REVISTA PRESEI 11.04.2015

Willy Homner
Revista Presei / 11 aprilie 2015

ADEVARUL

Ce provocări are de înfruntat preşedintele Iohannis după vacanţa de Paşti

Preşedintele Klaus Iohannis a venit din vacanţă vineri şi a transmis deja către Parlament solicitarea de reexaminare a legii privind finanţarea partidelor şi campaniilor electorale. A doua oară însă preşedintele va fi obligat să o promulge. Este şi cazul Codului Silvic, care a fost retrimis la Parlament. La întoarcerea sa din vacanţa în Madeira, preşedintele Iohannis are de analizat 19 de legi venite din Parlament, pentru a vedea dacă le promulgă sau dacă le trimite către reexaminare. De asemenea, în următoarele luni este aşteptată numirea, de către Klaus Iohannis, a viitorului şef DIICOT, în condiţiile în care ministrul Justiţiei a trimis o propunere, în persoana procurorului Daniel Horodniceanu. De la preşedinte se aşteaptă, tot pentru următoarea perioadă, şi numirea unui şef al Serviciului de Informaţii Externe, decapitat după demisia lui Teodor Meleşcanu, în perioada alegerilor prezidenţiale.

Cea mai controversată minune a zilelor noastre: de unde vine Lumina de Paşte la Mormântul Sfânt

An de an, credincioşi din toate colţurile lumii aşteaptă în noaptea de Înviere în faţa Mormântului Sfânt din Ierusalim pentru a lua lumină. Deşi unii spun că este vorba despre o înşelătorie, feţele bisericeşti susţin că Lumina coboară direct din cer şi în primele câteva secunde nu arde. Preotul Eugen Tănăsescu povesteşte că pregătirea minunii începe înainte cu câteva zile chiar la Mormântul Sfânt. Pentru a fi spulberată orice suspiciune, Mormântul Sfânt este sigilat, iar Patriarhul intră în Sâmbăta Mare să se roage pentru a primi Lumină. După ce Patriarhul termină de rostit rugăciunea, peste vata întinsă pe Mormântul Sfânt coboară direct din cer o rouă albăstruie, sfărâmicioasă. Se spune că în primele câteva secunde aceasta nu arde, după care se transformă în flacără. Lumina Sfântă este dată şi celorlaţi reprezentanţi ai bisericilor care îl aşteaptă pe Patriarh să iasă din Mormântul Sfânt.

Serviciul Federal de Securitate din Rusia: Statul Islamic a ajuns în Caucaz

Gruparea jihadistă Statul Islamic a ajuns să aibă susţinători şi în Caucazul de Nord, unde a reuşit subordonarea mai multor unităţi de combatanţi islamişti (Emiratul Caucazului) ce acţionează în această parte a Rusiei, este avertismentul făcut vineri de Serviciul Federal de Securitate (FSB), potrivit Fox News. O parte dintre comandanţii grupării teroriste "Emiratul Caucazului" au jurat credinţă Statului Islamic. Ameninţarea este reală", a declarat vineri Serghei Smirnov, adjunctul directorului FSB, la finalul unei reuniuni a Structurii Regionale Antiteroriste a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS). Serviciul de securitate rus a făcut o precizare referitoare la cei numărul celor care s-au alăturat grupării jihadiste. Potrivit FSB, e vorba de mai multe mii cetăţeni din statele membre ale OCS. Numai numărul ruşilor e de aproximativ 1.700, iar al radjicilor de 300, a subbliniat Smirnov.

De ce a trecut Rusia la ameninţări la adresa României?

Moscova a avertizat România că trebuie să fie "conştientă" de "consecinţele" suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său. Totodată, în viziunea Kremlinului, Bucureştiul "sacrifică stabilitatea regională" de dragul strategilor din alte părţi ale lumii. De ce a trecut Rusia la ameninţări adresa României? Istoricul Armand Goşu: "Suntem în faţa unei escaladări a crizei. Aceste reacţii, care ne întorc la începutul epocii Războiului Rece, sunt de o agresivitate, de o duritate care ne reamintesc de anii '40, când se fixa Cortina de Fier. Ne-am întors, practic, la o retorică de-o agresivitate extremă. Mai mult, am atins cel mai sensibil punct al Rusiei. În momentul în care americanii vin cu maşini de război aici, în regiune, ruşii reacţionează şi spun "Stop" într-un mod foarte dur. Prezenţa NATO, dar mai cu seamă prezenţa americană, pe teritoriul României deranjează profund Federaţia Rusă. Asta a transmis Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. Iar în această perioadă dificilă au loc nişte exerciţii NATO în regiune."

Întâlnire tensionată între ateul Tsipras şi Patriarhul Rusiei

Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, ateu convins, după cum s-a auto-declarat, a avut o întâlnire cu liderul Bisericii Ortodoxe ruse, Patriarhul Kiril, la finalul călătoriei sale la Moscova menite să strângă relaţiile dintre greci şi ruşi. Alexis Tsipras l-a întâmpinat pe Patriarhul Kiril cu un zâmbet puţin strâmb, notează AFP. Kiril l-a felicitat pe Tsipras pentru câştigarea alegerilor din ianuarie, dar l-a presat pe prim-ministrul grec să reprezinte şi un model moral în ţara sa, nu doar să-şi asume un rol politic, notează AFP. "Sper că guvernul dumneavoastră să facă tot ce poate pentru a menţine fundaţiile spirituale şi moralitatea poporului. Nu uitaţi că a fi creştin nu înseamnă doar o poziţie politică", a declarat Kiril, adăugând că doar "o bază spirituală" poate reprezenta speranţa unei ţări la o adevărată justiţie socială. Tsipras era evident exasperat, însă a spus că este bucuros de faptul că liderul religios "şi-a făcut timp să cerceteze şi să vadă ce convingeri personale am".

Surse din cadrul Preşedinţiei: Iohannis i-a cerut lui Emil Hurezeanu să fie ambasador la Berlin

Informaţia potrivit căreia Hurezeanu ar fi primit oferta de a reprezenta România la nivel diplomatic în Germania a apărut ieri, pe site-ul jurnalistului Marius Tucă şi a fost confirmată, pentru "Adevărul", de surse din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Potrivit aceloraşi surse, Hurezeanu ar fi înclinat mai degrabă să refuze postul. Contactată de "Adevărul" pentru o reacţie oficială din partea Administraţiei Prezidenţiale, purtătoarea de cuvânt Tatiana Niculescu Bran a transmis că "nu comentează zvonuri". Emil Hurezeanu este un scriitor şi jurnalist român care şi-a început cariera în secţia română a Radio Europa Liberă din Munchen, post pe care l-a ocupat din 1983 până în 1994.

Cine e Daniel Horodniceanu, procurorul discret şi eficient de la Iaşi, cel mai probabil viitorul şef la Crimă Organizată

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, l-a nominalizat pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pe procurorul ieşean Daniel Constantin Horodniceanu. Magistratul este, în prezent, şeful DIICOT Iaşi. Direcţia antiterorism din cadrul Pachetului General nu are şef din noiembrie anul trecut când procurorul-şef DIICOT Alina Bica a fost arestat pentru corupţie. Daniel Horodniceanu (40 de ani) are o carieră în magistratură de 14 ani, impecabilă până în acest moment. A fost recompensat la fiecare evaluare anuală cu calificativul "foarte bine" şi a stat departe de scena publică. În schimb, a lucrat la dosare de crimă organizată "grele", soldate cu destructurarea mai multor reţele de trafic de persoane şi evaziune fiscală. De altfel, este unul dintre domeniile procurorului de expertiză, potrivit CV-ului personal.

EVENIMENTUL ZILEI

Judecătorii au motivat de ce au condamnat "cârtiţa" lui Liviu Dragnea de la DNA

Pe parcursul unei lungi perioade de timp, toţi poliţiştii implicaţi în structura DNA au fost puşi sub urmărire şi suspectaţi de divulgarea de informaţii, astfel încât în loc să se ocupe de problemele specifice, DNA-ul a trebuit să aloce resurse şi bani identificării unei "cârtiţe". Afirmaţia aparţine judecătorului care a decis condamnarea la 6 ani şi 8 luni cu executare a lui Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, în prezent ofiţer la IPJ Constanţa cu grad de comisar şef- într-un dosar în care a anunţat comosari din Garda Financiară că sunt monitorizaţi de DNA. Poliţistul a fost găsit vinovat de judecători pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi favorizarea făptuitorului. Sentinţa este fără precedent în România. Poliţistul a făcut apel, care are termen pe 15 aprilie 2015 la Curtea de Apel Bucureşti.

Toţi şefii Loteriei Române din 2004-2015 vor fi audiaţi în dosarul jocurilor de noroc fără licenţe

Toţi şefii Loteriei Române din 2004-2015, angajaţi şi foşti angajaţi din Ministerul Finanţelor vor fi audiaţi în dosarul privind desfăşurarea fără licenţă a jocurilor de noroc de tip slot-machine. Procurorii au pus sechestru pe cele peste 6.200 de aparate. Liliana Mincă, fost şef al Loteriei Române, a declarat, vineri, pentru B1 TV că documentul care a făcut obiectul audierilor a fost semnat de Nicolae Cristea, precizând că în timpul mandatului său a fost desecretizat acel contract. De asemenea, procurorii au blocat conturile Loteriei Române pentru lipsa unei licenţe pentru veniturile provenite din jocurile de noroc, precum şi pentru încasări ilegale de peste 130 de milioane de euro. Prejudiciul estimat este la peste 100 de milioane de euro. Potrivit investigaţiei penale, Loteria a făcut bani din aparate electronice de tip "slot machine", cunoscute publicului larg drept "păcănele", fără să aibă licenţă. În plus, anchetatorii vor să recupereze alte 130 de milioane de euro de la Loterie şi alte trei companii care sunt urmărite în acelaşi dosar, Lotrom, Intracom şi Intralot.

DEMISIE ŞOC LA RCS/RDS. Directorul general pleacă din companie după 18 ani

RCS&RDS anunţă printr-un comunicat că, Alexandru Oprea (53 de ani), directorul general al RCS, părăseşte firma după 18 ani de activitate. Anunţul i-a luat prin surprindere pe angajaţii companiei şi nu a fost oferit un motiv sau persoana care îl înlocuieşte. Comunicatul despre încetarea colaborării a fost postat pe site-ul Digi 24, de unde au aflat şi angajaţii companiei miliardarului Zoltan Teszari. Anunţul plecării lui Alexandru Oprea de la RCS&RDS a fost primit cu suprindere pe piaţa de telecom, având în vedere apropierea managerului de Teszari. "Domnul Alexandru Oprea a adus o contribuţie semnificativă în poziţionarea companiei ca un jucător puternic pe piaţa de telecomunicaţii din România, dar ṣi un important trust media format din nouă televiziuni", arată un comunicat al RCS & RDS.

Investiţiile străine au crescut cu 45%

Investiţiile străine directe au însumat 409 milioane euro, în primele două luni din acest an, în creştere cu 45%, faţă de aceeaşi perioadă din 2014, potrivit datelor prezentate ieri de Banca Naţională a României (BNR). Din total, participaţiile la capital (inclusiv profitul net estimat) au fost de 358 milioane euro, iar creditele intragrup 51 milioane euro (net). Faţă de nivelul înregistrat la finalul lunii ianuarie, investiţiile străine directe au crescut cu 36,78%, în februarie. Tot în primele două luni, balanţa de plăţi a României a avut un excedent de 285 de milioane de euro, comparativ cu un deficit de 201 milioane de euro, în aceeaşi perioadă a anului 2014.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu, atac la Iohannis şi Ponta în cazul românului răpit în Burkina Faso

Fostul preşedinte Traian Băsescu trage un semnal de alarmă pe Facebook spunând că cei mai importanţi oameni din stat nu sunt în ţară pentru a lua poziţie faţă de răpirea românului din Burkina Faso. "Un cetăţean român pe nume Iulian Gherguţ a fost răpit de o grupare radicală în Burkina Faso. Orice stat democratic tratează un astfel de eveniment ca pe o agresiune teroristă la adresa sa şi pune în mişcare toate resursele instituţiilor de securitate naţională pentru recuperarea cetăţeanului răpit. Doar resursele diplomatice nu sunt suficiente. În capul mesei, unde se fac analizele de două ori pe zi, trebuie să se afle ori preşedintele, ori primul ministru, adică cineva care să-şi asume activitaţile în afara teritoriului naţional cu atît mai mult cu cît, în Africa de Vest, cu siguranţă găsim resurse de cunoaştere. Marele ghinion al lui Iulian Gherguţ este că ambii decidenţi sunt în vacanţă", a scris Traian Băsescu pe reţeaua de socializare.

Supra-dotare sau supra-încărcare? Copilul de "tip Davinci": O ambiţie riscantă

Rezultatele slabe la şcoală nu sunt întotdeauna un semn că elevul are nevoie de ore suplimentare. Dimpotrivă. Părinţii care îşi împing copiii la prea multe cursuri, sporturi, ateliere şi ore meditaţii riscă să-i "pregătească" pentru eşec. Dimineaţa la şcoală, dupa-amiaza la înot, apoi fuga la after school, unde are şi cursul de germană. Asta sunt zilele de marţi şi joi ale lui Radu. Miercurea e dus la gimnastică medicală. Copilul ajunge acasă seara, cu temele pe jumătate făcute şi mort de oboseală. Părinţii se întreabă dacă nu cumva fiul lor de 10 ani este bolnav. Iarna aceasta a făcut de trei ori de viroză şi se plânge mereu de dureri de cap. "Orarele defectuos întocmite duc la înregistrarea unor performanţe şcolare scăzute, pe fondul surmenajului şi al demotivării. Supraîncărcarea elevului atrage după sine neimplicarea (apatia), deteriorarea stării de sănătate psihofizică şi a echilibrului emoţional, stări de tensiune nevrotică şi oboseală", explică Elena Viorica Miron, Director din cadrul Institutului Român de Formare şi Supervizare Profesională în Psihologie.

Cine este noul şef al contraspionajului rusesc?

Vladislav Menshchikov a fost numit de Vladimir Putin in functia de sef al serviciului de contraspionaj al FSB, principalul serviciu de informatii al Rusiei. Publicatia Krasnaia Zvezda, cotidian al Armatei, nu mentioneaza pe cine inlocuieste in functie. Seful contraspionajului are gradul de general locotenent. S-a nascut in 1959 si a absolvit Institutul de mecanica din Leningrad, specialitatea constructii aerospatiale. Intre 1983-1995 a lucrat in serviciile de securitate, potrivit sursei citate. Pana in anul 2000 este o pata alba in biografie, dupa care apare, pana in 2003, ca director general adjunct al Agentiei ruse a Rezervelor de Stat. In 2003 devine director general al concernului PVO Amaz-Antey, intreprindere militara care realizeaza sisteme de rachete sol aer. Interesant este ca in 2003 fostul director a murit in conditii suspecte, neelucidate de ancheta. In martie 2014 Menshchikov a fost numit seful Directiei programe speciale ale Presedintelui Rusiei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb