• ADEVARUL
• Preşedintele Traian Băsescu, primul interviu după alegerile europarlamentare şi după scandalul Mircea Băsescu, joi, la Adevărul Live de la ora 11.00
Preşedintele Traian Băsescu va vorbi, joi, la Adevărul Live de la ora 11.00, cu redactorul-şef al Adevărul Dan Marinescu şi cu jurnalistul Liviu Iolu despre subiectele fierbinţi ale ultimelor două luni.
În primul interviu după alegerile europene şi după scandalul în care a fost implicat fratele său, Mircea Băsescu, preşedintele va aborda inclusiv subiecte care privesc scandalul din Partidul Mişcarea Populară, profilul candidaţilor la prezidenţialele din toamnă sau disputa dintre Mihai Răzvan Ungureanu şi Elena Udrea. Totodată, preşedintele Băsescu va explica de ce se opune modificărilor pe care Guvernul vrea să le aducă Legii educaţiei, dar şi reducerii CAS.
• UPC le bagă fotbal pe gât abonaţilor
În România, dacă nu eşti atent, rişti să plăteşti şi pentru un serviciu pe care nu l-ai solicitat. O dovadă e strategia pe care au adoptat-o cei de la UPC. Vânzarea drepturilor TV pentru următorii cinci ani de Liga I s-au făcut în condiţii dubioase. Practic, LPF a cedat aceste drepturi către firma Intel Sky Broadcasting, fără a organiza vreo licitaţie, aşa cum s-a făcut în anii trecuţi. Această firmă a "descărcat" meciurile din Liga I la posturile Look TV şi Look Plus. Odată cu această mutare, cele două posturi amintite au solicitat ieşirea din "must carry", care le includea în lista obligatorie pentru fiecare operator şi au solicitat tarife pentru retransmisie. Dacă cei de la RCS&RDS n-au dorit să negocieze cu Intel Sky Broadcasting, în schimb, UPC a ajuns la o înţelegere cu deţinătoarea drepturilor TV pentru Liga I. La data de 6 iulie, UPC a explicat printr-un comunicat de presă că abonaţii firmei nu vor plăti nimic suplimentar pentru a vedea partidele din campionatul românesc. Totuşi, începând din luna august, fiecare abonat va plăti cu 10 lei în plus la factură, dacă nu va solicita dezactivarea extraopţiunii amintite.
• Noapte de foc în Israel: trei rachete, lansate din Fâşia Gaza spre o centrală nucleară
Peste 200 de rachete au aprins cerul Fâşiei Gaza în noaptea de marţi spre miercuri, iar premierul israelian a dat ordin armatei să intensifice atacurile asupra palestinienilor în următoarele zile. Două raiduri israeliene de joi noapte s-au soldat cu şapte morţi în sudul şi centrul Fâşiei Gaza, au anunţat surse medicale palestiniene, în a treia zi a ofensivei aeriene israeliene în teritoriul palestinian, potrivit Agence France Presse. Un prim raid a vizat un magazin din Khan Younes, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă, Ashraf al-Qudra, cel care a informat că şase persoane au fost ucise şi cel puţin 15 rănite. Al doilea raid a avut loc asupra unei tabere de refugiaţi din Nusseirat, în centrul Fâşiei Gaza, şi s-a soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi, a precizat aceeaşi sursă menţionată. Consiliul de Securitate ONU va ţine joi o reuniune de urgenţă pe tema situaţiei din Fâşia Gaza, a anunţat miercuri preşedinţia rwandeză a Consiliului. Trei rachete au fost lansate din Fâşia Gaza spre centrala nucleară israeliană de la Dimona, însă niciuna nu a căzut în incinta complexului atomic, afirmă surse citate de site-ul Ynetnews.
• Cum a fost devalizată singura fabrică de zahăr din Moldova: procurorii au finalizat un dosar cu prejudiciu de 4 milioane de euro abia după un deceniu
Executorul bancar Cristinel Dominte este acuzat de DNA că ar fi vândut la un preţ mult mai mic decât cel real fabrica de zahăr Nectar Paşcani, ajunsă în prezent o ruină. Potrivit anchetorilor, pe 17 mai 2004, Cristinel Dominte a pus în vânzare la o licitaţie publică, într-un dosar de executare al BCR, mai multe imobile, toate subevaluate potrivit acuzării, ce aparţineau societăţii comerciale Nectar SA Paşcani, la care statul avea la acea vreme capital majoritar. Alături de Cristinel Dominte, procurorii l-au mai trimis în judecată şi pe evaluatorul Vasile Negru, acuzat de complicitate la abuz în serviciu. "Bunurile respective au fost evaluate, în baza atribuţiilor de serviciu, de către inculpatul Negru Vasile, în calitate de inginer evaluator. Acesta, în cuprinsul rapoartelor de evaluare (contrar normelor tehnice ale unităţii bancare, ignorând şi valoarea contabilă sau cea luată în garanţie), a stabilit, cu rea-credinţă, că un teren cu suprafaţa de 349.223 mp deţinut de acea societate nu are niciun fel de valoare", precizează procurorii DNA Bucureşti.
• Chevron a încheiat activităţile de explorare a gazelor de şist la Pungeşti
La o zi după ce activiştii Greenpeace s-au legat cu lanţurile de gardurile care împrejmuiesc sonda de la Pungeşti, compania Chevron a anunţat finalizarea activităţilor de explorare a gazelor de şist în zonă. Anunţul vine, după două luni de foraj, iar informaţiile obţinute vor fi evaluate de specialişti. Surse neoficiale susţin că primele evaluările indică faptul că în zonă nu există zăcământ de gaze de şist. Deşi, iniţial, anunţau că activităţile de foraj se vor derula timp de trei luni, până când sonda va ajunge la 4.000 de metri adâncime, oficialii companiei Chevron au anunţat încheierea activităţilor de explorare a gazelor de şist la Siliştea Pungeşti, după două luni de explorare, timp în care specialiştii au forat la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri.
• Mihnea Costoiu a anunţat în şedinţa de Guvern că patru universităţi au intrat în lichidare
Patru universităţi din Bucureşti, Iaşi şi Timşoara au intrat în lichidare, a anunţat ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, în şedinţa de Guvern de miercuri. De asemenea 135 de specializări de la mai multe universităţi au intrat în lichidare. Măsura ar urma să sporească credibilitatea învăţământului superior. "Este vorba de Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucureşti, Universitatea Financiar Bancară din Bucureşti, Universitatea "Mihail Kogălniceanu" din Iaşi şi Universitatea "Mihai Eminescu" din Timişoara, toate universităţi private care au intrat în lichidare", a declarat pentru "Adevărul", ministrul Mihnea Costoiu. De asemenea, el a mai spus că Universitatea Bioterra, Universitatea "Gheorghe Cristea" din Bucureşti şi Universitatea Apolonia din Iaşi se află sub monitorizare şi, în total, au fost desfiinţate 135 de specializări anul acesta şi 186, anul trecut.
• CFR Marfă a câştigat cu 10 milioane de euro o licitaţie pentru transportul cărbunelui la Complexul Energetic Hunedoara
CFR Marfă a fost desemnat câştigătorul unei licitaţii organizată de CE Hunedoara pentru transportul cărbunelui, oferind un preţ de aproximativ 44 milioane lei (10 milioane de euro), au declarat surse din sectorul feroviar. La licitaţie a participat şi Grup Feroviar Român (GFR), principalul competitor al CFR Marfă, deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica. Transportatorul feroviar de stat a asigurat aceste servicii pentru producătorul energetic şi în anii trecuţi. Cei doi transportatori feroviari sunt competitori în cadrul unei licitaţii similare de transport cărbune, organizată de Complexul Energetic Oltenia, unde asocierea din care face parte GFR a solicitat suma de 255 milioane lei, iar CFR Marfă a cerut 256 milioane lei. Ambele oferte au fost acceptate pentru faza finală a procedurii de selecţie. CFR Marfă a solicitat anularea licitaţiei organizate de Complexul Energetic Oltenia, respinsă însă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), care a dispus la finele lunii trecute continuare procedurii.
• Guvernul modifică Legea energiei şi gazelor pentru a scăpa de infringementul iniţiat de UE în 2011
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un proiect de lege de modificare a Legii 123/2012 a energiei electrice şi gazelor naturale, la propunerea Departamentului pentru Energie. Prin acest act normativ se transpun în legislaţia internă directivele europene din sectorul electricităţii şi gazelor naturale, în special cele cu privire la "unbundling". Este vorba despre separarea efectivă a producătorului/furnizorului de energie de transportator (Transgaz, Transelectrica), prin controlul acţiunilor de către autorităţi publice diferite, aşa-numitul "unbundling". Printr-o ordonanţă adoptată în luna martie, Guvernul aprobase trecerea Transelectrica şi Transgaz - companiile care gestionează reţelele pentru transportul electricităţii, respectiv al gazelor naturale - la Ministerul Finanţelor de la Ministerul Economiei.
• BANCHERUL
• Fondurile de pensii private au ajuns la active nete de 4 miliarde de euro
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) au ajuns, împreună, la active nete în administrare în valoare totală de aproape 17,5 mld. RON (4 mld. EUR) la mijlocul anului 2014. Beneficiarii acestor sume sunt aproape 6,5 milioane de români (conturi individuale), ca şi economia naţională, unde fondurile de pensii îşi fac tot mai mult simţită prezenţa pozitivă. De asemenea, rezultatele investiţionale ale fondurilor de pensii au continuat să fie foarte bune, media pentru întreg sistemul depăşind 12% în ultimul an, anunta asociatia administratorilor de pensii private (APAPR). În ultimul an, activele nete ale Pilonului II şi-au menţinut ritmul ridicat de creştere (+43% faţă mijlocul anului 2013), datorită creşterii procentului de contribuţie la 4,5% în 2014, dar şi graţie rezultatelor investiţionale foarte bune obţinute de administratori, în beneficiul participanţilor la fondurile de pensii.
• CURENTUL
• Tăinuirea se prescrie pentru Dan Voiculescu în 14 februarie 2015
Luni, 7 iulie, toată România a oftat: "iar scapă Voiculescu cu banii lui Ceauşescu". Asta după ce avocatul său, Gheorghe Mateuţ a anunţat că instanţa, din oficiu, a pus în discuţie schimbarea încadrării juridice a faptei de spălare de bani în legătură cu fapte de corupţie, prevăzută de o lege specială şi pedepsită cu până la 15 ani, avocaţii solicitând judecarea lui Voiculescu pentru tăinuire, pedepsită cu până la cinci ani sau cu amendă. Jurnaliştii transmiteau de pe teren: "dacă instanţa acceptă această schimbare a incadrării juridice, Voiculescu a scăpat, fapta fiind prescrisă". La cald aşa părea. La rece, Voiculescu nu scapă prin prescriere nici cu infracţiunea de tăinuire. In cel mai fericit caz pentru Dan Voiculescu, i se preschimbă încadrarea juridică în tăinuire, fapta se va prescrie in 14 februarie 2015 care este momentul încetării infracţiunii, forma acesteia fiind una continuată.
• CURIERUL NATIONAL
• 35,5% din acţiunile Hofigal, scoase la vânzare
Proprietarii producătorului de suplimente alimentare şi cosmetice Hofigal Bucureşti vor să vândă un pachet de 35,5% din capitalul social pentru suma de 5 milioane de euro, a anunţat compania. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Hofigal este controlată în proporţie de 64,4% de Ştefan Manea, iar un alt acţionar semnificativ este Cristina Manea, cu 35,55% din capitalul social. "Compania dispune de o serie de active valoroase precum terenuri, utilaje şi clădiri. De asemenea, este o societate sănătoasă din punct de vedere financiar, care a reuşit să înregistreze profit chiar şi în perioadele de criză financiară. În plus, Hofigal a reuşit să crească în timp cu resurse financiare proprii şi fără a acumula datorii către banci şi terţi. Totodată, brevetele reprezintă o resursă extrem de importantă a companiei, având în vedere că un singur brevet Hofigal valorează cel puţin 900.000 euro", a declarat avocat Maria Ilie, reprezentant al acţionarului vânzător.
• Amânarea, afacerea inspectorilor de asigurări
Lupta acerbă a asigurătorilor pe segmentul RCA pentru acapararea unei cote cât mai mari din piaţă a promovat în ultimii ani un sistem extrem de prost gândit, care produce efecte în lanţ asupra firmelor care activează pe această nişă. În unele cazuri, în care valoarea poliţelor vândute de asigurători abia atinge jumătate din cea corectă, asigurătorii care activează pe segmentul auto folosesc tot felul de tertipuri pentru a se eschiva de la plata daunelor, ajungând să reglementeze modalităţile de premiere a celor care se pot fofila mai mult. Şi bonusurile nu sunt deloc mici, aşa cum s-ar fi crezut, atingând în unele situaţii 5% din valoarea daunei neplătite, sumă extrem de convenabilă pentru inspectorii de specialitate, care pot încasa 500 lei la o daună neplătită de 10.000 lei...
• Scădere de 30% a Bursei de la New York?
"Cred că este un bubble colosal în toate preţurile activelor şi în cele din urmă se va sparge dacă nu cumva a început să se spargă", a declarat la începutul acestei săptămâni pentru CNBC Marc Faber, investitor cu experienţă în pieţele financiare internaţionale şi autor al newsletter-ului "Gloom, Boom & Doom Report", devenit foarte popular de la declanşarea crizei. Faber a anticipat în mai multe rânduri în ultimii doi ani corecţii de 10-20% ale pieţei, însă acestea nu au survenit, iar indicii Bursei de la New York au continuat să crească direct, fără nicio corecţie mai mare de 10%, de la reperul de 1.074 puncte pe indicele S&P500 depăşind maximele istorice. Acum, acesta nu se mai aşteaptă la o corecţie, ci la o piaţă "bear" care să cumuleze un declin de 30% pentru cotaţiile bursiere. Faptul că Obama este un preşedinte foarte slab poate precipita scăderile
• Avocatul Poporului atacă Legea Big Brother privind cartelele pre-pay la Curtea Constituţională
Avocatul Poporului a ridicat ieri o obiecţie de neconstituţionalitate privind Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, supranumită Legea Big Brother, acuzând că aceasta "contravine prevederilor din Constituţia României". "În susţinerea obiecţiei de neconstituţionalitate, Avocatul Poporului arată că soluţia legislativă referitoare la obligaţia de a stoca datele cu caracter personal pentru o perioadă de 6 luni de la data reţinerii acestora este afectată de un viciu de constituţionalitate din perspectiva considerentelor reţinute în Decizia Curţii Constituţionale nr. 1258/2009. Totodată, se apreciază că Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice aduce atingere principiului garantării şi ocrotirii vieţii intime familiale şi private de către autorităţile publice şi principiului proporţionalităţii prevăzut expres de art. 53 alin. (2) din Constituţie", se arată în comunicatul remis presei.
• Washington devine al doilea stat american care legalizează comerţul cu marijuana
Cetăţenii statului Washington nu au întârziat să formeze lungi cozi de aşteptare în faţa magazinelor care au primit autorizarea pentru a vinde marijuana, după ce capitala SUA a devenit cel de-al doilea stat american care a legalizat comerţul cu acest drog, în scop recreaţional, potrivit ABC News. Cel mai mare experiment social al Americii, de la Prohibiţie, a demarat în urmă cu şase luni, când Colorado a devenit primul stat american care permitea vânzarea marijuanei tuturor persoanelor peste 21 de ani. Ambele state au aprobat comerţul cu cannabis în urma referendumurilor, din noiembrie 2012, şi primele magazine, din Colorado, au fost deschise de la 1 ianuarie.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Dan Radu Ruşanu şi Ilie Carabulea scapă de arestul la domiciliu
Curtea de Apel Bucureşti a decis miercuri înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar în cazul fostului preşedinte al ASF Dan Radu Ruşanu şi a omului de afaceri Ilie Carabulea, trimişi în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie în dosarul ASF - Carpatica. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Marian Mîrzac, fost membru neexecutiv al conducerii ASF, însă hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată de DNA. Iniţial, cei trei au fost arestaţi preventiv în luna martie, măsură revocată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 23 iunie, care a decis ca ei să stea în arest la domiciliu. Fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Ruşanu, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru al Finanţelor, fost director al Direcţiei Avizări ASF, şi omul de afaceri Ilie Carabulea au fost trimişi în judecată alături de alţi 9 inculpaţi, pentru corupţie în dosarul ASF - Carpatica.
• ABBA a refuzat o sumă fabuloasă pentru a se reuni, în urmă cu 14 ani.
Business Insider scrie că, în anul 2000, trupei suedeze i-a fost oferită suma de un miliard de dolari, pentru a realiza un număr de 100 de concerte. Deşi au recunsocut că suma era una fabuloasă, suedezii au declinat oferta, după cum a povestit la acea vreme Benny Anderson, unul din foştii membri ai trupei. Atât el, cât şi Björn Ulvaeus au declarat faptul că interpretările ulterioare ale melodiilor lor au avut mai mult succes tocmai pentru că trupa a decis să nu se reunească niciodată. Cu toate acestea, Agnetha Fältskog, una din cele două soliste ale trupei, a indicat un număr de 250 de spectacole, pe care trupa ar fi trebuit să le susţină, pentru acei bani. Cealaltă solistă a trupei, Anni-Frid Lyngstad, a mărturisit în acest an că nicio sumă de bani nu i-ar fi determinat pe ea şi pe ceilalţi membri ai trupei să se reunescă. Trupa ABBA a fost formată în anul 1972, în Stockholm şi până în anul 1982, când a fost desfiinţată, a lansat opt albume. Primul mare succes al grupului muzical s-a produs în anul 1974, când a câştigat concursul Eurovision.
• Liderii autoproclamatei republici populare Doneţk au anunţat instituirea stării de război în regiune
Anunţul a fost făcut public de comandantul şef al insurgenţilor din Doneţk, Igor Strelkov, potrivit RADOR. El a mai anunţat, potrivit postului de televiziune republican Canalul 1, că va fi formată armata din militari profesionişti angajaţi cu contract. Începând din luna iulie, militarii angajaţi cu contract vor primi 5.000 - 8.000 de hrivne, echivalentul a 14.000 - 23.000 de ruble. Anunţul acestuia vine după ce zilele trecute trupele ucrainene, încurajate de recucerirea a două importante bastioane ale insurgenţilor proruşi, oraşele Slaviansk şi Kramatorsk, îşi continuau duminică ofensiva către Doneţk, unde rebelii s-au regrupat şi şi-au chemat partizanii la o adunare în Piaţa Lenin, în urma acestor evoluţii ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, cerând o reuniune de urgenţă a Grupului de contact pentru Ucraina, relatează agenţiile internaţionale de presă.
• Corneliu Vadim Tudor: Candidez la Preşedinţia României
Corneliu Vadim Tudor a anunţat miercuri că va candida pentru Preşedinţie la alegerile din noiembrie, mizând pe electoratul \'stabil\' al Partidului România Mare. 'Să se termine cu impostura stânga-dreapta. Electoratul PRM e acelaşi, a rămas stabil. Este vremea unei crize profunde care îmi aminteşte de anul 2000, când am intrat în finală la alegerile prezidenţiale', a declarat pentru AGERPRES C.V. Tudor. El a precizat că s-a hotărât să candideze la Preşedinţie la ultima şedinţă a Biroului Permanent al PRM. 'M-au rugat mai multe filiale din ţară să candidez', a mai spus C.V. Tudor.
• JURNALUL NATIONAL
• Mihai Gâdea, acuzat de Robert Turcescu că ar urma să candideze la preşedinţie
Realizatorul TV, Robert Turcescu, a lansat, ieri, ipoteza unui plan între premierul Victor Ponta şi preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, de a-l propulsa pe realizatorul Antena 3, Mihai Gâdea, drept candidat la alegerile prezidenţiale. "Colonelul Roberţel (Robert Turcescu n.r.) a difuzat aseară în regim de breaking news faptul că există o înţelegere între primul ministru, profesorul Voiculescu şi mine. Înţelegerea este că eu voi candida la preşedinţie. Sigur că a răspunde colonelului la aşa ceva... Nu cred că trebuie să răspunzi oricui care spune imbecilităţi", a spus Gâdea. Realizatorul "Sintezei Zilei" a adăugat: "Cred că există doar două explicaţii. Că la Nana colonelul şi doamna Udrea au găsit o cultură de marijuana... O altă explicaţie este că domnul colonel şi doamna Udrea se droghează de la ţeava de eşapament a Mercedesului prezidenţial", a mai spus Gâdea.
• A pariat GOL KHEDIRA şi scor exact BRAZILIA-GERMANIA 1-7.
Doar şase oameni au ghicit scorul exact al meciului Brazilia - Germania 1-7 de la CM 2014. Unul a nimerit rezultatul la pauză, iar cel mai inspirat a indicat exact şi unul dintre marcatori. In Noua Zeelanda, la o casa de pariuri unde 9.700 de oameni au pariat scor exact, unul singur a reusit sa ghiceasca rezultatul meciului Brazilia - Germania, 1-7, anunta sport.ro. Acesta a pariat 2 dolari si a castigat 500 de dolari. In Anglia, cei de la Paddy Power au dezvaluit ca nu mai putin de patru oameni au ghicit scorul final al meciului. O persoana din Essex a avut curaj sa mizeze 5 lire pe acest scor si a castigat 2.500! De asemenea, un parior din West Midlands a pariat o lira pe 5-0 la pauza, cota la Paddy Power pentru un asemenea rezultat fiind de 500/1. Cel mai nebun parior a pus 20 de dolari pe victoria cu 7-1 a Germania si pe Khedira marcator. A castigat nu mai putin de 46.000 de dolari.
• Operatorii din turism cer scăderea TVA la 9%
Reducerea TVA la toate serviciile din turism ar creşte circulaţia turistică şi ar determina o scădere a preţului pachetelor turistice. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism şi Federaţia Asociaţiilor Regionale de Dezvoltare şi Promovare a Turismului din România solicită Guvernului egalizarea cotei TVA la 9% pentru toate serviciile din turism, ca măsură fiscală imediată, având în vedere situaţia politică instabilă din Ucraina şi infrastructura afectată de condiţiile meteo nefavorabile din Bulgaria. Extinderea cotei reduse de TVA de 9% la cazarea cu demipensiune sau pensiune completă pentru toate structurile de primire turistică clasificate de Autoritatea Naţională de Turism va impulsiona turiştii să consume şi servicii de masă la hoteluri, într-o proporţie mai mare decât acum, pe hotelieri să practice şi sistemul all inclusive şi, de asemenea, ar putea determina şi o reducere cu 10% a preţului pachetelor turistice.
• NATIONAL
• Ponta ii schimba pe sefii Cancelariei si "Doi s'un sfert"!
Ca multi atatia alti politiceni care, de-a lungul ultimelor doua decenii, au visat ca vor putea controla serviciul secret al ministerului de Interne, si Victor Ponta se afla acum la un pas sa-si franga gatul. Chiar daca actualul premier a jucat cel mai tare pe aceasta carte, trecand DGIPI chiar cu japca, printr-o controversata hotarare de Guvern, in subordinea sa directa. Numai ca, in ultima vreme, Ponta pare sa se fi convins pe deplin cam cate parale face "protectia interna" oferita de cei de la "Doi s'un sfert". A carei conducere face, dupa buna traditie lasata mostenire de catre intemeietorul DGIPI, "Vulpea" Virgil Ardelean, propriile jocuri de interese, Gelu Oltean mergand si el la cel putin doua capete. Iar cel care ar fi trebuit sa supervizeze activitatea "Doi s'un sfert", este vorba despre seful Cancelariei premierului, neexperimentatul in ale sistemului Vlad Stoica, nu doar ca nu a reusit sa-i tina in mana pe ipoteticii sai subordonati, dar a si fost prelucrat ca la carte de acestia.
• Oamenii lui Antonescu pregatesc un blitzkrieg impotriva lui Iohannis
Esecul inregistrat, deunazi, la Biroul Politic nu numai ca nu a descurajat tabara lui Crin Antonescu, ba chiar i-a determinat pe liberalii fideli fostului presedinte sa puna la cale un nou asalt impotriva lui Klaus Iohannis. In timp ce Klaus Iohannis incearca sa se impuna ca lider in fata liberalilor, pionii lui Crin Antonescu cauta sa-l scoata pe noul sef al PNL din calculele prezidentiale. Potrivit unor surse din cadrul PNL, temele de atac vor fi procesul cu ANI si incapacitatea lui Iohannis de a se impune in fata lui Victor Ponta intr-o confruntare directa.
• PUTEREA
• Sute de oameni, despăgubiţi de fosta AVAS în 2010, sunt acum somaţi să dea banii înapoi
Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fosta AVAS, responsabilă cu plata despăgubirilor către românii escrocaţi de Fondul Naţional de Investiţii (FNI), încearcă noi strategii de a se eschiva de la obligaţiile care îi revin, pe seama miilor de păgubiţi care se văd acum înşelaţi a doua oară, chiar de către stat. Într-o primă etapă, avocaţii AAAS au "întors armele" împotriva păgubiţilor, contestând în bloc sutele de sentinţe de executare silită. În a doua etapă, Autoritatea a imaginat o "reglare a conturilor" pe cale amiabilă, într-o formă mult iubită de români: listele de aşteptare. În schimbul înscrierii pe o listă, cu siguranţă foarte lungă, creditorii trebuie să depună carnetul de investitor în original - singurul document în baza căruia pot executa silit statul. Situaţia frizează absurdul! Oamenii care au reuşit să îşi recupereze banii, după un deceniu de înfruntări juridice cu statul, sunt somaţi acum să returneze către AAAS sumele recuperate din jaful FNI.
• Amendă uriaşă pentru Citigroup
Unul din cele mai mari grupuri bancare americane, Citigroup, este aproape de un acord cu Departamentul de Justiţie din SUA, în cadrul căruia ar plăti circa 7 miliarde dolari pentru a scăpa de acuzaţii că ar fi vândut instrumente financiare garantate prin ipoteci cu probleme înaintea crizei financiare, au declarat surse apropiate situaţiei pentru WSJ. Banca şi autorităţile americane finalizează detaliile unei înţelegeri care ar ajuta instituţia de credit să evite un proces federal în privinţa ipotecilor. Un acord ar putea fi anunţat începând de săptămâna următoare. Apropierea de o înţelegere amiabilă marchează o schimbare semnificativă faţă de mijlocul lunii iunie, când Departamentul Justiţiei a avertizat că intenţionează să deschidă un proces dacă Citigroup nu creşte substanţial suma oferită, scrie cotidianul american Wall Street Journal (WSJ). Citigroup a propus iniţial statului 4 miliarde de dolari, în timp ce autorităţile au încercat să obţină 10 miliarde de dolari, au spus sursele.
• ROMANIA LIBERA
• Mizele lui Ponta în lupta pentru reprezentarea la Bruxelles
De trei ori a încercat Victor Ponta să uzurpe atribuţiile prezidenţiale în privinţa reprezentării la Consiliul European şi de tot atâtea ori CCR l-a blocat. Specialiştii consultaţi de RL spun că premierul poate fi delegat "doar în funcţie de anumite criterii" de către preşedinte. Pe de altă parte, Tratatul de la Lisabona prevede că o ţară este reprezentată la Consiliu de o singură persoană. Ultima oară, ieri, Ponta s-a dus personal la CCR pentru a-şi susţine cauza. Judecătorii i-au respins sesizarea în unanimitate. Rămâne însă întrebarea de ce insistă Ponta să reprezinte România la Bruxelles când este clar că nu o poate face decât dacă este delegat de preşedinte? Ponta vrea cu orice preţ să negocieze şi să impună numele viitorului comisar european român. Ponta a cerut mandat de reprezentare la precedentele două summit-uri, la care, în pofida afirmaţiilor sale principala temă a fost numele viitorului preşedinte al Comisiei.
• Noua mită PSD: diplome şi posturi universitare pe viaţă în loc de făină, zahăr, găleţi
Noile modificări la Legea Educaţiei oferă o mită mai cu ştaif unor categorii diverse: elevi, părinţi, dascăli, diverşi funcţionari locali. Ei nu mai primesc ouă, făină, găleţi sau pungi, ci diplome de absolvent care nu au nici o valoare (nu vor afla asta decât la absolvire), bani pentru posturi universitare nemeritate, posturi sigure pentru rectori ori aleşi locali. Ordonanţa de urgenţă ce modifică Legea Educaţiei are două componente, ce converg spre un singur rezultat - ţării cât mai mulţi tineri slab pregătiţi. E o axiomă în psihologia maselor potrivit căreia cu cât un grup are mai puţine cunoştinţe cu atât este mai uşor de manipulat. Modificarea Legii Educaţiei a reprezentat un ajutor dat universităţilor private care, înmulţindu-se ca ciupercile după ploaie şi după scăderea promovabilităţii la bacalaureat, s-au confruntat cu o reducere a numărului de posibili studenţi.
• ZIARUL FINANCIAR
• Băncile austriece nu culeg decât ce au semănat în 2009 şi 2010
Deşi situaţia macroeconomică pare stabilă, iar oamenii sunt mai mult atenţi la lacrimile brazilienilor de la Campionatul Mondial decât la ce poate fi în neregulă eventual în economia românească, o undă de şoc subterană care poate avea efecte imprevizibile în perioada următoare traversează în aceste momente sistemul bancar. Băncile austriece, care au o expunere de 25 miliarde de euro pe România, scad în bloc la bursa de la Viena, în frunte cu Erste, care deţine BCR, în urma creşterii provizioanelor pentru credite neperformante în România şi a unor taxe noi impuse în Ungaria. Destabilizarea vine după ce una dintre cele mai mari bănci din Austria, Hypo, naţionalizată deja ca urmare a crizei din 2009, a trebuit să fie din nou ajutată de statul austriac. Giganţii financiari americani şi europeni au luat deja la ţintă austriecii, reducând preţurile-ţintă ale acţiunilor cu o treime, ceea ce este enorm pe pieţele financiare. Dintr-odată, canalul austriac devine o sursă de slăbiciune pentru economie, în condiţiile în care pasul doi va fi abţinerea de la finanţări şi de la a prelua risc românesc în general.
• Lafarge, cel mai profitabil cimentist: câştiguri de 720 mil. euro la afaceri de 2,4 mld. euro în peste un deceniu
Producătorul de ciment Lafarge Ciment, cea mai importantă companie prin care sunt prezenţi în România francezii de la Lafarge, care urmează să-şi vândă activele locale pentru a putea fuziona cu elveţienii de la Holcim, a înregistrat în perioada 2002-2013 afaceri totale de 2,4 miliarde de euro şi profituri nete cumulate de 720 de milioane de euro, arată calculele ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. De altfel, Lafarge Ciment a fost an de an cel mai profitabil producător de ciment de pe plan local, depăşind atât în valoare, cât şi ca marjă profiturile înregistrate de ceilalţi doi jucători din industria românească a cimentului, elveţienii de la Holcim şi germanii de la HeidelbergCement (prezenţi pe piaţa cimentului prin compania Carpatcement Holding)
• Fondul Proprietatea nu se opreşte cu lichidările: Conpet este următoarea pe listă
Fondul Proprietatea (FP) se pregăteşte să vândă acţiunile pe care le deţine la transportatorul de ţiţei Conpet Ploieşti (COTE) în valoare de 125 milioane de lei, potrivit unor surse din piaţă, după ce în ultima lună a vândut acţiuni de peste 850 mil.lei la Romgaz şi Transelectrica. Plasamentul la Conpet ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare, potrivit surselor. Fondul a angajat în septembrie 2013 firma de brokeraj Intercapital pentru a-i găsi un cumpărător pentru un pachet de cel mult 10% din acţiunile Conpet. De atunci însă, fondul nu a raportat nicio vânzare de acţiuni la Conpet. Mai mult, a luat prin surprindere piaţa vânzându-şi toate acţiunile deţinute la Transgaz (decembrie 2013), un pachet de 4,99% la Romgaz (iunie 2014) şi toate acţiunile deţinute la Transelectrica (8 iulie 2014).