REVISTA PRESEI 13.08.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 august 2014

ADEVARUL

Cum am ratat unirea cu Basarabia şi ce zic prezidenţiabilii despre relaţia cu Republica Moldova

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, omologul său moldovean, Mircea Snegur, dar şi fostul premier basarabean Mircea Druc au explicat, pentru "Adevărul", cum s-a ratat unirea celor două state despărţite de Prut. Victor Ponta, Klaus Iohannis, Monica Macovei şi Cristian Diaconescu susţin unirea României cu Republica Moldova, unii cu tărie, alţii doar cu jumătate de gură. În prag de alegeri prezidenţiale, tema reunificării neamului a răsărit în prim-planul politicii româneşti, dintr-un motiv cinic: candidaţii au nevoie şi de voturile fraţilor de peste Prut, cu cetăţenie română. În acest context, cei mai importanţi candidaţi la Preşedinţia României şi-au exprimat deja o părere cu privire la Republica Moldova. Unii vor unire, acum , repede, alţii vor să ne întâlnim în marea Uniune Europeană, mai târziu. Dezbaterea a ajuns astfel repede la anul 1991, anul destrămării URSS şi anul în care Basarabia a redevenit independentă. De ce nu am profitat atunci de amorţeala ruşilor? Nu a vrut Ion Iliescu unire? Nu a vrut Mircea Snegur, preşedintele de atunci al Basarabiei? Nu au vrut alţii, străinii? Cine s-a opus?

EXCLUSIV Dan Dungaciu: Rusia devine "umanitară" în Ucraina. Cine cade în plasă?

"Mai devreme decât era de aşteptat, Rusia a adus în discuţie problema < intervenţiilor umanitare >. Mişcarea era predictibilă, cu amendamentul că firesc ar fi fost să aştepte asaltul armatei ucrainene spre cele două oraşe importante din zona Donbas, victimele şi campania mediatică aferentă", scrie analistul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, în exclusivitate pentru "Adevărul". Conform Kievului, forţele guvernamentale ar fi reuşit în sfârşit să taie legătura rutieră între Doneţk şi Luhansk, care ar fi fost principala cale de aprovizionare cu armament a rebelilor din Doneţk şi legătura acestuia cu Rusia. Spre deosebire de Luhansk, oraşul de circa un milion de locuitori nu are legătură directă cu Rusia, de aici dificultatea de a-l apăra. De ce face Rusia asta nu e greu de intuit. În primul rând pentru a câştiga timp şi a opri confruntările pe teren. În al doilea rând, pentru a "îngheţa" conflictul în acest moment şi a declanşa negocieri, ceea ce ar asigura separatiştilor un loc la masa post-conflict.

Vladimir Jirinovski: "Statele baltice şi Polonia vor fi şterse de pe faţa pământului"

Ţările est-europene riscă să fie distruse complet din vina lor, deoarece Rusia nu poate accepta ca avioane şi rachete să fie lansate de pe teritoriile lor împotriva Rusiei, a declarat, luni, vicepreşedintele Dumei, Vladimir Jirinovski, relatează Thenews.pl. Liderul ultranaţionalist rus Vladimir Jirinovski, a declarat, luni, la postul de televiziune Rusia 24 TV, că Polonia şi statele baltice riscă să fie "şterse de pe faţa pământului" în contextul escaladării conflictului din Ucraina, soarta Europei de Est fiind în mâinile lui Vladimir Putin, informează site-ul polonez Thenews.nl. "Toate chestiunile legate de război şi pace, în general, şi în speciale cele referitoare la Ucraina vor fi rezolvate de o singură persoană, liderul Federaţiei Ruse (...) Statele baltice şi Polonia sunt condamnate. Vor fi şterse de pe faţa pământului. Nu va rămâne nimic", a afirmat preşedintele Partidul Liberal-Democrat, considerat un apropiat al Kremlinului.

Licitaţie cu dedicaţie pentru metroul din Drumul Taberei: Metrorex vrea să cumpere 51 de trenuri cu 350 de milioane de euro, CAF e favorită

Compania de stat Metrorex vrea să cumpere 51 de trenuri de metrou, contract de 350 de milioane de euro care trebuie să se deruleze pe următorii şapte ani, iar o parte din firmele care doresc să participe la licitaţie cred că prevederile din documentaţia de atribuire favorizează compania spaniolă CAF. Procedura este programată să se încheie în data de 25 august, când vor fi deschise toate ofertele. Potrivit criteriilor de evaluare, preţul reprezintă partea predominantă, acordându-se 120 de puncte, adică 60% din total. Alte 80 de puncte se acordă pentru criteriile tehnice, cu 40% pondere în total. O serie de participanţi acuză, însă, că formulările sunt introduse astfel încât numai CAF să le poată îndeplini. Cel dintâi criteriu contestat îl reprezintă faptul că primul tren trebuie livrat în maximum 22 de luni, iar alte 12 trebuie livrate în 6 luni de la acel moment. Acestea acontează 24 de puncte din cele 80 acordate din punct de vedere tehnic, respectiv 12% din total.

Iranul vrea reînvierea gazoductului Nabucco pentru a livra gaze în Europa. Anterior, Iranul a fost evitat din cauza dosarului său nuclear

Iranul este dispus să livreze gaze Europei prin gazoductul Nabucco, al cărui proiect de construcţie a eşuat din lipsă de furnizori, un oficial din Ministerul Petrolului însărcinat cu afacerile internaţionale anunţând că două state europene şi-au exprimat deja interesul în acest sens. Un secretar de stat în Ministerul iranian al Petrolului, Ali Majedi, citat de Itar-Tass, a sugerat că Iranul, ţară care deţine unele dintre cele mai mari rezerve de gaze la nivel mondial, ar putea susţine eforturile Europei de diversificare a furnizorilor de energie, prin acoperirea unei părţi din necesar, relatează Novinite. El a adăugat că autorităţile iraniene au discutat despre posibilele rute de aprovizionare, cu delegaţii din două state europene. Majedi a arătat că există o un număr mare de posibile rute de furnizare a gazelor iraniene în Europa, respectiv prin Turcia, Irak, Siria, Caucaz şi Marea Neagră, insistând totuşi că cea mai bună rută pentru o astfel de conductă de gaze este ca aceasta să treacă prin Turcia.

Un nou val de retrageri bancare din sud-estul Europei: National Bank of Greece vinde Banca Românească, Piraeus îşi reduce drastic activităţile în Balcani

National Bank of Greece (NBG) trebuie să se retragă din sud-estul Europei, inclusiv din România, şi să menţină doar operaţiunile din Turcia, iar Piraeus Bank îşi va restrânge drastic activităţile din străinătate, potrivit planurilor aprobate în iulie de Comisia Europeană, potrivit Kathimerini. Planurile de restructurare ale NBG, cea mai mare bancă elenă, şi Piraeus Bank, aflată pe locul al doilea, au fost aprobate la sfârşitul lunii trecute, după cel al Alpha Bank, la începutul lui iulie, şi cel al Eurobank, în aprilie, relatează publicaţia elenă. Conform acestor planuri, NBG, care deţine în România Banca Românească, va păstra o participaţie majoritară la banca Finansbank din Turcia, dar trebuie să se retragă din toate celelalte ţări din sud-estul Europei. Astfel, NBG trebuie să vândă subsidiarele din România, Albania, Bulgaria, Fosta Republică Iugoslavă a Mecedoniei, Serbia, precum şi operaţiunile din Egipt şi Africa de Sud. Banca va putea să păstreze unele operaţiuni din Cipru, Marea Britanie şi Malta.

BANCHERUL

Cui au dat băncile cele mai multe credite in ultimul an: firmelor din industrie (3,5 miliarde lei) si persoanelor fizice (1,9 miliarde lei)

Cele mai multe credite acordate de bănci pe parcursul ultimului an s-au îndreptat către firmele din domeniul industriei, care au primit finantari suplimentare de 3,5 miliarde lei, soldul total de credite pentru aceste sector ajungand la 60,2 miliarde lei la sfarsitul luni mai, arata statisticile BNR. Creditarea celorlalte sectoare ale economiei, precum agricultura, serviciile si administratia publica, a fost in stagnare, in timp ce împrumuturile pentru sectorul constructiilor sunt in scadere. In ultimii 5 ani si jumatate, volumul creditelor bancare pentru sectorul industrial a sporit in total cu peste 10 miliarde lei. Persoanele fizice au fost pe locul doi in preferintele de creditare ale bancilor, astfel ca populatia a primit imprumuturi suplimentare de 1,9 miliarde lei in ultimul an, soldul total de imprumuturi bancare pentru persoane fizice ajungand la 100,5 milairde lei. Pe parcursul celor 3 ani de efervescenta economica dinainea izbucnirii crizei, in perioda 2006-2008, creditele pentru personelor fizice au crescut spectuculos, cu nu mai putin de 71,4 milirde lei, in timp ce finantarile pentru sectorul industrial au sporit cu doar 27 miliarde lei.

CURENTUL

Iohannis dezminte o întâlnire cu Băsescu

Candidatul dreptei la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a declarat marţi că nu a mai avut o întâlnire cu Traian Băsescu din 2008 şi că informaţiile prezentate de Antena 3 privind o întrevedere între aceştia sunt doar manipulări de campanie. "În seara zilei de luni, 11 august a.c., în jurul orei 22,40, postul de televiziune Antena 3 a prezentat o ştire conform căreia eu aş fi mers în vizită la preşedintele Traian Băsescu, la vila sa de protocol. Ceea ce a făcut Antena 3 reprezintă o manipulare şi nu are nicio legătură cu realitatea. În fotografiile prezentate de postul sus menţionat apare maşina mea, în care mă aflam eu, dar acesta este singurul lucru adevărat", precizează liderul PNL într-un comunicat de presă. Iohannis afirmă că în acea zi nu a fost în vizită la şeful statului, ci a participat la un eveniment organizat de Duane Butcher, însărcinat cu afaceri al SUA la Bucureşti, la Vila Dante, reşedinţă deţinută de Ambasada Statelor Unite.

Ambasada SUA la Bucureşti confirmă recepţia dată la vila Dante

După ce liderul PNL, Klaus Iohannis, a dezminţit o întâlnire cu Traian Băsescu, ambasada SUA a decis să iasă public şi să confirme varianta lui Iohannis de prezenţă la vila Dante în cadrul unei festivităţi de rămas bun a fostului însărcinat cu afaceri al SUA la Bucureşti, Duane Butcher. "În după-amiaza zilei de 10 iulie am găzduit la vila Dante un eveniment la care au participat mulţi oaspeţi români şi străini", a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA, Angela Gemza, care a mai precizat că reprezentanţa diplomatică nu va face publică lista cu numele invitaţilor. "Eu nu am fost în vizită la preşedinte, ci am participat la un eveniment organizat de domnul Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, la Vila Dante, reşedinţă deţinută de Ambasada Statelor Unite. La această manifestare nepublică, organizată în seara zilei de 10 iulie, cu ocazia încheierii mandatului în România a domnului Butcher, au participat mai mulţi diplomaţi de rang înalt din ambasade ale statelor occidentale", a precizat marţi Iohannis prin intermediul unui comunicat.

CURIERUL NATIONAL

Dilemă pentru firme: comerţ sau producţie?

Nu poţi să ai un comerţ care să fie rentabil şi eficient la nivel naţional dacă acest comerţ nu vehiculează mai mult de jumătate din mărfuri produse în interiorul ţării, deci ai nevoie şi de producţie, spune analistul economic Mircea Coşea. "Cei care spun că prin electorată sau prin această reducere a CAS există un efect pozitiv pentru că va creşte consumul uită că acest consum al nostru este mai mult de jumătate venit din import. Deci noi nu stimulăm producţia internă, ci stimulăm importul, ceea ce poate să ducă la debalansarea contului curent. Ai nevoie neapărat de producţie şi eu cred că România dacă nu trece într-o perioadă imediat următoare alegerilor la o politică serioasă de reindustrializare pe baza unor studii, analize, studii de impact, o altă viziune asupra folosirii resurselor proprii, nu va avea nicio şansă în viitorii ani să iasă din situaţia de marginalizare în care se află în prezent, marginalizare din punct de vedere al pieţei unice europene", a declarat Mircea Coşea.

Locuri de muncă în Irlanda, Marea Britanie şi Norvegia: ce posturi sunt disponibile

În aceste ţări se caută asistenţi medicali şi bucătari, salariile oferite putând ajunge la 43.000 de euro brut pe an. Angajatorii cer cunoaşterea limbii engleze şi experienţă în domeniu. Ţări printre care Irlanda, Marea Britanie şi Norvegia au vacante posturi de asistent medical şi bucătar, salariile oferite putând ajunge la 43.000 de euro brut pe an, conform anunţurilor angajatorilor, publicate în reţeaua europeană Eures. Un angajator din Irlanda are nevoie de 10 asistenţi medicali, a căror responsabilitate principală va fi să se asigure că toate standardele de îngrijire răspund nevoilor asistaţilor din punct de vedere social, spiritual, al sănătăţii fizice şi mentale. Angajatorul irlandez precizează că experienţa în domeniul geriatriei constituie avantaj. Pentru ocuparea acestor posturi, cei interesaţi trebuie să se înregistreze în "An Bord Altranais" (echivalentul Ordinului Asistentelor şi Moaşelor din România), scrie Mediafax.

Taxele şi impozitele au tăiat masiv din profitul Petrom

Petrom a înregistrat în prima jumătate a acestui an o scădere de 42% a profitului net atribuibil acţionarilor, la 1,387 miliarde lei. Totuşi, compania a adus cea mai mare parte din profitul acţionarului majoritar OMV. Taxele suplimentare la buget au fost de 370 milioane lei, din care 162 milioane lei au reprezentat taxa de stâlp.

Fitch a redus perspectiva ratingurilor BCR

Fitch Ratings a confirmat marţi ratingurile Băncii Comerciale Române (BCR), dar a revizuit perspectiva calificativelor pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală de la stabilă la negativă, în urma retrogradării ratingului de viabilitate al Erste Group de la nivelul a- la bbb+, informează Mediafax. Ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală au fost menţinute la nivelul BBB+, dar cu perspectivă negativă, calificativul pentru datoriile pe termen scurt la nivelul F2, iar ratingul de sprijin la nivelul 2. Ratingul de viabilitate al BCR nu a fost afectat de măsură, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Ratingurile pentru datoriile pe termen lung (IDR) şi ratingul de sprijin sunt stabilite în funcţie de sprijinul posibil din partea proprietarului BCR, Erste Group Bank.

Cum s-au făcut banii pe Bursă în anul 2014

Un raport al Deutsche Bank indică acţiunile purtătoare de dividend cu cele mai bune randamente de la începutul anului. De la începutul anului pe Bursa americană, cu un randament mediu depăşind cu puţin 9%, acţiunile purtătoare de dividend se află pe primul loc din punctul de vedere al performanţei oferite investitorilor, spune un studiu al Deutsche Bank preluat de portalul financiar Zero Hedge. Un avans tot de 9% consemnează titlurile companiilor tehnologice şi cele având creştere seculară. La polul opus, cu randamente negative regăsim indicele Russell 2000 care măsoară evoluţia emitenţilor cu o capitalizare bursieră redusă (-3%) şi acţiunile de creştere afectate de ciclul economic global (-1%). Acţiunile corporaţiilor care sunt legate de cerere de consum au stagnat, ceea ce indică o economie anemică la baza ei.

China profită de conflictul UE - Rusia

În nord-estul Chinei s-a deschis o mare piaţă de desfacere pentru exportul direct de legume şi fructe în Rusia. Zona, cu o suprafaţă de 70.000 de metri pătraţi, nu este nici primul, nici ultimul proiect al producătorilor chinezi, care şi-au propus să invadeze Rusia cu mărfurile lor, după sancţiunile impuse de Moscova agricultorilor europeni. Proiectul a fost lansat în regiunea Dongning de compania Baorong, valoarea investiţiei ridicându-se la 9,7 milioane de dolari. Potrivit presei chineze, punctul de control din Dongning a tranzitat în 2012 produse chinezeşti în valoare totală de 3,13 miliarde de dolari, cu 21,5% mai mult decât în 2011.

EVENIMENTUL ZILEI

JAF DE 35 DE MILIOANE DE EURO. La Sistemul naţional de irigaţii s-a furat dublu, cu pază privată

Paradox sau jaf cu bună ştiinţă. Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare a angajat paznici profesionişti, cu milioane de euro, pentru a proteja sistemul de irigaţii şi pe cel de desecare. După ce i-a angajat, valoarea furturilor s-a dublat, creându-se un prejudiciu uriaş. Construit în perioada comunistă, singurul sistem care i-ar fi putut ajuta pe proprietari să-şi ude culturile, dar să le şi protejeze de viituri, este acum falimentar, după ce a fost devalizat, ani de-a rândul. Indolenţa şefilor de la Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) poate fi considerată atac la siguranţa naţională, având în vedere că sistemul de irigaţii şi cel de desecare în caz de inundaţii sunt considerate de importanţă naţională.

Radu Mazăre, EXECUTAT SILIT!

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a blocat toate conturile lui Radu Mazăre. El a lăsat de înţeles că ar putea renunţa la postul de primar. Primarul Radu Mazăre este cercetat pentru luare de mită şi fals în declaraţii, fiind acuzat că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern, reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă", pentru a-l ajuta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului. El s-a prezentat pentru a 18-a oară la sediul Poliţiei Constanţa, el fiind cercetat sub control judiciar. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat că că are toate conturile blocate de ANAF. El susţine că are informaţii din interiorul ANAF conform cărora decizia a fost luată la presiunea procurorilor de la DNA.

Ponta îl pune la punct pe Mazăre chiar la el acasă, pe litoral

Primarul Constanţei a fost ignorat de şeful său pe linie de partid, aflat în vizită de lucru pe o platformă de foraj. Deşi premierul Victor Ponta se află de peste o săptămână la Neptun, cu familia, părăsind vila de protocol doar când este chemat de chestiuni arzătoare pentru ţară, preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Constanţa, Radu Mazăre, nu ştia de prezenţa şefului său de partid pe litoral. Mazăre a aflat de la jurnalişti că Victor Ponta a dat chiar o fugă la Tuzla pentru a fi dus cu elicopterul pe mare, la o platformă de foraj operată de Exxon - Mobil şi OMV Petrom. Premierul a anunţat la finalul vizitei că preluarea portului Constanţa de către primăria condusă de Radu Mazăre se amână până după alegerile prezidenţiale. El a corectat, într-un fel, şi declaraţia ministrului Transporturilor,Ioan Rus, care imediat după preluarea mandatului a spus că portul Constanţa trebuie să rămână al statului, fapt ce a provocat mânia lui Radu Mazăre care l-a acuzat că "este omul lui Băsescu".

După 300 de ani! Crema Ortodoxiei mondiale vine la resfinţirea bisericii de la Km. 0 al României

Patriarhul Daniel va resfinţi, după trei secole, biserica târnosită de Constantin Brâncoveanu în 1707. Lăcaşul de cult a fost reabilitat vreme de şapte ani. Sâmbătă, 16 august, de ziua Sfinţilor Martiri Brâncoveni, de la ora 8.30, se va săvârşi resfinţirea bisericii lui Constantin Brâncoveanu, Sfântul Gheorghe Nou, din Bucureşti. Sărbătoarea începe, de fapt, încă de vineri seara, de la ora 18.00, cu slujba Privegherii. La eveniment va participa elita ortodoxiei mondiale. Astfel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Patriarh Daniel, va săvârşi slujba de resfinţire, după trei secole de la târnosirea bisericii, precum şi sfânta liturghie, în prezenţa a peste 50 de ierarhi ai Sfântului Sinod al BOR, din ţară şi străinătate, precum şi a delegaţilor Patriarhiilor ortodoxe istorice. Printre oaspeţii de seamă ai evenimentului se numără IPS Grigorie - din partea Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, IPS Serafim - de la Patriarhia Alexandriei, IPS Ignatie - de la Patriarhia Antiohiei, IPS Nectarie - reprezentant al Patriarhiei Ierusalimului şi IPS Teodor, trimis al Patriahiei din Georgia.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu, penibil pentru Bruxelles. Cum va exploata Ponta gafa preşedintelui

O nouă păruială Băsescu - Ponta, pe tema reprezentării la Consiliul European va izbucni în jurul datei de 20 august. La 30 august este programată o reuniune a Consiliului European la care miza este nominalizarea pentru poziţia cheie de Înalt Comisar pentru Politica externă al UE, în funcţie de care se distribuie şi posturile de comisari pe domenii, pentru care fiecare ţară are rezervat câte un post. În precedenta reuniune, din 16 iulie, nu s-a reuşit armonizarea poziţiilor pe acest subiect. Denunţarea pactului de coabitare de către premierul Victor Ponta şubrezeşte mult poziţia lui Băsescu în Consiliul European unde s-a prezentat, după suspendarea din 2012, fluturând această înţelegere politică. Băsescu a declarat însă recent că pactul de coabitare a fost o păcăleală, o şmecherie prin care a speculat lipsa de experienţă a premierului. Gafa monumentală făcută de Băsescu poate fi interpretată în cancelariile statelor UE ca un autodenunţ prin care preşedintele român recunoaşte că şi-a minţit colegii din Consiliul European cu un truc.

Gheorghiţa Mateuţ, despre hotărârea CAB în dosarul Telepatia: Nu este un caz închis!

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul lui Dan Voiculescu în dosarul Telepatia, a declarat că hotărârea Curţii de Apel Bucureşti va fi atacată şi că acest caz este departe de a fi închis. "Am discutat despre toate aspectele juridice pe care le presupune această decizie. Nu e un caz închis şi se va vedea, Mereu am fost încrezător şi sunt şi acum, în pofida faptului că avem de-a face cu o hotărâre definitivă Sperăm că acest demers se va materializa într-o soluţie corectă. Clientul meu este un luptător şi mă bucur că are o stare de spirit foarte pozitivă", a declarat Gheorghiţă Mateuţ.

Moscova şi Kievul au ajuns la o înţelegere privind convoiul umanitar rus, anunţă Serghei Lavrov

Moscova a acceptat toate solicitările Kievului privind convoiul umanitar trimis de guvernul rus către zonele de conflict din estul Ucrainei şi a modificat traseul acestuia în conformitate cu cererea autorităţilor ucrainene, a declarat marţi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenţiile ITAR-TASS şi EFE. De asemenea, camioanele vor avea plăcuţe de înmatriculare ucrainene în timpul deplasării lor pe teritoriul Ucrainei, iar la bordul acestor vehicule vor fi primiţi şi reprezentanţi ai guvernului de la Kiev, nu doar cei ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a mai indicat şeful diplomaţiei ruse. El a precizat că partea ucraineană a acceptat să renunţe la cererea privind transferul produselor din cele 262 de camioane ruseşti în camioanele CICR, care 'ar fi făcut această misiune umanitară mai complicată şi mai costisitoare'.

Petrom a produs mai mult de jumătate din profitul OMV

Petrom a produs în primul semestru din acest an 56,7% din profitul austriacilor de la OMV, faţă de 43,4% în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate ieri. Acestea arată că profitul OMV înainte de dobânzi şi taxe a fost în prima parte a acestui an de 908 milioane de euro, în scădere cu 53% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când austriecii au avut un câştig de 1,92 miliarde de euro. Pe de altă parte, Petrom a realizat în primele şase luni din 2014 un profit net de 470 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 56,7% din profitul grupului austriac. Cu toate astea, şi câştigul Petrom este în scădere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când Petrom a avut un profit de 667 de milioane de euro.

NATIONAL

Dragnea da "Marea amnistie din buda"!

In timp ce conducerea superioara de partid si de stat le da asigurari ca vor scapa cu bine de "prigoana" DNA, "baronii" cad pe capete la puscarie. Astfel ca nemultumirea lor este tot mai mare, multi dintre acestia nesfiindu-se sa ameninte cu actiuni de nesupunere pe linie de partid. Asa ca Liviu Dragnea a inceput sa resusciteze de urgenta increderea propriilor "baroni" din partid, promitandu-le acestora, pe sub mustata, sa reziste pana in primavara, cand s-ar fi facut cartile pentru o "amnistie generala" pentru politicieni.

Lupte fratricide pentru sefia "Doi s' un sfert"

Dupa mazilirea lui Gelu Oltean, anuntata in exclusivitate de catre "National", numirea unui nou sef al DIPI se amana pe "termen nelimitat", de fapt, pana la intoarcerea din concediu a generalului Ilie Botos, cel care se afla in pole position pentru ocuparea functiei ramasa vacanta dupa demiterea "sifonului" Oltean, suspectat ca vindea informatii politicienilor urmariti de catre procurorii anticoruptie. Numai ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia National, generalul Botos nu prea ar vrea sa preia din mers "oaia neagra" a serviciilor secrete, DIPI fiind considerat inca un "cartof prea fierbinte" pentru a fi tinut in mana in aceste vremuri tulburi. Plus ca influenta "grupului de la Cluj" asupra "Doi s' un sfert" este una uriasa, Ioan Rus si Virgil Ardelean continuand sa faca si aici cartile, prin tot felul de "sageti" bine infipte in organigrama de conducere.

Cat castigati si ce pierdeti la depozitele bancare

Depunerea banilor la banca pe termene scurte nu mai sunt rentabile, indiferent de suma depusa, iar depunatorii trebuie sa aiba in vedere termene mai lungi de trei luni, daca vor sa obtina un profit mai acatarii. Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania - InfoCons a realizat un studiu impreuna cu FinZoom.ro pe tema depozitelor bancare. Documentul prezinta cateva reguli simple care va pot ajuta sa obtineti ceva bani din economiile depuse la banca.

PUTEREA

Documente incendiare: Antenele sunt aici, din banii Securităţii

Mogulul media Dan Voiculescu a făcut primele investiţii la Antene din banii firmei Securităţii - Crescent Commercial & Maritime (Cyprus) Ltd -, a dezvăluit, marţi, Stelian Negrea, fost şef al departamentului investigaţii din trustul Intact, pe contul său de Facebook, unde a prezentat o serie de documente din care reiese că sediul şi aparatura postului de televiziune au fost închiriate, sau achiziţionate, în urma unor afaceri cu statul. Firma Crescent Commercial & Maritime, condusă de Dan Voiculescu, menţinea relaţiile cu partenerii externi ai Întreprinderii de Comerţ Exterior (ICE) Dunărea, companie a Securităţii, care controla comerţul exterior al României. Într-o serie de postări succesive pe contul reţelei de socializare, jurnalistul Stelian Negrea publică, printre altele, o factură din 16 septembrie 1996 din care reiese că firma Crescent Commercial & Maritime a cumpărat şi livrat echipamente de 63.000 de dolari pentru Antena 1.

Reorganizarea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) În societate pe acţiuni, sub denumirea RADET SA

Primăria Municipiului Bucureşti face un nou pas important prin prezentarea în dezbatere publică a unui proiect de Hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru reorganizarea RADET Bucureşti în societate pe acţiuni, sub denumirea RADET SA, urmând ca acesta să fie adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti la finalul lunii septembrie 2014, creând premizele unificării RADET cu ELCEN.

Străinii au intrat în topul marilor proprietari de terenuri

Patru dintre cele mai mari 10 suprafeţe de teren agricol din România aparţin străinilor. În ultimul an, cei mai mari investitori străini în terenuri agricole au devenit proprietarii a aproape 4.000 de hectare noi, ajungând să deţină peste 50.000 de hectare. La rândul lor, fermierii români au cumpărat pământ încă de acum 20 de ani, când preţurile terenurilor erau chiar şi cu 60% mai mici. De menţionat, legea privind vânzarea terenurilor agricole a fost promulgată în luna martie de preşedintele Traian Băsescu. Legea fusese adoptată de Parlament în decembrie anul trecut, însă respinsă de şeful statului; apoi a trecut de Parlament după mai multe modificări.

ROMANIA LIBERA

Legea: sediul Antenei 3 trebuie vîndut. Schema prin care Finanţele pot evita vînzarea

Actualul sediu al Antenei 3, confiscat prin decizie a Curţii de Apel Bucureşti, trebuie valorificat, spune legea, numai prin vînzare la licitaţie de către statul român. Totuşi, în lege sînt ascunse portiţe prin care Ministerul de Finanţe poate lungi la nesfîrşit procesul de vînzare. În cele din urmă, aceleaşi portiţe din lege pot face ca imobilul confiscat să nu fie vîndut. Totul depinde de buna-credinţă a funcţionarilor de la Finanţe. Şi, desigur, de decizia politică de la vîrful Guvernului.

Nimeni nu mai plăteşte ratele la credit

Restanţele la creditele acordate de bănci au crescut, în iunie faţă de mai 2014, cu 232 de milioane de lei şi au ajuns la 33,422 miliarde echivalent lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR. Restanţele la creditele mai mari de 20.000 de lei, pe care le centralizează Centrala Riscului de Credit, reprezentau în iunie, 10,78% din totalul creditelor acordate, procent similar cu cel din luna anterioară. Din suma totală a restanţelor, 89% (29,774 miliarde de lei) sunt credite neplătite de peste 90 de zile, în scădere de la 31,117 miliarde de lei în mai 2014. În cazul persoanelor fizice, restanţele la bănci au crescut în iunie 2014 faţă de luna anterioară cu 37 de milioane de lei (0,53%), până la 6,989 miliarde de lei. Pe ultimele 12 luni, sumele restante înregistrate de populaţie au fost, însă, în creştere cu 646 milioane de lei (10,18%), de la 6,343 miliarde de lei în iulie 2013, la 6,989 miliarde de lei în iunie anul acesta.

ZIARUL FINANCIAR

Analiştii anticipează o creştere economică de peste 3,5% în semestrul I

România a înregistrat în primul semestru o creştere economică cuprinsă între 3,5% şi 4,2% an la an, după cum anticipează unii analişti. În primele trei luni ale anului ritmul anual de creştere a PIB a fost de 3,9%. Institutul de Statistică anunţă joi primele estimări privind creşterea economică din al doilea trimestru şi pe ansamblul primelor şase luni ale anului. Ritmul de creştere al principalilor indicatori macro a încetinit vizibil în aprilie, dar lunile mai şi iunie au adus un uşor reviriment. România a fost în primul trimestru liderul Europei cu creşterea economică de 3,9%. Industria, IT-ul şi comerţul au fost principalele motoare ale economiei în T1 2014, în timp ce construcţiile şi serviciile financiare au fost pe minus. Faţă de ultimul trimestru de anul trecut, creşterea PIB a fost de 0,2% pe serie ajustată sezonier.

Ce folos că avem un raport de ţintire a inflaţiei dacă nu avem un raport de ţintire a autostrăzilor?

Compania Naţională de Drumuri a cheltuit pe lucrări de infrastructură doar 292 mil. euro în primul semestru din 2014, deşi avea la dispoziţie 750 mil. euro, adică de 3 ori mai mult. Aceasta este cea mai mică sumă cheltuită din bugetul CNADNR pe lucrări de infrastructură din 2008 încoace. În acest timp, şoferii se sufocă în trafic, iar cele mai circulate porţiuni de drum din România - centura Bucureştiului, Sibiu-Nădlac, Bucureşti-Ploieşti-Braşov - trebuie să mai aştepte ani buni până să ajungă la stadiul de autostradă. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus recent că vom intra în zona euro când vom trece Carpaţii cu o autostradă. Ironia ar fi bună, dar cui foloseşte? Ce folos să ai toţi indicatorii macro - inflaţie, datorie publică, deficit bugetar, dobânzi, fluctuaţie de curs - conform cu criteriile de aderare la zona euro, dacă ai o economie care stă pentru că arterele sale vitale sunt blocate?

"Oltchim-ul bun", scos la vânzare pentru a treia oară

Consorţiul format din Rominsolv, companie reprezentată de Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, scot din nou la vânzare activele viabile ale Oltchim pe 15 decembrie, după ce au mai încercat de două ori în acest an, însă fără succes. Pe 6 iunie, când a avut loc a doua tentativă de vânzare a Oltchim, administratorii judiciari nu au reuşit să atragă vreun cumpărător. Nici în luna martie, când a avut loc prima tentativă de vânzare din acest an, nu s-au găsit cumpărători interesaţi. În iunie, cinci investitori au plătit câte 20.000 de euro plus TVA pentru a cumpăra caietul de sarcini al Oltchim, însă informaţiile din caietul de sarcini şi modul cum a fost pregătită oferta nu au fost destul de atractive pentru a convinge măcar un investitor să depună ofertă angajantă pentru Oltchim. Activele Oltchim SPV, vehicul care grupează activele viabile ale combinatului, au fost evaluate la 305,24 milioane de euro, acesta fiind şi preţul de pornire din cadrul licitaţiei care trebuia să aibă loc la Oltchim în luna iunie, însă aceasta nu s-a ţinut din lipsă de interes.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb