REVISTA PRESEI 11.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 septembrie 2014

ADEVARUL

Ciorbea trage Portul Constanţa de sub picioarele lui Mazăre

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a atacat la Curtea Constituţională legea din 2008 prin care Consiliul Local Constanţa a devenit acţionar, cu 20%, la Portul Constanţa. Avocatul Poporului Victor Ciorbea a ridicat excepţia de neconstituţionalitate în cazul preluării Portului Constanţa. Printr-o decizie emisă marţi, 9 septembrie, Ciorbea arată că Legea nr. 216/2008, prin care Ministerul Transporturilor a cedat gratuit un pachet de acţiuni de 20% ale Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa către Consiliul Local Constanţa, contravine Constituţiei. Avocatul Poporului motivează că forul local este o autoritate deliberativă şi nu poate avea patrimoniu propriu. "Este o încălcare a dreptului de proprietate privată al statului, prin care statul a fost prejudiciat", a declarat Victor Ciorbea.

Ponta: Noul sistem de redevenţe petroliere va fi discutat cu misiunea FMI în luna noiembrie

Raportul Ministerului Finanţelor privind sistemul de redevenţe petroliere va fi discutat cu delegaţiile Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale în luna noiembrie, la viitoarea vizită în România a misiunii organismelor financiare internaţionale, a declarat premierul Victor Ponta. Nivelul mic al redevenţelor a provocat multe scandaluri în ultimii ani, existând la un moment dat cereri inclusiv pentru naţionalizarea companiei sau pentru îngheţarea preţurilor la carburanţi. De asemenea, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a cerut o "taxa Robin Hood" pe profitul Petrom. Compania, deţinută acum în proporţie de 51% de către austriecii de la OMV, a realizat anul trecut un profit net de peste un miliard de euro. Anual, România colectează din redevenţele la petrol şi gaze în jur de 200 de milioane de euro, media fiind de 7% din valoarea producţiei.

Omul de afaceri Florin Pogonaru îşi face mall în centrul Bucureştiului

Compania Prodplast Imobiliare, controlată de omul de afaceri Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Române a Oamenilor de Afaceri, va investi 60 de milioane de euro, inclusiv din fonduri proprii, pentru dezvoltarea centrului comercial Veranda de lângă Piaţa Obor din Capitală, pentru care sunt estimate venituri anuale din chirii de 6-7 milioane de euro. "Deschiderea este programată pentru 2016, iar într-un scenariu optimist, înainte de Paştele din 2016", a declarat Andrei Pogonaru, fiul omului de afaceri şi administrator Prodplast Imobiliare. Centrul comercial va avea 25.000 metri pătraţi de suprafaţă închiriabilă, din care 10.000 metri pătraţi au fost deja închiriaţi de Carrefour, iar Pogonaru spune că a semnat contracte şi pentru jumătate din restul spaţiului disponibil.

Începe războiul gazelor? Rusia taie fără nicio explicaţie livrarea către Polonia

Varşovia a anunţat ieri că, fără niciun anunţ prealabil şi fără nicio explicaţie, compania rusă Gazprom a scăzut cu peste 20% volum de gaz vândut Poloniei, care importă de la ruşi peste jumătate din consumul total de gaze la nivel naţional. Compania polonă PGNiG a anunţat miercuri că, de luni încoace, volumul de gaze trimis de Gazprom a scăzut cu 20% faţă de normal, precizând că nu a primit vreun avertisment din partea furnizorului rus. Tendinţa s-a accentuat marţi, când ruşii au trimis un volum de gaze cu 24% mai mic decât cel normal, stipulat în contractele dintre Polonia şi Rusia.

Primul tren electric fabricat în România va circula pe ruta Craiova-Bucureşti-Braşov

Trenul electric fabricat la Craiova de firma Softronic va circula, de la 15 septembrie, pe ruta Craiova-Bucureşti-Braşov şi retur. Biletele pot fi cumpărate la urcare sau online. Preţul unei bilet Craiova-Bucureşti-Braşov este de 55 de lei. Trenul Hyperion va pleca din Craiova la ora 5.30 şi va ajunge la Braşov la 11.46. Din Braşov, trenul pleacă la ora 15.30 şi ajunge la Craiova la 21.30. Trenul electric de mare viteză este construit în premieră de firma Softronic din Craiova, atinge 160 de kilometri pe oră şi are patru vagoane. Proiectarea trenului trenului electric SF a început la sfârşitul anului 2009, iar construcţia s-a încheiat anul trecut.

Începe şcoala: gospodarii nu mai aşteaptă nimic de la stat

Peste trei milioane de elevi încep luni, 15 septembrie, un nou an şcolar, care se va încheia pe 20 iunie 2015. Ei vor învăţa în clasele pregătite de gospodarii de la sate şi oraşe, dar şi de voluntari străini. În unele localităţi, învăţăceii, dar şi profesorii vor suporta, şi în acest an, condiţiile mizere din sălile de curs. În alte zone din ţară, şcolile noi, chiar şi ridicate, rămân, încă un an, doar un vis pentru cei mici. Sunt, însă, şi cazuri fericite: voluntarii veniţi de peste hotare, părinţii şi dascălii s-au gospodărit singuri numai pentru ca elevii să audă clopoţelul într-o şcoală de nota 10.

Autonomia Ţinutului Secuiesc încalcă toate cotloanele Constituţiei

AMBIŢIE Proiectul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, lansat în dezbatere publică de UDMR, sfidează, pur şi simplu, Legea Fundamentală a României. Politicienii maghiari susţin că legea poate fi adoptată fără să se schimbe actuala Constituţie. UDMR a propus, în prag de alegeri prezidenţiale, un proiect legislativ cu damf electoral prin care judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, cu populaţie maghiară numeroasă, să formeze, oficial, o regiune autonomă, numită Ţinutul Secuiesc. Forma finală a proiectului este o îmbinare de prevederi scandaloase, greşeli gramaticale şi formulări greoaie, fără sens. Analizând propunerea legislativă din perspectiva legilor în vigoare, a statului de drept, e lesne de înţeles că Ţinutul Secuiesc se vrea a fi un stat în stat. Liderii maghiari vor ca patrimoniul regăsit între graniţele Ţinutului Secuiesc să fie transferat automat de la statul român către noua regiune administrativă.

Şefii Guvernului se mută la Iaşi pentru a dansa la nunta fiicei lui Nichita

Ilinca, fiica mai mică a primarului Gheorghe Nichita, se va căsători în cadrul unui eveniment fastuos ce va avea loc la sfârşitul lunii. Victor Ponta şi Liviu Dragnea se numără printre invitaţi. O nuntă de lux va avea loc la finele acestui an în familia baronului de Iaşi, liderul PSD Gheorghe Nichita. La câteva luni după ce a decis oficial să divorţeze de soţie, primarul municipiului Iaşi îşi va mărita fiica cea mică, Ilinca (27 de ani), în cadrul celui ce se anunţă a fi evenimentul monden al anului din Capitala Moldovei. Edilul-şef al Iaşiului este foarte implicat în organizarea celui mai important eveniment din viaţa mezinei sale, acesta povestind pentru presa locală din Iaşi cum va arăta nunta şi ce invitaţi sunt aşteptaţi să-i felicite pe tinerii căsătoriţi. Din informaţiile prezentate de Gheorghe Nichita, nunta dintre Ilinca şi Cosmin Livezeanu va avea loc pe 27 septembrie.

Tribunalul Bucureşti a decis ca BCR să plătească fostului preşedinte al Bancorex peste 4,5 milioane de euro, reprezentând drepturile salariale

Tribunalul Bucureşti a decis ca fostul preşedinte al Bancorex Răzvan Temeşan să primească de la Banca Comercială Română (BCR) peste 4,5 milioane de euro, ceea ce reprezintă drepturile salariale din momentul în care acesta a fost concediat, decizia instanţei nefiind însă definitivă. Prin această decizie, Tribunalul Bucureşti obligă BCR să-i plătească lui Răzvan Temeşan drepturile salariale aferente perioadei cuprinse între 27 februarie 2009 şi 9 septembrie 2014, în cuantum de 70.000 de euro lunar, potrivit Mediafax. Suma trebuie achitată în echivalentul în lei la cursul oficial al Băncii Naţionale din ziua plăţii efective, sume care trebuie să fie actualizate cu rata indicelui de inflaţie la data plăţii efective.

BANCHERUL

RIB, banca grupului polonez Getin, a cumparat activele Volksbank Leasing Romania

Grupul financiar polonez Getin, care a preluat la finalul anului trecut micuta banca RIB (Romanian International Bank), a anuntat ca a incheiat tranzactia anuntata in luna mai prin care a preluat si Volksbank Leasing Romania, in schimbul a 55 milioane lei (52 milioane zloti), la pachet cu Volksbank Leasing Polonia, pentru care a achitat 172 milioane zloti polonezi. "In urma finalizarii tranzactiei, RIB a achizitionat creantele rezultate din contractele de credit si leasing ale Volksbank Leasing Romania, banca urmand a-si consolida portofoliul de creante si pozitia in piata financiar- bancara din Romania", se arata intr-un comunicat al RIB. In raportul financiar al Getin aferent primului semestru din acest an, potrivit caruia RIB a obtinut un profit net de 2,8 milioane zloti (aproape 3 milioane lei) dupa un castig de 0,8 milioane la finalul primului trimestru, se precizeaza ca achizitia creantelor Voksbank Leasing s-a facut din depozitele atrase de RIB in trimestrul 2 al acestui an.

CURENTUL

Presa germană sugerează că Ponta vrea să-şi lege imaginea de autoritatea SUA

Deutsche Welle relatează că Victor Ponta a ales o strategie de imagine cel puţin neobişnuită prin a le cere consilierilor săi americani să iasă public în favoarea sprijinirii acestuia. Jurnaliştii germani sunt de părere că Ponta încearcă asocierea imaginii sale cu cea a SUA. "Se petrece un lucru care pune societatea românească într-o lumină stingheritoare. Un consultant politic, dintre aceia care stau de regulă perfect ascunşi, fără ca cineva să le afle chipul vreodată, a apărut la televiziune, expunându-şi clar programul de atac şi stilul de luptă. E vorba de americanul Mitch Stewart, care lucrează, se pare, la campania electorală a premierului Victor Ponta. Simpla apariţie la televiziune (Antena 3) nu ar putea suscita niciun comentariu şi cu atât mai puţin o critică, dar este clar pentru cine înţelege contextul românesc că a fost un recurs la autoritate. Pentru Stewart, care mărturisea modest că este uimit de succesul său, acest fapt este neinteligibil. Dar cei care l-au îndemnat să apară la televiziune ştiu foarte bine că "strategul care l-a făcut pe Obama preşedinte" are, într-o ţară ca România, un prestigiu simbolic enorm şi că nu atât priceperea sa contează, cât simpla sa apariţie", scrie Deutsche Welle.

Dubla comandă - de Tia Serbanescu

După ce şi-au făcut mai bine socotelile, liderii PSD au dat înapoi cu suspendarea preşedintelui: "nu văd niciun câştig" a zis Dragnea. Şi Ponta s-a calmat (momentan) cu debăsificarea şi antinazismul - ba chiar şi-a scos şi roba: "nu sunt judecător să spun dacă Băsescu a încălcat Constituţia". Acum două zile era. Singurul lucru constant la Ponta e că nu e sincer niciodată şi asta-l ajută să spună orice. Rămas singur cu alde Felix, Tăriceanu inimă zburdalnică (după cum i-a zis dl. Băsescu) a răbufnit: "Băsescu e un mitocan". Iar lui nu-i place mitocanul ci mitomanul. Ochi alunecoşi, urechi ciulite, dna Udrea a auzit că un stareţ din Suceava a prezis că viitorul preşedinte va fi o femeie - şi s-a dus repede spre confirmare - deşi putea să fie vorba de un candidat lipsit de bărbăţie.

CURIERUL NATIONAL

Început de miliarde pentru reactoarele 3 şi 4

După zeci de ani de la primele referiri privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi şapte ani de la primele iniţiative legislative, proiectul reintră în linie dreaptă odată cu precalificarea investitorului interesat să investească în construcţie, acesta având timp până pe 24 septembrie să depună garanţia de participare în valoare de 500.000 euro. În cazul în care va fi selectat, China General Nuclear Power Corporation (CGN) urmează să contribuie cu peste 1 mld. euro la capitalul noii societăţi mixte de proiect, care va fi înfiinţată până la sfârşitul anului, dacă ţinem cont de valoarea estimată în ultimul studiu de fezabilitate.

"Radarul pădurilor", obligatoriu din octombrie pentru orice transport de lemne

Ieri în şedinţa de Guvern a fost aprobat Proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 470/2014 privind provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase. Hotărârea de Guvern prevede că tot traseul lemnului va fi monitorizat în timp real, astfel încât să fie oprite tăierile de păduri ilegale. Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, a declarat pentru Curierul Naţional că deşi HG privind introducerea aşa-numitului radar al pădurilor a fost aprobată de la finele lunii iunie, implementarea softului de monitorizare s-a făcut treptat tocmai pentru a vedea dacă trebuie aduse anumite modificări sau ajustări. Ministrul Doina Pană: Din 8 octombrie, va fi obligatoriu ca orice transport de lemne din România să fie monitorizat în timp real.

Trei sferturi dintre transportatori riscă să tragă pe dreapta

Deşi sectorul transportatorilor rutieri de mărfuri a încheiat anul trecut pe profit, o mare parte dintre companii şi-au încetat activitatea în 2013, numărul acestora fiind egal cu cel al firmelor nou-înfiinţate în anii 2011 şi 2012 la un loc, arată un studiu realizat de Coface. Potrivit acestuia, din analiza riscului sectorial a reieşit că anul trecut 4.295 de companii din sectorul transporturilor rutiere de mărfuri şi-au încetat activitatea pe parcursul lui 2013, dintre acestea 41 de firme înregistrând o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro. "Cu toate acestea, sectorul rămâne unul concurenţial, volumul şi calibrul companiilor care şi-au încetat activitatea pe parcursul anului 2013 fiind relativ egal cu cel al companiilor înfiinţate în sector, în 2011 şi 2012 la un loc", a informat ieri Coface.

Litoralul românesc a devenit mai scump decât cel spaniol şi cel turcesc

Litoralul românesc a devenit în 2014 mai scump decât cel spaniol sau turcesc, după ce cu doi ani în urmă era devansat doar de cel bulgăresc într-un top al celor mai ieftine litoraluri, reiese dintr-un studiu al FPTR, care analizează costurile coşurilor de vacanţă din mai multe destinaţii de vară. "Creşterea taxelor, a preţului combustibilului, gazelor şi energiei, dar şi lipsa măsurilor de susţinere a turismului au făcut ca în România valoarea coşului de vacanţă să crească. România este o destinaţie turistică de litoral cu preţuri medii de vacanţă, aflată într-un top al celor mai ieftine destinaţii de acest fel din Europa pe locul patru, în urma competitorilor Bulgaria, Spania şi Turcia, dar înaintea Greciei, Croaţiei şi Franţei", se arată într-un comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Germania îşi apără cu orice preţ ortodoxia bugetară

Presat din toate părţile să-şi relaxeze disciplina bugetară şi să relanseze investiţiile pentru a impulsiona creşterea economică, Guvernul german îşi apără, în continuare, cu îndârjire, politica de austeritate. Prezentând marţi în Bundestag bugetul federal pentru 2015 (primul buget echilibrat din 1969 până în prezent), Wolfgang Schauble, ministrul german de Finanţe, sublinia că "nu poţi avea locuri de muncă şi creştere economică cu bani publici". Folosind această performanţă a Germaniei şi argumentaţia ministrului Schauble, Christine Lagarde, directoarea FMI, a sugerat Berlinului - într-un amplu interviu acordat în exclusivitate cotidianului francez "Les Echos" - să consacre, în următorii patru ani, măcar 0,5% din PIB investiţiilor destinate reabilitării infrastructurilor de transport (faţă de 0,2% în prezent). La rândul său, NATO a cerut, şi el, Germaniei să-şi majoreze bugetul Apărării.

Preţurile au scăzut cu 0,3% în august. Inflaţia anuală, sub 1%

Cele mai mari ieftiniri ale alimentelor au fost consemnate la fructe proaspete. Preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în luna august, iar inflaţia anuală a coborât la 0,84%, în condiţiile în care alimentele s-au ieftinit cu 0,9% faţă de luna iulie, mărfurile nealimentare cu 0,06%, în timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,2%, potrivit Institutului Naţional de Statistică, informează Mediafax. Inflaţia anuală a coborât astfel în august de la 0,95%, nivel consemnat în luna anterioară, însă peste minimul de 0,66% atins în iunie. Inflaţia anuală s-a situat la 0,94% în mai, după ce în aprilie a fost înregistrat cel mai ridicat nivel din acest an, de 1,21%, pe fondul bazei foarte reduse din luna aprilie 2013, când preţurile de consum au urcat cu doar 0,11%.

Ponta estimează exporturi de 50 miliarde de euro în acest an

Exporturile României vor ajunge la finalul anului la 50 miliarde de euro, cifră care se considera în trecut că nu va fi atinsă "nici în 100 de ani", a afirmat miercuri premierul Victor Ponta, prezent la deschiderea Târgului Internaţional de Mobilă, organizat la Romexpo în perioada 10-14 septembrie. Premierul şi-a exprimat speranţa că prin promovarea produselor româneşti în străinătate se va atinge şi ţinta Guvernului în ceea ce priveşte exporturile. Atingerea pragului de 50 mld. euro ar însemna o creştere cu 0,9% a exporturilor în acest an faţă de 2013, când livrările în afara ţării au înregistrat un maxim istoric, de 49,56 miliarde de euro.

EVENIMENTUL ZILEI

Francezii preferă să lase Marea Britanie să iasă din UE decât să facă unele concesii britanicilor

Cei mai mulţi dintre francezi preferă să lase Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană (UE) decât să facă mai multe concesii britanicilor, rezultă dintr-un sondaj anual Transatlantic Trends, publicat miercuri de Institutul German Marshal Fund (GMF), informează AFP. Potrivit sondajului, 52% dintre francezi găsesc preferabil ca 'Marea Britanie să părăsească UE', decât ca 'alţi membri să facă mai multe eforturi' pentru Marea Britanie. Franţa este singura ţară dintre cele zece participante la sondaj (Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Grecia şi Suedia) unde această atitudine este majoritară. În medie, 51% dintre europenii intervievaţi sunt de părere că este nevoie de mai multe eforturi pentru a menţine Marea Britanie în UE, potrivit Agerpres.

John Kerry caută aliaţi în lupta contra Statului Islamic

Secretarul de Stat american a făcut o vizită-surpriză în Irak, în cadrul unui turneu în Orientul Mijlociu, subliniind că "lumea nu poate privi nepăsătoare ororile Statului Islamic". Statul Islamic este cea mai mare ameninţare la adresa irakienilor, la ora actuală, şi va exista un plan global de apărare, dar guvernul irakian trebuie să fie "motorul" acestei lupte, susţine John Kerry. Între timp, islamiştii au capturat zone întinse din nordul Irakului, învingând forţele armate guvernamentale. Ieri, de pildă, nouă persoane au murit într-o serie de atacuri cu maşină capcană în Bagdadul de est. Exploziile au avut loc la un interval de doar câteva minute în cartierul şiit Noul Bagdad şi cel puţin 25 de persoane au fost rănite. Kerry a pornit în acest turneu în capitalele Orientului Mijlociu pentru a obţine sprijin militar, politic şi financiar pentru lupta anti-jihadistă.

Cele mai de succes branduri românesti

Primele poziţii în topul celor mai puternice branduri româneşti sunt ocupate de Borsec, Dero şi Gerovital, top-ul fiind realizat de revista Biz după un studiu al companiei de cercetare Unlock market Research. În top zece, alături de cele 3 branduri se află şi Dorna, Arctic, Dacia, Elmiplant, Aqua Carpatica, Farmec şi Petrom. Top-ul continuă cu Jolidon, Poiana, Fares, Rom, eMag, Bucovina, Mobexpert, Doina, Joe şi Triumf. "Dacă acum cinci ani vorbeai despre branduri româneşti, interlocutorii întrebau miraţi dacă avem 50 de branduri. După cinci ani în care am promovat şi prezentat cele mai puternice 50 de branduri româneşti, am realizat anul acesta primul top 100 cu branduri româneşti puternice", a declarat Marta Uşurelu, redactor-şef, revista Biz. Dacia şi Artic se remarcă anul acesta, fiind bunuri de folosinţă îndelungată, alături de servicii precum Petrom şi Medlife, iar cele mai puternice branduri din retail online şi offline sunt eMag, Mobexpert şi Dedeman. Revenirea bunurilor de folosinţă îndelungată şi a serviciilor în top reprezintă un indicator de depăşire psihologică a crizei.

JURNALUL NATIONAL

Rusia poate crea un sistem global de ATAC FULGERATOR!

Viceministrul rus al apararii, Iuri Borisov, a declarat pe culoarele puterii de la Moscova, ca, in caz de necesitate, Rusia ar putea crea un raspuns propriu la sistemul global de atac fulgerator, informeaza publicatia electronica Gazeta. In acelasi timp, oficialul rus a precizat ca prioritatea Rusiei o constituie stratgia defensiva, nicidecum ofensiva. Detaliind, vicepremierul Dmitri Rogozin, a mentionat ca Rusia se va concentra pe tehnologia "armelor inteligente", cand soldatul si ofiterul se transforma in operatori, putand, de la distanta si dintr-o zona sigura, sa conduca operatiunile miliare. In plus, a adaugat Rogozin, care raspunde de industria apararii, specialistii rusi vor acorda un plus de atentie noilor materiale compozite, pentru a asigura un plus de protectie diferitelor sisteme de armament in conditii de viteza maxima sau de temperaturi critice.

Culmea turismului: Litoralul românesc, mai ieftin decât cel grecesc

România se află pe locul patru în topul celor mai ieftine destinaţii din Europa, în funcţie de preţul produselor alimentare/nealimentare de uz comun. Cele mai ieftine destinaţii de vară din Europa sunt Bulgaria, Spania şi Turcia din punct de vedere al coşului de vacanţă, potrivit unui studiu realizat de Post Office Travel Money. Coşul de vacanţă analizat include o masă pentru doi adulţi (trei feluri de mâncare şi o sticlă de vin local), un pahar de vin, un pachet de ţigări, o sticlă de bere locală, o apă minerală de 1,5 litri, o ceaşcă de cafea servită la o cafenea, o sticlă de suc şi o cremă de protecţie solară cu factor 15. Deşi România nu a fost introdusă în acest studiu, reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) au introdus preţurile practicate în staţiunea Neptun, şI au clasat România pe locul patru în acest top.

Băsescu, prigoană împotriva presei

El încearcă să o protejeze pe Elena Udrea de dezvăluirile jurnaliştilor şi asaltul procurorilor în cazul Galei Bute. "Decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important, bine plătit", a declarat marţi seară preşedintele Traian Băsescu la B1 TV, declaraţie ce se înscrie în şirul atacurilor declanşate de şeful statului asupra presei de-a lungul şederii sale la Cotroceni. În ciuda insistenţelor moderatorului, Băsescu nu a dorit să dea numele acelui ziarist, însă neoficial este vorba despre Cătălin Tolontan, redactor-şef al Gazetei Sporturilor, publicaţie ce a dezvăluit neregulile financiare de la Gala Bute, organizată de Elena Udrea când era ministrul al Turismului, dosarul fiind instrumentat de DNA. Precizarea că ziaristul este "bine plătit" vine după ce tot la B1 TV au fost prezentate documente menite să-l arunce pe Tolontan în dizgraţia publică pentru că "şi-a permis" să câştige foarte mulţi bani, comparativ cu alţi români, într-o perioadă de criză.

NATIONAL

Evaziune de 450 de milioane de euro in industria carnii din cauza TVA

Reprezentantii companiilor din industria carnii cer insistent reducerea la 5% a TVA pentru produsele lor, sustinand ca statul pierde din cauza taxei prea mari peste 450 de milioane de euro pe an, suma care intra in buzunarele evazionistilor. Reprezentantii Federatiei Nationale Pro Agro sustin ca, daca s-ar reduce TVA la 5% in industria carnii, evaziunea ar scadea de zece ori mai mult ca in oricare alt domeniu agro-alimentar. Patronii nu au specificat la ce alte domenii se refera, insa, in prezent, singura reducere de TVA cu scop antievazionist se aplica in morarit si panificatie, cu rezultate cel putin discutabile.

Si ce daca Ponta ar fi fost ofiter acoperit al SIE?!

Dupa cum "National" dezvaluia in exclusivitate exact in urma cu doua luni, in sistem se vorbeste tot mai mult despre iminenta dezvaluire a "legaturilor primejdioase" ale actualului premier cu unul dintre cele mai importante servicii secrete romanesti. Este vorba despre episodul parizian din tineretea lui Victor Ponta, cand, dupa cum sustin surse din cadrul serviciilor de informatii, acesta ar fi cochetat cu SIE, indrumat fiind pe acest drum de catre unul dintre ofiterii sub acoperire rezidenti in Franta. Acum, zvonul privind apartenenta premierului la zona de influenta a SIE a capatat o si mai mare consistenta, dupa ce Traian Basescu a afirmat oficial ca detine informatii conform carora unul dintre candidatii la Presedintia Romaniei s-ar afla in slujba unui anume serviciu secret, fara a face si alte precizari.

Juncker imparte bobarnace intre palatele Victoria si Cotroceni

Conform obiceiului, subiectul desemnarii comisarului roman a degenerat intr-un scandal in care au fost implicati Victor Ponta si Traian Basescu, care s-au batut cu pumnii in pieptii personali arogandu-si fiecare dreptul de a fi tras sforile la Bruxelles astfel incat dulcea noastra patrie sa primeasca un portofoliu de top, nu unul de doi lei. Sau de doi euro, ca sa respectam spiritul european. Iata insa ca ambii combatanti, presedinte si premier, au fost pusi la punct de presedintele CE, Jean Claude Juncker care, cu ocazia anuntarii componentei Comisiei, a precizat ca el si numai el decis imparteala portofoliilor: "Statele membre nu obtin un portofoliu sau altul. Comisarul european e nominalizat, intra in componenta comisiei si apoi preia un portofoliu sau altul. Nu am de dat socoteala statelor membre daca vreau sa schimb portofoliile intre ele".

Firmele cu valoare de piata de 250.000 de euro, listate la Bursa

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Ludwik Sobolewski, a anuntat, ieri, ca firmele cu o valoare de piata de cel putin 250.000 de euro se vor putea lista la BVB pe o platforma alternativa de tranzactionare. Sectiunea BVB pe care vor evolua firmele estimate la minimum un sfert de milion de euro va fi functionala pana la finalul acestui an, iar companiile se pot lista pe aceasta platforma daca isi coteaza cel putin 10% din actiuni. "Am avut deja discutii cu companiile in acest sens. Aceasta noua piata va fi lansata in cateva saptamani si va reprezenta o oportunitate noua pentru aceste firme, pentru antreprenorii interesati sa-si creasca afacerea in mod transparent, respectand valorile pietei de capital", a precizat Sobolewski.

PUTEREA

PNL riscă radierea pentru că funcţionează pe un statut respins de tribunal

Respingerea modificărilor de statut ale PNL de către Tribunalul Bucureşti aduc partidul într-o situaţie limită care nu are de-a face cu candidatura lui Klaus Iohannis la prezidenţiale: partidul este în pericol de radiere. Este imperativ să declare că revine la vechiul statut în cazul în care, la recursul de la Curtea de Apel, respingerea modificărilor va rămâne definitivă. Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, ne-a semnalat în premieră că Legea partidelor politice (nr 14/2003) prevede că dacă respingerea modificărilor rămâne definitivă şi, totuşi, partidul funcţionează în baza statutului schimbat, Ministerul Public este obligat să demareze procedurile de radiere a respectivei formaţiuni din Registrul partidelor politice. Singura variantă: revenirea la statutul vechi.

Elena Udrea va trece pe la DNA

DNA a apăsat, începând de luni, pe acceleraţie în Dosarul "Gala Bute", unde se aude că se va ajunge la Elena Udrea. Mai mulţi funcţionari din ministerul condus de Elena Udrea au dat declaraţii în acest dosar. Bursa Zvonurilor a auzit că la sfârşitul săptămânii va fi audiată şi Elena Udrea şi că s-a insistat ca audierile să fie ţinute la secret faţă de presă, până la momentul chemării liderului şi candidatului PMP la preşedinţie. Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a sesizat DNA, în aprilie 2012, în legătură cu posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja, în contextul organizării galei "Campion pentru România".

ROMANIA LIBERA

Macovei: În 2009, preşedintele mi-a propus să fiu premier

Eurodeputata Moni­ca Macovei măr­turi­seşte în interviul acordat României libere că înainte să-şi anunţe candidatura pentru preşedinţie a fost căutată de "emisari" ai preşedintelui, care au rugat-o să-şi amâne anunţul fiindcă ar fi existat intenţia de a i se propune să candideze din partea PMP. Totuşi, Macovei nu este nici până acum sigură dacă acele semnale "veneau de la preşedinte sau din propria dorinţă a emisarilor". Cert este că nu a dat curs acelei rugăminţi şi spune că nu susţinerea ei de către Traian Băsescu în această cursă contează, ci susţinerea oamenilor. În ceea ce priveşte declaraţia preşedintelui că nu a mai vrut să o propună ca ministru al Justiţiei după 2008, Macovei sugerează că Traian Băsescu nu spune adevărul şi face o istorie a propunerilor pe care le-a primit de la Cotroceni: în 2007 să fie consilieră prezidenţială, în 2008 să fie ministra Justiţiei, înaintea alianţei de guvernare PSD-PDL, în criza guvernamentală 2009 să fie premier.

Putinismul se răspândeşte prin mass-media

Degradarea accelerată a libertăţii de expresie în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, ameninţă stabilitatea şi serveşte interesele Rusiei. Tot mai multe voci cer sancţionarea statelor inclusiv prin blocarea fondurilor UE. Statele NATO au remarcat la Summit-ul de la Newport rolul jucat de mass-media obediente Kremlinului în pregătirea invaziei din Ucraina în cadrul aşa-numitului "război hibrid" desfăşurat de Rusia în această ţară. ­NATO nu a reuşit încă să găsească instrumentele de a contracara acest război propagandistic necontenit purtat împotriva Occidentului şi nu a reuşit nici măcar să îşi dea seama dacă este competentă să o facă sau dacă nu cumva această sarcină ar trebui să revină Uniunii Europene.

ZIARUL FINANCIAR

Cu un comisar responsabil de fondurile europene, suntem condamnaţi să luăm 100% din banii UE

România a obţinut un portofoliu major în Comisia Europeană, Politica Regională, care are un buget de 352 mld. euro. România nu va mai avea nicio justificare dacă nici acum nu va lua 100% din banii UE alocaţi pentru perioada 2014-2020, în condiţiile în care Corina Creţu a devenit numărul 1 în UE în fonduri europene pentru dezvoltare. Corina Creţu va fi învestită cu unul dintre cele mai importante mandate în cadrul viitoarei Comisii Europene - politica regională (REGIO), care gestionează peste 350 mld. euro în următorii şapte ani şi care alimentează jumătate din fondurile structurale alocate României. Pentru România, ţara cu cea mai redusă rată a absorbţiei de fonduri structurale europene, de doar 36%, înseamnă responsabilitatea ca în exerciţiul 2014-2020 să absoarbă 100% din fondurile alocate pentru că nu va mai putea justifica că nu cunoaşte sistemul de la Bruxelles şi că nu ştie cum să-şi croiască proiectele şi instituţiile responsabile pentru a atrage toţi banii europeni.

Leii sunt mai scumpi: băncile se împrumută la cea mai mare dobândă din ultimele patru luni

Robor la 3 luni, indicatorul utilizat de bănci ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a crescut cu o jumătate de punct procentual (respectiv cu 25% din valoarea iniţială) într-o singură săptămână din cauza evaporării subite a unei părţi din lichiditatea sistemului bancar. Indicatorul a ajuns ieri la 2,8% pe an, un maxim al ultimelor patru luni. "A fost o presiune pe lichiditate pe termen scurt, lucru reflectat de faptul că ratele pe termen scurt sunt peste cele la trei luni (Robor la o zi este la 3,6% pe an - n. red.). Ar trebui să fie o chestiune temporară, mai ales că Ministerul de Finanţe efectuează de regulă plăţi în această perioadă a lunii, ceea ce va conduce la creşterea lichidităţii din piaţă", afirmă Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Ţiriac.

Giganţii fondurilor mutuale şi-au triplat deţinerile de titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor

Erste Bond Flexible şi Raiffeisen RonPlus, cele mai mari fonduri mutuale locale, cu active cumulate de 8,5 miliarde de lei (1,9 mld. euro), au investiţii în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor în valoare 3,8 miliarde de lei (860 mil. euro), de peste trei ori mai mari decât sumele plasate de acestea în urmă cu doi ani. Pe locul doi în topul plasamentelor sunt depozitele bancare, care au atras peste un sfert din activele celor două fonduri. Pe locul al treilea sunt obligaţiunile emise de băn­cile şi companiile străine, în condiţiile în care pe piaţa locală puţine companii se finanţează prin emisiune de obligaţiuni. Erste Bond Flexible a investit şi în titlurile de stat emise de ţările din regiune precum Ungaria, Croaţia, dar şi peste Ocean, în titluri emise de Statele Unite ale Americii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb