REVISTA PRESEI 11.08.2011

F.A
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 august 2011

ADEVARUL

Petrom acuză Guvernul de eşecul ofertei publice

Dincolo de contextul extern nefavorabil din timpul ofertei Petrom, Guvernul a oferit investitorilor un discount prea mic, spune Mariana Gheorghe, CEO al companiei. Deşi oficialii Petrom dau vina pe guvernanţi pentru eşecul ofertei de acţiuni, atât premierul Emil Boc, cât şi ministrul Economiei, Ion Ariton, s-au felicitat pentru faptul că au ţinut la preţ. În urmă cu trei săptămâni, Guvernul a încercat să vândă un pachet de 9,84% din acţiunile sale la Petrom, printr-o ofertă care a eşuat lamentabil, întrucât investitorii nu au subscris minimum 80% din titluri. A doua privatizare a Petrom ar fi trebuit să devină cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria Bursei de la Bucureşti. Cu câteva zile înainte de finalizarea ofertei, Guvernul a impus un preţ minim cu doar 3% mai mic decât cotaţia titlurilor deja listate.

Băsescu şi delegaţia OMV au discutat despre un parteneriat pentru dezvoltarea Petrom pe 10 ani

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu oficiali din conducerea OMV şi Petrom, delegaţia fiind condusă de noul CEO al companiei austriece, Gerhard Roiss. "Preşedintele României a apreciat OMV Petrom ca fiind o companie de primă importanţă pentru România, cu rol strategic în domeniul energiei. În acest context, s-a discutat şi despre posibilitatea unui parteneriat cu autorităţile române pentru o strategie de dezvoltare a OMV Petrom pe zece ani. De asemenea, în cadrul întâlnirii, s-au abordat şi subiecte precum planurile de investiţii ale companiei în România, extinderea explorărilor la mare adâncime în platforma continentală a Mării Negre, perspectivele preţului la combustibil şi gaze şi protecţia mediului", se arată în comunicat.

Cotaţiile băncilor franceze s-au prăbuşit. Societe General a pierdut 21%. Ratingul Franţei, în pericol de retrogradare

Acţiunile celor mai mari bănci franceze s-au prăbuşit de teama faptului că Hexagonul ar putea fi următoarea economie europeană cu probleme. Cotaţiile Societe General au pierdut 21% şi cele ale BNP Paribas au scăzut cu 13,2%. Investitorii se tem că Franţa va fi următoarea ţară care îşi va pierde ratingul maxim AAA. "Există discuţii privind o posibiă retrogradare a Franţei. Piaţa este destul de neliniştită, iar Franţa pare să fie următorul stat pe radarul tuturor, aşa că au loc vânzări ale acţiunilor băncilor franceze", a spus un trader din Londra, citat de Reuters.

Primele soluţii la creditul în franci

OTP Bank este prima bancă ce vine cu o măsură concretă în sprijinul românilor cu împrumuturi în moneda elveţiană. OTP Bank reduce costul creditelor în franci pe o perioadă de şase luni şi oferă clientului posibilitatea de a plăti numai dobânda, fără principal, timp de doi ani. În pofida măsurilor agresive ale Băncii Elveţiei de a stopa aprecierea francului, valuta a continuat ieri să crească în raport cu euro, atingând un nou maxim. La Bucureşti, francul a fost cotat de Banca Naţională la 4,0865 lei. Cei mai afectaţi de scumpirea valutei exotice sunt românii cu credite în franci. Ratele celor care au contractat credite în moneda elveţiană în 2007-2008 s-au dublat până în prezent.

Cum devine Olanda poarta energetică a Europei

Olandezii construiesc în portul Rotterdam un terminal uriaş de gaze lichefiate care le va permite să aducă, pe mare, resurse din toată lumea. Deşi locuitorii oraşului Rotterdam s-au opus la început construcţiei terminalului de gaze, problemele din iarna 2009 i-au convins cât de importantă este securitatea energetică. Portul Rotterdam, cel mai mare din Europa şi al treilea din lume, după Shanghai şi Singapore, se pregăteşte să devină unul dintre cele mai importante noduri de import al gazelor în Europa. Anul viitor va fi pus în funcţiune un terminal uriaş de descărcare a gazelor naturale care vin pe mare, în formă lichefiată. Aici resursele vor fi transforamte din nou în stare gazoasă şi trimise mai departe prin conducte.

Agricultura susţine scăderea inflaţiei

Preţurile au scăzut în iulie pentru a doua lună consecutiv, pe fondul ieftinirii legumelor şi fructelor. Rata anuală a inflaţiei a coborât sub 5%. Există toate premisele ca 2011 să fie un an agricol bun, astfel că rata inflaţiei s-ar putea menţine pe un trend descendent în următoarele luni. Rata anuală a inflaţiei a coborât în iulie la 4,85% de la 7,93%, nivel înregistrat în luna precedentă, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică. Există două explicaţii pentru reducerea cu peste trei puncte procentuale a ratei inflaţiei.

Ce afaceri mai putem face cu chinezii

Premierul Emil Boc face o vizită de cinci zile în China pentru "promovarea României ca destinaţie de investiţii în Europa". Ce am pierdut prin întârzierea demersurilor politice în acest sens? Consultantul de investiţii Doru Lionăchescu explică în ce mod i-am mai putea atrage pe investitorii chinezi şi ce şansă au exporturile româneşti pe imensa piaţă chineză.

Guvernul amână reducerea CAS

Angajatorii vor plăti în continuare contribuţii sociale pe forţa de muncă la fel de mari ca până acum. Guvernul a anunţat ieri că a amânat reducerea CAS până la "momentul optim", după ce la începutul anului, promisese că va tăia două-trei procente din această contribuţie. Măsura ar fi trebuit să fie inclusă în strategia fiscal-bugetară până în anul 2014, însă documentul - aprobat miercuri de Executiv - nu prevede aşa ceva. "Reducerea CAS se amână până la momentul optim, pentru a nu apărea derapaje. Nu ne permitem în acest moment să luăm o asemenea decizie, în strategie sunt incluse doar măsuri discutate cu FMI", a declarat ieri Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor.

Bursele americane au deschis din nou în scădere şi au prăbuşit după ele pieţele europene

Bursa de la New York a deschis şedinţa de ieri în scădere de aproape 2%, ceea ce înseamnă că temerile investitorilor privind economia Statelor Unite şi nivelul ridicat de îndatorare ar putea genera din nou volatilitate ridicată, relatează Reuters. Indicele Dow Jones a scăzut cu 1,82%, Standard & Poor"s 500 - cu 1,72%, iar Indicele Compozit Nasdaq - cu 2,59%. Două ore mai târziu, scăderea indicilor Dow Jones şi Standard & Poor"s 500 s-a adâncit la peste 3%. Reculul din Statele Unite a tras după el şi pieţele europene, care deschiseseră şedinţa de astăzi pe plus. La ora 14.20 GMT (16.20, ora României), BBC relata că indicele CAC 40 de la Paris era în scădere cu 3,7%, DAX de la Frankfurt pierdea 2,7%, iar FTSE de la bursa londoneză avea un declin de 1,7%. Bursa italiană se prăbuşise cu 5,3%.

Şefa asigurărilor, plan diabolic împotriva sinistraţilor

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CAS), Angela Toncescu, a încălcat grosolan legea, emiţând un ordin prin care umflă conturile asiguratorilor care se bucură de obligativitatea poliţelor pentru case. 147 de milioane de euro obţin anual asiguratorii de pe urma poliţelor obligatorii pentru case. Ei iau bani fără să plătească despăgubiri în zonele de risc. Înşelătoria e girată de Interne. Prin Legea asigurării obligatorii a locuinţelor, 6,2 milioane de români plătesc anual câte 20 de euro. Lor li se adaugă alţi aproximativ 2,1 milioane de proprietari care au case din chirpici şi achită 10 euro pe an. Cu alte cuvinte, cele câteva firme care încheie astfel de asigurări obţin anual, fără niciun efort, aproape 147 de milioane de euro.

Cum şi-au împărţit PSD şi PNL judeţele

Social-democraţii se vor lupta sub sigla USL pentru Muntenia, Oltenia şi cea mai mare parte a Moldovei, în timp ce PNL, partenerul de alianţă, va ieşi la bătaie în Ardeal, Banat şi Crişana. PSD şi-a păstrat candidaţii în cele 15 fiefuri ale sale şi va face nominalizări în alte cinci-şase judeţe, în timp ce PNL va avansa propuneri pentru încă 15 judeţe faţă de cele cinci câştigate în 2008.

CURENTUL

Falsul în acte publice al preşedintelui CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, a fost dovedit. Îl secondează şeful Poliţiei Negreşti

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Vasile Mihalachi, supranumit şi baronul falsurilor din documentele oficiale, a fost prins cu ocaua mică de funcţionarii primăriei oraşului Negreşti în timp ce înşela fiscul şi se sustrăgea, în direct, de la plata impozitelor datorate bugetului de stat. Suprafaţa locuinţei lui din declaraţia de impunere, dată autorităţilor din cadrul primăriei Negreşti, era de două ori mai mică decât cea reală şi de trei ori mai mică decât cea menţionată în declaraţiile de avere publicate de-a lungul anilor. Falsul comis de Mihalachi a fost semnalat de Curentul într-un material publicat la sfârşitul lunii iunie a.c. sub titlul "Preşedintele CJ Vaslui a våndut oraşul Negreşti cu doar 12.000 de lei".

Boc deschide drumul Chinei

Reprezentanţii Guvernului romån au plecat ieri în China pentru a negocia mai multe proiecte economice, precum noi capacităţi de cărbune Termoelectrica la Doiceşti, autostrada Sibiu-Piteşti, dar şi vånzarea la bursă a 15% din acţiunile Transelectrica (TEL). Alte proiecte în care Guvernul romån încearcă să îi atragă pe investitorii chinezi sunt linia metrou Bragadiru-Voluntari şi podul rutier peste Dunăre Brăila-Tulcea. Guvernul va fi reprezentat la discuţii de premierul Emil Boc, ministrul Economiei, Ion Ariton, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

CURIERUL NATIONAL

S-au stricat banii! Chemaţi Protecţia Consumatorului!

Pentru că investitorii din pieţele financiare internaţionale s-au aflat în aceste zile pe jar, ar trebui să cădem şi noi, cel puţin, pe gânduri. Şocul major de pe bursele lumii pe care tocmai l-am traversat ne arată deopotrivă anvergura riscului sistemic, dar şi dimensiunea problemelor acumulate în economia reală după trei-patru decenii de alocare greşită a capitalului. Violenţa vânzărilor de pe activele de risc din aceste zile este într-un contrast izbitor cu aşteptările pozitive (poate doar la nivel declarativ) exprimate până de curând de autorităţi, investitori instituţionali şi lideri ai corporaţiilor multinaţionale. Nimeni nu mai vrea credit! Toată lumea este saturată de credit în ţările dezvoltate; de la corporaţii şi municipalităţi, până la stat şi consumatori. Creditul este marfa stricată de pe taraba pieţelor financiare pe care nu o vrea nimeni nici la preţul zero!

Drăgoi (MFP): Criza a început, trebuie să vedem exact cum suntem

"Este o strategie 2012 - 2014 (strategia fiscal-bugetară - n.r.). Ăsta este trendul, astea sunt cifrele. Bineînţeles, criza a început, trebuie să vedem exact cum suntem. Să nu uităm un lucru, Guvernul României până acum a luat foarte multe măsuri, efectele acestor măsuri urmează să fie văzute. Dacă vă uitaţi cumva în momentul de faţă la declaraţiile care au apărut în statele vestice, în statul american, liderii îndrumă economiile către o consolidare, deci către o ajustare a exceselor, lucru pe care Guvernul României l-a făcut de doi ani de zile. La noi, acum efectele pozitive încep să apară şi s-a văzut acest lucru", a afirmat Drăgoi,

Cine dă note de bună purtare statelor lumii?

Şocul diminuării ratingului SUA de către S&P readuce întrebările privind agenţiile ce monopolizează domeniul. Doar trei agenţii de rating decid destinul financiar al companiilor şi ţărilor lumii. Standard &Poor"s, Moody"s şi Fitch sunt plătite de cei cărora trebuie să le acorde note. Continuându-şi cu îndârjire seria loviturilor, Standard & Poor"s nu s-a limitat doar la degradarea notei Statelor Unite. Un lanţ de astfel de decizii a urmat în ultimele zile, afectând o întreagă serie de instituţii financiare notate anterior cu "AAA". Astfel, celor două organisme de refinanţare ipotecară Freddie Mac şi Fannie Mae le-a diminuat ratingul de la "AAA" la "AA+ ". Patru dintre principalele Camere de depozit şi de compensare (Depository Trust, National Securities Clearing, Fixed Income Clearing şi Options Clearing) au fost de asemenea declasate luni la AA+.

EVENIMENTUL ZILEI

Piţurcă şi tricolorii lui, ruşinea continentului! Mutu şi Tamaş, excluşi definitiv!

San Marino, cea mai slabă naţională de fotbal a lumii, a fost aseară egala României mai bine de o oră. Salvarea a adus-o rapidistul Ovidiu Herea (72), care a marcat singurul gol al amicalului. Petrecăreţii Mutu şi Tamaş au fost excluşi definitiv de la prima reprezentativă! Odată cu un nou mandat, Victor Piţurcă a revenit la o veche meteahnă de-a lui: a sfidat realitatea! "Sunt mulţumit! Am avut ocazia să văd jucători mulţi la un joc amical! Băieţii s-au străduit, au alergat. Am irosit cu uşurinţă ocazii. E un început bun", a spus la final, şocant, selecţionerul Victor Piţurcă, care a comentat apoi "cazul Mutu-Tamaş": "Au părăsit cantonamentul luni seară, nu mai contează ce au făcut, iar eu am aflat despre asta abia marţi. Nu vor mai fi convocaţi la echipa naţională!

Revoltele din Marea Britanie anunţă eşecul statului centralizat

Absenţa unor lideri locali puternici determină poliţia să se bazeze doar pe susţinerea guvernamentală în combaterea violenţelor. Cei care urmăresc din exterior evenimentele din ultimele zile ar putea presupune, pe bună dreptate, că oraşele britanice sunt conduse, în prezent, de poliţie şi de ministrul de interne, Theresa May. "Poate că există consilii municipale şi , în Londra, un primar ales, dar nicăieri nu par să deţină controlul", scrie cotidianul britanic "The Guardian". Liderii locali "nu au o putere reală, în linia întâi sunt poliţiştii şi în spatele lor, doar puterea centrală a statului", adaugă publicaţia citată. "Miniştrii şi liderii opoziţiei s-au întors rapid din vacanţă, parlamentul a fost convocat şi evenimentele sportive, anulate. Dacă miniştrii ar fi vrut să inducă panică în rândul populaţiei, cu greu ar fi putut face asta mai bine. Sub nivelul lor nu există decât un vid de autoritate şi de responsabilitate".

FINANCIARUL

In semestrul I, Petrom a asigurat jumatate din profitul OMV si 15% din vanzari

Austriecii controleaza 51% din capitalul celei mai mari companii romanesti. Castigul net al Petrom calculat in lei a crescut cu 14% in primul semestru din 2011, pe fondul unor cotatii mai mari ale barilului de titei. Actionarul majoritar OMV s-a confruntat cu pro­bleme in nordul Africii si Orientul Mijlociu, care au afectat rezultatele in mod negativ. Compania petroliera Petrom a raportat in primul semestru al acestui an un profit net de 1,744 miliarde de lei (415 milioane de euro), in crestere cu 14% fata de perioada similara a lui 2010 datorita unui avans de peste 40% al pretu­lui titeiului Urals pe pietele mondiale, au de­clarat ieri responsabilii societatii petroliere.

Emil Boc a cazut in "plasa chinezeasca". Cauta 5,6 miliarde de euro la Beijing

Printre obiectivele avute in vedere se numara Autostrada Pitesti - Sibiu, termocentrala de la Doicesti, magistrala de metrou Bragadiru - Voluntari si podul peste Dunare de la Braila ­Premierul este insotit, printre altii, de ministrul Transporturilor si de cel al Economiei. Autoritatile romane s-au hotarat, in cele din urma, sa caute bani pentru pro­iecte de interes national acolo unde mai toate statele importante ale lumii au facut-o deja: in China. Asta in contextul in care presedintele Traian Basescu aver­tiza, cu cateva luni in urma, ca ministrii Cabinetului Boc trebuie sa aiba grija "sa nu cada in plasa unei povesti de genul < sa luam niste bani din China >".

Dezinteres: Industria ospitalitatii: al doilea an fara nicio tranzactie cu active hoteliere

Doar doua unitati de cazare afiliate unor retele internationale vor fi livrate in Bucuresti in acest an 2009 a fost ultimul an in care s-au inregistrat contracte de vanzare-cumparare, in valoare de 21 de milioane de­ euro. Efectele crizei economice nu au intarziat sa se faca simtite pe piata hoteliera din Bucuresti unde s-a inregistrat o scadere substantiala a indicatorilor financiari inregistrati de industria ospitalitatii in anii 2008 si 2009. Reculul afacerilor resimtit de operatorii din domeniu s-a manifestat atat in ceea ce priveste volumul de investitii in noi unitati hoteliere, cat si in interesul pentru achizitia unor unitati hoteliere. In zonele turistice din tara, pe litoral mai ales, nu exista unitate hoteliera al carei proprietar sa nu fie interesat sa vanda.

Noua Sala Polivalenta din Capitala va costa 260 de milioane de lei

Sala de sport multifunctionala care va fi construita in Bucuresti, pe locul patinoarului Flamaropol, va avea 16.000 de locuri si va costa 260 de milioane de lei (aproximativ 60 de milioane de euro), precizeaza un proiect de hotarare de guvern. Investitia se va derula, prin Compania Nationala de Investitii (CNI), pe trei ani, incepand din acest an, si va necesita o contributie financiara de la bugetul de stat de 13 milioane de lei in 2011, 130,2 milioane de lei in 2012 si 117,2 milioane de lei in 2013. In luna aprilie, CNI a anuntat ca vrea sa contracteze lucrari de proiectare si constructie a unei sali polivalente in Bucuresti de 20.000 de locuri, proiect estimat la 50 de milioane de euro, fara TVA.

JURNALUL NATIONAL

Angela Toncescu, preşedintele CSA: "Oricând există suspiciunea că favorizezi pe cineva!"

Preşedintele CSA vorbeşte despre cum a reuşit să menţină echilibrul între societăţile de asigurare puse pe profit şi protecţia asiguraţilor. În mai puţin de o lună se va declanşa lupta pentru conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, organismul care reglementează o piaţă de miliarde de euro. Angela Toncescu, actualul preşedinte al CSA, vorbeşte într-un interviu acordat QMagazine despre dinamica asigurărilor, noi reglementări, dar şi despre motivele pentru care îşi doreşte un nou mandat.

David Beers, omul care împinge lumea în haos

S-ar putea să nu fi auzit niciodată de David Beers, însă el este omul care aproape a împins planeta iarăşi în haos economic. Veteran al Wall Street şI absolvent al London School of Economics, unde oferă şI o bursă în numele său, David Beers este şeful diviziei pentru ratinguri suverane la Stantadr&Poor"s. Temut de toţi miniştrii de Finanţe ai lumii, el este cel care a zguduit sistemul financiar al lumii în ultimii ani. Îi plac nodurile mici la cravate, are mustaţă şI fumează. În afară de asta, ceea ce face este un mister pentru toată lumea, scrie Reuters. S&P este cea mai mare şI mai puternică agenţie de rating a lumii, urmată de Moody"s Investor Service şI de rivala lor mai mică Fitch Ratings. Autorităţile americane au mai acordat licenţe şI pentru alte şapte companii mai mici, însă lumea nu prea a auzit de ele şI nici influenţa lor nu e aşa masivă.

NATIONAL

Geoana isi face proiect in afara USL!

Mircea Geoana nu s-a lecuit de initiativele personale, neavizate de partid. In contrast cu apatia Opozitiei, el propune un proiect de trecere cu bine prin criza. Cumintit o vreme, Geoana recidiveaza lansand un proiect "consensualizat politic" de limitare a efectelor crizei. Si asta intr-un moment in care opozitia uselista, cu mic si cu mare, nu se preocupa decat de impartirea primariilor si Consiliilor Judetene intre PSD si PNL, in vederea localelor din 2012. Nebagat in carti pentru vreo candidatura, Geoana a purces la alcatuirea unui program de traversare a crizei. In care, la loc de cinste, se mentioneaza obligatia tuturor partidelor de "a da drumul din brate clanurilor politico-economice care sifoneaza banii publici". Asta concomitent cu "intelegerea de catre intreaga clasa politica a gravitatii situatiei".

"Incalzirea globala" s-a mutat pe burse

Bursa americana pare sa fi intrat intr-o cursa a caderilor, din cauza speculatiilor ca ratingul Frantei va scadea. Declinul Bursei americane vine dupa ce indicele european Stoxx Europe 600 a coborat la finalul sedintelor de astazi cu 3,4% la minimul ultimilor doi ani. Declinul a fost condus de titlurile tranzactionate la Bursa din Paris, Societe General inregistrand o cadere de pana la 21%, revenind ulterior pe o scadere de 14%.

Petrolul scade, benzinarii tin la pret

Desi cotatia petrolului s-a dus in cap, pretul benzinei continua sa ne arda la buzunare. Pretul petrolului s-a redus semnificativ in ultimele zile. In acest context, toata lumea este cu ochii pe benzinari, care nu dau insa semne ca vor ieftini prea curand carburantii. Carburantii ar trebui redusi cu 20%. Desi asistam la o reducere de circa 20 de dolari a cotatiei petrolului, de la aproape 100 de dolari la finele lunii anterioare, pana la 81,7 dolari cat este in prezent, de micsorarea pretului la benzina nu sufla nimeni nicio vorba.

PUTEREA

Noi obligaţiuni pe piaţa internaţională

Secretarul de stat în MFP, Bogdan Drăgoi, a afirmat că noua criză de pe pieţele financiare va determina schimbarea calendarului de emitere de obligaţiuni de către România. Ministerul Finanţelor doreşte ca documentaţia pentru o nouă emisiune să fie finalizată în maximum o lună şi jumătate, iar o nouă emisiune să fie făcută până la finele anului. Bogdan Drăgoi a evitat să spună cât va fi valoarea emisiunii, MFP lucrând pe mai multe scenarii. "Nu pot spune cât va fi următoarea emisiune, întrucât ţine foarte mult de contextul pieţei, de ce se va întâmpla în două luni. Avem un mix între maturitate, preţ şi volum. În funcţie de aceste variabile, decidem cât luăm", a conchis Drăgoi.

Attila Verestoy, cel mai mare broker din ţară

Eastern Securities Braşov, la care este acţionar majoritar parlamentarul UDMR Attila Verestoy, este societatea de brokeraj cu cea mai mare cifră de afaceri în 2010, potrivit datelor apărute pe site-urile societăţilor de servicii de investiţii financiare (SSIF-urilor). Cu afaceri de peste 7,1 milioane de lei, firma lui Verestoy a făcut un salt uriaş faţă de anul anterior, urcând de pe poziţia 36 pe primul loc în topul societăţilor de brokeraj. Societatea a raportat în 2009 afaceri de numai 0,32 milioane de lei, notează money.ro. Tot anul trecut, compania a trecut de la pierderi la profit. Mai precis, Eastern Securities a raportat un profit net de 4,7 milioane de lei, faţă de o pierdere de 158,8 mii de lei în 2009.

Boagiu şterge datorii de 15 milioane de euro la Telecomunicaţii CFR

Scufundat în datorii de peste 1,7 miliarde de euro, acumulate pe parcursul timpului, sistemul feroviar ar putea fi salvat prin conversia unor restanţe în acţiuni. Ministerul Transporturilor a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care intenţionează să şteargă datorii de peste 61,4 milioane de lei ale societăţii Telecomunicaţii CFR, filială a companiei CFR SA, prin conversia lor în acţiuni. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă, la sfârşitul lunii iunie, Telecomunicaţii CFR înregistra datorii la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi la bugetele fondurilor speciale de peste 235 milioane de lei.

ROMANIA LBERA

Ancheta "României libere" a băgat spaima în mafia petrolului

"Afacerea gri-petrol" era titlul anchetei publicate de România liberă luni, 6 iunie a.c., referitoare la "Mafia petrolului" şi la gradul implicării în tranzacţii ilegale cu combustibil a omului de afaceri de origine maghiară, Attila Peter Racz - apropiat al patronului echipei Poli Timişoara, Marian Iancu. Impactul amplelor dezvăluiri făcute de RL în acea zi a fost atât de masiv încât a putut fi înregistrat şi de procurorii DNA şi ofiţerii SRI, care au interceptat discuţiile dominate de panică dintre capii reţelei destructurate recent autorităţile judiciare.

Povestea virusului care a îngenucheat Iranul

Mossad-ul, agenţia de spionaj a Israelului, a atacat programul nuclear Iranian cu un virus computerizat foarte sofisticat, numit Stuxnet. Jurnaliştii SPIEGEL.de au mers pe urmele lui, în Israel. Stuxnet, un virus care se poate infiltra în computere foarte bine securizate şi neconectate la internet, o caracteristică ce se credea a fi imposibilă, a pătruns în arena politicii globale acum mai bine de un an, în iunie 2010. Stuxnet este prima armă internautică de importanţă geopolitică a lumii. Frank Rieger, de la organizaţia germană a hackerilor Chaos Computer Club îl numeşte "exploziv digital de buncăre". Virusul reprezintă o noutate absolută adăugată la arsenalul armelor moderne. Acesta permite un atac militar folosind un program de computer pregătit pentru o ţintă specifică.

The New York Times îl desfiinţează pe Obama

Un articol recent publicat de ziarul The New York Times atacă dur deciziile preşedintelui Obama, considerându-le neadecvate şi păgubitoare. Vocea îi aparţine lui Drew Westen, profesor de psihologie la Universitatea Emory şi autorul cărţii "Creierul politic: Rolul emoţiilor în deciderea sorţii naţiunii". Cu o experienţă de 25 de ani în consultarea politică, el condamnă atitudinea duplicitară a preşedintelui Barack Obama faţă de hotărârile puterii de guvernământ şi lipsa unui mesaj tip poveste de care cetăţenii americanii au nevoie pentru a credibiliza conducerea statului.

Comando nord-coreean pentru asasinarea ministrului Apărării

Serviciile secrete sud-coreene şi americane deţin informaţii potrivit cărora Coreea de Nord a trimis la Seul o echipă de agenţi secreţi pentru a-l asasina pe ministrul Apărării. Media din Coreea de Sud citează oficiali guvernamentali care afirmă că Phenianul încearcă să-l asasineze pe ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Kwan-ji şi a mobilizat o echipă de agenţi secreţi pentru îndeplinirea "misiunii". Dar surse guvernamentale au declarat, sub acoperirea anonimatului că nu se ştie dacă Coreea de Nord a trimis proprii agenţi, a angajat mercenari dintr-o ţară terţă sau a încredinţat operaţiunea unei echipe de spioni care operează deja în Coreea de Sud.

ZIARUL FINANCIAR

Temerile investitorilor lovesc din nou. Bursele europene şi americane au avut încă o zi neagră

Bursele europene au căzut puternic la finalul şedinţei de tranzacţionare de ieri, ca urmare a semnalelor privind posibila retrogradare a ratingului de ţară al Franţei. Imediat Statele Unite erau rândul lor la închiderea ediţiei pe scădere puternică, cele mai afectate fiind acţiunile băncilor. Marile bănci franceze BNP Paribas şi Societe Generale au fost lovite puternic pe bursa de la Paris din cauza temerilor privind o eventuală retrogradare a ratingului Franţei. Acţiunile SocGen au căzut cu aproape 15%, iar cele ale BNP cu aproape 10%. Indicele CAC-40 înregistra după-amiază o scădere de 5,45%. În Germania, indicele Dax consemna o scădere tot de peste 5%, în timp ce la Londra FTSE 100 avea o scădere de peste 3%.

Ce investitori au profitat de corecţii ca să cumpere acţiuni la promoţie?

Principalii jucători instituţionali de pe bursa autohtonă nu s-au panicat în aceste zile de scăderile ample ale bursei şi chiar şi-au intensificat achiziţiile de acţiuni profitând de faptul că acestea s-au ieftinit într-o săptămână cu circa 20%. Astfel, în numai trei zile, SIF-urile, Fondul Proprietatea şi omul de afaceri Florin Pogonaru au cumpărat acţiuni de pe bursă în valoare de peste 7 milioane de lei (1,6 milioane de euro). Fondul Proprietatea a realizat achiziţii în valoare de 4 mil. lei şi s-a concentrat pe acţiuni precum cele ale transportatorului de produse petroliere Conpet Ploieşti (COTE), la care a cumpărat acţiuni de circa un milion de lei. Preţul de achiziţie a fost de 30 de lei/unitate, cu 11,8% sub cotaţia de ieri a acestor titluri.

Se îndreaptă întreaga lume către faliment, se întreabă nemţii de la Der Spiegel

Europa şi Statele Unite sunt supraîndatorate. Criza care a început în sectorul american imobiliar în 2007 a devastat finanţele de ambele părţi ale Atlanticului şi ameninţă să ruineze euro şi să declanşeze o a doua recesiune mondială, scrie publicaţia germană Der Spiegel. Sentimentul de teamă este resimţit din nou, semnalele privitoare la o nouă criză financiară se înmulţesc, iar liderii politici ai Occidentului par neajutoraţi. A supravieţui de pe o zi pe alta, a amâna, a minimaliza gravitatea evenimentelor - motto-urile politicienilor de pe ambele părţi ale Atlanticului trimite semnale de alarmă pe pieţele de acţiuni. Mulţi economişti remarcă faptul că panica de săptămâna trecută seamănă cu teama ce a urmat prăbuşirii Lehman Brothers. Atunci, ca şi acum, băncile au încetat să se mai împrumute reciproc, iar lichidităţile depuse de bănci în cadrul băncii centrale s-au dublat în decurs de câteva zile.

Băsescu: Începe să ne pară rău că nu am vândut acţiunile Petrom cu 0,33 lei. "Cât mai sunt acţiunile noastre?" La BVB preţul a ajuns la 0,3230 lei

Şeful statului a afirmat, miercuri, la o întâlnire cu preşedintele Consiliului de Supraveghere Petrom, după ce i s-a spus că o acţiune a companiei este acum cotată la 0,31 lei, că "începe să ne pară rău" că statul nu a vândut cu 0,33 lei pe acţiune,adăugând că trebuie "să aşteptăm vremuri mai bune". Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Gerhard Roiss, preşedinte al Consiliului de Supraveghere Petrom, precum şi director general executiv al OMV, cu care a discutat despre cotaţiile pe bursă ale acestei companii. "Felicitări pentru cifrele înregistrate de compania dumneavoastră", i-a spus şeful statului invitatului său. Cei doi au discutat şi despre cotaţiile acţiunilor Petrom pe bursă.

Agenţiile de rating, înfiinţate în anii 1900 pentru a evalua companiile feroviare americane, au acum în spate grupuri de investiţii extrem de influente şi fac să tremure politicienii de pe ambele maluri ale Atlanticului

Ce sunt agenţiile de rating? - afaceri private care evaluează riscurile pe are le au datoriile guvernelor sau companiilor. Cine stă în spatele lor? - Standard & Poor"s este o subsidiară a trustului american de media şi furnizorului de servicii financiare McGraw-Hill, având printre acţionari BlackRock (5,3%), cel mai mare administrator de active din lume, şi Capital Group (12,3%), unul dintre cei mai mari administratori de investiţii la nivel mondial. Capital este, de asemenea, acţionar important la Moody"s (16,4%), urmat de Berkshire Hathaway, vehiculul de investiţii al miliardarului Warren Buffet (13%) şi BlackRock (6,3%). Fitch este o subsidiară a French Fimalac, o companie de servicii pentru investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb