REVISTA PRESEI 11.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 11 martie 2013

ADEVARUL

Autoritatea de Supraveghere Financiară, blocată politic

După ce în decembrie au stabilit înfiinţarea "de urgenţă" a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), până la 15 martie, guvernanţii amână acum termenul cu o lună. Motivul? "Întrucât până la această dată nu au fost desemnaţi membrii Consiliului ASF, pentru a nu crea vid legislativ în ceea ce priveşte existenţa instituţiilor de supraveghere a pieţelor de capital şi de asigurări, se impune luarea de urgenţă a unor măsuri care să permită funcţionarea în continuare a celor trei entităţi care asigură această supraveghere", se precizează în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale şi prorogarea unor termene. Cu alte cuvinte, partidele politice nu au ajuns la un acord în ceea ce priveşte propunerile pentru conducerea noului Big Brother financiar.

Târgu Mureş - Mii de maghiari din România şi Ungaria: "Autonomie, autonomie! Viitorul României!". László Tõkés: "2013 este anul autonomiei Ţinutului Secuiesc!"

Circa 4.000 de etnici maghiari din România, alături de susţinători veniţi din Ungaria, au ieşit aseară în stradă, la Târgu-Mureş, pentru a cere autonomia Ţinutului Secuiesc. Sute de drapele secuieşti purtate de bărbaţi îmbrăcaţi în uniforme paramilitare maghiare, tineri şi bătrâni, ce purtau însemne ungureşti sau haine populare maghiare - acestea au fost petele de culoare ale mitingului. Oamenii au ascultat discursurile oficiale ale liderilor maghiari din ţară, dar şi poezii secuieşti. Europarlamentarul László Tökés, prezent la eveniment, a declarat: "Anul acesta este anul autonomiei! Vom demara toate acţiunile pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Am pierdut 20 de ani, timp în care au fost doar tergiversări. Este timpul ca România să recunoască autonomia Ţnutului Secuiesc".

Aripa Blaga se încălzeşte pentru PNL

După ce, săptămâna trecută, Vasile Blaga a fost părăsit de unul dintre principalii săi susţinători, Mihai Stănişoară, care şi-a mutat carnetul la PNL, şi alţi oameni de bază ai "Buldogului" insistă acum pentru o alianţă cu liberalii. Vicepreşedintele PDL, Cristian Boureanu, unul dintre cei mai aprigi susţinători ai lui Vasile Blaga, a declarat, într-o intervenţie la România TV, că şi-ar dori un singur partid pe dreapta eşichierului politic. "Dacă PDL şi PNL au un proiect comun, nu văd care e problema. Aş vrea să avem un mare partid pe dreapta şi unul care să reprezinte stânga modernă". Boureanu a lansat încă două nume care susţin apropierea PDL de liberali. "Şi alţi colegi au aceeaşi idee: Romeo Raicu, Vasile Blaga, etc. (...) Proiectul este foarte serios", a insistat Boureanu.

INTERVIU EXCLUSIV Crin Antonescu: Angela Merkel e cel mai bun politician din Europa. Nu exclud o apropiere a PNL de PPE

Ce spune Antonescu despre alianţa cu PDL, despre cât de speriat e Victor Ponta de venirea lui Klaus Iohannis în USL, despre feudalismul românesc care pune în pericol regionalizarea, despre cum vor afecta prezidenţialele USL şi despre cine vor fi contracandidaţii săi la Cotroceni, citiţi într-un amplu interviu cu liderul PNL şi al Senatului în ediţiile tipărite ale ziarului Adevărul de luni şi marţi.

Ponta, despre discursul lui Traian Băsescu din Parlament: "Mă aştept să spună adevărul despre Consiliul JAI"

"Mă aştept în Parlament să spună adevărul despre ce a fost la JAI. Să nu-i lase pe oamenii lui din România să spună minciuni. În Consiliul JAI s-a opus doar Germania. Finlanda şi Olanda au spus "hai să aşteptăm până în decembrie", dar 13 ţări care au luat cuvântul şi au spus că este incorect ce i se întâmpla României.(...) România a fost ajutată de Spania, Italia, Austria, Grecia", a afirmat Ponta. În opinia premierului, cel mai mare rău făcut României se face din ţara noastră şi a dat exemplu pe Monica Macovei şi Cristian Preda. Ponta a mai spus că impresia că toată Europa este împotriva noastră reprezintă o minciună. Marţi, preşedintele se va adresa Parlamentului, fiind primul discurs în faţa noii Legislaturi.

A fost stabilit traseul autostrăzii Comarnic-Braşov

Compania de drumuri a stabilit traseul viitoarei autostrăzi Comarnic-Braşov care va fi realizată în parteneriat public privat. Autostrada va avea două tronsoane, iar investiţia se ridică la 6,6 miliarde lei. Autostrada va trece pe lângă cele mai importante staţiuni de pe Valea Prahovei, scrie tvrnews.ro. Aceasta va începe la Comarnic, trece pe lângă Buşteni, Sinaia, Poiana Ţapului, Predeal şi Rasnov şi iese după Braşov, la Cristian. De-a lungul autostrăzii sunt prevăzute noduri rutiere la Sinaia, Buşteni şi Predeal. CNADNR a primit oferte din partea unei companii din China şi a trei asocieri de firme pentru proiectarea, construcţia, finanţarea şi operarea tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov, printre ofertanţi fiind şi companiile Vinci şi Aktor, care s-au retras din acest proiect în urmă cu trei ani.

CAPITAL

Miza regionalizării: 13 miliarde de euro pe an

Deşi se vorbeşte de descentralizare şi de o absorbţie mai bună a fondurilor UE, noua împărţire administrativă riscă să fie doar o nouă gaură neagră într-un aparat bugetar şi aşa stufos. Primul proiect postdecembrist privind reorganizarea teritorială a României a fost lansat în 2003, de Octav Cozmâncă, pe atunci ministrul administraţiei publice în cabinetul Năstase. Ideea sa a fost însă respinsă de baronii PSD, care-şi simţeau ameninţate privilegiile. În vara lui 2011, preşedintele Traian Băsescu a relansat ideea reorganizării pe baza celor opt regiuni de dezvoltare deja existente.

AVEM PESTE 5.000 DE KM DE CONDUCTĂ DE PETROL: Este una din cele mai mari reţele din Europa!

Aproape că nicio altă ţară din Uniunea Europeană nu a construit atât de multă conductă de petrol, aşa cum a făcut România în ultimii 20 de ani. Aceasta este concluzia celui mai recent raport al Comisiei Europene ce conţine date statistice cu privire la infrastructura din Europa, care are cifre până în 2009, acesta fiind anul cu cele mai noi date. Astfel, în anul 1990, România avea aproape 3700 de km de conductă de petrol, conform raportului Comisiei Europene publicat anul trecut, mai mult decât state precum Germania, Polonia sau Marea Britanie. La acea dată, doar Italia şi Franţa erau singurele state europene, din cele actual membre ale UE.

Legumicultura, o afacere încă rentabilă

Pe tarabele pieţelor din Bucureşti au apărut "verdeţurile" de primăvară: ridichi, salată sau ceapă verde. Majoritatea provin din serele din jurul Capitalei, un business foarte bun dacă este făcut cum trebuie. În comuna Vidra, judeţul Ilfov, solariile fac parte din gospodăria fiecărui locuitor. Practic, nu există casă fără cel puţin un solariu. Unele sunt amenajate chiar în curte, în imediata apropiere a scărilor de intrare în casă.

CURIERUL NATIONAL

Primăriile, forţate să-şi plătească datoriile

Ordonanţa arieratelor locale prevede, în forma avizată de Guvern, că stingerea acestora e prioritară. Este introdusă şi o prevedere care stabileşte că, pentru unităţile teritoriale care nu înregistrează arierate, banii sunt alocaţi pentru proiecte de dezvoltare locală. Ponta: Plata datoriilor reprezintă un obiectiv prioritar pentru FMI, pentru că avem foarte multe firme băgate în faliment şi care au conturile blocate pentru datorii.

Agricultura ecologică, o soluţie pentru fermierii români

Având un ritm mediu anual de creştere de 23%, dezvoltarea exponenţială a sectorului ecologic din România este dovedită în principal de creşterea numărului de producători implicaţi, concomitent cu multiplicarea suprafeţelor cultivate în sistem ecologic. Fermierul Ioan Ciocan spune că în ultima perioadă se tot vorbeşte de agricultura ecologică, dar atrage atenţia că trebuie avut în vedere că pregătirea terenului necesită timp. "Ca să faci agricultură ecologică îţi trebuie cel puţin trei ani ca să pregăteşti terenul pentru a nu mai exista nici urmă de pesticide sau erbicide, pentru că acestea persistă 1-2 ani după ce le-ai dat.

Trei acţionari ai SIF Moldova solicită dividende reprezentând 91% din câştigul pe anul 2012

Trei acţionari ai SIF Moldova (SIF2) au solicitat dividende de 124,6 mil. lei, cu 41% peste cele propuse de Consiliul de Administraţie al societăţii şi reprezentând aproape 91% din profitul net înregistrat anul trecut de societatea de investiţii financiare. Propunerea pentru un dividend mai mare a fost prezentată, vineri, de Fondul de Pensii Administrat Privat ING (1,67% din acţiunile SIF Moldova) şi doi acţionari persoane fizice Diana Le Bomin (2,79% din acţiuni) şi Mihai Rotaru (2,18% din titluri), potrivit unui comunicat transmis de SIF2. Cei trei acţionari au solicitat un dividend brut de 0,24 lei/acţiune, care raportat la ultima valoare de închidere de la bursă, de 1,55 lei/titlu, şi calculat în câştigul net, ar echivala cu un randament de 13%.

EVENIMENTUL ZILEI

Aripa Blaga îşi recunoaşte planurile. Boureanu vrea un singur partid de dreapta

Vicepreşedintele PDL, Cristian Boureanu, se pregăteşte să se întoarcă în PNL, aşa cum anunţa EVZ. În avanpremiera acestui moment, el îşi invită colegii să se "predea" liberalilor. Susţinătorii din PDL ai lui Vasile Blaga recunosc public că sunt adepţii unei contopiri a PDL şi PNL. Într-o intervenţie la România TV, Cristian Boureanu, vicepreşedintele PDL apropiat de Blaga, a declarat că şi-ar dori un singur partid de dreapta, iar PDL şi PNL ar trebui să contribuie pentru realizarea acestui obiectiv, eventual în cadrul Partidului Popular European. Potrivit surselor EVZ, Mihai Stănişoară şi Sorin Frunzăverde vor fi urmaţi de Romeo Raicu, Cristian Boureanu şi George Scripcaru, primarul Braşovului.

Metroul din Drumul Taberei a fost îngropat. Banii s-au dus pe pomeni electorale

În 2011 începeau lucrările la Magistrala 5 de metrou, Drumul Taberei Universitate, linie care urma să asigure transportul subteran rapid şi pentru locuitorii din sectorul 6 al Capitalei. Banii erau asiguraţi din fonduri externe şi guvernamentale. În 2015 era termenul de finalizare, însă totul a fost blocat. Lucrările de conservare ne costă acum 1,8 milioane de euro pe lună.

Lupta dintre "Împăratul" Vlasov şi cei care nu i se supun se mută în instanţă

Cele cinci Camere judeţene de comerţ au fost "dezafiliate" în baza unor "motive false". Excluşii îl acuză pe şeful CCIR că încearcă să-i elimine de la împărţeala "patrimoniului de sute de milioane de euro". Războiul dintre preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, şi Camerele judeţene excluse din sistem, se mută în sala de judecată. Şefii celor cinci Camere pedepsite pentru că s-au manifestat împotriva actualului proiect de preluare a Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei, dar şi împotriva abuzurilor lui Mihail Vlasov, atacă în instanţă hotărârea de excludere. "Şi nu doar atât. Vom face plângere împotriva tuturor celor 26 de persoane din Colegiul de conducere care au decis o ilegalitate.", a declarat pentru EVZ Cristian Dobre, preşedintele Camerei Dolj. Acţiunea va fi depusă la instanţă cel târziu marţi.

Mesaj pentru Fenechiu de la ambasadorul Germaniei: Politicienii nemţi corupţi îşi dau demisia!

Mai puţin tranşant decât diplomaţii americani, Andreas von Mettenheim le-a sugerat demnitarilor români acuzaţi de corupţie că ar trebui să renunţe la funcţiile deţinute în Guvern şi în Parlament. În emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, ambasadorul Germaniei la Bu cureşti, Andreas von Mettenheim, a refuzat să-şi spună opinia despre cazul ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, dar a explicat ce fac politicienii germani când li se deschide dosar penal: demisionează. "O diferenţă de cultură", a comentat, sec, diplomatul bavarez.

Companiile care au reuşit să învingă criza

Dacia, companiile din energie, retailerii alimentari, firmele din segmentul IT&C au reuşit să câştige sume impresionante chiar şi în timpul recesiunii. Prin exemplul propriu, aceste companii ar putea încuraja alţi antreprenori să dezvolte business-uri de succes, spun analiştii. În 2011, în topul primelor zece cele mai rentabile companii, patru locuri sunt ocupate de companii din petrol şi energie. Petrom se detaşează drept cea mai profitabilă companie din economie. Pentru 2012 a anunţat un câştig de aproape un miliard de euro. Deşi nu se poate spune că nu a contat propria strategie, domeniul energetic este unul profitabil în sine. La unele companii, succesul nu s-a datorat însă sectorului. Este cazul Dacia, cel mai mare exportator local, de departe cea mai inovativă companie din România.

SOLUŢII PENTRU OTV: Dan Diaconescu îşi mută televiziunea în Rusia

Aflat în proces cu CNA, jurnalistul nu mai are răbdare şi intenţionează să reia emisia postului TV, închis în urma unei decizii a Consiliului Naţional al Audiovizualului. Dan Diaconescu a declarat că vrea să mute OTV-ul în Rusia, de unde să emită ca un fel de post dizident. "O să apucăm pe alt drum, căutăm alte soluţii de tip partizan. Ne gândim foarte serios să emitem din Rusia. Am făcut demersurile necesare şi săptămâna viitoare vrem să facem acest lucru. E mai uşor acolo. În multe ţări europene nici nu există CNA", a declarat Diaconescu, citat de ziarul Ring.

JURNALUL NATIONAL

Daily Mail, şah-mat la România: Reportajul DEVASTATOR din Germania care arată de ce au dreptate britanicii să se teamă de invazia ţigănească

400 de ţigani din România şi Bulgaria s-au mutat într-un bloc turn din oraşul german Duisburg, terorizându-şi vecinii până când aceştia s-au mutat. Întreaga zonă a devenit rău famată, iar preţul apartamentelor a scăzut de trei ori. Săptămâna trecută, Link Soeren, edilul social-democrat al localităţii, a declarat că românii şi bulgarii produc mormane de gunoi mai înalte decât el şi îşi trimit copiii la furat. Declaraţia a făcut înconjurul lumii. În urma acelei declaraţii, tabloidul britanic Daily Mail a realizat un reportaj la faţa locului atât de sinistru, încât închide, practic, disputa în jurul oportunităţii ridicării complete a restricţiilor pentru români şi bulgari în Marea Britanie.

Protest la adresa premierului Victor Ponta, la Budapesta, organizat de Jobbik. Socialiştii maghiari - acuzaţi de trădare

Formaţiunea de extremă-dreapta ungară Jobbik a organizat, sâmbătă, la Budapesta, o manifestaţie de protest la adresa vizitei premierului român Victor Ponta, care se află în Ungaria la invitaţia socialiştilor din MSZP. Manifestaţia, care a fost anunţată în urmă cu câteva zile chiar de vicepreşedintele partidului, Elod Novak, a fost justificată de acesta prin faptul că "Victor Ponta este un antimaghiar şovin". În opinia lui Elod Novak, invitarea premierului României de către Partidul Socialist Ungar (MSZP) este o ruşine. "Prin invitarea premierului român la o manifestare a MSZP, cu o zi înainte de mitingul proautonomie de la Târgu Mureş, MSZP a trădat cauza autodeterminării secuilor", a mai afirmat acesta.

Sorin Minea: Bulgarii cumpără miei din România pe care îi taie şi îi revând la noi

"Carnea de oaie, pe post de import, s-a scumpit cu peste 60%, produsele finite s-au scumpit şi ele, în cursul anului trecut, doar cu vreo 15%, tocmai pentru a câştiga piaţa. Este normal ca anul acesta să urmeze majorări de preţ pentru a acoperi cheltuielile. Nu de scumpiri de 30%, 50% sau 60%, dar putem vorbi de cinci procente, şase procente, chiar şapte procente în plus la preţul cărnii de miel (...) Ideea de bază este că de Paşti concurenţa este aşa de puternică încât sărbătoarea se încheie cu vânzare în pierdere, nu în profit. Vinzi mai mult cantitativ, dar nu faci profit", a afirmat Minea. Potrivit reprezentantului Romalimenta, România obţine mai puţini bani decât Bulgaria din vânzarea cărnii de miel, deşi vecinii de peste Dunăre, practic, importă miei din ţara noastră.

Oamenii străzii din Bucureşti, prezentaţi drept americani săraci într-un documentar al televiziunii nord-coreene

Un segment dintr-un documentar nord-corean, în care este prezentată sărăcia lucie în care se zbat americanii, în ziua de azi, dar în care apar imagini cu oamenii străzii de pe lângă Gara de Nord din Bucureşti, este printre cele mai vizualizate filmuleţe de pe site-ul de profil LiveLeak. Filmuleţul, dublat în engleză, începe prin a arăta imagini cu americanii săraci care trăiesc în adăposturi sau corturi, fiind prezentată viaţa dură de care aceştia au parte. Astfel, americanii nu au nici apă de băut, fiind nevoiţi să topească zăpadă în pahare de plastic pentru cafea. În copaci nu mai vezi nicio pasăre, pentru că americanii le-au mâncat, deja de foame.

Statoil vinde tot mai multe gaze în dauna Gazprom

Grupul petrolier Statoil din Norvegia a început să vândă în Uniunea Europeană gaze naturale la preţuri stabilite pe pieţele spot, câştigând astfel cotă de piaţă în dauna gigantului rus Gazprom, care leagă preţurile de cele ale ţiţeiului, şi ca atare vinde mult mai scump. Astfel, Statoil a ajuns la livrări-record pe continentul european, scrie agenţia de presă UPI.com. Modelul a atras laudele lui Gunther Oettinger, Comisarul European pentru Energie. "Statoil este in prim-planul revoluţiei preţurilor, ceea ce duce la creşterea cotei sale de piaţă", a spus Oettinger la Conferinţa UE-Norvegia dedicată gazelor naturale. E.ON avertizează că centralele pe gaze sunt ameninţate de regenerabile din cauza subvenţiilor.

NATIONAL

Premierul Ponta are in maneca "Dreapta Romaneasca"

Un nou proiect de dreapta la care vor adera, deopotriva, liberali si democrat-liberali. Aceasta este surpriza de proportii pe care fostul premier Calin Popescu Tariceanu o pregateste impreuna cu sustinatorii sai. Crin Antonescu a ridicat oportunismul la rang de virtute, sustin liberalii din vechea garda. Profund nemultumiti atat de "achizitiile" pe care le face presedintele lor, cat si de generozitatea cu care acesta ofera functii de conducere noilor veniti, multi penelisti se gandesc foarte serios sa paraseasca partidul.

Bomba! Fostul sef de la Intene, Traian Igas, bagat in mafia fierului vechi!

Fara putinta de tagada, furtul de fier vechi reprezinta una dintre cele mai grave probleme cu care se confunta societatea romaneasca, de peste 20 de ani. Clanuri tiganesti si-au creat adevarate imperii financiare numai din aceasta "activitate comerciala", autoritatile asistand neputincioase cum fabrici intregi, sine de tren si capace de canal au fost transformate in miliarde de euro care au alimentat conturile crimei organizate. Culmea este insa ca, si atunci cand politistii au incercat sa se ia la tranta cu acest fenomen infractional, ei nu au fost lasati. Iar cel care le-a interzis oamenilor legii sa deranjeze retelele transfrontaliere specializate in traficul cu fier vechi a fost nimeni altul decat Traian Igas. Care, pe vremea cand era ministru de Interne, a ordonat ca politistii sa nu mai organizeze controale la centrele REMAT.

Au pornit razboi impotriva bancilor centrale: "Pana aici!"

Institutul International de Finante (IIF), care reuneste 450 de banci, considera ca aruncarea pe piata a lichiditatilor ameninta sistemul financiar mondial, economiile devenind dependente de aceste lichiditati, "proces care nu poate dura multa vreme". "Cu cat bancile centrale vor continua cu acest proces riscant, cu atat sistemul financiar se va umple de excese si distorsiuni. Prea multe < reveniri economice > din ultima vreme nu sunt reale. Sunt rezultatul lichiditatilor aruncate pe piata de bancile centrale si trebuie sa se inteleaga ca nu ajuta la nimic." Membrii directori ai IIF sunt: Goldman Sachs, Citigroup, Barclays, HSBC, Deutsche Bank, Société Générale, BNP Paribas, UBS, Credit Suisse, Morgan Stanley, Agricultural Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China, Sumitomo Mitsui Financial Group, BNY Mellon, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Commerzbank.

Valeriu Zgonea acuza incapacitatea ministrilor USL: "Trebuie sa-i deferim justitiei!"

In opinia lui Zgonea, actualii guvernanti ar fi trebuit pana acum sa-i scoata la iveala pe cei care "au sifonat banul public", deoarece asta asteapta romanul de la USL: "Trebuie sa-i deferim justitiei pe acesti oameni, trebuie sa le aratam oamenilor pe cei care au furat si au luat banii, asta asteapta romanul de la noi si asta a votat pe 9 decembrie". Iar pentru a satisface asteptarile oamenilor, Zgonea este gata sa-i bage pe fostii guvernanti la mititica: "Eu, da, vreau sa-i vad pe acei oameni in puscarie

PUTEREA

UNDE SE STRÂNGE CUREAUA. Ministerele, regiile şi companiile naţionale, primele vizate de tăierea cheltuielilor

Guvernul Ponta dă cu o mână şi ia cu cealaltă. După ce Executivul a anunţat deblocarea posturilor în sistemul bugetar, premierul a solicitat o reducere a cheltuielilor cu personalul, precum şi ale celor cu bunuri şi servicii, cu 15%, măsură care a trezit temeri cu privire la posibilitatea unor noi tăieri salariale şi disponibilizări la stat. Potrivit specialiştilor, această diminuare a cheltuielilor poate fi operată fără scăderi salariale, prin reducerea birocraţiei şi reorganizarea sectoarelor neproductive din economie.

Liviu Jîtea a fost reţinut în Dosarul contrabandei cu alcool

Omul de afaceri Liviu Jîtea, liderul grupării de contrabandă cu alcool cu un prejudiciu de opt milioane de euro, şi alte 17 persoane au fost reţinuţi, sâmbătă, de procurorii gălăţeni, în urma percheziţiilor de vineri din judeţele Vrancea, Galaţi şi Brăila. Omul de afaceri este acuzat de procurori de evaziune fiscală prin contrabandă cu alcool. Prejudiciul adus statului prin neplata taxelor şi a impozitelor se ridică la opt milioane de euro, spun anchetatorii. Alte 74 de persoane suspectate că fac parte din gruparea infracţională coordonată de Jîtea, au fost audiate.

PARADOX: Şeful DNA se anchetează singur

Situaţie paradoxală la Direcţia Naţională Anticorupţie. Noul şef, procurorul Călin Nistor, numit recent în funcţie de Daniel Morar, urmează să se cerceteze singur într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului. Plângerile i-au fost făcute de o avocată, pe vremea când Nistor era şef la DNA Piteşti. Călin Nistor, delegat pentru şase luni în funcţia de procuror-şef al DNA, se află în situaţia inedită de a conduce o instituţie care instrumentează mai multe dosare penale pe numele său. Două dintre ele au fost deja soluţionate, iar procurorii au dat neîncepere a urmăririi penale.

ROMANIA LIBERA

Cum alegem noile CENTRE DE PUTERE ale României

În curând, multe oraşe ar putea intra în declin economic şi social, în timp ce altele ar putea înflori peste noapte. Este disputa pentru desemnarea capitalelor de regiune mai mult decât o luptă pentru bani între baronii din politică? RL încearcă să afle care vor fi efectele nespuse ale regionalizării. Reorganizarea României prin introducerea regiunilor în locul judeţelor a stârnit o adevărată furtună printre politicienii din marile oraşe ce luptă acum pentru ca localităţile lor să devină capitala regiunii. Mizele acestor bătălii sunt uşor de depistat: influenţa şi banii care vor trebui gestionaţi de noile centre de putere ale ţării. Deja au apărut câteva propuneri care i-au uimit pe cetăţeni: astfel, spre exemplu, s-a discutat ca Regiunea Centru să aibă reşedinţa la Alba Iulia, în detrimentul Braşovului, regiunea Nord-Est să aibă capitala la Piatra Neamţ, în detrimentul Iaşiului, iar regiunea Sud-Est să aibă centrul la Brăila, în locul Constanţei.

VATICAN. De marţi, cardinalii electori vor sta izolaţi de lume în Capela Sixtină până aleg viitorul Papă. Un ritual secular, înconjurat de secret

Pregătirile s-au intensificat la Vatican pentru conclavul care va alege cel de-al 266-lea Papă din istorie şi pe acoperişul Capelei Sixtine a fost instalat coşul de unde va ieşi fumul atât de aşteptat. Atunci când va ieşi fum alb, milioanele de credincioşi, aflaţi în Piaţa San Pietro sau în faţa televizoarelor, vor şti că a fost ales noul Papă. C ei 115 cardinali electori se vor reuni începând de marţi la amiază în conclav în celebra Capelă Sixtină împodobită cu frescele pictate de Michelangelo şi deliberările vor fi strict secrete, iar ritualul voturilor impregnat de o mare solemnitate. Porţile celebrei Capele vor fi sigilate şi cardinalii, total izolaţi de lume, nu vor ieşi decât atunci când de pe coşul instalat pe acoperiş va ieşi fum alb, semnalul că noul Papă a fost ales.

ZIARUL FINANCIAR

Lecţia la care mulţi au chiulit. Capitalismul înseamnă întâi risc şi teama de a nu fi plătit înainte de a cheltui profitul. Sticla de şampanie îşi are preţul ei

Insolvenţa, restructurarea, falimentul, dar şi riscul fac parte integrantă din regulile capitalismului când vinzi un serviciu, livrezi o marfă sau dai o marfă unui client, unui partener de afaceri, trebuie să te gândeşti în primul rând la riscul de a-ţi nu lua banii înapoi înainte de a-ţi majora bilanţul, de a-ţi acorda un bonus sau a-ţi cumpăra o maşină de lux. Foarte multă lume a uitat acest lucru, iar acum plăteşte, inclusiv amicul meu. Un preşedinte de bancă spunea că la un curs pe care l-a făcut un bancher mai bătrân de afară spunea că în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, unde riscul este extrem de ridicat, având în vedere că unele afaceri ies, altele nu, când vrei să acorzi un credit trebuie să te uiţi la ce maşină conduce nevasta sau prietena proprietarului sau pe ce cheltuieşte banii. Probabil că mulţi bancheri români au chiulit de la acel curs. Dar şi ceilalţi furnizori au lipsit la acest curs.

Preşedintele Băncii Transilvania încearcă din nou să cucerească SIF-urile

Horia Ciorcilă candidează pentru un loc în conducerea SIF Moldova, societate cu o avere de peste un miliard de lei. El conduce Banca Transilvania, cea mai mare bancă cu capital românesc, din funcţia de preşedinte din 2002, iar recent a preluat şi funcţia de director general al instituţiei de credit. Candidatura sa este susţinută de Banca Transilvania, unde chiar SIF Moldova este acţionar şi are un membru în conducere, pe Costel Ceocea, actualul preşedinte. Horia Ciorcilă a mai încercat în urmă cu patru ani, fără succes însă, să preia conducerea unei alte SIF, Banat-Crişana. Atunci el s-a aliat cu Octavian Radu, proprietarul grupului Diverta, şi Doru Lionăchescu, şeful casei de investiţii Capital Partners, însă Ioan Cuzman, pe atunci preşedinte, a reuşit să iasă câştigător după ce le-a suspendat drepturile de vot acţionarilor "rebeli".

Cea mai mare daună plătită pe o poliţă RCA: 2 milioane de euro

Cea mai mare despăgubire achitată anul trecut în contul unei poliţe de răspundere civilă auto (RCA) s-a ridicat la aproape 2 mil. euro, iar aproape fiecare asigurător de talie mare a ajuns să aibă la activ plăţi de sute de mii de euro, potrivit datelor transmise de companii la solicitarea ZF. Dauna de 2 mil. euro a fost achitată de compania Astra, cel mai mare asigurător local, pentru un accident produs în străinătate. O despăgubire de circa un milion de euro a plătit şi Asirom, tot pentru un accident produs în străinătate, în timp ce Generali, Uniqa şi Allianz-Ţiriac au achitat despăgubiri între 250.000 şi 500.000 de euro.

Povestea celui mai mare eşec al Epocii de Aur, o investiţie de un miliard de dolari cu zero rezultate

Ciunteşti un munte şi excavezi 5 milioane de metri cubi de rocă. Trânteşti un colos industrial, şi angajezi mii de muncitori care să lucreze pentru el. Investiţie de un miliard de dolari şi...zero rezultate. Aşa se prezintă cel mai mare eşec al Epocii de Aur - Termocentrala Anina, locul unde soţii Ceauşescu visau să scoată curent din piatră seacă. După aproape două decenii de împotmoliri, urmările se traduc în drame sociale. Mii de oameni au fost aduşi aici din toată ţara în ceea ce avea să fie cel mai mare eşec comunist. Construirea mastodontului a început în 1976.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb