REVISTA PRESEI 11.07.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 iulie 2014

ADEVARUL

CE lansează un infringement împotriva României referitor la exportul de gaze

Comisia Europeană a lansat, joi, o procedură de infringement împotriva României din cauza unor bariere "nejustificate" în calea exporturilor de gaze, potrivit unui comunicat al instituţiei, în care se arată că Bucureştiul are la dispoziţie două luni pentru reglementarea situaţiei, pentru a evita o trimitere în faţa Europene de Justiţie. Comisia consideră că, prin crearea de bariere în calea liberei circulaţii a mărfurilor în cadrul pieţei interne, România îşi încalcă obligaţiile în temeiul articolelor 35 şi 36 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi în temeiul articolului 40 litera (c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale. În acest moment, exportul de gaze din România nu se poate face decât pe conducta Arad-Szeged şi în niciun caz în cantităţi mari. Transgaz, operatorul sistemului naţional de gaze naturale, preciza la începutul lunii iunie că pe direcţia România-Ungaria se pot transporta 10.000 de metri cubi pe oră.

Sondaj: Traian Băsescu iese neaşteptat de bine din scandalul Bercea Mondial

Majoritatea românilor cred că nu se impune o demisie a preşedintelui Traian Băsescu, în urma scandalului în care e implicat fratele său şi Bercea Mondial, arată un sondaj realizat de INSCOP Research. Cazul Mircea Băsescu a fost în atenţia tuturor românilor în ultimele două luni, cel puţin aşa arată cifrele ultimului sondaj INSCOP Research, realizat la comanda ziarului "Adevărul". Peste 90% din români au auzit de arestarea fratelui preşedintelui Traian Băsescu. Dacă vinovăţia lui Mircea Băsescu nu este pusă la îndoială de cei mai mulţi, părerea românilor se schimbă în cazul preşedintelui Traian Băsescu. Surprinzător, cifrele îl aşază pe preşedintele Traian Băsescu deasupra acestui scandal. 51,5% din români cred că Traian Băsescu nu ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte al României ca urmare a scandalului în care este implicat fratele său. Cei care cred că demisia preşedintelui este imperios necesară numără 35,7%, procent format din nucleul dur al votanţilor PSD/USD.

Traian Băsescu: M-am gândit să demisionez

În primul interviu după scandalul Mircea Băsescu - Bercea Mondial, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că nu îşi reneagă fratele, iar după finalizarea mandatului va încerca să-l apere. Şeful statului a admis că, în contextul scandalului în care este implicat fratele său, a luat în calcul şi varianta demisiei. Totodată, Traian Băsescu a vorbit despre iminenta fuziune dintre PNL şi PDL, dar şi despre schimbul epistolar dintre Elena Udrea şi MRU.

Contracte cu dedicaţie de peste un miliard de euro pentru licenţe educaţionale. Şeful Secretariatului general al Guvernului, audiat

Şeful Secretariatului general al Guvernului, Ion Moraru, s-a prezentat joi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie. La intrarea în sediul DNA, Moraru a precizat că a fost citat să dea declaraţii ca martor însă nu ştie despre ce dosar este vorba. După mai puţin de o oră, Ion Moraru a părăsit sediul DNA, precizând doar că a fost citat ca martor. În acelaşi dosar au fost audiaţi ieri şi Eugen Bejinaraiu şi avocatul Doru Boştină, potrivit unor surse judiciare. Potrivit unor surse judiciare, acesta va fi audiat într-un dosar în care se fac cercetări cu privire la achiziţii de echipament IT pentru Ministerul Educaţiei. Dosarul a ajuns pe masa procurorilor anticorupţie ca urmare a unei sesizări venite din partea Corpului de Control al Guvernului.

De ce nu-i mai ajută Putin pe separatiştii din estul Ucrainei

După ce a fost acuzat la cel mai înalt nivel că a iscat şi că alimentează mişcarea separatistă din estul Ucrainei, Vladimir Putin nu intervine pentru a ajuta rebelii pro-ruşi, deşi aceştia au suferit cele mai dure înfrângeri în faţa armatei ucrainene. Spre deosebire de anexarea Peninsulei Crimeea, nici ruşii din Rusia şi nici localnicii din estul Ucrainei nu vor alipirea regiunii la "Mama Rusia", aşa că Putin a fost nevoit să schimbe strategia. Anexarea Crimeii a adus cheltuieli uriaşe pentru Rusia, însă Kremlinul parea dispus să plătească preţul. Acum, preşedintele Vladimir Putin începe să simtă adevăratele costuri, dincolo de zecile de miliarde de dolari. Rusia a promis să majoreze salariile bugetarilor şi pensiile locuitorilor din Crimeea, astfel încât acestea să ajungă la acelaşi nivel cu ale ruşilor. În Crimeea trăiesc în jur de 677.000 de pensionari, iar pensia medie este de 168 de dolari. În Rusia, pensia medie este de 281 de dolari.

Moscova ameninţă cu posibile "consecinţe", după ce obuze ucrainene au căzut pe teritoriul Rusiei

Rusia a transmis o notă de protest Administraţiei de la Kiev după ce obuze lansate de serviciile de securitate ucrainene împotriva insurgenţilor ar fi căzut pe teritoriul rus, Moscova avertizând că repetarea incidentelor ar putea avea "consecinţe". La rândul lor, liderii separatiştilor din estul Rusiei subliniază că se bazează pe sprijinul acordat de Rusia pentru a se menţine la conducere în teritoriile pe care le dirijează. "Rusia protestează categoric şi cere încetarea tirurilor de obuze spre teritoriul rus", a comunicat Ministerul rus de Externe. Moscova a precizat că obuze de artilerie au vizat punctul vamal rus Gukovo, situat la frontiera cu Ucraina, o zonă unde au loc confruntări militare între armata ucraineană şi insurgenţi pro-ruşi. Autorităţile de la Kiev, care au declanşat o "operaţiune antiteroristă" împotriva rebelilor din estul ţării şi au informat că după recucerirea mai multor localităţi au intenţia de a încercui cele două mari oraşe din regiune, Doneţk şi Lugansk.

Încă un efect al accizei suplimentare pe carburanţi: şoferii vor să mărească tarifele de transport cu 15%

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România - UNTRR - preconizează creşterea cu cel puţin 15% a tarifelor practicate de către operatorii de transport ca urmare a adoptării, săptămâna trecută, a Hotărârii de Guvern prin care s-au stabilit condiţiile, procedura şi termenele de restituire parţială a accizei suplimentare către operatorii de transport rutier licenţiaţi. UNTRR a atras atenţia că excluderea din schema de rambursare a operatorilor economici care se află in procedură de executare silită, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională sau lichidare şi adoptarea termenului de 2 luni pentru aprobarea cererilor de rambursare, vor conduce la majorarea tarifelor operatorilor de transport.

BANCHERUL

Inflatia a coborat la 0,7%, la jumatate fata de prognoza BNR, de 1,4%

Dupa ce ani la rand BNR a ratat tinta de inflatie din cauza cresterii prea mari a preturilor, acum situatia e pe dos: banca centrala nu poate estima corect nici scaderea inflatiei, care a coborat la 0,7% la finalul trimestrului 2, inca o data sub prognoza oficiala a BNR, care este de 1,4%. In iunie, inflatia a fost negativa (-0,3%), datorita ieftinirii pretului legumelor si fructelor. In ultimul comunicat al BNR, de acum doua saptamani, in care se arata ca inflatia a scazut la un minim istoric de 0,94% in luna mai, mai mult decat era de asteptat, se rata ca "este incerta consolidarea reducerii inflatiei pe termen mediu". Iar guvernatorul Mugur Isarescu, desi a admis ca in aceste conditii nivelul dobanzii de politica monetara nu se afla la un nivel confortabil, el a sugerat ca BNR va prefera mai degraba mixul de politici monetare, respectiv asigurarea unei lichiditati in piata monetara, inclusiv prin reducerea rezervelor minime obligatorii ale bancilor, decat sa reduca dobanda de referinta.

De ce ne trimit bancile pe mana recuperatorilor de datorii

E ultimul lucru pe care o banca si l-ar dori: sa-si vanda clientii care nu-si mai platesc ratele la credite firmelor de recuperare creante. De ce? Pentru ca in schimbul unei datorii pe care clientul o mai are catre banca, sa spunem de 1.000 de lei, firma de recuperare va fi dispusa sa cumpere respectivul credit neperformant cu doar 100 su 200 de lei, asadar mult mai putin decat suma pe care o banca ar trebui sa o primeasca in mod normal inapoi de la cel caruia i-a acordat creditul. Si atunci ne intrebam: de ce-si trimit bancile clientii pe mana recuperatorilor? Exista cel putin 2 motive: 1. In primul rand, bancile sunt obligate de autoritatile de supraveghere, respectiv de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa constituie garantii in bani (provizioane) pentru fiecare credit restant. 2. Administrarea datoriilor si recuperarea acestora este o treaba dificila, care necesita oameni, resurse, timp.

CURENTUL

MAE a activat linia telefonică de urgenţă gratuită în sprijinul familiilor din România ale cetăţenilor români din Fâşia Gaza

În continuarea măsurilor decise ca urmare a activării Celulei de criză, Ministerul Afacerilor Externe a deschis o linie telefonică gratuită - TelVerde, care funcţionează în regim de permanenţă, pentru a veni în sprijinul familiilor din România ale cetăţenilor români aflaţi în Fâşia Gaza. Numărul de telefon este: 0800800407, apelabil doar din România. Linia telefonică este valabilă şi va putea fi apelabilă pe toată durata activării Celulei de criză. Reamintim că cetăţenii români aflaţi în zonă pot apela telefoanele de urgenţă ale misiunilor României la Tel Aviv şi Ramallah: Ambasada României în Statul Israel: tel. 00972 545 643279; Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah-Palestina: tel. 00972 549 209152.

Guvernul PSD nu transpune la termen legislaţia UE, românii plătesc

În pachetul lunar privind deciziile referitoare la constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană acţionează în justiţie statele membre care nu au respectat în mod corespunzător obligaţiile care le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează numeroase sectoare, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor. Cinci decizii din pachetul lunar referitor la încălcarea legislaţiei UE de către statele membre se referă la România. Patru dintre ele reprezintă avize motivate în domeniul drepturilor de autor, mediului înconjurător şi liberei circulaţii a mărfurilor. Una dintre decizii se referă la un caz major în sectorul transportului aerian.

CURIERUL NATIONAL

Medicamentele româneşti, în moarte clinică

În perioada 2011-2014 au dispărut de pe piaţă 1.332 de medicamente, din care peste jumătate costau mai puţin de 50 lei, iar 45% erau fabricate în România. Principalele cauze: taxa clawback şi modul în care politica medicamentului este construită în România, care favorizează eliberarea de produse scumpe. Autorităţile susţin că vor să încurajeze consumul de medicamente ieftine pentru a reduce costurile în sistem, însă concret nu au luat nicio măsură.

Băsescu: Nu este posibilă fuziunea PDL-PNL

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că fuziunea PNL-PDL nu este posibilă şi că soluţia pentru unificarea dreptei o reprezintă realizarea unui protocol de susţinere a candidatului la prezidenţiale, de către PNL, PDL, FC, PMP şi chiar şi PNŢCD, potrivit Mediafax. În acest sens, şeful statului a precizat că este "un politician mai pragmatic decât cei care imediat după ce s-au anunţat exit-poll-urile au vorbit despre o fuziune PNL-PDL". "Două-trei pagini de document politic, care să vizeze ce îşi asumă candidatul dreptei la prezidenţiale, în jurul lui, ar trebui să se strângă PNL, PDL, Forţa Civică, PMP. Să îşi asume obiectivele preşedintelui, pentru că va avea un Guvern şi o majoritate parlamentară de opoziţie. Trebuie semnat un protocol, dacă nu din turul întâi, atunci în turul doi. Obligatoriu, toate aceste forţe politice, din care nu trebuie exclus PNŢCD, chiar dacă a avut un rezultat prost la europarlamentare, să susţină candidatul dreptei", a spus Băsescu la Adevărul Live.

Vilele cu piscină scoase la vânzare, mai scumpe în provincie decât în Capitală

Majoritatea sunt amplasate la marginea oraşelor, iar preţurile depăşesc lejer pragul celor 100.000 de euro. Conceptul de "piscină" este unul complet diferit la români, acestea având, de cele mai multe ori, dimensiuni foarte reduse. În schimb, majoritatea dispun de suprafeţe şi terenuri mari, care determină preţurile piperate pentru acest tip de proprietăţi. În mod surprinzător, vilele cu piscină intră într-o categorie de proprietăţi speciale, iar depărtarea de Capitală nu mai afectează preţurile ca în cazul apartamentelor sau caselor normale. De obicei preţurile sunt mai mari pentru imobilele din Bucureşti sau din zonele limitrofe acestuia şi mai ieftine în provincie. Aceste proprietăţi, care sunt scoase la vânzare de proprietari, sunt chiar mai scumpe în provincie decât în Capitală. Cele mai scumpe vile cu piscină se pot găsi la malul mării, iar cea mai scumpă vilă scoasă la vânzare cu 375.000 de euro, se găseşte în apropiere de Iaşi, un oraş care se află în topul celor mai ieftine apartamente.

Cum să opreşti robinetul cu bani. Un ghid al Fed pentru Burse

Programul de relaxare cantitativă al Rezervei Federale Americane ar urma să se încheie în octombrie a.c. cu o ultimă tăiere de 15 miliarde dolari a injecţiilor lunare. Minutele şedinţei de politică monetară din iunie indică dobânzile percepute la rezervele în exces şi operaţiunile reverse-repo ca parte a strategiei de retragere a stimulilor. De asemenea, reinvestirea în titlurile ajunse la maturitate va fi redusă, iar Fed are în vedere comunicarea către piaţă a schimbării poziţiei sale. La şedinţa din iunie a Comitetului pentru operaţiuni de piaţă al Rezervei Federale Americane, oficialii instituţiei au vorbit despre abordarea strategiei de retragere a stimulilor monetari, conform minutelor publicate miercuri. Cel de-al treilea program de relaxare cantitativă ar urma să se încheie în luna octombrie a anului curent, cu o reducere de la 15 miliarde dolari la zero a cuantumului achiziţiilor lunare de obligaţiuni, transmite CNBC.

Europa risipeşte banii pe proiectele de energie regenerabilă

Ţările membre UE risipesc banii pe proiectele de energie regenerabilă, al căror parcurs nu este rentabil, în contextul în care, până în anul 2020, ţinta acestora este de a asigura 20% din totalul producţiei de energie, potrivit unui ultim raport al Curţii Europene de Auditori, informează euractiv.com. Aproximativ 4,7 miliarde de euro din fondurile de coeziune ale Uniunii Europene au fost alocate planurilor din acest sector, între 2007 şi 2013, totalizând ultimul cadru bugetar al UE. Potrivit Curţii Europene de Auditori, fondurile ar fi putut fi operate mult mai eficient, având în vedere faptul că multe proiecte nu au aproximat corect raportul cost-profit sau cantităţile rezultate în urma producţiei de energie regenerabilă.

Schäuble: Statele Unite dau dovadă de o "prostie care te face să plângi"

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a declarat, ieri, că Statele Unite dau dovadă de o "prostie care te face să plângi", după descoperirea a două posibile cazuri de spionaj care vizau agenţii germani în favoarea agenţiilor de informaţii americane. "Este extrem de prostesc ca Statele Unite să recruteze la noi persoane de mâna a treia. Iar în faţa unei asemenea prostii, nu poţi decât să plângi (...). Şi de aceea, acest lucru nu îl amuză pe cancelar", a precizat Schäuble. Pentru a doua oară, în decursul a cinci zile, Justiţia germană a deschis o anchetă în privinţa unui presupus spion care lucrează, potrivit presei, pentru Washington, un caz care tensionează şi mai mult relaţiile dintre Statele Unite şi Germania. Astfel, după primele dezvăluiri, vizând un agent al serviciilor de informaţii germane (BND) şi suspectat că lucrează şi pentru CIA, Parchetul Federal a anunţat, ieri, că anchetează un nou caz de presupus spionaj pentru o ţară străină, fără a preciza care este aceasta.

Impuls pentru activitatea market-makerilor de la BVB în lunile mai şi iunie

Cei patru brokeri înscrişi în programul de market-making al Bursei de Valori Bucureşti - Wood & Company, Banca Comercială Română, Raiffeisen Centrobank AG şi IFB Finwest - au asigurat între 3% şi 33,99% din rulajele din primul semestru pentru cei nouă emitenţi pentru care sunt formatori de piaţă, informează un comunicat al BVB sosit pe adresa redacţiei. Documentul citat aminteşte că, în urmă cu un an, numai două societăţi listate beneficiau de un asemenea serviciu. Având scopul de a mări lichiditatea şi calitatea pieţei, Bursa a instituit acest program-pilot în care comisionul de tranzacţionare perceput market-makerilor a fost redus la 0,01%, fiind egal pe partea de cumpărare şi pe partea de vânzare şi depinzând de îndeplinirea obligaţiilor de cotare de către market makeri.

EVENIMENTUL ZILEI

Interviu acordat pentru "Evenimentul zilei" de Victor Ponta: "Un candidat la preşedinţie trebuie să respecte pe toată lumea"

Premierul Victor Ponta a acordat un interviu pentru Evenimentul zilei, în care a vorbit despre candidatura sa la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, despre înregistrările apărute în presă, cu preşedintele CNA, Laura Georgescu, dar şi despre situaţia din Guvern cu UDMR.

BILANŢ la trei luni de la supra-acciză: Carburanţi mai scumpi, vânzări mai mici

Au trecut trei luni de la introducerea supra-accizei de 7 eurocenţi/litru de benzină şi motorină, perioadă în care preţurile carburanţilor au fluctuat în sus şi în jos, ajungând la un nivel mult mai mare faţă de cel de la 1 aprilie. Vânzările sunt în scădere, iar în loc de venituri suplimentare, statul s-a trezit cu o gaură lunară de 11 mil. euro în buget. În ultimele şase luni, preţurile carburanţilor comercializaţi de companiile petroliere de pe piaţa românească au crescut semnificativ, România fiind ţara în care s-a înregistrat cea mai mare creştere a preţului la benzină.

Putin şi Merkel se vor întâlni la finala Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel urmează să se întâlnească duminică cu ocazia finalei Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia, a anunţat joi Iuri Uşakov, consilierul şefului statului rus pe probleme de politică externă. 'Sunt planificate o serie de întrevederi cu lideri de stat prezenţi la finala Campionatului, în special cu cancelarul german Angela Merkel', a precizat Uşakov, citat de ITAR-TASS. Prezenţa preşedintelui rus la finala Campionatului Mondial de Fotbal era prevăzută, liderul de la Kremlin efectuând în perioada 13-16 iulie o vizită în Brazilia, pentru a participa la summitul marilor state emergente din BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud). Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele german Joachim Gauck urmează, la rândul lor, să se deplaseze în Brazilia pentru a susţine echipa ţării lor în finala cu Argentina. Consilierul de la Kremlin nu a indicat subiectele pe care preşedintele Putin ar putea să le abordeze cu Angela Merkel în contextul în care diplomaţia germană este foarte implicată în rezolvarea crizei ucrainene.

JURNALUL NATIONAL

Ce instituţii ale statului l-au sfătuit pe Băsescu sa nu demisioneze?

Băsescu Traian a declarat că a discutat cu instituţii ale statului posibilitatea de a demisiona în urma arestării fratelui Băsescu Mircea. Preşedintele face această precizare după mai bine de o lună de la declanşarea scandalului politico-judiciar pentru trafic de influenţă la nivel înalt. Băsescu nu a spus exact care au fost instituţiile statului consultate, dar a declarat că motivul rămânerii în postul de preşedinte, după aceste analize, a fost responsabilitatea pentru "soarta dreptei, care nu era pregătită pentru alegeri prezidenţiale anticipate, aşa cum nu e pregătită nici acum''. Rezulta că analiza a fost concentrată pe implicaţiile politice, iar instituţiile statului consultate au fost implicate într-un joc politic. Băsescu Traian confirmă acum consultările cu instituţiile statului. SRI şi SPP au fost audiate în legătura cu războiul clanurilor Bercea - Băsescu la Parlament. La audieri nu a fost evocate analize şi consultări legate de consecinţele politice ale demisiei preşedintelui.

Cine pierde şi cine câştigă din tranzacţiile cu fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea (FP) a ieşit din acţionariatul Transelectrica după ce şi-a vândut participaţia de 13,5% deţinută la transportatorul de energie electrică. A obţinut 212,7 milioane lei, cea ce echivalează cu circa 48,5 milioane euro. Fondul a vândut către investitori (calificaţi şi instituţionali) 9.895.212 de acţiuni Transelectrica, întregul pachet deţinut de Fond la companie, la un preţ de 21,5 lei/acţiune. Banii obţinuţi sunt mulţi pentru că, în acest an, acţiunile Transelectrica au urcat cu 40%, de la 14,85 lei în 31 ianuarie 2014 până la 23,38 lei, în 7 iulie 2014. Creşterea constantă a valorii acţiunilor a fost susţinută de profitul de şase ori mai mare pe care compania l-a înregistrat în anul 2013 comparativ cu 2012, ceea ce a condus la acordarea de dividende în 2014 cu randamente de peste 10%. Cum a obţinut Transelectrica aceste profituri uriaşe, în condiţiile în care consumul de energie a scăzut? Creşterile de tarif şi investiţiile mai mici au fost cheia către aceste câştiguri care au umflat acţiunile în acest an. După ieşirea Fondului Proprietatea acţiunile au scăzut până la 19,17 lei/acţiune, de la 23,38 lei/acţiune, cât era înainte de vânzare.

NATIONAL

SIE poate bloca drumul lui Ponta spre Cotroceni!

In aceste zile se vorbeste tot mai insistent despre iminenta aparitie a unei casete care ar putea detona in plin, fiind vorba despre o "escala" de afaceri pe care, anul trecut, premierul Victor Ponta ar fi facut-o la Dubai, alaturi de alti prieteni apropiati si aflati pe functii importante de conducere in Guvern. Iar in cadrul vizitei de lucru, care a fost atent monitorizata de catre ofiteri sub acoperire, s-ar fi convenit acordarea unor insemnate facilitati catre o importanta companie straina care deruleaza afaceri de miliarde de euro in Romania. Insa culmea este ca, nu de caseta de la Dubai ar trebui premierul sa-si faca grijile cele mai mari, ci de eventualele dezvaluri privind fapte de mult petrecute dar care, iata, cineva ar fi avut grija sa se pastreze. Si in sistem se vorbeste ca, nici mai mult nici mai putin, in tineretea sa, actualul premier ar fi cochetat, la Paris, cu dedesubturile antrenantei munci operative de agent SIE! Si ca ar exista chiar dovezi ca, pana sa ajunga procuror, Victor Ponta si-a dorit sau poate chiar a si facut primii pasi spre o cariera paralela "acoperita".

Dosar exploziv de coruptie: Securizarea frontierelor, anchetata de DNA

DNA a inceput urmarirea penala intr-un megadosar de coruptie cu radacini din vremea cabinetului Nastase. Procurorii anticoruptie ancheteaza modul prin care au fost acordate contracte informatice in valoare de un miliard de euro, mai multi fosti ministri urmand sa dea cu subsemnatul la DNA. Printre contractele aflate in atentia DNA este cel privind securizarea frontierelor incheiat cu EADS in valoare de 700 milioane euro, precum si cel al licentele informatice folosite in scoli, contract semnat in guvernarea Nastase. In acest caz, DNA i-a chemat la audieri pe Secretarul General al Guvernului, Ion Moraru, si pe amorezul Mariei Marinescu, Eugen Bejinariu (fost sef al SGG in cabinetul lui Adrian Nastase).

La Realitatea TV, lefurile sunt platite din bani publici

Dat fiind ca Realitatea Media se afla in stare de insolventa, ANOFM este cea care plateste lefurile angajatilor. Din Fondul de Garantare. Adica de la contribuabili. Definitia ne invata ca Fondul de Garantare pentru plata creantelor salariale "este constituit din contributia de 0,25%, aplicata la fondul total de salarii brute lunare realizate de salariati si platita obligatoriu in fiecare luna de catre angajatorii care incheie contracte individuale si colective de munca". Astfel, conform Ministerului Muncii, dupa Oltchim si Romstrade, Realitatea Media este cel mai mare consumator de paraale de la acest Fond. In 2013, lefegiii de la Realitatea Media au incasat 1,47 de milioane de lei. Si mai incaseaza... Dar oare au prestat ei pe masura sumelor ce vor fi ridicate in final? Asa, sa tot fii privat cu bani de la stat, trai neneaca!

PUTEREA

Ponta, groparul lui Năstase

Unde dai, şi unde crapă! - un raport împotriva lui Boc, trimis de actualul premier la DNA, riscă să-l înfunde acum definitiv pe mentorul său. Imediat după preluarea puterii, premierul Victor Ponta a ţinut să-şi ţină promisiunea faţă de electoratul USL, jurând să demaşte şi să pedepsească abuzurile şi corupţia guvernării Boc. În consecinţă, a cerut propriului Corp de Control să verifice o serie de contracte "dubioase" derulate în "sinistra guvernare", concluziile raportului urmând să fie comunicate DNA în vederea declanşării urmăririi penale împotriva devalizatorilor României. Luni de zile, Ponta s-a văicărit de lipsa de reacţie a DNA, dar ieri procurorii DNA au venit nu cu unul, ci cu patru dosare penale, care duc însă nu atât spre duşmanul Boc, ci mai degrabă către "mentorul" Adrian Năstase, miniştrii din guvernul acestuia, şi chiar actualul aliat de conjunctură, Călin Popescu Tăriceanu. Bomba zilei este dezgroparea afacerii EADS, dinamită pentru toţi locatarii de conjunctură ai Palatului Victoria.

Cât de pregătiţi sunt prezidenţiabilii pentru postul de la Cotroceni

După ce Traian Băsescu a anunţat că în opinia sa, Cristian Diaconescu are un CV perfect pentru prezidenţiale, candidatul PMP la cea mai înaltă funcţie în stat a completat, la scurt timp, că nu vede un contracandidat real între cei care şi-au anunţat intrarea în cursă, întrucât au o experienţă minimă pentru funcţie. Mai mult, acesta a menţionat că un bun prezidenţiabil trebuie să aibă o bună cunoaştere a dinamicii interne şi internaţionale. Ziarul PUTEREA a făcut o scurtă analiză a funcţiilor politice şi administrative pe care "prezidenţiabilii" le-au avut până acum: Victor Ponta, Klaus Iohannis, Cristian Diaconescu, Cătălin Predoiu, Viorel Cataramă şi Corneliu Vadim Tudor.

ROMANIA LIBERA

12 ani de contracte păguboase pentru informatizarea României

Mai mulţi miniştri şi funcţionari importanţi din guvernele României, din perioada 2001-2013, care au încheiat contracte de achiziţii de softuri în valoare totală de un miliard de euro, vor ajunge la DNA în perioada următoare în cadrul unei anchete uriaşe în acest domeniu. Printre firmele care ar fi fost favorizate se numără şi SIVECO, protagonista unor scandaluri mari de-a lungul anilor. DNA are "indicii temeinice" că responsabili din Ministerul de Interne, de la Ministerul Comunicaţiilor, de la Ministerul Educaţiei şi din Secretaria­tul General al Guvernului ar fi făcut abuz în serviciu şi ar fi luat mită, prin intermediari, de la societăţi cu care, în perioada 2001-2013, s-au încheiat contracte de achiziţii de produse IT, inclusiv softuri pentru securizarea frontierelor. Ar fi vorba de patru mari contracte-cadru, încheiate prin intermediari încă din perioada Guvernului Năstase. Mita s-ar fi luat în 2004.

Cine îi cere demisia lui Radu Mazăre

Astăzi este anunţat cel mai mare protest organizat vreodată împotriva administraţiei Mazăre. Evenimentul începe la ora 15.30, în faţa Primăriei Constanţa, şi este organizat de către Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare, care se exprimă vehement împotriva lui Radu Mazăre, de când acesta a cerut mai mult de 20% din acţiunile portului Constanţa pentru municipalitate. Acum, FNSP care a atras atenţia că portul este o chestiune de siguranţă naţională şi nu poate încăpea pe mâna lui Mazăre, a atras lângă sine alte organizaţii. Unele reprezintă elevii, altele părinţii din mediul preuniversitar, altele sunt nou înfiinţate. În această categorie intră Asociaţia Viitorul pentru Toţi, care face reclamă evenimentului pe paginile de socializare, asociaţia care a căpătat personalitate juridică în urmă cu numai câteva zile, pe 7 iulie, când avocatul constănţean Elena Ungureanu a reuşit să o înregistreze în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa Judecătoriei Constanţa.

ZIARUL FINANCIAR

Ungurii de la OTP sunt pe ultima sută de metri să preia Millennium Bank

Cel mai mare grup financiar din Ungaria ar câştiga o cotă de piaţă de 0,7% într-un sistem bancar românesc extrem de aglomerat, neprofitabil şi plin de credite neperformante. OTP Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiar ungar, este la un pas să finalizeze ne­gocierile cu portu­ghezii de la Millennium pentru preluarea băncii din România, ceea ce i-ar permite să câştige patru poziţii în topul local şi să ajungă la o cotă de piaţă de 2%. Conform unor surse de pe piaţa bancară, draftul de contract de preluare este întocmit şi dacă nu se întâmplă ceva neaşteptat, în câteva săptămâni cele două părţi vor semna tranzacţia. Portughezii de la Millennium şi-au scos la vânzare anul trecut banca din România, punând capăt unei aventuri de şapte ani pe piaţa bancară locală, în care au investit câteva sute de milioane de euro în speranţa că vor reuşi să facă un cap de pod aici, aşa cum au reuşit în Polonia. La finalul lunii mai, Millennium era pe poziţia 21 în sistemul bancar românesc, cu o cotă de piaţă de 0,7%.

În 25 de ani nu am construit niciun kilometru de cale ferată

Un tren cu pasageri al CFR Călători parcurge în prezent ruta Bucureşti-Tulcea, adică 334 de kilometri de cale ferată în 5 ore şi 20 de minute, altfel spus circulă cu o viteză medie de nici 65 de kilometri pe oră, sub cea de dinainte de anii '90. Durata călătoriei cu tre­nul pe ruta Bucureşti - Buzău este cu 21 de minute mai mare faţă de acum 80 de ani. Şi exemplele pot continua. Nicio schimbare în bi­ne nu a avut loc în ultimii ani în durata călătoriei cu trenul, deşi atât la CFR SA, compa­nia care administrea­ză re­ţeaua de cale ferată, cât şi la CFR Călători, trans­portatorul de stat, s-au adus echipe de manageri "profesionişti". "Este un dezastru. Nu am reuşit să reparăm reţeaua de cale ferată pe care am primit-o moştenire de la comunişti. Înainte de Revoluţie parcurgeam în două ore ruta Bucureşti-Constanţa cu trenul şi în trei ore şi jumătate Bucureşti-Tulcea. Acum din cauza că nu am reparat calea ferată de la Medgidia spre Tulcea sunt restricţii de circulaţie cu 40 km la oră", a spus Iulian Măntescu, inginer feroviar.

Fondurile mutuale au bătut oferta Electrica: au atras 16.300 de investitori noi şi subscrieri de 5 miliarde de lei în primul semestru

Primul semestru al anului a fost prilej de a marca noi recorduri pentru industria locală de fonduri mutuale care a continuat să profite de scăderea dobânzilor bancare şi a ajuns la active nete totale de 16,86 miliarde de lei la finalul lunii iunie, cu 20% mai mari decât la începutul anului. Principalul motor de creştere al industriei au fost sumele noi de bani plasate de investitori în fonduri care în primul semestru au fost în valoare brută de 5,1 miliarde de lei, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). În acelaşi interval, investitorii au retras din fonduri circa 3 miliarde de lei, astfel că valoarea netă a subscrierilor atrase de fonduri de la investitori în primul semestru este de 2 miliarde de lei. În prima jumătate a anului a fost menţinut ritmul de creştere de anul trecut, când suma netă totală atrasă de fonduri de la investitori a fost de peste 4 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb