• ADEVARUL
• Grecia va primi banii, deşi nu şi-a făcut temele
Grecia va primi în noiembrie următoarea tranşă de bani - opt miliarde de euro. Banii erau necesari pentru a evita intrarea ţării în incapacitate de plată. Aprobarea a venit de la inspectorii UE, FMI şi BCE ("troica"), chiar dacă a fost formulată cu rezerva că Atena nu şi-a îndeplinit ţintele impuse de instituţiile financiare internaţionale. Inspectorii au explicat că Grecia a făcut anumite progrese în domeniul fiscal, dar că nu a făcut destule în ceea ce priveşte privatizările şi reformele structurale necesare pentru a ieşi din criza datoriilor. Inspectorii CE, FMI şi BCE au arătat că Grecia va rata ţinta de deficit din acest an, iar pentru a o respecta pe cea de anul viitor va fi necesară "implementarea decisivă" a măsurilor de austeritate.
• Standard and Poor's a retrogradat întreg sectorul bancar din Spania
Agenţia de rating Standard and Poor's a retrogradat întreg sectorul bancare din Spania, avertizând că recesiunea şi criza datoriilor vor avea în continuare un impact negativ asupra băncilor din Peninsul Iberică, în următoarele 15-18 luni. Agenţia Standard&Poor's a revizuit profilul de risc al sectorului bancar spaniol de la nivelul 3 la 4. Sistemul de evaluare al S&P include 10 grupe, ultimul nivel fiind cel mai riscant. În grupa a patra sunt incluse Cehia, Israel, Coreea de Sud, Mexic şi Slovacia. Retrogradarea sectorului bancar de către S&P vine la doar câteva zile după ce agenţia de rating Fitch a coborât ratingul Spaniei cu două trepte, la "AA-", ambele cu perspectivă negativă, din cauza intensificării crizei din zona euro, care are impact asupra întregii regiuni.
• Cum jubilează euroscepticii Europei: "Aş fi dat Grecia afară din zona euro de la început"
Eurosceptici germani şi britanici pregătesc în această săptămână, la Bruxelles, mai multe dezbateri prin care anunţă "eşecul proiectului European". Profesorul german Markus Kerber, unul dintre cei care a sesizat Curtea Constituţională acuzând faptul că decizia de salvare a Greciei luată de cancelarul german Angela Merkel "cu partenerii săi din Bruxelles" nu a avut girul democratic al aleşilor poporului german, este în "turneu" printre experţii UE. Astăzi el va fi din nou la Bruxelles găzduit de un alt think thank influent şi va vorbi la câteva ore după euroscepticului britanic Nigel Farage, europarlamentar, care lansează dezbatearea "Destrămarea Euro" .
• Cinci posibile scenarii pentru viitorul zonei euro
Analiştii de la Royal Bank of Scotland (RBS) au lansat recent cinci posibile scenarii cu privire la viitorul Europei. Pentru ei, falimentul Greciei prezintă cea mai mare probabilitate. Scenariul nr. 1: probabilitate 35%: Grecia intră în incapacitate de plată până în luna decembrie, iar sub pericolul contagiunii crizei datoriilor greceşti se află Portugalia, Irlanda, Spania, Italia şi Franţa. Banca Centrală Europeană cumpără mai multe obligaţiuni pentru a sprijini sistemul bancar, iar Fondul European de Stabilitate Financiară injectează capital în bănci şi împrumută statele aflate în dificultate. Nicio ţară nu părăseşte zona euro.
• Croitoru, BNR: România va reintra în recesiune în 2012, dacă se agravează situaţia externă
Economia României va intra din nou în recesiune anul viitor, dacă situaţia internaţională se va deteriora, a declarat astăzi Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. "La ceea ce se întâmplă acum, anul viitor România va avea o creştere economică de doar 2%", a spus Croitoru. "Vor trebui găsite alte măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, dar nu pe partea de impozitare, ci pe cea de cheltuieli. Vor trebui făcute investiţii care să aducă ulterior creştere economică", a adăugat el.
• Roubini: Recesiunea e garantată. Întrebarea este cât de gravă va fi
Economiile avansate ale lumii se îndreaptă către cea de-a doua recesiune, indiferent dacă haosul din Europa va mai continua sau nu, a avertizat analistul Nouriel Roubini. Economistul american care a anticipat, cu patru ani înainte, criza mondială din 2008, a declarat că o analiză a datelor recente sugerează că Statele Unite, zona euro şi Marea Britanie sunt deja pe punctul de a cădea într-o recesiune. "Întrebarea nu este dacă va exista sau nu o a doua recesiune, ci dacă aceasta va fi una uşoară sau severă. Răspunsul la această întrebare depinde de zona euro", a declarat Roubini pentru CNBC.
• Slovacii, cu pensia medie de 300 de euro, nu înţeleg de ce să se sacrifice pentru greci, care au o pensie medie de 1.200 de euro
Niciodată n-a fost Slovacia aşa faimoasă, comentează jurnaliştii care asistă la discuţiile din Parlamentul unde se va ultimul vot din UE-17 pentru extinderea capacităţii de creditare a fondului de urgenţă al Uniunii (Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară - EFSF). Suplimentarea sumei este necesară imediat pentru salvarea Greciei şi a întregii zone euro. Părerile slovacilor de rând sunt împărţite, mulţi dintre localnici preluând discursul din Germania: de ce să susţinem Grecia, când ei au preferat să lenevească la soare, în timp ce noi am muncit? Spre deosebire de germani, slovacii au nivel de trai inferior celui al grecilor, de unde şi principalul contraargument : de ce s-ar sacrifica pensionarii slovaci, care au o pensie medie de doar 300 de euro pe lună, pentru grecii care au o pensie medie de 1.200 de euro?
• A murit ultimul senior ţărănist
Fostul preşedinte al PNŢCD Ion Diaconescu s-a stins marţi seară, la vârsta de 94 de ani. Seniorul ţărănist a fost internat ultima dată la 30 septembrie la Institutul de Cardiologie Fundeni, în urma unor tulburări de ritm cardiac. La 3 octombrie a fost externat, dar starea de sănătate i s-a înrăutăţit. Retras din viaţa publică Ion Diaconescu se retrăsese din prim-planul politic, alegând să participe doar la anumite evenimente din PNŢCD.
• Sorin Ovidiu Vîntu: "Nu ştiam la vremea aceea că domnul acela este pus de SRI să dinamiteze Realitatea"
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a acceptat să stea de vorbă cu jurnaliştii "Adevărul" şi să dezvăluie detalii din culisele scandalului de la Realitatea TV. Sorin Ovidiu Vîntu a fost întrebat de reporterii "Adevărul", care este cea mai mare greşeală a sa ca om de afaceri. "Am făcut atât de multe mari greşeli, încât mi-e greu să numesc una", a răspuns iniţial omul de afaceri. Nu ştiam la vremea aceea că domnul acela (n.r Sebastian Ghiţă) este pus de Serviciile Române de Informaţii să dinamiteze Realitatea din interior. Când am aflat, era deja târziu. Nu prea târziu, dovadă faptul că am reuşit să le fac o surpriză la timp domnilor care au încercat să preia în mod ostil televiziunea.
• Putin vine din China cu şapte miliarde de dolari
Nu mai puţin de 17 acorduri între cele două state şi între companii vor fi semnate în timpul vizitei de premierul rus Vladimir Putin în China , informeaza ITAR-TASS. Acestea vor însuma şapte miliarde de dolari. Cel mai important document, este, potrivit adjunctului şefului secretarului general al guvernului, Iuri Uşakov, memorandumul interguvernamental privind modernizarea economică. Acest document va fi analog "Parteneriatului pentru modernizare" încheiat de Rusia cu Uniunea Europeană, scrie "Kommersant". Potrivit experţilor, Moscova este constrânsă să apeleze la ajutorul Bejingului, pentru că, din cauza costurilor uriaşe, nu este în stare să producă aparatura de înaltă tehnologie de care are nevoie.
• CURENTUL
• ROVIGO, administratorul judiciar al Realitatea Media, este fosta firmă a avocatului lui Vîntu, Viorel Roş
Lovitura de teatru în războiul pentru hoitul Realitatea TV. Războiul dintre Sorin Ovidiu Vîntu şi Sebastian Ghiţă, pentru controlul Realitatea TV, scoate la iveală elemente inedite ale sistemului mafiot care l-a protejat pe SOV în ultimul deceniu şi care continuă să-l apere. Deşi, formal, el a ieşit din acţionariatul Realitatea Media, în favoarea stomatologului Elan Schwartzenberg, şi chiar a insistat să i se recunoască acest "merit", derularea faptelor din incinta maşinăriei de manipulare mass media spune cu totul altceva. Vîntu, sau sistemul pe care-l reprezintă, continuă să vegheze asupra Realităţii.
• Scăderea cu 1% a contrabandei cu tutun aduce 30 mil. euro în plus la buget
Blejnar: Încasările din accizele la ţigări au crescut cu 38% în 2011. Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut la 11,8%, în septembrie 2011, în timp ce încasările din accize s-au ridicat la 1,27 miliarde euro, a declarat, ieri, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, într-o conferinţă de presă. "Încasările la bugetul de stat din acciza pentru ţigarete au fost de 820 milioane euro în 2008, de 1,02 miliarde euro în 2009, iar în 2010 au însumat 919 milioane euro. Încasările din 2011 se ridică la 1,27 miliarde euro. Diferenţa încasărilor din 2011 este de 55% faţă de 2008 şi de 38% faţă de 2010", a declarat Blejnar.
• Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko, a fost condamnată la şapte ani de închisoare
Opozanta ucraineană Iulia Timoşenko, fost prim-ministru al Ucrainei, a fost găsită vinovată de abuz de putere, marţi, de un tribunal din Kiev, şi condamnată la şapte ani de închisoare, a anunţat judecătorul Rodion Kireev. Sentinţa îi interzice de asemenea opozantei să exercite funcţii oficiale timp de trei ani. "În ianuarie 2009, Iulia Timoşenko, fiind prim-ministru, şi-a folosit autoritatea şi prerogativele în scopuri infracţionale, comiţând acte care depăşesc clar drepturile şi autoritatea sa", a afirmat anterior judecătorul Rodion Kireev. Uniunea Europeană, cu care Ucraina speră să semneze un acord de asociere, a criticat în mod repetat aceste acuzaţii şi a avertizat că o condamnare a opozantei ar avea consecinţe negative asupra relaţiilor dintre Kiev şi UE.
• CURIERUL NATIONAL
• Se schimbă relaţia şef-angajat?
Companiile se orientează către noi strategii, dar nu au reuşit să renunţe de tot la vechile metode. Ideea de a pune biciul pe salariaţi este o soluţie temporară care poate da rezultate doar pentru câteva luni. Managerii ar trebui să-şi îndrepte atenţia către instruirea zilnică a angajaţilor pentru ca aceştia să fie productivi. Metodele de recrutare, de instruire, training-urile şi teambuilding-urile care funcţionau în perioada boom nu mai dau randament în prezent. Specialiştii în resurse umane ne-au explicat că directorii au înţeles că trebuie să abordeze noi strategii, dar în acelaşi timp nu au renunţat la vechile metode. Relaţia angajat-director trebuie să fie una de colaborare. Companiile trebuie să facă o schimbare pentru că mediul s-a schimbat.
• Noul Cod Civil, bile albe şi bile negre
Se impune schimbarea tuturor legilor speciale, de la cea a societăţilor comerciale, a ordonanţei privind dobânzile, până la reglementarea activităţilor notarilor. Trebuie elaborate noi acte normative care să pună în aplicare instituţiile prevăzute în Noul Cod Civil. Alte consecinţe sunt creşterea numărului de litigii pe rolul instanţelor, precum şi interpretarea de către acestea a noilor instituţii - divizarea patrimoniului, proprietatea periodică şi fiducia. Intrat deja în vigoare de 12 zile, Noul Cod Civil ridică deja semne de întrebare atât din partea celor mandataţi să-l pună în aplicare (avocaţi şi jurişti), cât şi a celor cărora i se adresează, în cazul de faţă al oamenilor de afaceri. Considerat aliniat dreptului european, Noul Cod Civil conţine o serie de virtuţi şi vicii, după cum s-au exprimat ieri specialişti în cadrul unei dezbateri, cele mai importante fiind legate de mecanismul încheierii contractului.
• Noi economisim, ei iau dobânda
La o conferinţă care a avut loc luni, într-o sală cu peste 100 de participanţi, numai şase persoane au ridicat mâna ca să răspundă afirmativ că au economii mai mari decât volumul împrumuturilor contractate. Ceea ce se vede în statistici, cum că economisim puţin, dar ne-am asumat datorii cam mari, se vede şi într-un mod nemijlocit, când coborâm pe stradă. Este de remarcat faptul că evenimentul respectiv era dedicat investiţiilor, deci se presupune că ar fi trebuit să participe cei care au disponibilităţi. Economisim puţin pentru că nu prea avem din ce, iar atunci când avem cât de cât, ne repezim la raftul cu dulciuri al societăţii de consum. În ultimul an, sistemul bancar românesc şi-a pedepsit deponenţii cu rate de dobândă real negative, câştigul nominal pe depozite neacoperind nici măcar inflaţia.
• Fitch ia în calcul retrogradarea Erste
Agenţia de evaluare financiară Fitch a pus sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare calificativul de viabilitate al Erste, care reprezintă opinia Fitch privind bonitatea grupului austriac, după anunţul Erste de luni că va înregistra o pierdere considerabilă în acest an. Ratingul pentru credite pe termen lung a fost confirmt la "A", cu perspectivă stabilă, cel pe perioadă scurtă la "F1", iar calificativul de sprijin la "1", potrivit unui comunicat al agenţiei. De asemenea, calificativul individual "B/C" se află sub supraveghere.
• Schengen: Parlamentul European cere socoteală pentru blocarea aderării României şi Bulgariei
Amânarea pe termen nelimitat a aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen de la sfârşitul lunii trecute a stârnit reacţia deputaţilor europeni, în condiţiile în care ambele ţări au îndeplinit toate cerinţele. Parlamentarii europeni vor întreba Consiliul şi Comisia Europeană dacă sunt de părere că a fost "corect" şi "legal" să aplice criterii suplimentare acestor ţări şi să amâne pe termen nelimitat aderarea acestora, informează un comunicat emis, ieri, de Parlamentul European. Deputaţii europeni reamintesc faptul că ambele state îndeplinesc toate cerinţele Schengen şi nu ar trebui să fie ţinute ostatice în faţa retoricilor populiste, motiv pentru care Parlamentul European va vota, mâine, o rezoluţie în această privinţă.
• Inflaţia a coborât la 3,45%, nivelul minim de după 1990
Preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel că inflaţia anuală a coborât la 3,45%, nivelul minim de după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an, potrivit datelor publicate ieri de INS. Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, declara săptămâna trecută, la Romania Financial Forum 2011, că rata anuală a inflaţiei a coborât sub 4% în septembrie şi a intrat astfel în ţinta BNR. Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%, dar are o prognoză uşor mai ridicată, de 4,6%.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Ipoteză şocantă: Protestatarii de pe Wall Street sunt plătiţi
Iniţial se spunea despre protestatarii din Grecia că sunt plătiţi. Acum a apărut un clip video pe YouTube în care unul dintre cei care protestează recunoaşte că primeşte 22 de dolari pe ora de protest. Presa internaţională este de părere că filmul a fost realizat pentru decredibilizarea celor care protestează. Mişcarea anti-capitalistă 'Occupy Wall Street' (Să ocupăm Wall Street-ul) a primit sprijinul cel puţin neaşteptat din partea miliardarului George Soros. Acesta a declarat, într-o conferinţă de presă la ONU, că îi priveşte cu simpatie pe manifestanţi şi opiniile lor, adăugând că le înţelege sincer reacţia, scrie.
• Deci, se poate! Exporturile de mâncare românească au crescut cu 50%
Exporturile României de produse agroalimentare în ţările intra şi extra comunitare au înregistrat o creştere de peste 47,5%, în primele şase luni ale anului 2011, comparativ cu perioada similară din 2010, totalizând 1,416 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate Agerpres de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Creşterea exporturilor a contribuit la o reducere a deficitului României în comerţul cu produse agroalimentare, care a scăzut cu 10,47% în primele şase luni din 2011, până la 718,922 milioane de euro. În aceeaşi perioadă din 2010, deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare a totalizat 803,01 milioane de euro.
• RCS&RDS cumpără UPC România
Grupul RCS&RDS a reluat negocierile pentru cumpărarea operatorului de cablu UPC România, iar şansele ca afacerea să fie încheiată "sunt extrem de mari". Cele două companii au reluat discuţiile după ce RCS&RDS se retrăsese din negocieri în luna septembrie. UPC Romania a fost scoasă la licitaţie publică de compania mamă, după eşecul negocierilor cu RCS&RDS, însă ofertele nesatisfăcătoare au determinat managementul UPC să revină la masa negocierilor cu compania controlată de Zoltan Teszari, scrie hotnews.ro.
• Guvernul, ameninţat de Voiculescu cu judecată dacă nu vine cu bugetul de stat în Parlament până la mijlocul lunii octombrie
Guvernul va fi dat în judecată pentru iresponsabilitate fiscal-bugetară, dacă proiectul bugetului de stat nu va ajunge la Parlament până la 15 octombrie, a anunţat astăzi vicepreşedintele Senatului Dan Voiculescu. Liderul conservator a solicitat, prin intermediul unei declaraţii politice depuse la Senat, Guvernului să trimită proiectul bugetului de stat la Parlament în termenul prevăzut de legea finanţelor publice. "Conform Legii 500/2002 privind finanţele publice, Guvernul are obligaţia de a depune la Parlament proiectul bugetului pentru anul 2012 până la 15 octombrie 2011. Bugetul pe anul 2012 va fi un moment critic pentru actualul Guvern", a afirmat Voiculescu.
• "Rusia Mare": Cui îi este frică de Vladimir Putin
România pare că este, din nou, unul dintre pretextele adversităţii dintre Moscova şi Washington, cu mai puţin de un an înaintea alegerilor prezidenţiale din Federaţia Rusă. "Rusie Mare", creată după modelul fostei Uniuni Sovietice, este soluţia viitorului preşedinte de la Kremlin pentru impunerea Moscovei ca superputere. Washingtonul trebuie învins, iar România pare că este, din nou, unul dintre pretextele adversităţii ruso-americane. O Rusie condusă - de ce nu? - pentru încă două decade de Vladimir Putin nu mai uimeşte pe nimeni. Nici discursurile sale, menţinute la limita dintre populism şi naţionalism agresiv, par că nu îi mai înspăimântă pe acei câţiva disidenţi care văzuseră în Medvedev singura speranţă a liberalizării Federaţiei Ruse.
• Frăţiile dintre politicieni şi mafiile locale se leagă pentru afaceri şi putere | VIDEO
Moartea baschetbalistului american Hardy Chauncey (23 de ani), de la CSS Giurgiu, a scos la iveală legăturile strânse dintre politicieni, poliţie şi lumea interlopă. Senatorul UNPR Cezar Măgureanu apare în înregistrări video, la o petrecere a clanului Butoane. Mai mulţi locuitori din Giurgiu însă au declarat, pentru "Evenimentul zilei", că Marinescu e prieten de peste 20 de ani cu cei din clanul "Butoane". De altfel, filmuleţele postate pe internet de la chefurile interlopilor din România dezvăluie, uneori, invitaţi - surpriză. Politicienii cântă cu lăutarii, apoi, să se scuze, declară că amicii lor nu-s mafioţi, sunt oameni de afaceri.
• JURNALUL NATIONAL
• Culmea furtului, în România: Comandanţi de puşcărie, acuzaţi că au falsificat semnăturile hoţilor, ca să ia fonduri europene
Începând de ieri, Penitenciarul Târgu-Jiu a rămas fără şefi, Constantin Bălă, directorul executiv şi adjunctul său pe Educaţie, Dan Lăzăroiu au fost destituiţi din funcţie. Alţi nouă angajaţi ai Penitenciarului din Târgu-Jiu, printre ei şi fostul director pe linie de educaţie, Lucia Prunariu, sunt acuzaţi de aceleaşi fapte de corpuţie, respectiv folosirea de documente false în scopul obţinerii de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În acest moment, Penitenciarul din târgu-Jiu este condus de Ion Popescu, directorul adjunct al instituţiei pe linie economică.
• Apostolii recesiunii. Criza datoriilor a devenit "sistemică", urmează noi falimente de bănci şI companii
România nu-şi permite scăderea fiscalităţii iar creşterea economică prognozată pe 2012 va fi înjumătăţită la 2%. România va trece din nou pe minus în 2012 dacă situaţia din Grecia se va înrăutăţi iar criza din zona euro se va extinde, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu. "Dacă situaţia se va deteriora mai departe în Grecia, România va intra anul viitor în recesiune", a spus el. El a adăugat că România este dependentă de fonduri externe iar într-o astfel de situaţie trebuie să privatizezi companiile de stat pentru a menţine curgerea banilor în ţară. "Trebuie să facem privatizarea companiilor de gaze, de utilităţi. E necesară când depinzi de fonduri străine. Lumea laudă Polonia, dar, din noroc sau din prevedere, ei îşi programaseră un amplu program de privatizări dinainte de criză. S-au ţinut de el şI în 2009, când recesiunea lovea mai tare, au avut un influx de 7 miliarde de dolari.
• Cadastrul General al României ar putea fi realizat de Samsung
Elena Udrea, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului a propus reprezentanţilor companiei Samsung să participe la licitaţia pentru realizarea Cadastrului General al României sau la proiecte precum Sala Polivalenă sau eco-cartierul din Ghencea, potrivit Mediafax. Udrea a discutat cu vicepreşedintele Samsung, Yang-Bai Kim, despre posibilitatea colaborării între MDRT şi compania coreană, sub forma parteneriatului public-privat. Elena Udrea a menţionat mai multe proiecte care ar putea fi implementate astfel, printre acestea numărându-se şi realizarea Cadastrului General al României. Înregistrarea tuturor imobilelor de pe teritoriul ţării (terenuri şi clădiri), crearea hărţilor electronice şi publicarea datelor pe Internet pentru a fi uşor accesibile celor interesaţi este una dintre priorităţile MDRT.
• Volksbank dă 2 milioane de euro ca să se repoziţioneze pe piaţă
Volksbank România a lansat o campanie puternică de imagine în urma căreia doreşte să se repoziţioneze pe piaţă ca o bancă universală ce acordă atenţie în egală măsură activităţilor de economisire cât şi celor de creditare. Costurile acestei relansări se ridică la 2 milioane euro, din care 200.000 euro au intrat în aranjarea unităţilor şi restul în publicitate, adică campania media. Banca a avut o pierdere de nouă milioane de euro, în primele opt luni din acest an, conform standardelor româneşti de contabilitate, a declarat presedintele băncii, Johann Lurf. Însă, conform standardelor internaţionale banca este pe profit cu 1,3 milioane euro, spune acesta.
• NATIONAL
• Cum joaca SRI campania electorala
Timp indelungat, monitorizarea gruparilor mafiote a fost apanajul celebrei unitati "Doi s un sfert", dar si a altor structuri speciale din Politia Romana. Numai ca, se fac aproape doi ani de cand, pe muteste, Serviciul Roman de Informatii a preluat aceste atributii. "Concurenta" in domeniu a fost rapid inlaturata prin dependenta acesteia de tehnica de urmarire, aflata, prin lege, exclusiv in dotarea SRI. Care, atata amar de vreme, s-a limitat la a strange cat mai multe materiale compromitatoare, in timp ce fenomenul infractional a explodat. Fara ca dovezile incriminatorii stranse sa fie folosite . Conform informatiilor noastre, SRI a luat fraiele "organizarii" viitoarelor alegeri. Bineinteles, prin metode specifice. Dintre care, cea mai la indemana este "marea deconspirare" ce va urma.
• Baconschi s-a baricadat la Externe
In ciuda prestatiei slabe si a numeroaselor gafe pe care le-a facut, pedelistii nu-l pot urni pe Teodor Baconschi din fruntea Ministerului de Externe. Desi sunt constienti ca iesirile nu tocmai inspirate ale lui Baconschi din ultima perioada, gen "Romania care cerseste", afecteaza imaginea si asa subreda a partidului, democrat-liberalii sunt nevoiti sa taca si sa inghita. Si asta pentru ca ministrul de Externe si primvicepresedinte al PDL isi tine colegii in sah, amintindu-le de fiecare data ca partidul are nevoie de voturile din strainatate. Voturi cu care practic Teodor Baconschi s-a blindat, asigurandu-si astfel un mandat linistit.
• Athanasiu se vrea la Cotroceni
Constient de faptul ca in politica este mai sanatos sa te promovezi singur, Alexandru Athanasiu s-a autopropus candidat la prezidentiale. De cand bate studiourile TV, Alexandru Athanasiu si-a descoperit veleitatile de sef de stat. Ii place sa vorbeasca mult, dar mai ales sa se asculte singur. Cum o astfel de revelatie trebuia totusi impartasita, fostul ministru le-a batut niscaiva apropouri colegilor din PSD. Din start acestia au spus "pas", argumentand ca Athanasiu este moartea sondajelor si a procentelor.
• FBI: "Iranul implicat intr-un asasinat de 1,5 milioane $ in SUA" VIDEO
Doi inalti oficiali americani au dezvaluit pentru CNN ca FBI si DEA au dejucat un complot ce viza asasinarea ambasadorului Arabiei Saudite in SUA. Un barbat care ar fi in legaturi foarte stranse cu guvernul iranian a contactat unii membri ai cartelului mexican ce se ocupa cu traficul de droguri pentru a pune la cale marele asasinat. Tinta pe care ar fi trebuit sa fie ucisa este ambasadorul saudit in SUA, Adel Al-Jubeir. Pretul pentru acest asasinat era de 1,5 milioane de dolari iar una dintre metode presupunea aruncarea in aer a restaurantului unde obisnuia sa-si ia masa ambasadorul Al-Jubeir. Conform surselor citate de CNN, nu ar fi fost nicio problema daca in asasinatul ambasadorului ar fi fost ucisi si civili sau alti oficiali americani.
• PUTEREA
• Revoluţia "15 octombrie" se mută în Piaţa Unirii
Revoluţia de pe Facebook sau evenimentul "15 octombrie", anunţat la nivel mondial, a prins şi în ţara noastră, pentru sâmbătă fiind anunţat un protest similar şi în Piaţa Unirii din Capitală. Cei care vor să se revolte împotriva sistemului au creat diverse "evenimente" pe site-urile de socializare prin care îndeamnă la solidarizare. Sindicaliştii anunţă şi ei că sunt gata să iasă în stradă alături de internauţi. Planul unei revolte globale începute odată cu incidentele de pe Wall Street se extinde precum o pânză de păianjen, iar zilnic apar sute de astfel anunţuri pentru mişcări în toate marile oraşe de pe continente. De altfel, din harta publicată pe site-ul oficial 15october.net, reiese că aproape întreaga lume civilizată va fi invadată sâmbătă de proteste simultane.
• Banca Mondială va coordona selecţia şefilor privaţi
Banca Mondială va coordona selecţia managerilor privaţi la societăţile CFR Marfă şi TAROM. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a depus o cerere de finanţare la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (AM PODCA) pentru un proiect ce va fi implementat cu asistenţa tehnică a Băncii Mondiale, informează Agerpres. În prima fază, companiile care vor intra în proces de privatizare a unui portofoliu de 20% din acţiuni vor fi TAROM şi CFR Marfă, iar coordonarea selecţiei consultantului pentru recrutarea managerilor privaţi va fi realizată de Banca Mondială.
• O nouă recesiune depinde de Europa
Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu, crede că România nu va intra din nou în recesiune în 2012, deşi spune că acest lucru depinde de ceea ce se va întâmpla în Europa. "România are o situaţie bună. Din ce avem noi, nu putem vorbi că România va intra din nou în recesiune, chiar avem o creştere sustenabilă. Dar depinde foarte mult de ce se întâmplă cu Grecia, cu Italia, cu Spania, Portugalia, Irlanda. Vorbim de o criză a datoriilor suverane. Au fost mesaje foarte clare spre zona euro şi acolo trebuie să fie un plan concret de măsuri pentru că nu putem merge pe principiul < scapă cine poate >. Trebuie ca şi ţările din zona euro să vină cu un plan clar de măsuri. (...) Nu este suficient ca o ţarăsă ia nişte măsuri şi alte ţări să mimeze.
• Albă ca Zăpada are 2.000 de semnături
Mihail Neamţu este în acest moment validat de Sebastian Lăzăroiu drept părintele Albei ca Zăpada. Tânăr intelectual şcolit în Occident, Neamţu a fondat Noua Republică, o platformă politică sub sloganul "Mişcarea prinde rădăcini", despre care spune că vrea s-o facă partid şi s-o ducă la guvernare. Când şi cum anume, nici el nu ştie. Spune vorbe mari, dar când este întrebat de acţiuni politice concrete evită răspunsurile. O concluzie certă se poate desprinde: Noua Republică a lui Neamţu este un sprijin perfect pentru actuala republică. Cea a lui Traian Băsescu.
• ROMANIA LIBERA
• Interviu cu Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO. Trupele ruseşti de la frontiera României nu ameninţă NATO
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat pentru "România liberă" că nu se aşteaptă la un război în apropierea spaţiului nord-atlantic, dar că Alianţa este oricum pregătită pentru orice. Liderul NATO nu exclude însă posibilitatea unor confruntări, pornind de la faptul că nici conflictul din Libia nu a fost prevăzut de nimeni. Pe de altă parte, Anders Fogh Rasmussen nu crede că trupele ruseşti din apropierea graniţelor României ar fi un pericol, deşi în Strategia Naţională de Apărare prezenţa militarilor străini în Transnistria este văzută ca o ameninţare directă la securitatea naţională. Secretarul general al NATO aminteşte astfel că în Actul fondator al colaborării NATO-Rusia din 1997 cele două părţi au declarat că nu vor folosi forţa una împotriva celeilalte.
• Pericol în relaţia Kiev-UE. Moscova aşteaptă
Verdictul dat ieri împotriva lui Timoşenko pune Uniunea Europeană într-o situaţie delicată: pe de o parte, aceasta nu poate accepta rezultatul unui proces pe care mai mulţi lideri europeni l-au clasificat drept unul "politic"; pe de altă parte, o reacţie prea violentă ar putea arunca Ucraina în braţele deschise ale Rusiei.
• SUA vor trage la răspundere Iranul după dezvăluirea complotului împotiva ambasadorului saudit
Statele Unite se angajează să tragă la răspundere Iranul pentru acţiunile sale, a declarat, marţi, secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, după anunţul privind inculparea a doi iranieni pentru un complot care viza asasinarea ambasadorului saudit în SUA, relatează AFP, scrie Mediafax. "Plângerea penală dezvăluită astăzi arată un complot sângeros, dirijat de facţiuni din guvernul iranian, având ca scop asasinarea, cu explozibili, a unui ambasador străin pe teritoriul american", a spus Holder. "Natura înfricoşătoare a ceea ce a încercat să facă guvernul iranian dă motive de îngrijorare (...) Îi vom contacta pe aliaţii noştri şi ţările din întreaga lume pentru a le informa" despre complotul dejucat, a adăugat el.
• ZIARUL FINANCIAR
• BNR sfătuieşte băncile greceşti să-şi facă rezerve de lichiditate. Întâlnire la BNR pentru planurile de acţiune
Cele şase filiale de bănci elene au fost la banca centrală să discute planuri de acţiune care să intre în funcţiune la nevoie. Băncile locale cu capital elen, dintre care două sunt în top 10, trebuie să-şi mărească lichiditatea şi să-şi pregătească rezerve în eventualitatea agravării problemelor cu care se confruntă băncile-mamă din Grecia - este una dintre cele mai importante recomandări făcute de BNR în contextul tensiunilor externe. Şefii filialelor de bănci elene s-au întâlnit luni cu oficiali ai BNR pentru a discuta planurile de măsuri preventive care ar putea fi aplicate în ipoteza apariţiei unor probleme în relaţiile de finanţare cu băncile-mamă.
• Expunerea pe acţiuni a fondurilor mutuale a ajuns la minim istoric. Ce estimează administratorii că va veni pe bursă
Criza datoriilor suverane a alungat fondurile mutuale de pe burse, expunerea acestora pe acţiuni scăzând până la minimul istoric de 3% din activele de 7 mld. lei la finele lunii septembrie. Cele 60 de fonduri mutuale româneşti au o avere de 7 miliarde de lei pe care au investit-o în proporţie de 49% în obligaţiuni emise de bănci străine şi în titluri de stat, potrivit informaţiilor disponibile la finele lunii septembrie. Circa 44,4% din avere a fost depozitată la bănci sau ţinută sub formă de lichidităţi. Fondurile aveau investiţii de doar 3% din active în acţiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti. Ponderea acţiunilor în activele nete ale fondurilor mutuale, de doar 3%, este la minim istoric.
• Analiştii mizează pe Erste în ciuda pierderilor anunţate. De ce a decis cea mai mare bancă austriacă să ajusteze puternic provizioanele
Analiştii Goldman Sachs şi Société Générale şi-au menţinut recomandările de "cumpărare" pe acţiunile Erste (EBS), chiar dacă grupul austriac a anunţat luni pierderi de 1,6 mld. euro din ajustarea valorii operaţiunilor din Ungaria şi România şi din reevaluarea portofoliului de CDS-uri. Ca urmare a acestor ajustări, reprezentanţii Erste estimează pierderi de 700-800 mil. euro pentru acest an, faţă de un profit de circa 700 mil. euro estimat anterior. În opinia analiştilor, ajustările anunţate de Erste nu afectează semnificativ indicatorii de lichiditate ai băncii şi nici profitabilitatea pe termen lung. Acţiunile Erste au pierdut circa 14% în ultimele două zile pe bursa din Viena, ca urmare a anunţului.
• Într-un apel fără precedent, BCE spune că problema datoriilor a ajuns la dimensiuni sistemice, iar băncile trebuie recapitalizate
Preşedintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet avertizează că problema datoriilor din zona euro a devenit una sistemică, că riscurile pentru economie cresc rapid, iar băncile au intrat în zona de pericol şi au nevoie de recapitalizare. Avertismentele vin după ce liderii europeni au amânat un summit important în găsirea unei strategii de luptă contra crizei în condiţiile în care Germania face presiuni, în spatele scenei, pentru un default "greu" al Greciei care ar putea aduce băncilor şi fondurilor de pensii pierderi de peste 60%, cu mult mai mari decât cele de 21% stabilite iniţial în această vară.
• Austriecii de la Volksbank se pregătesc să aducă până la 200 mil. euro la cererea BNR. Cum vor putea îmbunătăţi raportul credite/depozite?
Acţionarii Volksbank România vor să majoreze capitalul băncii cu o sumă cuprinsă între 100 şi 200 milioane euro pentru a întări instituţia de credit în contextul crizei economice, a declarat preşedintele Directoratului Volksbank România, Johann Lurf. "Operaţiunea s-ar putea realiza în două etape, dar cel mai probabil cea mai mare parte din fonduri va fi injectată anul acesta", a declarat Johann Lurf. Surse bancare afirmau din luna august că BNR le-a solicitat austriecilor întărirea capitalului atât cu bani noi, cât şi prin conversia de credite subordonate în contextul pierderilor acumulate de bancă.
• Zi neagră pentru bancherii de pe Wall Street: a fost publicată legea care ar putea interzice tranzacţiile ce le aduc bonusuri de milioane de dolari
Autorităţile americane au publicat pentru dezbatere legea Volker, prin care intenţionează să restricţioneze băncile de pe Wall Street să tranzacţioneze pentru a obţine câştiguri pentru ele însele, urmând să genereze una dintre cele mai dure campanii de lobby din partea băncilor, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Americanii îşi vor putea spune părerea cu privire la această lege până pe 13 ianuarie 2012. Perioada este mai lungă decât era aşteptat şi ar putea creşte presiunea asupra autorităţilor privind modificarea unor articole ale legii. Banca centrală americană consideră însă că guvernului îi va fi greu să identifice tranzacţiile în nume propriu pe care le fac băncile şi care vor fi interzise de lege.