REVISTA PRESEI 13.02.2013

Willy Homner
Revista Presei / 13 februarie 2013

ADEVARUL

Demisia Papei, efectul unui raport secret?

Decizia Papei Benedict de a se retrage din funcţie ar putea fi rezultatul unei serii de factori care au culminat cu eşecul reformării Curiei Romane, aparatul administrativ al Vaticanului, şi cu un raport secret elaborat de trei cardinali în urma scandalului supranumit "Vatileaks". "În contextul în care nu a reuşit reformarea Curiei Romane, Benedict al XVI-lea a ajuns la o concluzie amară: pleacă el, se schimbă el. Este vorba de sacrificiul extrem, traumatic, al unui pontif intelectual învins de un aparat administrativ prea acaparat de putere şi prea autoreferenţial pentru a fi reformat. Papa Benedict a încercat o emancipare a Papalităţii şi a Bisericii Catolice (...); însă a devenit o victimă", scrie, într-un editorial, Sera Massimo Franco, expertul "Corriere della Sera" pe problemele Vaticanului.

Liderii PSD evită să îi spună "Nu" lui Adrian Năstase

Fostul premier este dorit, în continuare, în rândurile PSD, chiar dacă problemele sale cu Justiţia nu s-au încheiat. Judecătoria Sectorului 4 a admis, ieri, cererea lui Adrian Năstase de eliberare înainte de termen în dosarul "Trofeul Calităţii". Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) a depus recurs la decizia Judecătoriei, acesta urmând să fie judecat de Tribunalul Bucureşti. Decizia Tribunalului Bucureşti în acest caz va fi definitivă. Până la judecarea recursului, fostul premier rămâne în detenţie. Dacă Tribunalul va menţine decizia Judecătoriei Sectorului 4, el va fi pus în libertate. Adrian Năstase este încarcerat din seara zilei de 26 iunie 2012, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Liviu Dragnea a cerut un control la instituţia care îl execută silit pe Năstase. Dragnea: "Conducerea ISC să răspundă la solicitări"

Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat, marţi, că Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) trebuie să trateze cu seriozitate deciziile instanţei şi să le aplice cu rigurozitate, în contextul în care avocaţii fostului premier Năstase au arătat că acesta vrea să plătească parte din prejudiciul către ISC, însă instituţia nu a trimis numărul de cont. Vicepremierul Liviu Dragnea a cerut un control la Inspectoratul de Stat în Construcţii, urmând ca în perioada următoare rezultatele acestui control să devină publice. Dragnea a ţinut să sublinieze că acest control nu are nicio legătură cu dosarul fostului premier Adrian Năstase. Potrivit lui Dragnea, în cazul ISC este foarte posibil să fie luate "nişte măsuri foarte serioase şi drastice, care să aibă în vedere şi restructurarea fundamentală a instituţiei şi schimbarea statutului juridic".

Cine se bate pentru şefia PDL

Deputatul Elena Udrea şi-a oficializat, ieri, intenţia de a candida la preşedinţia PDL, după ce un anunţ similar fusese făcut în urmă cu câteva zile de actualul preşedinte al partidului, Vasile Blaga. Alegerile pentru conducerea PDL vor avea loc pe 23 martie, în cadrul Convenţiei Naţionale. Potrivit informaţiilor neoficiale care circulă în PDL, este posibil să îşi anunţe candidatura şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă dar şi actualul prim-vicepreşedinte Mihai Stănişoară.

Ce se ascunde în spatele testelor nucleare

Phenianul încearcă să forţeze mâna Occidentului să ridice sancţiunile la care este supusă Coreea de Nord şi să reia ajutoarele alimentare. Coreea de Nord a efectuat, marţi, al treilea test nuclear, de o putere mult superioară celor anterioare şi cu un dispozitiv miniaturizat. Testul a provocat un cutremur artificial detectat de toate agenţiile de supraveghere a activităţii seismice din regiune . Epicentrul cutremurului, a cărui magnitudine a fost estimată între 4,9 şi 5,1, a fost în regiunea Kilju (nord-est), unde se află instalaţia Punggye-ri, utilizată de către nord-coreeni pentru teste nucleare. Utilizarea unui dispozitiv miniaturizat reprezintă o sursă de îngrijorare pentru puterile internaţionale, deoarece sugerează că Phenianul stăpâneşte, de acum, delicata tehnologie ce permite fabricarea unei bombe suficient de mici pentru a fi instalată într-o ogivă.

Scumpirile au luat-o înaintea prognozelor lui Isărescu. Accizele, factura la energie şi scumpirea cartofilor au dus rata inflaţiei la 5,97%

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, estima recent că rata inflaţiei va fi de 5-6% în prima jumătate a anului, dar scumpirile au atins 5,97% încă din prima lună a acestui an. Preţurile bunurilor de consum au crescut semnificativ în ianuarie. Scumpirile medii au fost în prima lună a anului de 1,34%, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 5,97%, după ce în decembrie urcase la 4,95%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Guvernatorul Mugur Isărescu a anunţat săptămâna trecută că BNR estimează că rata inflaţiei va fi de 5-6% în prima jumătate a anului, urmând ca apoi să scadă.

CURIERUL NATIONAL

Gamerii joacă pe o piaţă de 20 mil. euro

eMag: Este un semn că intrăm în lumea civilizată şi renunţăm la piraterie. Computer Games: Trei milioane de români se joacă pe calculator constant. Industria de entertainment nu suferă pe toate palierele, unele segmente reuşesc să scoată cifre lăudabile pentru o perioadă de criză, cum ar fi jocuri video care au generat pentru distribuitori venituri de 20 de milioane de euro. Cu 20% mai mult decât în 2011. Potrivit reprezentanţilor site-ului ComputerGames.ro, un gamer a cheltuit în medie lunar aproximativ 120 de lei pe achiziţia de jocuri video. Singura problemă a distribuitorilor este aceea că pasionaţii de jocuri au învăţat să cumpere şi din alte părţi decât de la distribuitorii locali.

Ce trebuie să ştie noii administratori ai Transgaz, Romgaz şi Nuclearelectrica

Ministerul Economiei a publicat ieri anunţurile, candidaturile fiind aşteptate, pe suport de hârtie, până cel târziu 13 martie. Persoanele juridice trebuie să fie specializate în administrarea afacerilor din sectorul energetic, cu o experienţă de minimum 5 ani. Este de preferat ca acestea să fi lucrat în companii cu cifra de afaceri de minimum 100 milioane euro sau 1.000 de angajaţi.

Spitalele CFR trec de la Transporturi la Ministerul Sănătăţii

Comisia de Dialog Social a avizat ieri transferarea a 13 spitale din cele 15 deţinute de MT. Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă se află astăzi pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern. De asemenea, se va desfiinţa Casa de Asigurări a Ministerului Transporturilor, urmând ca banii şi personalul să treacă la CNAS.

Falimentul Lehman Brothers bântuie economia europeană

Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a scăzut cu 0,4% în trimestrul al patrulea din 2012 faţă de perioada iulie-septembrie, potrivit estimărilor înaintate de analiştii contactaţi de Bloomberg. Dacă va fi confirmată de datele oficiale aşteptate în următoarele zile de la Eurostat, scăderea ar fi cea mai abruptă din primul trimestru al anului 2009, când PIB-ul zonei euro s-a redus cu 2,8% în urma efectelor crizei financiare, propagată la nivel mondial în septembrie 2008 de falimentul băncii americane Lehman Brothers. Deşi măsurile anticriză adoptate la nivelul UE au redus dobânzile la care se împrumută ţări precum Grecia şi Spania, aflate la epicentrul turbulenţelor din zona euro, cel puţin şapte din cele 17 state ale blocului monetar sunt în recesiune, iar numărul şomerilor depăşeşte 18,7 milioane.

Criza a trecut, avem dovada!

Organizatorii Targului National Imobiliar (TNI) anunta momentele cheie din piata imobiliara si de constructii : 10-12 MAI si respectiv 4-6 OCTOMBRIE 2013. "Debutul anului 2013 a insemnat mai ales cresterea numarului de vizitatori pe siteul expozitiei-www.targimobiliar.eu cu 46% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cu trei luni inainte de expozitia imobiliara de primavara, jumatate din spatiul expozitional este deja ocupat si platit. In plus, companiile fidele Targului National Imobiliar (TNI) ne-au marturisit ca preturile imobilelor din Romania s-au stabilizat, iar numarul de tranzactii realizate in perioada octombrie 2012-ianuarie 2013 este semnificativ mai mare ( aproximativ 35%) decat cel de la finele sezonului imobiliar 2011, inceputul 2012.

EVENIMENTUL ZILEI

Elena Udrea, mai bărbată decât Vasile Blaga: "Pot să mă bat cu Ponta şi Antonescu"

Încurajată de rezultatul obţinut la alegerile parlamentare, mai bun decât al lui Vasile Blaga, fostul ministru încearcă să preia conducerea PDL de la acesta. "Am decis să candidez la funcţia de preşedinte al PDL deoarece cred că partidul are nevoie de o schimbare. Candidez pentru că am curajul, am forţa şi energia necesară să vin cu un proiect nou pentru PDL, un partid care se află acum la finalul unei etape. Cred că experienţa de luptă politică de peste opt ani de zile este suficientă pentru a garanta că pot să mă bat în continuare cu Ponta, cu Antonescu, cu Voiculescu, aşa cum am făcut-o întotdeauna", a arătat Elena Udrea.

Război pentru controlul Serviciilor Secrete. Vechii securişti din USL atacă SRI, via Ghiţă

Miza războiului pe care Antena 3 îl duce împotriva României TV este controlul asupra serviciilor de informaţii. Conflictul politic a apărut la sfârşitul săptămânii trecute, când Roşca Stănescu s-a dus la Antena 3 şi a declanşat un atac împotriva lui Ghiţă, pe care l-a acuzat că şi-ar fi obţinut contractele cu statul cu ajutorul SRI. "Îi amintesc domnului Ponta că Ghiţă nu vine din neant (...). Domnia sa vine direct din generalul Zamfir din SRI. Toate afacerile IT pe care dl. Ghiţă le-a făcut şi din care şi-a construit un imperiu financiar şi, iată, un mic imperiu media acum, vin din afaceri făcute cu statul, prin intermediul SRI", a declarat senatorul PNL, un apropiat al preşedintelui liberal Crin Antonescu.

Mărirea şi întemniţarea sindicalistului milionar. Marius Petcu: vinovat de lăcomie stă şapte ani la puşcărie!

Fostul lider sindical va sta după gratii până în 2020. Trei instanţe de judecată l-au găsit vinovat de corupţie pe unul dintre cei mai controversaţi apărători ai nevoilor muncitoreşti. Petcu nu poate justifica 725.000 de euro. Soţia sa, Claudia, este şi în prezent în conducerea sindicatelor. Unul dintre cei mai bogaţi sindicalişti din România, Marius Petcu (57 de ani), a fost găsit vinovat de luare de mită în formă continuată. Sentinţa dată ieri de Curtea Supremă de Justiţie, 7 ani de închisoare cu executare, a fost pusă imediat în aplicare de mascaţi.

Cât de tare o să RĂCEŞTI dacă ieşi cu părul ud afară? Patru MINCIUNI pe care ţi le-a spus MAMA ta

Tocmai pentru că ne vor binele, părinţii ne-au învăţat să ne protejăm sănătatea, născocind tot soiul de poveşti. Ştiinţa le demontează pas cu pas: zahărul nu afectează comportamentul copiilor, plimbarea în aer liber imediat după duş nu atrage după sine o răceală zdravănă şi în niciun ca nu vei face artrită dacă-ţi trosneşti degetele de la mâini. Studiile realizate pe această temă arată că expunerea la viruşi ne poate îmbolnăvi, şi nu faptul că am uitat să folosim feonul. Cercetătorii au demonstrat asta chiar foarte clar. Au pus viruşi gripali în nasurile a două grupuri de oameni. Un grup a fost expus frigului şi umidităţii şi s-a constatat că nu au răcit mai repede ca ceilalţi, arată Rachel Vreeman, asistent profesor de pediatrie la Universitatea din Indiana.

JURNALUL NATIONAL

Neue Zurcher Zeitung, poză cu Băsescu în rochie de "Miss Harghita&Covasna"

Scandalul diplomatic dintre România şi Ungaria, iscat pe tema arborării steagului secuiesc, a ajuns şi în presa internaţională. După publicaţiile din Germania, Austria sau SUA, elveţienii de la Neue Zurcher Zeitung (NZZ) prezintă o analiză intitulată "Secuii din România vor să îşi arate steagul". "O controversă în jurul arborării steagului secuilor, o minoritate maghiară din România, a otrăvit atmosfera dintre Bucureşti şi Budapesta. România interzice Ungariei imixtiunea în problemele minorităţilor. Conflictul agravează relaţia oficială dintre cele două ţări. Secuii sunt o minoritate maghiară care trăieşte de secole în sud-estul Carpaţilor din Transilvania, fără să mai aibă contact geografic cu Ungaria. Secuii sunt majoritari în judeţele Covasna şi Harghita, unde dispun de o conştiinţă etnică şi culturală extrem de puternică", scrie corespondentul NZZ, Rudolf Hermann.

Şi Mircea Duşa îl "plimbă" pe locotenentul Alexandru. Ministrul declară la Antena 3: "Vă aştept cu emoţie" iar la minister: "Mai trimite un memoriu"

Au fost convinşi că Noua Putere - numele generic al instituţiilor "eliberate" de băsism în urma schimbărilor politice radicale din 2012 - va rezolva cazul locotenentului Gheorghe Alexandru. Eroul de o seară din Piaţa Universităţii, care a transmis un mesaj emoţionant în seara de 23 ianuarie 2012 pentru cei care manifestau pentru reinstaurarea democraţiei grav avariate de regimul Băsescu, a devenit imediat ţinta aparatului de represiune din Armată. Condamnat înainte să fie judecat, trecut prin proceduri administrative sumare dar şi ilegale, locotenentul a fost exclus din rândul cadrelor militare şi trecut în rezervă la puţin timp de la opoziţia lui în Piaţa Universităţii. Devenit un simbol al rezistenţei la băsism, Alexandru Gheorghe îşi caută de un an dreptatea.

Un nou anunţ SURPRINZĂTOR al Vaticanului. De ce a demisionat Papa

Vaticanul încearcă să pondereze speculaţiile generate de anunţul demisiei lui Benedict al XVI-lea, printr-un anunţ care ridică noi semne de întrebare cu privire la moralitatea slujitorilor Sfântului Scaun. Astfel, starea de sănătate a Papei era gravă chiar şi înainte de a-i succeda lui Ioan Paul al II-lea, dar acest lucru a fost ascuns credincioşilor din întreaga lume. Reverendul Federico Lombardi, purtător de cuvânt al Vaticanului a declarat că Papa Benedict are un aparat pacemaker (care ajută inima să bată regulat), fiind operat pe cord deschis încă dinainte de anul 2005, iar bateria dispozitivului a fost schimbată, în secret, în urmă cu mai puţin de trei luni, informează AP. Cotidianul Il sole 24 a dezvăluit realizarea operaţiei pentru schimbarea bateriei şi se pare că acest articol a determinat demisia intempestivă a Papei.

NATIONAL

Patronul RTV se prabuseste de pe piedestalul politic pe care singur se cocotase

Visurile de marire ale lui Sebastian Ghita, pe care chiar unii apropiati de partid au ajuns sa le catalogheze la limita paranoiei, se spulbera acum precum credibilitatea postului de televiziune pe care il patroneaza. De altfel, intoxicarea RTV cu informatii "bomba" primite "pe surse", dar pe care alte canale nu le-ar fi difuzat nici macar de 1 aprilie sau in emisiunile de farse, a fost primul semnal ca lui Ghita i se pregateste ceva. Mai mult, nici mitul protejarii neconditionate a patronului RTV de catre serviciile secrete nu mai este chiar atat de solid. Fapt confirmat ulterior si de grimasele mai mult decat expresive pe care seful SRI, George Maior, le face doar la auzul numelui fostului sau "ucenic". De altfel, intr-un timp incredibil de scurt, Sebastian Ghita a reusit sa nemultumeasca pe toata lumea, in frunte cu cei care l-au propulsat in lumea politica

Suspendare + suspendare = executare. Viitorul SUMBRU care il paste pe Gigi Becali!

In conditiile in care tot mai multe VIP-uri dambovitene ajung pe banda rulanta dupa gratii, poate ca Gigi Becali ar fi avut toate motivele sa se bucure ca a fost condamnat la trei ani de inchisoare, dar doar cu suspendare. Insa, chiar daca ieri a fost amanata pronuntarea sentintei in dosarul in care latifundiarul din Pipera este cercetat pentru schimburile de terenuri facute cu Ministerul Apararii Nationale, Gigi Becali continua sa traiasca in continuare cu frica in san. Pentru ca, daca in aceasta noua speta mai primeste o condamnare definitiva, fie ea si de doar doi ani cu suspendare, Becali ajunge invariabil dupa gratii.

Robert Negoita, smecherii pe banii locuitorilor sectorului 3

Comunele Glina si Cernica, precum si orasele Pantelimon si Popesti Leordeni, adica exact zonele in care Robert Negoita a cladit frumoase cartiere rezidentiale, vor beneficia de servicii de utilitati publice realizate din fondurile Primariei Sectorului 3. Intitulat pompos - "Proiect de hotarare privind infiintarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara «Bucuresti 2020» impreuna cu unitatile administrative-teritoriale limitrofe, respectiv orasul Pantelimon, orasul Popesti-Leordeni, comunele Glina si Cernica, pentru furnizarea in comun a serviciilor de utilitati publice" - actul administrativ nu serveste interesele locuitorilor sectorului 3. Pe care Robert Negoita nici nu s-a sinchisit sa-i consulte, asa cum a facut si in alte situatii.

Ce misiune are la Guvern Ilie Botos - "Generalul DHL"

Proaspat extras de catre premier din anturajul informational al lui Crin Antonescu, generalul Ilie Botos si-a intrat deja in paine. Numai ca, spre deosebire de parerea generala, fostul sef al serviciilor secrete ale Armatei nu a fost recuperat de Victor Ponta doar pentru a-i face o "aroganta" colegului de la conducerea USL. Astfel, departe de a avea doar un rol decorativ la cancelaria prim-ministrului, Ilie Botos are de indeplinit o misiune secreta extrem de sensibila. In ciuda aparentelor, Botos a ramas in gratiile prezidentiale, argument care, de altfel, a si contat enorm in transferul sau in subordinea directa a premierului. Asa ca Botos nu va pierde prea mult timp la birou, fiind mai mereu pe drumuri intre Piata Victoriei si Cotroceni, devenind principalul canal de comunicare al coabitarii...

PUTEREA

Parlament: Directorul SRI a menţionat creşterea constantă a ameninţărilor teroriste din ultimele luni

Creşterea constantă a ameninţărilor teroriste din ultimele luni, securitatea cibernetică a ţării, tendinţa de creştere a crimei organizate transfrontaliere, au fost principalele subiecte discutate marţi de către directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior şi membrii comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI. Maior a adăugat că au mai fost abordate şi aspecte fundamentale legate de securitatea economică, securitatea energetică, corupţie la nivel strategic, care sunt avute în vedere de SRI. Directorul SRI a precizat că nu este cazul să ne îngrijorăm în mod deosebit în privinţa ameninţărilor teroriste pentru că serviciul încearcă să ţină departe de graniţele naţionale acest fenomen.

Bursa Zvonurilor: Viaţa lui Sima

Cristian Sima, cunoscut şi ca "Brokerul Fugar", lucrează departe de ţară la o carte autobiografică. Deocamdată, autorul şi-a pus pe hârtie doar jumătate din viaţa de până acum. Volumul va apărea la două prestigioase edituri. Una din România şi una din Franţa.

Somn de cinci stele

Senatorii şi-au aranjat un somn liniştit la Marriott Bucharest Grand Hotel şi la Radisson Blu Hotel. Procesul a fost simplu: Senatul a atribuit două contracte pentru cazarea la hotel a senatorilor, în valoare totală de puţin peste şase milioane de lei fără TVA, achiziţia fiind realizată prin negociere cu un singur ofertant şi publicată marţi pe pagina de achiziţii publice.

Şef la Cancelaria premierului

Avocatul Vlad Ştefan Stoica, fost preşedinte onorific al Asociaţiei pentru promovarea principiilor sociale şi democratice ale tinerilor din România şi, potrivit propriilor declaraţii, pasionat de raliuri, a fost instalat de premierul Victor Ponta la conducerea Cancelariei. Şeful Cancelariei primului-ministru va avea rang de ministru. Avocatul are ca hobby şi participarea ca pilot la curse de raliuri, el declarând pentru Mediafax că a fost prezent "de două-trei ori" la astfel de curse. Premierul şi-a mai dorit un colaborator: pe Ilie Botoş. În acest sens, Ponta a cerut Secţiei pentru procurori a CSM detaşarea lui Ilie Botoş, fost procuror general al României, la Cancelaria primului-ministru, informează Agerpres.

ROMANIA LIBERA

Grave nelegalităţi in procedurile de revocare din CSM a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ. Vezi care sunt şi cine le-a descoperit

Direcţia de Legislaţie din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat grave nelegalităţi privind modul în care au fost convocate, s-au desfăşurat şi s-au motivat ( adică NU s-au motivat) hotărârile adunărilor generale de revocare din CSM a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Dănileţ. Aceste nelegalităţi atrag nulitatea hotărârilor de revocare. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va dezbate miercuri rapoartele de specialitate ale Direcţiei Legislaţie, care a analizat modul în care s-au desfăşurat adunările generale de revocare din CSM a judecătorilor Alina Ghica , aleasă de 16 Curţi de Apel, şi Cristi Dănileţi, ales în CSM de 178 de judecătorii din întreaga ţară. Direcţia Legislaţie a constatat grave nelegalităţi în procedurile de revocare din CSM a celor doi judecători. Cea mai gravă greşeală a fost numărarea unei instanţe de două ori pentru a ieşi la număr revocarea. Greşeala a fost depistată la analizarea instanţelor care l-au revocat pe judecătorul Cristi Dănileţ.

Phenianul se joacă cu focul

În pofida avertismentelor comunităţii internaţionale, ieri Coreea de Nord a procedat la al treilea test nuclear de după 2006 şi a precizat că scopul operaţiunii este de "protejare a securităţii naţionale şi a suveranităţii". Gestul Phenianului a provocat un val de condamnări la nivel mondial, iar Consiliul de Securitate s-a reunit de urgenţă. Dezamăgire în rândul celor care au crezut că percep în accederea la putere a lui Kim Jong-un un semn de moderaţie sau de deschidere spre Occident. Asemenea tatălui şi bunicului său, liderul nord-coreean continuă provocarea comunităţii internaţionale şi ieri Phenianul a efectuat al treilea test nuclear, de o putere net superioară celor două precedente, din 2006 şi 2009.

Dinamita liberală

Peste ceva mai mult de o săptămână, liberalii se vor reuni într-un congres la finele căruia, anticipa Crin Antonescu nu mai departe de luna trecută, "oameni care să vorbească aceleaşi texte ca Elena Udrea, Traian Băsescu nu veţi mai vedea în PNL". O aluzie limpede cât o invitaţie la "Ciocu'mic!", adresată grupării Tăriceanu-Orban-Chiliman, dar şi vocilor care nu obosesc să conteste, e drept, mai mult pe la colţuri decât frontal, deriva naţionalistă a PNL şi haosul identitar în care se scaldă partidul de când trupa de comando coordonată de Antonescu a pus mâna pe putere. Destul de mulţi comentatori şi politicieni liberali se îndoiesc de un cutremur real la vârful PNL după congresul din 22 şi 23 februarie, dar nu sunt excluse surprize adiacente.

ZIARUL FINANCIAR

Cei mai bogaţi 16.000 de români pe care se bat bancherii au 3,7 mld. euro în depozite

16 milioane de români au depozite de 28 mld. euro, iar 0,1% din aceştia au 3,7 mld. euro în bănci, adică în medie 220.000 de euro de persoană. Circa 16.500 de persoane aveau la sfârşitul anului trecut depozite mai mari de 100.000 de euro, cu o valoare cumulată de 16,2 miliarde de lei (echivalentul a 3,7 mld. euro) potrivit celor mai recente date publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor. Depozitele bancare sunt garantate în cazul falimentului instituţiei de credit doar în limita a 100.000 de euro, riscul pentru sumele care depăşesc acest plafon fiind asumat integral de către client. Numărul deponenţilor care au în cont sume de peste 100.000 de euro a crescut cu 30% în ultimii doi ani, dar volumul total al depozitelor a scăzut cu echivalentul a 200 mil. euro, astfel că valoarea medie a unui depozit s-a redus de la peste 300.000 de euro la circa 225.000 de euro. Aceasta înseamnă că o parte din clienţi şi-au împărţit economiile în depozite mai mici pentru a intra sub schema de garantare, în timp ce alţii au ales plasamente mai profitabile.

Rompetrol face ravagii pe Bursă. Plus 73% într-o lună

Investitorii de la bursa de la Bucureşti au urcat preţul acţiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) cu 73% de la începutul anului după ce reprezentanţii grupului Rompetrol din Olanda s-au declarat recent nerăbdători să ajungă la un acord cu Guvernul în vederea preluării participaţiei de 44,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare pe care statul o deţine în prezent. Dacă în urmă cu două luni participaţia statului în companie era evaluată pe bursă la 621 mil. lei (186 mil. dolari), ieri acelaşi pachet valora peste un miliard de lei (322 mil. dolari). Statul a primit în 2011 cu forţa acţiuni la Rompetrol Rafinare în contul unei creanţe istorice de circa 688 mil. dolari (516 mil. euro).

Numele lui Daniel Dăianu, discutat de politicieni pentru şefia ASF

Lideri ai PNL, între care Radu Ruşanu, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, au discutat desemnarea candidatului pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cele mai mari şanse de a fi propulsat în această funcţie având Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe, în prezent consilier al premierului Victor Ponta, afirmă surse apropiate discuţiilor.

Cea mai proastă veste: În timp ce politicienii se sfâşie investiţiile străine s-au prăbuşit în 2012 la 1,6 mld. euro

România nu a fost anul trecut foarte atractivă pentru nerezidenţi, investiţiile străine directe (ISD) continuând să se prăbuşească la 1,6 mld. euro, minimul ultimilor 10 ani. Evoluţia ISD-urilor a fost influenţată atât de criza din Europa, cât şi de tensiunile politice interne şi de modul în care a fost tratată criza de către decidenţii de politici monetare şi fiscale, după cum spun analiştii. Pentru 2013, analiştii anticipează o uşoară creştere a investiţiilor străine. "În condiţiile în care investiţiile străine au crescut anul trecut în majoritatea ţărilor din regiune, este greu să dăm vina pe contextul regional", spune Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb