REVISTA PRESEI 11.02.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 februarie 2015

ADEVARUL

Elena Udrea, reţinută 24 de ore

Rămasă fără imunitate parlamentară, Elena Udrea a fost supusă unui maraton de audieri de peste 10 ore, de procurorii anticorupţie şi reţinută pentru 24 de ore. În cursul zilei de miercuri, Udrea va fi prezentată judecătorilor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Aceasta a fost dusă în arestul central al Poliţiei Capitalei. Elena Udrea îşi va petrece noaptea în Arestul Central al Poliţiei Capitalei după ce procurorii anticorupţie au emis pe numele ei o ordonanţă de reţinere de 24 de ore. "Vă aşteptaţi la altceva? Puteţi să îi puneţi cătuşe Elenei Udrea, dar nu puteţi pune cătuşe adevărului", au fost singurele declaraţii ale Elenei Udrea, la ieşirea din sediul DNA. Asta deşi deputatul nu avea cătuşe în momentul în care a ajuns la Arestul Central.

Rise Project: Hrebenciuc a deţinut conturi secrete în filiala băncii HSBC din Elveţia

Fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc se numără printre românii care au avut conturi secrete la banca HSBC, reţinut la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, scriu jurnaliştii de la Rise Project. Conform sursei citate, Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reuneşte două conturi. La acelaşi profil şi, implicit, la cele două conturi bancare au mai avut acces soţia lui Hrebenciuc, Letiţia, fiul lor, Andrei, dar şi "un personaj controversat implicat într-un amplu caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea când era procuror." Documentele arată că accesul la cele două conturi era împărţit de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, om cheie în afacerea Megapower - o fraudă care a avut loc în anii '90 şi în urma căreia statul român a pierdut peste 11 milioane de dolari, relatează jurnaliştii.

Guvernul rus se pregăteşte de o bătălie cu producătorii de petrol pe tema taxelor

Guvernul de la Moscova se pregăteşte de o bătălie cu producătorii de ţiţei legată de taxarea industriei petroliere, care generează jumătate din veniturile bugetare. Anul trecut, autorităţile au convenit cu companiile petroliere reducerea taxelor de export în schimbul unor taxe mai mari pe extracţie, dar planul a devenit nefuncţional întrucât se baza pe un preţ al petrolului de 100 de dolari pe baril, relatează Bloomberg. Producătorii de petrol, în frunte cu grupul de stat Rosneft, au propus modificări ale regimului fiscal, a arătat Kirill Molodtsov, secretar de stat în Ministerul Energiei, conform Mediafax. Rusia a intrat în prima recesiune de după 2009, iar bugetul este secătuit de veniturile scăzute din energie, în timp ce rubla s-a depreciat în urma sancţiunilor occidentale legate de criza ucraineană.

Grecia ar putea cere finanţare din "altă sursă" dacă Tsipras nu va ajunge la un acord cu zona euro

Grecia ar putea împrumuta fonduri din "altă sursă" în cazul în care Guvernul condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras nu va ajunge la un acord cu partenerii din zona euro, afirmă ministrul grec al Apărării, Panos Kammenos, citat de site-ul publicaţiei Ekathimerini. Kammenos a precizat că Grecia ar putea solicita finanţare din partea Statelor Unite, Chinei sau Rusiei. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat luni grecii să nu se aştepte ca zona euro să se încline în faţa cererilor premierului Alexis Tsipras. Tsipras a prezentat duminică planuri de renunţare la programul "crud" de austeritate, a exclus orice prelungire a programului de asistenţă de 240 de miliarde de dolari, care se încheie la sfârşitul acestei luni, şi s-a angajat să încerce să obţină compensaţii de la Germania, legate de ocupaţia nazistă din al II-lea Război Mondial.

Rus: CNADNR este un intermediar între buget şi constructori, în loc să fie un jucător mare pe piaţă

CNADNR ar trebui să fie un "jucător mare" în piaţa construcţiilor, dar funcţionează mai degrabă ca un intermediar între bugetul statului şi diverşi constructori privaţi, astfel că este necesară o reevaluare "foarte solidă" a activităţii, a declarat marţi ministrul Transporturilor, Ioan Rus. "În infrastructura rutieră este ceea ce vedeţi - insolvenţe, falimente, corupţie. (...) Suntem într-un proces de restructurare şi de reevaluare a unora dintre tipurile de atitudini pe care le-am avut faţă de ceea ce am avut de făcut. Vom reevalua foarte solid şi CNADNR. O companie care ar trebui să fie un jucător mare în piaţa construcţiilor este mai degrabă un intermediar între bugetul statului şi diversele companii private, care lucrează în sistemul de drumuri naţionale, drumuri expres şi autostrăzi", a spus Rus.

Francezii l-au tratat pe Iohannis cu gafe de protocol

Turneul de vizite externe a început cu stângul pentru Klaus Iohannis, după ce delegaţia franceză a făcut două gafe de protocol impardonabile. După salutul oficial, Iohannis, împreună cu soţia sa, Carmen, s-a îndreptat spre maşină, unde, înainte de a se urca, trebuia să mai aştepte câteva minute în picioare. În jurul său, aşa cum cere protocolul, erau numai ofiţeri francezi, însă niciunul nu a însoţit-o pe Carmen Iohannis spre portiera din partea opusă a maşinii, aşa că prima-doamnă a României a trebuit să ocolească singură limuzina. Imediat, a urmat a doua gafă a delegaţiei franceze. În timp ce stătea în picioare lângă maşină, Iohannis şi-a dat jos paltonul. S-a uitat în stânga, apoi în dreapta, către ofiţerul SPP francez care trebuia să-i ia imediat haina, însă acesta n-a reacţionat. Aşa că Iohannis şi-a pierdut calmul imperturbabil şi, nervos, şi-a aruncat haina pe plafonul maşinii.

Ţările baltice, pregătite pentru un "război hibrid"

Letonia s-a declarat pregătită pentru un posibil scenariu de "război hibrid", după ce "a luat în calcul" tot ce s-a întâmplat în Ucraina. Semnale asemănătoare se fac auzite şi din Estonia, informează agenţia de presă Unian. Planurile noastre interne presupun şi un asemenea scenariu. Am luat în calcul ceea ce se întâmplă în Ucraina", a declarat ministrul leton al apărării, Raimonds Vejonis, citat de DW. Despre adoptarea unor măsuri corespunzătoare a vorbit şi premierul estonian Taavi Roivas. Potrivit lui Roivas, "Estonia şi-a planificat cu atenţie apărarea". Lituania a publicat un manual prin care îşi sfătuieşte cetăţenii cum să supravieţuiască unei invazii ruseşti. "Să vă păstraţi mintea netulburată, să nu vă panicaţi şi să gândiţi clar", se arată în ghidul de "supravieţuire" . "Focuri de armă la fereastra dumneavoastră nu reprezintă sfârşitul lumii", completează manualul. Lituanienii sunt sfătuiţi să reziste ocupării străine prin demonstraţii şi sabotaje.

BANCHERUL

Seful Erste Bank, Andreas Treichl, a ajuns la un compromis cu premierul Ungariei

Andreas Treichl, seful Erste Bank, actionarul majoritar al celei mai mari banci romanesti, BCR, a reusit, cu ajutorul sefului BERD, Sir Suma Chakrabarti, sa ajunga la o solutie de compromis cu premierul Ungariei, Viktor Orban, astfel incat bancile din tara vecina sa-si poata continua activitatea fara sa mai sufere pierderi impotante, cum s-a intamplat in ultimii ani, cauzate de masurile neortodoxe adopate de Orban, precum impunerea celei mai mari taxe pe banci din Europa sau despagubiri acordate clientilor bancilor pentru creditele in valuta. Astfel ca cei trei au anuntat ieri incheierea a doua acorduri. Pe de o parte, BERD si guvernul ungar au semnat un memorandum prin care statul vecin se angajeaza sa reduca taxa pe banci de la 0,53% in prezent la 0,31% in 2016 si la 0,21% in 2017. Iar din 2019, taxa bancara urmeaza a fi aliniata normelor europene. De asemenea, taxa ar urma sa se aplice la activele bancare de la finalul lui 2014, mai reduse decat cele din 2009, care este baza de taxare in prezent.

Isarescu in Parlament: Sa nu ne grabim cu solutii pripite la problema creditelor in franci elvetieni

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat in Parlament, cu putine momente in urma, ca problema creditelor in franci elvetieni nu trebuie rezolvata in pripa, inainte de o analiza aprofundata a situatiei si gasirea unor solutii de impartire a poverii intre banci si clienti. De asemenea, a adaugat Isarescu, "ar trebui sa asteptam stabilizarea situatiei cursului valutar, intrucat pietele tind sa actioneze impulsiv". Asfel, a spus Isarescu, "40% din cresterea cursului CHF/RON s-a corectat deja fata de nivelul din 16 ianuarie, cand a ajuns de la 3,74 lei/chf la 4,58 lei, dupa care a scazut la 4,21 si 4,15 lei in urma cu cateva zile". "Avand in vedere impactul financiar considerabil, e nevoie de timp pentru rezolvarea acestei situatii, pentru ca solutiile trebuie sa fie gandite astfel incat datoriile suplimentare din aprecierea francului sa fie impartite rational si realist intre partile implicate", a adaugat Isarescu.

CURENTUL

Fugarul Marko Attila ne transmite cu nesimţire de la Budapesta: "Je suis Zsolt Nagy"

Urmărit penal în dosarul BICA privind despăgubirile ilegale de la ANRP, prejudiciul depăşind 60 milioane de Euro(cam cât cel al lui Dan Voiculescu în dosarul ICA) şi condamnat cu suspendare într-un alt dosar pentru o altă retrocedare ilegală, deputatul Marko Attila a fugit la Budapesta, sustrăgându-se urmăririi penale şi arestului preventiv. Bucurându-se de protecţia Ungariei, infractorul Marko Attila după condamnarea lui Zsolt Nagy în dosarul privind trădarea prin privatizări strategice, şi-a schimbat fotografia de profil de pe facebook cu a acestuia şi a postat un mesaj nesimţit şi inconştient: "dacă există "Je suis Charlie, atunci ar trebui să existe şi "Je suis Zsolt Nagy", de asemenea". Nesimţirea infractorului Marko frizează blasfemia. Acum să vedem Guvernul Ponta cum va reuşi să negocieze cu Ungaria să-l aducă pe acest infractor pentru a răspunde pentru prejudiciile aduse statului român.

Şah - de Tia Şerbănescu

Ponta n-a rezistat slăbiciunii de a-i compara pe Băsescu şi Udrea cu Ceauşescu şi Leana. Rudimentar! E ca şi cum ai spune că Ponta şi Daciana seamănă cu Nicuşor şi Poliana. A uitat că era avocatul lui Cocoş? Mai bine îşi punea degetul la buze. Dna Udrea a constatat însă că niciun comentariu nu-i ajunge la nas ("am transmis unei persoane dragi că totul e în regulă") - şi a deplâns soarta Parlamentului care "a avut o şansă dar a ratat-o". Dar ce şansă a ratat ea! A ratat şansa de a fi decentă măcar la final. Să fi zis şi ea: fiat justitia, pereat Udrea. Căci corupţia nu piere. Se mută de la un regim la altul. Şi Coldea încearcă acelaşi lucru. Aşa că a sacrificat dama. Să vedem dacă e de ajuns. Fiindcă şi Coldea pare capabil de orice sacrificiu. Respectiv, de sacrificarea oricui.

CURIERUL NATIONAL

Bătălia taxelor în Portul Constanţa

Operatorii portuari refuză să semneze contractele "impuse abuziv" de Administraţia Porturilor Maritime, susţinând că majorarea tarifelor de utilizare a domeniului portuar nu are nicio justificare. Sindicatele şi patronatele spun că nu au fost consultate la elaborarea versiunii preliminare a Master Plan-ului pentru Portul Constanţa. "Operatorul Portuar" Constanţa, patronat care reuneşte 35 de companii care îşi desfăşoară activitatea pe domeniul portuar, a anunţat ieri că a contestat intenţia Companiei Naţionale "Administraţia Porturilor Maritime" S.A. Constanţa (CN APM) de a creşte nejustificat şi unilateral valoarea chiriei şi a celorlalte tarife practicate, cu atât mai mult cu cât această creştere nu s-a făcut în mod transparent, prin consultări cu mediul de afaceri interesat.

Transporturile vor să investească 48 mld. euro până în 2030

Noua variantă a Master Planului de Transport prevede construcţia a 1.300 km autostradă până în 2030, dublu faţă de varianta iniţială. Cu 19 mld. euro, instituţia vrea să refacă o parte din infrastructura feroviară. După dezbateri a fost propusă construcţia unor sectoare de autostradă care figurau iniţial ca drum expres, respectiv Sibiu-Piteşti şi Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni. Valoarea totală a investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii de transport până în 2030 este de peste 48 miliarde euro, apropiată de cea din prima variantă a strategiei.

Ce destinaţii exotice preferă românii pentru Valentine's Day?

Conform solicitărilor primite de agenţia de turism Eturia, turiştii români sunt dispuşi să plătească de la câteva sute de euro până la peste 2.500 de euro pentru servicii care să adauge un plus de romantism vacanţei, precum şe­dinţă foto pe plajele din Republica Dominicană sau Cuba, cină romantică într-un restaurant subacvatic din Maldive, cină privată la cort în Parcul Naţional Serengeti din Tanzania,flori şi decor romantic în camera de hotel de la Veneţia, abonamente la SPA, şampanie şi platouri cu fructe în cameră, dar şi cereri precum skydiving în tandem la Miami sau skyjump în Noua Zeelandă de pe clădirea Sky Tower din Auckland. Eturia: În 2014 am înregistrat aproximativ 2.000 de solicitări pentru astfel de vacanţe şi estimăm un trend crescător şi pentru 2015.

SUA şi Germania, în dezacord privind furnizarea de arme către Ucraina

Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat în cadrul unui briefing de presă susţinut luni (9 februarie), cu Angela Merkel, că "în cazul în care... discuţiile eşuează, i-am cerut echipei mele să analizeze toate opţiunile şi mijloacele cu ajutorul cărora am putea schimba calculele liderului rus, Vladimir Putin - iar posibilitatea de furnizare de arme defensive-letale Ucrainei este una dintre aceste opţiuni". El a refuzat să tragă o linie roşie pentru Rusia înainte de a trimite arme şi a subliniat faptul că "o decizie finală nu a fost încă luată", transmite EUobserver. Obama a menţionat că, având în vedere puterea armatei ruse şi dimensiunea frontierei ruso-ucrainene, există puţine şanse ca Ucraina să învingă Rusia dacă Putin este "determinat" să degenereze situaţia deja tensio­nată. La rândul său, Merkel a repetat că este împotriva exporturilor de arme: "Am spus întotdeauna că eu nu văd o soluţie militară în acest conflict".

Fondurile de investiţii avansează cu "vânt din spate" dinspre dobânzile mici

Cinci societăţi de administrare a fondurilor aparţinând băncilor ar urma să aloce în 2015 aproximativ 100 milioane euro pentru achiziţii de acţiuni listate la BVB. Reprezentanţi ai acestora anticipează continuarea tendinţei de creştere a resurselor atrase de la clienţi în contextul dobânzilor mici. "Am avut vânt din spate", spune Aurel Bernat, de la BT Asset Management. Pe măsura scăderii dobânzilor, românii au devenit tot mai interesaţi de alternative de plasament, fapt ce a determinat o creştere a activelor în administrare ale fondurilor de investiţii. Anul 2014 a fost unul bun pentru industria de profil, atât ca randamente obţinute, cât şi ca atragere de noi clienţi, au spus ieri reprezentanţi ai unor companii de asset management invitaţi la un eveniment organizat de Bursa de Valori Bucureşti.

EVENIMENTUL ZILEI

Cine deţine cheia averilor româneşti ascunse în Elveţia

"Evenimentul Zilei" a aflat, din surse confidenţiale, că unul dintre foştii directori ai băncii Clariden ar avea cunoştinţă despre banii depozitaţi în Elveţia de afacerişti români. Acesta ar fi Miruna Ana Klaus. Miruna Ana Klaus, o româncă plecată din ţară în urmă cu mai bine de 25 de ani, a fost director la Clariden Leu în perioada în care mai mulţi milionari sau politicieni români şi-au ascuns averile în Elveţia. Românca nu ar fi străină, spun sursele, de operaţiunile de "depozitare" în băncile elveţiene ale averilor mai multor oameni de afaceri sau politicieni din România, precum Dinu Patriciu, Cristi Borcea, Sergiu Sechelariu şi alţii. Într-adevăr, numele Mirunei Klaus a mai fost pomenit în urmă cu nouă ani în declaraţiile date presei de Raluca Ioana Corneci, soţia lui Cornel Ciocianu (zis Coco), şeful de cabinet al lui Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Statul Islamic TREMURĂ de GROAZĂ. Regele Iordaniei îl UMILEŞTE până şi pe Vladimir PUTIN

Regele Iordaniei Abdullah al II-lea a ordonat bombardarea Statului Islamic până când armata sa va rămâne fără gloanţe şi combustibil, după ce pilotul iordanian capturat de jihadişti a fost ars de viu într-o cuşcă. Ceea ce puţini ştiu este că regele Abdullah al II-lea a fost comandantul trupelor speciale iordaniene. Supranumit "regele războinic", liderul iordanian şi-a petrecut 35 de ani în cadrul armatei. În 1980, Abdullah a fost admis la Academia Militară Regală a Marii Britanii şi a ajuns, după scurt timp, un pilot de elită, expert în conducerea elicopterelor de atac Cobra. În noiembrie 1993, prinţul Abdullah a devenit comandantul forţelor speciale iordaniene. După trei ani, el a transformat micile trupe speciale ale Iordaniei în Comandamentul Operaţiunilor Speciale (SOCOM), în cadrul cărora luptă cei mai buni soldaţi din Orientul Mijlociu, conform Business Insider.

Doi cetăţeni israelieni, acuzaţi de DIICOT că au atacat cibernetic sistemul bancar din România

O grupare formată din cetăţeni israelieni şi români, specializată în agresiuni cibernetice asupra sistemului bancar naţional, cu ajutorul unor persoane din Orientul Mijlociu, a fost destructurată de DIICOT, în urma mai multor percheziţii efectuate marţi. Percheziţiile au fost făcute marţi pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, cu sprijinul Jandarmeriei Române. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), la sesizarea Serviciului Român de Informaţii, au destructurat astfel activitatea infracţională a unei grupări de criminalitate organizată, cu caracter transnaţional, specializată în infracţiuni informatice şi de spălare de bani, utilizând fonduri financiare substanţiale.

Patru aleşi traseişti din Gorj îşi pierd mandatele

O sentinţă a Tribunalului Gorj îi poate pune pe jar pe aleşii locali care au profitat de Ordonanţa 55/2014, care a permis, timp de 45 de zile, ca primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni să-şi schimbe partidul. În judeţul Gorj, PP-DD şi-a atacat în instanţă foştii consilieri, care au plecat pe Ordonanţa traseimului, şi a reuşit să obţină încetarea mandatelor acestora. "Obligă pârâtul Consiliul Local Motru să emită hotărâri de consiliu local prin care să se ia act de încetarea de drept a mandatului de consilier local al membrilor acestuia, respectiv: Petrişor Florentina, Colţatu Constantin, Petrescu Ilie şi Răducu Ion şi declararea ca vacante a locurilor consilierilor în cauză", se arată în decizia Tribunalului Gorj. Aleşii locali mai au căi de atac, dar decizia Tribunalului a creat un precedent periculos pentru cei care au vrut să profite de controversata ordonanţă a guvernului Ponta, declarată neconstituţională de CCR.

JURNALUL NATIONAL

Hollande, despre aderarea României la Schengen: România este pregătită să-şi ia UNELE angajamente

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat, cu privire la aderarea României la Schengen, că ţara noastră este pregătită să-şi ia unele angajamente. "Ne-am pus de acord ca în acest Consiliu să fie luate decizii pentru a controla deplasările, programul PNR (passenger name record), precum şi decizii pentru a face controale pe internet şi pentru a distruge aceste site-uri internet care permit radicalizarea. România este pregătită să-şi ia unele angajamente", a susţinut Hollande, după întâlnirea cu preşedintele român, Klaus Iohannis. Liderul de la Palatul Elysee a menţionat că a discutat cu preşedintele României şi despre schimburile economice. "Franţa este prezentă în România, s-au făcut investiţii importante în ultimii ani şi dorim să amplificăm aceste investiţii", a spus preşedintele Franţei. El a arătat că Renault participă cu 3% la produsul intern brut al României. "Este în interesul ambelor ţări să continuăm. Balanţa comercială a Franţei va avea de câştigat din relaţia cu România".

Raiffeisen se retrage din Slovenia şi Polonia

Raiffeisen Bank (RBI) a înregistrat o pierdere consolidată de 493 de milioane de euro anul trecut, în condiţiile în care, în 2013, profitul s-a situat la 557 de milioane de euro. Pentru a-şi consolida capitalul, banca a anunţat ieri că va renunţa la operaţiunile din Slovenia şi Polonia, unde avea cea mai mare expunere pe creditele în franci elveţien. Datele financiare preliminare arată o prăbuşire a profitului înainte de taxare la numai 23 de milioane de euro în 2014, faţă de 835 de milioane de euro în 2013. Provizioanele pentru credite neperformante sau problematice au crescut anul trecut la 1,716 miliarde de euro, de la 1,149 miliarde de euro în 2013. În aceste condiţii, RBI a anunţat că nu va plăti dividende pentru anul fiscal 2014. În acest context, grupul austriac a anunţat că va vinde operaţiunile deţinute în Slovenia şi Polonia, pentru a-şi consolida capitalul şi pentru a creşte capitalul comun de rangul 1 (CET 1) la 12% până la jumătatea anului 2017

NATIONAL

Klaus Iohannis, împins de la spate sa mute Capitala la Alba Iulia!

Pe lângă promovarea a tot felul de personaje care le dau deja serios de lucru procurorilor anticoruptie si structurilor de informaţii, "iohanistii" se straduiesc sa-l convingă pe preşedinte ce lovitura de imagine ar da daca ar lua initiativa mutarii Capitalei administrative a Romaniei la Alba Iulia. Si, dincolo de posibilul gest simbolic al unei astfel de miscari, nu are cum sa nu nasca semne de intrebare coincidenta apartenentei acestor sfatuitori la asa-numitul "grup de la Alba Iulia", al carui lider de necontestat este influentul Teodor Atanasiu. Pentru ca aceasta miscare sa nu bata prea mult la ochi, aceiasi "strategi" se lupta ca niste lei nu doar pentru mutarea locatiei Capitalei Romaniei, dar si pentru schimbarea Zilei Nationale pe 10 mai, in loc de 1 Decembrie. Iar daca simbolistica istorica a unor astfel de decizii este de inteles, intresant este ca deja la Alba Iulia lucrurile se misca, structurile de informatii monitorizand cu interes formarea unui adevarat pol de influenta aici.

Pesedistii interzic Guvernului sa mai incalce statul de drept si Constitutia!

Dupa ce luni l-au aplaudat cu sarg pe Klaus Iohannis, parlamentarii pesedisti au dat marti cu bata-n balta, incercand s-o scalde cumva cu ordonanta care a legalizat traseismul politic. Inghesuiti din toate partile de DNA, de Iohannis si de adversarii politici, deputatii pesedisti si-au pierdut cumpatul si au facut, ieri, o prostie cat tot partidul lor de mare. Respectiv au propus si votat, la Comisia de Administratie a Camerei, un amendament la ordonanta 55 care, vorba unui parlamentar liberal, "va intra in istoria hilara a Parlamentului" din moment ce prin el se interzice Guvernului sa mai emita ordonante "al caror efecte pot incalca principiile constitutionale ale statului de drept si deciziile CCR".

Muneer, chemat la oaste impotriva ISIS

Intensificarea eforturilor impotriva jihadistilor de la ISIS a facut ca guvernul Emiratelor Arabe Unite sa dea o lege speciala care obliga toti barbatii intre 18 si 30 de ani sa se inroleze de urgenta! Deci, Muneer pleaca la razboi! Este silit sa plece in armata la 30 de ani! Daca refuza inrolarea, artistul risca inchisoarea! Cantaretul Muneer s-a nascut in Emirate si a venit in Romania acum 10 ani, ca student la Medicina. Dupa ce a participat la "Vocea Romaniei" si "Romanii au talent", el si-a ales o noua cariera. Acum e cantaret, dar nici asta si nici faptul ca are 30 de ani nu-l scuteste de legea de mai sus.

PUTEREA

Episodul II. Schema Fraudei EADS. Metodele de presiune folosite de generalii Zaharia, Carp şi Gagiu asupra comisiei de negociere a MAI

Cu doar patru zile înainte de sfârşitul anului 2006, la ora 09.44 GMT, celebrul BBC transmitea o ştire: "Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis neînceperea urmăririi penale în cazul ofiţerilor implicaţi în încheierea contractului cu firma EADS privind realizarea sistemului integrat al frontierei de stat a României". La acea dată, DNA era condusă de Daniel Morar, iar ofiţerii cercetaţi de procurori în urma unei plângeri penale formulate de ministrul de Interne Vasile Blaga se numeau Toma Zaharia, Gheorghe Carp, Anton Gagiu, Mihai Bădescu şi Mihai Tătuţ. Totuşi, în ştirea difuzată în lumea largă, BBC a trecut în revistă faptul că respectivul contract încheiat de MAI cu EADS pentru securizarea a peste 3.000 de kilometri de frontieră, sub patronajul premierului Adrian Năstase, a fost criticat de opoziţie şi că, prin renegociere, s-a redus valoarea iniţială a contractului.

Patronul Agrofam Holding, demascat de PUTEREA încă din 2011, a fost călcat de procurorii DNA

După inspectorii Curţii de Conturi şi cei ai Fiscului, a venit rândul procurorilor DNA să bată la uşa "moşierului" de Călăraşi, Ştefan Poienaru, artizanul fraudelor cu subvenţii pentru agricultură. Procurorii DNA au făcut, marţi, şapte percheziţii în Bucureşti, Ialomiţa şi Călăraşi, la firme şi la persoane suspectate că au falsificat acte pentru a obţine ilegal fonduri europene pentru agricultură în perioada 2007-2013, printre cei vizaţi fiind şi Ştefan Poienaru, patronul Agrofam Holding. Cotidianul PUTEREA a publicat în perioada 2011-2012 o serie de anchete despre ilegalităţile comise de întâiul "chiabur" al judeţului Călăraşi, care cerea de la APIA subvenţii de peste 1 milion de euro pentru mii de hectare pe care nu semănase nimic, sau care primea ajutor financiar de la stat pentru terenuri cultivate abuziv.

MARI ROMÂNI DIN DIASPORA. Nicolae de Hohenzollern (1903-1978). Un prinţ al României prin Europa

Cel de al patrulea dintre cei şase copii, băieţi şi fete, ai foştilor monarhi ai României, regele Ferdinand şi regina Maria, s-a născut la Sinaia la 5 august 1903. În calitate de fiu al familiei moştenitoare a tronului României, era nepot al unor capete încoronate ale Europei având rept bunici pe linie maternă atât pe regina Victoria a Angliei, cât şi pe ţarul Alexandru al II-lea al Rusiei. De altfel, tânărul prinţ, la naşterea sa, avea să fie luat în consideraţie în legătură cu succesiunea la tron. Se înrudea, într-un fel sau altul, practic, cu toate casele suverane ale Europei. I-a avut, de altfel, ca naşi pe împăratul Nicolae al II-lea al Rusiei şi pe soţia acestuia.

ROMANIA LIBERA

Escaladarea războiului din Ucraina prinde România într-un moment de maximă vulnerabilitate

Dacă Putin nu cedează, orice deznodământ este posibil, inclusiv un război în toată legea la graniţa României. La Bucureşti, avem un guvern slab şi compromis, un preşedinte nou ezitant şi nesigur, servicii secrete zguduite de scandaluri şi o armată mai puţin pregătită ca oricând să facă faţă unei Rusii agresive. Luaţi cu reaşezarea polilor de putere după schimbarea şefului statului şi cu mişcările telurice ale politicii româneşti generate de DNA, liderii României par să fi pierdut din vedere că la doi paşi de noi, în Ucraina, au loc schimbări rapide şi grave de situaţie care cer răspuns prompt şi rapid din partea unei ţări aflate în prima linie a defensivei NATO.

Îşi impune PSD omul la CCR?

Senatorii-jurişti ar trebui să înceapă, astăzi, audierea candidaţilor pentru funcţia de judecător constituţional. Dacă în coaliţia la putere pare să fie favorit secretarul de stat Simona Maya Teodoroiu, liberalii nu aveau nici până ieri o propunere. La o săptămână de la demisia lui Toni Greblă din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, Senatul demarează procedura găsirii unui înlocuitor, fiind programată astăzi, în Comisia juridică, audierea candidaţilor, iar mâine, votul în plen. Potrivit informaţiilor de până în acest moment, doar coaliţia la putere va avea un candidat, posibil secretarul de stat Simona Maya Teodoroiu.

Tsipras, "harakiri" pe ritm de sirtaki

Guvernul grec al stângii radicale finaliza ieri detaliile unui program alternativ de reforme la planul de ajutor internaţional în curs, în speranţa că Bruxelles-ul va accepta, în pofida scepticismului Germaniei. Premierul Tsipras continuă să promită sfârşitul austerităţii şi relansarea economică, cerând UE noi sume de bani fără să încheie un nou acord. Dacă UE nu le acceptă condiţiile, autorităţile de la Atena avertizează că au alternative - Rusia, China, Singapore. Un "harakiri politic", aşa cum arată Mario Vargas Llosa într-o analiză pentru El Pais. Invitat la Viena luni, Alexis Tsipras s-a declarat optimist asupra şanselor de compromis cu UE, azi urmând să participe la reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, de la Bruxelles. Dar, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că "umorul" în cadrul zonei euro nu este propice satisfacerii "fără condiţii" a cererilor guvernului grec, ceea ce ar însemna totuşi că unele cereri ar putea fi acceptate.

ZIARUL FINANCIAR

Premierul Ponta şi preşedintele Johannis bat la uşa marilor puteri

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis bat în aceste zile lumea în lung şi în lat - primul mergând în America în căutare de investitori, cel de-al doilea la Paris încercând să repare relaţia cu Franţa stricată în vremea lui Traian Băsescu. Premierul Victor Ponta a plecat aseară în Statele Unite ale Americii cu scopul declarat de a găsi investitori, în vreme ce preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat ieri în vizită în Franţa, aceste două ţări fiind de importanţă majoră pentru România, dar care, într-un singur an, 2013, şi-au redus investiţiile în economia locală, împreună, cu 1,5 miliarde de euro. În 2013, ultimele date disponibile la BNR, investiţiile americane în România s-au redus cu 800 de milioane de euro, iar cele franceze cu 700 de milioane de euro. Cu ambele state România are încheiate "parteneriate strategice", însă ele, din punct de vedere economic, au contat prea puţin.

Deoarece statul construieşte doar pe hârtie, investitorii au început să îşi facă singuri drumuri pentru a se dezvolta

Grupul belgian Liebrecht & wooD a investit 4,8 milioane de euro într-un drum de 4 kilometri între localităţile Bălăceanca şi Cernica în cadrul unui proiect comercial de 110 milioane de euro de lângă Autostrada Soarelui. România este o ţară în care autorităţile nu pot sau nu ştiu să dezvolte infrastructura în ritmul în care investitorii pri­vaţi ar avea nevoie, astfel că aceştia au început să preia iniţiativa şi să îşi construiască singuri drumuri pentru a se putea dezvolta. Grupul belgian Liebrecht & wooD a deschis ieri, între localităţile Bălă­ceanca şi Cernica de la marginea Capi­talei, un drum de patru kilometri care subtraversează autostrada Bucureşti - Constanţa pentru a facilita accesul către un teren pe care investitorii vor să dezvolte un centru comercial. Investiţia de 4,8 milioane de euro a fost finanţată exclusiv din fondurile dezvoltatorului, deşi drumul este util şi pentru câteva mii de locuitori din localităţile Cernica, Bălăceanca sau Fun­deni, care pot ajunge astfel mai uşor în Bucureşti.

Preţ de pornire pentru "Oltchimul bun": 307 mil. euro

Preţul de vânzare al Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi de cel puţin 307 milioane de euro, din care circa 230 milioane de euro reprezintă datoriile pe care vor să le recupereze creditorii, iar restul de 77 milioane de euro sunt de fapt valoarea activelor, potrivit planului de redresare propus de administratorii judiciari ai companiei. Banii obţinuţi din vânzarea Oltchim vor fi folosiţi pentru a stinge o parte din datoriile combinatului chimic, aflat în insolvenţă din ianuarie 2013. Pe bursă, unde acţiunile Oltchim sunt suspendate de doi ani, compania avea o valoare de 105 milioane de lei (23 mil. euro) la 30 ianuarie 2013. Preţul de pornire apare în planul de reorganizare a companiei, depus de consorţiul de administratori judiciari la Tribunalul Vâlcea şi obţinut de ZF. Principalul scenariu luat în calcul pentru redresarea combinatului rămâne separarea activelor de producţie ale combinatului într-o entitate nouă, Oltchim SPV, care ar urma să fie vândută unui investitor strategic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb