• ADEVARUL
• Autostrăzi 2015. "Autostrada Dacia" şi Comarnic-Braşov vor demara anul acesta
După controversele din 2014 privind programul de construcţii la autostrăzi, Guvernul promite că în februarie va fi desemnat consultantul pentru Sibiu-Piteşti, iar la primăvară se va deschide şantierul Comarnic-Braşov. Ce planuri are Guvernul pentru autostrăzi în 2015. Premierul Victor Ponta, flancat de miniştrii Ioan Rus (Transporturi), Darius Vâlcov (Finanţe) şi Eugen Teodorovici (Fonduri Europene), a ieşit marţi la rampă pentru a prezenta un nou program dedicat infrastructurii rutiere. De data aceasta, oficialii au dat cărţile pe faţă şi au recunoscut că garantarea pentru tronsonul Comarnic-Braşov nu e tocmai uşor de realizat, iar în cazul Sibiu-Piteşti au revenit la ideea că aceasta va fi autostradă, nu drum expres. "Autostrada Dacia" - aşa a fost botezat sectorul Sibiu-Piteşti, având în vedere intervenţiile repetate ale constructorilor auto de la Mioveni pentru promovarea acestui tronson.
• Monica Macovei cere excluderea din avocatură a lui Victor Ponta
Europarlamentarul Monica Macovei a trimis marţi o cerere decanului Baroului de Avocaţi Bucureşti prin care a cerut excluderea din avocatură a premierului Victor Ponta, membru în acest barou. "Vă solicit să îl excludeţi din Baroul Bucureşti pe domnul Victor Viorel Ponta, luând act de faptul că acesta nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat, pe care a dobândit-o fără examen, ca titular al diplomei de doctor în drept", arată Monica Macovei. Art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea profesiei de avocat prevede că "(2) la cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen: a) titularul diplomei de doctor în drept". "Domnul Victor Ponta a notificat în scris, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universităţii Bucureşti de renunţarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea Bucureşti", argumentează cererea Monica Macovei.
• ALARMĂ - CUTREMUR puternic în România, în 2015. Cea mai neagră predicţie pentru ţara noastră
Nici nu a inceput bine anul ca deja au avut loc mai multe cutremure in Romania, cel mai recent avand 4,1 grade pe scara Richter. Un site care se ocupa cu predictii ale miscarilor seismice avertizeaza ca 2015 va fi un an critic din acest punct de vedere. Site-ul world-earthquakes.com se ocupa de mai multa vreme cu predictii seismologice intocmite pe baza unui algoritm matematic. Potrivit americanilor, anul 2015 este unul critic pentru România, in tara noastra fiind asteptat un cutremur catastrofal, de o magnitudine de peste 6,5 grade pe scara Richter. De metionat este ca site-ul a avut foarte multe predictii care s-au adeverit
• Manuscrisul care poate schimba istoria despre Vlad "Dracul" Ţepeş
Un manuscris din secolul al XV-lea, despre viaţa lui Vlad Ţepeş, deţinut de Vatican, a fost scos la lumină recent de un istoric din Dâmboviţa. Documentul, care este încă în curs de traducere din limba latină în română, este scris de episcopul Niccolo de Modrussa, un trimis special al Papei Pius al II-lea, însărcinat cu anchetarea lui Vlad Ţepeş, după arestarea acestuia de către Matei Corvin, şi are peste 200 de pagini. Episcopul vorbeşte despre "Atacul de Noapte" şi despre rana la cap căpătată de Vlad în acest atac, dar îl prezintă pe voievod ca pe un conducător aprig şi neînfricat, care era mereu în prima linie a oştirii sale. Poveştile despre pedepsele dure aplicate celor care nu respectau legea, precum trasul în ţeapă, au făcut înconjurul lumii. Recent, istoricul Vasile Lupaşc, din Târgovişte, a reuşit să obţină un manuscris din bibliotecile de la Vatican, în care un călugăr, pe numele său Niccolo de Modrussa, scrie destul de amplu despre Vlad Ţepeş, despre acţiunile lui, dar şi despre motivaţiile lui politice şi militare. Lucrarea se numeşte "Despre războaiele goţilor".
• Ce a făcut Valentin Nicolau cu doar câteva ore înainte de a muri
Potrivit declaraţiilor făcute pentru Mediafax de medicul Florin Chirculescu, Valentin Nicolau a fost dus de urgenţă la Spitalul Universitar, marţi seară, fiind în stop cardio-respirator. Nicolau se afla în maşina personală când a început să se simtă rău. Ambulanţa a fost chemată de o altă persoană. Manevrele de resuscitare au continuat la spital. Chirurgul Florin Chirculescu, un apropiat al lui Valentin Nicolau, a mai declarat pentru Mediafax că nu ştie ca fostul şef al TVR să fi fost cardiac, că acesta se lăsase de fumat şi slăbise. Decesul a fost declarat după 45 de minute în care s-au făcut manevre de resuscitare. Cu doar şapte ore înainte de a se stinge din viaţă, Valentin Nicoleu i-a dedicat fetei sale o melodie emoţionantă, "La vita bella", interpretată de Noa.
• Culmea cenzurii. Un ziar israelian ultra-ortodox a şters femeile din poza de grup a marşului în memoria victimelor de la "Charlie Hebdo"
Un ziar israelian a fost criticat pentru "decuparea" Angelei Merkel şi a altor femei importante din poza în care acestea apar la marşul de solidaritate cu victimele de la "Charlie Hebdo". Comentatorii au catalogat editarea drept "sexistă". La prima vedere, poza în care 40 de lideri ai lumii, îmbrăcaţi în negru, defilează la braţ prin Paris în semn de solidaritate cu cei 1,6 milioane de locuitori ai oraşului care au ieşit în stradă pentru victimele atentatului terorist de la ziarul de satiră "Charlie Hebdo", nu are nimic ieşit din comun. Dar priviţi puţin mai atent: Angela Merkel şi toate femeile prezente la marş şi surprinse în poza originală au fost "şterse", arată "The Telegraph". Poza a apărut în ziarul israelian "The Announcer" (HaMevaser), o publicaţia conservatoare ortodoxă care acum este acuzată ca s-a folosit de programe de editare pentru a scoate femeile din fotografie.
• Primarul musulman al Rotterdamului le-a transmis imigranţilor de aceeaşi religie cu el să plece dacă nu le place modul de viaţă occidental
Ahmed Aboutaleb, primarul oraşului Rotterdam, musulman de origine marocană, a declarat că imigranţii musulmani care nu apreciază modul de viaţă în occident pot să-şi facă bagajele şi "să se ducă la dracu'". Declaraţia vine în urma atentatului terorist din Franţa de săptămâna trecută. Ahmed Aboutaleb, care a venit în Olanda pe când avea 15 ani, a făcut aceste declaraţii în urma atentatului terorist de săptămâna trecută din Franţa asupra săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, notează Daily Mail. Edilul celui de-al doilea oraş ca mărime din Olanda a ieşit pe posturile de televiziune, în direct, la câteva ore după atacul aspra jurnaliştilor de la Charlie Hebdo şi le-a transmis musulmanii cărora "nu le place libertatea că pot să-şi facă bagajele şi să plece". "Este de neînţeles că vă puteţi întoarce împotriva libertăţii ... Dar dacă nu vă place libertatea, pentru numele lui Dumnezeu, faceţi-vă bagajele şi plecaţi" , a spus el.
• BANCHERUL
• Cat va fi cursul euro/leu in 2015, conform prognozelor bancilor
Leul inca are fundamente economice solide, astfel ca nu va fi afectat prea tare de factorii externi precum criza din Rusia si din Grecia, de ieftinirea petrolului sau de reducerea puternica a inflatiei si a dobanzilor, apreciaza bancherii. Acestia prognozeaza o stabilitate a cursului euro/leu in 2015 in jurul valorii de 4,5 lei pentru un euro si chiar o apreciere in urmatoarele luni. Economistii Raiffeisen anticipeaza ca leul se va apreia chiar la 4,40 lei/euro in martie 2015, dupa care va reveni spre 4,45 lei/euro in septembrie, urmand a incheia anul tot la 4,40 lei/euro. Economistii BCR sunt ceva mai rezervati: potrivit acestora, cursul nu se va misca aproape deloc in acest an, urmand a ramane aproape dar sub 4,5 lei/euro pana la finalul lui 2015. Economistii ING sunt de aceeasi opinie cu privire la evolutia cursului in acest an, variatia urmand a fi asemanatoare cu cea de anul trecut, adica intre 4,3850 lei si 4,5350 lei pentru 1 euro.
• Exista si banci care deschid noi unitati
Bancile romanesti au inchis in primele noua luni din 2014 un numar de 155 de unitati, reteaua bancara scazand la 5337 de sucursale la sfarsitul lunii septembrie, conform datelor BNR. Insa nu toate bancile au urmat aceeasi tendinta de ajustare a retelei de unitati, in conditiile unui mediu economic inca dificil, cu o crestere economica modesta, firme in insolventa, volum de credite reduse si continua crestere a restantelor la achitarea imprumuturilor. Exista banci care au profitat de problemelor concurentelor pentru a-si dezvolta activitatea. Una dintre ele este banca greceasca Piraeus Bank, care in ultimii doi ani a inaugurat 8 centre de business dedicate exclusiv Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM), care au dus la cresterea cu 30% a portofoliului de clienti. Piraeus Bank are 20.000 de clienti IMM, carora banca le-a acordat in 2014 credite noi in valoare de aproape 100 de milioane de euro, a spus, pentru Bancherul.ro, Areti Riga, director IMM la Piraeus Bank.
• CURENTUL
• Piedone: Voiculescu trebuie să fie istorie
Prim-vicepresedintele PC Cristian Popescu Piedone vrea sa clarifice lucrurile in ceea ce priveste viitorul Partidului Conservator. In opinia sa partidul trebuie sa se modernizeze, sa se reformeze si sa se uite spre viitor. "In istoria partidului Dan Voiculescu va fi presedintele fondator. Va ramane alaturi de noi si va avea un loc aparte in istoria partidului si va avea un tablou alaturi de fondatorii partidului pentru ca tinerii care se vor inscrie in partid sa vada cine au fost acestia", a spus liderul conservator pentru stiripesurse.ro. El sustine ca imaginea partidului trebuie dezlipita de imaginea omului care a infiintat partidul pentru ca in acest moment dauneaza: "Partidul asta a fost ca si copilul lui, dar ca sa creasca acest copil trebuie lasat sa creasca, sa nu fie mereu solutia imorala sau partidul breloc.", e de parere acesta. Este importanta refacerea partidului si reinventarea lui cat mai repede pentru ca anul electoral 2016 bate la usa iar conservatorii isi doresc ca la locale sa fie pe propriile picioara si sa depaseasca pragul de 5 la suta.
CURIERUL NATIONAL
• Amenzi la promoţie pentru supermarketuri
Consiliul Concurenţei a amendat Mega Image, Metro, Real şi Selgros cu aproape 30 mil. euro, adică aproximativ 1% din cifra de afaceri pe 2013. Sancţiunile puteau fi mai mari, având în vedere că şeful Concurenţei anunţa că se vor aplica amenzi cuprinse între 2 şi 4% din afacerile supermarketurilor. Investigaţia declanşată de autoritate priveşte modul în care cei patru retaileri şi 21 de furnizori ai lor s-au înţeles asupra preţurilor produselor la raft. Potrivit unui comunicat emis ieri de autoritate, în urma investigaţiei privind posibilele înţelegeri pentru fixarea preţurilor între retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image şi furnizorii acestora, în perioada 2005-2009, Consiliul Concurenţei a sancţionat patru retaileri din piaţa produselor alimentare şi 21 de furnizori ai acestora cu amenzi în valoare totală de 154.029.538 lei (aprox. 35 milioane euro), dintre care 29 mil. euro pentru retaileri şi 6 mil. euro pentru furnizori.
• Lituania se adaptează la noua monedă odată cu intrarea în familia zonei euro
Moneda euro pe care ţara o foloseşte începând cu 1 ianuarie 2015 scoate în evidenţă salariile şi pensiile extrem de mici ale Lituaniei. Salariul mediu brut lunar este de 698,70 de euro, în timp ce pensia medie este de 240 de euro. Lituanienii trăiesc cu teama că preţurile vor creşte, în timp ce salariile vor rămâne la fel. Lituania a devenit al 19-lea membru al zonei euro de la 1 ianuarie, cu politicienii dornici să sublinieze beneficiile geopolitice ale aderării la moneda euro în ciuda creşterilor de preţuri şi a realizării mărimii salariilor locale. "Cel mai rău lucru, dacă privim moneda euro, este faptul că ne fac pensiile noastre şi salariile să pară ridicol de mici", a declarat, potrivit Euobserver, Darjus Bogdiun, un student în vârstă de 20 de ani.
• Statul a dat peste cap revenirea construcţiilor
Lucrările la drumuri au căzut anul trecut cu un sfert şi au tras în jos piaţa cu 10%, deşi construcţiile de case au crescut cu 36%. Erbaşu, PSC: Nu există un domeniu în construcţii în care să observăm un reviriment. Din păcate, în zona privată încă lucrurile sunt blocate. "Toate lucrările în momentul de faţă sunt supuse unui control excesiv, iar regulamentele sunt extrem de laborioase. Pe de o parte aduce acurateţe, probabil că aduce mult mai multă corectitudine, însă din păcate aduce şi o încetinire a derulării contractelor". El a afirmat că funcţionează, dar cu foarte mare prudenţă, programul Prima Casă şi prin urmare există o oarecare cerere de locuinţe ieftine, dar nu are un impact foarte mare asupra construcţiilor noi pentru că sunt la dispoziţie încă destul de multe apartamente vechi sau apartamente, chiar dacă sunt noi sunt începute din 2008-2009.
• Hemoragie de resurse la cel mai mare administrator de fonduri din lume
PIMCO, societatea cu cele mai mari plasamente pe pieţele de fonduri, a pierdut un nou manager, pe Saumil Parikh. Gross a afirmat ieri în premieră că a fost demis de compania care de la plecarea sa s-a confruntat cu retrageri de bani ale clienţilor de peste 80 mld. dolari. Aveau pe mână 1.870 de miliarde dolari, administraţi cu înţelepciune de o veritabilă "Masă Rotundă a Cavalerilor", în care "regele bondurilor" Bill Gross îi avea alături pe Mohamed El-Erian, fost manager la fondul Universităţii Harvard, Neel Kashkari, şef al stabilităţii financiare a Trezoreriei SUA care a supravegheat ieşirea din criză în 2008-2009, pe excentricul Paul McCulley, autor al sintagmei "sistem bancar din umbră", Mark Kiesel, Andrew Balls etc. PIMCO era cea mai mare concentrare de creiere a lumii financiare. Începând cu anul trecut, firma cu cele mai mari plasamente pe pieţele de bonduri a început să piardă masiv oameni şi, împreună cu ei, zeci de miliarde de dolari, retrageri ale clienţilor.
• Medicii sar de avertismente şi trec direct la grevă
Dacă în anii trecuţi medicii au tot avertizat cu greva generală, au pichetat Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor, acum, la început de an, aceştia au trecut direct la grevă. Ieri, angajaţii Spitalului Judeţean Tulcea (aproximativ 80 de medici şi asistenţi medicali) au intrat spontan în grevă, nemulţumiţi fiind de salariile mici pe care le primesc. Greva vine după ce, în octombrie 2014, sindicaliştii au renunţat la organizarea unui miting de amploare, întrucât au negociat cu reprezentanţii Guvernului majorarea salariilor tuturor angajaţilor din sistemul de sănătate şi din cel de asistenţă socială cu 100 lei. Însă, chiar dacă de la 1 ianuarie au primit 100 de lei în plus la salariu, personalul medical din România nu are cum să fie mulţumit cu nivelul actual al remuneraţiei.
• Economia României, pe cale să ia viteză
Economia ar putea accelera pe termen mediu, de la 2,8% în 2014 la dinamici anuale de 3,2% în 2015, 4,4% în 2016 şi 3,8% în 2017, se afirmă într-o analiză a Băncii Transilvania. Acest scenariu prezentat în analiza BT semnată de Andrei Rădulescu, senior economist, se axează pe relansarea investiţiilor productive, după declinul din 2013 şi 2014. "Ne aşteptăm la creşterea investiţiilor cu ritmuri anuale de 7,2% în 2015, 8,6% în 2016 şi 7,2% în 2017, evoluţie susţinută de o serie de factori precum declinul costurilor de finanţare şi relansarea creditării în lei, nivelul record al încasărilor din export, relansarea consumului intern şi perspectiva redinamizării investiţiilor publice", scrie sursa citată.
• America ar putea pierde războiul preţului petrolului
Coborârea preţului petrolului către nivelul de 50 dolari pe baril şi apoi şi sub acest reper a adus o furtună financiară peste Rusia care a contribuit la prăbuşirea rublei şi la micşorarea semnificativă a economiei acestei ţări. Vine rândul Americii!, avertizează un articol BloombergView care aduce în faţă un scenariu potrivnic pentru industria petrolieră a SUA în cazul în care în piaţa internaţională se vor menţine cotaţii coborâte ale ţiţeiului. "Preţul se apropie de nivelul în care producţia Statelor Unite va începe închiderile de exploatări", scrie în materialul de opinie editorialistul Leonid Berşidski. În special zăcămintele de petrol de şist vor atinge praguri de unde extragerea de ţiţei devine neprofitabilă. Un raport de analiză al casei de consultanţă Wood McKenzie menţionează că declinul cotaţiilor ar urma să scoată succesiv din piaţă exploatări din Canada, SUA şi Columbia.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Mihai Pacepa: "SRI-ul lui Măgureanu a colaborat cu KGB-ul"
In documentele CNSAS care au însoţit ancheta în cazul lui Ion Mihai Pacepa se regăsesc toate posibilele motive care au dus la defectarea celui mai înalt demnitar al Securităţii din vremea lui Ceauşescu. De la corupţie la recrutarea de către CIA (sau KGB , potrivit unei alte versiuni), există supoziţii argumentate cu ceea ce li se părea la acea vreme a fi logic şi indubitabil, în toate documentele anchetei. Numai că, surprinzător, nu există o concluzie finală. Securitatea anilor 1978-1979 nu a fost capabilă să spună dacă generalul Pacepa a defectat din vreun motiv sau altul. Ion Mihai Pacepa recunoaşte modul corupt în care acţiona nomenclatura comunistă şi spune că a făcut parte din ea. Dar, s-a lepădat de regimul comunist, atunci când puţini îi vedeau sfârşitul. Generalul Pacepa râde de ipoteza recrutării sale de către CIA sau KGB şi o pune pe seama rescrierii Istoriei.
• Dosarul de incompatibilitate al lui Iohannis va fi luat în discuţie miercuri de Instanţa Supremă
Instanţa supremă va începe, miercuri, judecata pe fond a recursului în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Pentru acest termen s-a stabilit citarea preşedintelui României şi a unui reprezentant al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Decizia a fost luată în cameră de consiliu, de un complet format din trei judecători, care au analizat admisibilitatea în principiu a judecării în recurs a dosarului în care primarul Sibiului şi preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a contestat raportul ANI în care se arăta că acesta a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în Adunările Generale ale Acţionarilor de la societăţile Apă Canal şi Pieţe. Recursul a fost făcut de ANI, după ce în septembrie 2013, Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia lui Iohannis şi a dispus anularea deciziei de incompatibilitate.
• 50% uninominal, 50% pe liste50. PSD şi PNL vor să introducă votul mixt
Comisia de Cod electoral se reuneşte astăzi, într-o primă şedinţă, cu "misiunea" de a finaliza până în iunie modificarea legislaţiei electorale. Pe hârtie, partidele par să aibă puncte de vedere comune cu privire la modificarea legilor electorale, dar experienţa arată că, atunci când parlamentarii se aşează la masa discuţiilor, lucrurile se complică. Dezbaterile pentru introducerea votului uninominal au început încă din 2000- 2004. Abia în 2008, s-a ajuns la o formulă originală de vot uninominal, cu un sistem de redistribuire, formulă asumată de guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu.
• JURNALUL NATIONAL
• Ion Caramitru: "Până la sfârşitul anului, clădirea Teatrului Naţional din Bucureşti va funcţiona pe de-a-ntregul"
Spre finele anului 2015, clădirea Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti "va funcţiona pe de-a-ntregul"; a spus directorul instituţiei, Ion Caramitru. În doar câţiva ani, clădirea înfăşurată în beton a căpătat aspectul original. "Cred că e primul simbol comunist pe care l-am dat jos", afirma Caramitru, vizând faţada construită de Ceauşescu, după un incendiu. Atunci, în anii '80, a fost reconfigurată şi Sala Mare, distrugându-se acustica, dar şi vizibilitatea. Căci sala, care avea 900 de locuri, a fost mărită iniţial până la 1.500 de locuri, rămânând apoi 1.200. Ion Caramitru remarca faptul că în urma acelor lucrări au fost scoase "din dotarea antiseismică a Sălii Mari diafragme de rezistenţă antiseismică" şi înlocuite cu stâlpi, care reprezentau "un pericol real în cazul unui cutremur de 6,5 grade pe scara Richter; teatrul s-ar fi prăbuşit".
• Charlie Hebdo. Eurodeputat extremist polonez, DECLARAŢIE ŞOCANTĂ în Parlamentul European!
"Eu nu sunt Charlie, sunt pentru pedeapsa cu moartea", a transmis eurodeputatul polonez de extremă dreapta, Janusz Korwin-Mikke, în plenul Parlamentului European, potrivit Le Point. Cunoscut pentru declaraţiile sale cu tentă rasistă, europarlamentarul polonez a arătat sălii un mesaj de pe laptopul său cu aceste cuvinte, în limba engleza, în timpul discursului preşedintelui Frontului Naţional, Marine Le Pen, care a cerut UE să-şi facă "autocritica". "Este Europa capabilă să ne protejeze, să protejeze popoarele europene de ameninţarea fundamentalismului islamist. Este deschiderea totală a frontierelor noastre capabilă să ne protejeze?", s-a întrebat Le Pen. Eurodeputaţii din marea coaliţie dreapta-stânga din PE au făcut apel la consolidarea apărării valorilor europene.
• Stânga/dreapta: confuzii deliberate - de Ilie Şerbănescu
Anomaliile - "produsele" respectivelor confuzii - abundă. De departe în frunte se află aiureala "PSD - partid de stânga, Ion Iliescu - om de stânga". Cum ar putea fi cotat de stânga un partid care a pus bazele trecerii de la comunism direct în capitalismul sălbatic şi care este de 25 de ani gazda celor mai feroce reprezentanţi şi celor mai importanţi beneficiari ai acestui gen de capitalism repudiat de istorie?! Cum ar putea fi considerat de stânga Ion Iliescu, parohul acestei alunecări istorice împotriva valorilor stângii?! Doar prin faptul că a fost fruntaş comunist şi că , spre cinstea sa, nu a băgat el însuşi mâna la caşcaval?! Cum ar putea fi taxat de stânga unul ca Hrebenciuc care trăgea pentru sine zeci de mii de ha de sub picioarele oamenilor?! La antipozi, Traian Băsescu este considerat de dreapta doar pentru că a ales politiceşte să aibă PSD ca rival politic. De fapt, în deceniul Băsescu, schimbarea majoră a fost doar înlocuirea propiretarului economic românesc al ţării cu cel străin, devenit de departe dominant.
• Cea mai mică inflaţie din ultimii 24 de ani. Preţul petrolului ar putea trage în deflaţie economia
Economia românească a înregistrat un nou record. Inflaţia anuală din 2014 (decembrie 2014 raportat la decembrie 2013) a fost de numai 0,83%, adică cea mai scăzută din ultimii 24 de ani. Comparativ cu decembrie 2013, în decembrie 2014, preţurile alimentelor sunt mai mici, în medie, cu 0,41%, mărfurile nealimentare sunt mai scumpe cu 1,25%, iar tarifele la servicii au urcat cu 2,25%, potrivit datelor publicate de Institutului Naţional de Statistică. Până în anul 2004, inflaţia în România a avut mereu numai două cifre, vârful a fost în 1993 când indicatorul a atins 295,5%. Ulterior, inflaţia anuală a coborât, în 1994, la 61,7% şi în 1995, la 27,8%, dar s-a reaprins în 1996 când a urcat 156,9%. Inflaţia anuală a intrat apoi pe un trend descendent, cu uşoare perioade de reaprindere, iar din anul 2004 România a avut inflaţie anuală cu o singură cifră.
• NATIONAL
• Kovesi cotrobaie in Louis Vuitton-ul Elenei Udrea!
Se precipita lucrurile in marile anchete detonate de catre procurorii Laurei Codruta Kovesi in ultima perioada. Asa ca in dosarele EADS si Microsft deja se clarifica si ultimele necunoscute de pana acum, DNA fiind gata sa dea iama in "cartelul generalilor" de la MAI. De asemenea, si ancheta cu prvire la mafia retrocedarilor de la ANRP avanseaza intr-un ritm care le da deja frisoane nenumaratilor politcieni sau oameni de afaceri implicati in aceasta retea transpartinica de influenta. Iar cele doua spete, desi separate, ar putea avea drept numitor comun un nume greu al politicii romanesti. Este vorba despre Elena Udrea. Iar dezvaluirile despre plimbarica la Paris a liderei PMP, alaturi de buna sa prietena prietena Alina Bica, au reprezentat practic prologul scandalului care a urmat si care s-a soldat cu arestarea fostei sefe a DIICOT.
• Premierul preia din zbor "moda Iohannis"
Plecat de la ceremonia semnarii acordului politic referitor la finantarea Armatei, Victor Ponta a aterizat la Ministerul Transporturilor hotarat sa puna pe roate propriul sau acord. Batut mar de Klaus Iohannis la prezidentiale, Victor Ponta pare sa-si fi facut un idol din fostul sau contracandidat - pe care il copiaza mai ceva decat a facut-o pe vremuri, in cazul tezei de doctorat. Ignorand si acum ghilimele, Ponta a propus, ieri, parafarea unui alt acord politic, referitor la constructia de autostrazi de aceasta data.
• Reabilitarea podului de la Giurgiu, o afacere intre Collini Lavori si fosta sefa a licitatiilor din CNADNR
Declarata castigatoare a contractului de reabilitare a podului peste Dunare de la Giurgiu, desi initial se clasa pe locul 3 in competitia de oferte, compania italiana Collini Lavori Trento SpA sucursala Bucuresti a beneficiat, asa cum am aratat in paginile ziarului "National", de informatii confidentiale din partea comisiei de licitatie din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR). Conform documentelor si informatiilor National, in toate demersurile efectuate pentru a castiga de la CNADNR lucrarea de reabilitare a podului de la Giurgiu, compania Collini Lavori a fost sustinuta si consiliata de Nadia State, nimeni alta decat fosta sefa a licitatiilor din cadrul Agentiei ISPA a CNADNR.
• PUTEREA
• Ioan Rus promite 250 de kilometri de autostradă în următorii doi ani
Guvernanţii vin cu noi promisiuni de autostrăzi, la început de an. După ce, în 2014, România a inaugurat numai 50 km de autostrăzi, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, promite că în acest an vom avea alţi 50 de kilometri, iar anul viitor de patru ori mai mult, adică 200 de kilometri. Reţeaua autostrăzilor din România totalizează 700 de kilometri în prezent. Oficialul subliniază că pentru construcţia de astfel de drumuri e nevoie de aproape 30 miliarde euro până în anul 2030. În ceea ce priveşte deschiderile programate în acest, ministrul Ioan Rus a enumerat lotul 2 de la Nădlac - Arad (16,6 km), lotul 2 Timişoara - Lugoj (25,7 kilometri), Gilău - Nădăşelu (8,7 kilometri) şi 4,9 kilometri pe autostrada Bucureşti - Ploieşti.
• Până la consolidarea clădirilor cu bulină roşie din Centrul Istoric va mai trece vremea
Primăria Capitalei a demarat procedurile pentru consolidarea Centrului Istoric prin comandarea unor expertize. Pe 8 ianuarie a.c. a fost atribuit contractul pentru 10 imobile vechi, care au intrat deja în proprietatea municipalităţii. Pentru studiile de fundamentare, firma SC Concrete & Design Solutions SRL va primi 108.000 euro. Primăria a comandat expertizele în vederea unor investiţii în regim de concesiune sau parteneriat public-privat pentru a trece la consolidarea clădirilor cu bulină roşie. Zece imobile construite între 1824 şi 1930 sunt într-un grad avansat de deteriorare, unele chiar riscă să se dărâme peste terasele aflate la parter. Toate se află în proprietatea municipalităţii, printre ele fiind şi clădiri de patrimoniu.
• ROMANIA LIBERA
• Autostrăzile politice. De ce sunt pure fantezii promisiunile lui Ponta
Guvernul promite construirea a nu mai puţin de 2.700 de kilometri autostrăzi şi drumuri expres până în 2030, care vor costa în total 28 miliarde euro. Nu este însă prima dată când se fac astfel de promisiuni. Ţinte similare lansate de precedentele guvernări în diferite documente, la fel de ambiţioase ca şi cele prezentate ieri, au sfârşit în ridicol. O lungime a reţelei construite de 2.718 kilometri ar face ca România să aibă în 2030 o reţea de 3.500 de kilometri, cât cea a Marii Britanii (3.685 kilometri în 2011) şi peste cea a Suediei (1.891 km), Austriei (1.719 km) sau a Portugaliei (2.700 km). Am fi depăşiţi doar de ţările mari ale UE, precum Germania, Italia, Spania şi Franţa.
• Limba română e pe cale să cucerească şi Transnistria
Cele cinci licee româneşti din Transnistria capătă importanţă capitală, în contextul noului Cod al Educaţiei, impus de Chişinău, valabil din actualul an de învăţământ. Admiterea la facultate este condiţionată de absolvirea a 12 clase şi a Bacalaureatului. Doar liceele în grafia latină din stânga Nistrului respectă acest sistem, în comparaţie cu cele de tip sovietic, unde învăţământul preuniversitar se încheie în clasa a XI-a. Ca urmare, se prefigurează deja un fenomen neaşteptat - elevii de la şcolile ruseşti vor să se înscrie la cele româneşti.
• ZIARUL FINANCIAR
• De la inflaţie de aproape 300% pe an, la mai puţin de 1% în 22 de ani
Anul 2014 a adus inflaţia anuală la un minim istoric neaşteptat de 0,83%, după aproape un sfert de secol de capitalism, marcat de trei recesiuni şi de trei perioade de creştere. A fost pentru prima oară când rata anuală a inflaţiei a coborât sub 1% după ce la începutul anilor "90 era hiperinflaţie galopantă. România a ajuns să aibă pe an inflaţia dintr-o singură zi din 1993. Astfel, după ce s-a luptat mai bine de 20 de ani cu preţurile mari, BNR poate să ajungă în situaţia de a încerca să evite deflaţia. Analiştii au anticipat accelerarea procesului de dezinflaţie în 2014, care să ducă inflaţia la o rată anuală situată sub limita inferioară a intervalului ţintei staţionare a BNR de 2,5% ± un punct procentual. Însă, scăderea inflaţiei anuale până la 0,83%, după ce în decembrie s-a înregistrat o inflaţie lunară de -0,1%, a luat prin surprindere pe toată lumea.
• Primele date despre cum a mers comerţul modern în decembrie: doar patru zile de vârf, vânzări în uşoară creştere faţă de anul anterior
Vânzările lanţurilor de supermarketuri şi hipermarketuri în luna decembrie, care este prin tradiţie cea mai bună lună din an pentru comerţ şi consum, au fost similare sau în uşoară creştere comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, potrivit primelor informaţii culese de ZF de la marile reţele. "Fără a lua în calcul magazinele deschise în cursul ultimului an, vânzările din luna decembrie 2014 au fost similare cu cele din decembrie 2013. Faţă de celelalte luni ale anului, vânzările în luna decembrie sunt cu aproximativ 10% mai mari. Per ansamblu însă, în ciuda unui an competitiv, trendul vânzărilor anuale a fost unul pozitiv", spun reprezentanţii Mega Image, cel mai extins lanţ de magazine din România, cu peste 400 de supermarketuri şi magazine de proximitate. Ei aduagă că pentru magazinele reţelei, amplasate în inima cartierelor dormitor şi în imediata vecinătate a blocurilor de locuinţe, vârfurile de vânzări au fost înregistrate în zilele de dinainte de sărbători.
• BERD şi fondul american Sankaty vor să cureţe Bank of Cyprus de neperformante
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi fondul de investiţii american Sankaty au oferit peste 100 milioane de euro pentru un pachet de credite neperformante şi performante de peste 500 mil. euro scos la vânzare de Bank of Cyprus, dar ciprioţii nu au acceptat încă oferta deoarece consideră preţul ca fiind prea mic, scrie portalul costarfinance.com. Surse din piaţă au confirmat pentru ZF că ofertele pentru achiziţia pachetului de credite au fost depuse de competitori la jumătatea lunii decembrie şi spun că în cazul în care ciprioţii se răzgândesc aceştia vor transmite un semnal negativ investitorilor interesaţi de piaţa locală a creditelor neperformante, o piaţă de circa 10 mld. euro. Bank of Cyprus nu a răspuns unei solicitări a ZF pe această temă, iar BERD nu a dorit să comenteze.