REVISTA PRESEI 13.08.2012

willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 august 2012

ADEVARUL

Noaptea generalilor

În noaptea de 1 spre 2 august, ministrul Victor Paul Dobre a chemat la ordine chestori şi comisari-şefi şi au plăsmuit adresa prin care MAI nu îşi mai asumă veridicitatea listelor electorale permanente. Încercarea celor de la putere de a micşora listele cu electori de pe listele electorale permanente s-a transformat într-un dosar penal. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu şi-au început urmărirea penală împotriva mai multor persoane şi au cerut de la Parlament aviz pentru anchetarea fostului ministru Victor Paul Dobre, pe care îl acuză de abuz în serviciu contra intereselor persoanei.

Explozie de lumini şi muzică la închiderea Jocurilor Olimpice

Cu un show de 15 milioane de lire sterline şi zeci de vedete, Jocurile Olimpice de la Londra s-au încheiat cel puţin la fel de grandios precum au început. În cadrul festivităţii, sportivii români au defilat în frunte cu portdrapelul Sandra Izbaşa. Spectatorii şi telespectatorii au avut parte de un spectacol incendiar, presărat cu momente care aminteau de istoria şi cultura britanice. La acest show total au contribuit unele dintre cele mai mari vedete ale muzicii britanice, mii de voluntari, dar şi mai multe personalităţi din Brazilia, următoarea gazdă a Olimpiadei. Ceremonia a început după bătăile unei replici a celebrului Big Ben, după ce spectatorii prezenţi în tribune, 80.000, au numărat la unison.

Colonelul Dogaru ne promite haos

USL are o înţelegere cu colonelul Mircea Dogaru , liderul Sindicatului cadrelor militare disponibilizate. Acordul prevede ca CNSC să susţină USL în toate acţiunile sale, în timp ce USL s-a angajat să îndeplinească o interminabilă listă de revendicări, multe dintre ele foarte controversate. "În cazul în care Curtea Constituţională va decide să invalideze referendumul, noi nu vom sta cu mâinile în sân. Vom chema la nesupunere civică, ieşiri în stradă, neplata impozitelor, nesupunerea la citaţii, tot ce este nevoie. Din moment ce instituţiile statului nu mai funcţionează, înseamnă că trebuie făcut ceva. Vom ieşi în stradă şi vom declanşa haosul. Şi aşa ţara este cuprinsă de haos", spune colonelul Dogaru. Liderul CNSC nu se teme că eventualele mişcări de stradă ar putea agrava şi mai mult situaţia României, aflată într-o situaţie dificilă din cauza crizei politice

Monica Macovei: "Urmează un război civil"

Eurodeputatul PDL Monica Macovei a declarat, în aseară, că, în opinia ei, România se află în pragul unui război civil, care ar putea fi provocat de criza politică şi de USL. "Nu a mai existat ceea ce se întâmplă de acum două luni în România, de asta am spus că suntem la marginea lumii şi mă aştept la un război civil. Lumea să înţeleagă că este foarte grav", a declarat Macovei, la o emisiune Realitatea TV. Referitor la referendum, Macovei a spus că, în cazul în care Curtea Constituţională (CCR) nu reuşeşte să adopte o hotărâre cu două treimi, după cum cere legea, înseamnă că nu există o decizie a CCR şi procedura de demitere eşuează. Despre USL, eurodeputatul a precizat: "Cei de la conducere se definesc ca un grup infracţional organizat, din care unii pleacă pentru a nu-şi petrece bătrâneţile la puşcărie".

Românii din străinătate dau ultimatum: Dacă nu ne treceţi pe liste, depunem plângere penală împotriva Guvernului

Preşedintele FADERE, Daniel Ţecu, a dat un ultimatum Guvernului şi preşedintelui interimar: dacă românii stabiliţi în alte ţări nu vor fi trecuţi pe listele permanente, reprezentanţii federaţiei vor depune plângeri penale împotriva lui Crin Antonescu, Victor Ponta şi a Guvernului. "Cerem Guvernului de la Bucureşti încetarea imediată a oricărei declaraţii sau gest de denigrare a românilor din diaspora. Cerem Guvernului să-i introducă imediat în listele electorale pe toţi românii care sunt cetăţeni români, indiferent unde se găsesc", a declarat Daniel Ţecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE). Guvernul le-a transmis marţi un memorandum prefecturilor prin care cerea scoaterea din listele electorale permanente a persoanelor care au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate.

Ioan Rus, citat la Parchet în dosarul referendumului

Fostul ministru de Interne Ioan Rus a fost citat de procurori în calitate de martor în dosarul privind referendumul, în care fostul ministru al Administraţiei, Victor Paul Dobre, urmează să fie cercetat penal. Zilele trecute, în presă au apărut stenogramele discuţiilor dintre Rus şi Dobre, cei doi oficiali discutând despre actualizarea listelor electorale permanente. Din interceptările solicitate de procurori transpare că asupra celor doi s-au făcut presiuni, acesta fiind şi motivul pentru care Ioan Rus şi-a dat demisia de onoare din funcţia de ministru.

Vine foamete ca în 1946?

Meteorologii spun că seceta se prelungeşte. Ploile slabe din ultimele zile nu au nici un efect. Bătrânii povestesc coşmarul prin care au trecut în copilărie. Agricultorii s-au bucurat de ploile din ultimele două zile. Meteorologii spun că nu au fost suficiente şi că seceta este extremă în sudul şi estul ţării. Bătrânii fac comparaţie cu anul 1946, când mâncau coaja copacilor de foame. Recoltele sunt uscate, fântânile nu au apă, pământul este crăpat, iar ţăranii îşi vând vitele pentru că nu au cu ce să le hrănească. Agricultorii spun că recoltele sunt compromise în proporţie de 80 -100%. A plouat în weekend, dar în cantităţi mici şi doar la Slobozia, în judeţul Ialomiţa, au fost 43 de litri pe metru pătrat.

"Planul B al lui Assad": stat separatist alawit

Dacă pierde puterea la Damasc, preşedintele şi susţinătorii săi din religia alawită s-ar putea retrage în vestul ţării. Formarea unui stat separatist alawit de-a lungul coastei siriene ar putea fi "planul B" al preşedintelui Bashar-al-Assad, dacă acesta pierde controlul la Damasc, afirmă regele Iordaniei. Teoria că sirienii loiali lui Assad, din religia minoritară alawită, se vor retrage către principalele teritorii locuite de alawiţi, care cuprind oraşele de litoral Latakia şi Tartous, a câştigat teren în ultimele luni, pe măsură ce rebelii au înregistrat victorii în capitala Damasc şi în cel mai mare oraş al ţării, Alep.

CAPITAL

Nota de plată a crizei politice vine la toamnă

Este foarte posibil ca la sfârşitul acestei luni CCR să decidă că referendumul din 29 iulie este invalid. Şi, în consecinţă, că preşedintele Traian Băsescu trebuie să se întoarcă la Cotroceni. Asta nu va însemna, însă, nici pe departe că tensiunile politice se vor sfârşi. În varianta "liniştită", ne aşteaptă, în noiembrie, alegeri parlamentare. Iar ambele tabere nu au niciun motiv ca, în cele două luni rămase, să suspende ostilităţile. În scenariul ofensiv, încercarea de demitere a şefului statului ar putea continua - un nou referendum (însoţit sau nu de o nouă suspendare) sau acuzarea lui de înaltă trădare, ceea ce echivalează cu suspendarea lui până ce ÎICCJ îl va declara vinovat sau nu. Totul cu scandalul de rigoare.

Irakul devine al doilea mare producător din OPEC, înaintea Iranului

Irakul a devenit al doilea mare producător din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), înaintea Iranului, producţia sa ridicându-se în prezent la 3,2 milioane de barili pe zi, a anunţat un vicepremier irakian. "Producţia de petrol este de 3,2 (milioane de barili pe zi), mai mare decât în alte ţări cum ar fi Iranul, Emiratele Arabe Unite sau Kuweitul", a declarat jurnaliştilor Hussain al-Shahristani, vicepremier pentru Energie. Irakul caută să-şi majoreze producţia şi exportul de ţiţei, principala sursă de venituri a statului, în timp ce Iranul este supus sancţiunilor economice care vizează în special domeniul petrolier din cauza controversatului său program nuclear.

RCS&RDS nu mai oferă gratis posturile Discovery

RCS&RDS, cel mai mare jucător de pe piaţa de cablu TV, internet fix şi TV prin satelit, a scos săptămâna trecută din grila de bază programele Discovery, vizionarea acestora făcându-se acum contra-cost. Canalale Discovery World, Discovery TLC România, Discovery Science, Investigation Discovery pot fi vizionate de clienţi numai dacă plătesc o taxă de 7 lei, conform operatorilor din call center. Aceşti au spus că operatorul nu este obligat să furnizeze aceste canale clienţilor, ci doar un anumit număr de canale. Astfel, abonaţi la televiziunea digitală de la RCS&RDS sunt privaţi de aceste posturi.

CURENTUL

Plata TVA la încasare nu are impact nici asupra bugetului, nici asupra mediului de afaceri

Florin Georgescu a declarat că măsura plăţii TVA la încasarea facturii nu va avea impact bugetar negativ, calculele făcute de către specialiştii MFP şi transmise către instituţiile financiare internaţionale demonstrând acest lucru. Conform lui Georgescu, "nu se va manifesta un impact bugetar negativ datorită unei simetrii a regimului de TVA, şi anume, deducerea TVA care se va face astfel la momentul platii şi nu la momentul facturării." Deci, dacă totalul banilor către buget nu e mai mic, înseamnă că nici banii rămaşi la contribuabili nu sunt mai mulţi. În plus, birocraţia va creşte pentru firmele ce vor "beneficia" de această măsură, întrucât vă fi necesară o evidentă separată a facturilor emise/primite, încasate/achitate, respectiv prin banca/prin casă, care va trebui centralizata lunar sau trimestrial.

USL se strânge din nou în jurul prezumtivilor infractori şi declară război Justiţiei

Ca şi în cazul Năstase sau Constantin Nicolescu de la Argeş, atunci când PSD-iştii au făcut lanţ uman în jurul prezumtivului infractor încercând să intimideze justiţia, acum USL recurge la aceleaşi manevre. Acest lucru a fost comunicat de către eurodeputatul Ramona Mănescu, cea care este vocea "pe externe" a PNL-ului. Acesta a declarat, sâmbătă, că USL solicită CSM să se autosesizeze în cazul interceptărilor convorbirilor lui Victor Paul Dobre şi Ioan Rus, care ar fi fost făcute ilegal, menţionând cu mult tupeu că în Parlament USL nu va accepta solicitarea Parchetului ICCJ privindu-l pe Dobre.

CURIERUL NATIONAL

Renunţă statul la controlul Tarom?

Ministerul Transportului a anunţat că este pregătit să vândă pachetul majoritar, dacă cele 20% oferite acum nu sunt atractive. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Septimiu Buzaşu spune că ar putea fi interesate de preluare companii importante din Orientul Mijlociu şi Asia. 2012 va închide un cincinal cu pierderi totale de peste un miliard de lei pentru operatorul aerian.

Guvernul s-a hotărât să termine autostrada A3

Pentru completarea şoselei vor fi expropriate 60 de terenuri şi imobile, care acoperă o suprafaţă de aproape 64.000 de metri pătraţi. Ministerul Transporturilor va plăti 47,16 milioane de lei pentru a completa segmentul de autostradă care lipseşte, în lungime de 6,5 kilometri. Cel mai mult va câştiga de pe urma exproprierilor firma Galeria Shopping Center, care va fi despăgubită cu 23 milioane de lei.

Rompetrol Rafinare şi-a dublat pierderile

Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), cel mai mare activ din grupul Rompetrol, controlat de holdingul KazMunaiGas din Kazahstan, a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de aproximativ 2,3 miliarde dolari, în scădere cu 6% faţă de nivelul din perioada similară din 2011, în timp ce pierderile au urcat de peste două ori, la 131,8 milioane dolari Rezultatele sunt neauditate şi consolidate, iar raportarea a fost realizată conform standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS), potrivit unui comunicat al companiei. În primul semestru al anului trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 2,4 miliarde dolari şi pierderi de 63,7 milioane dolari.

Ministrul german de Externe promovează ideea unui referendum asupra UE în Germania

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle s-a pronunţat pentru organizarea unui referendum în Germania asupra Constituţiei europene, într-un interviu pentru ediţia de duminică a săptămânalului german Bild am Sonntag. "Eu sper să avem o Constituţie europeană veritabilă asupra căreia să existe totodată un referendum", a declarat Westerwelle, membru al micului partid liberal FDP din cadrul coaliţiei guvernamentale germane. Aceasta este o idee susţinută şi de către Horst Seehofer, preşedintele CSU, filiala bavareză a creştin-democraţilor cancelarului german Angela Merkel, într-un interviu pentru ediţia de duminică a săptămânalului german Welt am Sonntag.

EVENIMENTUL ZILEI

"Arendaşul" Dan Voiculescu, tun după tun la Ministerul Agriculturii

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a exploatat timp de un an cel mai productiv teren din România, fără să plătească un leu. Cu ajutorul unor chichiţe juridice, el a reuşit să suspende procesul intentat de ADS, aflat în subordinea ministrului Agriculturii, condus de actualul preşedinte al PC, Daniel Constantin. Scandalul dintre Grupul Industrial Dan Voiculescu şi Compania (Grivco) şi Ministerul Agriculturii a început în mai 2010. Oficialii statului au cerut ca firma fondatorului PC să plătească 1.229.282 de lei, aproximativ 250.000 de euro. Banii reprezentau redevenţa anuală de 1.350 de tone de grâu. Ei arătau judecătorilor că Grivco a folosit fără titlu valabil, în perioada mai 2008-mai 2009, suprafaţa de 2.600 de hectare teren agricol ce s-a aflat în admi nistrarea Institutului de Cercetare şi Inginerie Tehnologică pentru Irigaţii şi Drenaje (ICITID) Băneasa.

Invalidarea referendumului, episodul trei

Deşi legea de funcţionare a CCR nu le permite, patru dintre cei nouă judecători au comentat public actele şi deciziile Curţii. Curtea Constituţională se va reuni mâine, în plen, la cererea unor judecători. Totuşi, conform surselor EVZ, în ciuda faptului că CCR şi-a stabilit această şedinţă, atingerea cvorumului ar putea fi o problemă, în condiţiile în care o parte dintre ei sunt plecaţi în concedii în străinătate. Asemeni clasei politice şi judecătorii de la CCR sunt divizaţi în două tabere. Chiar dacă pe 2 august, CCR a amânat luarea unei decizii privind referendumul de demitere a preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, deşi singura soluţie posibilă era invalidarea consultării populare, o parte a judecătorilor Curţii s-a antepronunţat.

Remus Borza: "Hidroelectrica va livra electricitate la populaţie cu profit 0"

Reprezentantul celei mai mari companii de stat vrea să recalibreze piaţa energiei. Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a explicat, într-un interviu acordat EVZ, care sunt motivele reale din cauza cărora compania a ajuns în insolvenţă. Remus Borza: Insolvenţa era iminentă şi insurmontabilă, numai că starea de insolvenţă a fost mascată - Hidroelectrica era practic în stare de insolvenţă încă din 2011, dar toţi se făceau că plouă. Şi n-a plouat. Compania a raportat, pe 2011, un profit infim, de 1,4 milioane de euro, la o cifră de afaceri de 714 milioane de euro. Trebuie să se ştie însă că s-a omis înregistrarea unor cheltuieli cu amortismente şi provizioane care ar fi denaturat indicatorii financiari.

Facultăţi care scot şomeri pe bandă rulantă

Absolvenţii de Litere, Drept sau Economie ajung să se angajeze pe posturi cu mult sub nivelul lor de pregătire. Cei din provincie îşi fac bagajele şi fug la Bucureşti, unde speră că sunt mai multe oportunităţi. După ce-şi iau licenţa, absolvenţii de facultate încep să bată la porţile angajatorilor, cu CV-ul în braţe. După îndelungate căutări, drumul multora dintre ei se încheie la Agenţia pentru Ocuparea Forţelor de Muncă, unde îşi depun dosarul pentru şomaj. Primesc 250 de lei lunar, şase luni.

Secretul privatizărilor reuşite din industrie

Investiţiile în dezvoltarea afacerii, aducerea companiei pe profit şi eficientizarea acesteia au fost deciziile câştigătoare ale investitorilor de succes. Faptul că statul român este un prost administrator nu mai miră pe nimeni. Din cauza corupţiei şi a implicării politicului în economie, societăţile de stat ajung să fie căpuşate de diverse firme, astfel încât nu reuşesc decât să se zbată pentru a supravieţui. Realitatea ultimilor ani a dovedit, însă, că, după preluarea de către investitori privaţi, companiile de stat devin profitabile şi nu doar că nu mai sunt o povară pentru buget, ci aduc mulţi bani din taxe şi impozite. EVZ prezintă, în cadrul unei campanii, mai multe exemple de succes din economia românească.

JURNALUL NATIONAL

INCENDIAR. Armata secretă din spatele lui Băsescu. Vezi de unde vine puterea preşedintelui suspendat

Războiul politic generat de suspendarea lui Traian Băsescu evoluează halucinant. Dezvăluirile nebune se rostogolesc din oră în oră. Ce profeţeşte suspendatul la portiţă se întîmplă peste o oră sau peste o zi. Apar vinovaţi şi stenograme de convorbiri telefonice de tip ras-tuns-freza (probează în trei fraze tot ce acuză T. Băsescu!), acuzaţiile şocante sunt lansate de te miri unde, urmăririle penale vizează pe te miri cine, plouă cu mandate de ascultare, de percheziţie şi cu chemări la Parchet. Toate drumurile duc în aceeaşi direcţie: Serviciile secrete ale statului român. Ele continuă să-l servească pe fostul preşedinte. Unele chiar mai intens decît înainte. Iar între cei mai zeloşi se numără Florian Coldea şi Silviu Predoiu.

Crin Antonescu se întâlneşte cu Philip Gordon, luni, la ora 13.00

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, va avea luni, la ora 13.00, o întâlnire cu Philip Gordon, asistent pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, Hillary Clinton. Anunţul a fost făcut de Administraţia prezidenţială. Întâlnirea va avea loc la Palatul Cotroceni. Aceasta este prima întâlnire anunţată oficial a lui Philip Gordon la Bucureşti. Oficialul american ar putea avea tot luni o întâlnire cu premierul Victor Ponta. De asemenea, nu este exclus ca Gordon să discute şi cu preşedintele suspendat, Traian Băsescu. Philip Gordon, asistent al secretarului de stat american Hillary Clinton, urma să sosească duminică, la Bucureşti, pentru a discuta despre îngrijorarea SUA legată de recentele acţiuni ale Guvernului român care ameninţă echilibrul puterilor în stat şi care slăbesc independenţa instituţiilor, a anunţat Departamentul de Stat al SUA.

Cine sta in spatele noului proprietar al mall-ului Liberty Center?

Investitorul atras de unul dintre creditorii care au vandut silit prin licitatie mall-ul bucurestean Liberty Center companiei Rosequeens Properties SRL, administrata de un angajat Bank of Cyprus din Romania, ar putea reprezenta capital rusesc sau chiar chinezesc, sunt de parere expertii intervievati de catre Income Magazine. Expertul evaluator Adrian Crivii, proprietarul Darian, cea mai mare companie de evaluare cu capital autohton, nu exclude aceasta varianta. "In lipsa unor informatii certe pot doar specula nationalitatea cumparatorului real al Liberty Center. Ciprul si intregul sau sistem bancar traverseaza o perioada dificila, este greu de crezut ca banca a actionat in nume propriu. E posibil ca Bank of Cyprus sa fi atras un plasament al unui magnat din Rusia sau China.

Dilemele privatizării Oltchim: cu cât se va vinde dar, mai ales, cât se va vinde din companie

Primele estimări spun că Oltchim nu se va vinde la un preţ mai bun decât cel actual de pe bursă, care, întâmplător sau nu, scade, în urma apariţiei calendarului de privatizare. Strâns şi conceput în mare grabă, sub ochii FMI, calendarul privatizării Oltchim ridică multe semne de întrebare. Cea mai fierbinte întrebare este: ce şi cât se va vinde de fapt? Saga Oltchim este departe de a se lămuri, în ciuda calendarului recent publicat. Preţul acţiunilor Oltchim Rm . Vâlcea scade la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pentru că este uşor de manipulat în condiţii de lichiditate foarte mică, pentru că eventuala majorare de capital va împărţi aceealşi valoare a companiei la mult mai mulrte acţiuni, dar şi pentru că pe piaţă există suspiciunea că licitaţia la Oltchim va fi "cu dedicaţie".

NATIONAL

Sefii serviciilor secrete sterg urmele "turnatorilor" din politica

In centrul Chisinaului, la doar o aruncatura de bat de statuia lui Stefan cel Mare, se afla un ditamai monumentul inchinat "Cinstirei colaboratorilor Ministerului de Interne". Insa importanta "turnatorilor" in castigarea oricarei lupte, inclusiv a celei politice, este binecunoscuta si la Bucuresti. Altfel nu s-ar explica operatiunea fara precedent declansata la varfurile tuturor structurilor speciale ale statului roman de stergere a urmelor "sifoanelor" care au colaborat in ultima vreme cu serviciile secrete.

Exploziv: Victor Ponta, boicotat de vicepresedintii PSD!

Social-democratii sunt din ce in ce mai nemultumiti de modul in care Victor Ponta gestioneaza partidul. Pe langa numirea lui Ioan Rus in fruntea Ministerului de Interne, considerata o greseala de neiertat, pesedistii sustin ca liderul lor ia decizii de capul lui. Vicepresedintii PSD se plang ca Victor Ponta i-a transformat in simpli spectatori, strategia partidului fiind stabilita in cerc restrans. In aceste conditii, o parte dintre ei s-au hotarat sa nu mai participe la sedintele Biroului Permanent National.

PUTEREA

Tabăra EMI, pentru anularea Tratatului de la Trianon. Ungurii îşi exportă extremiştii în România

Tabăra Tineretului Maghiar Ardelean (EMI) organizată la Borzont, în judeţul Harghita, a fost înconjurată şi în acest an de controverse. Ceea ce a atras atenţia presei a fost o serie de trei filmuleţe postate pe YouTube care prezentau antrenamente cu pistoale-mitralieră. Unul dintre aceste filme a fost suspendat de YouTube pe motiv că constituie o incitare la ură. Politicienii maghiari prezenţi la tabăra EMI din Borzont nu s-au ferit de declaraţii virulente. Deputatul FIDESZ (partidul de guvernare din Ungaria) Kõszegi Zoltán şi-a exprimat convingerea că în puţină vreme va fi obţinută autonomia maghiarilor din România. Szávay Istvan, deputat Jobbik a spus că maghiarii nu au prieteni în România şi că politicienii UDMR sunt laşi.

Germanii, supăraţi pe greci

Ministrul german al Economiei, Philipp Rösler, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de reacţia oamenilor de afaceri eleni la recomandările făcute de parteneri ai lor din Germania, relatează Agerpres. Philipp Rösler a spus că oameni de afaceri germani au făcut, la iniţiativa sa, o serie de propuneri partenerilor greci privitor la investiţii şi stimularea activităţii economice, dar că reacţia acestora din urmă a fost una extrem de pasivă. El şi-a exprimat, de asemenea, nemulţumirea în legătură cu mersul reformelor economice în Grecia, afectată puternic de criză, Germania fiind unul din cei mai importanţi creditori ai acesteia. Într-o declaraţie anterioară, Rösler afirma că posibila ieşire a Greciei din zona euro nu mai inspiră teamă guvernului german. Fiecarea al doilea cetăţean german, conform rezultatelor sondajelor de opinie, este favorabil ieşirii Greciei din zona euro.

SUA se implică în Siria

Statele Unite ale Americii şi Turcia iau în calcul impunerea unor zone de interdicţie aeriană şi alte măsuri pentru a ajuta forţele rebele siriene, în condiţiile în care conflictul se adânceşte în această ţară, iar numărul victimelor este din ce în ce mai mare la Istanbul, a declarat la Istanbul secretarul de Stat american Hillary Clinton, relatează Agerpres. Şefa diplomaţiei americane le-a spus reporterilor, după o întrevedere cu ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, că Ankara şi Washingtonul trebuie să pună la punct detaliile planificării operaţionale cu privire la modalităţile de a-i ajuta pe rebelii care doresc înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad.

ROMANIA LIBERA

Consecinţe. Pe măsură ce trece timpul, apar tot mai multe efecte negative ale amânării pronunţării Curţii în cazul demiterii preşedintelui. De ce trebuie să tranşeze rapid CCR problema referendumului

Evoluţiile politice şi economice din ultimele zile, precum şi descoperirea de către procurori a încercării unor oficiali din Ministerul Administraţiei şi Internelor de a măslui numărul cetăţenilor cu drept de vot prezenţi pe listele electorale permanente reprezintă suficiente motive pentru care judecătorii de la Curtea Constituţională ar trebui să se întoarcă de urgenţă din vacanţă şi să tranşeze problema validării sau invalidării referendumului. În timp ce judecătorii CCR sunt în concediu, situaţia la vârful statului devine tot mai tensionată după ce procurorii au cerut Parlamentului un aviz favorabil pentru anchetarea fostului ministru Victor Paul Dobre deoarece ar fi participat la tentativa de falsificare a listelor electorale.

Câştigă sute de milioane de euro în România, dar plătesc zero impozite

Majoritatea constructorilor străini de drumuri au raportat pierderi contabile în 2011. În acelaşi an, nici un constructor important de drumuri român nu a avut pierderi, ba, mai mult, unii au înregistrat profituri ameţitoare. Este greu să găseşti o firmă de construcţii străină, activă în sectorul construirii sau reparării de drumuri în România, care să fi înregistrat profituri substanţiale în anul care s-a scurs, arată cifrele publicate luna trecută de către Ministerul Finanţelor din România. Beneficiare ale unor importante contracte de realizare a autostrăzilor sau de reparare a unor drumuri naţionale, majoritatea firmelor străine au raportat pierderi. Acolo unde nu s-a întâmplat aceasta, bilanţurile contabile depuse la Finanţe ale firmele în cauză indică profituri infime.

Olimpiada de la Londra, succes sau dezastru financiar?

Organizarea Jocurilor Olimpice a avut un efect financiar pozitiv pentru Marea Britanie, în opinia celor mai mulţi locuitori ai Regatului Unit, relevă un sondaj publicat duminică de The Guardian. Circa 55% din respondenţi au declarat că JO "au meritat" cele 9 miliarde de lire sterline investite în organizarea lor, în contextul în care ţara se afundă în recesiune mai adânc decât era prevăzut. Doar 35% din cele 2.021 de persoane intervievate sunt de părere că JO - care au costat de patru ori mai mult decât primele estimări - au fost o "nebunie financiară". Economistul Nouriel Roubini, laureat al premiului Nobel, cel care a prevăzut criza financiară mondială din 2008, este de părere că Jocurile Olimpice de la Londra sunt un adevărat "eşec economic" şi că ele au transformat capitala britanică într-un "oraş zombi", informează Business Insider.

HUNEDOARA/CLUJ. Scandalul legat de referendum a radicalizat spiritele. PDL începe regruparea din Transilvania

O serie de politicieni şi de intelectuali din zona Dreptei au început să se regrupeze în jurul PDL, partid care a suferit o înfrângere usturătoare la alegerile locale. PDL pare să fi ajuns în situaţia unui boxeur care s-a trezit din pumni. După înfrângerea catastrofală de la alegerile locale, în care au rezistat doar redutele acestui partid din Transilvania şi câţiva primari de la Sud şi de la Est de Carpaţi, a urmat întregul scandal legat de demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Acesta din urmă a dus la mobilizarea alegătorilor de dreapta, care au boicotat cu succes referendumul pentru demiterea şefului statului. Acest lucru a permis PDL să înceapă să se regrupeze, iar procesul a început din Transilvania, acolo unde acest partid a reuşit să îşi păstreze unele fiefuri, cum ar fi primăriile din Cluj-Napoca, Arad, Alba Iulia, Târgu-Mureş ori Braşov.

ZIARUL FINANCIAR

Oamenii din business: Guvernul să genereze creşterea economică pe care singur şi-a proiectat-o

Oamenii de afaceri şi directorii de companii contactaţi de Ziarul Financiar au ca mesaj pentru politicienii de la putere să se întoarcă la guvernarea ţării şi să lase deoparte disputele politice. "Avem nevoie de la Guvern să nu mărească taxele, să ţină cursul acolo unde a prognozat că o să fie şi să genereze creşterea economică pe care singur a proiectat-o, pentru că aceasta se vede imediat în consum", este de părere Tudor Furir, directorul general al importatorului de băuturi alcoolice Pernod Ricard România, filiala locală a grupului francez cu acelaşi nume. Din punctul său de vedere, "Guvernul ar trebui să guverneze", adică să se gândească şi să implementeze măsuri astfel încât să nu pună frână businessului."

România la vânzare: insolvenţa a scos "la tarabă" fabrici de peste 100 mil. euro

Criza ultimilor trei ani a "dărâmat" numeroase malluri, proiecte de locuinţe şi reţele de magazine, dar şi zeci de fabrici din domeniul alimentar, industrial sau al construcţiilor, care sunt în prezent la vânzare pe tarabele firmelor de insolvenţă sau ale băncilor la valori ce pot atinge zeci de milioane de euro. Investiţii private şi branduri cunoscute în ultimii ani - Medeus, Tnuva, Vinarte sau Standard Snacks - au ajuns în incapacitate de plată, iar piaţa şi creditorii nu au avut milă: fabrici de cel puţin 100 mil. euro sunt în prezent spre vânzare, arată o analiză a ZF. Pe lângă acestea, firmele de insolvenţă încearcă să vândă o fabrică de mobilă în Bacău (1,45 mil. euro), una de PET-uri din Caracal (2 mil. euro), o fabrică de ambalat şi congelat fructe de lângă Timişoara (2,5 mil. euro) sau fabrica de cărămizi Cercon Arieşul (1,1 mil. euro), dar misiunea lor nu este una uşoară.

Guvernul Ponta nu şi-a făcut toate temele pentru negocierile cu FMI: nu a convins Fondul să accepte toate măsurile fiscale pentru că nu a venit cu studii de impact

România a îndeplinit ţintele sta­bilite cu FMI, Comisia Euro­peană şi Banca Mondială pentru ju­mătatea anului, însă nu a reuşit să respecte calendarul de privatizări şi nici termenele setate pentru selecţia mana­gerilor privaţi, astfel că a fost necesară decalarea acestora. Guvernul Ponta a mers la negocierile cu FMI fără studii de impact prin care să convingă finanţatorii internaţionali de sustenabilitatea bugetară a tuturor măsurilor fiscale pe care le are în vedere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb