REVISTA PRESEI 10.01.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 ianuarie 2013

ADEVARUL

Un baron puternic şi discret: Mihai Stănişoară şi afacerile sale din Mehedinţi

Într-un judeţ care arareori face prima pagină a ziarelor, s-a născut şi a crescut un baron local care, în afară de discreţie, nu e cu nimic mai prejos decât omologii săi mai zgomotoşi sau mai exotici: deputatul PDL de Mehedinţi Mihai Stănişoară. Familia Stănişoară este una de succes. El este un politician influent, ea, culege roadele. El, Mihai Stănişoară (50 de ani), este prim-vicepreşedinte PDL, fost ministru al Apărării. Ea, Mirela Codruţa Stănişoară (50 de ani), conduce un trust media local, creator de imagine europeană. Mihai Stănişoară şi soţia sa deţin în Drobeta-Turnu Severin un trust de presă. "Televiziunea Severin", cotidianul "Informaţia de Severin" şi "Radio Severin". Cele trei entităţi media sunt administrate prin intermediul SC Terra Sat SRL, al cărei acţionar este Mirela Codruţa Stănişoară, soţia deputatului, iar administrator este Ionela Oprea, omul de încredere al familiei.

Chiliman simte securea şi iese la atac: urmează excluderi în PNL

Andrei Chiliman, Vlad Moisescu şi Cătălin Cherecheş sunt la un pas de eliminare din PNL, după ce au intrat în conflict cu Crin Antonescu. Andrei Chiliman, primarul sectorului1, Vlad Moisescu, fostul preşedinte al organizaţiei liberale din sector 1, şi Cătălin Cherecheş, primarul oraşului Baia-Mare, ar putea fi excluşi din PNL în perioada următoare. Lor li se reproşează faptul că ar fi făcut jocurile lui Traian Băsescu în timpul campaniei electorale. De altfel, liderul PNL Crin Antonescu este, de mai multă vreme, în conflict cu Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu. Înainte de alegerile locale, Chiliman a fost schimbat din fruntea PNL Bucureşti. Ulterior, conflictul a escaladat iar, în urmă cu câteva luni, Vlad Moisescu a fost schimbat de la conducerea PNL sector 1.

Vrajbă între magistraţi în urma alegerilor din CSM

Şedinţa de miercuri a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, care avea pe ordinea de zi şi alegerea vicepreşedintelui CSM, s-a amânat din lipsă de cvorum. De la şedinţa Plenului au lipsit preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, prim-adjunctul procurorului general al României, Daniel Morar, şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, precum şi Alexandru Şerban şi Horaţius Dumbravă, ultimii doi fiind în concediu de odihnă, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu. Amânarea şedinţei apare în acelaşi timp cu o reacţie fără precedent a Asociaţiei Magistraţilor din România, care au solicitat, miercuri, demisia de onoare a tuturor membrilor CSM, acuzând lipsa de transparenţă şi coeziune în interiorul Consiliului. În caz contrar, AMR a ameninţat cu declanşarea procedurilor de revocare din funcţii a tuturor membrilor CSM.

Criza măreşte diferenţele dintre bogaţii şi săracii din UE

Criza economică, care a afectat grav sistemele de ajutor social de care beneficiau milioane de oameni, creează diferenţe din ce în ce mai mari între statele membre, arată un raport al Comisiei Europene. "Cele mai multe sisteme de ajutor social şi-au pierdut capacitatea de a proteja veniturile familiilor împotriva efectelor crizei", a declarat comisarul european pentru Muncă, Laszlo Andor. Cei mai afectaţi sunt tinerii, şomerii şi mamele singure din statele membre din estul şi sudul UE. Laszlo Andor, care a prezentat analiza anuală a Comisiei privind problemele sociale şi şomajul în 2012, a spus că îmbunătăţirea concepţiei sistemelor de ajutor social "poate creşte rezistenţa la şocurile economice şi facilita o ieşire mai rapidă din criză". Analiza Comisiei Europene arată, printre altele, că statele membre care cheltuiesc cel mai mult pentru sistemele de ajutor social nu sunt cele care au cea mai mare datorie publică.

Primarii pot rămâne fără bani dacă nu măresc taxele pe case, terenuri şi maşini

Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care lasă la latitudinea primarilor decizia de a nu majora impozitele pe case, terenuri şi maşini. Dar, dacă nu vor folosi această sursă, nu vor primi fonduri de la bugetul central, avertizează premierul Victor Ponta. După două săptămâni de incertitudini privind obligativitatea de a mări cu 16% taxele locale, primarii sunt puşi acum în faţa unei noi dileme: să aplice majorarea, făcând astfel rost de bani, sau să renunţe la această sursă şi să obţină simpatia concitadinilor, dar în această a doua variantă riscă să rămână fără bani.

CURIERUL NATIONAL

Cum ar trebui să arate noua taxă auto

Transportatorii propun renunţarea la actuala formă de impozitare şi introducerea unei taxe anuale conform modelului german. În opinia acestora, taxa anuală ar trebui calculată în funcţie de gradul de poluare şi capacitatea cilindrică, rămânând neschimbată pentru Euro 5 şi dublându-se pentru NonEuro. Având în vedere că o cincime din parcul auto naţional are o vechime de peste 14 ani, UNTRR propune majorarea primei de casare la 1.500 euro.

Ponta: Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la buget

Guvernul a adoptat şi publicat ieri ordonanţa prin care autorităţile locale pot indexa sau nu taxele locale, a declarat premierul Ponta, care a atenţionat că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administraţiei locale, deoarece primarii nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central.

Grapini, rugată să explice avantajele impozitului forfetar

Premierul Ponta i-a cerut ministrului pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, să îl ajute să explice public oportunitatea impozitului forfetar, adăugând însă că va renunţa la impozit dacă ideea nu este bună, dar atenţionând că astfel se reduc fondurile pentru turism şi infrastructură, informează Mediafax. Totodată, ministrul de resort a precizat că a trimis un comunicat mass-media referitor la taxa forfetară, iar Ponta a spus că el a înţeles care sunt obiectivele acestei taxe, dar a atenţionat că trebuie analizat atent, iar în cazul în care impunerea taxei nu este viabilă, el este dispus să renunţe.

Sistemul bancar de care nu avem nevoie

Mai toată lumea înjură băncile. Asta stârneşte nemulţumirea reprezentanţilor sectorului financiar: "Au fost buni banii băncilor atunci când au fost accesaţi sub formă de credit! Acum, când e de dat înapoi, cu toţii spun cât de rele sunt băncile!". Realitatea este însă aceea că lucrurile transcend această fugă de responsabilitate a debitorilor. Băncile se fac vinovate nu numai faţă de propriii lor clienţi pe care i-au împrumutat, dar şi faţă de românii care nu le-au trecut niciodată pragul. Băncile sunt cele care au conturat un model nesustenabil al economiei naţionale, ele sunt cele care au direcţionat greşit capitalul, au stat la temelia balonului speculativ din imobiliare, au escaladat la cer curba consumului de bunuri din import pe datorie, au stimulat deficite de cont curent cronice şi au ţinut aprins rugul inflaţiei.

Consumatorii vor putea renunţa la contracte în 14 zile de la încheierea lor

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a elaborat un proiect de Lege privind drepturile consumatorilor la încheierea contractelor. Aceasta se va aplica inclusiv contractelor de furnizare a apei, gazelor, energiei electrice sau încălzirii centralizate, inclusiv de către furnizorii publici. Profesioniştii vor fi obligaţi să pună la dispoziţia consumatorilor formularele de retragere, în caz contrar fiind pasibili de amenzi de până la 5.000 lei.

PCC, acţionar cu aproape 33% la Oltchim

Compania poloneză PCC SE a achiziţionat acţiunile deţinute anterior de Carlson Ventures prin Nachbar Services Ltd. la combinatul chimic Oltchim SA Râmnicu Vâlcea (OLT), majorându-şi astfel participaţia la 32,25%. Operaţiunea s-a realizat în baza memorandumului semnat între cele două entităţi încă din 17 iunie 2011 şi care prevedea acţiunea concertată a acestora la Oltchim. "Urmare a rezultatului privatizării Oltchim, Carlson Ventures a decis să-şi retragă investiţia în acţiuni de la Oltchim SA, considerând că situaţia companiei şi viitorul acesteia sunt incerte", informează un comunicat al companiei poloneze PCC sosit pe adresa redacţiei.

EVENIMENTUL ZILEI

BĂTĂLIA PE JUSTIŢIE. Şantaj în lupta pentru şefia CSM

Şedinţa s-a amânat pentru că n-a fost cvorum. AMR a cerut demisiile membrilor CSM, ameninţând că în caz contrar va cere revocarea lor. Miercuri, 9 ianuarie 15.00 - sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Şedinţa de plen privind alegerea vicepreşedintelui CSM s-a amânat pentru o dată rămasă încă nestabilită, pentru că nu s-a reuşit întrunirea cvorumului necesar pentru ca şedinţa să poată avea loc, potrivit legii. Amânarea a fost, de altfel, cerută şi de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), încă de luni. Astfel că, în sala de şedinţă, reprezentanţii UNJR n-au spus nimic. Cei ai Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) au precizat celor prezenţi în sală că le vor zice "data viitoare" ceea ce au de spus. Afară, însă, în faţa presei, au lansat tirul declaraţiilor conflictuale. Şantajul AMR: Demisia sau vă revocăm!

Marga este săpat în USL. Zoe Petre, în cărţi pentru şefia ICR

În alianţa de guvernare a luat naştere un curent favorabil înlocuirii lui Andrei Marga de la conducerea Institutului Cultural Român, după scandalurile din ultima perioadă. Crin Antonescu va avea cuvântul decisiv. Surse din alianţa PSDPNL au declarat Evenimentului zilei că, în aceste zile, se discută informal despre înlocuirea lui Andrei Marga de la şefia Institutului Cultural Român (ICR). Potrivit acestor surse, succesorul cu cele mai mari şanse este Zoe Petre, desemnată deja de PNL în consiliul de conducere al instituţiei. Deşi postul de preşedinte al ICR le revine liberalilor, în cărţi ar fi şi PSD-istul Victor Opaschi, fost consilier pe cultură şi culte al preşedintelui Ion Iliescu, în prezent secretar de stat la ministerul Culturii. O decizie referitoare la sacrificarea lui Marga va fi luată însă abia după ce Crin Antonescu se va întoarce din vacanţa pe care o petrece în străinătate.

Miniştrii USL, puşi să scoată bani din piatră seacă

Scoşi la înaintare pentru a aduce mai multe fonduri la buget, ei au avut de rezolvat în câteva zile greşelile făcute de guvern în mai multe luni, prin creşterea exagerată a cheltuielilor cu pensiile şi salariile. Chiar dacă proiectul de buget pentru 2013 a fost secretizat, guvernanţii au spus până acum suficient de multe încât să ne putem da seama cu aproximaţie la ce ne putem aştepta. Ceea ce se ştie până acum este că 2013 este cel mai greu an pentru USL şi că, aşa cum premierul a declarat recent, trebuie găsite câteva miliarde de lei pentru a asigura plata pensiilor şi salariilor bugetarilor. Ieri, premierul a transmis un mesaj clar: fără taxe noi, înseamnă fără o parte din investiţii.

Bobby Păunescu a deschis o bancă de investiţii la Hollywood

Solar Pictures, casa americană de producţie în care este acţionar şi regizorul Bobby Păunescu, a lansat banca Solar Entertainment HLB, în parteneriat cu Hoffman Lloyd. Misiunea noii companii înfiinţate de Bobby Păunescu, banca de investiţii Solar Entertainment HLB, este aceea de a face legătura între producători sau studiouri şi investitori, astfel încât să înlesnească apariţia de noi producţii cinematografice la nivel global. Pentru Bobby Păunescu aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de mişcări demarate în primăvara anului trecut, când alături de Jared Underwood, fost manager şi Senior Vice-President al Comerica Entertainment, de cunoscuta producătoare tv Kearie Peak şi de fostul executiv al JVC Entertainment, Cristopher Taylo, regizorul român a lansat casa de producţie Solar Pictures.

JURNALUL NATIONAL

Când munca devine tortură! Povestea unui redactor-şef care a demisionat când a ajuns la apogeul carierei

A fost redactor-şef al cotidianului Hamburger Morgenpost (2006-2008). La puţin timp a fost instalat pe aceeaşi funcţie la redacţia regională din Hamburg a tabloidului Bild (2008-2011). La doar 40 de ani, Matthias Onken atinsese deja vârful piramidei jurnalistice la care alţii nici măcar nu îndrăznesc să viseze. Cele 14 ore petrecute zilnic în redacţie au eliminat complet latura privată din viaţa sa. Într-o cameră de hotel din New York, cei 16 ani de presiune şi-au spus cuvântul şi Onken a decis să demisioneze. El descrie pentru Welt am Sonntag mirajul puterii din viaţa sa, nopţile nedormite şi sentimentul plăcut de a renunţa. Într-un moment în care mulţi jurnalişti de pe întreg mapamondul se tem pentru viitorul lor, el a scris o carte despre cât de frumos este să renunţi la tot.

SCANDAL în Justiţie: Asociaţia Magistraţilor din România cere demisia de onoare a tuturor membrilor CSM

Reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România au solicitat, astăzi, la şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, demisia de onoare a membrilor CSM, precizând că dacă acest lucru nu se va întâmpla, vor fi declanşate procedurile de revocare din funcţii a tuturor membrilor CSM. Magistraţii susţin că membrii CSM şi-au exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin alegerea lor în acest Consiliu. Cererea a fost formulată de către reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România Norel Popescu şi Gabriela Baltag, care au venit astăzi la şedinţa Plenului CSM. Aceştia au spus că cer demisia de onoare a membrilor CSM având în vedere lipsa de transparenţă şi coeziune în interiorul Consiliului.

Descoperire revoltătoare la CFR. Cine fură de fapt şinele de cale ferată. Afacerile se fac sub ochii autorităţilor

Şinele de cale ferată de pe tronsonul Bucureşti - Constanţa sunt furate chiar de către angajaţii CFR. Oamenii fac afaceri grele pe banii statului. O singură şină furată, un salariat işi rotunjeşte veniturile cu o sumă mai mare decât salariul pe o lună. Toate aceste furturi se petrec chiar sub ochii autorităţilor nepăsătoare. Furtul a avut loc în Gara Băneasa din Capitală, iar autorii sunt chiar angajaţi ai CFR-ului. Hoţii acţionau ca nişte adevăraţi profesionişti şi foloseau unelte speciale pentru a tăia şinele. Acesta ar fi şi motivul pentru care un drum cu trenul de la Bucureşti la Constanţa durează aproape jumătate de zi.

Afaceri profitabile cu delicatese

O vizită într-un magazin de delicatese este o poveste în sine. O poveste spusă de gurmanzi pentru cine are urechi să audă şi răbdare să asculte. Pentru că nu există produs făcut de mâna omului să nu ascundă întâmplări care merită auzite. Şi pentru că întâmplările frumoase vând marfa dintr-o delicaterie, care trebuie să aibă, în primul rând, un nucleu de clienţi fideli. Este un public încă în formare, dar obişnuit să se răsfeţe o dată sau de două ori pe lună cu un foie gras, o terină, un caviar, alături de un vin Porto, o sticlă de şampanie cu ocazia unei aniversări sau un platou cu brânzeturi de Crăciun.

TERIBILA PROFEŢIE a lui RASPUTIN pentru 2013. Ce spune CĂLUGĂRUL DIAVOLULUI că se va întâmpla pe 23 AUGUST

Grigori Rasputin, supranumit "calugarul diavolului", a facut mai multe profetii, iar unele dintre ele chiar s-au indeplinit. Celebrul rus a avut o profetie si pentru anul 2013, cand a prezis ca va avea loc Apocalipsa, sfarsitul lumii. Acest lucru ar trebui sa se intample pe data de 23 august 2013, cand un foc va veni din cer si toata lumea va arde. Nicio fiinta nu va ramane in viata. Dupa acest episod, pamantul ar urma sa fie un loc gol, pustiit. Printre profetiile facute de Rasputin se numara revolutia bolsevica, asasinarea tarului, aselenizarea, dar si disparitia comunismului.

NATIONAL

Rapoartele secrete ale CSM pot arunca in aer mecanismele din justitia romana!

Isteria luptelor fratricide a atins si lumea justitiei. Magistratii deja se incaiera public, cea mai aprinsa tema de dezbatere fiind conducerea CSM. Numai ca preluarea controlului asupra acestei institutii, pe langa privilegiul de a aviza toate numirile pe functii din Parchete, Tribunale si DNA, are si o alta miza ascunsa. Si cu mult mai mare. In ultimii ani, in sarabanda anchetarilor, retinerilor si condamnarilor au fost prinse tot mai multe nume mari de influenti oameni politici sau de afaceri. Iar de fiecare data cand au intrat in malaxorul Justitiei, avocatii VIP -urilor, pe langa alte demersuri oficiale pe langa organele de ancheta sau instantele de judecata, au facut si cate o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii. In care au prezentat toate abuzurile, ilegalitatile si alte matrapazlacuri juridice de care sustin ca au avut parte clientii lor.

"Cazier medical" special pentru demnitarii imbolnaviti de Justitie

Reales deputat pe 9 decembrie, Tudor Ciuhodaru vrea sa-i oblige pe demnitari sa prezinte, la momentul alegerii sau numirii in functie, un cazier medical si unul profesional. Cazierul medical visat de Ciuhodaru ar urma sa fie un document cu caracter secret, destinat sa fie consultat doar de o comisie desemnata de Justitie atunci cand bolesnita da brusc peste o persoana cercetata de DNA, Parchete sau alte institutii de profil. "Suntem satui de demnitari, parlamentari mai ales, care atunci cand este vorba sa mearga in Justitie se imbolnavesc brusc sau descopera peste noapte ca o afectiune mai veche s-a acutizat si nu poate fi tratata decat in strainatate. Mai nou, sefii de deconcentrate si chiar cei din Politie au luat si ei modelul: se imbolnavesc cum aud ca sunt anchetati.

Ion Stan, oaia neagra a Parlamentului

Deputatii l-au salvat pe colegul Ion Stan din ghearele DNA, dar au si trantit in nasul acestuia usile tuturor comisiilor parlamentare. Odata demisionat din partidul condus de Victor Ponta, ex-pesedistul Ion Stan s-a trezit ca nu mai figureaza in componenta niciuneia dintre comisiile parlamentare permanente, desi legea si Regulamentul Camerei stipuleaza ca fiecare deputat trebuie sa faca parte cel putin dintr-o astfel de comisie. Initial, dupa validarea mandatului si inainte de demisia din PSD, Stan a avansat trei optiuni (aparare, SRI si abuzuri), dar ulterior a constatat ca este singurul deputat nerepartizat vreunei comisii.

PUTEREA

Primăria Capitalei, sabotată de propriii avocaţi. Machiavelicul Valeriu Stoica

Primăria Capitalei a fost trădată de propriii jurişti în cazul Constanda, omul de afaceri care a câştigat proprietatea asupra unei mari părţi din Parcul Bordei. Casa de avocatură Stoica & Asociaţii, aparţinând fostului ministru Valeriu Stoica, a apărat interesele Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) în procesul cu omul de afaceri Costică Constanda. După ce a avut acces la toate documentele PMB, firma lui Valeriu Stoica a trecut de partea lui Constanda, după cum susţin şi reprezentanţii Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Susţinut de casa de avocatură a lui Valeriu Stoica, Constanda a câştigat procesul cu municipalitatea bucureşteană, obligând Primăria Generală la plata a circa 200 milioane de euro.

O pretinsă moştenitoare cere statului zeci de picturi celebre şi sute de monede de aur. Comoară de artă revendicată cu acte "unsuroase"

O bucureşteancă este cercetată penal pentru uz de fals, după ce a solicitat restituirea în natură sau în echivalent de la Muzeul Naţional de Artă a României (MNAR) a 27 de picturi şi 11 lucrări de grafică semnate de pictori impresionişti sau post-impresionişti precum Paul Gauguin, Paul Cezanne sau Vincent van Gogh, dar şi tablouri semnate de pictori flamanzi, din perioada 1860 - 1895. Totodată, ea a solicitat în instanţă Băncii Naţionale a României (BNR) restituirea a sute de monede din aur şi argint, unele extrem de rare. Specialiştii INEC nu au reuşit să se pronunţe asupra autenticităţii documentelor în baza cărora femeia revendică bunurile, deoarece acestea au fost impregnate "cu o substanţă grasă, râncedă". Adriana Anghelescu Giui susţine că este moştenitoarea lui Iulian Anghelescu, a cărui avere - compusă din impresionante colecţii numismatice, filatelice şi de artă - a fost confiscată în întregime de regimul comunist în anul 1948.

Un nou acord cu FMI, tot mai incert

Încheierea unui nou acord cu FMI pare tot mai improbabilă, deşi premierul Ponta a declarat, de mai multe ori, că ar dori semnarea unei noi înţelegeri cu această instituţie. După luni bune în care analiştii declarau că un nou acord cu Fondul Monetar nu va fi benefic României, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a sugerat că ar susţine o astfel de variantă. Analistul financiar Ionel Blănculescu, unul dintre principalii susţinători ai încheierii colaborării cu FMI, este de părere că declaraţiile venite din partea şefului BNR sunt de bun augur şi oferă un imens sprijin Executivului, dacă acesta va alege să nu reînnoiască acordul cu Fondul.

ROMANIA LIBERA

De ce nu vrea nimeni să cumpere acţiuni la companiile de stat

Din cele 640 de companii unde Autoritatea mai deţine participaţii (în principal minoritare), mai bine de 300 sunt în lichidare, insolvenţă sau dizolvare. Nu vă gândiţi doar la efectele crizei-acum cinci ani, numărul societăţilor cu probleme se apropia de 500. Iar dacă la scheletele din dulap stăm bine, numărul firmelor viabile, privatizabile din portofoliul AVAS a scăzut cu puţin peste 100, dovadă că oferta de "retail" din economia românească nu prea atrage. În 2007 AVAS avea acţiuni la 1.025 de societăţi, din care 454 erau privatizabile, iar aproape 500 în lichidare judiciară, lichidare voluntară sau în insolvenţă. La sfârşitul lui 2008, din rapoartele instituţiei rezultă că numărul societăţilor privatizabile scăzuse la 418, în lichidare sau dizolvare, fiind 448.

Ce se ascunde în spatele reducerilor de personal din Guvern: reformă administrativă sau instaurarea clientelei de partid?

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, ieri, după şedinţa de guvern, că numărul de posturi de conducere în cadrul ministerelor se va reduce, până la sfârşitul lunii martie toţi miniştrii trebuind să vină cu propuneri de reorganizare a instituţiilor pe care le conduc. Restricţiile anunţate de Dragnea par calibrate pentru necesităţile unui buget auster în condiţiile unui Cabinet de 28 de membri, dar pot ascunde o veritabilă epurare politică. Cât despre numărul de secretari de stat, vicepremierul a arătat că acesta va ajunge "undeva spre 60, între 55 şi 60". El a explicat că, în medie, la unii miniştri delegaţi "sunt şi va fi câte un secretar de stat, iar la ministerul pe care îl conduce vor fi trei secretari de stat, toţi atâţia urmând să aibă şi Ministerul Agriculturii şi Ministerul Afacerilor Externe.

Suveranitatea Japoniei "nu este negociabilă". Noul guvern impune schimbarea doctrinei de apărare

Acţiunile guvernului premierului conservator, Shinzo Abe, la putere din 26 decembrie anul trecut, simbolizează voinţa afirmării poziţiei regionale a Japoniei într-o perioadă de tensiune cu China şi, într-un grad mai redus, cu Coreea de Sud. Tensiunile dintre China şi Japonia s-au deteriorat grav de patru luni din cauza unui conflict teritorial în Marea Chinei Orientale. Beijing reclamă vehement suveranitatea asupra insulelor Diaoyu, în timp ce Tokio, care le administrează sub denumirea de Senkaku, nu intenţionează să cedeze nici un milimetru. În acest context tensionat, Japonia a anunţat creşterea bugetului său militar, o premieră în ultimii 11 ani. După cum arată observatorii, la doar câteva săptămâni de la alegerea sa, noul premier nipon, Shinzo Abe, nu pierde timpul.

Proiect pentru desfiinţarea Centrului ''Sala Palatului''. Guvernul: Vrem să închidem găurile negre

Ministerul Culturii şi Secretariatul General al Guvernului caută soluţii pentru închiderea sau stoparea "găurilor negre" din cadrul Centrului pentru Artele Spectacolului ''Sala Palatului'' din Bucureşti, astfel încât instituţia să devină eficientă, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, potrivit Mediafax. Sala Palatului a fost inaugurată în anul 1960 şi este în prezent unul din principalele locuri din Bucureşti de desfăşurare a unor manifestări artistice de amploare, printre care se numără Festivalul "George Enescu". Sala Palatului a fost transferată în administrarea Ministerului Culturii, de la RAAPPS, printr-o Hotărâre de Guvern aprobată pe 16 august 2006. În prezent, managerul Sălii Palatului este Cătălin Lucian Iliescu, potrivit site-ului instituţiei. Pe 12 mai 2012, managerul Sălii Palatului, Cătălin Lucian Iliescu, a transmis, într-un comunicat remis Mediafax, că ministrul Culturii de la momentul respectiv, liberalul Mircea Diaconu, l-a "somat" să demisioneze din funcţie.

ZIARUL FINANCIAR

"Creşterile de taxe sunt imposibile. Singura posibilitate este de reducere a cheltuielilor"

Noul consilier economic al lui Victor Ponta spune că a refuzat maşina cu şofer de la Guvern fiindcă el este pentru raţionalizarea cheltuielilor. Cristian Socol este conferenţiar universitar la ASE Bucureşti, catedra de economie. Cristian Socol, unul dintre consilierii pe probleme economice ai premierului Victor Ponta, i-a prezentat premierului un plan de zece măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare în urma experienţei observate în zece ţări astfel încât bugetul de stat să fie alocat eficient. "Eu am încercat să alcătuiesc un mix coerent de măsuri prudente, fără un impact bugetar ridicat. Sigur că în orice program de guvernare există o doză de populism (...), dar cu cât doza este mai mică şi măsurile sunt mai bine fundamentate din punct de vedere ştiinţific, după părerea mea programul este realizabil", a declarat Cristian Socol, prezent în emisiunea ZF Live.

Cine sunt, ce studii şi ce experienţă de muncă au secretarii de stat din Guvernul Ponta

Fie că sunt doctori, ingineri sau absolvenţi ai facultăţilor de management în provincie, secretarii de stat numiţi în Guvernul Ponta şi-au început cariera politică în oraşele natale în urmă cu mulţi ani şi au mai ocupat funcţii de conducere în administraţia centrală, atunci când era PSD sau PNL la putere. Activitatea lor politică a fost din nou recompensată printr-o funcţie în administraţia centrală plătită cu un salariu lunar de 1.000 de euro net. Trei viceprim-miniştri (dintre care doar doi cu portofoliu), 17 miniştri cu portofoliu, 9 miniştri delegaţi şi 60 de secretari de stat - fiecare dintre ei cu câte o echipă de consilieri - aşa arată, în linii mari, structura guvernului Ponta.

Cea mai mare piaţă din regiune riscă să-şi piardă şeful, dar şi strălucirea din ultimii ani

Bursa de Valori din Varşovia (GPW) trece printr-un moment de cotitură după ce preşedintele şi directorul executiv Ludwig Sobolewski, profesionistul care a fost în spatele transformării sale în cea mai mare piaţă din Europa Centrală şi de Est, a fost suspendat şi riscă să fie demis din cauza unui conflict de interese. Pe 21 decembrie, conducerea bursei poloneze l-a suspendat din funcţie pe Ludwig Sobolewski după ce a găsit dovezi că executivul a încălcat codul de etică prin implicarea în strângerea de fonduri pentru finanţarea unei producţii cinematografice, potrivit Bloomberg. Ministerul Trezoreriei, care controlează bursa poloneză, are în plan să îl demită din funcţie în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor programate în această lună.

Optimism moderat în asigurări: creştere de o singură cifră în 2013

Industria de asigurări ar putea creşte anul acesta, dar avansul va fi unul moderat, puţine prognoze indicând un ritm de creştere de două cifre, arată estimările jucătorilor din piaţă. Efectele crizei financiare care au subţiat puternic volumul subscrierilor asigurătorilor locali şi au determinat scăderi care au sărit de o cifră în ultimii patru ani s-au calmat, lăsând loc de respiro industriei asigurărilor în 2012 şi unei posibile reveniri a ritmului de creştere. Astfel, în următoarele 12 luni ne putem aştepa la un avans al primelor subscrise la nivelul pieţei de 5 până la 10%, cea mai optimistă perspectivă indicând totuşi o creştere de 15%. Unele companii de asigurări sunt însă mai optimiste în ceea ce priveşte creşterea afacerilor proprii comparativ cu întreaga piaţă şi şi-au bugetat afaceri mai mari cu două cifre decât în 2012. Industria asigurărilor ajungea la 6,2 miliarde de lei după primele nouă luni de anul trecut, în creş­tere cu 1,4%.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb