REVISTA PRESEI 12.07.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 iulie 2011

ADEVARUL

Cu ce s-a ales statul din afacerea Petrom

Ministerul Economiei va rămâne cu 2,8% din acţiunile Petrom, după listarea pachetului de 9,84% şi după ce va vinde 8% din titluri către salariaţii companiei, aşa cum prevede contractul de privatizare. Deşi Petrom valorează peste cinci miliarde de euro pe bursă, statul a renunţat, în timp, la întreaga companie pentru doar 1,5 miliarde de euro. Statul român este pe cale de a nu mai deţine aproape nimic din Petrom, care nu este doar cea mai mare companie românească, ci deţine şi majoritatea zăcămintelor de ţiţei ale ţării (cu excepţia unor perimetre mici) şi jumătate din rezervele de gaze naturale.

Ce înseamnă de fapt Petrom

Petrom este concesionarul unor rezerve dovedite de ţiţei şi gaze de peste 830 de milioane de barili echivalent petrol, România fiind una dintre puţinele ţări din Europa care mai au o producţie proprie de hidrocarburi. La capitolul ţiţei, suntem pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte rezervele dovedite şi pe locul cinci în funcţie de producţie, iar România este ţara europeană unde rezervele se vor epuiza cel mai greu, adică în 15 ani la ţiţei şi în 54 de ani la gaze. Statul nu se alege nici măcar cu redevenţe pe măsură, pentru că acestea au fost stabilite în 2004, la privatizare, când barilul era 30 de dolari, şi nu pot fi modificate până în 2014.

O zi din viaţa României

Ţara în care se nasc 509 copii şi mor 689 de oameni în fiecare zi este administrată de un stat care cheltuieşte 281 de milioane de lei, deşi produce doar 182 de milioane de lei. "Adevărul" vă prezintă principalele trăsături ale vieţii economice şi sociale din România, aşa cum rezultă ele din statisticile oficiale împărţite în secvenţe de o zi. Spre exemplu, în cele 90 de zile din primul trimestru al acestui an am realizat un Produs Intern Brut de 135 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că în fiecare zi am adăugat câte 1,5 miliarde de lei la PIB-ul României. O Românie în care 285 de cupluri decid să se căsătorească şi 116 - să divorţeze. Preţurile cresc cu 0,01%, salariaţii câştigă în medie 47 de lei, iar companiile facturează produse şi servicii în valoare de 2,3 miliarde de lei.

E.coli a lovit şi în rata inflaţiei

De teama îmbolnăvirii cu E.coli, românii au cumpărat mai puţine legume. Comercianţii au tăiat din preţuri, iar rata inflaţiei a coborât. Preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în iunie faţă de mai, pe fondul ieftinirii alimentelor. Analiştii spun că urmează încă două luni cu preţuri în scădere la fructe şi legume. Prima lună de vară a adus preţuri cu 1,3% mai mici, în medie, la produsele alimentare, comparativ cu luna mai, pe fondul ieftinirii legumelor cu până la 12%, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Urmează o vară a ieftinirilor

Scăderea preţurilor de consum a depăşit aşteptările analiştilor financiari. La sfârşitul săptămânii trecute, membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România prognozau o inflaţie lunară de 0,2%, în medie. "Diferenţele se explică prin faptul că amplitudinea scăderilor de preţuri la legume a fost greu de estimat", a declarat pentru "Adevărul" Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-şef al ING Bank. Scăderile de preţuri la legume nu vor rămâne însă un caz izolat la nivelul lunii iunie. Chidesciuc spune că este de aşteptat ca deflaţia la legume şi fructe să continue şi în iulie şi august. Din septembrie însă, efectul sezonier va dispărea, adaugă el.

Apocalipsă în Cipru: "Din cer cădeau bare de fier"

Cel puţin 12 oameni au murit în urma unei explozii puternice la o bază navală militară din sudul Ciprului. Potrivit Ministerului Apărării de la Nicosia, 20.000 de tone de explozibil au sărit în aer. Printre zecile de răniţi se numără şi un român. Preşedintele cipriot, Dimitris Christofias, care a vizitat baza, a vorbit de ,,o catastrofă de proporţii biblice". "Este un iulie negru pentru ţară şi pentru poporul nostru" a spus şeful statului. "Suntem îndureraţi de acest eveniment, nu atât din cauza pagubei materiale, ci de pierderea atâtor vieţi şi de rănirea atâtor zeci de compatrioţi", a adăugat Christofias. Medicii le-au cerut ciprioţilor să doneze sânge, cât mai rapid, pentru a-i ajuta pe cei care au suferit răni grave în urma deflagraţiei.

Forbes: Cât a câştigat Pro TV din meciul lui Bute?

În cele trei ore cât a durat gala de box, cu meciul vedetă Bute - Mendy, Pro TV a difuzat 96 de reclame ale clienţilor comerciali. Gala a avut o audienţă medie de 1.732.000 de telespectatori pe minut, în mediul urban (15,06% rating). Cele patru reprize disputate de Bute cu Mendy a înregistrat un rating în mediul urban de 22,7%, adică 2.617.000 telespectatori. Reclamele difuzate în cadrul galei de box în care Lucian Bute şi-a apărat titlul mondial au adus postului Pro TV venituri de cel puţin 500.000 de euro.

Jurnaliştii greci, sub ameninţare mafiotă

La un an de la execuţia cu 16 gloanţe a ziaristului Sokratis Giolias, mai mulţi oameni de presă celebri sunt în vizorul organizaţiilor teroriste elene. Secta Revoluţionarilor a revendicat uciderea lui Giolias într-o scrisoare trimisă tot presei, în care a precizat: "Jurnalişti, acum am venit la uşa voastră, dar data viitoare vă întrăm în case!". Sokratis Giolias (37 de ani) a fost ucis în faţa casei, la ora 5.00, cu 16 gloanţe. Grecul a fost trezit din somn de soneria de la interfon, prin care un bărbat îl anunţa că i se fură maşina. Imediat ce a deschis uşa de la bloc, Sokratis a fost ciuruit de armele a trei indivizi îmbrăcaţi în agenţi de securitate.

Iliescu se teme că PDL îi fură Revoluţia

Democrat-liberalii au pus gând rău Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRRD) creat de Ion Iliescu în 2004, pe care îl văd "reorganizat" în subordinea unui muzeu naţional al dictaturii comuniste. Prim-vicepreşedintele PDL, Teodor Baconschi, a arătat ieri că a primit susţinerea politică a conducerii partidului pentru înfiinţarea, prin hotărâre de guvern, a unui muzeu dedicat dictaturii comuniste. Potrivit lui Teodor Baconschi, costurile înfiinţării acestui muzeu vor putea fi compensate prin vânzarea biletelor şi prin "reorganizarea administrativă a unor instituţii care gestionează şi astăzi memoria comunismului şi care de multe ori se suprapun", dând ca exemplu Institutul Revoluţiei, înfiinţat de fostul preşedinte.

Ce salariu a câştigat Gabriela Firea de la Antene anul trecut

Florentin Pandele n-a pus mâna doar pe o soţie frumoasă, de carieră şi cu 11 ani mai tânără, ci şi mult mai bogată. Potrivit declaraţiei de avere a primarului oraşului Voluntari, Gabriela Firea a venit în căsnicie cu o casă, o maşină de lux, bijuterii, tablouri şi conturi "grase", dar şi cu un salariu de 17 ori mai mare decât al lui. La rubrica venituri salariale în 2010, Gabriela Firea a menţionat 540.647 lei (n.r.- aproximativ 45.000 de lei pe lună). Cel mai mare salariu l-a luat de la Antena 3, unde realizează emisiunea "Ştirea Zilei": 204.580 lei, în baza unui contract de drepturi de autor. Pe lângă aceste venituri, ea a mai luat 549.878 de lei din dividende la firma SC Tudor Imob Media SRL, unde este unic acţionar.

CURENTUL

Funeriu - ţinta conjuraţiei imbecililor

Sub titlul "Funeriu nu ar fi promovat examenul de Bacalaureat din prima încercare, conform unui telespectator Antena 3", circari de teapa "analistului" Radu Tudor au ridicat această manipulare ordinară la rang de ştire: "Ministrul Funeriu ar trebui să ştie ce înseamnă să ai probleme la examenul de Bacalaureat. S-a aflat el însuşi în situaţia aceasta. Conform datelor furnizate de un telespectator al Antenei 3, Funeriu nu ar fi reuşit să treacă de proba scrisă, dar ar fi primit o a doua şansă la examenul oral.

Amenzi de pånă la 1000 de lei pentru cei care refuză să-şi dea datele la recensămånt

Anul acesta, Institutul Naţional de Statistică (INS) va începe recensămåntul populaţiei. Acesta va avea loc în perioada 20 - 31 octombrie, a anunţat, ieri, Vergil Voineagu, preşedintele INS. Pe de altă parte, acesta a declarat că aceia care nu se vor supune regulilor de recensămånt vor fi sancţionaţi cu amenzi de pånă la 1.000 de lei. Vergil Voineagu a mai arătat că pentru procesul de recensămånt va avea nevoie de angajarea a peste 130.000 de cadre. Potrivit acestuia, instrumentarul de recensămånt a fost definitivat şi se află sub tipar, iar acum este în desfăşurare o plină campanie de sectorizare.

Ilici şi gasca sa - în pericol să piardă sinecuri de 500.000 de euro

Tragedie mare ieri la auzul veştii că Baconschi, diplomatul-şef al dreptei, vrea să confişte cauza "anticomunismului". Acesta a declarat ieri, după BPN al PDL, că a primit susţinerea politică a partidului pentru înfiinţarea, prin hotărâre de Guvern, a unui muzeu naţional al dictaturii comuniste. Prin această mişcare, Baconschi urmăreşte comasarea Institutului Revoluţiei Române, condus de Ilici Iliescu, cu IICCMER al lui Tismăneanu, un fost apropiat al lui Ilici, reconvertit după vremuri şi interese în om de dreapta după ce în timpul comunismului a ridicat osanale marxism-leninismului.

CURIERUL NATIONAL

Vara a topit doar vârful aisbergului inflaţiei

Indicele preţurilor de consum s-a corectat în iunie cu 0,3%, dar, anualizat, a rămas în apropierea nivelului de opt procente. Lucian Anghel (BCR) a subliniat caracterul sezonier al ieftinirilor: Cartoful şi dovlecelul au salvat inflaţia. Ilie Şerbănescu: Reducerea este nesemnificativă, iar din toamnă scumpirile vor reveni odată cu majorarea preţurilor la gaze.

Cine sunt vinovaţi pentru pierderile băncilor: managerii, guvernul sau OUG 50?

BNR a identificat trei mari vinovaţi pentru bilanţurile problematice ale băncilor în 2010: măsurile de austeritate, modelul agresiv de business bazat pe creditare în anii dinaintea crizei şi OUG 50. Pe de altă parte însă, nu există statistici clare care să indice ce anume a contribuit cel mai mult la pierderile din sectorul bancar. "Măsurile severe de austeritate aplicate de autorităţile române, începând cu a doua parte a anului 2010, care au vizat reducerea salariilor, disponibilizările în sectorul bugetar şi creşterea cu 5 puncte procentuale a cotei standard a TVA, precum şi efectele imprimate de şomajul în creştere, deprecierea monedei naţionale şi scăderea veniturilor au generat presiuni asupra sistemului bancar românesc", se precizează în raportul anual pe 2010 publicat de Banca Centrală.

Traian Băsescu: Ne felicităm că am luat măsurile anticriză cu un an înainte, deşi nimeni nu recunoaşte

Preşedintele Traian Băsescu a spus, ieri, la începutul întrevederii cu Neelie Kroes, comisarul european pentru agenda digitală, că România se felicită că a luat măsurile anticriză cu un an înaintea altor state, deşi "nimeni nu recunoaşte". "Aveţi o perioadă aglomerată", a remarcat Neelie Kroes, la începutul întrevederii, Băsescu precizând că acesta este cazul "pentru orice ţară care are probleme legate de criză". Comisarul european i-a spus preşedintelui că toate cele 27 de state membre UE sunt preocupate de acest subiect.

EVENIMENTUL ZILEI

Sondaje măsluite pentru liniştea lui Antonescu şi Ponta

Prin cercetări sociologice, aranjate "din pix", şefii USL caută să menţină în mâna lor decizia privind desemnarea candidaţilor şi să ţină sub capac pretenţiile filialelor. Sondajele triumfaliste anun­ţate de secretarul general al PSD Liviu Dragnea, conform cărora USL ar avea în majoritatea judeţelor peste 66% din inten­ţiile de vot, sunt aranjate "din pix". Sondajele sunt făcute în condiţii dubioase, de firme ale unor apropiaţi ai liderilor PSD şi PNL. Datele trec prin mâna lor şi abia apoi comunicate în filiale, sub forma dorită. Chiar liderul PNL Crin Antonescu a confirmat indirect această variantă.

Ponta: "Nu am participat la huiduirea doamnei Udrea"

Liderul PSD, Victor Ponta a ţinut să precizeze pe blogul personal că a fost la meciul lui Lucian Bute, dar el nu a huiduit-o pe Elena Udrea. Victor Ponta a scris pe blog că a fost prezent şi el sâmbătă la Romexpo alături de băiatul său, Andrei, şi că nu a participat la huiduirea ministrului Dezvoltării, Elena Udrea, care, susţine liderul PSD, a fost văzută ca un politician care spera că ceva din admiraţia lui Bute se poate răsfrânge şi asupra ei. "Întregul eveniment a arătat foarte bine - dincolo de erorile de organizare care sunt inevitabile ţinând cont de lipsa noastră de experienţă şi chiar de cultură în acest domeniu", scrie Ponta, menţionând că a redescoperit după ceva timp un sentiment extrem de lăudabil şi pozitiv de mândrie naţională.

Cele mai nocive alimente de tip fast-food

Hot dog-ul şi hamburgerii conţin carne de provenienţă dubioasă şi foarte grasă. Şaorma cu carne de pui, cartofi puţini şi maioneză de calitate este mai puţin nocivă. Deşi la îndemână în zilele aglomerate, mâncarea de tip fast-food concentrează un număr exagerat de calorii într-o cantitate mică de produs. În plus, caloriile provenite în principal din zahăr şi grăsimi nu asigură un aport de vitamine şi minerale. Cele mai populare produse de tip fast-food sunt hot dog-ul şi hamburgerul, care conţin, de regulă, carne din provenienţă dubioasă, bogată în grăsimi saturate şi nitriţi, asociaţi cu diferite forme de cancer.

Cât pierzi dacă plăteşti rata în euro la cursul băncii

Debitorii în valută, care caută cel mai avantajos curs al pieţei atunci când achită rata creditului la bancă, pot face o economie de câteva sute de lei anual, potrivit calculelor EVZ. Românii care îşi primesc salariile în lei şi care au împrumuturi în valută ies în pierdere în fiecare lună la achitarea ratei, atunci când cumpără valuta de la banca de unde au luat creditul. Majoritatea creditelor în monedă străină accesate de români sunt în euro sau franci elveţieni. În schimb, cei care caută cel mai bun curs de la casele de schimb nebancare economisesc lunar câteva zeci de lei. Într-un an întreg, economia poate ajunge şi la câteva sute de lei, potrivit calculelor EVZ.

FINANCIARUL

Fondul Special de Despagubire, o noua taxa pentru bancile romanesti

Banca Nationala a estimat, in urma masurarii riscului de credit, ca ar trebui colectate pana in 2015 aproximativ 500 de milioane de lei. Cotizatia anuala va fi de 0,1% din pasivul negarantat al bancilor - persoane juridice romane. Fondului special pentru despagubiri va deveni operational in trimestrul III 2011, sub administrarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar (FGDB). Rolul FS este de a asigura resursele financiare necesare platii despagubirilor pentru persoanele eventual prejudiciate in cursul administrarii speciale a unei institutii de credit. Practic, acest fond va acorda despagubiri pentru depozitele care nu intra in schema FGDB, adica a celor negarantate.

Misiunile navetelor spatiale, de sase ori mai ieftine decat razboaiele din Irak si Afganistan

Ultimul zbor al navetei Atlantis a marcat sfarsitul unei etape in cucerirea spatiului extraterestru. In total, aparatele americane au efectuat 135 de zboruri si au transportat 355 de astronauti reprezentand 16 state. Programul spatial american a inghitit, in decurs de 40 de ani, aproape 208 mld. $ (146 mld. euro). Imaginata drept o combinatie de caracteristici ale unui autobuz si un camion pentru transportul de pasageri si material, naveta a ajuns cea mai costisitoare masina zburatoare din istorie. Totusi, costul programului navetelor spatiale ramane inferior cheltuielilor pentru razboaiele din Irak si Afganistan, care au inghitit 1.200 mld. $.

Vanzarile Dacia scad pentru a treia luna consecutiv: -21% in iunie

Luna trecuta Dacia a vandut 2.694 de uni­tati, cu 21% mai putin fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor Directiei Regim Permise Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), iar la nivel global constructorul de la Mioveni a punctat vanzari de 176.956 de masini in primul semestru, in scadere cu aproape 3% comparativ cu perioada similara din 2010. Pe plan local, Dacia se afla la a treia luna consecutiva de scaderi, dupa ce in lunile aprilie si mai a scazut cu 70%, respectiv 19% fata de lunile similare din 2010.

Din 34.000 de firme aflate in insolventa 96% "aleg" falimentul

Economia romaneasca inregistreaza in prezent peste 34.000 de firme aflate in insolventa, dar dintre acestea aproximativ 96% se inchid. ,,Nivelul scazut al fondurilor investite in proceduri de insolventa determina ca numarul procedurilor de reorga­nizare sa fie destul de redus fata de cel al falimentelor. Astfel, un procent de 96% din procedurile aflate pe rolul instantelor sunt proceduri de faliment", a declarat Andrei Cionca, Managing Partner Casa de Insolventa Transilvania (CITR).

Millennium Building Development: Decizia Curtii de Apel Suceava in cazul Cathedral Plaza este tardiva si nu ne afecteaza concret

Millennium Building Development, constructorul Cathedral Plaza, considera ca sentinta de luni a Curtii de Apel Suceava, potrivit careia ramane in vigoare decizia prin care a fost sistata constructia Cathedral Plaza, esta tardiva, deoarece aceasta a fost intabulata si intrata in circuitul civil. De asemenea, Millennium Building Development precizeaza ca verdictul judecatorilor de la Suceva nu afecteaza constructorul, avand in vedere ca acesta a vandut Cathedral Plaza, in mai 2011, unui fond de investitii britanic.

BVB a ajuns in Top 10 randamente actiuni, dar este codasa Europei pe segmentul obligatiuni

Lichiditatea pietei obligatare la Bucuresti, apropiata de cele de la Luxemburg, Sofia si Bratislava. Randamentele aduse in acest an de piata autohtona de capital au fost printre cele mai bune din Europa, dar investitorii care doresc expunere la BVB se confrunta cu problema unei lichiditati reduse. Daca in ceea ce priveste segmentul actiuni, valoarea tranzactiilor s-a dublat fata de anul trecut prin listarea FP, BVB apropiindu-se mai mult de lichiditatea burselor vecine, in privinta pietei obligatiunilor a ramas in coada clasamentului european.

JURNALUL NATIONAL

Votul prin corespondenţă, urgentat de PDL

Proiectul de lege este considerat de opoziţie un instrument de fraudare a alegerilor. PDL vrea să urgenteze adoptarea legii privind instituirea votului prin corespondenţă. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat că vor începe negocieri cu partenerii din coaliţie, pentru ca acest proiect să fie adoptat cât mai curând în cursul acestui an. "Mă bucur că Biroul Permanent şi-a asumat oportunitatea politică a promovării acestui act normativ, urmând ca foarte rapid să se angajeze negocieri, consultări cu partenerii de coaliţie, astfel încât proiectul odată validat politic la nivelul Guvernului să fie transmis către Parlament şi adoptat pe cât posibil în cursul acestui an, astfel încât la alegerile din 2012 modalitatea alternativă de vot să se adauge celei clasice", a spus Teodor Baconschi.

Regina Marii Britanii, vândută publicaţiei News of the World

Slugi fără scrupule au vândut secrete personale ale suveranei regatului insular şi ale anturajului ei unor ziarişti la fel de lipsiţi de scrupule ca şi cei puşi să vegheze la siguranţa Elizabetei a II-a. Scandalul închiderii faimosului tabloid britanic scoate la suprafaţă mizeria morală ce s-a aflat în spatele unor "exclusivităţi" de talie mondială ale presei de scandal. Luni, după nici o zi de la ultima apariţie a News of the World, publicaţia London Evening Standard dezvăluie cum ofiţeri corupţi din gărzile reginei au pus în pericol chiar securitatea naţională vânzându-le unor reporteri ai tabloidului închis duminică informaţii sensibile, inclusiv numere de telefon, secrete despre activităţile şi mişcările casei regale britanice.

Cathedral Plaza trebuie demolată

Arhiepiscopia Romano-Catolică a câştigat în instanţă războiul cu firma care a construit Cathedral Plaza, ridicată în imediata apropiere a Catderalei Romano-Catolice, aflată în centrul Capitalei, pe strada Ion Budişteanu. Astfel, printr-o sentinţă definitivă, Curtea de Apel Suceava a decis că impresionantul imobil a fost construit ilegal şi trebuie demolat. În replică, firma care a construit Cathedral Plaza anunţă că decizia este tardivă, imobilul fiind deja intabulat.

NATIONAL

Pana si camatarii au dat faliment!

Celebrii "bancheri" interlopi din Piata Chiliei si-au pierdut casele in urma acordarii de imprumuturi neavantajoase! Dupa ce atata amar de vreme le-au dat cele mai mari batai de cap politistilor de la "crima organizata", dosarele de camatarie au ajuns acum pe cale de disparitie. Pentru ca interlopii specializati in aceasta infractiune au dat pur si simplu faliment. Este si cazul celebrului clan de tigani turci din Piata Chiliei, care au ajuns sa-si piarda casele, nereusind sa-si mai recupereze uriasele sume de bani date cu camata la sute de persoane, printre care si nenumarati politisti.

Gaddafi? La urma urmei, nu e un baiat chiar asa rau!

Franta s-a sucit. Ministrul Apararii vorbeste despre posibilitatea ca Gaddafi sa ramana in Libia, "intr-o alta camera a palatului, cu o alta titulatura". Saif al-Islam, fiul colonelului, declara ca Franta negociaza direct cu Tripoli o rezolvare a conflictului. Si divulga si pretul schimbarii: avioane Rafale si petrol. La patru luni de la inceputul interventiei NATO in Libia, Franta, unul dintre cei mai inversunati partizani ai operatiunilor militare, se intoarce uluitor. Duminica, Parisul a dat de inteles ca interventia aliata va fi oprita si ca ea va fi inlocuita de un dialog intre regimul de la Tripoli si rebelii reuniti in Consiliul National de Tranzitie.

Ambasadele americana si franceza din Siria au fost atacate

Partizani ai regimului lui Bashar al-Assad au incercat sa patrunda cu forta in ambasadele SUA si Frantei de la Damasc. Garzile franceze au tras cu gloante de razboi, potrivit diplomatilor. Manifestantii regimului au atacat luni ambasadele de la Damasc ale Statelor Unite si Frantei, la trei zile dupa ce ambasadorii celor doua state au vizitat tabara protestatarilor anti-guvernamentali de la Hama, informeaza Reuters. Asediatorii nu au reusit sa patrunda pe teritoriul ambasadei franceze, potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Hexagon, insa au reusit sa patrunda pe cel american. La scurt timp, protestatarii s-au retras. "Totul s-a incheiat", a declarat Bernard Valero, purtatorul de cuvant al Ministerului francez de Externe.

PUTEREA

Străinii ne trag pământul de sub picioare. Nu ne vindem ţara, doar 500.000 de hectare de teren arabil

Investitorii străini ne dau lecţii de agricultură chiar la noi în ţară. Aceştia şi-au dat seama de potenţialul agricol şi fac investiţii masive în terenuri. Preţurile mici au atras în România investitori danezi, britanici, germani sau libanezi. S-a ajuns în situaţia în care peste 500.000 de hectare să fie în proprietatea unor cetăţeni străini, potrivit Ministerului Agriculturii. Ultimul recensământ agricol arată că România a rămas doar cu 8,2 milioane de hectare arabil. Fenomenul este în vizorul autorităţilor, iar reprezentanţii agricultorilor le cer acestora să limiteze cumpărarea terenurilor de către companiile străine.

Cine minte în USL? Un sondaj, trei rezultate

USL a finalizat megasondajul pe care l-a făcut în fiecare judeţ din ţară în scopul de a-şi stabili candidaţii la viitoarele alegeri. Cu toate că au avut un eşantion comun, întrebări comune şi aceeaşi centralizare a rezultatelor, liderii PSD şi PNL prezintă scoruri diferite pentru USL. Liviu Dragnea, secretarul general al social-democraţilor, afirmă că alianţa PSD-PNL are cam 60-66% din intenţia de vot a românilor, pe când Crin Antonescu, preşedintele liberal, susţine că 55-60% este scorul real.

Marii poluatori globali, provocaţi de taxa pe carbon

Australia a luat o decizie aproape istorică, ce ar putea avea consecinţe asupra mediului de afaceri din întreaga lume. Premierul Julia Gillard se confruntă cu o opoziţie virulentă în încercarea de a convinge opinia publică înaintea unui vot pentru cea mai importantă reformă economică din Australia. Pachetul de legi propus include şi un plan de reducere a emisiilor de carbon, prin taxarea marilor poluatori. Cel puţin 500 de companii, printre care cele producătoare de oţel şi aluminiu, vor plăti câte 23 de dolari australieni (25 $) pentru fiecare tonă de emisii de CO2 produsă. Costurile vor creşte cu 2,5% pe an, urmând ca din 2015 să fie stabilite conform cotelor de piaţă.

Simptomele Greciei în "Cizmă". Un plan de salvare pentru italieni produce fiori în UE

Preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy a convocat pentru luni dimineaţă o reuniune de urgenţă a oficialilor la vârf din UE care se ocupă de criza datoriilor din zona euro în contextul temerilor că această criză s-ar putea răspândi şi în Italia. Purtătorul de cuvânt al lui Van Rompuy a refuzat să comenteze cu privire la abordările din cadrul întâlnirii. Cu toate acestea, surse au declarat că discuţiile au vizat blocajul intervenit în proiectul privind implicarea sectorului privat într-un al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, dar şi îngrijorarea în creştere referitoare la Italia, după ce vineri a fost înregistrată o vânzare masivă de active italiene.

ROMANIA LIBERA

Super-ferma din Ardeal în care o vacă a dat 103 litri lapte într-o singură zi

Cea mai productiva vaca din Romania este o alintata. Ascultă muzică de relaxare, are aparat cu senzor care o scarpină pe spinare şi pe burtă şi un GPS agăţat de gât care contorizează câte plimbări face pe zi. Numele ei este "Ramona", e din Alba şi în primăvară a avut un vârf de producţie de 74,4 litri/zi. Însă recordul absolut îl deţine o surată din aceeaşi fermă, care în urmă cu 3 ani a dat 103 litri de lapte.

CULTURA ŞI RELIGIA, un liant permanent pentru ţările balcanice. Fecioare bărbat şi cruci tatuate pe frunte

Rezistenţa prin religie şi tradiţie, ca formă de protest în vremuri de restrişte, a practicat-o şi populaţia din Balcani. Femeile au reuşit să iasă de sub cutumele religioase prin jurăminte de castitate sau purtând crucea tatuată pe frunte, protejând în tăcere secole de tradiţii. Un exemplu de rezistenţă prin religie au dat moscopolenii, credinţa întărindu-i şi determinându-i să-şi apere cu tărie valorile. Femeile aromânce îşi tatuau pe frunte semnul crucii pentru a rezista fanatismului musulman şi pentru a-l mărturisi pe Hristos şi dincolo de moarte.

Mangalia, un Monte Carlo românesc

Portul turistic Mangalia a fost inaugurat la sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, valoarea investiţiei fiind de peste cinci milioane de lei. Primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, a afirmat că portul are o lungime de doi kilometri, o suprafaţă de 40.000 metri pătraţi, iar suma necesară realizării acestui proiect depăşeşte 5 milioane de euro, cea mai mare parte a fondurilor fiind suportată de către MDRT. "Portul Mangalia va deveni un punct important pentru orice vas de croazieră. Toate regatele care au un impact în yachtingul românesc se vor desfăşura la Mangalia" , a afirmat primarul Tusac.

Boc: În 2012 România va avea un deficit bugetar de 3%, creşterea economică e prognozată la 3,5 - 4%

Premierul Emil Boc a afirmat, luni, la Ploieşti, că în 2012 România va avea un deficit bugetar de 3 %, iar prognoza de creştere economică pentru acest an este de 1,5 - 2 %, în timp ce pentru anul viitor este prognozată o creştere economică de 3,5 - 4 %, transmite corespondentul MEDIAFAX. Premierul a reafirmat, la o întâlnire cu oameni de afaceri desfăşurată la un hotel din Ploieşti, că la revizuirea Constituţiei PDL susţine "cu toată convingerea" limitarea deficitului bugetar la cel mult trei la sută şi a plafonului maxim de îndatorare la 60 la sută din PIB, prevederi adoptate de Uniunea Europeană prin tratatul de la Maastricht.

ZIARUL FINANCIAR

Negriţoiu: Politica monetară e ca hipertensiunea. Nu doare, dar poate conduce la deces. Leii băltesc în piaţă în loc să ajute la creşterea economică

BNR tot vorbeşte despre descurajarea creditului în euro după ce l-a lăsat să ajungă dominant, dar nu încurajează concret folosirea leilor în economie, nu reduce rezervele minime la lei, programul guvernamental Prima casă nu este exclusiv în lei şi se emit prea puţine titluri pe termen lung în lei, dobânda de referinţă şi dobânzile de pe piaţă se bat cap în cap, afirmă Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank România. În opinia lui Mişu Negriţoiu, România a ajuns să aibă de facto o economie de euro, suportând însă doar obligaţia de a ţine cursul stabil şi de a nu putea deprecia leul la nevoie, nu şi beneficiile de a fi membru al clubului euro.

INS: Frica de Fisc ar putea da peste cap statisticile de la recensământul din octombrie

Românii care au participat la recensă­mântul de probă (desfăşurat în perioada 7- 16 mai) au ezitat să răspundă corect la întrebările legate de veniturile încasate şi sursa acestora, de teamă că autorităţile fiscale sau juridice i-ar putea ancheta. Oamenii au dificultăţi în a înţelege că datele care vor fi culese la recensă­mântul din toamnă sunt confidenţiale, susţine profesorul Vergil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Austriecii creează cea mai mare companie de asigurări din România: Omniasig fuzionează cu BCR Asigurări

Omniasig şi BCR Asigurări, două companii de top zece din piaţa asigurărilor, controlate de austriecii de la Vienna Insurance (VIG), urmează să fuzioneze pentru a crea cel mai mare asigurător local, potrivit unui document publicat pe site-ul Omniasig. Omniasig a convocat adunarea generală a acţionarilor pe data de 4 august pentru a aproba proiectul de fuziune. Austriecii de la VIG deţin aproape 99% din compania de asigurări, restul acţiunilor revenind unor persoane fizice şi unor societăţi de investiţii financiare.

Fondurile monetare pică testul inflaţiei

Niciunul dintre cele opt fonduri monetare nu a reuşit să aducă randamente mai mari decât rata anuală a inflaţiei de 7,93% în ultimele 12 luni. Fondurile monetare, care investesc banii clienţilor în depozite bancare şi titluri de stat, au fost preferatele investitorilor în ultimul an. Acestea au atras de la investitori aproape 1 mld. lei doar în ultimul an, ajungând la active de peste 3,5 mld. lei. Cel mai performant fond monetar este Certinvest Monetar, cu un randament pe 7,90% în ultimele 12 luni (30 iunie 2010-30 iunie 2011), însă sub rata anuală a inflaţiei. Astfel, randamentul real afişat de Certinvest Monetar este negativ, de minus 0,03%.

Fiecare 16 agricultori români împart câte un tractor. În Polonia raportul este doi la unu

La o suprafaţă agricolă de 9,4 milioane de hectare, România are o flotă de 175.000 de tractoare, în timp ce în Polonia la 14 milioane de hectare sunt în funcţiune 1,5 milioane de tractoare, conform datelor Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură (OAA) din cadrul ONU. Astfel, fiecare tractor din Polonia acoperă o suprafaţă de circa zece hectare, în timp ce în România fiecare tractor funcţional este responsabil de o suprafaţă de cinci ori mai mare. În plus, cu toate că atât în România, cât şi în Polonia în agricultură lucrează mai mult de două milioane de oameni, pe piaţa locală există un tractor la 16 agricultori, în timp ce în Polonia raportul este de opt ori mai mic, respectiv un tractor la doi agricultori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb