• ADEVĂRUL
• Geoană, exclus din PSD?
Preşedintele PSD, Victor Ponta, secondat de Adrian Năstase şi Ion Iliescu, se va întâlni săptămâna viitoare cu Mircea Geoană şi cu Ion Toma pentru a vedea dacă aceştia mai "continuă" în PSD. Ponta a anunţat după şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN) că propunerea PSD Olt de suspendare din partid a vicepreşedintelui Ion Toma a fost validată cu doar două abţineri şi niciun vot "împotrivă". Dacă Ion Toma a declarat că, odată cu decizia de suspendare a sa din partid, BPN a luat act şi de demisia lui din această formaţiune, celor trei lideri PSD le mai rămâne de tranşat doar cazul Geoană, suspendat şase luni din partid.
• PNL atacă Guvernul de la stânga, dar susţine că e de dreapta
Liderul liberal Crin Antonescu admite că noul Cod al Muncii are "prevederi pozitive", dar contestă procedura angajării răspunderii. PNL şi PSD au negociat cu sindicatele şi patronatele un proiect asemănător cu al Guvernului, deşi au depus moţiune de cenzură. "Există şi prevederi binevenite în Codul Muncii propus de Guvern, dar noi nu suntem de acord cu angajarea răspunderii pentru că în acest fel se ocoleşte dezbaterea parlamentară", a afirmat ieri preşedintele PNL Crin Antonescu, la finalul şedinţei Consiliului Naţional Executiv al partidului.
• Investitorii străini, parţial mulţumiţi de Codul Muncii
Noul act normativ va crea o piaţă a muncii mai flexibilă, dar reglementează parţial performanţa, sporeşte birocraţia şi nu cuprinde prevederi specifice pentru IMM-uri susţin marile compani occidentale. Investitorii străini spun că noul Cod al Muncii va spori angajările, va combate munca la negru şi va creşte productivitatea, dar mai are nevoie de îmbunătăţiri.
În elaborarea proiectului de modificare a Codului Muncii s-au implicat unele dintre cele mai mari organizaţii patronale ale investitorilor străini în România. În mare, acestea apreciază ce a ieşit din propunerile avansate, însă omisiunile noului act normativ sunt suficiente pentru a reclama amendarea ulterioară a legislaţiei. Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania), organizaţie care s-a implicat masiv în modificarea Codului Muncii, spune că aproximativ 50% din măsurile promovate se regăsesc în varianta finală a proiectului.
• Oprescu s-a întors din China cu trenuleţe magnetice.
Primarul Capitalei a declarat ieri că a făcut rost de investiţii pentru infrastructura Bucureştiului. Pe lângă finanţarea inelului rutier median şi a autostrăzii suspendate, Sorin Oprescu vrea să aducă de la chinezi trenuleţul magnetic, un fel de "Săgeată chinezească". Vizita oficială de patru zile din China, desfăşurată de primarul Sorin Oprescu săptămâna trecută, s-a finalizat cu acorduri semnate cu reprezentanţii unor mari companii din Beijing şi Shangai. Chinezii s-au arătat interesaţi de investiţiile în infrastructură şi i-au declarat edilului din Bucureşti că sunt dispuşi să investească în dezvoltarea capitalei României.
• Inel rutier înaintea "Suspendatei"
Cel mai promiţător acord semnat de primarul Oprescu în China este cel cu privire la construcţia unui inel rutier median, lung de 52 de kilometri. Acesta ar urma să fie realizat de către firma Shangai Group, care ar investi aproximativ 800 de milioane de euro. Consorţiul chinez îşi va recupera aceşti bani din operarea viitoarei şoselei, a explicat Oprescu. El a adăugat că celebrul proiect "Autostrada suspendată" ar putea deveni de fapt un drum expres, cu anumite porţiuni suspendate. "Vom coborî cu ea prin tunel în locurile în care nu putem construi din cauza cine-ştie căror monumente. Vor fi aduse şi echipe de muncitori chinezi să lucreze la ea", a precizat Oprescu.
• Vicepreşedintele SUA, invitat la cramă
Autorităţile locale din Republica Moldova pregătesc crama Cricova şi drumurile care duc la ea. Nu se ştie dacă Joe Biden va onora invitaţia. Vicepreşedintele american va discuta cu oficialii moldoveni despre Transnistria, reformele din Moldova şi despre traficul de fiinţe umane. "Vizitez Moldova pentru că este o istorie de succes a democraţiei. Alegerile anterioare au demonstrat angajamentul moldovenilor pentru democraţie, guvernare transparentă, drepturile omului şi reforme economice", a afirmat Joe Biden, într-un interviu acordat cotidianului rus "Rossiskaia Gazeta", ieri, cu două zile înainte de a ajunge la Chişinău. Vicepreşedintele american a mai explicat că "SUA deja sprijină dezvoltarea Moldovei şi aş vrea să văd cum o mai putem ajuta".
• BNR poate scăpa inflaţia din frâu din cauza ţiţeiului
Banca Naţională a României (BNR) speră ca preţul petrolului să coboare sub 100 de dolari pe baril, pentru a putea menţine un ritm redus al scumpirilor. Petroliştii arabi prezenţi ieri la Bucureşti spun că nimeni nu poate estima unde vor ajunge cotaţiile ţiţeiului, care nu mai ţin cont de realităţile pieţei petroliere. Cotaţia internaţională a petrolului, acompaniată de creşterile ameţitoare ale preţurilor la alimente, încep să pună presiuni asupra economiei naţionale.
• Doar Patriciu şi Timiş, printre miliardarii lumii
CLASAMENT Topul miliardarilor realizat in acest an de revista americana "Forbes" include doar doi romani, fata de trei , in editia precedenta. In editia 2011 a Topului miliardarilor Forbes, Dinu Patriciu coboara 103 locuri, Ioan Niculae si Ion Tiriac nu se mai regasesc, iar Frank Timis intra in premiera in clasament.
• Cum dezumflă China bula imobiliară
Guvernul de la Beijing va cheltui 200 de miliarde de dolari pentru a construi zece milioane de locuinţe sociale în acest an. Într-o încercare de a evita formarea unei bule imobiliare, autorităţile vor construi zece milioane de locuinţe sociale pentru a-i determina pe chinezi să nu-şi cumpere case. China va continua şi în acest an să investească masiv în infrastructură. Potrivit unui ministru de la Beijing, guvernul va aloca în acest an 200 de miliarde de dolari pentru construirea de locuinţe ieftine pentru populaţie, informează BBC. Recentele creşteri de preţuri din sectorul imobiliar i-au făcut pe oficialii chinezi să se teamă de formarea unei bule, urmată inevitabil de o cădere a pieţei, fapt ce ar avea consecinţe grave asupra economiei naţionale.
• CURENTUL
• Edilii băcăuani pun la cale o inginerie imobiliară cu vila lui Vîntu
Municipalitatea Bacău a pus la cale recent, printr-o hotăråre a Consiliului Local, cumpărarea unui imobil care aparţine lui Sorin Ovidiu Vîntu, la un preţ care sfidează austeritatea bugetului local: 744.000 de euro. Vestea a fost anunţată oficial pe 7 martie 2011, de primarul Romeo Stavarache, care a citit, în faţa presei, decizia prin care a fost împuternicit să negocieze preluarea imobilului lui Vîntu. S-a decis, aşadar, conform primarului municipiului Bacău, "aprobarea de principiu a exercitării, de către Consiliul Local Bacău, a dreptului de preempţiune în vederea achiziţionării din municipiul Bacău a imobilului din strada Vasile Alecsandri 7"- a citit primarul din documentul elaborat de Consiliul Local.
• SOV confirmă că Baaklini e omul său de casă
Ultima declaraţie dată de Sorin Ovidiu Vîntu în faţa procurorilor anticorupţie care instrumentează dosarul UCM Reşiţa, în care Said Baaklini a solicitat rambursarea ilegală a 60 milioane de euro, confirmă dezvăluirile făcute de noi cu privire la relaţia dintre SOV şi Baaklini. Mai mult, aflăm că această relaţie era atåt de strånsă încåt, după ce a fost reţinut de autorităţile bulgare pe pe aeroportul din Sofia, Baaklini l-a sunat pe Vîntu să-l informeze despre aceasta. "În aceeaşi zi (în care a părăsit ţara - n.red), tårziu după miezul nopţii, în timp ce mă aflam la domiciliu, am fost sunat pe telefonul mobil de Said Baaklini care mi-a spus că a fost coboråt pe aeroportul din Sofia de către autorităţile bulgare", a declarat Vîntu.
• Elicopterul de Tia Serbanescu
După Codul Muncii prezentat în roz de premierul Boc în Parlament, a urmat moţiunea de cenzură anti-Cod şi anti-Boc unde opoziţia a prezentat lucrurile la antipod. De astă dată liderii sindicali au fost lăsaţi la balcon să-şi asculte durerile - şi asta după ce cu o zi înainte dl Nicolăescu şi dna Anastase au jucat scena balconului într-un stil complet diferit de Romeo şi Julieta dar foarte apropiat de stilul Iri şi Moni (Columbeanu) al căror divorţ a diversificat brusc agenda exegeţilor TV. Concret, dl Nicolăescu a acuzat-o pe dna Anastase că a blocat de una singură accesul poporului la balcon iar aceasta a replicat cu stenograma în mână că restricţia "s-a votat în u-na-ni-mi-ta-te". N-a fost singurul episod la înălţime. Dl Băsescu a descoperit distanţa optimă de la care frumuseţea României poate fi admirată fără nervi astfel că i-a îndemnat pe investitorii arabi s-o viziteze de sus: "vă recomand un elicopter".
• Guvernul face simulări pentru reducerea CAS la angajator cu 1-3%, din semestrul II
Guvernul efectuează în prezent simulări de diminuare a cotelor de contribuţii de asigurări sociale (CAS) cu 1-3 puncte procentuale pentru angajatori, reducere care să fie aplicată începând cu semestrul al doilea al acestui an, au declarat surse din Ministerul Finanţelor, citate de Mediafax. Scrisoarea suplimentară de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional în urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie relevă că cele două părţi au stabilit să ia în considerare reducerea impozitării forţei de muncă în acest an, dacă economia îşi va reveni şi va crea suficient "spaţiu fiscal".
• CURIERUL NAŢIONAL
• Cum se poate redresa piaţa construcţiilor?
Plosceanu: Trebuie plătite cât mai repede creanţele care au ajuns la 750 mil. euro şi îmbunătăţită legislaţia achiziţiilor publice. ARACO a propus un plan prin care până în 2017 cu 11 mld. euro se pot realiza peste 900 de km de autostradă şi 1.342 km de drum expres. ""Rolul finanţărilor publice rămâne esenţial, iar mixarea cu Partenerialtul Public-Privat este absolut necesară"". În ultimii doi ani de criză sectorul construcţiilor din România a cunoscut o contracţie de 37%, numai anul trecut scăderea fiind de 17% faţă de 2009, la 9,7 miliarde euro.
• Realitatea din piaţa imobiliară, dată de gol de vânzările de cărămidă
În ultimii doi ani piaţa construcţiilor din România s-a aflat într-o continuă scădere, afectată de lipsa de proiecte noi imobiliare şi în special de cele rezidenţiale. Un element care relevă încă o dată nivelul redus al construcţiilor din ţara noastră este reprezentat de vânzările slabe înregistrate de piaţa de cărămidă. Reprezentanţii Ceramica Iaşi atrag atenţia asupra faptului că evoluţia volumelor din piaţa materialelor de construcţii şi cea a valorii acestora au fost mult afectate, mai ales după anul 2008. Astfel, în 2009, piaţa de cărămidă a scăzut cu 30% în volum şi cu 45% în valoare, fiind una dintre cele mai afectate de criza economică, alături de piaţa de ciment. "Alte materiale de construcţii, cum ar fi vopselele şi adezivii, s-au bazat pe segmentul de renovări al pieţei şi au înregistrat scăderi mult mai mici", se arată într-un comunicat al producătorului de produse ceramice, remis redacţiei.
• Germanii despre litoralul românesc: Aveţi preţuri prea mari şi trebuie să igienizaţi staţiunile
Preţuri mari, condiţii şi servicii ce lasă mult de dorit, clădiri construite ilegal şi staţiuni care trebuie igienizate, rezumă, în mare, părerea unuia dintre cei mai mari tour-operatori germani despre litoralul românesc. Nemulţumirile legate de litoralul din România au fost exprimate de grupul german TUI cu ocazia târgului de turism de la Berlin, unde România a venit să promoveze principalele destinaţii turistice de la noi din ţară. Întrebat ce-i place unui turist german pe litoralul românesc, Detlef Hohne, director de produs pentru România al TUI nu a dat niciun răspuns. "Preţurile de pe litoral sunt puţin prea mari pentru gustul nostru. Preţurile sunt decisive în alegerea destinaţiilor de turism", a adăugat directorul german. Prezent la eveniment, ministrul Turismului, Elena Udrea, a promis reprezentanţilor tour-operatorului că va încerca să rezolve o parte din probleme.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Victor Ponta şi Crin Antonescu i-au copiat Codul lui Boc
PSD şi PNL critică în moţiunea de cenzură modificările Codului Muncii asumat de guvern, uitând că aceleaşi prevederi se regăsesc şi în proiectul depus de USL la parlament. Modificările Codului Muncii nu sunt bune dacă sunt făcute de Emil Boc, dar numai potrivite dacă poartă semnăturile lui Victor Ponta şi lui Crin Antonescu. Practic, propunerile de schimbare în legislaţia muncii, depuse la parlament de liderii USL alături de 59 de senatori şi deputaţi, copiază, până la virgulă, în unele cazuri, cea mai mare parte a Codului lui Boc. Mai mult, articole identice în cele două proiecte sunt criticate de opoziţie în textul moţiunii de cenzură.
• Arabii vin în România de frica crizei alimentare
Oamenii de afaceri din ţările arabe vor să se apere de viitoarele scumpiri ale hranei investind în agricultură în ţările cu resurse bogate în domeniu. O nouă criză alimentară bate la uşă. O văd şi oamenii de afaceri arabi, care sunt dispuşi să investească sume foarte mari de bani în România, o ţară agrară, cu suprafeţe uriaşe nelucrate. Strategia lor este de a-şi securiza, prin investiţii în agricultura altor ţări, propriile resurse de hrană. În condiţiile în care băncile locale sunt reticente în a credita proiecte în domeniu, autorităţile române nu se sfiesc să bată la uşa străinilor în căutare de bani. Iar cei ai statelor arabe sunt mulţi.
• Cât e de reală scumpirea caselor prezisă de vânzători
Marii dezvoltatori care deţin în stoc mii de locuinţe speră să le vândă şi spun că preţurile vor începe să crească. Experţii independenţi susţin însă că scumpirile sunt imposibile în această perioadă. Teoria vânzătorilor de locuinţe care spun că preţurile vor începe în curând să crească nu are altă justificare decât dorinţa lor de a vinde, spun experţii chestionaţi de EVZ. În timp ce dezvoltatorii din zona rezidenţială vorbesc despre o revenire a pieţei sau chiar de o intrare a preţurilor pe un trend ascendent, analiştii independenţi sunt sceptici şi spun că poate urma cel mult o încetinire a ieftinirilor.
• Vasile Blaga îi trage scaunul de şef al PDL lui Emil Boc
Vasile Blaga nu mai aşteaptă ca Emil Boc să-şi formalizeze intenţiile în PDL şi face prima mutare. Secretarul general al democrat-liberalilor îşi va anunţa oficial, săptămâna viitoare, după moţiunea de cenzură, intrarea în cursa pentru şefia partidului, au declarat pentru EVZ surse din PDL. De altfel, astăzi el a deschis lista celor 35 de semnături pentru susţinerea moţiunii cu care va candida la congresul din mai. În spatele lui Blaga se aliniază greii partidului, mulţi dintre ei la pachet cu organizaţiile pe care le conduc - Adriean Videanu, Radu Berceanu (Dolj) , Liviu Negoiţă, Ioan Oltean (Bistriţa), Cezar Preda (Buzău), Gheorghe Albu. De asemenea, alături de secretarul general al PDL o serie de new-entry-uri în tabăra democrat-liberală cum ar fi Gheorghe Flutur (Suceava), venit pe filiera PLD, sau europarlamentarul Traian Ungureanu.
• Cât petrol are Gaddafi şi unde îl exportă
Peste trei sferturi din ţiţeiul extras din cele mai mari rezerve africane a luat, anul trecut, drumul Europei. Miza impunerii unei zone de excludere aeriană deasupra Libiei este petrolul, pe care Occidentul vrea să pună mâna cu orice preţ, a acuzat liderul de la Tripoli, Muammar Gaddafi, într-un interviu acordat miercuri unei televiziuni din Turcia. Oficialii NATO discută azi, la Bruxelles, un proiect de închidere a spaţiului aerian libian pentru a bloca raidurile lansate de aviaţia militară asupra poziţiilor controlate de insurgenţa anti-Gaddafi. Libia are cele mai mari rezerve de petrol din Africa, 46,4 miliarde de barili, fiind urmată de Nigeria şi Algeria, potrivit mă su rătorilor din ianuarie 2011. Anul trecut, statul libian a avut o producţie medie de 1,65 milioane de barili pe zi, din care peste 1,5 milioane au mers la export. Aproximativ trei procente din exportul zilnic era destinat pieţei americane, potrivit datelor Agenţiei pentru Energie a SUA.
• FINANCIARUL
• Şeful ING Bank nu l-a concediat pe directorul Trezoreriei, i-a restructurat postul
Florin Citu, directorul Trezoreriei, nu a fost concediat, i-a fost doar restructurat postul, ca urmare a unei reorganizari interne a ING Bank Romania, a explicat ieri Misu Negritoiu, directorul general al institutiei de credit. Acesta a completat ca din punct de vedere profesional nu are nimic sa-i reproseze lui Florin Citu. In ziua precedenta, directorul Trezoreriei precizase, pentru "Fin.ro", ca decizia de concediere este abuziva si ca o va contesta in instanta, cu intentia de a-si relua locul de munca. ING Bank Romania a revenit ieri asupra intentiei de a nu comenta despartirea de directorul Trezoreriei, Florin Citu, explicand ca nu este vorba despre o concediere determinata de competenta profesionala a acestuia, ci despre o reorganizare a institutiei de credit. "
• Firmele lui A. Popescu, C. Tărâţă şi A. Porumboiu au atras subvenţii UE pentru agricultură de 52 mil.
In anii 2008 si 2009, fermierii romani au beneficiat de subventii totale de 1,64 miliarde de euro. Agricultorii se plang ca subventiile europene sunt prea putine sau lipsesc cu desavarsire. Subventiile acordate fermierilor prin politicile agricole comune ale UE se ridica anual la 55 de miliarde de euro, suma ce reprezinta mai mult de 40% din intregul buget UE. Aceste cifre sunt facute publice pe site-ul Farmsubsidy.org, o organizatie nonprofit cu filiale in Marea Britanie si Danemarca, agreata de UE. Farmsubsidy.org publica pe site-ul sau informatii de interes privind subventiile din agricultura din toate statele membre cu scopul ca oricine sa poata avea acces la acestea. Astfel, potrivit Farmsubsidy.org, in anii 2008-2009 Romania a beneficiat de plati directe in agricultura prin subventii de 1,64 miliarde de euro.
• Sectorul construcţiilor va ieşi din criză abia în 2012
In 2011, sectorul de profil va fi de 9,5-10 mld. euro, aproximativ la acelasi nivel de anul trecut. Piata constructiilor este una dintre cele mai afectate de criza, aceasta reflectandu-se atat in piata materialelor de constructii, cat si in cea imobiliara. Astfel, unul dintre cei mai puternici producatori de materiale de constructii din Romania, Holcim, a avut anul trecut o cifra de afaceri mai mica cu 20% fata de 2009 si, potrivit Institutului National de Statistica, in luna ianuarie piata constructiilor a scazut cu 10,2% fata de aceeasi luna a anului trecut.
• Băncile au executat garanţii ale statului de 700.000 de euro în programul "Prima casă"
Potrivit datelor Fondului National de Garantare, 16 imobile au intrat in procedura de executare. Statul a platit aproximativ 700.000 de euro drept despagubiri bancilor in contul garantiilor acordate prin programul "Prima casa", dupa ce cumparatorii nu si-au mai achitat ratele, a declarat pentru "Fin.ro" Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Acesta considera totusi ca suma este mica, in comparatie cu valoarea totala a garantiilor acordate, de un miliard de euro.
• Raiffeisen a detronat Erste în topul societăţilor de administrare a investiţiilor
Din a doua jumatate a anului trecut, fondurile Raiffeisen au atras sistematic sume mai mari. Activele fondurilor mutuale au ajuns, la finalul lunii februarie, la 6,15 miliarde de lei, in crestere cu numai 4,9% fata de ianuarie si cu 8,5% de la finalul anului trecut. Pentru prima data in ultimul an, piata a fost dominata de fondurile administrate de Raiffeisen Asset Management, cu o cota de piata de 39,15%, societatea reusind sa depaseasca la limita liderul anului trecut, Erste Asset Management, care a ramas cu o cota de piata de 39,12%. Valoarea subscrierilor nete inregistrate de fondurile deschise de investitii in luna februarie a ajuns la 235,4 milioane de lei, cea mai mare pondere fiind detinuta de sumele atrase de fondurile monetare (93,6 milioane de lei).
• GÂNDUL
• Un austriac vrea să construiască în Bucegi ZAMORA, o staţiune de cinci stele în valoare de un miliard de dolari
Plecând de la constatarea că românii cheltuiesc anual 60 de milioane de euro pentru a-şi face vacanţele în Austria, Kurt Neuschitzer spune că le va aduce românilor Austria în Bucegi, cu ceea ce are ea mai bun: servicii de cinci stele şi "entertainment". "Aveţi de toate, natură, peisaje, munte, mare, dar vă lipseşte ceva. Acest ceva se numeşte entertainment!" Noul concept pe care omul de afaceri austriac Kurt Neuschitzer îl propune românilor prin construirea staţiunii de cinci stele Zamora este axat pe "distracţie". "Nu vom construi un hotel, ci o staţiune întreagă, nu vom construi o pârtie de schi, ci un întreg complex sportiv, nu vom construi un restaurant, ci un întreg centru de petrecere a timpului liber, în care vom avea parc de distracţie, restaurante şi spaţii de shopping".
• Românii către şeici: "Noi venim cu verdele, voi veniţi cu verzişorii". Ce proiecte vrem să le vindem arabilor
Un dosar cântărind două kilograme, în care sunt inventariate proiecte publice şi private însumând 10 miliarde de dolari, le-a fost înmânat investitorilor din Golf, veniţi la Bucureşti, la un forum de afaceri, să testeze piaţa românească.
Agricultura a fost, alături de energie şi turism , una dintre principalele teme de discuţie ale Consiliului de Cooperare a Golfului - o reuniune de afaceri la care au participat miniştri şi oameni de afaceri din ţările arabe din zonă şi oficiali români. Traian Băsescu şi Mugur Isărescu i-au invitat pe investitorii arabi să încerce o afacere "eco" - pământ e destul, e necontaminat de chimicale, e "verde", după cum bine se poate vedea din elicopter, cum a sunat o recomandare a preşedintelui.
• Analiză gândul - Cum a crescut preţul benzinei în România, Bulgaria, Ungaria, Grecia în 2011
Preţul litrului de benzină in România este de 59,4 eurocenţi pe litru, mai mare cu doi eurocenţi decât cel din Polonia sau Marea Britanie, cu un cent mai mare decât cel din Austria dar cu un cent şi jumătate mai mic decât cel practicat în Bulgaria (59,4 eurocenţi) şi aproape patru cenţi sub cel din Ungaria (62,9 eurocenţi). Situaţia privind scumpirea benzinei în România, luând în calcul preţul fără taxe, pentru a evita diferenţele datorate diversităţii de niveluri de taxe, este cu totul alta când vine vorba despre evoluţia preţului la pompă începând din 2009 până la începutul acestei luni. În timp ce în România benzina la pompă, fără taxe, s-a scumpit cu 122%, respectiv de la 26,7 la 59,4 eurocenţi, în celelalte state din regiune, cu excepţia Cehiei, majorările au fost sub acest nivel.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Cocoş cântă sub acelaşi acoperiş cu omul lui Baaklini
Adevărul despre relaţia soţului Elenei Udrea cu Iulian Tudor, consulul onorific al Republicii Guineea la Bucureşti.
Afacerea pentru care a fost pus sub acuzare libanezul Said Baaklini, o returnare de TVA de vreo 60 de milioane de euro, se învârte în jurul Euro Hotels Internaţional Co SRL, firma lui Dorin Cocoş, soţul ministrului Dezvoltării Regionale şi a Turismului, Elena Udrea. Acuzaţia adusă de Departamentul Naţional Anticorupţie lui Said Baaklini este că a vrut să exporte nişte echipamente scoase din uz de la UCM Reşiţa în Republica Guineea la preţ de bijuterii tehnologice, obţinând astfel o returnare frauduloasă de TVA din partea statului român de mai mult de 60 de milioane de euro.
• Gheorghe Ştefan: După Revoluţie am crezut că putem răsturna lumea
Profesorul Gheorghe Ştefan e una din acele minţi româneşti retrase în studiu, captivate în mirajul tehnologiei, departe de ochiul neavenit al profanului. O eminenţă cenuşie despre care se ştie puţin. În perioada anilor "90, a făcut parte din guvernul Roman încercând să reformeze educaţia. Au venit minerii şi nu a mai reuşit. Cu atât mai puţină lume ştie astăzi că profesorul Gheorghe Ştefan este românul care a patentat în Statele Unite cipul paralel, un proiect la care visa încă din anii "80 şi, pe care, în fază iniţială, nimeni nu dădea doi bani. În 2001 a plecat într-un an sabatic în Statele Unite, reuşind astfel să-şi materializeze visul. Un dispozitiv care cumulează 1000 de procesoare într-un singur cip.
• Războinicii de export ai României
Mercenarii români sunt tot mai des semnalaţi ca angajaţi în zonele de conflict armat de pe glob, atraşi de câştigurile foarte mari. A ajuns România să furnizeze mercenari în conflictele de pe glob? Această întrebare apare tot mai frecvent după ce conaţionali ai noştri sunt semnalaţi în diferite regiuni ale lumii ca având ocupaţii războinice. În ultimele zile, mai multe ziare arabe au indicat prezenţa românilor printre mercenarii care apără regimul lui Muammar Gaddafi.
Războaiele din Irak şi Afganistan au readus serios în atenţie, chiar la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite, problema folosirii mercenarilor în conflicte. Teoretic, mercenarul este persoana recrutată în ţară sau străinătate pentru a lupta într-un conflict armat şi care ia parte directă la ostilităţi.
• NAŢIONAL
• Ponta vrea să-l execute pe Marian Vanghelie
Înghiontit de liberali, Victor Ponta încearcă să scape de Marian Vanghelie. Pretextul: votul strâmb, "pentru Elena Udrea", dat de trei dintre consilierii municipali PSD la ultima şedinţă a CGMB. "E greu să-l mai crezi serios pe domnul Vanghelie dacă, pe de o parte, el e contra doamnei Udrea, dar consilierii domniei sale votează cu doamna Udrea. Asta e un risc foarte mare pentru el (Vanghelie - n.r.), înseamnă că nu mai stăpâneşte Organizaţia de Bucureşti sau înseamnă că lucrurile acolo scapă de sub control", a aruncat Victor Ponta anatema asupra colegului său de partid.
• Mercurialul şpăgilor
Febra luptei anticorupţie a ajuns la cote inimaginabile. De la importanţi oameni de afaceri până la negustori şi precupeţe, cu toţii au asaltat Serviciile cu o avalanşă de autodenunţuri prin care sunt demascaţi funcţionarii "mânjiţi"
În momentul de faţă, structurile specializate sunt de-a dreptul cocoşate de câte fronturi au deschis în nebuna luptă antişpagă. Dar care, în fapt, nu reprezintă decât vârful aisbergului corupţiei de la noi. Pentru că, după cum susţin surse din rândul procurorilor şi ofiţerilor sub acoperire, atât DNA, cât şi DGA au fost bombardate în ultimele săptămâni cu sute de denunţuri ale comercianţilor care dezvăluie veritabilele taxe de protecţie pe care sunt obligaţi să le plătească angajaţilor corupţi ai instituţiilor statului.
• ZIARUL FINANCIAR
• Isărescu a devenit optimist: Începe un nou ciclu de creştere
Guvernatorul Băncii Naţionale spune că economia s-a stabilizat şi va avea anul acesta un plus de 1,5%, iar la anul vom sări la o creştere de 4-5%. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a devenit extrem de optimist în privinţa evoluţiei economiei, anunţând că se aşteaptă ca anul viitor România să aibă o crestere de 4-5 %, iar pentru acest an crede într-un plus de 1,5%. El spune că în prezent economia românească este stabilizată şi pregătită pentru un nou ciclu de creştere "sustenabilă".
• Dobânda de bază la euro ar creşte la 1,75% până la sfârşitul anului
Banca Centrală Europeană (BCE) va majora dobânda de câteva ori anul acesta, a declarat germanul Axel Weber, unul dintre cei mai influenţi membri ai conducerii instituţiei, scrie Bloomberg.. Astfel, Weber le dă dreptate investitorilor care văd dobânda de referinţă la o valoare de 1,75% la sfârşitul anului faţă de minimul istoric de 1% din prezent.
"Nu aş face nimic pentru a corecta aceste aşteptări ale pieţei", a declarat Weber, care până luna trecută era văzut drept viitorul preşedinte al BCE, înainte de anunţul-şoc că se retrage din cursa pentru una dintre cele mai importante funcţii din Europa. Majorarea dobânzii de către BCE va atrage după sine şi creşterea EURIBOR, indicatorul în funcţie de care se calculează dobânzile creditelor în euro.
• Ofensivă RCS&RDS în oraşele mici. Atac letal în Drăgăşani: 40
lei/lună pentru TV, net şi telefon fix
Compania RCS&RDS, controlată de omul de afaceri din Oradea Zoltan Teszari, şi-a extins reţeaua de comunicaţii în Drăgăşani, un oraş cu aproximativ 20.000 de locuitori din sudul judeţului Vâlcea, compania lucrând în acest moment la "cablarea" blocurilor, potrivit datelor obţinute de ZF şi a informaţiilor furnizate de operatorii din call-center-ul companiei. Demarată la scurt timp după "cucerirea" altui oraş, Sighişoara, mutarea pare a arăta că RCS&RDS are în plan să-şi extindă în acest an reţeaua şi în oraşele mici cu câteva mii sau zeci de mii de clienţi. RCS&RDS, cel mai mare furnizor de servicii TV şi internet din România, şi-a făcut intrarea în oraş în stilul caracteristic: a obţinut autorizaţii pentru construcţia reţelei, după care a început instalarea echipamentelor şi a împânzit oraşul cu pliante trase la xerox prin care îşi anunţă oferta şi le prezintă potenţialilor clienţi indicaţii în ceea ce priveşte modalitatea de contractare a serviciilor.
• ING şi-a mărit profitul cu 52%, la 128 milioane de lei
ING Bank, sucursala locală a grupului olandez, a încheiat anul trecut cu un profit brut de 128 mil. lei, în creştere cu 52% faţă de 2009 datorită reducerii puternice a cheltuielilor cu provizioanele. Câştigul a depăşit astfel vârful atins în 2008, înaintea crizei. "Toate liniile de business au fost profitabile. Şi retailul a avut anul trecut mai multe milioane de lei profit", a declarat Mişu Negriţoiu, directorul general al băncii, menţionând că divizia commercial banking (companii mari) a avut cea mai mare contribuţie la profit, urmată de divizia firme mijlocii şi la urmă de retail. Venitul net al băncii a scăzut însă cu 3%, până la 672 mil. lei.
• Investitorii din Golf sunt gata să aducă sute de milioane de dolari,
dar caută proiecte
Cei peste 130 de oficiali şi şefi ai celor mai mari companii din cele mai bogate şase state arabe, Bahrein, Kuweit, Qatar, Oman, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, prezenţi zilele trecute la Bucureşti, sunt dispuşi să aducă în România sute de milioane de dolari, evaluează un jurnalist de la ziarul de limbă engleză Bahrain Tribune. "Oamenii de afaceri din Golf ar putea investi 200 de milioane de dolari în acest an şi alte 500 de milioane de dolari în următorii doi ani", a estimat Ahmed AlSaati, director al publicaţiei de limbă engleză Bahrain Tribune, prezent la Forumul Consiliului de Cooperare al Golfului - România - Bucureşti: Oportunităţi de Afaceri în Europa de Sud-Est, organizat zilele trecute în Capitală de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei, Comer-ţului şi Mediului de Afaceri, Consiliul de Cooperare al Golfului, Federaţia Camerelor de Comerţ ale Consiliului de Cooperare al Golfului şi Forum Invest.
• De ce au fost doar 1.000 de dosare de evaziune fiscală trimise în instanţă în 2010, deşi evaziunea este de 30% din PIB, adică 40 mld. Euro?
Numărul de dosare de evaziune fiscală transmise de Parchete instanţelor a fost în 2010, potrivit ultimului raport al Ministerului Public, de doar 1.111 - mai mare cu 125% faţă de 2009 (493 de dosare). Dar de ce ar fi dublarea numărului de cauze ajunse pe rol un succes, cum îl prezintă procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, în condiţiile în care economia subterană reprezintă în România, potrivit analiştilor, 30% din PIB, adică 40 mld. euro? Cum explică procurorii această situaţie? "Prejudiciul este recuperat" înainte ca dosarele să ajungă în instanţe, susţin unii dintre procurori.
• Cât costă să vezi România din elicopter
O oră de zbor cu elicopterul deasupra României costă între 750 de euro şi 1.760 de euro, însă puţini români sau străini aleg acest mijloc de transport pentru a se deplasa, deşi preşedintele Traian Băsescu recomandă investitorilor arabi să folosească elicopterul pentru a vedea România şi nu maşinile sau trenul. Starea proastă a infrastructurii rutiere şi a celei de cale ferată din România creează premisele ca serviciile de taxi aerian, un business de nişă, să aibă potenţial, însă principalii operatori se plâng de lipsa comenzilor. Pe piaţa serviciilor de taxi aerian principalele companii sunt Regional Air Services (RAS), Euro Events (care promovează serviciile de taxi aerian cu numele Efly), dar şi Direct Aero Services.