• ADEVARUL
• PSD a transformat în lege hoţia intelectuală
Majoritatea PSD din Senat a adoptat un proiect de lege care avantajează plagiatorii. Legea dă posibilitatea unui plagiator să renunţe de bunăvoie la doctorat, fără să răspundă pentru frauda intelectuală. De asemenea, titlurile de doctor sunt acordate şi retrase de universităţi, nu de Ministerul Educaţiei. Specialiştii spun că legea a fost dată de politicieni pentru a-şi reglementa propriile situaţii. Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat luni, cu 90 de voturi "pentru", 12 "împotrivă" şi 6 abţineri, un proiect de lege care modifică total o ordonanţă de urgenţă promovată de Guvernul Cioloş în domeniul educaţiei.
• PSD şi PNL adună vedete de presă pentru parlamentare
Partidele tradiţionale vor să ademenească mai mulţi jurnalişti cu notorietate. Alexandru Căutiş, Dan Bucura şi Denise Rifai sunt nume care ar putea ajunge pe listele pentru parlamentare ale celor două partide. Alexandru Căutiş, jurnalist care de-a lungul anilor l-a criticat şi atacat dur pe Liviu Dragnea, liderul PSD, a anunţat că va candida pe listele de Constanţa ale social-democraţilor. Alegerea jurnalistului a fost considerată bizară, dat fiind că în trecut Alexandru Căutiş a avut articole critice la adresa PSD,
• Pentru cine cântă CucuveauaMov
Război total între Sebastian Ghiţă şi şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi. Afaceristul a făcut public un presupus mesaj trimis pe e-mail de Kövesi, în 23 iulie 2012, în care îi cerea modelul de raport folosit în cazul Victor Ponta prin care a fost absolvit de acuzaţia de plagiat. Mesajul ar fi fost trimis de pe o adresă secretă, numită cucuveauamov@gmail.com. Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, luni, după ce a stat o oră în sediul DIICOT, că procurorii i-au cerut informaţii legate de dosarul Black Cube, privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi, precizând că va furniza datele solicitate de anchetatori. Oficiali ai DIICOT au spus, însă, pentru News.ro, că Ghiţă nu a dat declaraţii în acest caz, în timp ce surse judiciare au precizat că audierea lui a fost reprogramată.
• Mihail Gorbaciov: lumea se apropie periculos de zona roşie
Lumea se apropie "periculos de zona roşie", a avertizat luni ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, în contextul amplificării tensiunilor dintre Moscova şi Washington pe fondul conflictului din Siria. "Avem tensiuni în relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite. Încrederea reciprocă a intrat în colaps. Mi-am exprimat de multe ori opinia pe acest subiect: «trebuie reluat dialogul la toate capitolele, mai ales cel nuclear şi să nu rămânem blocaţi în problemele regionale»", a spus Mihail Gorbaciov pentru RIA Novosti. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a suspendat săptămâna trecută tratatul cu Statele Unite privind reconversia plutoniului militar, astfel că industria rusă de apărare va putea folosi de acum înainte acest material utilizat la producerea armelor nucleare.
• Şase ore la coadă pentru 30 de secunde la raclă
Câteva mii de pelerini din toate colţurile ţării au ajuns luni la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva. Potrivit estimărilor "Adevărul", în cursul zilei de luni, fiecare credincios a avut un timp mediu de 30 de secunde pentru a se ruga la racla Sfintei, unii dintre ei aşteptând la rând şi şase ore. Deşi sărbătoarea oficială este pe 14 octombrie, când în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi va avea loc şi o slujbă, primii pelerini au început să vină la Iaşi încă de la finele săptămânii trecute, maximul fiind atins în cursul zilei de luni când, după estimările corespondentului "Adevărul", calculate în funcţie de datele furnizare de autorităţi, aproximativ 10.000 de persoane s-au aşezat la coada din preajma Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
• Gustul amar al unei campanii groteşti
Procesul electoral american, cândva parte a unei lecţii veritabile de democraţie, a ajuns, acum, un show de prost gust, foarte periculos. Am asistat la cel mai dezamăgitor moment al campaniei electorale 2016. Un huligan fără moralitate a transformat ceea ce ar fi trebuit să fie o discuţie articulată, la obiect, despre viitorul naţiunii, într-un atac furibund la adresa oponentei sale, presărat cu ameninţări directe, minciuni şi cuvinte fără perdea. Din nou, Hillary Clinton a fost singurul adult de pe scenă, care a încercat să vorbească concret despre propunerile electorale şi planurile pentru bunăstarea Americii.
• Ce impozit pe venit plătesc salariaţii în ţările UE şi unde se plasează România
România şi statele vecine, respectiv Bulgaria şi Ungaria, au adoptat cote unice de impozitare a salariilor, nivelul fiind de 16% în ţara noastră şi Ungaria, în vreme ce la sud de Dunăre se ridică la 10%. Polonia, însă, are cotă progresivă, la fel ca şi statele dezvoltate din Vestul Europei, precum Germania, Italia şi Spania. In Spania impozitul poate ajunge şi la 48%, în funcţie de venitul realizat, în vreme ce în Italia cota maximă de impozitare este de 43%, potrivit datelor Eurostat. Deşi cotele de impozitare sunt mari în statele din vestul Europei, şi deducerile acordate angajaţilor sunt importante, iar impozitul se aplică după ce din venit se scad respectivele deduceri.
• Rusia mută în Marea Mediterană
Armata rusă îşi va transforma instalaţiile portuare din Tartus (nord-vestul Siriei) într-o bază navală permanentă şi vrea să obţină acces la o bază aeriană din Egipt. "Vom avea în mod permanent o baza navală militară la Tartus", a anunţat luni viceministrul rus al Apărării Nikolai Pankov, citat de AFP. În Siria, Rusia dispune deja de la sfârşitul lunii august 2015 de o bază aeriană la Hmeimim, în provincia Latakia. Pe de altă parte, Moscova a iniţiat negocieri cu Cairo pe tema posibilităţii utilizării de către armata rusă a unor baze militare din Egipt, transmite publicaţia rusă "Izvestia".
• BANCHERUL
• Scandalul creditelor in CHF, in direct din Parlament
Primul amendament supus votului a fost cel al deputatului PNL, Daniel Zamfir, (alături de care este prezent, ca de obicei, avocatul Piperea, in stânga, si Alin Iacob, in dreapta) votat in unanimitate, fără dezbateri: 22 pentru, niciun vot împotrivă. Conform amendamentului, "pentru creditele in CHF, creditorii sunt obligaţi să efectueze conversia in lei la sold, in caz contrar se sancţionează cu amendă contravenţională." S-a votat, tot in unanimitate, cu 23 voturi pentru, niciunul împotrivă, un alt amendament al deputatului Zamfir, potrivit căruia "conversia se va face prin act adiţional".
• CURENTUL
• Parlamentul a decis definitiv: publicitatea la medicamente rămâne
Senatul a respins luni in plen legea ce prevede interzicerea reclamelor explicite pentru medicamente la radio si televiziune, precum si interzicerea totala a publicitatii pentru medicamentele care se elibereaza cu reteta, ca urmare a cererii de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis. Senatul este camera decizionala, astfel ca legea este respinsa definitiv. Au fost 97 voturi "pentru", trei voturi "impotriva" si patru abtineri. Legea nu a fost modificata in circuitul parlamentar ca urmare a cererii de reexaminare, ci respinsa in forma in care a fost trimisa la promulgare.
• Lucia Varga a demisionat de la conducerea Organizaţiei de Femei a PNL
"Lucia Varga şi-a dat demisia din funcţia de Co-preşedinte a OFL al PNL. În argumentarea domniei sale, a adus în discuţie numele mai multor actuali parlamentari care nu se vor regăsi pe liste, acuzând lipsa de transparenţă şi neaplicarea unor criterii ferme în cântărirea candidaturilor, în cadrul organizaţiilor judeţene. Printre numele invocate ca fiind ale unor resurse valoroase pentru partid dar care nu vor mai fi parlamentari, a fost şi numele meu. Nu sunt sigur că mi-a făcut bine, dar îi mulţumesc pentru apreciere." a anunţat deputatul PNL Radu Zlati pe Facebook.
• CURIERUL NATIONAL
• Construcţiile, în colaps din cauza băncilor
Peste 3.000 de firme de construcţii au închis porţile în primul semestru, din cauza instabilităţii creditării. KeysFin: Dacă băncile vor continua această politică ce limitează accesul la finanţare, piaţa construcţiilor va avea parte de o criză similară celei din 2011 - 2013. ARB şi EZ: 85% dintre bănci adoptă criterii mai restrictive de creditare faţă de 17% anul anterior. Restricţiile impuse de bănci pentru creditarea construcţiilor vor aduce acest domeniu în colaps, teorie confirmată şi de numărul mare al societăţilor care şi-au închis porţile în primul semestru.
• ANCPI: Mai puţin de un sfert din imobile au fost cadastrate
Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), în sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară erau înregistrate 9.057.459 imobile, reprezentând 22,64% din 40.000.000, numărul total aproximat de imobile din România. Programul naţional de cadastru şi carte funciară este obligatoriu să fie implementat în perioada 2015-2023, iar România va beneficia în perioada 2015-2020 de importante alocări financiare de la Uniunea Europeană, fapt ce impune luarea tuturor măsurilor necesare pentru derularea fondurilor destinate finanţării politicii agricole comune şi pentru a asigura o capacitate ridicată de absorbţie a acestor fonduri.
• Nobelul pentru Economie, acordat pentru contribuţiile aduse teoriei contractului
Britanicul Oliver Hart şi finlandezul Bengt Holmstrom au câştigat premiul Nobel pentru Economie, pentru contribuţiile lor la teoria contractului, care au ajutat la înţelegerea unor chestiuni precum recompensarea pe baza performanţelor a directorilor de top, transmite Reuters. "(Cercetările lor) au creat fundaţia pentru realizarea politicilor şi instituţiilor în multe domenii, de la legislaţia falimentului la constituţii", a explicat Academia Regală de Ştiinţe Suedeză decizia de a le acorda premiul în valoare de 928.000 de dolari.
• Mega Image deschide două noi magazine în Bucureşti
Retailerul Mega Image, parte a grupului Ahold Delhaize, a anunţat deschiderea a două magazine în Bucureşti, reţeaua companiei ajungând, astfel, la 490 de locaţii în toată ţara. Mega Image Veteranilor este situat în Bucureşti, sector 6, Str. Veteranilor nr. 20 şi are o suprafaţă de vânzare de aproximativ 338 metri pătraţi. Mega Image Giurgiului 3 este situat în Bucureşti, sector 4, Şos. Giurgiului nr. 118 şi are o suprafaţă de vânzare de aproximativ 382 metri pătraţi.
• Debitorii în euro cer ca legea conversiei să nu facă discriminări privind valuta împrumutului
"Politicienii români sunt pe cale de a comite o mare eroare; în dezbaterile pe tema legii conversiei nu au realizat o analiză a tuturor valutelor, iar dacă legea conversiei se va aplica doar creditelor în CHF, problema principală cu care se confruntă debitorii români nu va fi rezolvată. Potrivit datelor BNR, creditarea în România s-a realizat preponderent în euro", au transmis HotNews.ro oficialii Grupului Dreptate şi Normalitate pentru Clienţii Bancari. Unul dintre argumentele aduse de grup este creşterea cursului euro cu peste 50% din 2006, în condiţiile în care nivelul de trai al populaţiei a scăzut semnificativ datorită scăderii veniturilor, a disponibilizărilor masive din mediul privat, a creşterii facturilor la utilităţi, chirii etc.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Suspans şi dezvăluiri în dosarul Codruţei Kovesi
GIP a finalizat verificarea tezei de doctorat demonstrând că 50% din lucrare e plagiat şi că din cele peste 400 de pagini, peste 200 au fost copiate. Totodată, investigaţiile jurnaliştilor de la Timişoara au scos la iveală faptul că singurul membru din Comisia de doctorat a şefei DNA inclus la solicitarea conducătorului lucrării ştiinţifice, Julean Dorel, a fost racolat de Securitate şi scria note informative sub apelativul "Sandu". Pe de altă parte audiat de procurori, ca martor, în dosarul Black Cube, senatorul Sebastian Ghiţă a susţinut că e- mailul "cucuveauamov@gmail.com", care i-ar aparţine Codruţei Kovesi, a fost spart de Black Cube, de unde "s-au furat date secrete
• Bursa A LUAT-O RAZNA: Nu mai are nicio legătură cu realitatea economică
Peter Garnry, şeful departamentului de analiză pe acţiuni la Saxo Bank, completează perspectiva trimestrială a băncii cu un amplu comentariu asupra evoluţiei posibile a pieţei de acţiuni, în creştere de 91 de luni! Garnry despică firul alegerilor americane în... două, afirmând că niciun scenariu nu este prost pentru piaţa americana de acţiuni, doar că dezvoltarea va avea ritmuri diferite. Cu alte cuvinte, bursa a luat-o razna! Această perioadă de creştere a pieţei de 91 de luni este aproape ca un parazit - nu putem scăpa de ea. Orice am arunca spre ea (Brexit, încetinirea Chinei, dobânzi negative, criza băncilor din Europa, criza emergentă a pieţelor, preţurile mici ale petrolului, conflicte geopolitice...), pare că se îndreaptă încet, dar fără oprire, către noi culmi.
• Boc era în Coreea de Sud când a descins DNA la Primărie
Viceprimarul din Cluj-Napoca Horvath Anna a fost ridicată de procurorii DNA şi dusă la audieri, ieri seară, după mai mult de şapte ore de percheziţii la sediul Primăriei, de unde au fost ridicate mai multe cutii cu documente. Percheziţiile au vizat activitatea viceprimarului Ana Horvath, a UDMR Cluj şi a directorului Direcţiei de Urbanism, Corina Ciuban. Surse judiciare susţin că UDMR Cluj a fost finanţată în campania electorală de către mai multe firme care erau specializate în construcţii. Aceleaşi surse susţin că Ana Horvath a fost delegată de primarul Clujului să semneze autorizaţiile de construcţie, deşi acest atribut este exclusiv al primarului şi nimeni altcineva nu poate semna în numele acestuia. Procurorii au descins la Primărie şi acasă la Horvath în condiţiile în care edilul Emil Boc este plecat în Coreea de Sud.
• Canada anunţă că va elimina vizele pentru români etapizat, până în 2018
Premierul Dacian Cioloş continuă negocierile cu omologul său canadian, Justin Trudeau, pentru a obţine eliminarea la o dată fermă în 2017 şi nu etapizat până în 2018, cum doreşte guvernul de la Ottawa, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale. Surse guvernamentale afirmă că autoritaţile canadiene au informat deja autorităţile române despre intenţia de ridicare a vizelor pentru cetăţenii români. Această intenţie a fost exprimată încă din vară după vizita premierului Dacian Cioloş la Ottawa, care de altfel a şi iniţiat discuţiile privitoare de ridicarea vizelor cu premierul Justin Trudeau.
• JURNALUL NATIONAL
• Lidia Vadim Tudor: Va veni ziua în care liderul PRM va jura credinţă neamului românesc în calitate de preşedinte
La un an de la moartea lui Corneliu Vadim Tudor, vocea Tribunului răsună din nou în politica românească. Fiica cea mare a fostului lider PRM s-a decis să urmeze calea tatălui şi să candideze pentru un loc în Camera Deputaţilor la alegerile din decembrie. Cu acelaşi patos din glasul părintelui, Lidia Vadim Tudor promite să ducă mai departe crezul naţionalist al PRM şi spune că partidul este pe cale să renască.
• Sunt suspecţi de evaziune, dar primesc contracte fără licitaţie
Una dintre companiile controlate de omul de afaceri Mihai Neicu, denunţător în dosarul privind evaziunea fiscală de 600.000 de euro pentru care este trimis în judecată Ioan Andrei Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, dar şi protagonist într-un dosar instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, a primit, prin încredinţare directă, de la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, un contract de peste 800.000 de euro pentru paza obiectivelor acestei instituţii. NEI Divizia de Securitate SRL este doar una dintre companiile care vor păzi pentru Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, deoarece, în tandem cu aceasta, a mai primit un contract de 700.000 de euro o altă firmă de pază despre care surse din piaţa de profil susţin că este controlată de Lucian Mursez, deţinătorul grupului Scorseze, arestat, la cererea DIICOT, în decembrie 2014, tot pentru evaziune fiscală.
• Raluca Prună a MINŢIT la CEDO
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat în şedinţa CSM că a minţit la Curtea Europeană a Drepturilor Omului că dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru şapte penitenciare, deşi în realitate Guvernul nu avea această sumă în buget. Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, consideră că "problema trebuie clarificată şi nu trebuie să rămână la nivelul unui titlu senzaţional şi trecător de presă, pentru că prezintă importanţă din mai multe perspective". Ministrul Justitiei Raluca Pruna a declarat ca a minţit la CEDO, având încredere într-o "hârtie sub semnătura cuiva din statul roman".
• Afacerile bizare din energie ale unui fost şef SRI
Fostul colonel SRI Ion Garagancea , reţinut de DIICOT în 2011 pentru contrabandă cu motorină pe Dunăre, s-a specializat în afaceri cu energie regenerabilă. Garagancea înfiinţează firme producătoare de energie electrică, pe care le vinde apoi unor investitori străini sau preia pentru a lichida ulterior societăţi ale unor afacerişti, de asemenea străini, care apar în dosarele Wikileaks referitoare la banii ascunşi în paradisuri fiscale. Ion Garagancea a fost şeful SRI Giurgiu până în 2006 şi a deţinut un rol cheie în celebrul caz Ţigareta 2.
• NATIONAL
• Realitatea TV se împarte: Rifai la PNL si Şandru la PSD
Presaţi sa-si împrospăteze listele parlamentare, liberalii si pesediştii au dat buzna peste realizatorii TV. Marile partide dau din colţ in colţ nu doar pentru ca oamenii serioşi se feresc ca de dracu' sa se bage in mlaştina politică, ci si pentru ca românii au demonstrat la locale ca nu votează prospături, ci doar persoane cunoscute. Ca urmare, pesediştii si liberalii au pornit la vânătoare si au ofertat feţe bine ştiute de pe micile ecrane. Situaţie in care postul Realitatea TV si-a demonstrat echidistanta dăruind PNL-ul cu Denise Rifai si PSD-ul cu Lavinia Şandru.
• Telefoane "otrăvite" pentru DNA!
Exista suspiciuni că telefoane operative ar fi fost folosite de către titularii lor pentru a vorbi "liber" cu totul alte probleme decât cele de serviciu. Unii dintre beneficiarii acestor telefoane încercând astfel, cu naivitate, să scape de paranoia de a nu pica pe tehnică, simţind că ar putea fi filaţi in diverse anchete. Însă, in acelaşi timp, există si informaţii privind faptul ca "verificarea" acestor "telefoane securizate" reprezenta de fapt tocmai "conectarea" lor la tehnica performantă de monitorizare, aşa că se deschide astfel o nouă "cutie a Pandorei" in sistem. De care nu sunt străine nici anumite structuri informative, dar nici procurori care au beneficiat, pe "şestache", de astfel de informaţii confidenţiale.
• Cum va pierde PNL pe mâna lui Tiriac
S-a aflat ca PNL ar fi încântat de achiziţionarea lui Ion Tiriac. Se ştie ca Tiriac a schimbat foaia in relaţiile cu Ciolos. Din adversar si critic vehement a devenit simpatizant al acestuia, înlesnindu-i mai multe întâlniri cu industriaşi si afacerişti germani. Or, tocmai aici e punctul sensibil. Când aude de Ciolos, românul ii întoarce spatele si nu mai vrea sa ştie nimic nici de el, nici de oamenii care-l înconjoară. Apoi, in simplitatea lui, acelaşi român va face conexiunile lui personale, pentru care nu poate fi acuzat. Ia stai aşa, mă! Tiriac nu e ăla de omora mistreţii la Balc, la vânătorile lui de distracţie cu bogătanii Europei? Ia lăsaţi-mă dracului cu Tiriac ăsta al vostru! Cu PNL cu tot!
• PUTEREA
• Ghenuţa SRL, o altă firmă-căpuşă care trăieşte pe banii CFR
Societatea Naţională de Transport Feroviar Călători CFR Călători SA, Regionala Iaşi (SRTFC), condusă de pesedistul Constantin Axinia a atribuit, la finalul lunii septembrie, două contracte pentru servicii de salubritate şi curăţenie, în valoare de 170.081,44 lei şi 86.092,36 lei, unei firme controversate din Iaşi. Ghenuţa SRL, administrată de afaceristul Ştefan Ciolpan, este una dintre căpuşele care trăiesc de foarte mulţi ani pe spatele CFR şi care obţine în mod regulat contracte bănoase, în principal, în regionala CFR Iaşi.
• PSD şi ALDE, asalt la miniştrii lui Cioloş
Şeful PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că partidul său a depus luni, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, intitulată "Şi minciuna poate să ucidă". Dragnea a precizat că ministrul va avea ocazia să vină în Parlament pentru a explica ce a vrut să spună cu privire la penitenciare, transmite Mediafax. De asemenea, copreşedintele ALDE Daniel Constantin a anunţat luni că formaţiunea pe care o conduce va propune audierea în comisiile parlamentare a trei miniştri - energie, sănătate şi agricultură - cărora li se va cere să prezinte "direcţiile de acţiune în actul de guvernare".
• "Economii" la Ziua Recoltei. Primăria Sector 5 a cheltuit 82.000 de euro pe distracţie
Multă tevatură a fost la Primăria sectorului 5 pentru organizarea Zilei Recoltei în Piaţa Ferentari. Consiliul Local a aprobat 650.000 de lei, circa 144.000 de euro, pentru acest eveniment. Producătorii au avut, gratuitate la ocuparea domeniului public, unde au sfârâit grătarele şi a fost degustat mustul proaspăt stors. Petrecerea câmpenească a fost asigurată în week-endul trecut de fanfare, formaţii de muzică şi interpreţi populari. Potrivit informaţiilor primăriei, s-a cheltuit circa jumătate din suma alocată de consilieri, adică 372.675 de lei, dar nu ni s-a spus unde s-au făcut economiile.
• ROMANIA LIBERA
• Procurorii au pus cruce afacerii Bechtel. Responsabili au rămas nevinovaţii anonimi
Final stupefiant în ancheta ce urma să ducă la găsirea contractului original încheiat de către România cu compania americană: documentul nu a fost găsit, dar dosarul penal a fost închis fără ca vreun vinovat de pierderea şi/sau distrugerea lui să fi fost identificat. Motivul: faptele penale, dacă au existat, s-au prescris. Un document clasificat ca secret de stat nu doar că a dispărut din instituţii ale statului, dar nu a fost niciodată recuperat. Poate mai grav, acelaşi stat nici măcar nu ştie dacă documentul a fost sustras, distrus şi nici cine e responsabil fie de aceste fapte, fie de orice alte fapte care ar fi dus la dispariţia contractului original. Pentru autostrada numită în presă "Bechtel", precum compania americană contractoare, România a plătit peste 1,4 miliarde euro doar pentru 52 de kilometri.
• Eurogrupul a dat undă verde ultimei tranşe de ajutor financiar pentru Grecia
Miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat, luni, deblocarea unei noi tranşe de 1,1 miliarde de euro din acordul de asistenţă convenit de Grecia cu creditorii internaţionali şi amânarea pentru sfârşitul acestei luni a acordării restului de 1,7 miliarde de euro, transmit DPA şi Reuters, preluate de Agerpres. Eurogrupul a salutat implementarea de către autorităţile elene a reformelor cerute de creditorii internaţionali şi a recunoscut progresele semnificative înregistrate de Grecia.
• Rusia şi Turcia au semnat un acord pentru construirea gazoductului TurkStream
Rusia şi Turcia au semnat luni un acord privind realizarea proiectului de gazoduct TurkStream, care va transporta gaz rusesc în Europa pe sub Marea Neagră, transmite AFP, preluată de Agerpres. La capătul unei întrevederi de o oră şi 40 de minute, prilejuită de Congresul mondial al Energiei de la Istanbul, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său Recep Tayyip Erdogan au convenit asupra termenilor acestui proiect energetic major.
• Brazilia. Noul preşedinte vrea să îngheţe cheltuielile publice pentru 20 de ani
Deputaţii brazilieni au adoptat luni în primă lectură un contestat proiect de îngheţare a cheltuielilor publice pe timp de 20 de ani, măsură centrală a programului de redresare economică iniţiat de noul preşedinte de centru dreapta, Michel Temer, relatează AFP, preluată de Agerpres. Proiectul de modificare a Constituţiei (PEC) prezentat în acest sens de guvernul Temer a fost aprobat de o majoritate covârşitoare de 366 de deputaţi din totalul celor 480 prezenţi, cu mult peste cele 3/5 necesare (308 voturi). Iniţiativa legislativă urmează să fie dezbătută în mai multe lecturi în Congresul Deputaţilor şi Senat pentru a fi adoptată definitiv înainte de sfârşitul anului.
• ZIARUL FINANCIAR
• Standard&Poor's: RCS&RDS a trecut în 2 ani pe profit operaţional pe telefonie mobilă în România
Campaniile agresive de achiziţii de clienţi ale companiei de cablu RCS&RDS, care au răvăşit începând cu anul 2014 piaţa locală de telefonie mobilă dominată de giganţii Orange, Vodafone şi Telekom, cu tarifele şoc de 2 până la 5 euro pentru abonamente, au dat rezultate într-un termen mai scurt decât cel estimat, compania reuşind să treacă pe profit operaţional din operaţiunile de comunicaţii mobilă după ce a atins masa critică necesară de clienţi, conform unui comunicat al agenţiei internaţionale de rating Standard & Poor's.
• Liviu Voinea, viceguvernator al BNR: În România nu va urma o întărire a politicii monetare
România nu are nevoie în acest moment de o politică monetară mai dură, pentru că economia are cea mai bună imagine macro de la căderea comunismului, iar creşterea nu a devenit ne sustenabilă, a spus viceguvernatorul BNR Liviu Voinea într-un interviu la Washington, potrivit Bloomberg. Expansiunea economică propulsată de consum în al doilea cel mai sărac membru al Uniunii Europene nu arată încă semne de supraîncălzire, a spus Voinea. Economia României, care a crescut anual după scăderea din 2010, va avea o creştere de 5% anul acesta, potrivit estimărilor băncii centrale.
• Economia este la zenit, dar rata de creştere economică de 5% nu poate fi menţinută doar de consum
Economia trăieşte momente astrale. Toate prognoza de creştere economică a fost împinsă la 5% şi peste pentru 2016 - cea mai mare rată de creştere din Europa. Datele INS, publicate la finele săptămânii trecute, arată că, în august, comparativ cu august 2015, salariul mediu nominal net a crescut cu 14,5%, iar indicele câştigului salarial real a fost cu 14,7% mai mare, graţiei inflaţiei negative - o inflaţie ce va rămâne cu semnul minus până la finalul anului. Banca Naţională a admis săptămâna trecută că, în ciuda creşterii accelerate a consumului, economia nu este în prag de supraîncălzire, altfel spus excesul de cerere nu produce, deocamdată, inflaţie.
• Conversia creditelor din franci eleveţieni în lei, adoptată de comisiile Camerei
Persoanele care au luat credite în franci elveţieni vor putea cere conversia în lei la cursul istoric cu două condiţii: să aibă un grad de îndatorare de peste 50%, iar valoare creditului contractat să nu depăşească 250.000 de euro, au decis luni comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Comisiile juridică şi de buget finanţe ale Camerei Deputaţilor au dat raport de adoptare iniţiativei legislative prin care băncile sunt obligate să convertească în lei creditele luate în franci elveţieni de persoane fizice.