• ADEVARUL
• Crin Antonescu rupe tăcerea: Ponta falsifică realitatea, după ce şi-a anexat câteva grupuri de profitori
Fostul preşedinte PNL Crin Antonescu a criticat joi, la Radio France Internationale, asocierea dintre premierul Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, respectiv tentativa de refacere a Uniunii Social Liberale. "Este un semn rău că Ponta nu are curaj să îşi asume propria identitate şi încearcă să falsifice o realitate, să prezinte un PSD care şi-a anexat câteva grupuri de profitori politici sub forma unei mari coaliţii. Un om politic la doi paşi de Preşedinţie şi cel mai mare partid au o preocupare în a se ascunde după formule care să se numească altfel. Neasumarea propriei identităţi este un semn că nu ne aşteaptă un viitor prea bun cu Ponta preşedinte", a spus Antonescu. "Astăzi, grupul de oameni plecaţi din PNL, adunaţi în jurul domnului Tăriceanu, nu sunt decât, cel mult, în condiţia de partid anexă al PSD-ului. Iar domnul Tăriceanu joacă rolul unui soi de majordom la curtea domnului Ponta ", a completat fostul lider liberal. El a vorbit şi despre dezbaterile prezidenţiale şi a opinat că finala din acest an a fost "de departe cea mai slabă".
• Scrisoarea Angelei Merkel de susţinere a lui Klaus Iohannis
Invitat la Adevărul Live, candidatul ACL, Klaus Iohannis, a prezentat, joi, scrisoarea de susţinere a cancelarului german, Angela Merkel, la alegerile prezidenţiale, primită în data de 28 octombrie. Iată scrisoarea cancelarului german: Stimate domnule Iohannis, Am aflat cu bucurie faptul că veţi candida la alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie din partea Alianţei Creştin Liberale. Cetăţenii români regăsesc în candidatura dumneavoastră o serie de virtuţi care în Europa sunt foarte apreciate. Ca primar al oraşului transilvănean Sibiu aţi dovedit competenţe administrative şi spirit european autentic. Prin trecerea PNL la popularii europeni şi prin alianţa încheiată cu PDL aţi reuşit să creaţi o forţă puternică a clasei de mijloc. Vă doresc multă determinare şi energie şi sper într-o victorie a dvs. şi a Alianţei Creştin Liberale.
• Brokerul Cristian Sima, dezvăluiri despre Klaus Iohannis: "Dacă nu iubiţi trădarea, e cea mai bună alegere!"
Brokerul fugar Cristian Sima a relatat, pe blogul personal, culisele unei întâlniri cu preşedintele PNL, Klaus Iohannis. El a arătat că primarul Sibiului este un om care nu negociază şi care i-a refuzat propunerile la prima şi singura discuţie pe care au avut-o. În textul său, publicat pe blogul personal, Sima arată că a fost impresionat de bunul gust al candidatului ACL, de faptul că "nu loveşte sub centură" şi de mentalitatea acestuia. "Johannis nu va trăda, nici poporul român , nici principiile sale, dar nici nu va putea să fie flexibil în caz de forţă majoră. Nu va fi un nou Carol I, pentru că nu are cultura, anvergura şi educaţia unui Hohenzolern. Problema mare apare în caz de criză. Klaus nu îşi va lua consilieri deştepţi, el este cultural şi profesional complexat, a rămas un mediocru profesor de fizică de liceu. Nu are umor şi asta e tragic la români. Îl va numi pe Predoiu Prim Ministru doar atunci când Ponta va cădea şi nu va face nimic ca Ponta să cadă de la guvernare, pentru că el nu loveşte sub centură. În cazul unei conflagraţii, va alege sigur spre Vest, dar nu va fi un interlocutor simpatic nici măcar pentru d-na Merkel".
• Partidul Angelei Merkel îl contrazice pe Ponta şi cere Guvernului României să deschidă secţii suplimentare de vot în Germania
Grupul CDU/CSU, coaliţia condusă de Angela Merkel, a emis un comunicat în care-şi exprimă îngrijorarea faţă de "această evoluţie foarte nedemocratică" a organizării secţiilor de vot pentru românii din Germania. Comunicatul subliniază că Berlinul ar fi aprobat în cel mai scurt timp secţii suplimentare, dacă le-am fi solicitat. "Cerem Guvernului să facă uz de aceste posibilităţi în turul doi pentru a răspunde reproşului unei manipulări arbitrare". Grupul parlamentar majoritar din Bundestag, CDU/CSU, condus de cacelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmis un comunicat în care critică dur Guvernul României, contrazicând clar afirmaţiile făcute de Victor Ponta privind interdicţia pentru deschiderea de secţii de vot suplimentare în Germania, în afara sediilor misiunilor diplomatice româneşti din Germania.
• Rusia duce jocul provocărilor la nivel mondial
NATO şi ONU se arată îngrijorate de mobilizarea masivă de trupe ruse lângă Ucraina, Australia supraveghează patru crucişătoare ruse care vin spre ea, bombardierele ruse patrulează până în SUA, iar un avion comercial european a fost la un pas de a se ciocni cu un avion militar rus care forţa spaţiul aerian al Europei. Mobilizarea masivă de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina a atras reacţii din partea NATO şi ONU, care avertizează că există posibilitatea unui "război total" în zona de conflict. Mai mult, secretarul general al NATO a afirmat că în ultimele zile au intrat în Ucraina mai multe convoaie militare ruse, care conţin de la tancuri şi artilerie grea la muniţie şi soldaţi. La scurt timp după aceste semnale de alarmă trase miercuri, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că, de acum înainte, bombardierele ruse vor efectua regulat zboruri de patrulă care vor porni din zona arctică şi vor ajunge până deasupra Golfului Mexic şi a Insulelor Caraibe.
• Cât adevăr este în datele lui Ponta despre economie
Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri seară că datele Institutului Naţional de Statistică (INS), ce urmează să fie anunţate oficial vineri, vor arăta că România nu a fost în recesiune în acest an şi că economia a crescut în trimestrul al treilea. Declaraţia are la bază două variante: fie premierul a omis, cu sau fără intenţie, formularea "a estima", fie a primit anticipat date de la INS şi s-a încălcat legea. Datele privind evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul al treilea şi eventualele modificări ale evoluţiilor din trimestrele anterioare sunt publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) vineri, ora 10.00, conform unui calendar clar stabilit. Legea de funcţionare a instituţiei prevede că difuzarea datelor statistice oficiale înainte de termenul de diseminare stabilit constituie încălcare a sarcinilor de serviciu.
• BANCHERUL
• Decizia Tribunalului Galati privind conversia creditului Volksbank din franci elvetieni in lei, interpretata diferit
Tribunalul Galati a emis ieri o decizie definitiva in cazul unei cliente Volksbank, Nicoleta Costache, ea insasi bancher, prin care creditul in franci elvetieni (CHF) a fost convertit in lei la un curs majorat cu doar 10% fata de momentul contractarii imprumutului, in 2008, adica in jur de 2 lei pentru un franc, cu jumatate mai mic fata de cursul din prezent, in jurul a 3,7 lei pentru 1 CHF. Efectele deciziei sunt interpretate diferit de catre avocatii bancii si de catre avocatul Gheorghe Piperea, cel care reprezinta clientii Volksbank si pe ai altor banci intr-o serie de procese colective in care cere conversia creditelor la cursul istoric, adica cel din data acordarii, cerand instantelor de judecata sa declare abuziva prevederea din contractele de credit prin care clientii isi asuma riscul valutar. Avocatul Volksbank: In urma conversiei creditului in lei, dobanda se dubleaza. In acelasi timp, Piperea sustine ca decizia Tribunalului Galati reprezinta un model de jurisprudenta pentru alte cazuri in care el cere conversia creditelor din CHF in lei la cursul din data acordarii, dara fara sa faca vreo precizare cu privire la dobanda in lei ce ar urma sa o plateasca clientii.
• CURENTUL
• La Paris în 2009 s-a votat la 67 de secunde şi nu la 13 cum minte sfruntat PSD-u
În 2009 s-a votat între 7 şi 21 deci 14 ore, a câte 3600 secunde fac un total de 50400 secunde. Au fost cinci cabine de vot deci au fost pentru voturi 252000 secunde. Au votat 3785 persoane conform rezultatului comunicat de BEC în 2009. Aşadar revin pentru un vot 66-67 secunde, în medie. Adică peste 1,10 minute. În plus, Teodor Baconschi a câştigat irevocabil procesul cu PSD-istul Bogdan Diaconu care îl acuzase de "fraudarea votului la Paris pentru că s-a votat la 13 secunde". Şi ce să vezi? Instanţa a stabilit că nu-i aşa. Evident că judecătorii respectivi nu chiuliseră la şcoală. Aşa că Diaconu trebuie să-i plătească lui Baconschi despăgubiri, cerute simbolic de acesta. Dar Baconschi se poate îmbogăţi astfel. Are precedentul, poate cere mincinoşilor sume frumoase de acum încolo. Aşa că minţiţi în continuare, cât mai mulţi. O să-i umpleţi contul din bancă intelectualului.
• CURIERUL NATIONAL
• Parlamentul European a ratificat acordul de asociere cu Moldova
Parlamentul European a ratificat ieri, la Bruxelles, acordul de asociere UE-Moldova, care include şi un acord comercial aprofundat şi comprehensiv. Acordul, votat ieri cu 535 de voturi "pentru", 94 "împotrivă" şi 44 de abţineri, este fundamentul pentru o mai puternică asociere politică şi integrare economică între UE şi Moldova, oferind liber acces reciproc pe piaţă. În rezoluţia care însoţeşte acordul, deputaţii au subliniat că semnarea la 27 iunie şi ratificarea acestuia "nu reprezintă un obiectiv final" în relaţiile UE-Moldova. "Ratificarea acordului de asociere UE-Moldova este o clară recunoaştere a succesului procesului de reformă politică şi economică în Moldova, care stabileşte perspectivele sale europene şi dovedeşte determinarea sa ca la un moment dat să adere la UE", a spus raportorul Petras Austrevicius. Europarlamentarii au criticat utilizarea continuă de către Rusia a blocării importurilor de produse din Moldova ca mijloc de destabilizare a regiunii. Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie să fie ratificat de parlamentele naţionale ale statelor membre UE.
• Hypermarketurile, din nou sub lupa Concurenţei
Încă cinci mari lanţuri de hypermarketuri se află în vizorul Consiliului Concurenţei, Auchan, Carrefour, Cora, Kaufland şi Trident Tex fiind suspectate de posibile înţelegeri cu furnizorii privind preţurile. Consiliul Concurenţei a declanşat o nouă investigaţie privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă naţionale şi comunitare de societăţile active pe piaţa comercializării de produse alimentare din România. La finalul acestei luni, Consiliul Concurenţei va anunţa rezultatele investigaţiei asupra Mega Image, Metro, Selgros şi Interex. În septembrie, autoritatea recomanda amendarea acestor patru mari lanţuri de magazine cu 2-4% din cifra de afaceri.
• Ceva e putred pe Bursa din Danemarca
O ofertă publică derulată pe pieţele de capital din nordul Europei în luna martie a acestui an s-a dovedit a fi o ţeapă de proporţii. Compania OW Bunker, furnizor de combustibili pentru industria maritimă adusă pe NASDAQ OMX la o valoare de piaţă de 900 milioane dolari, a cerut protecţia sub legea falimentului după raportarea unor pierderi de 275 milioane dolari printr-o combinaţie între o fraudă a biroului său din Singapore şi o administrare frauduloasă a riscului. "Surprize ca acestea sunt otravă pentru Bursă şi asta este una dintre surprizele mari", a declarat pentru Bloomberg Carsten Borring, şef pentru listări şi pieţe de capital la Copenhaga pentru operatorul nordic de piaţă NASDAQ OMX. Acţiunile OW Bunker vândute în ofertă la preţul de 145 coroane daneze s-au tranzacţionat de la listare şi până în luna iulie a.c. în zona de 175 coroane daneze, pentru a se prăbuşi în octombrie cu peste 50% în jurul reperului de 75 coroane daneze, înaintea anunţului devastator privind falimentul.
• Turismul medical, şansa ţărilor din Balcani de a aduce înapoi medicii
România, Bulgaria, Croaţia, Serbia şi Ungaria investesc în clinici medicale moderne pentru a-i atrage pe europenii din statele din Vest şi pe americani interesaţi de tratamente medicale care nu sunt acoperite de asigurările lor medicale, se arată într-o analiză realizată de Bloomberg. Această strategie ar putea aduce înapoi medicii şi asistenţii medicali care au plecat în statele occidentale în condiţiile în care salariile de acolo sunt mult mai mari. "Un sector privat dezvoltat care oferă salarii adecvate ar putea împiedica plecarea medicilor, care este o problemă importantă şi generalizată în Europa Centrală şi de Est", a afirmat economistul UniCredit Bank AG, Dan Bucşa. În România vin anual doar 250.000 de străini pentru a se trata, în timp ce în Ungaria vin peste 2 milioane.
• Sesiunea PE de la Bruxelles: Juncker contraatacă şi propune o amplă reformă fiscală în Europa
Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice, va elabora textul unei Directive europene care va obliga la schimburi automate de informaţii între administraţiile fiscale ale celor 28 membri ai UE. Analişti politici din Bruxelles, apropiaţi Comisiei Europene, sunt surprinşi de modul abil în care Juncker a ieşit din situaţia extrem de complicată în care s-a aflat după dezvăluirile referitoare la afacerea Luxleaks, dezvăluiri care, oricum, nu-l scutesc de răspundere politică în tranzacţiile din perioada în care a fost prim-ministru al Luxemburgului, soldate cu diminuări considerabile ale taxelor fiscale datorate de multe companii multinaţionale. O dezbatere extraordinară a avut loc, în cadrul actualei sesiuni plenare a Parlamentului European de la Bruxelles, referitoare la lupta împotriva evitării evaziunii fiscale. De precizat că, miercuri, însuşi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vrut ca această chestiune să fie introdusă pe ordinea de zi a sesiunii din zilele de 12 şi 13 noiembrie.
• EVENIMENTUL ZILEI
• ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
Am votat în primul tur cu Klaus Iohannis. Voi vota în al doilea tot cu Klaus Iohannis. Nu-mi îndemn cititorii şi telespectatorii să mă urmeze, deoarece cred, cred sincer, că românii trebuie să voteze după cum îi duce pe ei capul, şi nu după îmboldelile noastre, ale liderilor de opinie. Misiunea noastră e să le oferim informaţii corecte şi comentarii lucide pentru a le înlesni o decizie corectă. Klaus Iohannis, brusc macoveizat, pariază pe stîrnirea electoratului lui Traian Băsescu, sedus - crede candidatul ACL- de radicalizarea sa în privinţa anti-corupţiei. Klaus Iohannis pariază şi pe o stîrnire a electoratului de Dreapta, care ar trebui să vină la urne pentru a apăra DNA. Confruntarea de duminică rămîne cea dintre maşinăria de partid şi Revoluţia prin vot. Nu trebuie să vă daţi peste cap duminică pentru a afla scorurile din sondaje. Urmăriţi prezenţa la vot. Dacă e uriaşă faţă de primul tur, Klaus Iohannis e preşedinte. Dacă e la fel sau mai mică, Victor Ponta e preşedinte.
• Lovitura de imagine dată de Victor Ponta lui Klaus Iohannis
Candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a fost prezent joi seară la dezbaterea electorală organizată de Antena 3, în vreme ce candidatul ACL, Klaus Iohannis, a lipsit de la confruntarea finală. În cadrul emisiunii, premierul i-a dat o lovitură de imagine puternică liderului liberal. În timpul emisiunii, au fost difuzate clipurile în care îşi manifestă susţinerea pentru Victor Ponta Martin Schulz - preşedintele Parlamentului European, Bohuslav Sobotka - premierul Cehiei, Irakli Garibaşvili - premierul Georgiei, Edi Rama - premierul Albaniei, Aleksandar Vucic - premierul Serbiei, Roberto Fico - premierul Slovaciei, Elio din Rupo - fostul premier al Belgiei, Sigmar Gabriel - vicecancelarul Germaniei, Gianni Pittella - preşedintele grupului S&D din PE. De asemenea, la început, a fost prezent în studio şi premierul italian, Matteo Renzi, care a spus că Victor Ponta ar fi "un excelent preşedinte". Într-o intervenţie telefonică, şi premierul moldovean Iurie Leancă şi-a arătat sprijinul pentru candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta.
• CUTREMUR GLOBAL: Rusia şi China se UNESC împotriva Americii
Economia rusească se clatină, dar Rusia trimite bombardiere cu rază lungă de acţiune în misiuni în Golful Mexic, nave de război în preajma coastelor Australiei şi trupe de asalt în Ucraina, graţie miliardelor pe care le câştigă din acordurile energetice colosale cu China. Obama poate să numească el China "partener al Americii", aşa cum a făcut-o luni la Beijing, dar chinezii îşi fac altfel calculele, scrie Gordon C. Chang într-o analiză pentru The Daily Beast. Adevăratul parteneriat este între Dragon şi Urs. Duminică, la Beijing, colateral cu summit-ul Cooperării Economice Asia-Pacific, gigantul rus de stat Gazprom a semnat un contract pentru livrări de gaze din Siberia de Vest către uriaşa companie de stat chineză China National Petroleum Corp. Contractul este prevăzut a se derula pe o perioadă de 30 de ani şi are o valoare de 400 de miliarde de dolari.
• JURNALUL NATIONAL
• La modă, turnătorii din lumea grangurilor
Turnătorii au făcut "străpungerea" spre aşa-zisa lume bună. Până la Revoluţie erau cantonaţi în zona rău famată; folosiţi de miliţie pentru supravegherea şuţilor, a şpringarilor, "sifonarii" erau socotiţi jegul cartierelor. Nu aveau viaţă lungă în "meserie" pentru că picau în capcanele întinse de interlopi care "miroseau" duhoarea ciripitorilor sau erau trădaţi chiar de instituţia beneficiară a "sifonarilor". Intrarea în zona tehnologiilor IT a ridicat nivelul de "profesionalism" al turnătorilo, folosiţi acum mai ales pentru purtarea aparaturii de înregistrare. Probele "smulse" în interiorul unor instituţii ale statului cu ajutorul cyberturnătorilor au devenit mijlocul cvasiuniversal prin care procurorii îşi susţin rechizitoriile. DNA s-a "specializat" în pescuirea discuţiilor, a bănuielilor obţinute "sub acoperire" de oameni de afaceri, funcţionari de rang superior sau de filfizoni care mişună prin locurile pline de fiţe ale Bucureştiului.
• CCR a respins excepţia ridicată de Gabriela Firea privind imunitatea lui Traian Băsescu
Preşedintele nu poate fi tras la răspundere penală pe durata mandatului pentru fapte comise fie înainte, fie în timpul exercitării funcţiei, iar termenul de prescriere se suspendă, au explicat surse pentru Agerpres decizia CCR privind imunitatea şefului statului. Acestea au spus că preşedintele beneficiază de imunitate pentru opiniile politice exprimate atât în timpul mandatului, cât şi după terminarea acestuia. Referitor la alte fapte comise, fie înainte, fie în timpul exercitării funcţiei, acestea nu pot antrena răspundere pe timpul mandatului, timp în care prescrierea este suspendată. Potrivit Constituţiei, singura excepţie în care preşedintele poate fi pus sub acuzare în timpul mandatului este pentru înaltă trădare. Curtea Constituţională a României (CCR) a respins ieri ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate a Gabrielei Firea în legătură cu imunitatea şefului statului.
• Ministrul Finanţelor: Nu sunt de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare de 16%
Ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare, de 16%, informează un comunicat al ministerului de resort, citat de AGERPRES. "Ministrul Finanţelor Publice Ioana-Maria Petrescu nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare. La Ministerul Finanţelor Publice, autoritatea în ceea ce priveşte stabilirea politicii fiscale, nu s-a făcut niciodată un scenariu privind eliminarea cotei unice de impozitare", se precizează în comunicat. Reacţia MFP vine în urma unor informaţii apărute în presa centrală potrivit cărora Guvernul ar intenţiona să elimine cota unică de impozitare, de 16%, din anul 2016, şi să aplice cote progresive.
• NATIONAL
• CFR-ul, devalizat de omul lui Blaga!
La 15 noiembrie 2007, afaceristul Calin Mitica era trimis in judecata alaturi de Alexandru Noaptes si Emil Sabo. A trecut atata amar de vreme de atunci si fostul mecanic de locomotiva clujean, care a facut avere dupa Revolutie din taierea sinelor de cale ferata si vanzarea lor la fier vechi, parea intangibil in fata Justitiei, "imunitatea" sa in fata oamenilor legii nefacand decat sa intareasca zvonurile ca este omul "de combinatii" al lui Vasile Blaga. Iata insa ca procurorii Laurei Codruta Kovesi au schimbat macazul urmaririi penale, reusind sa spulbere "mitul" lui Calin Mitica, cel care a fost, in cele din urma, incatusat. Iar toate itele combinatiilor de zeci de milioane de euro "sifonati" din bugetul cailor ferate duc, inevitabil, atat catre inalti functionari cunoscuti drept "pui de buldog", cat si direct catre membrii ai familiei lui Vasile Blaga, inclusiv catre fata acestuia, Agathe, care a fost angajata lui Calin Mitica in timp ce acesta devaliza CFR-ul.
• Iohannis nu-l "graţiază" pe Ponta
Klaus Iohannis il preseaza pe Victor Ponta, solicitandu-i acestuia convocarea "de urgenta" a Parlamentului in vederea respingerii legii amnistiei si gratierii si incuviintarii declansarii urmaririi penale in cazul parlamentarilor vizati de DNA. Iohannis a reluat, ieri, provocarea "macho" lansata lui Ponta miercuri seara, in timpul celui de-al doilea duel televizat: "Domnule Ponta, ca intre barbati, haideti sa convocam maine (astazi - n.r.) Parlamentul si sa inchidem odata pentru totdeauna capitolul rusinos al legii amnistiei si gratierii!". "Este ultimul moment in care, domnule Ponta, puteti sa demonstrati ca ceea ce reclamati - ca vreti stat de drept - si credeti", a insistat candidatul ACL, mentionand si necesitatea avizarii urgente, de catre Parlament, a declansarii urmaririi penale in cazul alesilor aflati pe lista neagra a DNA.
• Bloomberg: Platile electorale din Romania ameninta deficitul bugetar
Analistii portalului Bloomberg sustin ca rectificarea bugetara pozitiva care, "intamplator" a avut loc dupa intrarea premierului Victor Ponta in cursa pentru Cotroceni, trebuie privita cu ingrijorare. Aceasta deoarece valul de fonduri alocat catre primarii pentru refacerea drumurilor si renovarea scolilor (oricum necesare) si bisericilor va goli vistieria statului care, in 2015, va trebui sa faca ajustari serioase, adica sa mareasca sau sa inventeze noi taxe. Sigur, autoritatile au contestat vehement ori de cate ori presa a avertizat, impreuna cu analistii economici, asupra riscului majorarii taxelor, din cauza aventurilor fiscale din acest an: taxa pe stalp, scaderea CAS la angajator, amnistie fiscala etc. Or, tocmai acestea pun in pericol nu doar deficitul bugetar asumat in fata FMI si a UE, de 1,4% din PIB, dar si bugetul in sine.
• Iohannis dribleaza Antena 3 cu ajutorul prietenului Emil Hurezean
Dupa ce s-a facut de toata bafta in cele doua dezbateri televizate la care a participat, Klaus Iohannis a decis sa incheie campania cu o prestatie solo, intr-un cadru favorabil. La prima ora a diminetii, candidatul ACL a anuntat ca nu va merge la Antena 3, alaturi de Victor Ponta, pentru ca are o invitatie de la postul Digi24. Altfel spus, in locul unei dezbateri, Iohannis a preferat sa mearga la televiziunea unde presteaza bunul sau prieten Emil Hurezeanu, de care s-a lipit cu ajutorul unui alt tovaras, omniprezentul Michael Schmidt. In felul acesta, Iohannis s-a asigurat ca nu-l intrerupe si nu-l bombardeaza nimeni cu intrebari incomode. Adica a facut fix acelasi lucru de care l-a acuzat pe Victor Ponta toata campania: a apelat la un prieten pentru un plus de imagine. Diferenta este ca Ponta nu a ascuns niciodata ca se simte bine in studiourile RTV sau Antena 3.
• PUTEREA
• Seriozitatea a învins detaşat în a doua rundă. Iohannis vs Ponta, profesorul reîncărcat vs corigentul incurabil
Miercuri seară s-a desfăşurat la B1 TV a doua rundă - şi ultima - dintre candidaţii la şefia României - Victor Ponta şi Klaus Iohannis. În prima rundă - prost manageriată - am avut parte de un dialog zgomotos al surzilor, purtat de un june obraznic până în măduva oaselor şi de un prăfuit nepriceput ce friza incompetenţa politică. În dezbaterea de la B1 TV am avut parte însă de o dispută moderată elegant şi plină de foloase pentru cei care doresc să meargă la vot duminică, pe 16 noiembrie. Am aflat că Victor Ponta nu poate fi niciodată un român care să ne unească, pentru că este obsedat de arta dezbinării, că minte, că este incapabil să-şi recunoască vreo greşeală, că mistifică adevărul ca să poată acuza fals, iar în unele cazuri este chiar malefic pentru naţie. Am aflat, totodată, că Klaus Iohannis învaţă foarte repede - în doar 24 de ore - din greşelile personale, că ştie să lupte pentru adevăr chiar şi atunci când are în spate o alianţă găunoasă, că vrea cu adevărat să protejeze justiţia, că nu va graţia niciodată politicienii şi afaceriştii corupţi.
• Agricultura, contribuţie mai mare în PIB 2014
Agricultura va avea o contribuţie mult mai bună în Produsul Intern Brut (PIB) şi la creşterea economică a României deoarece producţia agricolă din acest an va fi mai mare decât în 2013, iar în trimestrul III avem un record din punct de vedere al comerţului cu produse agroalimentare, spune vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
• RA-AAPS şi-a ratat pentru al treilea an ţinta de încasăr
Regia Patrimoniului de Stat (RA-APPS), care a continuat să ignore avertizările consultanţilor imobiliari privind procedura de vânzare a imobilelor, a ratat din nou, al treilea an consecutiv, propria ţintă de încasări din această sursă şi a rămas cu mari pierderi, deşi anunţa rezultate pozitive. Noile rezultate negative ale regiei au fost incluse în bugetul rectificat pe acest an, aprobat marţi de Guvern. Astfel, dacă în luna februarie RA-APPS anunţa optimist că speră şi în acest an să încaseze 190 milioane lei din licitaţii pentru vânzarea imobilelor din portofoliu, aproape aceeaşi sumă calculată şi ratată şi anul trecut, bugetul rectificat relevă că suma obţinută efectiv din încasări nu a putut depăşi 75,8 milioane lei, de aproape trei ori mai puţin decât spera.
• ROMANIA LIBERA
• Ce pregăteşte Guvernul Ponta: Cotă progresivă de 15%, 25% şi 35%
Potrivit unui document secret al Ministerului Finanţelor şi intrat în posesia agenţiei de presă Mediafax, Guvernul va renunţa la cotă unică de 16% din 2016 şi va introduce COTE PROGRESIVE de impozitare a venitului, în trei trepte, de 15%, 25% şi 35%. Un alt document descoperit de agenţie arată intenţia executivului de a majora impozitele pe case şi terenuri cu câte 25% în 2015 şi 2016. În document, care conţine mai multe propuneri de măsuri fiscale, se precizează că una dintre acestea ar fi: "Introducerea impozitului progresiv pe venit, începând cu 2016 (3 cote progresive de 15%, 25% şi 35%)". Propunerile au fost prezentate în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.
• Incredibil! Mama lui Ponta îşi desfiinţează fiul înainte de alegeri
Portretele celor doi candidaţi, realizate de regizorul Florin Iepan şi difuzate miercuri seara de DIGI 24, sunt, din multe puncte de vedere, interesante. Unul din materiale, însă, cel dedicat lui Victor Ponta, conţine un detaliu care-l face cap de pluton. Acolo, în film, mama premierului, Cornelia Naum, ne lămureşte pe deplin asupra caracterului îndoielnic al fiului ei. Cel mai probabil, femeia nu îşi dă seama de gafă, dar mărturia ei e esenţială. Policromia cameleonismului lui Victor Ponta se iveşte în toată splendoarea atunci când doamna Naum dezvăluie că fiul său a intrat în partidul lui Ion Iliescu doar pentru a avansa cât mai repede în profesie şi în societate.
• Manifestările de dispreţ ale lui Ponta
Cele două dezbateri prezidenţiale au confirmat că domnul Klaus Iohannis nu este decât o cochilie goală, aşa cum era evident încă de când a fost plimbat de Crin Antonescu, o altă formă fără fond, pe post de promisiune de prim-ministru în 2009. Dar o cochilie goală este inofensivă şi poate fi umplută de conţinut cu bună credinţă. Dar, mai important, au confirmat deşertul interior profund nefast, malefic chiar, a lui Victor Ponta. Aşa modest şi şters, Iohannis conţine promisiunea că există viaţă liberă pentru România după aceste alegeri. Ponta este ameninţarea cu moartea libertăţii şi pustiu naţional. Mitomania este, ne asigură specialiştii, o maladie, o afecţiune. Victor Ponta nu este mitoman, comportamentul său nu este unul patologic.Ponta minte pentru că îi lipseşte organul moral care să-i permită să facă distincţia dintre Bine şi Rău şi să îi ordoneze comportamentul în funcţie de repere morale. Nu are Nord, deci nu are scrupule şi nici autocenzură etică. Fără repere, omul nu are nici o limită şi recurge la orice ticăloşie oricât de mare şi orice valori şi, mai grav, oricâţi oameni ar umili şi batjocori.
• ZIARUL FINANCIAR
• Documentul de la Finanţe arată o singură preocupare: cum să se acopere deficitul bugetar în 2015
Propunerile care figurează în documentul Ministerului Finanţelor Publice se referă la eventuala reducere a cotei TVA pentru tranzacţiile bancare din 2015 de la 24 la 20% şi până la 9% pentru toate tranzacţiile bancare prin care se cumpără pâine, carne, plăţile în hoteluri, restaurante şi cafenele şi pentru serviciile de întreţinere. Din 2016 scăderea ar putea merge până la 18% pentru toate tranzacţiile bancare. Este menţionată propunerea introducerii unui impozit pe cifra de afaceri concomitent cu eliminarea impozitului pe profit şi reducerea impozitului pe dividende la 5% faţă de 16% în prezent. De asemenea, este luată în calcul şi introducerea impozitului progresiv pe venit cu cote de 15%, 25% şi 35%. Se mai iau în calcul creşterea cu 25% a impozitelor locale pe proprietate în 2015 şi 2016, un alt punct prevede eliminarea cotei de 7% la acciza pe carburant, precum şi plata subvenţiilor acordate de stat persoanelor fizice numai pe card, etapizat pe municipii, oraşe şi comune.
• Ce-ar fi să privim România ca pe o companie. Cum ar arăta mandatul preşedintelui?
Duminică, 16 noiembrie, 18,3 milioane de "acţionari" au fost convocaţi la Adunarea Generală Extraordinară a membrilor Republicii România SA pentru a-l alege pe noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al "companiei". Dacă într-un exerciţiu ludic ne-am imagina că o ţară funcţionează ca o companie, cum ar trebui în bună măsură să se întâmple, cum ar arăta alegerea de duminică şi care ar fi criteriile după care acţionarii şi-ar da votul? Pentru că până la urmă aşa cum o companie are un consiliu de administraţie, un preşedinte al acestuia, un regulament de ordine interioară, o comisie de disciplină şi reguli de premiere sau de sancţionare, aşa are şi o ţară un preşedinte, un guvern, oameni care decid sau care execută.
• Romgaz stă pe un munte de bani, dar a pierdut 20% din producţia de gaze în ultimii zece ani
Romgaz (SNG), cel mai mare producător de gaze din România controlat de stat, a depăşit pragul de un miliard de lei la profitul net (1,11 mld. lei) în primele nouă luni ale anului, în creştere cu aproape 40% comparativ cu perioada similară a anului trecut, compania lucrând la o marjă netă de 34%. În acest timp însă, producţia a stagnat, iar în trimestrul trei compania nici măcar nu a înregistrat cheltuieli de explorare, singura activitate prin care pot fi identificate noi resurse. Dacă în 2003 Romgaz extragea 6,9 miliarde de metri cubi de gaze naturale, anul trecut compania a raportat o producţie de 5,6 miliarde de metri cubi, ceea ce echivalează cu o scădere de 20% a producţiei de gaze naturale în perioada analizată. "Peste jumătate din bugetul de investiţii se duce pe partea de explorare şi producţie", spune însă Virgil Metea, directorul general al Romgaz, fără a explica exact felul în care a fost investit bugetul total de 751 mil. lei în primele nouă luni.
1. SA NE TRZIM ROMANI!!!!!!!!
(mesaj trimis de MAXIMUS în data de 16.11.2014, 08:15)
MAXIMUS
Un albanez in fruntea tarii, cu ascendenti pagani si trasaturi mongoloide,veniti acum nu mult timp in ROMANIA
sau
UN GERMAN,CRESTIN, ai carui inaintasi, crestinati de 2000 de ani, au trecut prin nedreptatile istorice, alaturi de poporul nostru mai bine de 800 ani?!?!?!...