REVISTA PRESEI - 14.04.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 aprilie 2011

ADEVĂRUL

Realitatea TV, un post de leşină lumea

Leşinul unei femei, transmis în direct de la un protest faţă de închiderea spitalului din Urlaţi, se conturează a fi fost premeditat. Leşinul "live" difuzat de Realitatea TV face carieră pe Youtube. "Adevărul" vă prezintă, imagine cu imagine, poticnelile unei regii nereuşite. Vineri, la Urlaţi, judeţul Prahova, câteva zeci de persoane protestau în faţa primăriei împotriva desfiinţării spitalului din localitate. Reporterul Realitatea TV Laura Calciu, corespondent de Prahova, transmitea în direct. După doar câteva secunde de filmare, o femeie din mulţime - Cornelia Tudorache (58 de ani) - leşină în faţa camerei de filmat, spre satisfacţia ziaristei care speculează prompt momentul. Leşinul este postat pe realitatea.net şi este imediat preluat de site-urile de ştiri, ajungând ulterior şi pe Youtube. La scurt timp apar şi primele semne de întrebare cu privire la autenticitatea leşinului.

Topul celor mai harnice state din lume

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a publicat ieri studiul "Society at a glance 2011", care cuprinde o serie de indicatori relevanţi pentru modul de viaţă al cetăţenilor. Studiul cuprinde 29 de state. În mod tradiţional, se crede că japonezii sau chinezii sunt cei care petrec cele mai multe ore pe zi muncind. În realitate, lucrurile stau altfel. Mexicanii sunt cei mai harnici din acest punct de vedere, însă mai bine de jumătate din munca lor este neplătită. De asemenea, din studiu reiese că femeile efectuează mai multe ore de muncă neplătite decât bărbaţii. În medie, la coada clasamentului se află persoanele din Europa de Vest.

Cum au nesocotit japonezii sfaturile străbunilor

Niponii nu au luat în seamă inscripţiile vechi de 600 de ani care îi avertizau să nu-şi construiască locuinţele aproape de plajă. La mai bine de o lună de la cutremurul şi tsunamiul care au făcut zeci de localităţi nipone una cu pământul, oamenii şi-au amintit de avertismentele străbunilor. Prea târziu. Pietre înalte de aproximativ un metru, acoperite de muşchi sau ascunse de vegetaţie, peste care au trecut şase secole, atenţionează trecătorul: ,"Nu construiţi mai departe de acest punct. Valuri uriaşe venite din mare au ucis aici oameni!". Unele dintre aceste "borne" au fost "regăsite" chiar la intrarea unor localităţi din prefectura Iwate, situată în nordul arhipelagului, care au fost devastate la 11 martie de tsunami. Sfaturile lăsate niponilor de strămoşi par astăzi extrem de înţelepte. "Zonele ridicate înseamnă pace şi armonie pentru urmaşi" sau "Dacă vine un cutremur mare, fereşte-te de valurile uriaşe".

Blaga: Tălmăcean nu va mai dansa cu Blaga preşedinte!

Făcând referire la situaţia PDL-ului în sondaje, Vasile Blaga a declarat că datul în spectacol a membrilor de partid nu este un lucru admisibil. În replică, Edmond Tălmăcean, a declarat că deşi îl admiră pe Vasile Blaga, el a este semnatar al moţiunii lui Theodor Paleologu pentru şefia partidului.

România, doar un pas până la Schengen

Un aviz negativ ar putea face ca România să adopte o poziţie de forţă, avertizează analiştii. "Toate condiţiile de aderare sunt îndeplinite", a declarat raportorul PE, Carlos Coelho. Votul eurodeputaţilor va avea loc la 4 iunie.."Cred că votul PE are puţină importanţă pentru poziţia Consiliului, iar statele membre mari sunt perfect dispuse să nu ţină cont de părerea deputaţilor europeni, atunci când este vorba de aspecte care au rezonanţă la ei acasă, cum ar fi migraţia", a declarat pentru < Adevărul Europa > analistul politic Toby Vogel. Într-o astfel de situaţie, Guvernul român ar putea începe să blocheze decizii politice din alte domenii, susţin experţi din Bruxelles, forţând astfel mâna unor ţări precum Franţa să o accepte în Schengen.

Culmea incompetenţei: UE ne trimite ajutoare ca să-i cheltuim banii/ Udrea acceptă experţi europeni

Comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, a transmis Guvernului României că fondurile europene reprezintă "cei mai ieftini bani" aflaţi la dispoziţia unui stat membru, apreciază că există o îmbunătăţire a absorbţiei banilor UE, dar a adăugat că mai sunt încă multe de făcut. Comisia Europeană (CE) a propus României mai multe măsuri pentru a cheltui mai repede cele aproape 20 de miliarde de euro puse la dispoziţie de UE. Comisarul Hahn a explicat după ce s-a întâlnit la Bruxelles cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, şi cu cel al Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, care sunt "ofertele" de ajutor ale Comisiei Europene.

Referendum pentru Legea Capitalei, la 19 iunie

Prin votul a 29 consilieri aparţinând majorităţii PDL-PNG-PRM, Consiliul General al Municipiului a hotărât ca bucureştenii să răspundă la şapte întrebări care vizează în principal, organizarea administrativă a Capitalei. Principala propunere se referă la o singură administraţie pentru Bucureşti, cu păstrarea celor şase sectoare, potrivit Realitatea TV. Cele şapte întrebări sunt: "Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?", "Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi 7 administraţii?", "Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o singură administraţie?", "Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Bucureşti?", "Vă doriţi o arhitectură unitară pentru tot Bucureştiul?", "Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatul din administraţia Bucureştiului?" şi "Sunteţi de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general alături de CGMB?".

FMI: România poate fi un vârf de lance în regiune

Oficialii Fondului spun că economia autohtonă a ajuns, datorită exporturilor, cea mai competitivă din Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Turcia, dar se tem de încetinirea ritmului reformelor. Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, pentru "Adevărul", că cea mai mare temere este ca autorităţile să nu repete greşelile trecutului.

Soldaţi sirieni au fost împuşcaţi pentru că au refuzat să tragă în protestatari

Martorii susţin că soldaţii din oraşul sirian Banias, care nu se supuneau ordinelor de a deshide focul împotriva protestatarilor, au fost împuşcaţi de către serviciile de securitate, în contextul intensificării demonstraţiilor antiguvernamentale. Un reprezentant al organizaţiei locale de apărare a drepturilor omului susţine că Mourad Hejjo, un recrut din Madaya, este doar unul dintre cei împuşcaţi de lunetişti.

Gaddafi impune trei condiţii pentru a demisiona

Liderul libian Muammar Gaddafi i-a prezentat unui reprezentant rebel trei condiţii pentru care este dispus să renunţe la puterea statului. Prima condiţie este să se poată retrage "onorabil" şi ca securitatea sa personală să fie garantată. În al doilea rând, el vrea să ocupe o poziţie guvernamentală simbolică. În plus, Gaddafi cere ca unul dintre fiii săi, Saif al-Islam, să preia puterea, scrie presa arabă, citată de Novinite.

Ce se întâmplă cu angajaţii Dacia în perioada în care se opreşte producţia

Uzina Dacia de la Mioveni va opri producţia în perioada 22 aprilie-2 mai, ca urmare problemelor cu aprovizionarea unor piese de către furnizorii constructorului. Ce se va întâmpla însă cu angajaţii care vor sta acasă în acest timp acasă? Angajaţii Dacia de la montaj şi caroserie nu vor lucra în perioada 22 aprilie-2 mai, respectiv 5 zile lucrătoare. Pentru două dintre ele, salariaţii vor fi plătiţi cu 85%. Alte două zile le vor fi luate din concediu, iar o zi va fi recuperată pe 15 august, potrivit lui Ion Iordache, vice-lider al Sindicatului Automobile Dacia. Automobile Dacia are aproximativ 15.000 de angajaţi.

CURENTUL

Ministerul Muncii confirmă ţeapa căminelor pentru vârstnici

Reprezentanţii Ministerului Muncii confirmă informaţiile publicate, ieri, de "Curentul" - lucrările de amenajare, modernizare, recompartimentare etc. pentru încadrarea în standardele minime de calitate în vigoare cad în sarcina autorităţilor locale. Ministerul Muncii finanţează numai cheltuielile curente ale căminelor pentru bătrâni şi doar pentru 33 de luni.

Manuscrisele lui Cioran, între impotenţă statală şi patrioţi de bravadă

Manuscrisele marelui filosof român Emil Cioran, recent achiziţionate la Paris de către un om de afaceri român, au născut o serie de pasiuni bolnave şi o serie de personaje au încercat să pozeze în apărătorii românismului. Din toate acestea nu a ieşit decât un spectacol morbid, cu nişte autorităţi impotente, care au fost salvate de un om de afaceri român ce nu s-a sfiit să scoată din buzunar circa 500.000 de euro pentru a se asigura că manuscrisele lui Cioran vor ajunge în România. Circul de prost gust a fost deschis, pe această temă, de către realizatorul de televiziune şi regizorul Sorin Ilieşiu. Acesta a sesizat ieri Parchetul în privinţa înstrăinării arhivei Emil Cioran de patrimoniul cultural al României.

CURIERUL NAŢIONAL

De ce vrem case dacă nu ni le permitem?

70% dintre români vor să-şi cumpere o locuinţă, deşi calculele arată că şi soluţia chiriei este una foarte viabilă. În plus, 68% nu-şi permit să plătească o rată lunară mai mare de 300 euro şi nu au nici cei 10.000 euro pentru un avans minim. Chiria îţi oferă mobilitate şi te scapă de alte cheltuieli, în schimb varianta creditului te face proprietar după zeci de ani.

Care sunt cele mai căutate zone din Bucureşti?

Militari şi Titan, cele mai solicitate cartiere atât pentru locuinţe noi, cât şi vechi. Ofertele de apartamente din Ferentari şi Rahova sunt ocolite de către bucureşteni. În momentul în care un român se decide să achiziţioneze o locuinţă, cel mai important criteriu de selecţie este preţul, urmat de poziţionare, numărul camerelor şi anul de construcţie al blocului. În condiţiile în care preţurile locuinţelor bucureştene le putem afla destul de rapid de pe portaluri imobiliare, s-au consultat câţiva specialişti din piaţă şi s-au întrebat care sunt cele mai căutate cartiere din Bucureşti, dar şi cele mai ocolite zone.

Vanghelie: Eu dau câte o mână de ajutor numai prin simplul fapt că exist în PSD

"În viaţă trebuie să o iei în etape. Eu sunt atent la mine de la un mandat la altul. Când mă voi decide să nu mai candidez va fi greu pentru cel care va veni după mine la Primăria sectorului 5" Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat, ieri, că peste zece ani se vede un tip puternic care nu va aborda funcţia de preşedinte, fiind un om raţional, conform Mediafax.

Când vor fi prea multe mall-uri şi supermarket-uri în România?

Piaţa va ajunge la saturaţie în momentul în care vom avea 100 mp de spaţii de retail modern la 1.000 de locuitori. La finele anului trecut, aveam 65 mp la 1.000 de locuitori, aproape de patru ori sub media europeană, de 238 mp. "Dacă în ţările din CEE, având media salariului mediu net de 618 euro - media stocului la 1.000 locuitori este de 204 mp, în România, unde salariul mediu net este de aproximativ 50% din cel înregistrat în ţările comparabile, atunci şi nivelul de saturaţie al pieţei spaţiilor moderne de retail va fi înregistrat în momentul atingerii unui nivel de 100 mp la 1.000 locuitori", a declarat Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.

Energia regenerabilă, cea mai profitabilă investiţie

În contextul degradării constante a calităţii mediului înconjurător, se impun soluţii viabile pentru a stopa efectele nocive ale energiei nucleare. În acest sens, energia verde reprezintă unica posibilitate de utilizare inteligentă a resurselor naturale precum: apa, aerul, soarele, surse inepuizabile de energie, cu beneficii pe termen lung. În timp ce majoritatea ţărilor din lume renunţă la centralele nucleare, România pare să rămână fidelă vechilor surse de energie, în ciuda potenţialului uriaş pentru implementarea proiectelor bazate pe surse de energie inovatoare.

Investitorii chinezi, aşteptaţi să ia parte la proiectele de tip PPP

Investitorii chinezi sunt aşteptaţi să ia parte la proiectele de tip public-privat care vor fi iniţiate în România, în construcţia de autostrăzi, poduri, hidrocentrale sau în agricultură, a declarat ieri premierul Emil Boc, în discuţia cu o delegaţie oficială chineză aflată în vizită la Bucureşti, informează Mediafax. Contractele de parteneriat public-privat au reprezentat unul dintre subiectele principale ale întâlnirii organizate, la Palatul Victoria, între premierul Emil Boc şi delegaţia chineză condusă de Li Changchun, membru în Comitetul Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.

EVENIMENTUL ZILEI

Laurence Tacou: "I-am plătit 36.000 de euro Eleonorei Cioran"

Laurence Tacou, patroana Editurii L"Herne din Franţa, povesteşte cum a cumpărat manuscrisele lui Emil Cioran de la familia filosofului. Misterul din jurul vânzării manuscriselor lui Emil Cioran s-a rispit. Unul dintre editorii francezi ai filosofului, Laurence Tacou, patroana Editurii L"Herne, a confirmat, ieri, într-un comunicat transmis EVZ, că, vara trecută, a cumpărat documentele de la cumnata scriitorului, Eleonora Cioran - pe care le-a vândut, acum o săptămână, prin intermediul casei "Binoche et Giquello". Preţul pe care Laurence Tacou l-a plătit Eleonorei Cioran, în august 2010: 36.000 de euro. Suma este de 11 ori mai mică decât cea cu care manuscrisele filosofului au fost adjudecate, pe 7 aprilie, de omul de afaceri român George Brăiloiu, 406.000 euro.

Boc cere Consiliului Concurenţei să verifice dacă se poate îngheţa preţul benzinei

Premierul Emil Boc a cerut Consiliului Concurenţei să verifice dacă preţurile carburanţilor pot fi îngheţate conform unei legi care prevede o astfel de măsură în cazuri excepţionale. În cazul în care Legea Concurenţei este conformă cu cea europeană, atunci guvernul ar putea îngheţa preţurile carburanţilor pentru o perioadă de câteva luni. În urmă cu două săptămâni Guvernul Bulgariei a ajuns la un acord cu LukOil Bulgaria, cel mai mare producător de carburanţi de pe această piaţă, pentru suspendarea timp de o lună a creşterilor de preţ la benzină şi motorină.

Mutare de imagine, avantaj Blaga

PDL-iştii vor triplarea numărului de delegaţi la Congresul din mai. Varianta asupra căreia Boc şi Blaga ar fi convenit deja a fost gândită pentru transmiterea unui mesaj de forţă, însă încurcă socotelile premierului. Întoarcerea hotărârii din urmă cu o lună, când se stabilise ca viitoarea conducere a partidului să fie aleasă de doar 1.350 de PDL-işti şi nu de aproape 4.000 câţi erau de obicei, a fost, potrivit aceloraşi surse, o sugestie venită din partea Palatului Cotroceni. Argumentul ar fi că un Congres, organizat chiar în an preelectoral, trebuie să dea un mesaj de forţă pentru un partid aflat la guvernare, un număr mic de de­le­gaţi putând fi interpretat ca pe un semnal de resemnare în perspectiva alegerilor. "Dacă şi PC-ul a făcut Congresul la Sala Palatului şi noi ne înghesuiam la parlament, ce-am fi transmis?", a comentat un lider al PDL.

Mubarak şi cei doi fii ai săi, arestaţi

La mai bine de două luni de la demisia din fruntea ţării şi după ce ieri a ajuns la spital, agenţiile de presă anunţă azi că Hosni Mubarak a fost reţinut pentru 15 zile. Aceeaşi soartă au avut-o şi cei doi fii ai lui Mubarak, Alaa şi Gamal. Fostul lider de la Cairo este acuzat de corupţie şi abuz de autoritate, informează agenţia Xinhua şi Associated Press, citate de Agerpres. Mubarak este anchetat de autorităţi pentru că le-a cerut forţelor de ordine să deschide focul asupra demonstranţilor care nu-l mai vroiau la putere. Anunţul arestărilor a fost făcut de biroul procurorului general al Egiptului în această dimineaţa.

FINANCIARUL

Companiile franceze propun 10 măsuri ca să nu se scumpească gazele pentru români

Costurile cu energia ar putea scădea cu până la 30%. Factura la energie pentru populaţie poate scădea cu până la 30% dacă guvernul va aplica măsurile conside­rate esenţiale pentru eficientizarea sectorului energetic. Una dintre măsu­rile imediate este scoaterea companiilor din categoria consumatorilor reglementaţi de gaze şi trecerea lor în cea a eligibililor. Companiile franceze care activează în ţara noastră precum şi Ambasada Franţei la Bucureşti susţin "actualizarea" preţului la gaze, în sensul creşterii acestuia, masură care va duce la scăderea facturii la energie a populaţiei.

Şapte bănci au lansat oferte alternative la "Prima casă". Cu dobânzi mai mari, dar mai uşor de accesat

Instituţiile bancare testează piaţa, adresându-se clienţilor care au banii necesari pentru avans. Împrumuturile au dobânzi mai mari, fiind necesar un avans mult mai ridicat. T­ot mai multe bănci au început să lanseze variante alternative de creditare ipotecară, pe măsură ce fondurile din programul "Prima casă 3" se epuizează, iar viitorul unei noi etape este momentan incert. Astfel, instituţiile de credit oferă împrumuturi imobiliare cu dobânzi relativ mai mari decât cele din programul guvernamental, dar şi cu un avans minim mai ridicat. În schimb, oricine îşi poate cumpăra o locuinţă prin alternativele la "Prima casă", indiferent de câte imobile deţine în proprietate. De altfel, Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, explică într-un interviu acordat "Fin.ro" că, în mo­men­tul în care în România va exista activitate de creditare fără programul "Prima casă", atunci se va putea spune că s-a terminat criza.

Nişă de succes în criză: cămine pentru studenţi şi tineri profesionişti

O piaţă slab dezvoltată - ansamblurile rezidenţiale exclusiv la închiriat au grad de ocupare de peste 95%. Chiria la două camere în bloc nou: 300 de euro în zonă cu metrou, 800 de euro în Băneasa. Deşi piaţa autohtonă abundă de locuinţe în ansambluri rezidenţiale noi oferite la închiriere, majoritatea se află pe piaţă din întâmplare. O parte din locuinţe se află în proprietatea cumpărătorilor speculativi, care în lipsa unei cereri pe măsura aşteptărilor au fost nevoiţi să se mulţumească cu chiria obţinută. O altă categorie de locuinţe aflate în circuitul pieţei închirierilor a ajuns acolo din acelaşi motiv, fără însă să fi fost vândute de către dezvoltatori.

Franklin Templeton: BVB trebuie să majoreze de opt ori fondul de dividende

Franklin Templeton a cerut reducerea valorii nominale a acţiunilor BVB. Grupul Franklin Templeton şi alţi doi acţionari ai Bursei de la Bucureşti (BVB) au cerut introducerea unui nou punct pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor de la sfârşitul acestei luni, respectiv diminuarea valorii nominale a acţiunilor de la 10 lei la 5 lei şi distribuirea sumei rezultate sub forma unui dividend extraordinar. Administratorul Fondului Proprietatea, grupul Franklin Templeton, vrea ca Bursa de la Bucureşti să distribuie acţionarilor dividende de 43,75 milioane de lei, de opt ori mai multe decât cele anunţate iniţial, prin înjumătăţirea capitalului social, potrivit unor surse din piaţa de capital.

În ultimul an, deficitul contului curent a scăzut de 22 de ori, la 29 mil. euro

Muncitorii români din străinătate au trimis acasă 660 mil. euro în februarie 2011. Contul curent al balanţei de plăţi a avut în februarie un deficit de 29 de milioane de euro, de 22 de ori mai mic faţă de nivelul de 635 de milioane de euro din luna similară de anul trecut, datorită reducerii deficitului balanţei comerciale şi majorării excedentului transferurilor curente. Deficitul balanţei comerciale a scăzut semnificativ, de la 404 milioane de euro în februarie 2010 la 96 de milioane de euro în cea de-a doua lună a acestui an. Un nivel mai scăzut a fost atins doar în luna prece­dentă, ianuarie 2011, de 15 milioane de euro.

Vânzarea a 9,84% din acţiunile OMV Petrom, şi prin CEC Bank

CEC Bank va fi distribuitor de retail la oferta publică secundară pe care statul o va derula pentru vânzarea unui pachet de 9,84% din acţiunile OMV Petrom. Banca şi con­sorţiul format din Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital şi EFG Securities poartă ultimele discuţii privind co­misionul pe care CEC Bank îl va încasa în urma prestării acestui serviciu, potrivit unor surse apropiate negocierilor. Consorţiul câştigător dispune în România de aproape 900 de unităţi teritoriale, în condiţiile în care Banca Transilvania are o reţea de 536 de sucursale şi agenţii, BT Securities - 19 unităţi, Bancpost - 284 de unităţi şi Romcapital 6 unităţi. Prin cooptarea CEC Bank, consorţiul îşi dublează, practic, capacitatea de distribuţie pe partea de retail, în condiţiile în care CEC Bank avea la finele anului trecut de 1,195 de unităţi, dintre care 729 modernizate

Datoria guvernamentală brută va creşte la 37,7% din PIB în 2011

Datoria guvernamentală brută a României va creşte în acest an de la 35,2% în 2010 la 37,7% din PIB, iar în următorii trei ani se va menţine la un nivel relativ constant, potrivit raportului bianual "Fiscal Monitor" al Fondului Monetar Internaţional (FMI). Datoria brută va avea o tendinţă uşor descrescătoare, astfel încât în 2012 va fi de 37,7%, iar în anul următor de 37,5%. Prin datorie guvernamentală brută autorii raportului definesc toate obli­gaţiile financiare viitoare, constând în do­âanzi şi/sau princi­pal, către creditori. În acestea sunt incluse datoriile sub formă de drepturi speciale de tragere sau cele precum obligaţiuni, împrumuturi, asigurări, pensii şi scheme de garantare.

JURNALUL NAŢIONAL

Ambasada SUA îl ştie pe Predoiu din scandalul Cross Lander - ARO

O telegramă din 18.03.2008 precizează că în sfârşit preşedintele şi prim-ministrul au căzut de acord asupra noului ministru al Justiţiei. Într-un anunţ care i-a luat prin surprindere chiar şi pe propriii membri de partid, premierul Călin Popescu Tăriceanu l-a nominalizat pe 29 fe­bruarie pe Cătălin Marian Predoiu (foto) pentru Ministerul Justiţiei. La mai puţin de trei ore după aceea, preşedintele Băsescu a găzduit ceremonia de depunere a jurământului de noul ministru. În timpul ceremoniei, Băsescu l-a lăudat pe noul ministru şi a fost "atipic de cordial în relaţia sa cu premierul". "Nominalizarea în grabă şi depunerea jurământului unui mi­nistru pentru a umple locul vacant de luni de zile sugerează că a avut loc o conciliere în spatele scenei între palatele rivale."

După fuga lui Dinel Staicu,alias Dinel Nuţu, CSM propune modificări legislative

CSM spune că procurorii ar fi trebuit să ceară interdicţia de a părăsi ţara în dosarul BIR şi nu în dosarul Transgaz Mediaş. "În urma analizei primare a contextului procedural în care a evoluat judecarea cauzelor aflate pe rolul instanţelor din România privind pe Dinel Nuţu (fost Staicu) - urmărit internaţional - context în care acesta s-a sustras executării pedepsei cu închisoarea, Consiliul Superior al Magistraturii a invitat instituţiile cu atribuţii în domeniu, cum ar fi .Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi alte instituţii la constituirea unui grup de lucru interinstituţional care să elaboreze un proiect de procedură judiciară şi/sau administrativă acoperitoare unor astfel de situaţii", a informat Biroul de presă al CSM.

NAŢIONAL

Oamenii lui Oprescu, la sfat cu strategii lui Adrian Năstase

Edilul este mai prezent, astăzi, în viaţa internă a PSD-ului decât pe vremea când era membru de nădejde al social-democraţiei. Dacă personal nu-şi permite să se afişeze prea des în compania pesediştilor, Oprescu are însă grijă să-şi trimită oamenii să verifice cum stau lucrurile prin formaţiunea păstorită de Victor Ponta. Potrivit unor surse din interiorul partidului, monitorizarea se face de obicei joia, atunci când departamentele PSD se reunesc sub conducerea lui Adrian Năstase. "Săptămânal, la şedinţă, dăm şi peste un om de-al lui Oprescu, de la primărie", au declarat sursele cu pricina, precizând că primarului general nu-i scapă nimic din ceea ce se întâmplă prin partid.

Udrea bagă PNL în penal

Elena Udrea, a dat în judecată PNL şi PC pentru campania "murdară" declanşată sub sloganul "Apără Bucureştiul de Elena Udrea", în scopul salvării primăriilor de sector (condamnate de noua Lege a Capitalei, iniţiată de PDL). Ironizând alierea a patru bărbaţi (Antonescu, Chiliman, Piedone şi Ponta) doar pentru a face faţă "luptei cu o femeie", Udrea a reclamat şi în Justiţie "atacurile la persoană" practicate de adversarii săi.

Apocalipsa lui Boc, după Blaga

"Sugestia" de a elibera drumul lui Emil Boc la congres, printr-o retragere a candidaturii sale, l-a scos din sărite pe Vasile Blaga. Odată la 10 ani, partidul trece prin schimbări majore, în 2011 se împlineşte termenul, îşi avertizează el adversarii. "Simple speculaţii". Aşa a catalogat Vasile Blaga zvonurile referitoare la posibila sa retragere, variantă lansată şi tocată mai nou de tabăra Boc. Calm în aparenţă, Blaga recunoaşte însă că insistenţele colegilor pe temă îl calcă pe nervi: "La început, au fost idei de genul cărora nu aş candida până la urmă. V-aţi convins că am depus moţiunea. Acum văd că este altă abordare din partea domnului Tabără, cum că aş renunţa pe parcurs. Mă jigneşte domnul Tabără, nu mă cunoaşte şi ar trebui să-şi întrebe propria organizaţie să vadă ce părere are. Eu nu pot să-mi bat joc nici de mine, nici de colegii care mă susţin şi mai ales de partid".

Se fură dosarele grele de la Interne

Sătui de hârjoana de-a alba-neagra cu salariile şi toate celelalte porcării pe care trebuie să le îndure în fiecare zi, angajaţii mai multor direcţii ale Ministerului de Interne sunt gata să răbufnească din cauza unei noi mizerii. Unii şefi din Poliţie şi alte structuri ale MAI s-au săturat ca, după ce muncesc luni întregi împreună cu oamenii lor la cele mai dificile dosare, acestea să le fie practic furate de către unele personaje, mereu aceleaşi, care culeg toţi laurii. "Rebelii" acuză tot mai făţiş că sunt lăsaţi să ducă tot greul anchetei după care, fără să fie întrebaţi, se trezesc că speţa a fost preluată de alte servicii, care nu mai au de făcut decât spectaculoasele descinderi televizate.

PUTEREA

Război pe Palatul de Justiţie! Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se luptă să obţină cea mai frumoasă clădire din ţară destinată activităţii de judecată

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor să se întoarcă în Palatul de Justiţie, însă cei de la Curtea de Apel Bucureşti nu vor să părăsească edificiul, motivând că, sub coordonarea preşedintelui instanţei, judecătorul Dan Lupaşcu, clădirea şi-a redobândit strălucirea. Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, are de rezolvat una dintre cele mai delicate probleme ale mandatului său, anume să hotărască dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va întoarce în Palatul de Justiţie, iar Curtea de Apel Bucureşti să fie "evacuată" într-un alt sediu. Judecătorul Dan Lupaşcu, preşedintele Curţii de Apel Bucureşti, susţine că edificiul arhitectural este rezultatul eforturilor sale şi ale echipei care a muncit la consolidarea şi restaurarea Palatului de Justiţie. Clădirea a fost complet refăcută sub ministeriatul Monicăi Macovei, în urma unui amplu proces de reconstrucţie.

George Pădure riscă să-şi piardă casa. Celebrul magnat al anilor "90 care a dezvoltat proiecte imobiliare de sute de milioane de euro în Capitală a ajuns în faliment

Omul de afaceri George Pădure, fost primar al sectorului 1 al Capitalei în anii "90 şi dezvoltator imobiliar "de calibru", este pe cale să-şi piardă casa, ca urmare a executării silite cerute de Bank of Cyprus, pentru că instituţia bancară urmăreşte recuperarea sumei de 14 milioane de euro. Banii, luaţi în ianuarie 2008 sub forma unui credit de firma omului de afaceri, urmau să fie investiţi în proiectul rezidenţial Sigma, estimat, pe atunci, la o valoare de 200 de milioane de euro. Odată cu venirea crizei, al doilea proiect imobiliar al lui Pădure - primul fiind Metropolis, finalizat în 2007 - care cuprinde 13 blocuri cu înăţimea între 6 şi 17 etaje, a fost oprit. Cum Sigma Project Development, firma lui George Pădure, a dat faliment la sfârşitul anului 2009, instituţia creditoare şi-a îndreptat atenţia asupra omului de afaceri în persoană pentru recuperarea prejudiciului.

Scandal cu Elena Udrea la Bruxelles

Elena Udrea, ministrul turismului, a explicat marţi, după ce a fost acuzată că a refuzat participarea la o şedinţă a Comisiei REGI, că a avut stabilită o întâlnire cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani la Bruxelles, iar la şedinţa Comisiei REGI a Parlamentului European, MDRT a fost reprezentat de secretarul de stat Răzvan Murgeanu. "De dimineaţă, la întâlnirea de la Comisia REGI a fost secretarul de stat Răzvan Murgeanu, eu am ajuns fix cu avionul, la ora 10.10 am fost în clădire, la ora 10.30 şi a început întâlnirea cu vicepreşedintele Comisiei, cu domnul Tajani", a spus Elena Udrea. MDRT a postat pe siteul Ministerului un comunicat de presă după ce europarlamentarii Victor Boştinaru (PSD) şi Ramona Mănescu (PNL) au acuzat-o pe Elena Udrea că a refuzat să participe la şedinţa de marţi a Comisiei REGI din PE pe tema absorbţiei fondurilor UE, deşi era prezentă la Bruxelles.

Calendarul adoptării monedei europene va fi regândit. România va amâna aderarea la euro cu câţiva ani

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, susţine că programul României de aderare la zona euro ar putea fi viitorul program de dezvoltare a ţării, aşa cum s-a întâmplat în cazul aderării la Uniunea Europeană (UE). "Eu cred că aşa cum am avut un program de aderare, care a fost de fapt programul de dezvoltare a ţării pe câţiva ani buni, tot aşa programul aderării la zona euro va fi viitorul program de dezoltare a ţării, pentru că după aderare se pune problema integrării în UE şi pe urmă în zona euro", a spus Vasilescu. Consilierul guvernatorului BNR a răspuns, astfel, la o întrebare cu privire la o declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu, care a spus că va declanşa o discuţie la nivelul BNR, al Guvernului şi al analiştilor pentru a vedea dacă este bine ca România să-şi menţina obiectivul de aderare la zona euro în 2015.

ROMÂNIA LIBERĂ

AUTOSTRADĂ. În ciuda constrângerilor bugetare, criteriul preţului a contat prea puţin în desemnarea câştigătorilor. Cum se manipulează o licitaţie de 1 miliard de euro

Metoda aleasă pentru desemnarea constructorilor Coridorului IV a facilitat acordarea unor contracte firmelor de pe locurile inferioare. Urmarea: vom plăti 56 milioane euro în plus. A avut preţul cel mai bun pe un tronson din autostrada Nădlac-Sibiu, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 11 miliarde euro şi lucrări în toată Europa, iar în România nu a fost nici măcar inclusă printre cei ale căror oferte au fost luate în considerare, deoarece s-a considerat că nu îndeplineşte condiţiile cerute. Oferta firmei franceze COLAS pentru sectorul de autostradă Timişoara-Lugoj, tronson 2, a fost respinsă deoarece inginerul coordonator propus de francezi, românul Gheorghe Minea, avea o vechime în domeniu de 9 ani şi 11 luni faţă de minimum cerut de 10 ani.

Toate activele Volksbank vor intra în posesia gigantului rus Sberbank. Cu o singură excepţie. Ruşii refuză să-şi cumpere bancă în România

Într-o tranzacţie evaluată la aproximativ 3 miliarde de euro, cel mai mare jucător de pe piaţa bancară rusă, Sberbank, va prelua afacerile Volksbank din Europa Centrală şi de Est. Planurile ruşilor nu includ însă şi sucursala din România, cea mai mare din grupul Volksbank International. Dacă ar fi preluat şi afacerile din România ale Volksbank, ruşii ar fi fost obligaţi să consolideze aici toate afacerile din Uniunea Europeană, având în vedere că sucursala locală este cea mai mare din grupul austriac. Astfel, BNR urma să fie principala instituţie de autorizare şi supraveghere a afacerilor Sberbank în Europa Centrală şi de Est. Volksbank International deţine în România active de 4,8 miliarde euro dintr-un total de 13,7 miliarde euro.

Volksbank România, de la mărire la decădere

Potrivit presei austriece, rezultatele proaste ale afacerilor din România ar fi afectat puternic, în 2010, întregul bilanţ al Volksbank International. Banca-mamă a venit anul trecut cu o majorare de capital de 200 milioane de euro pentru a menţine pe linia de plutire sucursala românească. Problemele diviziei din România vin din nivelul extrem de ridicat al restanţelor. Ani la rândul, Volksbank a fost una dintre cele mai agresive bănci de pe piaţa locală, fiind singura care s-a bazat aproape exclusiv pe fondurile venite de la banca-mamă, atrăgând depozite doar marginal.

Cum l-au cumpărat băieţii deştepţi şi pe Cioran

Băieţii deştepţi pot cumpăra aproape orice, nu doar fiindcă au mulţi bani, ci şi fiindcă ştiu ce să cumpere, iar dacă nu ştiu sunt ajutaţi. România are nevoie de aceşti băieţi deştepţi fiindcă ei pot ţine loc şi de capitalism şi de societate civilă. George Brăiloiu este unul dintre "băieţii deştepţi" care a avut nu doar intuiţie, aşa cum se laudă, ci şi informaţii pertinente despre afacerile din zona energetică, plus suficiente relaţii pentru a tranzacţiona certificate de emisii de gaze cu efect de seră provenite de la societăţi publice sau de stat. A cumpărat ieftin de la stat şi a vândut mai departe: 100 de milioane de euro a rulat firma lui în ultimii doi ani. Succesul lui se bazează, după cum mărturiseşte, pe "agenda de telefon, cercul de prieteni şi agresivitate".

UTILITĂŢI. Fostul Distrigaz a intrat în competiţie cu sistemul centralizat de termoficare. GDF relansează marea debranşare

În ultimele luni GDF Suez, lider pe piaţa furnizării de gaze naturale cu peste 1,3 milioane de clienţi, încearcă să-şi determine clienţii să renunţe la sistemul centralizat de încălzire şi să-şi monteze centrale termice de apartament. Pliantele de la GDF Suez, distribuite locatarilor de la bloc menţionează că, în anumite condiţii, "alegerea unei centrale termice individuale, moderne şi eficiente", poate aduce economii de 40% la încălzire. "Este vorba de o ofertă comercială, se prospectează pe regiuni", ne-a declarat un reprezentant de la GDF Suez. GDF Suez (fostul Gaz de France) a cumpărat Distrigaz Sud în 2005, printr-o tranzacţie de 310 milioane euro.

ZIARUL FINANCIAR

Constantin Toma a construit un holding cu afaceri de 300 milioane de euro pentru că rămăsese fără serviciu

Constantin Toma, 52 de ani, a ajuns în prezent unul dintre cei mai puternici antreprenori din Româ­nia şi controlează holdingul industrial-agricol Romet, care anul trecut a avut afaceri de 275 mil. euro, după ce Revoluţia l-a prins lucrând într-o uzină care se îndrepta spre faliment. Grupul Romet a devenit cel mai mare jucător de pe piaţa de maşini şi echipamente din România conform Anuarului de Business 2010 realizat de Ziarul Finaciar, alte companii importante din sector fiind coreenii de la Doosan IMGB, UCM Reşiţa şi Aerostar Bacău.

Romet: Dacă avem industrie şi agricultură, restul vine de la sine

Constantin Toma, proprietarul grupului Romet cu afaceri de 275 mil. euro, vorbeşte despre necesitatea ca România să se dezvolte şi intern, în industrie şi agricultură. Într-un interviu acordat ZF, Constantin Toma, unul dintre cei mai mari industriaşi din România ce rulează cu holdingul Romet 275 mil. euro pe an, dar care nu este foarte cunoscut, spune că industria şi agricultura sunt principalele motoare ale economiei şi că statul ar trebui să pună accentul pe dezvoltarea lor pentru că dacă acestea sunt performante, celelalte sectoare se vor dezvolta de la sine. Criza a arătat că ţările care au dezvoltat industria şi agricultura şi-au revenit mai rapid. România redescoperă după 20 de ani că deţi­ne terenuri care fac cât o mină de aur în condi­ţiile creşterii puternice a preţurilor la alimente.

Fondurile de investiţii au pus ochii pe cash-ul Bursei

Un grup de acţionari, în frunte cu fondurile de investiţii ale Franklin Templeton, cere conducerii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) reducerea capitalului social la jumătate şi distribuirea sumei rezultate de 38,4 mil. lei (9,3 mil. euro) sub formă de dividende extraordinare către cei peste 800 de acţionari. Greg Konieczny reprezintă în acest moment fondurile Franklin Tem­ple­ton, care deţin peste 2% din acţiunile BVB, în Consiliul de Administraţie al operatorului de piaţă. Tot el, în calitate de manager al Fondului Proprietatea (FP), a cerut recent majorarea dividendelor la Conpet Ploieşti. Propunerea de reducere a capitalului BVB este susţinută şi de Erste (acţionarul BCR), care de­ţi­ne aproape 5% din ac­ţiuni, potrivit unor surse din piaţă.

Şeful CNP: România poate avea în trimestrul I o creştere economică de 0,5% faţă de trimestrul IV 2010

România poate înregistra în primul trimestru al acestui an o creştere economică de 0,5% faţă de ultimul trimestru al anului trecut şi de 1,3% raportat la perioada similară din 2010, a declarat, miercuri, la Guvern, şeful Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu. "Introducând toate datele date publicităţii de instituţiile abilitate în estimare, am făcut o reestimare în plus a trimestrului unu: în acest moment, având în vedere şi datele de la buget care confirmă evoluţia bună, creşterea pe trimestrul unu faţă de trimestrul unu 2010 este de 1,3%, ceea ce înseamnă faţă de trimestrul patru o creştere de 0,5%", a spus Ghizdeanu.

Goldman Sachs, cea mai puternică bancă din SUA, dă semnalul ieftinirii materiilor prime

Preţul petrolului a scăzut cu 3,25 dolari pe baril după ce cel mai mare trader de mărfuri al lumii a semnalizat sfârşitul tendinţei de creştere a preţurilor la materii prime, cel puţin deocamdată, scrie The Guardian. Banca americană de investiţii Goldman Sachs, cea mai influentă de pe Wall Street, şi-a sfătuit clienţii să-şi vândă investiţiile în petrol, cupru, platină şi bumbac, argumentând că nivelurile record ale tranzacţiilor speculative cu ţiţei au împins preţurile materiilor prime atât de sus, încât pe termen scurt deţinerea acestora nu mai este justificată. După o creştere cu 25% a valorii coşului CCCP (incluzând ţiţei, cupru, bumbac, soia şi platină) în decurs de patru luni, cea mai bună mişcare a investitorilor este să se retragă, potrivit Goldman Sachs.

FMI: Sectorul bancar global va trebui să refinanţeze în următorii doi ani datorii de 3.600 mld.dolari

Sectorul bancar global va trebui să refinanţeze în următorii doi ani datorii de 3.600 de miliarde de dolari, cea mai acută nevoie de fonduri fiind înregistrată de instituţiile de credit din Irlanda şi Germania, a anunţat, miercuri, Fondul Monetar Internaţional (FMI), citat de Reuters. "Această nevoie de fonduri a băncilor se suprapune unui necesar mai ridicat de refinanţare al statelor, intensificând competiţia pentru resurse financiare limitate", se arată într-un raport al FMI privind stabilitatea sistemului financiar mondial. Băncile din Europa au nevoie de rezerve mai mari de capital pentru a redobândi încrederea investitorilor şi pentru a reduce riscul unei noi crize financiare, consideră analiştii Fondului. Per ansamblu, stabilitatea sistemului financiar mondial s-a îmbunătăţit în ultimele şase luni, iar principala provocare în următoarea perioadă va fi finanţarea băncilor şi statelor, mai ales în statele vulnerabile din zona euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb