REVISTA PRESEI 11.12.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 decembrie 2012

ADEVARUL

Estimare USL: 581 de parlamentari, cu 110 mai mult decât în prezent

Grupul PSD-UNPR va avea 221 de parlamentari, PNL - 147, ARD -80, PPDD - 68, UDMR - 27, PC - 21, potrivit calculelor USL, prezentate de premierul Victor Ponta. PSD şi UNPR vor forma un grup parlamentar comun, care va avea 221 de senatori şi deputaţi, a anunţat premierul Victor Ponta. În acest fel, acest grup parlamentar va fi cel mai numeros din viitorul Parlament, având 38% din fotoliile de senatori şi de deputaţi. Al doilea grup ca forţă va fi cel al PNL, care va număra 147 de senatori şi deputaţi. În acest fel, liberalii vor avea 25% din mandatele parlamentare. PNL ar fi avut posibilitatea de a forma un grup comun cu PC, care ar obţine 21 de mandate, adică 3,6% din fotoliile parlamentare. Conservatorii, însă, şi-au anunţat intenţia de a forma un grup parlamentar separat.

Crin Antonescu, Victor Ponta si Dan Constantin au sarbatorit victoria USL la Antena 3

Liderii formaţiunii politice câştigătoare au vorbit la Antena 3 despre victoria zdrobitoare a USL la alegerile parlamentare, dar şi despre viitorul României. Crin Antonescu (PNL), Victor Ponta (PSD) şi Dan Constantin (PC) au sărbătorit succesul de la alegerile parlamentare. Dacă Antonescu a preferat să lanseze săgeţi către Traian Băsescu, ceilalţi doi lideri s-au întrecut în a le face românilor promisiuni, cea mai importantă fiind aceea că \"vom reconstrui ceea ce s-a distrus în ultimii ani\".

USL şi UDMR, troc pe schimbarea Constituţiei

O alianţă între USL şi UDMR ar duce la o majoritate de peste două treimi, aproape 66%, adică exact cât este nevoie pentru a putea modifica legea fundamentală. Conform planului anunţat de USL, România ar putea deveni republică parlamentară. Dacă se adoptă acest sistem, atribuţiile preşedintelui vor fi drastic reduse, iar cele ale Parlamentului vor creşte. În plus, într-o republică parlamentară, primul ministru are un rol major. "Nu trebuie să mai avem un alt domn Băsescu. Preşedintele nu nominalizează pe cine-l taie capul în funcţia de prim-ministru, ci aşa cum este în toate constituţiile, pe cel de la forţa politică care are cel mai mare număr de mandate în Parlament", declara Victor Ponta, în campania electorală, referitor la proiectul de modificare a Constituţiei.

Ludovic Orban: "Nu voi vota un guvern din care face parte UDMR"

Liberalul Ludovic Orban întăreşte tabăra liderilor USL care refuză o alianţă de guvernare cu cei de la UDMR. Orban a precizat, pe pagina personală de Facebook, că va face poziţie distinctă în USL, dacă se va vota pentru o alianţă cu UDMR. Motivul invocat de liberal este jocul dual al maghiarilor, care au susţinut guvernele conduse de Emil Boc şi s-au aliat cu Traian Băsescu.

Guvernul desfiinţează urgent supraveghetorii pieţelor financiare

Guvernul va comasa autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR, iar atribuţiile CNVM, ale CSA şi ale CSSPP vor fi preluate până în martie de către o nouă instituţie - Autoritatea de Supraveghere Financiară. Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare ASF, se înfiinţează ca autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă, autofinanţată. ASF va prelua toate atribuţiile şi prerogativele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), potrivit proiectului unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului. Motivele urgenţei: criza şi "disfuncţionalităţile"

Ponta: Georgescu nu va face parte din viitorul Guvern

Premierul Victor Ponta a declarat în această seară că Florin Georgescu, actualul ministru al Finanţelor, nu va face parte din viitorul Guvern, ci se va întoarce la Banca Naţională a României, acolo unde ocupă funcţia de prim-viceguvernator. "Dacă domnul Georgescu şi-ar dori să rămână, m-aş bucura, însă am vorbit cu dumnealui şi se va întoarce la Banca Naţională a României. El a venit în Guvern pentru mine, pentru această perioadă, el nu va mai face parte din viitorul Guvern", a declarat premierul Ponta la postul de televiziune RTV.

Chinezii cumpără încă o bucată din SUA. Cea mai mare tranzacţie China-Statele Unite, finalizată pentru 4,23 miliarde de dolari

Un grup chinez de investiţii a cumpărat 80,1% din acţiunile ILFC, divizia de leasing de aeronave a companiei American International Group. Tranzacţia reprezintă cea mai mare achiziţie a unei corporaţii americane de către o companie chineză. Cumpărând un pachet majoritar de acţiuni în cadrul International Lease Finance Corp (ILFC), grupul chinez New China Trust Co. şi-a asigurat controlul unei companii care ocupă locul doi pe piaţa mondială a leasingului de aeronave. Valoarea ILFC este estimată acum la 5,3 miliarde de dolari. Cel mai mare acţionar al American International Group (AIG) este guvernul federal american, după ce compania a avut nevoie de un împrumut de urgenţă de la stat în timpul crizei.

New York Times: Primarul New York-ului, Michael Bloomberg, ar vrea să cumpere "Financial Times"

Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, fondatorul agenţiei de ştiri financiare care îi poartă numele, se gândeşte să facă o ofertă pentru cumpărarea prestigiosului ziar "Financial Times", scrie cotidianul "The New York Times" în ediţia sa online. Potrivit unor apropiaţi de-ai primarului, citaţi de "The New York Times", la pachet cu ziarul financiar ar veni şi o parte din acţiunile altui cotidian prestigios, "The Economist", o publicaţie extrem de apreciată de Michael Bloomberg. Prietenii miliardarului spun că "The Economist" nu lipseşte din colecţia de ziare citite zilnic de Bloomberg, mai ales că stilul publicaţiei, scurt şi la obiect, se pliază perfect pe temperamentul primarului, mai notează NY Times.

CURENTUL

Prima zăpadă din an a închis şcolile şi a lăsat zeci de localităţi fără curent electric

Iarna pare să vină în fiecare an pe nepregătite şi autorităţile se găsesc în imposibilitatea de a întâmpina primele ninsori care şi în anul acesta, au dus la închiderea şcolilor şi au afectat alimentarea cu energie electrică a mai multor localităţi din ţară. Activitatea instructiv-educativă a fost suspendată sau afectată de căderile de zăpadă în 1.486 unităţi de învăţământ din 12 judeţe, numărul de elevi şi preşcolari afectaţi fiind de peste 200.000, informează, luni, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). MECTS precizează că în judeţele Timiş şi Suceava cursurile au fost suspendate integral în toate cele 1.425 de şcoli, iar trei judeţe au raportat suspendarea activităţii şcolare în mai mult de zece unităţi de învăţământ: Dâmboviţa - 20, Galaţi şi Prahova, ambele câte 14.

Pakistanezii reţinuţi pentru terorism au intrat în România cu vize de studii acordate legal

Ministerul de Externe precizează că pakistanezii Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad, reţinuţi săptămâna trecută pentru pregătirea unei acţiuni teroriste, au intrat pe teritoriul României cu vize de lungă şedere pentru studii, ei îndeplinind condiţiile legale. \"Cei doi cetăţeni străini au intrat pe teritoriul României pe baza unor vize eliberate în conformitate cu prevederile art. 30 alin (7) OUG nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, îndeplinind, la momentul depunerii cererilor de viză, condiţiile legale necesare\", a informat MAE. Potrivit prevederilor legale menţionate, vizele de lungă şedere \"se acordă de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, cu aprobarea Centrului Naţional de Vize, numai după obţinerea avizului Oficiului Român pentru Imigrări\".

CURIERUL NATIONAL

Bucureştenii nu mai au încredere să cumpere apartamente pe hârtie

Aceştia caută locuinţe noi, în ansambluri finalizate, cu două camere, la preţuri de sub 60.000 euro. 87% dintre cei aflaţi în căutarea unei locuinţe noi preferă proiectele terminate, iar doar 3% se uită la cele în stadiu de proiect. Potenţialii cumpărători plasează pe ultimul loc criteriile privind zona sau suprafaţa apartamentelor. Preţul este în continuare principalul criteriu de căutare a unei locuinţe noi, urmat de stadiul de finalizare a lucrărilor şi, abia la final, zona sau suprafaţa, astfel că cele mai căutate apartamente în Bucureşti sunt cele cu două camere, sub 60.000 de euro, potrivit unui studiu realizat de Imopedia.ro.

Cu ce bani va jongla următorul guvern?

Anii 2013-2014 se anunţă a fi grei pentru economia naţională, spun analiştii contactaţi de Curierul Naţional. Statul se va confrunta cu constrângeri majore de finanţare, în contextul în care chiar şi un nou acord cu FMI se află sub semnul întrebării. Criza se propagă către economia reală, unde firmele se confruntă cu lipsă de comenzi, ostilitatea ANAF şi perspectiva retragerii unor investitori strategici. Alegerile de duminică au conturat o majoritate parlamentară confortabilă, însă este de urmărit în ce măsură consolidarea la nivel politic va da şi o guvernare coerentă în condiţiile în care România are în faţă doi ani deosebit de dificili.

Deficitul comercial a atins 8,26 miliarde euro

Deficitul comercial a avansat în primele zece luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 4,54 miliarde lei (585,7 milioane euro), la 36,83 miliarde lei (8,26 miliarde euro), după ce exporturile s-au diminuat, exprimate în euro, iar importurile au crescut. Exporturile FOB au totalizat 167,46 miliarde lei (37,7 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 204,29 miliarde lei (45,96 miliarde euro). \"Comparativ cu perioada 1.I-31.X 2011, exporturile au crescut cu 5,0% la valori exprimate în lei (au scăzut cu 0,3% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 6,5% la valori exprimate în lei (1,0% la valori exprimate în euro)\", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Băncile se orientează către creditarea în lei

ING Bank România va acorda credite cu garanţie ipotecară pentru populaţie doar în lei, de la 1 ianuarie 2013, luând în considerare riscul aferent contractării unui împrumut în valută în timp ce veniturile sunt obţinute în moneda naţională, se arată într-un comunicat al băncii, informează Mediafax. De asemenea, banca a avut în vedere implementarea unui regulamentul BNR din 2011 prin care a fost restricţionată creditarea în valută pentru populaţie. ING Bank România a început să ia măsuri pentru stimularea creditării în lei încă din 2011.

EVENIMENTUL ZILEI

Derută totală în ARD. Scaunul lui Blaga se clatină

Preşedintele PDL poartă o mare parte din vină pentru eşecul ARD la alegerile parlamentare, au susţinut în tot cursul zilei de ieri mai mulţi analişti politici, jurnalişti, dar şi colegi de partid. Cel mai probabil, totul se va tranşa vineri la Colegiul Director al PDL. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, şi-a condus partidul, alături de partenerii acestuia din ARD, spre o înfrângere usturătoare. Bilanţul este trist: numai 16% ca număr de voturi, un singur reprezentant al Alianţei, care şi-a câştigat mandatul cu peste 50% - şi acela din cadrul Forţei Civice - şi liderii PDL aşteptând redistribuirea pentru a afla care dintre ei a intrat în Parlament. EVZ a identificat 10 motive pentru care Vasile Blaga ar trebui să-şi dea demisia, multe dintre acestea fiind exprimate în cursul zilei de ieri de lideri de opinie şi politicieni.

Un Parlament cu Opoziţie firavă: USL - 60%, ARD - 16%

Dacă social-democraţii îşi fac planuri de guvernare, reprezentanţii Dreptei caută vinovaţii pentru scorul înregistrat în alegerile parlamentare. USL a câştigat detaşat alegerile de duminică. Acest lucru a fost confirmat, ieri, de Biroul Electoral Central , care a anunţat că USL a întrunit 58,61% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi 60,07% pentru Senat, după numărarea voturilor din 99,56% din secţiile de votare. ARD a adunat 16,52% din voturi la Cameră şi 16,72% din voturi la Senat. De asemenea, PP-DD a obţinut 13,98% la Camera Deputaţilor şi 14,63% la Senat, iar UDMR - 5,15% la Cameră şi 5,25% la Senat.

În numele austerităţii, Ponta ÎI TAIE lui Băsescu banii de avion. Preşedintele, trimis la Bruxelles la CLASA ECONOMIC

Premierul Victor Ponta a dezvăluit la România TV o parte din proiectul de buget pe 2013. Mai precis, partea legată de bugetul Administraţiei Prezidenţiale, unde va tăia din cheltuielile de protocol. \"Şi la Administraţia Prezidenţială voi face reduceri. Eu mă duc cu cursa de linie sau cu un avion mic la Bruxelles. Faptul că ditamai avionul stă pe pistă doar ca să se plimbe preşedintele, cred că în câţiva ani putem să dăm dovadă de austeritate. Administraţia Prezidenţială va avea un buget mai mic decât în 2012, aşa şi cum Guvernul va avea pentru cheltuieli de protocol un buget mai mic. Avem nevoie de bani pentru salarii, pensii, pentru alte lucruri\", a anuntat premierul, conform rtv.net.

JURNALUL NATIONAL

Victor Ponta: Uriaşa putere politică pe care am dobândit-o nu este un instrument împotriva celorlalţi, ea va fi folosită pentru reconstrucţia României

Invitat al emisiunii \"Sinteza zilei\", la Antena 3, premierul Victor Ponta a declarat că anunţul privind discuţiile dintre USL şi UDMR, privind eventuala participare a acestei formaţiuni la guvernare, a fost făcut din dorinţa de a oferi asigurări, pe plan local şi internaţional, că noua majoritate parlamentară nu se va manifesta vindicativ, şi că are intenţia de a reunifica România, scindată de regimul Băsescu. "Doresc ca noua majoritate dată de votul românilor să fie folosită pentru România, vreau să fie altfel decât a fost regimul Băsescu, care ne-a învrăjbit. Eu îmi doresc ca majoritatea să nu fie folosită împotriva nimănui".

Vocea Rusiei: "Traian Băsescu şi-a pregătit opţiunea nucleară - Victor Ponta, agent secret"

Vocea Rusiei analizează rezultatul alegerilor parlamentare din România, din perspectiva ultimei zvârcoliri a regimului Traian Băsescu. Acesta ar mai avea la dispoziţie doar "opţiunile nucleare" şi rămâne de văzut dacă este dispus să le utilizeze. "Se vehiculează intens ipoteza conform căreia Traian Băsescu şi-ar fi pregătit o "soluţie-bombă". Într-un timp foarte scurt se va vedea dacă preşedintele va utiliza această "opţiune nucleară". Preşedintele poate încerca să demonstreze, cu documente mai mult sau mai puţin credibile, faptul că Victor Ponta ar fi un agent acoperit din cadrul unui serviciu secret, făcându-l astfel incompatibil cu funcţia de premier. În acest caz, Traian Băsescu va avea şi o scuză perfect plauzibilă pentru neutilizarea acestei informaţii în campania electorală: trebuia văzut dacă USL îl va nominaliza pe Victor Ponta pentru funcţia de premier.

Commerzbank: Austeritatea trebuie să continue dacă România vrea un nou acord cu FMI. România nu e Cehia sau Polonia

Promisiunile USL de atenuare a austerităţii vor fi greu de respectat dacă se vrea un nou acord cu FMI, iar incertitudinea de pe scena politică se va menţine din cauza tensiunilor dintre Ponta şi Băsescu, chiar dacă preşedintele va fi nevoit să îl nominalizeze pe liderul PSD pentru funcţia de premier. \"Coaliţia a făcut o promisiune clară de atenuare a austerităţii. Cu toate acestea, vedem spaţiu restrâns pentru respectarea acestei promisiuni dacă vor dori să obţină un acord cu FMI. Ponta însuşi a afirmat că va fi important ca negocierile cu FMI să se încheie cu succes, fiind cu siguranţă conştient de faptul că altfel investitorii străini vor fi reticenţi faţă de activele româneşti. România nu are fundamente economice atât de solide precum Polonia sau Cehia pentru a atrage investitori pe termen lung. Are nevoie de sprijinul FMI\", a declarat analistul Thu Lan Nguyen, analist la Commerzbank, a doua mare bancă germană, citat de Mediafax.

NATIONAL

Dinu Patriciu, dat in judecata de sotie, ca sa imparta averea!

Rasturnare de situatie spectaculoasa in cazul miliardarului Dinu Patriciu, care a ajuns la mana chinezoaicei Melanie Anne Chen: sotia afaceristului l-a dat pe acesta in judecata, cerand partajul inainte ca toate conturile sa fie golite. Dana Patriciu l-a dat in judecata pe magnatul Dinu Patriciu pe 6 decembrie, solicitand magistratilor de la Judecatoria Sectorului 1 sa faca partajul bunurilor comune. Cu acest proces, Dana Patriciu incearca, probabil, sa stopeze declinul financiar incredibil pe care l-a inregistrat miliardarul de cand i-a dat puteri depline chinezoaicei Melanie Anne Chen. De asemenea, sotia magnatului ar putea obtine blocarea tuturor conturilor DP Holding, pentru a evita scurgerea altor milioane de euro catre firmele detinute de Melanie Chen.

Snopit in alegeri, PDL se leapada de ARD

Odata trecute alegerile, limbile democratilor s-au dezlegat. "ARD a fost o prostie care ne-a costat scump", este impresia cvasigenerala in PDL. Indiferent ca o spun mai frust (Cristian Boureanu), sau mai voalat (Ioan Oltean), pedelistii recunosc ca incropirea pe picior a unei aliante de dreapta a fost o greseala pe care acum o platesc cu varf si indesat. "Cel putin trei-patru procente a pierdut PDL prin constructia de conjunctura ARD", sustine Oltean, fost secretar general al PDL. "A fost o mare prostie sa inventam o alianta cu niste partide care nu existau, iar in viata prostia se plateste", arunca direct Boureanu.

Americanii s-au intors, in secret, in Irak, ca sa atace Siria

3.000 de soldati americani s-au intors, in secret, in Irak, prin Kuweit, pentru a fi pregatiti sa atace Siria. Soldatii americani au intrat in mai multe "transe" si au stationat, in cea mai mare parte, la baza Balad, din provincia Salahuddin, si la baza aeriana Al-Asad, din provincia Al-Anbar. Inca 17.000 de soldati americani se vor intoarce in Irak, pentru acelasi scop. Acestia se retrasesera la sfarsitul anului 2011, dupa noua ani de ocupatie, in urma unui acord bilateral dintre SUA si Irak, dar fusesera relocati in Kuweit. Oficial, militari americani in Irak mai sunt doar 157, pentru protectia Ambasadei SUA si un mic contigent de puscasi marini, pentru apararea misiunilor diplomatice. Conform unor surse militare, atacul asupra Siriei este iminent, pe motivul armelor chimice ale armatei lui Bashar, care, ori "vor fi folosite impotriva propriului popor, ori vor cadea in mainile cui nu trebuie".

PUTEREA

USL a cucerit România, ARD s-a desfiinţat, PP-DD - egalul PDL. Băsescu înfrânt, Ponta premier

Liderii USL au anunţat că Victor Ponta va fi sută la sută desemnat din nou premier. Cum Uniunea a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile de duminică şi, ca atare, va deţine două treimi din mandatele viitorului Parlament, lui Traian Băsescu îi va fi aproape imposibil să respingă reînscăunarea preşedintelui PSD la Palatul Victoria. În tabăra adversă e jale. ARD nu mai există, dispărând de drept, după 9 decembrie, ca alianţă electorală, iar în PDL se cere demisia lui Vasile Blaga, după scorul catastrofal obţinut. Dan Diaconescu este pe cai mari, partidul său confirmând ceea ce spuneau sondajele înainte de scrutin.

Prima zăpadă bagă spaima în autorităţi. Deszăpezirea se scumpeşte cu 50%

Ministerul Transporturilor a alocat în această iarnă aproximativ 55,5 milioane de euro pentru deszăpezirea a circa 15.700 km de drumuri naţionale şi 500 km de autostrăzi. Cele mai multe contracte de deszăpezire a drumurilor naţionale şi autostrăzilor au o valabilitate de cinci luni. Prognozele de după prima zăpadă din acest sezon duc la alte evaluări ale costurilor, care ar putea creşte cu 50%.

SIF: Dividende mari în 2013

Cele mai rentabile dividende de anul viitor, în funcţie de preţul la care se vând acţiunile companiilor care le dau, sunt deja cele ale societăţilor de investiţii financiare (SIF), ale Fondului Proprietatea (FP) şi ale altor vedete ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), potrivit estimărilor analiştilor de la firma de brokeraj Intercapital Invest, citaţi de economica.net. În ciuda incertitudinilor privind evoluţia economiei anul viitor, jucătorii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cumpără discret acţiunile companiilor susceptibile să dea dividende mari, şi mai ales acţiunile ale căror preţuri sunt suficient de mici ca să aibă randamente de dividende mai mari decât dobânda la depozite. Cel mai mare randament al dividendului este de 11,27% şi ar putea fi dat de producătoarea de material rulant Voestalpine VAE Apcarom Buzău (simbol bursier APC), potrivit estimărilor analiştilor de la firma de brokeraj Intercapital Invest.

ROMANIA LIBERA

Trei scenarii despre viitorul premier. Cine câştigă şi cine pierde dacă preşedintele îl desemnează pe Victor Ponta în fruntea Guvernului

Victoria copleşitoare a USL îi lasă preşedintelui Traian Băsescu destul de puţine opţiuni pentru nominalizarea prim-ministrului, chiar dacă în perioada campaniei electorale spunea că nu poate trece peste propriile sentimente. E posibil însă ca negocierile să se amâne până după convocarea Parlamentului, potrivit unor surse bine informate. Deci este posibil ca după 20 decembrie să înceapă tratativele pentru numirea premierului, când toate părţile ştiu exact pe ce mizează. Scenariul 1: Traian Băsescu îl acceptă pe Victor Ponta ca premier al USL. Scenariul 2: Traian Băsescu îl refuză pe Victor Ponta şi face o altă propunere din USL. Scenariul 3: Traian Băsescu rupe USL cu ajutorul UDMR şi-l pune pe Victor Ponta premier. Interesul subit pentru UDMR manifestat simultan atât de Victor Ponta, cât şi de Traian Băsescu este cât se poate de pragmatic. În paralel, enervarea PNL faţă de apetitul socialiştilor de a se alia cu maghiarii sugerează teama acestora de a fi abandonaţi de PSD.

Aurul şi gazele de şist n-au făcut cvorum la referendum

Consultarea cetăţenilor în trei localităţi din judeţul Constanţa şi 35 de localităţi din judeţul Alba cu privire la exploatarea gazelor de şist şi repornirea mineritului din Apuseni s-a încheiat fără atingerea cvorumului necesar. Concomitent cu alegerile parlamentare, autorităţile locale din Mangalia, Costineşti şi Limanu au organizat referendumuri privind exploatarea gazelor de şist. Niciunul dintre cele trei nu a fost validat, cvorumul necesar de 50%+1 din numărul cetăţenilor cu drept de vot nefiind atins. Cel mai aproape de prag s-a situat referendumul din Costineşti (49,8%), în timp ce în Limanu şi Mangalia prezenţa s-a ridicat la 39%, respectiv 43%. În Mangalia, cea mai mare localitate dintre cele participante la referendum (35.000 alegători înscrişi pe liste), 86% din cei prezenţi au votat \"Nu\" la întrebarea: \"Sunteţi de acord cu riscul de afectare a pânzei freatice şi a turismului în urma exploatării gazelor de şist din sudul litoralului?\".

ZIARUL FINANCIAR

Oamenii de afaceri către noua putere: Aveţi mandatul, ce măsuri puneţi pe masă pentru relansarea economiei?

Investiţi serios în infrastructură, nu mai creaţi dispute politice, micşoraţi aparatul guvernamental şi garantaţi stabilitate fiscală, cer reprezentanţii mediului de business. Pe măsură ce Biroul Electoral Central (BEC) centralizează datele din judeţe, USL, marea alianţă câştigătoare a legislativelor de duminică, începe să vizeze şi chiar poate să ajungă acolo, anume să controleze două treimi din Parlament. Analiştii financiar şi oamenii de afaceri atrag însă atenţia că urmează un an greu şi că euforia victoriei trebuie potolită.

Două noi autostrăzi prind contur: statul vrea să construiască în concesiune Craiova-Piteşti şi Ploieşti-Focşani

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) intenţionează să scoată la licitaţie în concesiune contractele pentru proiectarea şi construirea autostrăzilor Craiova-Piteşti şi Ploieşti-Buzău-Focşani, care ar urma să coste până la peste 2 miliarde de euro. Prima autostradă, între Craiova şi Piteşti, care leagă practic două oraşe cu industrie auto puternică, ar urma să coste între 3,7 miliarde de lei (660 de milioane de euro) şi 4,9 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro), potrivit informaţiilor din anunţul de intenţie al CNADNR. De altfel, premierul Victor Ponta a arătat săptămâna trecută că această şosea este prioritară, urmând să fie construită o autostradă sau un drum expres pe această rută, în funcţie de dimensiunile traficului.

Primul plan transnaţional contra crizelor bancare: Guvernele au puterea de a prelua controlul băncilor mari, pe care le pot fragmenta

După patru ani de la criza financiară globală, SUA şi Marea Britanie au prezentat prima strategie transnaţională prin care cele două ţări, gazdele unora dintre cele mai mari centre financiare ale lumii, vor să rezolve problema băncilor considerate \"prea mari pentru a se prăbuşi\". Planul dă guvernelor puterea de a prelua controlul băncilor cu probleme, de a le fragmenta, de a destitui manageri şi a obliga acţionarii să suporte pierderi astfel încât salvarea instituţiilor financiare să se facă fără cheltuieli din buzunarul contribuabilului. Planul a fost construit în jurul ideii ca o singură autoritate naţională de reglementare să preia res­ponsa­bilitatea pentru supravegherea procedurii de insolvenţă pentru o bancă cu an­vergură interna­ţio­nală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb