REVISTA PRESEI - 14.01.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 ianuarie 2011

ADEVĂRUL

Acum este momentul să atragem banii străinilor! Cum să furăm investitorii din Ungaria

Reducerea birocraţiei şi relaxarea fiscală ar putea avea un efect benefic mult mai mare acum, când investitorii fug din ţările vecine din cauza majorărilor de taxe şi caută alternative. România poate profita de politicile economice neatractive ale vecinilor săi pentru a aduce cât mai mult capital străin în ţară. O va face? Investiţiile străine directe îndreptate către Europa Centrală şi de Est în 2010 s-au ridicat la peste 60 de miliarde de euro, potrivit primelor estimări. Suma a crescut uşor faţă de nivelul înregistrat în 2009. În România însă, valoarea investiţiilor străine directe a scăzut cu un sfert faţă de nivelul din 2009. Acum, putem profita de contextul actual pentru a schimba situaţia.

Protestatarii de la PECO, luaţi la bani mărunţi

Şoferii craioveni care, la 30 decembrie 2010, s-au revoltat faţă de creşterea preţului combustibilului au fost amendaţi de jandarmi. 12 dintre cei 20 de tineri care au participat la acţiunea dintr-o benzinărie din Craiova au primit sancţiuni pentru că au claxonat. Oamenii legii i-au legitimat pe protestatari, explicându-le că este o acţiune de rutină, numai că la câteva zile de la acţiunea lor, oltenii au primit acasă procesul verbal. Erau anunţaţi că fiecare dintre ei a fost amendat cu 200 de lei pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice, dar şi pentru că au claxonat fără motiv, în mod repetat.

Nebunia soldurilor începe de mâine

Multe magazine şi buticuri au afişat deja reduceri de 50% pentru articolele vestimentare de sezon. Perioada reducerilor va ţine până la 15 aprilie. Chiar şi reduse, multe dintre produse nu sunt pentru toate buzunarele. Comercianţii speculează dorinţa clienţilor de a avea haine de firmă şi ţin la preţ. Sâmbătă se dă startul soldurilor la articolele vestimentare de sezon. Împătimiţii de cumpărături vor putea răscoli standurile magazinelor în căutare de chilipiruri. "Deosebim soldările de celelalte vânzări şi prin preţ, dar şi prin locul unde sunt aşezate. De obicei, soldurile sunt puse în container, într-un colţ al magazinului", a explicat Irina Dinu, consilier în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

Isărescu: Creşterea TVA putea fi evitată

Guvernatorul BNR susţine că majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) a fost cea mai periculoasă măsură. Creşterea TVA are consecinţe nu numai asupra preţurilor, dar şi asupra dobânzilor, a explicat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României. Majorarea TVA de la 19% la 24% putea fi evitată şi a pus presiune mare pe mediul de afaceri, în timp ce reducerea fondului de salarii din sectorul bugetar are cele mai bune efecte pe termen lung, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, la postul public de televiziune.

Ştirile, motoare de audienţă în 2010

Principalele programe informative ale posturilor de televiziune au avut printre cele mai bune ratinguri din cadrul grilelor de programe. Ştirile Pro TV sunt liderul detaşat în audienţe, având un rating aproape cât Observatorul, Telejurnalul şi Focusul de la Prima TV la un loc. În 2010, poziţia principalului program informativ al Pro TV-ului şi-a consolidat poziţia. Emisiunea prezentată de Andreea Esca a avut în medie 1.032.000 de telesepectatori pe minut, la nivel urban, poziţionându-se la mare distanţă de competitorul său, Observatorul de la ora 19.00, care a avut doar 574.000 de telespectatori pe minut.

CURENTUL

Vîntu a declanşat operaţiunea "Vreau afară!"

De când i s-a interzis s-o mai părăsească, România a devenit o ţară mult prea mică pentru inculpatul Sorin Ovidiu Vîntu. Îl strânge şi vrea să scape. Să fugă. Agăţat cu mare greutate, de procurori, într-o cauză conexă celei pe care o considera deja rezolvată, escrocheria FNI, după ce s-a dovedit că l-a favorizat pe infractorul Nicolae Popa pentru a se sustrage de la efectuarea pedepsei, SOV a primit interdicţie de a părăsi România. Operaţiunea "Vreau afară!" a căpătat, alaltăieri, cea mai subtilă formă de exprimare, construită pe organul defect al lui Teo Trandafir. Pancreasul inflamat al deputatei a devenit astfel, pentru o zi, subiectul central al televiziunii lui Vîntu şi asta doar pentru ca bizonul cu ochiul holbat la Realitatea să înţeleagă cât de vitală e deplasarea organului la clinica AKH din Viena, localitatate în care, total întâmplător, vrea să ajungă şi inculpatul SOV.

Procesări, de Tia Şerbănescu

Dl Isărescu a anunţat că "în următorii ani se vor produce transformări importante, chiar şi la FMI ponderea Europei în conducere se va pierde" şi "se vor impune noi centre de putere: China, Rusia, India". Aşa, deci! De-aia propunea dl Vlădescu un acord cu China de 3-4 mld. euro "în locul" celui cu FMI şi UE de 30 de miliarde - dar şi cu reforme? De ce "în loc de" şi nu în paralel? Fiindcă există deja prognoze că în 2030 numărul 1 mondial va fi China - iar originalele europene democratice vor fi înlocuite de falsurile chinezeşti. Aşadar, tineretul ar trebui să se antreneze la beţigaşele pentru orez. 43% dintre români au renunţat deja la micul dejun. Ceilalţi au renunţat la prânz ori la cină. Ce ironie! Să scapi de Zidul Berlinului ca să dai de Marele Zid Chinezesc! Ăsta era planul iniţial sau s-a "procesat" pe parcurs?

CURIERUL NAŢIONAL

Cum sunt tocaţi banii din taxa auto

Cine-mparte, parte-şi face! Proverbul li se aplică perfect celor de la Administraţia Fondului pentru Mediu, cea care gestionează programul "Rabla" şi încasează banii din taxa de primă înmatriculare, având în vedere cheltuielile estimate pentru anul în curs. Precizând că este nevoie de majorarea numărului de posturi de la 152 la 200, evident, din cauza volumului mare de lucru şi, mai ales, pentru mai buna monitorizare a implementării proiectelor, AFM estimează că veniturile cu salariaţii (cei 200, nu?!) vor fi de 11.599.000 lei, adică o medie lunară de 4.833 lei pentru fiecare...

Cum eliminăm evaziunea din agricultură?

Comisia Europeană va sprijini România pentru primirea derogării privind taxarea inversă la cereale şi plante tehnice. Costel Olteanu: TVA ar trebui aplicată doar la cumpărătorul final, nu şi la producători şi procesatori. Gabriel Biriş: Este cea mai bună variantă, dar cu şanse mici, pentru că trebuie să obţinem derogare de la UE. Direcţia Generală de Taxare şi Uniune Vamală din cadrul Comisiei Europene (DG Taxud) apreciază că existe premise să sprijine România pentru primirea derogării privind taxarea inversă la cereale şi plante tehnice, şi va înainta documentaţia spre aprobare la Consiliul Uniunii Europene, a declarat, ieri, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Milioane de americani, aproape daţi afară din case

5 milioane de proprietari sunt în urmă cu două luni la plata creditelor ipotecare. Şomajul ridicat şi standardele pentru refinanţare mai stricte reprezintă principalele motive. Cel mai sumbru an în ceea ce priveşte executările silite ale locuinţelor tocmai a început, creditorii fiind pregătiţi să confişte mult mai multe case decât în anii precedenţi, potrivit previziunilor analiştilor, scrie AFP, citat de Yahoo News. Aceste estimări vin în contextul în care aproximativ 5 milioane de americani sunt în urmă cu două luni la plata creditelor ipotecare. "2011 va fi vârful", a declarat Rick Sharga, vicepreşedinte al RealtyTrac Inc, companie care se ocupă de executări silite.

Banca de Dezvoltare a Chinei, interesată de IT&C-ul românesc

Instituţia financiară chineză vrea să finanţeze proiecte de profil din România. Ministrul Valerian Vreme a prezentat băncii oportunităţile oferite de industria locală. Reprezentanţii Băncii de Dezvoltare a Chinei au anunţat că instituţia financiară chineză este interesată să investească în România, unul din domeniile de atracţie fiind cel al tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (IT&C). Oficialii instituţiei bancare chineze vor să susţină financiar proiectele derulate pe piaţa locală, mai ales de companiile chinezeşti din domeniul IT&C, a anunţat, ieri, ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme.

Green City Construct are 60 de zile să-şi regândească afacerea

Instanţa a aprobat intrarea în insolvenţă, acum compania trebuie să prezinte planul de reorganizare. Dezvoltatorul profită de reorganizare pentru că poate menţine preţurile caselor din ansamblu. Compania Green City Construct, dezvoltatorul primei faze a Green City, cel mai mare cartier de vile, are la dispoziţie 60 de zile pentru a elabora planul de reorganizare a business-ului, se arată într-un comunicat al companiei, remis ieri redacţiei. Aceştia susţin că procedura de reorganizare judiciară va ajuta Green City Construct să menţină preţurile celor 356 de case construite în prima fază a proiectului Green City la o valoare ce poate fi accesată printr-un credit bancar, în actuala conjunctură economico-financiară.

EVENIMENTUL ZILEI

Ignoranţă moştenită. În ţara fetiţelor-mame, educaţia sexuală, tabu pentru profesori

Cei mai mulţi dascăli se sfiesc până să şi predea "aparatul reproducător", iar părinţii amână cât pot discuţia despre viaţa sexuală. În reclame, la televizor, oriunde arunci privirea, decolteele sunt din ce în ce mai adânci, iar fetele par să se îmbrace, indiferent de anotimp, doar în pantaloni foarte scurţi sau chiar în slip. Tabloidele nu se vând cu aceeaşi interdicţie precum cea impusă ţigărilor şi alcoolului - adică, nu există limita de "peste 18 ani" -, iar când din toate părţile parcă se strigă "sex", rămâne întrebarea: cine-i mai învaţă pe elevi noţiunile elementare de educaţie sexuală şi câtă vreme îi mai lăsăm să-şi facă "documentarea" pe in ternet, din reviste sau de la televizor. În reclame, la televizor, oriunde arunci privirea, decolteele sunt din ce în ce mai adânci, iar fetele par să se îmbrace, indiferent de anotimp, doar în pantaloni foarte scurţi sau chiar în slip.

Noi variante pentru plata datoriei Rompetrol

Statul şi-a schimbat strategia: de la recuperarea în instanţă a celor 516 milioane de euro, acum este dispus să-şi primească eşalonat această sumă. După ce a intentat împotriva Rompetrol aproape 20 de procese, statul este acum mai deschis în a negocia recuperarea creanţei în valoare de 516 milioane euro de la compania petrolieră. Astfel, Ministerul Finanţelor ar fi de acord şi cu o recuperare eşalonată a datoriei de la compania deţinută de grupul petrolier de stat kazah KazMunaiGaz. Noua strategie vine după vizita la Astana a preşedintelui Traian Băsescu, la începutul lunii decembrie, când s-a întâlnit cu omologul său, Nursultan Nazarbaev. În cadrul întâlnirii, Băsescu a propus eşalonarea pe doi-trei ani a datoriilor Rompetrol, în sume şi termene fixe.

FINANCIARUL

Constructorii s-ar mulţumi şi cu un an la fel de slab ca 2010

Scăderea afacerilor din domeniul construcţiilor este de 15% la 11 luni, recordul fiind marcat la realizarea de locuinţe, unde volumul de activitate s-a redus cu 37%. Pronosticul optimist al patronatelor pentru 2011: declin pe linie, între 2% şi 5%. Volumul lucrărilor de construcţii a consem­nat la 11 luni anul trecut o scădere de 15,1% (ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate), confirmând cele mai negre aşteptări ale antreprenorilor şi producătorilor de materiale de construcţii.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, consideră că majorarea TVA putea fi evitată

Guvernatorul BNR a precizat că politicienii trebuie să cunoască aritmetică financiară şi să promită mai puţin, atât cât poate să ducă economia. Creşterea taxei pe valoarea adău­gată (TVA) putea fi evitată, este de părere guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, care consideră măsura adoptată de guvern anul trecut ca fiind cea mai periculoasă pentru mediul de afaceri. Majorarea taxei indirecte a condus la ratarea de către BNR a ţintei de inflaţie pentru al patrulea an consecutiv.

Investiţiile străine directe: doar 2,3 mld. euro (-25%)

Reticenţa nerezidenţilor este explicată de analişti prin prisma lipsei de predictibilitate fiscală. În perioada ianuarie-noiembrie 2010, investiţiile străine directe au însumat doar 2,269 miliarde de euro, în scădere cu 25,5% faţă de perioada similară din 2009. Analiştii consideră că scăderea s-a produs pe fondul reticenţei oamenilor de afaceri de a investi într-o economie în recesiune ce a fost nevoită să majoreze TVA cu nu mai puţin de 5 puncte procentuale. Datele publicate ieri de Banca Naţională arată că 2010 va fi anul cu cele mai scăzute investiţii străine directe din ultimii şase. Şi asta pentru că în primele 11 luni ale anului trecut, volumul ISD a totalizat 2,269 miliarde de euro, în scădere cu 25,5% faţă de perioada similară din 2009, când a fost înregistrat un nivel de 3,049 miliarde de euro.

În telecomunicaţii au fost cele mai mari creşteri de salarii

Un angajat din administraţie publică a pierdut 31% din câştigul lunar. România este singurul stat din UE în care salariul minim pe eco­no­mie, calculat în euro, a scăzut în 2010 faţă de 2009. De la începu­tul crizei, salariile medii nete din administraţie publică s-au diminuat cu 31,27% în lei. Totuşi au avut loc şi creşteri substanţiale ale câştigurilor medii nete în telecomunicaţii, industrie extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electri­că şi termică, gaze şi apă caldă. În 2010, salariul minim brut pe economie, calculat în euro, a fost de 141,63 euro, în scădere cu 7,53 euro faţă de 2009, când criza a început să se resimtă puternic la noi.

Statele cu democraţii consolidate au cel mai mare PIB pe cap de locuitor

Ţările scandinave sunt cele mai bogate şi cu cei mai fericiţi cetăţeni. După indicele democraţiei, aproape toate statele din Europa Occidentală sunt demo­craţii consolidate, arată un raport al Eco­nomist Intelligence Unit. Primele locuri sunt ocupate de statele scandinave, care au şi cel mai mare PIB pe cap de locuitor, potrivit Eurostat, şi cetăţenii cei mai feri­ciţi, potrivit Gallup. România are o democraţie defectuoasă şi este plasată după Surinam, Trinidad şi Tobago şi Panama. Indicele fericirii, realizat de cercetătorii de la Gallup, plasează pe primele cinci locuri Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia şi Olanda. Dacă ne uităm şi la cele mai recente date publicate de Eurostat privind Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, exprimat după puterea de cumpărare standard, PIB-ul Norvegiei este cu 78% peste media UE, în Suedia şi Islanda PIB-ul per capita este cu 18% peste media UE, iar în Danemarca PIB-ul este cu 21% peste media UE.

GÂNDUL

Elena Udrea anunţă 30 de săli polivalente care costă 320 milioane de euro

Aproximativ 320 de milioane de euro va cheltui Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru construcţia a 30 de săli polivalente în următorii şase ani, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern prin care se aprobă programul "Săli Polivalente", obţinut de Mediafax. Un calcul simplu arată că preţul mediu pentru o sală polivalentă va fi de 10,6 milioane euro. Sălile vor avea între 5.000 şi 15.000 de locuri, iar proiectul urmează să fie derulat prin Compania Naţională de Investiţii, aflată sub autoritatea ministerului.

Ce magazine anunţă că vor tăia până la 70% din preţ după 15 ianuarie

În perioada 15 ianuarie-28 februarie 100 de agenţi economici din Capitală au anunţat că reduc şi cu 70 la sută preţurile la îmbrăcăminte, încălţămine dar şi la alte produse cu caracter sezonier. Soldările durează 45 de zile şi se fac la produsele cu caracter sezonier. În această categorie intră articolele de îmbrăcăminte, de blănărie-pielărie, confecţiile, tricotajele, inclusiv lenjeria, ţesăturile, marochinăria, încălţămintea şi articolele sezoniere de sport-turism. Sectorul 1, campionul magazinelor care anunţă reduceri. Potrivit legislaţiei perioada în care se pot face soldări este 15 ianuarie-15 aprile pentru sezonul toamnă-iarnă şi 1 august- 31 octombrie inclusiv pentru sezonul primăvară -vară.

China construieşte cel mai lung pod din lume peste apă - 450.000 de tone de oţel, 2,3 milioane de metri cubi de ciment, 10,7 mld dolari.

Chinezii vor să doboare recordul mondial prin construcţia celui mai mare pod din lume peste apă. Podul Qingdao Haiwan va avea o lungime de 42,5 kilometri, cu 5 kilometri mai lung decât actualul deţinător al recordului, podul Lake Pontchartrain Causeway din statul american Louisiana. Podul construit va face legătura între oraşul Qingdao şi suburbia Huangdao peste apele golfului Jiaozhou, precizează The Telegraph. Construcţia podului a început simultan la ambele capete. Cu doar câteva zile în urmă a avut loc îmbinarea celor două capete la mijlocul podului de către cele două echipe de constructori ce numără peste 10.000 de muncitori.

Rezervele valutare ale Chinei au avut în perioada octombrie-decembrie o creştere record. Chinezii au 2.850 miliarde de dolari

Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au înregistrat o creştere record de 199 miliarde de dolari în trimestrul al patrulea, la 2.850 miliarde de dolari, evidenţiind perpetuarea dezechilibrelor din economia mondială, potrivit cotidianului britanic Financial Times. Pe parcursul întregului an 2010, rezervele valutare au urcat cu 18,7%, incluzând o creştere de 194 miliarde de dolari în trimestrul al treilea. Problemele legate de cursul monedei şi schimburile comerciale vor fi un subiect important al discuţiilor pe care preşedintele chinez Hu Jintao le va avea cu oficialii americani cu ocazia vizitei în SUA de săptămâna viitoare, în contextul reluării temerilor privind un "război valutar".

JURNALUL NAŢIONAL

Mihai Eminescu, poetul fara sfarsit. "Luceafarul" si reactiunea. Ultimele versuri, ultimul delir, ultimul pahar cu lapte. Lupul singuratic şi omul sociabil

Librăria Eminescu a dat faliment. Ura! Să fie-ntr-un ceas bun! Bine de noi că avem bănci şi farmacii şi co­vrigării. Să nu murim de foame, de medicamente şi de credite. Era singura editură care mai scotea, chiar şi în ultima vreme, cărţi la preţuri mai omenoase. Dacă te grăbeşti şi ai bulan, mai poţi să mai dai peste câte vreun ameţit de pe okazii.ro care să-ţi vândă o bunătate de carte la doi lei. Dar vezi că nu-ţi taie chitanţă, aşa că, dacă vrei să te ţii lipit de lege cu orice preţ, n-o să-ţi iasă. Aceşti evazionişti de primă mărime ai ţării nu-ţi taie chitanţă! Curentul anti-Eminescu prin şcoli e la modă. Eminescu sucks, Eminescu e naşpa, Eminescu nu mai interesează pe nimeni. Pentru o generaţie care face sex pe catedra din clasă, Eminescu e doar un subiect greu di­gerabil pentru teza de la română. Nu ştiu a cui e vina mai mult: a unui profesor închis la cap, care nu-i dă copilului libertatea de a gândi în stilul său propriu, sau a cultivării pe scară largă, de către media, în general, a ignoranţei şi a inepţiei în toate.

Reţea mondială de traficanţi de droguri, destructurată de DIICOT

O reţea de traficanţi de droguri de mare risc a fost destructurată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Patru persoane, dintre care doi cetăţeni arabi, sunt cercetate pentru trafic de droguri de mare risc. Cei patru sunt acuzaţi de că ar fi pus la punct o reţea de traficanţi de droguri prin care ar fi trecut mii de kilograme de cocaină. Ofiţerii antidrog spun că cei trei fac parte din cea mai mare reţea de traficanţi de droguri la nivel mondial şi sunt în legătură cu cartelurile de droguri Los Mellizos şi Medellin. Nucleul reţelei de crimă organizată se află în Columbia, fiind reprezentat de către liderii cartelului de droguri Medellin, respectiv fraţii Miguel şi Victor Mejia Munera ("Gemenii" sau "Los Mellizos"), se arată în comunicatul de presă, citat de antena3.ro.

NAŢIONAL

Botiş ne numără la porci şi bibilici

Ai curtea plină de porci, iepuri sau bibilici, te-ai lins pe bot, nu mai capeţi ajutor social. Aşa a decis, spre hazul guvernanţilor, Ministerul Muncii. Să râdem cu Guvernul României pare a fi ultimul hit dâmboviţean. Nu de alta dar, ori de câte ori se întrunesc în şedinţă, miniştrii comit câte una de ajung de râsul curcilor. Sau a porcilor şi bibilicilor, dacă ne referim strict la ultimul exemplu. Dat în ultima şedinţă de guvern, cea desfăşurată miercuri seară.

Plăcintă cu Baconschi

În cercurile înalte ale politicii româneşti stă să explodeze un nou scandal. Se vorbeşte intens, în ultimele zile, despre o poveste cu iz de telenovelă, cu doi protagonişti celebri. Sursele "Naţional" susţin că actorii principali ar fi ministrul de externe Teodor Baconschi şi colega sa de partid senatoarea Sorina Plăcintă. Când ministrul de Externe a anunţat oficial înregimentarea politică în rândurile PD-L, primele declaraţii publice ale Sorinei Plăcintă nu au mirat pe nimeni, mai ales că, noul membru aducea un plus de eleganţă partidului, lucru remarcat şi de senatoare. "Avem un nou coleg de partid, un om pe care îl preţuiesc foarte mult şi a cărui prezenţă va aduce un plus de echilibru şi eleganţă clasei politice în ansamblul ei, nu numai democrat-liberarilor", afirma atunci Sorina Plăcintă

Frunda iese în întâmpinarea opoziţiei

Adversar din start al alianţei cu PDL, Gyorgy Frunda proroceşte încă de pe acum că PDL are "şanse foarte mici" de a rămâne la guvernare şi după alegerile din 2012. UDMR ar trebui prin urmare să aibă "un dialog constructiv"cu actuala Opoziţie. Consecvenţi, maghiarii îşi prezintă din start principala condiţie: legea educaţiei să rămână aşa cum a fost îndesată pe gâtul PDL-ului.

PUTEREA

Buldozerele rad Bucureştiul de altădată. Oprescu nu renunţă la magistrala NORD-SUD

Hotelul Marna, clădire-monument din Bucureşti, a fost demolat ieri din ordinul primarului general Sorin Oprescu, deşi Tribunalul Bucureşti a suspendat autorizaţiile de desfiinţare pentru această clădire şi pentru un alt monument, Casa "Constantin Rădulescu", emise de primar în decembrie 2010. Ca să nu fie acuzat că încalcă o sentinţă judecătorească, Oprescu a recurs la un truc simplu, a emis ieri dimineaţă autorizaţiile de desfiinţare numerele 1 şi 2/2011, prin care aviza din nou demolarea celor două clădiri. Pentru a nu risca o nouă suspendare a avizelor de demolare, de această dată oamenii primarului au trecut la distrugerea monumentului cu maximum de viteză. Ieri după-amiază strada Buzeşti era blocată şi mai multe utilaje grele trecuseră la dărâmarea clădirii cu mai multe etaje. La ritmul de lucru impus de graba lui Oprescu, clădirea urma să fie demolată până în această dimineaţă.

Atacul pensionarilor militari asupra Guvernului, amânat pentru astăzi. Sindicatul militarilor în retragere sună primul asalt "la baionetă" împotriva Executivului pentru diminuarea drepturilor băneşti

Pensionarii militari au amânat pentru astăzi "războiul" cu premierul Emil Boc, directorul SRI George Maior, ministrul Traian Igaş şi ministrul Gabriel Oprea, împotriva cărora Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) a anunţat că va depune plângeri penale, ca urmare a diminuării pensiilor. Avocata Mariana Caloianu, reprezentanta pensionarilor militari, a declarat, ieri, pentru "Puterea", că va depune aceste plângeri penale la sediul Parchetului General astăzi, la ora 10.00 şi că un aspect pe care îl are în vedere în formularea lor este nerespectarea hotărârilor judecătoreşti privind pensiile.

Mioara Roman, o posibilă victimă a rechinilor imobiliari: "Mi-au distrus familia, iar acum mă lasă pe drumuri!"

După divorţul de Petre şi singurătatea de după, Mioara Roman se confruntă cu o altă mare problemă şi riscă să rămână în stradă. Deşi discuţiile legate de casă din Primăverii sunt vechi, oalele se sparg acum în capul Mioarei, pentru că Petre s-a mutat de acolo şi trăieşte liniştit alături de noua lui familie. Surse din anturajul doamnei Roman ne-au declarat că motivul pentru care se doreşte plecarea ei din casa ar fi terenul tocmai bun pentru construcţia unui bloc cu apartamente de lux. O datorie de 156.000 de euro a fost pusă în cârca Mioarei Roman, în urma chiriei fabuloase de 6.000 de euro care ar urma să fie stabilită pentru fiecare lună petrecută în casa din Primăverii.

ROMÂNIA LIBERĂ

Theodore, unul dintre oraşele lovite de inundaţiile din Australia poartă numele unui fiu de emigrant român. Senzaţionala poveste a românului care a modernizat Australia

Complet necunoscut în ţara lui de origine, fiul unui emigrant român este considerat unul dintre fondatorii Australiei moderne. Edward Granville Theodore s-a remarcat la începutul secolui XX în mişcarea sindicală din Queensland, devenind prim ministru al acestui stat iar ulterior chiar vice-premier al Australiei. Cele mai importante referinţe despre Edward Granville Theodore le găsim în lucrarea "The australian people. An enciclopedia of the nation, its people and their origins", care are un capitol dedicat românilor ajunşi acolo.

Alegeri.Luptele interne se înteţesc în Uniune în apropierea Congresului şi stimuleză dezbaterea privind prezenţa la putere. Cine câştigă pariul în UDMR?

Aripa Frunda-Borbely invocă timid, dar constant, varianta ieşirii din Guvern. Candidaţii la şefia Uniunii, Kelemen Hunor şi Olosz Gergely, susţin parteneriatul cu PDL pe termen lung. UDMR ar trebui să părăsească guvernarea actuală, dacă Executivul nu ia măsuri de relansare economică şi ar trebui să construiască un modus vivendi cu opoziţia, este părerea senatorului maghiar Gyorgy Frunda, exprimată, joi, la RFI.

Trend. Magazinele din metropole au reduceri de până la 70%. Turismul de shopping: Unde mergem la cumpărături?

Călătoriile pentru cumpărături în oraşe precum Milano, Viena, Budapesta, Dubai, Istanbul şi Lisabona au devenit, în ultimii ani, un obicei pe care cât mai mulţi români încep să îl adopte. Reducerile mari pe care le au magazinele din aceste metropole, combinate şi cu pachete speciale (de două până la 7 zile) oferite de agenţiile de turism, fac din tursimul cumpărături un trend al primelor două luni din an. "Jumătatea şi sfârşitul lunii ianuarie reprezintă o perioadă prielnică pentru ca turiştii să-şi achiziţioneze bileţele de shopping", explică Sorin Stoica, proprietarul agenţiei de turism Eturia.

ZIARUL FINANCIAR

Marii traderi au exportat cereale de 800 de milioane de euro

Giganţii mondiali ai cerealelor precum Alfred Toepfer, Cargill, Glencore şi Bunge au dus anul trecut exporturile de cereale ale României la 800 de milioane de euro, cu 30% mai mult faţă de 2009.

Dezvoltatorii au terenuri pentru 25 ha de birouri la capătul sudic al Pasajului Basarab

Zona Grozăveşti-Militari, de la capătul sudic al Pasajului Basarab din Bucureşti, ar putea deveni în următorii ani unul dintre cele mai puternice poluri de birouri din oras, dezvoltatorii imobiliari avand in pregatire proiecte cu o suprafata de peste 250.000 de mp. Constructia acestor proiecte ar insemna investitii de peste 400 mil. euro, arata o analiza a ZF. In prezent se lucreaza doar la proiecte mici, precum Golden Blitz Center de la Razoare sau la prima cladire de langa mallul Cotroceni Park, dar proprietarii terenurilor unor fabrici precum Spicul, Pumac, Electrotehnica sau Semanatoarea planuiesc construirea unor megaproiecte de birouri.

Comnord Bucureşti, perla lui Creţeanu, a scăzut de 80 de ori pe Bursă de la maximul din 2007

Afacerile Comnord au ajuns la 5 mil. euro în primele nouă luni ale lui 2010, de la 80 mil. euro în 2007 compania trecând pe pierdere. Sorin Creţeanu, unul dintre asociaţii miliardarului bucureştean Gabriel Popoviciu, era un personaj aproape necunoscut publicului până în 2007, când acţiunile principalei companii de construcţii pe care o controlează, Comnord Bucureşti (COSC), au sărit de zece ori pe piaţa RASDAQ, transformându-l dintr-o dată în unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri de pe Bursă. Acum, compania mai valorează mai puţin de 2% din capitalizarea de atunci, numărându-se printre companiile care au fost cele mai lovite de criza din ultimii trei ani.

Petrom a plătit anul trecut 40 mil. euro după un control al ANAF

Petrom, cea mai mare companie locală, a plătit anul trecut o sumă de 40 de milioane de euro impusă de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în urma depistării în evidenţele contabile ale societăţii a unor cheltuieli înregistrate ca fiind deductibile, dar care nu se înscriau în acest regim. "Anul trecut, după finalizarea controlului la o anumită companie petrolieră, auto­ritatea a impus acesteia plata unei sume de 55 mil. euro", a declarat Sorin Blejnar, preşedintele ANAF. Potrivit unor surse din ANAF, această sumă a fost plătită de Petrom în contextul în care compania a înregistrat în contabilitate anumite cheltuieli care nu se încadrează în categoria cheltuielilor deductibile. "A fost un control de rutină prin care repre­zentanţii ANAF au analizat docu­mentele contabile pe mai mulţi ani de zile ale companiei.

Statul are 2 oameni în consiliul de supraveghere al Petrom. Ce fac ei pentru preţul benzinei?

Ministerul Economiei, instituţie care încă mai controlează circa 20% din acţiunile Petrom, cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală, are doi reprezentanţi în structurile înalte ale companiei, numiţi încă din vremea mandatului lui Adriean Videanu, care, cel puţin teoretic, au posibilitatea să exercite controlul asupra modului în care directoratul conduce firma.

BNR a dat băncilor lichidităţi deşi leii bălteau pe piaţă

Cel puţin o bancă a mers la BNR cu titluri de stat şi a obţinut în schimb lichidităţi în noiembrie şi decembrie în cadrul unor operaţiuni de tip "repo" bilaterale, în condiţiile în care nu s-au desfăşurat licitaţii deschise pentru injecţia de lichidităţi. Paradoxal, nevoia de lichidităţi a apărut în condiţiile în care pe piaţa interbancară leii "bălteau", situaţie reflectată şi în nivelul foarte scăzut al dobânzilor. Dobânda medie la care băncile şi-au împrumutat lei între ele în decembrie a fost de 3,28% pe an (la depozitele constituite efectiv). Cu toate acestea, băncile care au mers la BNR pentru lichidităţi au plătit o dobândă de 6,25% pe an.

Preţurile cerealelor cresc rapid, lumea îndreptându-se cu paşi repezi spre o criză a alimentelor

Preţurile porumbului şi soiei au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele 30 de luni după ce guvernul american a redus în mod surprinzător estimările legate de recolte pentru principalele cereale, scrie Financial Times. La bursa de mărfuri din Chicago, preţul soiei a urcat cu 5,2%, până la 14,20 $/buşel (27,2 kg), cel mai ri­dicat preţ de la sfârşitul anului 2008. Departamentul de agricultură a anunţat că raportul intern sto­curi/ce­re­re va atinge cel mai scăzut nivel din aproape un secol. Preţul porumbului a avansat cu 5%, până la 6,37$/buşel (25,4 kg), cel mai ridicat nivel din iulie 2008. Adăugând şi creşterea de ieri, preţul porumbului a avansat cu 94% faţă de valoarea din iunie, soia a câştigat 51%, iar grâul 80%. Pe parcursul lui 2010, porumbul s-a scumpit cu 61%, iar soia şi grâul cu peste 40%.

Economiile din Est vor avea un an mai slab decât 2010

Economiile din Europa de Est şi Asia Centrală vor înregistra în acest an creşteri economice modeste din cauza şomajului ridicat şi ca urmare a dificultăţii cu care populaţia plăteşte creditele, conform unui raport al Băncii Mondiale, scrie Bloomberg. În acest an, Produsul Intern Brut al Europei de Est şi al Asiei Centrale va creşte în medie cu 4%, în scădere faţă de avansul de 4,7% înregistrat anul trecut, pentru a accelera până la 4,2% în 2012. Banca Mondială subliniază că înaintea crizei economice mon­diale, în perioada 2003-2007 PIB-ul regiunii a crescut cu o medie de 7,4% în fiecare an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb