REVISTA PRESEI 11.07.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 iulie 2011

ADEVARUL

Cum pot ajunge acţiunile Petrom pe o singură mână

Stabilirea unui preţ maxim pentru oferta Petrom şi principiul "primul venit, primul servit" creează posibilitatea ca investitorul care se înscrie primul să poată cumpăra întregul pachet de acţiuni. Agenţia pentru Resurse Minerale susţine că nu există nicio certitudine privind potenţialul noului zăcământ de gaze descoperit de Petrom în Oltenia. Astăzi se dă startul la Bursa de Valori Bucureşti pentru vânzarea pachetului de 9,84% din participaţia pe care o mai deţine statul la Petrom. 85% din pachet este destinat investitorilor instituţionali, precum fonduri de investiţii sau de pensii, iar restul pentru persoanele fizice. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a avizat un preţ maxim de ofertă de 0,46 lei pe acţiune, mai mare cu 15% decât cotaţia pieţei. Dacă întregul pachet de acţiuni va fi vândut la preţul maxim, statul ar obţine 610 milioane de euro.

Blestemul "marii descoperiri" de gaze

Joi seară, cu câteva zile înainte de demararea ofertei, Petrom a anunţat că a găsit o acumulare de gaze în judeţul Gorj, care ar putea fi cea mai mare descoperire din ultimii şase ani. Însă, pe bursă, efectul a fost contrar celui aşteptat: în loc să crească, acţiunile au scăzut cu 1,48% la finalul şedinţei de vineri. Mai mulţi brokeri au explicat, pentru "Adevărul", că investitorii au perceput anunţul companiei petroliere ca pe o speculaţie, menită să urce artificial cotaţiile. Mai ales că în comunicat oficialii Petrom au insistat pe ideea că potenţialul mare al zăcământului este doar estimativ şi că se pot înşela cu privire la importanţa descoperirii. Brokerii au mai arătat şi că nicio autoritate din domeniu nu a certificat faptul că zăcământul este semnificativ.

Islanda, de la oaie neagră la poveste de succes

În urmă cu trei ani, Islanda dădea de furcă UE. Acum, oficialii islandezi spun că se mai gândesc dacă vor să intre în zona euro. După colapsul bancar şi lupta cu recesiunea, economia islandeză s-a stabilizat. Investitorii au iar încredere în stat, pe care l-au împrumutat cu un miliard de dolari. Ciclul vicios prin care băncile acordau credite nesigure şi se împrumutau una pe alta aproape că a îngenuncheat economia islandeză. Pentru a lăsa în urmă toate aceste practici, sistemul bancar a fost recapitalizat, iar banca centrală a început acum să relaxeze o parte dintre măsurile extraordinare impuse în timpul crizei pentru a controla cursul monedei naţionale. Autorităţile au reuşit să ţină sub control inflaţia, iar dobânzile au scăzut dramatic, ajungând la 4,25% de la un nivel maxim de 18% impus în timpul recesiunii. Naţiunea islandeză poate funcţiona din nou sub propria sa putere, a declarat Mar Gudmundsson, guvernatorul băncii centrale a ţării.

China, îngenuncheată de o inflaţie galopantă

Eforturile Beijingului de a ţine sub control inflaţia au eşuat. Potrivit datelor anunţate vineri de Biroul Naţional de Statistică al ţării, rata inflaţiei a ajuns, în luna mai, la 6,4%, reprezentând astfel cea mai rapidă creştere lunară din ultimii trei ani. Datele devin cu mult mai îngrijorătoare pentru chinezi dacă luăm în calcul şi bilanţul comercial pentru luna mai. Excedentul comercial (diferenţa dintre exporturi şi importuri) a crescut considerabil, la 22,3 miliarde de dolari, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni. Este o lovitură puternică pentru premierul Wen Jiabao, care a declarat în mai multe rânduri că vrea ca economia chineză să se reorienteze de la manufacturi ieftine la consum pentru a nu mai depinde într-o măsură atât de mare de exporturi.

Începe vânătoarea de studenţi

Instituţiile de învăţământ superior aşteaptă de azi înscrierea a mii de tineri la cele mai bune specializări. Ministerul Educaţiei a aprobat aproape 63.000 de locuri fără taxe în universităţile din ţară. Cele mai multe locuri au fost atribuite Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, respectiv 4.820. Universitatea Bucureşti oferă anul acesta 4.600 de locuri fără taxă, iar Universitatea Politehnică Bucureşti poate primi 4.700 de tineri pe locurile la buget. Pe lângă locurile organizate la învăţământul fără plată, universităţile asigură de două ori mai multe locuri la taxă. Rectorii universităţilor din întreaga ţară se tem însă că vor rămâne cu locuri libere şi se pregătesc deja să organizeze încă o sesiune, după Bac-ul din toamnă.

Mecanismele crizei imobiliare

Analiştii susţin că piaţa din România este încă imatură, departe de a se fi stabilizat, astfel încât nu putem afirma cu certitudine că se apropie sfârşitul crizei imobiliare care a pus pe butuci sute de proiecte. "Niciodată până acum preţurile caselor nu au crescut atât de mult, pentru o perioadă atât de lungă, şi în atât de multe ţări odată", spuneau specialiştii americani în "The Economist" în 2005 avertizând că elanul de pe piaţa imobiliară s-ar putea sfârşi dramatic. În România, pe atunci, piaţa era în plină ascensiune, investitorii mai mult sau mai puţin profesionişti crezând că preţurile vor creşte la nesfârşit. Lipsa de cultură economică şi financiară a românilor, supraîndatorarea pe fondul facilităţii la acordarea creditelor, frenezia de a te implica în investiţii într-o perioadă de boom, lipsa reglementărilor legislative care au stimulat speculaţiile - au fost câteva dintre cauzele unei crize imobiliare care este departe de a se fi încheiat..

Construcţiile ies, în sfârşit, din criză

Mai 2011 a fost prima lună de creştere a volumului de lucrări după mai bine de doi ani de scăderi. Din februarie 2009 până în mai 2011, construcţiile au scăzut lună de lună. Acum, la construcţia de case încă mai suntem sub nivelul anului 2005, dar trendul e crescător. Criza din construcţii a durat 27 de luni, mai exact din februarie 2009 - când volumul lucrărilor scăzuse cu 4,4% faţă de aceeaşi lună din anul anterior - până în mai 2011, când lucrările au crescut cu 3,4% faţă de mai 2010. În tot acest timp, scăderile s-au ţinut lanţ şi, la un moment dat, respectiv în lunile de început ale lui 2010, acest indicator a ajuns chiar şi sub valorile înregistrate în anul de referinţă 2005.

CURENTUL

Procurorul Irinel Păun, spălătorul lui SOV, se autodenunţă

Irinel Păun, procurorul care l-a spălat pe Sorin Ovidiu Vîntu, în urmă cu şapte ani, de gravele acuzaţii ce i-ar fi putut aduce o condamnare cel puţin egală cu a lui Nicolae Popa, în dosarul FNI, iese la rampă încercånd să-şi justifice fapta şi să-şi spele obrazul. Reacţia spălătorului de serviciu al lui SOV, refugiat azi la "biblioteca" Parchetului General (Secţia documentare), vine la mai bine de două luni după ce am anunţat în cotidianul "Curentul" că, potrivit unor surse judiciare, el va fi cercetat penal pentru favorizarea infractorului.

Antenele lui Felix au trecut în etapa falsurilor abjecte

Atac josnic asupra lui Funeriu. În maniera bunelor practici ale fostului său loc de muncă - fosta Securitate - Voiculescu a decis să se ocupe de partea manipulării mediatice a debarcării lui Funeriu, partea politică fiind acoperită de tandemul stângist Ponta-Antonescu. Sub acoperirea unui mesaj primit din partea unui "telespectator", vuvuzela varanului a început vinerea trecută să emită manipulările pregătite în laboratoarele semidocte din Băneasa. Sub titlul "Funeriu nu ar fi promovat examenul de Bacalaureat din prima încercare, conform unui telespectator Antena 3", marii "deontologi" de sub bagheta lui Felix au ridicat această manipulare ordinară la rang de ştire.

Dan Diaconescu lansează o nouă teroare de vară: copii răpiţi şi goliţi de organe

Pentru a devia atenţia de la scandalul liderului pederast al Partidului Popoului - OTV, "Doriţa" Iuga, de câteva zile OTV a lansat o nouă temă - procedură ce face parte din tacticile clasice de "propagandă neagră", tehnică intitulată în manualele de specialitate "spin tehnics". Spin este o formă de persuadare a opiniei publice ce implică manipulare, intoxicare, dezinformare "gri", adică semi-fapte amestecate cu mega-minciuni, operaţiune ce urmăreşte "răsucirea" agendei publice şi abaterea atenţiei publicului pe un nou făgaş, convenabil manipulatorului.

CURIERUL NATIONAL

Moştenirea coloşilor industriali din România

Industria comunistă ne-a lăsat cu 550.000 situri contaminate a căror readucere la starea iniţială ne va costa 14 mld. euro. Până acum au fost identificate doar 1.000 dintre ele, iar întreg procesul de reabilitare va dura 30 de ani. În judeţele Dolj, Hunedoara şi Caraş-Severin se ştie, deocamdată, că există 4.753 ha care necesită acţiuni de remediere

Au dat-o în bară!

Companiile financiare de pe Wall Street par a fi pierdut orice legătură cu realitatea, aşa cum se vede din perspectiva muncitorului american. Estimările analiştilor privind evoluţia locurilor de muncă din luna iunie au fost foarte departe de datele statistice dezamăgitoare. Cele mai eronate prognoze au fost furnizate de Deutsche Bank, ce a mizat pe crearea a 175.000 de job-uri faţă de cele 18.000 indicate de statistică

Elveţia vrea să introducă francul din aur în paralel cu moneda oficială

Thomas Jacob, promotorul iniţiativei: Vreau ca elveţienii să aibă libertatea de a alege o monedă complet diferită. Entuziasmul privind aurul are legătură cu avansul de peste cinci ori al preţului în ultimul deceniu, la peste 1.500 de dolari pe uncie. Această monedă va oferi investitorilor posibilitatea de a-şi proteja investiţiile faţă de incertitudinile globale. Parlamentul Elveţiei ar putea discuta în acest an introducerea francului din aur, care ar urma să circule în paralel cu moneda oficială, o iniţiativă care va declanşa probabil o dezbatere mai largă privind rolul aurului în statul elveţian, potrivit portalului de ştiri economice MarketWatch.

EVENIMENTUL ZILEI

Lucian Bute l-a făcut KO pe Dan Voiculescu

Pentru gala "Un campion pentru România", care a avut loc sâmbătă, la "Romexpo", în Capitală, cifrele de după contează mai mult decât socotelile de dinainte. Audienţele arată că 4,5 milioane de români au fost cu ochii pe Lucian Bute. După pumnul victoriei, Bute ne-a repetat întruna că e mândru că este român, deşi a luptat şi cu steagul Canadei deasupra ringului. În ciuda acestor lucruri, televiziunile şi publicaţiile din trustul lui Dan Voiculescu au încercat să arunce cu noroi în evenimentul organizat pentru supereroul de la "Romexpo".

Mircea Geoană riscă a doua suspendare din PSD

Mazilirea lui Marian Vanghelie i-a retrezit lui Mircea Geoană "interesul" pentru contestarea poziţiei lui Victor Ponta în fruntea PSD. Fostul preşedinte al PSD caută canalizeze nemulţumirile din organizaţia condusă de Vanghelie pntru a provoca o nouă "revoluţie" în PSD. Solidarizarea publică cu Marian Vanghelie i-ar putea aduce lui Mircea Geoană o a doua suspendare din partid, susţin surse din PSD. Declaraţiile făcute sâmbătă de preşedintele Senatului în apărarea lui Marian Vanghelie nu au fost bine văzute de Victor Ponta. Cum Ponta tocmai ce se află în plin acţiune cu privire la tăierea oricărei influenţe a lui Vanghelie în organizaţia de Bucureşti, declaraţiile lui Geoană sunt considerate un atac direct la autoritatea preşedintelui PSD.

Cele mai bune joburi din lume

ADMINISTRATOR DE INSULĂ Un salariu de 80.000 de euro pentru şase luni de contract, cazare gratuită într-o vilă cu trei dormitoare şi piscină, cu obligaţia de a explora şi a se relaxa pe insula Hamilton din Marea Barieră de Corali a Australiei, scriind totodată un blog despre această experienţă. TESTER De la cei care îşi petrec ziua cu jocuri video încă nelansate, şi mai sunt şi plătiţi pentru asta, la cei care încasează salarii respectabile pentru a gusta ciocolată, bere, vin sau brânzeturi. Sau de la cei care testează paturi şi saltele dormind pur şi simplu la cei care încearcă roller coastere, tobogane cu apă sau prototipuri de autovehicule sau ambarcaţiuni. Cu toţii par a avea locuri de muncă mult mai atrăgătoare decât ale celor mai mulţi dintre noi. MYSTERY SHOPPER Pentru cei care adoră să meargă la cumpărături, pare a fi meseria ideală: îşi pot petrece întreaga zi în malluri şi supermarketuri, pot face shopping pe banii angajatorului/clientului (aici condiţiile variază), iar la sfârşit trebuie să redacteze un raport despre problemele observate.

Cum să-ţi deschizi o agenţie loto la tine în cartier

Firmele care îndeplinesc anumite condiţii pot vinde bilete la loto în sistem de franciză. Loteria Română instruieşte personalul, iar câştigurile vin din comisioanele din vânzări. În România, există o agenţie loto la 11.000 de locuitori, în timp ce media europeană este de o agenţie la 1.600 de locuitori. Compania Naţională Loteria Română (CNLR) vrea să schimbe această statistică pe baza ideii de franciză. "Să deschizi o agenţie este foarte simplu! Trebuie îndeplinite câteva condiţii: să ai o suprafaţă de cel puţin 10 metri pătraţi, să ai în statut codul CAEN 9.200, jocuri de noroc şi pariuri", explică Mihai Boboc. Următoarea etapă este depunerea unui dosar la Loteria Română. În cazul în care acesta este complet, businessul intră pe linie dreaptă. Loteria instalează echipamentele: antene, terminale loto şi, dacă se cere, terminalul de pariloto şi aparatele de videoloterie. În plus, personalul care urmează să lucreze la viitoarea agenţie mandatară este instruit tot de CNLR.

Funeriu dă Antena 3 în judecată: Postul TV acuzat că i-a falsificat ministrului rezultatele de la Bac

"Antena 3 minte de 20 de ani România şi a minţit şi în cazul examenului meu de bacalaureat", a declarat astăzi ministrul Educaţiei Daniel Funeriu. El a acuzat postul de televiziune că a întocmit un fals în acte pentru a demonstra, în mod eronat, că el ar fi picat prima sesiune de bac în urmă cu 20 de ani. Funeriu a prezentat o serie de documente justificative în acest sens şi a anunţat că va da în judecată postul de televiziune.

FINANCIARUL

Statul despagubeste romanii cu actiuni FP, iar acestia le vand institutionalilor straini

Participatia statului la Fondul Proprietatea (FP) s-a diminuat la 18,9%, in iunie, dupa ce Ministerul Finantelor Publice (MFP) a transferat actiuni reprezentand 6,35% din capitalul Fondului pentru despagubiri. La finalul lunii mai, statul detinea 25,25% din actiunile FP. In prima jumatate a lunii iunie Ministerul Finantelor a transferat pentru despagubiri un pachet de 1,78% din capitalul Fondului, iar in a doua parte a lunii a alocat 4,57% din actiunile FP in acelasi scop. Cu toate ca statul a transferat catre persoanele fizice romane 6,35% din titlurile FP, participatia acestora a crescut cu numai 1,6 puncte procentuale, ceea ce inseamna ca romanii au vandut restul de 4,75% din capital. Astfel, persoanele fizice romane au continuat sa fie principalii vanzatori ai acestor titluri.

Scenariul Plus-Lidl se repeta: proprietarii retelei Profi ar putea cumpara Penny Market

Noul lider al magazinelor de tip discount ar deveni astfel lantul controlat de Enterprise Investors. Daca pana in prezent cel mai activ jucator pe segmentul magazinelor cu reduceri parea sa fie Lidl, care avea potential de a detrona Penny, in cursa pentru prima pozitie a aparut cel de-al treilea jucator, Profi. Daca Enterprise Investors, care controleaza magazinele Profi, va cumpara lantul Penny Market pe care Rewe ar dori sa-l vanda, Profi va urca pe primul loc, avand o retea de peste 200 de magazine.

Leasingul a scazut trimestrial cu 16%. Firmele spera la un plus anual de 15%

Afacerile companiilor de profil au insumat 285 mil. euro Cele mai multe finantari au mers in sectorul transporturilor Jucatorii spera la o crestere de 15% la final de an. Piata de leasing financiar a inre­gistrat, in primele trei luni ale anului, o scadere de 16,4% comparativ cu fina­lul celui de-al patrulea trimestru din 2010, pana la un volum al bunurilor finantate de 285 de milioane de euro, arata datele publicate de Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania. In schimb, in perioada similara a anului trecut, companiile de leasing financiar au raportat un avans de 10% al valorii bunurilor finantate, pana la un total de 243 de milioane de euro.

China a depasit Japonia in topul Global 500 al marilor companii

Statele Unite sunt prezente cu 133 de firme, departe de recordul de 197 inregistrat in 2002. Pe lista figureaza 68 de intreprinderi din Japonia, 35 din Franta si 34 din Germania. Revista "Fortune" a prezentat topul Global 500 pe anul in curs, care cuprinde lista celor mai mari companii din lume dupa casti­gurile realizate. Surpriza clasamentului a oferit-o China, care a reusit sa devanseze Japonia, devenind, cu cele 69 de societati prezente in top, a doua mare putere, dupa Statele Unite, care apare cu 133 de companii.

Pentru ca BCR nu este nici acum listata la Bursa, SIF Moldova ar vrea sa vanda actiunile detinute

Deocamdata, fondul analizeaza valorificarea detinerii prin instrumente derivate. In contextul in care listarea BCR la Bursa de la Bucuresti este destul de putin probabil sa aiba loc in termenul stabilit, respectiv luna octombrie a acestui an, SIF Moldova ia in calcul valorificarea participatiei detinute la insti­tutia de credit prin emiterea unor instru­mente financiare derivate care sa fie tran­zactionate pe piata bursiera. Societa­tea nu exclude insa vanzarea directa a detinerii catre Erste Group Bank, dar se pare ca, din cauza conflictului cu actionarul majoritar, nu a fost invitata la negocieri.

Analistii financiar-bancari: Preturile au urcat cu 0,2% in iunie

Preturile de consum au urcat cu 0,2% luna trecuta, iar rata anuala a inflatiei s-a situat la 8,5%, usor peste nivelul din luna mai, se arata intr-un sondaj al Asociatiei Analistilor Finan­ciar-Bancari din Romania (AAFBR). Astazi, Institutul National de Statistica (INS) va publica datele pri­vind inflatia inregistrata in luna iunie. Analistii estimeaza o crestere lunara a preturilor de consum intre 0,2% si 0,4%, in timp ce prognozele privind rata anuala a inflatiei au variat intre 8,4% si

Marirea ratingului de tara ascunde un mesaj periculos, dat de FMI: "Imprumutati-va mai mult"

Analistii considera ca, avand o datorie totala de 59% din PIB, destul de mica in comparatie cu alte state, Romania devine una dintre cele mai vanate tari de catre creditori. Recent, compania de rating Fitch a ridicat calificativul Romaniei de la "junk" la "investment grade". Acest lucru i-a luat prin surprin­dere pe unii analisti deoarece, aparent, situatia economica nu motiveaza un asemenea demers din partea compa­niei americane. Chiar daca tehnic am iesit din recesiune, iar exporturile Romaniei au cunoscut cresteri, potrivit analistilor con­sultati de "Fin.ro", de fapt, in spatele demersului Fitch se afla un singur mesaj: imprumutati-va mai mult pentru ca acum (dupa ce v-am crescut ratingul de tara) va puteti imprumuta mai ieftin.

JURNALUL NATIONAL

Povestea olandezului căruia îi râd ochii de la ceapa românească

Arjan Janknegt cultivă ceapă, grâu, porumb şi floarea-soarelui în judeţul Buzău. Străinii cumpără România bucată cu bucată. Piece of cake. Avem o ţară bună, binecuvântată de Dumnezeu cu pământ rodnic, ape curgătoare şi climă temperată. Avem o ţară. Ce facem cu ea? În primul rând, ne-o spun străinii, stăm cu mâinile încrucişate la piept şi ne văităm. "Mioriţa" ne-a învăţat cum se face. În al doilea rând, "completăm". Ciupim. Furăm, adică, măcar simbolic, cât să nu zică vecinii că suntem proşti dacă ne văd venind cu mâna goală de la muncă. Asta comunismul ne-a învăţat. Străinii care vin şi cumpără pământ în România ştiu să-l preţuiască mai mult decât o facem noi. Îl laudă, se miră că stăm cu fundul pe un sac de aur, se vaită din pricina birocraţiei şi a prea deselor controale. Şi fac bani. Pentru ei, timpul este e o linie dreaptă, ce merge spre viitor. Pentru noi, spun ei, acelaşi timp e un mic cerc: aici şi acum.

Deficitul SUA, rezolvat în 5 minute

Miliardarul american Warren Buffet a afirmat că nu i-ar trebui mai mult de 5 minute pentru a găsi o soluţie la reducerea îngrijorătorului deficit bugetar al Statelor Unite. Buffet a spus că problema constă de fapt în limitarea acestuia la 3% din PIB, dar pentru acest lucru cea mai importantă este reducerea cheltuielilor. Astfel, mai în glumă, mai în serios, Buffet a spus: "Aş putea încheia problema deficitului în 5 minute. Trebuie doar o lege care să prevadă că atunci când deficitul este mai mare de 3% din PIB, toţi membrii Congresului nu au dreptul să fie realeşi. Ar fi stimulaţi oamenii care trebuie, nu-i aşa?". Dar singura problemă ar fi că legea ar trebui votată exact de politicienii care şi-ar pierde astfel slujbele, după cum a remarcat postul de televiziune CNBC.

Ioan Oltean: În PDL se discută despre remaniere

Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, a declarat, într-o conferinţă de presă, că remanierea este un subiect care se discută în partid, însă această "chestiune este exclusiv" sarcina premierului. Oltean a fost întrebat dacă şi când urmează o remaniere ca urmare a analizei gradului de absorbţie a fondurilor europene de către ministere.

NATIONAL

Cum il sapa Gabi Oprea pe premierul Boc

Gabriel Oprea a luat tara la pas in cautare de prozeliti. Ca sa fie mai convingator, liderul UNPR se da drept viitorul premier al Romaniei. Uneperistul Oprea prevesteste schimbarea lui Emil Boc din fruntea Guvernului. Mai mult, prin vocea apropiatilor sai, actualul ministru al Apararii s-a autopropus pe functia de sef al Executivului. Odata cu apropierea alegerilor locale si parlamentare a inceput si racolarea de posibili candidati. Startul l-a dat se pare UNPR-ul care, deunazi, se lauda ca "a vanat" deja 10 primari din tabara adversa.

OMV Petrom, litigii de peste 200 milioane euro

Compania OMV Petrom are de rezolvat in instanta mai multe litigii in care, daca ar fi "executata", ar trebui sa plateasca intre 200 si 300 de milioane de euro. Datele provin din statistica ce este cuprinsa in prospectul de oferta publica de vanzare de catre Stat a 9,84% din actiunile companiei. OMV avea provizioane pentru litigii de 120 milioane de euro la 31 decembrie. Din zecile de mii de procese intentate de reclamanti celei mai mari companii a Romaniei se desprind cateva litigii care depasesc fiecare 5 milioane de euro.

Un premiu pentru Putin divizeaza (iar) Germania

O organizatie privata germana a decis sa-i atribuie un prestigios premiu politic prim-ministrului rus, Vladimir Putin, provocand duminica o polemica aprinsa in Germania, unde seful guvernului de la Moscova este criticat pentru incalcarea drepturilor omului, relateaza AFP.

Taranistii mai pun de un congres

Cotata cu 1% in sondaje, PNTCD este cea mai activa formatiunie de pe scena politica romaneasca. In fiecare an partidul organizeaza cel putin doua congrese, toate incheiate cu scandal. Dupa ce acum cateva saptamani Victor Ciorbea a fost ales presedinte al PNTCD in cadrul unui congres extraordinar al Aripii Radu Sarbu -Gheorghe Ciuhandu, zilele acestea, gruparea adversa, formata din Aurelian Pavelescu si Marian Milut, a anuntat organizarea unui nou congres extraordinar in data 17 septembrie. Un congres al "reconcilierii" chipurile in care toate taberele sa se uneasca sub comanda lui Radu Vasile.

PUTEREA

Udrea şi Mendy, K.O. după 11 minute

Elena Udrea nu a reuşit duminică să-i convingă pe ziariştii care s-au arătat sceptici în privinţa utilităţii folosirii a aproape 2 milioane de euro din bani europeni pentru organizarea meciului de box al lui Lucian Bute. Reamintim că unii jurnalişti, precum Cătălin Tolontan, ridicaseră câteva semne de întrebare legat de audienţa meciului de box disputat de gălăţean sâmbătă noapte în Bucureşti. Udrea a prezentat ieri audienţele înregistrate de eveniment în ţară: 4,5 milioane de telespectatori români. A omis să ne spună însă şi cifrele de audienţă de peste hotare, străinii fiind, de altfel, obiectivul promovării pe 2 milioane de euro a meciului lui Bute.

Absolvenţii Universităţii Spiru Haret vor da din nou licenţa. Foştii studenţi ai USH, reexaminaţi după legea Funeriu sau după legea Andronescu?

Absolvenţilor Universităţii "Spiru Haret" (USH), rămaşi fără diplome după ce Ministerul Educaţiei a stabilit că mai multe programe de studiu ale instituţiei de învăţământ superior particulare nu sunt "autorizate", li s-ar putea oferi o soluţie în toamnă, după aproape 3 ani. Absolvenţii vor fi nevoiţi să suţină un examen de "selecţie" şi un altul de licenţă, fie după o lege a ministrului educaţiei, Daniel Funeriu, fie după legea senatorului PSD Ecaterina Andronescu, iniţiativă aflată momentan în Parlament. Inexplicabil, Funeriu aşteaptă o propunere a ARACIS pentru a soluţiona problema studenţilor de la USH.

CEC Bank se aliază cu APIA şi FGCR

CEC Bank SA va încheia cu Agenţia de Plăţi pentru Intervenţii în Agricultură (APIA) şi cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) Convenţia trilaterală privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii schemei de plată unice pe suprafaţă (SAPS), campania 2011. Astfel, CEC Bank vine în sprijinul producătorilor agricoli individuali/persoanelor juridice prin finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii schemei de plată unice pe suprafaţă (SAPS). Valoarea creditului va fi de 80% din suma cuvenită din SAPS, denominat în lei la cursul leu/euro comunicat de BNR la data solicitării creditului. Creditele beneficiază de garanţia emisă de FGCR ce va reprezenta un procent de până la 80% din valoarea creditului acordat.

ROMANIA LIBERA

6 metode de ascuns averea

Tranzacţiile imobiliare directe sau prin interpuşi, transferarea tuturor bunurilor pe firme, împrumuturile de la rude de gradul I sau II sau către firme, moştenirile, donaţiile şi darul de la nunţi sau botezuri sunt indicii din declaraţiile de avere ale demnitarilor care ridică suspiciuni inspectorilor ANI. România liberă face un inventar al metodelor folosite de demnitari pentru a-şi ascunde averile din declaraţiile publice. Studiind mai multe astfel de documente, se detaşează clar o serie de tertipuri folosite de aceştia pentru a-şi motiva veniturile obţinute din alte surse decât cele declarate la Fisc.

Geoană îi aruncă mănuşa lui Ponta

După expirarea suspendării de şase luni, Mircea Geoană a reintrat în ring cu un atac direct la Victor Ponta, via filiala PSD Bucureşti. Pe lângă situaţia explozivă din cea mai mare organizaţie pesedistă, un motiv de îngrijorare pentru liderul PSD ar trebui însă să fie şi scăderea în sondaje pe care o înregistrează constant USL: 8% în cinci luni.Alegeri la PSD Bucureşti "în cel mai scurt timp cu putinţă", este solicitarea lui Mircea Geoană către actualul şef al social-democraţilor, Victor Ponta. "Problema trebuie rezolvată tot prin voinţa şi vocea organizaţiei, chiar dacă paraşutezi un comitet de organizare", l-a taxat pe Ponta, într-o emisiune tv.

Pacea între Israel şi Palestina, "semnată" pe Facebook

În timp ce oficialii de la Tel Aviv şi Ramallah încearcă de ani buni să găsească soluţii pentru criza dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană, mai mulţi tineri din cele două teritorii încearcă se se cunoască şi să se înţeleagă cu ajutorul reţelei de socializare Facebook. Peste 22.000 de utilizatori cu vârste între 15 şi 30 de ani se întâlnesc zilnic pe web, unde, pe lângă politicile celor două administraţii în ceea ce priveşte pacea, se discută despre fotbal, muzică şi fotografie.

Ţara în care presa a tăcut două săptămâni

Jurnaliştii au ieşit în stradă şi au protestat faţă de decizia patronilor de presă de a le tăia salariile cu până la 25%. Timp de două săptămâni nici un ziar şi nici o televiziune nu au difuzat ştiri. O zi fără ştiri ar fi poate de neimaginat pentru românii obişnuiţi să îşi omoare timpul liber în faţa televizoarelor. Nu însă şi pentru greci, care au protestele "în sânge". Luna trecută, nici o televiziune de ştiri nu a avut program şi nici un ziar nu a ieşit pe piaţă. Jurnaliştii au ieşit în stradă şi au protestat faţă de decizia patronilor de presă de a le tăia salariile cu până la 25%, la fel ca şi transportatorii ori alte categorii profesionale.

SAPTAMANA FINANCIARA

De ce e mai ieftin să-ţi asiguri Duster-ul la Paris decât la Bucureşti

Cea mai accesibilă asigurare completă (RCA+Casco) a unui Duster 4X4 costă 334 de euro în Franţa, cu aproape un sfert mai puţin decât în România. Poliţele obligatorii de asigurare a răspunderii civile auto (RCA) sunt mult mai scumpe în Franţa decât în România. Explicaţia este că, în Hexagon, nu există limită maximă de despăgubire pentru vătămări corporale şi decese, iar cea pentru pagube materiale este de 10 milioane euro, faţă de doar 750.000 euro la noi. Pe de altă parte, acoperirea Casco este semnificativ mai accesibilă în Franţa, graţie concurenţei mai mari din industria asigurărilor, a franşizelor mult superioare practicate de asiguratori, a frecvenţei mai reduse a daunelor, precum şi a faptului că sistemul bonus-malus, aplicat de francezi încă din 1976 şi la poliţele auto facultative, permite companiilor de asigurări să ofere bonusuri importante şoferilor fără daune.

Cadastrul, "piatră de moară" în tranzacţiile imobiliare

Termenele lungi de la cadastru şi lipsa documentelor în formă digitală încetinesc şi mai mult vânzările de apartamente, într-o perioadă cu puţini cumpărători. De la finalizarea unui apartament (recepţia acestuia) şi până când se poate vinde efectiv pot să treacă 2-3 luni de zile. De o parte a acestei "staţionări" este responsabil Oficiul de Cadastru. Documentaţia cadastrală a unui apartament nou are zeci de pagini... doar pe hârtie, fapt care sporeşte birocraţia şi îngreunează identificarea proprietarilor. Fie că e vorba de un contract de ipotecă sau de vânzarea unui apartament, actele de la oficiile de cadastru vin în continuare după mai multe săptă­mâni. Asta chiar dacă oamenii nu se înghesuie ca în urmă cu 4-5 ani să cumpere apartamente sau terenuri şi nu mai e aşa îmbulzeală ca înainte la Oficiile de Cadastru. Or, în absen­ţa unei documentaţii cadastrale nu se pot face ipoteci, nu se pot vinde a­par­tamente şi nici nu se pot face donaţii.

În perioada interbelică mai toate băncile româneşti erau listate pe Bursă. Interviu cu Valentin Ionescu, directorul general al BVB.

Chestionat în legătură cu faptul că aproape orice societate naţională interbelică, inclusiv Gaz Metan, era listată la Bursă, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti admite că în acea perioadă piaţa de capital românească era dezvoltată, majoritatea băncilor şi a companiilor de resurse naturale fiind listate. Polo­nia pare să fi "furat" reţeta interbe­lică românească şi aproape toate băncile şi cele mai importante societăţi se regăsesc la cota Bursei.

ZIARUL FINANCIAR

Oamenii din spatele celei mai mari oferte de pe Bursă

Oferta de până la 610 mil. euro prin care statul vinde pe Bursă 9,84% din acţiunile Petrom începe astăzi. Banca de investiţii Renaissance Capital din Rusia va avea sarcina de a atrage marile fonduri de investiţii străine să cumpere pachetul de circa 8,3% din acţiunile Petrom, în valoare de până la 518 mil. euro, care vor fi oferite pe tranşa investitorilor mari. Pentru restul de 1,5% din acţiuni, alocate pe tranşa de retail, sunt responsabili brokerii de la BT Securities, EFG Eurobank Securities şi Romcapital. Aceştia mizează pe o reţea de 463 de unităţi, care cuprinde agenţii ale Băncii Transilvania, Bancpost şi CEC Bank, pentru a strânge maximum 91 mil. euro, sumă necesară pentru acoperirea acestei tranşe.

Primarul decide cât de mare este amenda dacă nu ţi-ai asigurat casa

Modul în care sunt stabilite amenzile aplicate proprietarilor care nu îşi cumpără o poliţă de asigurare a locuinţei înainte de termenul limită de 5 august rămâne incert deoarece normele de aplicare a legii nu cuprind o grilă după care să fie stabilit cuantumul penalizării, decizia rămânând la latitudinea primăriilor. Legea prevede ca proprietarii care nu deţin o poliţă de asigurare valabilă să fie amendaţi cu o sumă cuprinsă între 100 şi 500 de lei, dar nu sunt încă suficient de clare criteriile după care se va stabili cuantumul amenzii în fiecare caz în parte.

Cea mai mare firmă de brokeraj va fi preluată de directorii români

Grupul financiar belgian KBC negociază vânzarea KBC Securities, cea mai mare companie de brokeraj din România în 2010, către Sorin Apostol, fondatorul companiei şi actual director general, respectiv Bogdan Juravle, care ocupă funcţia de director de equity market al subsidiarei din România şi este unul dintre cei mai puternici brokeri de pe bursă. Sorin Apostol a vândut la începutul anului 2007 către belgieni pachetul de control la KBC Securities (fosta Swiss Capital). Sorin Apostol şi Bogdan Juravle vor să cumpere câte 47,5% din acţiunile KBC Securities România, iar in­ten­ţia aces­tora a fost aprobată joi de Comisia Na­ţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Surse din piaţa de capital au declarat că negocierile sunt la început şi tranzacţia ar putea fi încheiată în următoarele 30 de zile.

Cum pierd bani Copos şi Ţiriac din generaţia low-cost, BAC 2011. Cum vor fi lovite băncile

De ce îţi trebuie BAC-ul? Banii poţi să-i faci şi dacă ai 4 sau 12 clase! O parte dintre miliardarii lumii nu se disting prin şcolile făcute şi toată lumea scrie despre ei, sunt în prim-plan oriunde ar merge. Bill Gates, Richard Branson, Invar Kamprad (Ikea), Warren Buffett, Carlos Slim - cel mai bogat om din lume la ora actuală, Mark Zuckerberg (Facebook), Ion Ţiriac, Ilie Năstase, Adrian Mutu, Gigi Becali sau Silviu Prigoană (aici comparaţia este forţată, dar scriem despre ei). În acest grup, Dinu Patriciu, cu arhitectura la bază şi chiar profesor, a luat "BAC-ul" miliardarilor.

Surpriza lunii mai: producţia industrială a crescut peste aşteptări, la 8%

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a adus în mai o surpriză plăcută, înregistrând o creştere de 8% comparativ cu mai 2010 şi urcând cu 1,6% faţă de luna precedentă, după ce în martie şi aprilie a dat semne de oboseală. Creşterea producţiei industriale cu 8% faţă de mai 2010, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost determinată în principal de creşterile din industria prelucrătoare şi industria extractivă. Iar avansul de 1,6% faţă de aprilie a fost cea mai rapidă rată de creştere lunară a producţiei industriale din noiembrie 2010, potrivit lui Eugen Sinca, analist BCR.

Cum s-a ajuns la preţul maxim de 0,46 lei/acţiune pentru oferta Petrom

Dacă Guvernul ar fi stabilit un preţ mai mare, oferta Petrom risca să nu mai aibă loc, au declarat surse apropiate ofertei. La preţul maxim de 0,46 lei/acţiune, statul ar încasa 610 mil. euro pentru 9,84% din acţiunile Petrom. Primele reacţii la nivel politic: care va fi destinaţia banilor? Preţul maxim al ofertei publice prin care statul vinde pe Bursă 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie românească, a fost stabilit de o comisie de privatizare alcătuită din cinci membri: Ion Ariton, ministrul economiei, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor, Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei, Andreea Paul Vass, consilier pe probleme economice al primului-ministru Emil Boc şi Victor Cazana, şeful OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb