REVISTA PRESEI 09.12.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 decembrie 2014

ADEVARUL

Iohannis confirmă: scriitoarea Tatiana Niculescu Bran va fi purtătoarea sa de cuvânt

Scriitoarea Tatiana Niculescu Bran a publicat, pe contul său personal de Facebook, un anunţ în care subliniază că preşedintele ales, Klaus Iohannis, i-a propus să fie purtătoarea sa de cuvânt. La scurt timp, preşedintele ales Klaus Iohannis a confirmat informaţia pentru site-ul jurnalistan.ro. Scriitoarea Tatiana Niculescu Bran a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. A fost redactor la Radio BBC World Service, în perioada 1995-2004 şi, ulterior, a condus biroul BBC World Service de la Bucureşti. În 2006 a publicat "Spovedanie la Tanacu", urmat, în 2007, de "Cartea Judecătorilor". Acelaşi volum a inspirat de asemenea filmul "După dealuri" ("Beyond the Hills"), în regia lui Cristian Mungiu, film dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012.

Ce înseamnă pentru fiecare dintre noi cea mai lunga perioada fără soare din ultimii 31 de ani

De aproape 30 de zile, Bucurestiul a fost acoperit de un val de nori care a transformat orasul intr-o zona gri, mohorata, cu oameni tristi la tot pasul. Fenomenul nu este neaparat neobisnuit pentru perioada de iarna, dar meteorologii spun ca este cea mai lunga perioada fara soare din ultimii 31 de ani. Iar efectele se simt asupra organismului. Suntem predispusi la asa-zisa despresie sezoniera, spun psihologii. Cristina Fulop, psiholog: "Este vorba despre faptul ca, scazand lumina naturala, se modifica secretiile din creierul nostru. Aceste schimbari la nivelul creierului produc modificari si in starea noastra fizica, si la nivel comportamental. Nu ne organizam la fel de bine, avem tendinta de a amana anumite lucruri." Rodica Tanasescu, medic de familie: "Femeile risca accentuare a procesului de osteoporoza, iar la copii - rahitism." Pentru a combate aceasta stare de depresie, specialistii ne recomanda sa mancam multe fructe, legume si lactate, dar si ciocolata si banane.

Ce legătură există între seismele din Vrancea şi sondele de gaz

Doză cutremure de suprafaţă, unul de 5,7 grade pe scara Richter şi altul de 4,4 grade Richter, au avut loc în zona Vrancea, într-un interval de 15 zile, iar pe reţelele de socializare circulă speculaţii privind o presupusă legătură între seisme şi prospecţiunile geologice. Teoria este infirmată categoric de directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu. Specialistul a declarat pentru Ziarul de Vrancea că "sondele de exploatare pentru petrol şi gaze ajung în cazuri excepţionale la 4 kilometri adâncime. Categoric nu au nicio legătură", a spus Gheorghe Mărmureanu, seismologul apreciind pe pagina sa de Facebook că "această activitate a scoarţei terestre este normală şi nu e cazul să ne îngrijorăm". Acum mai bine de un an, localnicii din comuna Fitioneşti au reclamat faptul că în zonă au avut loc mai multe explozii şi casele şi se dărâmă din cauza prospecţiunilor care au loc în zonă. Oamenii s-au plâns că au parte de zgomote şi trepidaţii, că pereţii caselor le-au crăpat, iar fântânile au secat.

Casă, maşină şi plasmă din ajutorul social încasat în Anglia

Ion Lazăr, în vârstă de 36 de ani, din comuna doljeană Argetoaia, susţine că şi-a renovat casa în totalitate cu banii primiţi ca ajutor social în Marea Britanie. Bărbatul lucrează cu ziua în construcţii şi la strângerea fierului vechi. Maria Lazăr, în vârstă de 33 de ani, din comuna doljeană Argetoaia, povesteşte că soţul său a plecat la muncă în străinătate în momentul în care au fost ridicate restricţiile privind piaţa muncii pentru România. Femeia recunoaşte că Ion Lazăr trimite bani acasă la cei trei copii, iar într-un an de zile a reuşit să strângă şi suma de 2.500 de lire pentru reabilitarea imobilului. Ion Lazăr a povestit pentru Channel 5 şi Daily Express că este foarte uşor să obţii ajutor social în Anglia. "Îmi dă o casă gratuit, îmi dă bani, îmi dă de toate. Sunt foarte fericit pentru că în Anglia am făcut aceşti bani. Ce poţi spune - mulţumesc Anglia, m-a ajutat. Am tot ce îmi trebuie acum. Cred că în doi sau trei ani voi face 60.000 de lire sterline, poate şi mai mult", afirmă în prezent Lazăr, potrivit Daily Express.

Atac la salariul minim: 33 de economişti, manageri şi profesori cer Guvernului să nu majoreze acest venit

Argumentând că majorarea salariului minim propusă de Guvern pentru 2015 ar fi o măsură "antieconomică şi antisocială", un grup format din 33 de economişti, manageri şi profesori ori cadre universitare cere, într-o scrisoare deschisă, renunţarea la această intenţie. Măsura creşterii salariului minim pe care o doriţi implementată în 2015 este distructivă pentru economie şi afectează bunăstarea celui mai sărac segment al forţei de muncă. "Salariul minim instituie o prohibiţie: îi împiedică pe angajatori să colaboreze cu persoanele slab calificate, precum tinerii fără experienţă, în situaţia în care productivitatea muncii acestora este inferioară salariului stabilit în mod artificial prin lege. În consecinţă, fixarea unui nivel minim al salariilor mai sus decât cel determinat de realitatea economică duce la descurajarea cererii de muncă (din partea angajatorilor), la creşterea şomajului şi a economiei subterane." Ilie Şerbănescu: "Ei, cei 33, sunt trădători de neam şi ţară dacă au cerut Guvernului să nu mai mărească salariul minim pe economie. Capitalul străin a venit în România şi a luat tot. Singura modalitate să se mai aleagă şi românii cu ceva este creşterea salariilor".

Radu Mazăre, în conflict de interese. Primarul Constanţei a acordat contracte partenerului Sorin Strutinsky. ANI sesizează DNA

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la posibila săvârşire de către Radu Mazăre, primarul Constanţei, a infracţiunii de conflict de interese. În calitate de reprezentant al municipiului Constanţa, Mazăre a semnat cinci contracte şi un acord cadru (cu cinci contracte subsecvente) încheiate între Primăria Constanţa şi două societăţi comerciale (S.C. Conpress Holding S.R.L. şi S.C. Soti Cable Neptun S.R.L.), care îl au ca asociat pe Sorin Gabriel Strutinsky, cu care Radu Mazăre se află în relaţii comerciale în alte opt societăţi comerciale.

Cătălin Chelu, dat în urmărire internaţională de aproape trei luni, a murit într-un spital din Siria

Potrivit unor surse neoficiale din anturajul omului de afaceri gălăţean, citate de jurnalulbucurestiului.ro acesta ar fi murit aseară într-un spital din Siria. După cum se ştie miliardarul era grav bolnav şi după primirea condamnării definitive dispăruse din ţară, zvonurile indicând noua lui reşedinţă în Transnistria sau Siria. Ştirea a devenit virală în această după-amiază în mediul online. Potrivit unor apropiaţi ai afaceristului gălăţean, Cătălin Chelu (47 de ani) avea mari probleme de sănătate. El fusese diagnosticat cu o boală gravă de inimă şi era înscris pe o listă de aşteptare pentru un eventual transplant. Omul de afaceri era dat în urmărire internaţională din prima decadă a lunii septembrie. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-a condamnat, pe 8 septembrie, pe Chelu la şase ani de închisoare după ce acesta ar fi încercat să mituiască fostul secretar de stat în Ministerul de Interne Dan Valentin Fătuloiu.

BANCHERUL

Romanii nu vor sa-si faca pensii private, chiar daca sunt scutite de impozit si le asigura un venit sigur la batranete

Chiar daca atat angajatii cat si firmele sunt scutite de impozitele aferente unei contributii de 400 de euro anual pentru o pensie privata facultativa (Pilonul III), putini romani sunt atrasi de aceasta facilitate care le-ar permite sa-si asigure un venit important si sigur la batranete, suplimentar pensei de stat. "De vina sunt salariile mici, precum si mentalitatea romanilor de a trai pe termen scurt, preferand sa cheltuie azi putinii bani pe care-i au decat sa economiseasca pe termen lung pentru a-si asigura o pensie decenta", crede Marius Popescu, directorul general al ING Asigurari de Viata, care detine aproape jumatate (45%) din piata pensiilor private facultative din Romania. Cei care si-au facut o pensie privata depun lunar o suma de aproximativ 100 de lei in medie, ceea ce inseamna in jur de 300 de euro anual, adica sub valoarea deducerii fiscale de pana la 400 de euro, precizeaza Popescu. Doar 336.456 de romani au o pensie privata facultativa, conform ultimelor statistici publicate de ASF. Valoarea activelor nete înregistrate de fondurile de pensii private a fost de 976,27 milioane lei (221 milioane euro). Valoarea medie a unui cont în Pilonul III a fost de 2.902 lei (aproximativ 658 euro).

CURENTUL

INSCOP: problemele la votul din diaspora i-au adus în plus 22,5% lui Iohannis în ţară

Problemele apărute la votul din diaspora au influenţat atât prezenţa, cât şi opţiunea de vot în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale, arată un sondaj realizat de Inscop Research. Din totalul populaţiei care declară că s-a prezentat la vot, 26,8% susţin că problemele apărute la secţiile de votare din străinătate i-au determinat în mare măsură să meargă la urne, 9,8% spun că au fost determinaţi să se prezinte la vot doar în mică măsură de aceste evenimente, în timp ce 52,3% spun că problemele de la secţiile de vot din străinătate nu au contribuit deloc la decizia lor de a veni la vot. În ceea ce priveşte opţiunea de vot, din totalul populaţiei care declară că s-a prezentat la vot, 22,5% spun că opţiunea lor politică a fost determinată în mare măsură de votul din străinătate, 20,1% arată că opţiunea lor a fost determinată în mică măsură de aceste probleme, în timp ce 55,9% spun că aceste situaţii nu au contribuit deloc la opţiunea lor de vot.

Altfel - de Tia Şerbănescu

Ponta nu pare să realizeze în ce situaţie se află aşa că a recurs la victimizare: "FMI se descarcă pe guvern ca pe elevul din ultima bancă". Păi, acolo stă. Ponta nu pare să fi fost premiant niciodată. Ghiţă s-a declarat încrezător că "Ponta va reforma partidul şi-i va da o direcţie nouă" - deşi el personal îşi face un nou partid de stânga întrucât are "altă viteză" decât PSD. Vitezomanii lui Ghiţă ar fi tinerii de prin cluburi. Ei ar alcătui avangarda, motocicliştii care deschid coloana oficială lui Ponta. Puterea e singura iubire a lui Ponta. De dragul ei e în stare să se prefacă în reformator, anticorupt, antibaroni şi chiar antiPonta. Adică să recurgă la alt set de minciuni. Să mintă "altfel" căci acesta e cuvântul zilei, preluat papagaliceşte de la "altfel de politică" a lui Iohannis. Văzând ce succes a avut cuvântul, politicienii s-au adaptat rapid. Vreţi altfel? Ce mare lucru? Schimbăm etichetele şi vă dăm "altfel" pe săturate: "un partid altfel", "iarna asta facem urările altfel". Vom avea brazi altfel, porci altfel, cârnaţi altfel, corupţie altfel, baroni altfel.

CURIERUL NATIONAL

Procurorii atacă dosarul "Vineri 13" de la SIF1

Ghinion! Tranzacţii bursiere realizate vineri, 13 septembrie 2013, cu acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) şi documentate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ca fiind manipulare de piaţă par a fi un punct solid de plecare pentru o anchetă derulată de instituţiile specializate în combaterea crimei organizate. Procurorii acuză conducerea SIF1 de a se fi constituit într-un grup infracţional organizat vizând ob­ţinerea de sume de bani din patrimoniul acestei societăţi de investiţii financiare şi SIF Muntenia (SIF4), prin delapidarea acestora. Fondurile erau sustrase prin intermediul unor societăţi nerezidente (offshore) controlate de către membrii grupului direct sau prin persoane interpuse, afirmă un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infrac­ţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) postat ieri dimineaţă pe portalul instituţiei. Acţiunile SIF1 şi SIF4 au fost ieri suspendate de la tranzacţionare după notificarea ASF.

Discuţiile climatice ONU preconizează schimbări majore în industria energetică

ExxonMobil şi Shell ar înceta să existe în forma curentă în 35 de ani potrivit măsurilor pe care negociatorii ONU le au în vedere în cadrul pactului climatic global cu caracter juridic obligatoriu care urmează să fie finalizat la Paris, anul viitor. Petrolul şi gazele produse de aceste companii şi cărbunele extras de grupuri, cum ar fi Rio Tinto, ar trebui să fie eliminate până în 2050 într-o singură propunere în cadrul discuţiilor climatice ONU de la Lima din această săptămână, care are ca scop netezirea drumului pentru realizarea Tratatului de la Paris. O altă opţiune ar permite astfel de combustibili fosili să fie folosiţi, dar numai dacă ţările ar putea asigura "emisii nete zero până în 2050", notează Financial Times. Cu alte cuvinte, toate emisiile de dioxid de carbon produse atunci când combustibilii fosili sunt arşi ar trebui să fie stocate în subteran sau compensate prin măsuri cum ar fi plantarea în număr mare de copaci.

Excedentul Chinei înregistrează un nou record

Excedentul comercial al Chinei a urcat la un nivel record în luna noiembrie, după o scădere neaşteptată a importurilor de ţiţei neprelucrat şi altor materii prime. Transporturile de peste mări au crescut cu 4,7% faţă de anul precedent, având o lipsă de 8% din estimarea medie a unui sondaj Bloomberg. Importurile au scăzut cu 6,7%, în comparaţie cu previziunile unei creşteri de 3,8%, lăsând un excedent comercial de 54.47 miliarde de dolari, a declarat ieri administraţia vamală. Scăderea preţurilor petrolului la minimul ultimilor cinci ani oferă Chinei un dublu beneficiu, având în vedere confruntarea liderilor cu cea mai slabă extindere într-o generaţie. Declinul ar putea stimula creşterea economică şi ar putea păstra inflaţia la un nivel suficient de lent pentru a da posibilitatea continuării relaxării, după ce luna trecută a fost tăiată rata dobânzii.

Economiştii avertizează: Asistăm la o sinucidere economică

Presiunea fiscală pusă tot mai puternic pe mediul de afaceri riscă să alunge capitalul din România şi să asistăm la o adevărată sinucidere economică, avertizează economiştii de la compania de business information şi credit risk management KeysFin, într-o analiză privind evoluţia fiscalităţii din România din 2004 şi până în prezent. Astfel, cu cât statul a pus mai multă presiune pe mediul privat, cu atât gradul de rezistenţă fiscală a crescut, adică statul a adunat, procentual, mai puţini bani. Aceasta este principala concluzie care reiese din datele statistice. Gradul de colectare al principalelor taxe şi impozite a scăzut în ultimii 10 ani de la 66% în 2004 la 56% în prezent, iar încasările din TVA s-au redus în acest interval cu 7%, de la 47% la 40%, contribuţiile din asigurări sociale cu 6 procente, de la 85% la 79%, iar cele din impozitul pe profit cu 5%, de la 85% la 80%.

EVENIMENTUL ZILEI

Soţul deputatei Andreea Paul Vass, 50 de contracte cu statul

Marea problemă a recentelor retrocedări scandaloase este preţul supraevaluat al acestor imobile. O parte din aceste evaluări au fost făcute de firma "Romcontrol SA". Despre această societate, senatorul independent Valer Marian susţine, într-o interpelare depusă la Parlament, că a obţinut sume importante de la Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) din activitatea de evaluare a imobilelor care urmau a fi retrocedate. "RomcontrolSA" prestează, printre altele, şi servicii de "evaluare proprietăţi imobiliare". Potrivit interpelării senatorului Marian, "în perioada 2009 - 2012 (...) firma SC Romcontrol SA Bucureşti a încasat cea mai mare sumă de bani de la ANRP, pentru evaluări efectuate în dosare de retrocedare, dintre cei 115 evaluatori acreditaţi (persoane fizice sau persoane juridice)". Cristian Paul a precizat că la momentul semnării contractului nu era în firmă, nu o ştia pe soţia sa şi că se doreşte atragerea discuţiei în zona politică.

Klaus Iohannis a anunţat când va da publicităţii lista echipei cu care merge la Cotroceni

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a anunţat într-o postare pe Facebook când va face publică lista persoanelor care vor face parte din echipa cu care va lucra în mandatul său de la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis a confirmat faptul că scriitoarea Tatiana Niculescu Bran va fi purtătorul său de cuvânt, adăugând faptul că lista completă a echipei sale va fi anunţată săptămâna viitoare. "Tatiana Niculescu Bran va fi purtătorul meu de cuvânt ca Preşedinte al României, începând cu data de 21 decembrie. Lista integrală a echipei care mă va însoţi la Cotroceni va fi dată publicităţii săptămâna viitoare", a scris pe Facebook preşedintele ales al României. Klaus Iohannis se află într-o vizită privată în SUA. El a plecat din România în data de 4 decembrie şi urmează să se întoarcă joi, 11 decembrie.

CARACATIŢA SIF. Spălare de bani prin Bursa de Valori

Procurorii DIICOT cercetează trei tranzacţii suspecte care au fost efectuate prin Bursa de Valori Bucureşti pe 12, 13 şi 16 septembrie 2013. Numai în două dintre aceste zile - 13 şi 16 septembrie - au fost tranzacţionate acţiuni în valoare de 50 de milioane lei, adică peste 11,1, milioane de euro. Anchetatorii explică că grupul infracţional care a prejudiciat SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia a acţionat în perioada 2012-2014. Sumele ilegale au fost transferate prin intermediul mai multor offshore-uri, în mod direct sau prin interpuşi. Capii afacerii s-au folosit de firme străine şi româneşti la care asociaţi au fost diferiţi avocaţi. Unul dintre cei anchetaţi, spun surse judiciare, ar fi avocatul Nicolae Mergeani, cercetat pentru spălare de bani în dosarul lui Viorel Hrebenciuc. Anchetatorii au efectuat, ieri, 31 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Arad. La audieri, urmau să ajungă 25 de persoane. Unul dintre ei este Gheorghe Bîlteanu. În timpul audierii, o ambulanţă a fost chemată la sediul DIICOT, după ce acesta a acuzat probleme cu tensiunea. Alt audiat a fost Gheorghe Filimon, director general al SAI Muntenia Invest. Toţi sunt acuzaţi de manipulare a pieţei de capital, delapidare şi spălare de bani.

Dezvăluirile EVZ, confirmate de Oprescu: Liviu Dragnea a blocat unirea ELCEN cu RADET

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a confirmat dezvăluirile făcute de "Evenimentul zilei": ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, s-a opus aprobării unirii ELCEN-ului cu RADET în ultima şedinţă a Guvernului, ca să se răzbune pe Vanghelie. EVZ a dezvăluit, joia trecută, faptul că în PSD s-a decis să nu se mai voteze unirea celor două instituţii, pe motiv că majoritatea aleşilor generali este controlată de proaspăt exclusul Marian Vanghelie. El ar fi putut astfel decide vânzarea energiei termice de la ELCEN. Oficial, Dragnea a cerut lămuriri, deşi la Guvern s-au depus toate documentele, potrivit reprezentanţilor Municipalităţii. "Ministerul Dezvoltării mi-a cerut pe sistemul de avizare să prezentăm un plan de viitor, care sunt riscurile, matricea de risc şi aşa mai departe. Le-am făcut, le-am prezentat", a spus Sorin Oprescu.

Grecia rupe lanţul austerităţii

Pentru prima dată, în ultimii cinci ani, Atena adoptă bugetul fără a mai lua în calcul condiţiile drastice impuse de creditorii externi. Parlamentul Greciei a adoptat, ieri dimineaţă, bugetul pentru 2015, fără să se consulte cu creditorii săi internaţionali, un gest considerat sfidător, pentru că dezvăluie tensiunile tot mai mari în privinţa ieşirii cu bine din programul de împrumut de 172 de miliarde de euro. După câteva săptămâni de negocieri, Grecia tot nu a ajuns la un acord cu creditorii săi în privinţa condiţiilor pentru a primi un ajutor de 7 miliarde de euro, care ar susţine ţara să se întoarcă pe pieţele internaţionale de capital.

JURNALUL NATIONAL

CE VA CÂNTA SOŢUL CRISTINEI RUS LA DIICOT? Conexiuni periculoase cu AFACEREA BICA - STELIAN - COCOŞ

Scandalul financiar în care apare Dragoş Bîlteanu, soţul vedetei din showbiz Cristina Rus, a pornit în urma unor tranzacţii bursiere suspecte derulate în anul 2013. Presa economică a relatat pe larg operaţiunile de mare randament efectuate între ROMENERGO şi SIF Banat Crişana, care au dus la o finanţare din condei de peste 15 milioane de euro în favoarea grupului condus de Bîlteanu. Acesta a reuşit să preia controlul SIF Banat Crişana şi acum printre cei interogaţi se află şi membri ai Consiliului de Administraţie - care a avut în componenţă pe libanezul El Lakis Najib, Valentin Chiser, Adrian Petreanu. Comunicatul DIICOT face referiri la operaţiuni suspecte de fraudă financiară între SIF Banat Crişana şi Muntenia Invest, AMBELE CONTROLATE de Bîlteanu. La MUNTENIA INVEST se regăsesc între persoanele cu greutate în decizii şi doi oameni de afaceri - ANDRICI şi IACIU ale căror nume au fost vehiculate în DOSARUL BICA-STELIAN-COCOS şi EADS.

Primul urmărit penal în dosarul EADS în Germania: fostul şef al producţiei militare a grupului

Stefan Zoller, fost director în grupul EADS, a fost pus sub urmărire penală potrivit informaţiilor difuzate de presa germană. Anterior, mai multe percheziţii avuseseră loc în sediile concernului aeronautic şi la locuinţele mai unor angajaţi. Zoller este prima persoană pusă sub acuzare de procurorii Parchetului din Munchen care investighează fapte de corupţie de amploare în legătură cu derularea unor contracte în România şi Arabia Saudită în valoare de trei MILIARDE DE EURO. Stefan Zoller a condus activitatea domeniului militar al EADS, reunită în grupul CASSIDIAN. În mod surprinzător, el a fost înlocuit de la conducerea acestui departament în septembrie 2012, acţiune motivată de anumite neînţelegeri pe care le-a avut cu preşedintele executiv al EADS, Tom Ender. În momentul concedierii sale nu s-a făcut legătura cu informaţiile apărute în Marea Britanie, unde se deschisese o anchetă la filiala EADS pentru comportament inadecvat în afaceri, legat de un contract de informatizare a Gărzii Naţionale din Arabia Saudită.

NATIONAL

Daniel Chitoiu sluga din Guvern a lui Bogdan Buzaianu

Una din spetele ce merita toata atentia procurorilor DNA in dosarul privind actele de coruptie ale judecatorul Ciprian Viziru este cea referitoare la insolventa SC UCM Resita SA, societate controlata prin intermediul firmei elvetiene INET AG de milionarul Bogdan Buzaianu. Fraudele acoperite de judecatorul Viziru in acest dosar depasesc suma de 120 milioane de euro, statul roman fiind principalul pagubit. Coruptia in acest dosar a mers mai departe, Bogdan Buzaianu reusind sa penetreze Guvernul Romaniei. Dupa negocierile purtate de intermediarii lui Buzaianu pe filiera Cristian David - Mihai Vlasov, fostul ministru Daniel Chitoiu a propus in 2013 transferarea datoriei de circa 120 milioane euro pe care UCM Resita o avea fata de ANAF catre Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AASF). La fel ca in cazul ASF-Carpatica Asigurari, in care este anchetat penal de DNA, Chitoiu a trecut propunerea favorabila lui Buzaianu prin Guvern.

Gigi Becali, pus in genunchi de Gabi Oprea!

Generalul Catalin Zisu, cel cunoscut drept liderul de necontestat al "cartelului generalilor" din MApN, a reusit sa-i dea lovitura de gratie proprietarului echipei de fotbal Steaua, luandu-i acestuia definitiv titulatura, sigla si insemnele oficiale ale clubului. Insa se pare ca marele merit al spolierii lui Gigi Becali de insemnele oficiale ale celei mai titrate echipe de fotbal din Romania nu ii revin nici pe departe actualului sef al logisticii si inzestrarii Armatei, ci "stapanului" acestuia. Pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre, vicepremierul Gabi Oprea nu se sfieste sa-si impresioneze in aceste zile apropiatii cu faptul ca "Eu l-am pus pe Zisu sa-l faca pe Gigi".

PUTEREA

Fanii lui Victor Ponta au şanse să cumpere case de protocol la preţuri derizorii

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi-a dat obolul către Guvern. Într-o înţelegere cu premierul Victor Ponta, edilul-şef al Capitalei a cerut votul consilierilor pentru 43 de imobile care urmează să iasă de sub administrarea RA-APPS şi să intre sub administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Se prefigurează o vânzare a caselor de protocol către clienţii guvernamentali la preţuri de zeci de ori mai mici faţă de cele practicate de RA-APPS. În Expunerea de motive semnată de Sorin Oprescu şi în Raportul de specialitate al Direcţiei de Patrimoniu al Primăriei Capitalei şi al Administraţiei Fondului Imobiliar (AFI) se vorbeşte despre "rezolvarea cu celeritate a cazurilor cu caracter social special ale unor personalităţi ale vieţii politice, dar şi luptători basarabeni pentru cauza naţională, veterani, eroi ai celor două războaie mondiale". În realitate, este vorba despre transmiterea a 43 de imobile de la RA-APPS la CGMB cu tot cu chiriaşi.

Dosarul Diaspora prinde viteză la DNA

Autoritatea Electorală Permanentă a transmis, luni, procurorilor anticorupţie mai multe documente solicitate de DNA în dosarul organizării alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014 în secţiile de votare din străinătate. Anchetatorii au cerut şi corespondenţa intra şi interinstituţională privind votul din Diaspora.

ANRE atacă termocentrala Petrom

Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), spune că centrala pe gaz de la Brazi, realizată de Petrom, se dovedeşte o eroare în planul economiei concurenţiale, iar în planul deciziei strategice a României, referitoare la modul de utilizare a resursei naţionale de gaz, se poate considera un semieşec. Calotă a precizat că aceasta este o opinie personală. "A construi la Brazi o centrală foarte nouă, o investiţie de câteva sute bune de milioane de euro, de cogenerare sau de producţie a energiei electrice, cu o capacitate de 860 de MW, deci puterea a două reactoare de la Cernavodă, eminamente pe gaz, după opinia mea, iată se dovedeşte în planul economiei concurenţiale o eroare, iar în planul deciziei strategice a României, cum utilizăm resursa naţională de gaz, se poate considera un semieşec. Gazul, în mod normal, în orice ţară responsabilă, apropo de discuţiile pe Strategie (Strategia Energetică Naţională - n.r.), trebuie să fie o resursă prelucrată şi nu o resursă consumată primar.

ROMANIA LIBERA

"Albă ca zăpada" de la Ghiţă. Piticii, de la PSD

Victor Ponta spune că rămâne să facă politică în PSD, deşi prietenul său, Sebastian Ghiţă, a anunţat că îşi face partid. Noua formaţiune s-ar putea promova ca alternativa de stânga a PSD-ului nereformat şi ar putea servi inclusiv lui Ponta şi altor "lupi tineri" social-democraţi. Aparent, între premier şi planurile lui Sebastian Ghiţă nu este nici o legătură. Totuşi, soarta lui Ponta în PSD nu este tocmai clară. Rămâne de văzut dacă îşi va convinge colegii de necesitatea reformării partidului şi sacrificării celebrilor baroni locali (este vorba, evident, de baronii vechi, nu de cei noi) sau va pierde bătălia şi, după congresul din martie-aprilie, locul îi va fi luat de altcineva în fruntea PSD. În acest ultim caz, Ponta ar putea spune public că el a venit cu un proiect prin care să cureţe PSD, să-l scape de eticheta de partid comunist şi apărător al corupţilor, dar că social-democraţii au vrut altceva. Iar un pas oarecum firesc ar fi alăturarea la proiectul lui Sebastian Ghiţă.

Cine câştigă din majorarea salariului minim pe economie

Creşterea salariului minim cu începere din 1 ianuarie 2015 va accentua şomajul şi munca la negru, opinează 33 de cadre universitare, economişti, antreprenori şi specialişti în fiscalitate într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Muncii. Creşterea salariului minim este "o măsură anti-economică şi anti-socială", apreciază semnatarii unei scrisori publice adresate ministrului Muncii, Rovana Plumb, prim-ministrului Victor Viorel Ponta şi preşedintelui ales, Klaus Iohannis. Grupul se declară preocupat de "politicile publice care afectează climatul de afaceri şi bunăstarea populaţiei" şi afirmă că doreşte să atragă atenţia asupra proiectului de Hotărâre de Guvern privind creşterea salariului minim în anul 2015.

ZIARUL FINANCIAR

Doar în trei judeţe şi în Bucureşti rata de ocupare a populaţiei este de peste 30%

Cu 20 de milioane de locuitori din care doar 4,8 milioane sunt salariaţi (iar un sfert lucrează la stat), România rămâne cu eticheta de stat asistat social, căruia încă îi lipseşte strategia pentru crearea unei clase de mijloc puternice. Dacă în state precum Ungaria sau Cehia rata de ocupare a populaţiei este de 40- 50%, România rămâne cu un procent modest, de doar 23% din populaţie cu statut de salariat şi cu peste 400.000 de pensionari mai mulţi decât salariaţi. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare dacă statisticile sunt analizate la nivel regional. Dacă doar în Bucureşti, Timiş, Sibiu sau Braşov rata de ocupare a populaţiei depăşeşte 30%, în judeţe precum Giurgiu, Botoşani sau Vaslui, doar unu din zece locuitori are un loc de muncă. Din punctul de ve­dere al raportului dintre salariaţi şi pensionari, cea mai dramatică si­tua­ţie se întâlneşte în ju­deţul Teleorman, unde un salariat susţine, din taxe şi contribuţii, câte 2,3 pensionari.

Ţarul SIF-urilor Dragoş Bîlteanu a ajuns să fie audiat de procurorii DIICOT

25 de directori şi administratori ai SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4) şi SAI Muntenia Invest au fost chemaţi ieri la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Dragoş Bîlteanu, supranumit şi "ţarul" SIF-urilor pentru modul fulger în care a preluat controlul asupra activelor de 2,5 miliarde de lei ale SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), două redute cu bani controlate de vechii patriarhi timp de aproape două decenii, a ajuns pe lista persoanelor audiate de procurorii DIICOT care suspectează mai multe persoane de delapidare a celor două SIF-uri şi manipularea pieţei de capital.

Pe ultimii metri: Banca Transilvania este consiliată în tranzacţia cu Volksbank de austriecii de la Vienna Capital

Negocierile dintre Banca Tran­silvania şi Volksbank sunt la un pas de "ultima semnătură" a acţionarilor băncii austriece, ultimele zile fiind extrem de intense în discuţii privind "preţul tranzacţiei", care va însemna în final cât din liniile de finanţare acordate filialei din România vor fi recuperate. Francezii de la BPCE, care deţin 24% din Volksbank România, sunt mai pretenţioşi în negocieri, în timp ce austriecii, care au 51%, vor să iasă cât mai repede, pentru că operaţiunile de la Bucureşti i-au costat foarte mult după apariţia crizei, când mai mult de o treime din portofoliul de credite au devenit neperformante, în cea mai mare parte pe real estate. Dacă Volksbank este consiliată în această tranzacţie de vânzare de Rotschild, conform unor surse din piaţă, Banca Transilvania îl are pe partea de advisor pe Vienna Capital, un butic de investiţii destul de discret, care nu s-a făcut vizibil pe piaţa românească.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb