind singurii care oferă acest pachet, a declarat, la Adevărul Live, Constantin Niţă, ministrul Economiei. "Noi tot am căutat investitori, şi pe piaţa Uniunii Europene. Am fost strâmtoraţi şi de tehnologie, pentru că acolo începuseră o tehnologie şi era nevoie numai de tehnologia CANDU, dar şi faptul că n-au fost prea mulţi doritori care să vină să investească în condiţiile pe care le-am pus noi. Este mai complicat: unii doresc numai să construiască, nu să şi opereze, noi am căutat unul care să vină şi ca acţionar - ca investitor, şi constructor, şi operator, deci cumva să facă tot pachetul. Ei sunt singurii care şi-au oferit serviciul. Procedura de transparenţă şi de publicare va fi valabilă pentru toată lumea, va fi un termen în care doritorii îşi vor prezenta oferta, deci nu-i nicio problemă", a spus el. Tehnologia folosită va fi cea canadiană CANDU, grupul chinez perfectând deja acordurile cu canadienii.

Oamenii de afaceri cer naţionalizarea temporară a unor fabrici, pentru a evita închiderea lor

Oamenii de afaceri cer Ministerului Economiei şi Guvernului să stabilească măsuri de menţinere a capacităţilor industriale existente din România, chiar prin naţionalizare temporară a unor companii, pe fondul ultimelor anunţuri privind vânzarea activelor Lafarge şi închiderii fabricii Europharm. "AOAR cere Ministerului Economiei să-şi intensifice analiza situaţiei în care se află industria din România şi să continue adoptarea de măsuri conforme cu interesele economice şi sociale, inclusiv adoptând decizii de naţionalizare temporară a unor companii importante (oţel, medicamente, ciment, utilităţi), chiar prin achiziţionarea temporară a unor pachete minoritare de acţiuni, care să asigure dreptul de a decide strategia acestor companii, în conformitate cu intersele actuale ale economiei", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Totodată, asociaţia sugerează Guvernului să ia notă de modul în care acţionează în acest sens cele mai multe ţări membre UE, precum Polonia, Slovenia, Franţa şi Germania.

BANCHERUL

Romanian International Bank (RIB) isi schimba numele in Idea Bank

Polonezii de la Getin Holding care au preluat la finalul anului trecut Romanian International Bank (RIB) vor schimba numele bancii in Idea Bank, la fel ca al celorlalte banci ale grupului din alte tari unde s-au mai extins: Rusia, Belarus si Ucraina. De asemenea, sediul central al noii banci, impreuna cu dizia de recuperare a creantelor GetBack Recovery, va functiona intr-un sediu nou, Hermes Business Campus, aflat in zona Dimitrie Pompeiu, cartierul Pipera, in nordul Bucurestiului, unde vor lucra in jur de 300 de angajati, potrivit unui comunicat al dezvoltatorului imobiliar Colliers. "În procesul de selecţie a unei locaţii pentru sediul nostru din România, am căutat cu predilecţie un spaţiu în nordul Bucureştiului, care să fie în acelaşi timp reprezentativ pentru sectorul în care operăm", a declarat Rafal Marcin Juszczak, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Getin Holding, potrivit comunicatului. Getin Holding a platit 2,5 milioane euro pentru o banca in pragul falimentului

Nu doar BCR are probleme cu scheletele din dulap, ci si alte trei mari banci: BRD, CEC Bank si Bancpost

Nu doar BCR are probleme cu scheletele din dulap, adica imprumuturile acordate prea usor in perioada anilor de euforie 2007-2008 si care acum nu se mai pot recupera. Alte banci mari, precum BRD, CEC Bank sau Bancpost, au volume importante de credite neperformante, la care se adauga stocuri destul de importante de imprumuturi restructurate, care de asemenea se afla in pericol de a nu mai putea fi platite. Daca luam ca referinta media sistemului bancar in privinta ratei de neperformanta, de 22%, atunci deasupra stachetei se afla trei banci importante: primele doua ca marime din sistem, BCR cu 30% si BRD cu 25%, care impreuna detin peste 30% din totalul activelor sistemului bancar. Acestora li se adauga ale doua banci cu rate ridicate de neperformanta: CEC Bank, a cincea banca dupa marime din Romania, cu o rata a creditelor neperformante de 20% si Bancpost, care incheie top ten-ul clasamentului bancar, cu o neperformanta in jur de 30%.

CURENTUL

Ristea Priboi, încă un securist, încă o ţeapă la bugetul de stat

Una din cele mai oribile creaţii ale Securităţii este torţionarul Ristea Priboi. Înainte de 1989, odiosul Priboi a urmărit, spionat şi torturat români. După '89, a fost cercetat, urmărit penal şi trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie şi economice dar a scăpat basma curată. Problemele sale penale fiind rezolvate, Priboi e back in business. E trader de energie. Acum doi ani, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanţa cumpăra energie electrică fără licitaţie, pe motiv că "produsele pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice" de la firma OET Obedineni Energiini Targovsti OOD Bulgaria. Firma era înregistrată într-un apartament din oraşul Kazanlak, regiunea Stara Zagora şi administrată de un anume Angel Ivanov Bozhilov. Însă compania, deţinută de off-shore-ul United Energy Traders Ltd., era condusă de un consiliu director format din Iordan Iordanov, Ivan KIutevski, Sokmen Dereli şi ... românul Ristea Priboi.

Baconschi: PMP mi-a cerut, cu scandaluri şi insulte, 100.000 Euro ca să mă pună pe locul 3

Încă un intelectual, Teodor Baconschi, elegant o nimiceşte pe mediocra Udrea. Lângă Nuţi au rămas Gelu Vişan şi Cristian Petrescu, intelectuali ca şi ea. Şi deloc lingăi. Pe contul său de facebook, Teodor Baconschi postează câteva precizari pentru cei care sustin ca intelectualii angajati politic "abandoneaza lupta prea usor".

Camerele cu care a fost filmat Mircea Băsescu s-au stricat!

Camerele folosite de Clanul Bercea pentru înregistrarea lui Mircea Băsescu nu sunt funcţionale, susţine avocatul fratelui preşedintelui, Nelu Taşcă. Nelu Taşcă precizează că nu a putut fi expertizată cravata cu care acuzatorii susţin că s-ar fi făcut înregistrările audio-video, pentru că aceasta nu funcţionează. Avocatul consideră că la acest moment expertiza este neclară. "Primele concluzii ale expertului sunt acelea că nu s-a putut verifica datorită lipsei înregistrărilor originale, dacă asupra conţinutului acestora au avut loc intervenţii. Au fost depuse câteva mijloace de înregistrare care nu au putut fi utilizate. Au fost defecte. Şi cravata, şi ceasul", a declarat avocatul lui Mircea Băsescu.

CURIERUL NATIONAL

Autentificare securizată şi automată a identităţii clienţilor

Tatra banka, parte a grupului internaţional Raiffeisen, este prima bancă din Europa Centrală unde clienţii pot fi autentificaţi vocal, pe baza conversaţiei purtate cu agentul din call center. Banca a implementat soluţia de voce biometrică FreeSpeech dezvoltată de Nuance Communication pentru serviciul său de relaţii cu clienţii, tehnologie care oferă o autentificare securizată şi automată a identităţii clienţilor în timpul conversaţiei telefonice cu agenţii băncii. Soluţia de voce biometrică FreeSpeech de la Nuance Communications oferă posibilitatea autentificării clienţilor băncii prin vocea lor, făcând ca întregul proces să fie rapid, sigur şi confortabil. Atunci când apelează serviciul de relaţii cu clienţii al Tatra banka, aceştia poartă o discuţie naturală de 10 până la 15 secunde cu agentul pentru a le fi verificată identitatea după voce. Astfel, clienţii nu mai sunt nevoiţi să aibă asupra lor şi să utilizeze cardul sau token-ul pentru a-şi dovedi identitatea.

ASF vrea să restructureze piaţa

Problemele pe care le au asigurătorii, în special cei care activează pe segmentul RCA, au determinat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să ia o serie de măsuri corective, iniţiind pentru început constituirea unui set unitar de reguli la nivel european care va deveni aplicabil tuturor asigurătorilor, reasigurătorilor şi supraveghetorilor din piaţa internă europeană. Regimul urmează să fie aplicat începând cu 1 ianuarie 2016, după ce jucătorii vor fi implementat planurile de măsuri proprii în vederea tranziţiei la regimul Solvency II, iar în cazul în care ASF va constata decalaje majore, va stabili măsuri corective. Potrivit anunţului făcut ieri de ASF, regimul Solvency II are ca obiectiv principal creşterea protecţiei asiguraţilor prin armonizarea reglementării şi supravegherii sectorului, în scopul amplificării contribuţiei la dezvoltarea economică. Proiectul de lege, supus dezbaterii publice într-o săptămână.

Orgia imobiliară, cafenelele cu pisici şi banii ieftini

Vă plac pisicile? Japonezilor le plac. Cât de mult? Suficient de mult cât să dea 700-1.000 de yeni (echivalentul a 5-7 euro) pentru a se bucura de prezenţa felinelor preţ de o jumătate de oră sau o oră într-o cafenea a pisicilor. Conceptul a apărut în Taiwan când în 1998, în plină criză asiatică, la Taipei a fost inaugurată o astfel de cafenea. Japonezii au importat numaidecât modelul, iar în 2004 la Osaka a fost deschisă o primă cafenea cu pisici. Acum în arhipelagul nipon sunt zeci de asemenea localuri. De ce vii aici? Pentru că îmi plac pisicile!, îţi va răspunde orice muşteriu. Ei bine, dar atunci de ce nu îţi iei una? Aici vine lovitura: Pentru că apartamentul meu este mult prea mic pentru a putea ţine vreun animal. La aproape un sfert de veac de la vârful bulei imobiliare din Ţara Soarelui Răsare, în pofida declinului constant al preţurilor, realitatea este că tinerii abia au acces la zece metri pătraţi. La propriu! Microapartamentele au reprezentat pentru un bun răstimp un trend solicitat arhitecţilor niponi.

Băncile din UE ar putea vinde portofolii de credite "nedorite"

Băncile din Uniunea Europeană (UE) ar putea vinde portofolii de credite "nedorite" de până la 100 de miliarde de euro în acest an, într-un proces de restructurare a operaţiunilor, derulat la presiunea autorităţilor de reglementare, potrivit Financial Times. Instituţiile de credit au finalizat sau au în lucru la jumătatea anului tranzacţii cu astfel de active în valoare de 83 de miliarde de euro, faţă de 64 de miliarde de euro pentru întreg anul 2013, potrivit datelor firmei de consultanţă PwC. Totalul pentru acest an ar putea ajunge la nivelul record de 100 de miliarde de euro, în contextul interesului foarte ridicat din partea managerilor de fonduri de investiţii, a declarat Richard Thompson, partener la firma de consultanţă PwC. În pofida accelerării vânzărilor, acestea reprezintă doar o mică parte din activele non-core de 2.400 de miliarde de euro înregistrate în bilanţurile băncilor europene, potrivit PwC. Totuşi, valoarea tranzacţiilor este în creştere, în contextul interesului investitorilor pentru împrumuturi din zona euro şi al presiunilor exercitate de Banca Centrală Europeană asupra băncilor pentru restructurarea activelor.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum să conduci o ţară când îi oferi pe Gâdea şi Badea ca modele?

Premierul României şi candidatul cu cele mai mari şanse de a deveni preşedinte al ţării i-a lăudat, luni seară, din nou, pe "jurnaliştii" de la Antena 3. Asemenea aprecieri reprezintă o jignire la adresa fiecărui ziarist onest din România şi un semnal îngrijorător pentru modelul de societate propus. "Cred că Antena 3 este un post care va rămâne mult timp lider de piaţă, pentru că are mulţi jurnalişti foarte buni", a spus Victor Ponta în studioul B1 TV. Nu este prima dată când premierul ţării noastre îi măguleşte public pe unii pentru care jurnalismul se traduce în minciuni, zbierăte şi invective la adresa concetăţenilor care nu le împărtăşesc opţiunile politice. "Jurnaliştii foarte buni" în emisiunile cărora premierul ţării noastre participă cu "mare plăcere" l-au prezentat pe judecătorul Cristi Dănileţ ca pedofil pe baza unor imagini în care apărea alături de fiica sa, iar ziarişti şi oameni de cultură respectaţi au fost împroşcaţi cu zoaie pentru că nu corespundeau criteriilor politice şi de frumuseţe ale Antenei 3.

Felix o linguşeşte pe judecătoarea Bogdan, dar o sapă la Curtea Supremă

Patronul Antenelor, una zice şi alta face. În public, el are o atitudine umilă şi laudativă la adresa judecătoarei Camelia Bogdan. În schimb, avocaţii săi fac tot ce este posibil pentru a scăpa de judecata acesteia. Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu (67 de ani), va afla pe 11 iulie dacă va reuşi să mute de la Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Iniţial, Curtea Supremă stabilise pentru 24 septembrie judecarea cererii de strămutare, însă data a fost schimbată la cererea avocaţilor lui Voiculescu. Este vorba de procesul în care Voiculescu contestă condamnarea la 5 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Procurorii DNA cer 12 ani de închisoare. Avocaţii lui Voiculescu au formulat cererea de strămutare a dosarului ICA după ce, la termenul din 1 iulie al procesului, au sesizat faptul că noul preşedinte al completului de judecată, magistratul Camelia Bogdan, nu este imparţial. Judecătoarea a respins atunci opt excepţii procedurale şi două cereri de recuzare şi a decis extinderea sechestrului asigurator pe imobile şi acţiuni.

JURNALUL NATIONAL

Udrea: "M-am implicat personal ca Baconschi să fie pus pe locul 3 al listei pentru europarlamentare. Banii nu s-au dat"

Elena Udrea a declarat, într-o emisiune, la Romania TV, că lui Teodor Baconschi nu i s-au cerut 100.000 de euro pentru ca acesta să fie plasat pe un loc eligibil pe lista partidului la alegerile europarlamentare, dar spune că s-a implicat personal ca acesta să ocupe locul 3 pe listă. "Evident că banii nu s-au dat", a spus Udrea. Aceasta crede că cei care au demisionat din PMP acuzând-o pe ea pentru modul în care conduce partidul încearcă să facă alte aranjamente politice însă fără a se dezice de Traian Băsescu. "Constat că sunt oameni care au fost promovaţi în funcţii de Traian Băsescu, iar când acesta îşi termină al doilea mandat, îşi caută un loc de unde pe viitor să-şi poată continua o carieră politică de succes, speră ei. Neputând să se dezică de preşedinte, cel mai simplu este să găsească o scuză pentru oportunismul lor spunând că pleacă din cauza Elenei Udrea", a spus preşedintele PMP.

CFR Marfă începe restructurarea

Cei 2.500 de angajaţi care vor fi disponibilizaţi vor primi plăţi compensatorii de maximum 24 de salarii. CFR Marfă a început în această săptămână procedurile de disponibilizare a 2.500 de angajaţi, care vor primi preavizele, plecările efective urmând să aibă loc în a doua parte a acestei luni, a declarat Ion Soare, directorul comercial al transportatorului feroviar de marfă. "Se urmează paşii legali. În săptămâna acesta a demarat efectiv procesul de restructurare a celor 2.500 de salariaţi. Oamenii vor pleca, se dau preavize, se urmează paşii legali. Efectiv din firmă probabil vor pleca în a doua parte a lunii iulie", a precizat Soare. Acesta a spus că disponibilizările nu vor afecta contractele actuale CFR Marfă, iar procesul de disponibilizări se va încheia la finalul lunii iulie. CFR Marfă a anunţat la începutul acestei luni disponibilizarea, ca urmare a demarării programului de restructurare şi reorganizare, a unui număr de 2.500 de angajaţi, personal excedentar, care vor beneficia de 12-24 de salarii compensatorii, în valoare maximă de 1.625 lei/lună.

NATIONAL

Razboiul Adrian Sarbu-Victor Ponta, asezonat cu perchezitii la MediaPRO

Loviturile sub centura dintre premierul Victor Ponta si Adrian Sarbu, detinatorul Mediafax Group, continua. Declaratiile spinoase dintre cei doi au fost asezonate de perchezitii la studiourile MediaPRO din Buftea si retineri, actiunile anchetatorilor vizand si perioada in care Adrian Sarbu a condus grupul PRO. Cu cateva ore inainte de descinderea anchetatorilor la MediaPRO, Victor Ponta a afirmat, in cadrul unei emisiuni tv, ca nici Adrian Duicu, nici Petre Toba nu au fost la el in birou, in schimb a fost Adrian Sarbu care i-a spus ca are un control de la ANAF si i-a cerut sa il opreasca, dar premierul i-a transmis ca nu poate face acest lucru.

Gruia Stoica, vanat de moldoveni pentru 12 milioane de euro!

Loviturile judiciare se tin lant pentru miliardarul Gruia Stoica, aflat in stare de arest la domiciliu. Pentru ca, in afara de anchetele DIICOT si DNA, acum a venit si randul Procuraturii Generale din Republica Moldova de a declansa o ancheta penala pentru comiterea de fapte de coruptie impotriva patronului GFR. Inainte de incercarea esuata de preluare a CFR Marfa, pe cand Gruia Stoica se afla la apogeul afacerilor sale, acesta a dat o adevarata lovitura prin adjudecarea, prin intermediul societatii RMAR Pascani, a unui contract privind renovarea a cinci garnituri de trenuri model Diesel D1, fabricate in anii 1980 in Ungaria si apartinand I.S. "Calea Ferata din Moldova". Extrem de interesant este ca banii platiti pentru renovare, aproximativ 12 milioane de euro, ar fi fost suficienti pentru cumpararea a patru garnituri noi, super performante!

Stolojan arunca-n aer fuziunea PDL-PNL

Marele partid de dreapta a pornit cu stangul. Aceasta este concluzia la care a ajuns europarlamentarul Theodor Stolojan, dupa ce a analizat modul in care au decurs discutiile dintre PDL si PNL pana in prezent. Fuziunea este un proiect mult prea mare atat pentru liberali, cat si pentru democrat-liberali, a mai precizat Stolojan, deranjat de faptul ca liderii cele doua formatiuni se impotmolesc in detalii si nu au capacitatea de a privi in perspectiva. "Daca cele doua partide, PNL si PDL, se impiedica de nume, atunci practic, nu merita nici sa faca fuziune, nici alianta si nici sa mai discute de unificarea dreptei", i-a apostrofat europarlamentarul pe colegii sai. Mai mult, acesta este de parere ca daca exista voita, solutiile nu vor intarzia sa apara.

PUTEREA

Un bloc din Capitală a fost construit cu spaţii pentru balcoane inaccesibile

Umorul bucureştenilor, obişnuiţi cu multe, a fost pus recent la grea încercare. Un bloc cu balcoane "ciudate", din cartierul Fundeni, este subiect permanent de glume. Pentru că nu are nici o firmă prin care să ştim dacă imobilul este destinat birourilor sau locuinţelor, oamenii speculează. "Balcoanele" blocului, construit, se pare, de chinezi, sunt subiectul amuzamentului, deoarece sunt amplasate între ferestre şi, lucru nemaivăzut, nu au uşi. Mister, prostie sau greşeală? Sunt întrebări pe care bucureştenii şi le pun după ce văd minunea arhitectonică de pe Şoseaua Fundeni, din sectorul 2, în apropierea Institutului Oncologic. Blocul cu balcoane de decor face senzaţie. Oamenii care l-au văzut exclamă ca în faţa unei minuni supranaturale: "O, Doamne! Ce e asta?!".

Câţi bani trebuie să dea PNL pentru un sondaj de opinie pentru desemnarea prezidenţiabilului: 5.000- 30.000 de euro, tarifele caselor de sondare

Cu o datorie de circa 1.000.000 de euro, liberalii trebuie să scoată din bugetul partidului între 5.000 şi 30.000 de euro, pentru fiecare sondaj comandat pentru desemnarea prezidenţiabilului PNL. Avangarde, Agenţia de Rating Politic şi IRSOP sunt cele trei case de sondare care vor face cercetarea pentru liberali, a declarat pentru PUTEREA un senator PNL. În plus, cei responsabili din partid de întocmirea sondajelor sunt Dan Motreanu, Eduard Hellvig, dar şi Marian Petrache. Cel mai probabil, costul pentru un sondaj va depăşi 15.000 de euro, întrucât un lider de filială PNL a declarat pentru PUTEREA că organizaţia pe care o conduce a dat 10.000 de euro pentru o cercetare la nivelul judeţului pentru alegerile parlamentare din 2012. Unul dintre reprezentanţii celor trei case de sondare a declarat pentru PUTEREA că există discuţii cu PNL, dar nu a vrut să confirme, oficial, colaborarea cu liberalii.

ROMANIA LIBERA

"Vinovaţii necunoscuţi" care ne scot milioane de euro din buzunar

Sume uriaşe sunt plătite anual de la bugetul de stat pentru despăgubiri, în urma unor hotărâri ale CEDO sau ale instanţelor locale. Funcţionarii direct vinovaţi sunt rareori sancţionaţi, statul făcând eforturi minime pentru a-i trage la răspundere şi a-şi recupera prejudiciul. La mijlocul lunii trecute, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a plătit o despăgubire-record: un milion de euro. Ca urmare a unei decizii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, tânăra Elena Ghegeliu, care şi-a pierdut braţul într-un accident rutier, a încasat suma respectivă după mai bine de şapte ani de procese cu statul. Accidentul în urma căruia femeia şi-a pierdut mâna dreaptă s-a produs în 2006, din cauza unor elemente de siguranţă a traficului rutier montate greşit. Cine anume se face direct vinovat de instalarea greşită a parapetului? A fost greşeala unui muncitor neglijent? Sau a unei firme care administra bucata respectivă de drum? A fost sancţionat vreun funcţionar sau director din CNADNR?

Amar General, fratele lui Bercea Mondial, REŢINUT de poliţie

Fratele lui Bercea Mondial, Vasile Anghel, şi primarul unei comune doljene au fost reţinuţi, marţi seară, pentru 24 de ore, în urma unor descinderi în judeţele Dolj şi Olt, fiind suspectaţi că au înşelat statul cu peste 360.000 de lei, informează Mediafax. Cei doi vor fi prezentaţi, miercuri, instanţei, cu propunerea de arestare preventivă. Vasile Anghel, "Amar General", fratele lui Bercea Mondial a fost audiat, marţi, la sediul IPJ Dolj, el fiind acuzat de afaceri ilegale cu primării. La audieri a fost dus şi primarul comunei Daneţi, precum şi un angajat al primăriei. "În această dimineată, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj au efectuat cinci percheziţii domiciliare pentru documentarea activităţii infracţionale într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals.

Giganţii bancari, măcinaţi de procesele cu clienţii

Cele mai importante grupuri financiare din Europa au cheltuit sume de peste cinci ori mai mari decât profiturile obţinute, pentru a rezolva disputele juridice în care au fost implicate. Despăgubirile plătite clienţilor deţin o pondere importantă. Marile bănci europene se vor confrunta cu costuri juridice suplimentare de 50 miliarde de dolari deoarece încearcă să ajungă din urmă băncile din SUA, conform analiştilor Morgan Stanley, transmite Bloomberg. Creditorii europeni, care au acumulat costuri juridice în valoare de peste 80 miliarde de dolari în perioada care a trecut de la izbucnirea crizei financiare globale în 2009, vor avea nevoie în total de 130 miliarde de dolari pentru soluţionarea unor procese şi anchete, susţin analiştii de la Morgan Stanley, care estimează că băncile americane, care până acum au făcut provizioane de 125 miliarde de dolari, ar putea avea nevoie de încă 25 miliarde de dolari.

ZIARUL FINANCIAR

Topul sistemului bancar la sfârşitul lunii mai. Într-o industrie care nu-şi găseşte direcţia, chiar şi menţinerea cotei de piaţă devine o mare victorie

BCR, Banca Transilvania, Raif­feisen, ING şi Alpha Bank aveau la sfârşitul lunii mai cote de piaţă după active mai mari faţă de nivelurile la care încheiaseră 2013, însă numai Raiffeisen a avansat în clasament, ocupând locul al patrulea în locul UniCredit Ţiriac Bank. Cea mai mare bancă de pe piaţă, BCR, a câştigat 0,3 puncte procentuale la cota de piaţă după cinci luni din 2014, revenind la 17,8%, însă efectele relansării producţiei de credite de retail ar putea fi înghiţite de pro­cesul de curăţenie accelerată la nivelul portofoliului de neperformante. BRD încă patinează după efortul de restructurare şi provizionare de anul trecut, în timp ce Banca Transilvania a bifat şi pragul de 9% cotă de piaţă. Raiffeisen, una dintre puţinele bănci care au traversat criza menţinându-şi profitabilitatea, şi-a conservat câştigul de cotă de piaţă din 2013 şi a trecut pe locul patru, cu o cotă de 7,4%, întrecând banca de stat CEC Bank, care înregistrează o erodare uşoară, dar şi UniCredit, care a alunecat pe şase după ce şi-a pierdut repede avansul câştigat în 2013.

Fondul Proprietatea accelerează spre lichidare

Fondul a scos la vânzare pachetul de 13,5% din acţiunile Transelectrica (TEL), evaluat la 231 milioane de lei (53 milioane de euro). Lichidităţile din conturile fondului ar urca astfel la aproape 2 miliarde de lei. Acţiunile Transelectrica, operatorul reţelei naţionale de transport energie, au scăzut cu până la 5% în şedinţa de ieri, la un preţ de 22,2 lei/titlu, după ce FP a anunţat marţi dimineaţă că are de gând să vândă până la 9,89 milioane de acţiuni Transelectrica în cadrul unui plasament privat accelerat. Tranzacţia vizează întreaga participaţie deţinută de fond, de 13,49% din capitalul Transelectrica. La preţul de luni, de 23,38 lei/acţiune, pachetul scos la vânzare valorează 231,2 mil. lei. Pe de al­tă parte, acţiunile FP au avansat uşor până la un preţ de 0,852 lei/titlu în şedinţa de ieri.

Administratorii bursei şi-au încasat bonusurile sub formă de acţiuni BVB

Şase din cei nouă membri ai consiliului Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au cumpărat un pachet cumulat de 1.600 de acţiuni BVB în valoare de 46.400 de lei în această lună. Achiziţiile fac parte din programul de acordare de bonusuri administratorilor: aceştia primesc cash 7.400 lei, echivalentul a două indemnizaţii lunare, cu care trebuie să cumpere acţiuni la BVB. Mai exact, în perioada cuprinsă între 4 şi 8 iulie preşedintele BVB Lucian Anghel a cumpărat 245 de acţiuni la un preţ de 30,48 lei/titlu, Robert Cosmin Pană, secretar general al consiliului BVB, a cumpărat 241 de acţiuni la un preţ de 30,54 lei/titlu. Stere Farmache, fostul preşedinte al BVB, a cum­părat 245 de acţiuni BVB în mai multe şedinţe, la un preţ de circa 30,5 lei/titlu. Narcisa Oprea a cumpărat 310 acţiuni, iar Octavian Molnar a cumpărat 250 de acţiuni. Valerian Ionescu a cumpărat 255 de acţiuni la un preţ de 29 lei/titlu. În medie, pachetul cum­părat de administratorii BVB a fost de 220 de acţiuni în valoare de circa 6.600 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb