REVISTA PRESEI - 11.08.2012

Willy Homner
Revista Presei / 11 august 2012

ADEVARUL

Barroso cere Guvernului să trimită rapid listele electorale la Curtea Constituţională

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, exprimă "preocuparea" în legătură cu recentele evoluţii politice din România, cerând Guvernului să trimită rapid CC listele electorale pentru a se putea lua o decizie privind referendumul, declarându-se îngrijorat de presupusele "presiuni" asupra Curţii. "Sunt profund preocupat de recentele evoluţii privind procesul de validare a referendumului de către Curtea Constituţională", afirmă Jose Manuel Barroso în scrisoarea adresată premierului Ponta. Aplicarea deplină şi riguroasă a tuturor recomandărilor stabilite în raportul din 18 iulie este esenţială pentru credibilitatea României şi pentru stabilitatea economică şi financiară", precizează Barroso.

Cvorum

Dar de ce se pot ţine alegerile fără cvorum, iar la referendum acesta să fie obligatoriu? Răspunsul stă în examinarea factorilor activi care cheamă lumea la vot. La alegeri, cetăţenii sunt chemaţi la vot, de regulă periodic, de Constituţie şi de legile electorale. În acest caz, "numărul alegătorilor din listele electorale" este o noţiune inertă juridic: măsoară doar gradul de interes al cetăţenilor pentru viaţa politică, dar nu produce nicio consecinţă legală. În cazul referendumului, cetăţenii sunt chemaţi la vot fie de un grup interesat, minoritar, care încearcă să-şi impună voinţa majorităţii, fie chiar de către un singur om, preşedintele ţării, în cazul referendumului pe probleme de interes naţional. Fiind un eveniment care survine în mod excepţional, şi nu ca urmare a unui calendar impus prin lege, referendumul trebuie să măsoare mai întâi dacă problema supusă votului interesează o majoritate relevantă şi abia apoi să examineze cum s-a votat. Cvorumul previne astfel ca nu cumva o minoritate interesată să-şi impună voinţa asupra majorităţii neinteresate de subiectul propus.

Parchetul cere aviz de la Parlament pentru a-l urmări penal pe Victor Dobre

Parchetul cere Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administraţiei, Victor Paul Dobre, care alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, au înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care precizau că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători. "Considerăm necesară sesizarea Camerei Deputaţilor pentru a cere urmărirea penală faţă de Victor Paul Dobre - fost ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deputat în Parlamentul României pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată", potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Decizie incredibilă a Consiliului de Administraţie al Televiziunii: TVR Info şi TVR Cultural îşi vor înceta emisia

TVR Info şi TVR Cultural îşi vor înceta emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 şi TVR 3, conform Programului de redresare economică a Televiziunii Române, adoptat vineri de Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv). Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, în şedinţa de vineri, soluţiile de redresare economică a televiziunii publice. Potrivit raportului elaborat de Grupul de lucru şi Comisia de experţi subsecventă acestuia, care au elaborat programul de redresare economică a Televiziunii Române, structura existentă a TVR generează "confuzie şi o repartizare nejudicioasă a oamenilor pe emisiuni ducând la o ineficienţă şi din punct de vedere creator, cât şi din punct de vedere al necesarului de producţie".

Commerzbank: România ar putea apela la banii de FMI, dacă investitorii cer dobânzi prea mari

România ar putea fi nevoită să tragă bani de la FMI şi UE, dacă investitorii nu sunt dispuşi să accepte randamente mai scăzute pentru a împrumuta statul, iar accesarea acordului preventiv ar fi un semnal negativ pentru piaţă, a declarat un analist Commerzbank pentru Wall Street Journal. Ministerul Finanţelor Publice a respins joi ofertele băncilor pentru pentru obligaţiunile cu scadenţa la doi ani, considerând că randamentul cerut de acestea este prea mare. Valoarea programată pentru licitaţia de joi a fost de 400 milioane lei, iar ofertele băncilor au cumulat 640 milioane lei. Fostul secretar de stat din Ministerul de Finanţe Cristian Sporiş a declarat, la începutul lunii iulie, pentru Mediafax, că România are un "buffer de lichiditate" confortabil.

Fitch: Ratingul Primăriei Bucureştiului rămâne stabil: "BBB-"

Agenţia de evaluare financiară Fitch a confirmat, vineri, ratingul Primăriei Bucureştiului pentru împrumuturi pe termen lung în valută, la "BBB-", pe ultima treaptă în categoria recomandată pentru investiţii. Fitch a confirmat şi calificativul pentru credite pe termen lung în lei, la "BBB", precum şi pe cel pentru împrumuturi pe termen scurt în valută, la F3, se arată într-un comunicat al agenţiei. Calificativele pe termen lung au perspectivă stabilă. Fitch a confirmat în iunie ratingul României la BBB-, cu perspectivă stabilă, decizie urmată de acţiuni smilare în iulie pentru calificativele Primăriei Oradea şi Primăriei Braşov.

Cea mai veche companie de transport maritim de marfă din lume îşi încetează activitatea

Cea mai veche companie de transport maritim de marfă, Stephenson Clarke Shipping din Marea Britanie, înfiinţată în 1730, a vândut ultima navă şi iese din afaceri, din cauza concurenţei foarte ridicate, care a condus la declinul puternic al tarifelor în ultimii ani, transmite Bloomberg. Stephenson Clarke Shipping a intrat în proces de lichidare, potrivit unui anunţ al lichidatorului, firma de contabilitate Tait Walker. Compania de transport maritim, care mai are doar nouă angajaţi, a vândut ultima navă în iulie. Indicatorul Baltic Dry Index, format în baza tarifelor pentru transportul de materii prime precum cereale sau cărbune, este în scădere cu 55% în acest an şi ar putea înregistra al patrulea an de declin în ultimii cinci, potrivit datelor Bloomberg.

România şi Ungaria au devenit "pieţe problematice" pentru Erste

Directorul general al Erste, Andreas Treichl, a declarat pentru Portfolio.hu că grupul austriac are în prezent două "pieţe problematice", Ungaria şi România, precizând că instituţia de credit ar dori să se implice, împreună cu statul român, în proiecte de infrastructură. "În Ungaria suntem sub călcâiul guvernului, deci nu putem să ne facem planuri în siguranţă pentru această piaţă. În România, am dori să cooperăm cu statul în proiecte de infrastructură", a afirmat Treichl într-un interviu acordat site-ului ungar de ştiri. Interviul se referă în principal la Ungaria, la operaţiunile Erste de acolo şi la situaţia tensionată şi incertă din această ţară. Treichl deplânge atitudinea ostilă a guvernului de la Budapesta, dar notează că, deşi Erste nu va pleca din Ungaria, piaţa poloneză este în prezent mult mai atractivă.

Pierderi de două ori mai mari pentru Rompetrol Rafinare, faţă de anul trecut

Rompetrol Rafinare, cel mai mare activ din grupul Rompetrol, a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de aproximativ 2,3 miliarde dolari, în scădere cu 6% faţă de nivelul din perioada similară din 2011. În acelaşi timp, pierderile au urcat de peste două ori, la 131,8 milioane dolari. Rezultatele sunt neauditate şi consolidate, iar raportarea a fost realizată conform standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS), potrivit unui comunicat al companiei. În primul semestru al anului trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 2,4 miliarde dolari şi pierderi de 63,7 milioane dolari.

FMI nu este de acord cu TVA-ul de 9% la alimente şi nici cu impozitarea progresivă a veniturilor

Reprezentanţii FMI, ai CE şi ai BM le-au precizat parlamentarilor din Comisia de buget-finanţe că nu sunt deocamdată de acord cu scăderea TVA la 9% pentru alimentele de bază sau impozitarea progresivă a veniturilor în trei trepte, deoarece s-ar ajunge la un deficit bugetar de peste 3% din PIB. Preşedintele Comisiei de buget a Camerei, Eugenia Barna, a declarat vineri, după întâlnirea cu delegaţia FMI, BM şi CE, că opiniile acestora nu sunt favorabile introducerii cotei reduse de TVA pentru alimentele de bază, fiind mai degrabă agreată ideea unor subvenţii pentru agricultori.

EVENIMENTUL ZILEI

EVZ A AVUT DREPTATE: Lovitura de stat a fost dovedită. Ioan Rus: "Nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie!"

Liderii USL le-au cerut foştilor miniştri Ioan Rus şi Victor-Paul Dobre să trimită documente false la Curtea Constituţională. Interceptările procurorilor confirmă dezvăluirile Evenimentului zilei. Cei doi miniştri au demisionat ca urmare a presiunilor penale făcute de "colegii" de partid. Liderii USL au făcut presiuni puternice împotriva foştilor miniştri Ioan Rus şi Victor- Paul Dobre pentru a modifica numărul persoanelor de pe listele electorale permanente. Stenogramele stupefiante ale convorbirilor telefonice, dintre cei doi politicieni, au confirmat dezvăluirile făcute de "Evenimentul Zilei". Ioan Rus şi Victor- Paul Dobre şi-au dat demisia, din funcţiile de miniştri de Interne şi Administraţie, deorece nu au mai rezistat presiunilor colegilor din USL.

Judecătorii CCR se întorc din vacanţă să limpezească apele

Magistraţii se întrunesc marţi pentru a elucida împrejurările în care documente ale Curţii au fost publicate în Monitorul Oficial cu "erori materiale". Curtea Constituţională a României este, în momentul de faţă, captivă "grupului infracţional" din sânul Puterii, ce are ca scop asigurarea cu orice preţ a cvorumului referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Alături de bâlbele comise cu privire la actualizarea listelor electorale permanente, prin poziţiile publice exprimate nu doar de politicieni, ci şi de o parte dintre judecătorii constituţionali, scandalul "eratei" la hotărârea CCR din 2 august publicată în Monitorul Oficial aduce atingere credibilităţii unicei autorităţi constituţionale în stat. Gravă atingere. Puşi în faţa unei situaţii "fără precedent", pentru a se întruni cât mai repede, judecătorii CCR şi-au pus capăt concediilor de odihnă.

USL joacă pe cartea recensământului

Puterea speră ca magistraţii CCR să reducă numărul de alegători, după validarea rezultatelor parţiale din 2011. În timp ce ministrul Mircea Duşa susţine că decizia de întrunire a Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor 2011 nu are nici o legătură cu validarea referendumului de demitere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu, surse din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor au declarat, pentru EVZ, că scopul este tocmai acela de a modifica listele electorale, pentru a convinge Curtea Constituţională să valideze referendumul.

Profitorii autostrăzii. Gigi Becali şi primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, mari beneficiari ai exproprierilor

Pentru completarea segmentului lipsă, de 6,5 kilometri, al autostrăzii Bucureşti- Ploieşti, Guvernul a dat o Hotărâre de expropriere a 60 de terenuri şi imobile aflate între Şoseaua de Centură şi strada Petricani. Despăgubirea proprietarilor va costa 47,16 milioane de lei (10,3 milioane de euro). Suprafaţa expropriată este de 63.860 de metri pătraţi. Gigi Becali va fi expropriat de 1288 de metri pătraţi de teren arabil, în Voluntari, pentru care va primi 111.088 lei, adică 86 lei pe metru pătrat (19 euro). Un alt expropriat vedetă este Robert Negoiţă, primarul sectorului 3 al Bucureştiului. Acesta deţine 8332 de metri pătraţi, tot în Voluntari, pentru care va primi de la stat acelaşi preţ de 86 lei (19 euro)/ mp. Suma totală pe care primarul sectorului 3 o va încasa este d718.632 de lei.

CAP-ul capitalist de la Curtici: profit de peste un milion de euro/an

O Cooperativă Agricolă de Producţie nedesfiinţată după Revoluţie învârte milioane de euro. Tractoriştii au lefuri de peste 2.000 de euro în sezon. Cei de la Combinatul Agroindustrial Curtici din judeţul Arad, pe scurt CAI, nu au probleme cu seceta şi fac profit an după an, lăudându - se cu o cifră de afaceri de 10 milioane de euro. Vara aceasta, când toată România se plânge de culturi compromise, agricultorii din Curtici au obţinut cea mai mare producţie de grâu la hectar din toată ţara. Unii nu cred în minuni, aşa că au mai pus la îndoială producţia stahanovistă. Pe lângă calităţile solului, profitul se datorează, în mare parte, managementului. Inginerul Dimitrie Muscă ştie cu ce e mai bine să populeze miile de hectare, pe baza unei prospecţiuni a pieţei şi, de mai bine de 20 de ani, nu a dat greş niciodată. Mai ştie ceva: mizează pe soiurile autohtone. Acum, CAI Curtici are terenuri, ferme de animale, livezi şi magazine de desfacere. CAP-ul capitalist a devenit un exemplu de afacere.

Europa îşi ia bogaţii la ţintă

Tot mai multe ţări de pe Bătrânul Continent vor să îşi consolideze bugetul prin taxarea celor avuţi. Analiştii spun că măsura doar ajută, nu şi rezolvă problema. Socialistul Francois Hollande a ajuns la Palatul Elysee mizând pe o promisiune electorală care a prins în vremuri de criză economică: supraimpozitarea bogaţilor. Anunţul că vrea să îşi onoreze acum promisiunea a făcut valuri printre avuţii francezi care se pregătesc să părăsească ţara pentru a-şi proteja finanţele. La sud, în Spania, o ţară greu încercată financiar în prezent, premierul conservator Mariano Rajoy a majorat deja cota maximă de impozitare de la 45% la 52% pentru veniturile care depăşesc 175.000 de euro pe an. În Italia, o "cotizaţie din solidaritate" pentru înalţii funcţionari, introdusă de fostul premier Silvio Berlusconi, există încă din anul 2011.

USL o ceartă pe Viviane Reding: Îi cerem să trateze România ca un stat membru al UE

Europarlamentarul PNL, Norica Nicolai i-a solicitat comisarului european pentru justiţie, Viviane Reding să trateze România ca pe o ţară europeană şi să înceteze a da mesaje politice prin intermediul reţelelor de socializare, precum Twitter. "Îi cer doamnei Reding să trateze România ca un stat membru al Uniunii Europene. România este stat membru al UE, este o ţară suverană şi răspunsurile le dorim pe cale oficiale. România nu trebuie să fie tratată cu răspunsuri pe conturi de socializare, pe Twitter", a spus europarlamentarul PNL. În plus, Norica Nicolai a adăugat că la începerea sesiunii din septembrie a Parlamentului European va propune o dezbatere în legătură cu situaţia din Româna şi în ceea ce priveşte conduita unor membri ai Comisiei Europene.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb