REVISTA PRESEI 15.11.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 noiembrie 2013

ADEVARUL

Şeful CEC Bank, victimă colaterală în conflictul Băsescu-Ponta

Radu Graţian Gheţea (64 de ani), directorul executiv şi preşedintele Consiliului de Administraţie al CEC Bank, este pe punctul de a fi schimbat de la şefia băncii de stat, înainte de finalizarea mandatului, după ce acesta a ajuns victimă colaterală în conflictul dintre preşedintele Traian Băsescu şi Executivul condus Ponta. Debarcarea lui Gheţea a fost vehiculată de mai multe ori în ultimele luni, întrucât acesta conduce o bancă de stat în care forţele politice încearcă să câştige influenţă, însă acum înlocuirea este aproape sigură. Cel mai vehiculat nume pentru preluarea conducerii CEC Bank este cel al lui Dan Sandu, preşedinte executiv al Nextebank, o bancă pe care ungurii de la MKB se pregătesc s-o vândă. Odată cu aplicarea Ordonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă în companiile de stat, numele lui Sandu s-a regăsit pe multe dintre listele de selecţie a managerilor privaţi.

Statul se face luntre şi punte pentru bănci: Guvernul se obligă să ia măsuri dacă instanţa care judecă clauzele abuzive afectează stabilitatea financiară

Guvernul a promis Fondului Monetar Internaţional (FMI) că va găsi soluţii alternative, dacă instanţele specializate în judecarea proceselor în care sunt denunţate clauzele abuzive din contractele de servicii, inclusiv credite, nu vor reuşi să evite ameninţările pentru stabilitatea financiară. "Dacă noua structură instituţională a acestei instanţe specializate nu va avea succes în evitarea riscurilor la adresa stabilităţii financiare, ne vom consulta pe larg cu toate părţile implicate, precum şi cu FMI şi CE, pentru a găsi soluţii alternative", se arată în scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, potrivit Mediafax. Guvernul se va asigura că noua instanţă specializată în astfel de procese va fi rapid pregătită să funcţioneze, inclusiv cu alocări bugetare, şi că vor fi luate toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea "armonizată" a prevederilor legale, inclusiv prin pregătirea judecătorilor. Posibilitatea de denunţare colectivă a clauzelor abuzive a intrat în vigoare de la 1 octombrie. Premierul Victor Ponta a declarat atunci că procesele privind clauzele abuzive vor fi judecate de trei sau patru instanţe specializate, printre altele la Bucureşti, Cluj şi Iaşi.

Guvernul a adoptat legea descentralizării. Proiectul va fi prezentat marţi în Parlament

Guvernul a adoptat joi proiectul de lege privind descentralizarea. Angajarea răspunderii urmează să aibă loc pe 19 noiembrie, cu acordul Parlamentului. Guvernul a aprobat, joi, proiectul legii descentralizării, documentul urmând să fie transmis imediat Parlamentului. Executivul a anunţat anterior că îşi va angaja răspunderea pentru proiectul descentralizării săptămâna viitoare, 19 noiembrie. Premierul a anunţat miercuri, la Palatul Victoria, că s-a ajuns la un acord final asupra descentralizării, după discuţiile cu miniştrii, dar şi în cadrul USL. Guvernul a aprobat, joi, şi proiectul de buget pe anul viitor, acesta urmând să fie, de asemenea, transmis imediat Parlamentului. Proiectul de buget pentru anul viitor este programat să fie votat în Parlament la începutul lunii decembrie.

Ponta a trimis Corpul de Control la Oficiul de Cadastru Călăraşi

Premierul Victor Ponta a cerut Corpului de Control să efectueze o verificare la Oficiul de Cadastru Călăraşi, unde ANRP a iniţiat un control legat de retrocedarea către comisii locale a unor terenuri aparţinând Institutului Fundulea, anchetă pentru care şi DNA a cerut informaţii. Întrebat de jurnalişti care este motivul pentru care a trimis Corpul de Control, premierul a răspuns: "În baza faptului că o instituţie aflată sub autoritatea Guvernului, ANRP, făcea nişte verificări şi noi suntem cei care răspundem de restituiri, iar banii de restituiri vin tot de la bugetul Guvernului, de la bugetul de stat şi, în mod sigur, dacă va exista vreo cercetare, punem la dispoziţie toate datele aşa cum am făcut şi până acum".

"Plagiatorul" - Reacţia lui Băsescu la acuzaţiile lui Ponta

Preşedintele Traian Băsescu a postat pe pagina de Facebook "Alături de Preşedintele Nostru"o explicaţie a achiziţionării de către fiica sa cea mare, Ioana Băsescu, a unui teren agricol de circa 290 de hectare, în judeţul Călăraşi, împreună cu scenariul pe care şeful statului reclamă că-l aplică prim-ministrul Ponta împreună cu Dan Voiculescu pentru a-l discredita. "Înscenarea lui Sorin Roşca-Stănescu a eşuat, filmul manipulării continuă! Prim-ministrul Victor-Viorel Ponta împreună cu trustul turnătorului dovedit Dan F. Voiculescu a încercat implicarea familiei mele într-un nou fals scandal. Acest tip de manipulare al trustului de presă al turnătorului dovedit Dan F. Voiculescu, ca şi cele ale colegului său turnător, de asemenea, dovedit, Sorin Roşca-Stănescu, au ca scop discreditarea mea, dar şi ascunderea realităţii că USL a minţit în campania electorală şi că sunt incapabili să îndeplinească promisiunile deşănţate pe care le-au făcut românilor.

Reportaj de la Atena: ca să ajungă la Mondiale, România se bate cu o ţară învinsă. Cât plătesc grecii pe curent şi de ce sunt scârbiţi de barajul de vineri

România joacă astăzi, la Atena, unul dintre cele mai importante meciuri ale echipei naţionale din ultimul deceniu. E prima şansă reală de a ne întoarce la un campionat mondial, după barajul cu Slovenia pe care l-am pierdut în 2001. O şansă cu atât mai mare cu cât întâlnim o naţională a Greciei fără fotbalişti cu renume şi fără prea mare susţinere. Elenii par să aibă prea multe motive de îngrijorare în viaţa de zi cu zi pentru a mai fi preocupaţi de meciul cu România. Grecia nu arată deloc bine după criza financiară pe care a traversat-o în ultimii ani. Exceptând "Acropola", unde se găsesc impresionantele vestigii ale Greciei antice, Atena s-a transformat într-o capitală cenuşie, cu oameni împovăraţi, care încă se mai chinuie să înţeleagă ce li se întâmplă. Străzile sunt pline de rable, terasele sunt aproape goale, iar locuri precum Piaţa Omonia, un punct central al oraşului, te fac să te simţi ca în Bucur Obor. Partida tur dintre Grecia şi România este departe de a stârni vreun entuziasm printre locuitorii Atenei.

Guşă şi Păcuraru au intrat în acţionariatul PSV Company, unul din acţionarii Realitatea Media

Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru fac parte de curând din acţionariatul companiei "PSV Company SA", unul dintre acţionarii societăţii "Realitatea Media SA", potrivit documentelor depuse joi la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), informează Mediafax. O altă modificare din cadrul companiei PSV este şi lipsa lui Liviu Luca din acţionariat. Conform legislaţiei în vigoare, toate societăţile care deţin licenţe audiovizuale au obligaţia să notifice CNA asupra oricărei modificări din licenţă. "Este vorba despre o modificare a acţionariatului secundar", a declarat Mura Frînculescu, directorul executiv al Realitatea Media, în cadrul şedintei CNA de joi. În data de 24 octombrie, în acţionariatul "PSV Company SA" au intrat Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru prin societatea "Strategies Research Investments SRL", care în prezent deţine 54,422728% din acţiunile "PSV Company SA".

CURENTUL

Ce a promis Guvernul în faţa FMI: Taxe nelimitate pentru persoane fizice şi CAS redus doar la schimb cu impozite noi

Angajamentele luate de guvernul Ponta în faţa FMI nu sună deloc bine nici pentru românii de rând, nici pentru oamenii de afaceri. Primii vor avea parte de majorări de taxe locale, iar ultimii se vor "bucura" de impozite noi, pentru ca executivul să poate reduce ceva din CAS, aşa cum a promis în nenumărate rânduri. Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) că nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate "la latitudinea" autorităţilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumulării de arierate şi înregistrării unui deficit la nivel teritorial. "Nivelul taxelor pe proprietate pentru persoane fizice poate fi majorat la latitudinea autorităţilor locale", este asigurarea transmisă de Guvern către FMI, în scrisoarea de intenţie convenită în această lună şi obţinută de Mediafax.

Zgonea vrea să-l "execute" pe Crin pentru o datorie de două milioane de lei

Cei doi şef ai celor două camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea şi Crin Antonescu, sunt din la cuţite. Ambii şi-au reînnoit "jurămintele de dragoste" şi şi-au cerut ieri datoriile şi şandvişurile înapoi. O atitudine puerilă pentru primii oameni în stat după preşedintele Traian Băsescu. Clinciurile dintre cei doi sunt mai vechi şi s-au amplificat pe fondul lobby-ului făcut de Zgonea pe subiectul exploatării de la Roşia Montană, atunci când cei doi şi-au schimbat "amabilităţi" populiste pe acest subiect. Aşadar, Vali Zgonea i-a cerut ieri lui Crin suma de două milioane de lei, atât cât ar datora Senatul către Camera Deputaţilor.

CURIERUL NATIONAL

România are cea mai puternică creştere economică din UE

România a înregistrat în trimestrul al treilea cea mai puternică creştere economică din Uniunea Europeană, de 1,6%, urmată de Letonia, cu 1,2%, în timp ce economia zonei euro a încetinit la o rată de expansiune de numai 0,1%, după ce a ieşit în trimestrul al doilea dintr-o recesiune prelungită, informează Mediafax. Astfel, economia zonei euro a crescut cu 0,1% în trimestrul al treilea faţă de perioada aprilie-iunie, dar a scăzut cu 0,4% raportat la perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor prezentate de Eurostat. Produsul Intern Brut al UE a urcat cu 0,2% faţă de trimestrul anterior, în timp ce rata anualizată de creştere economică a fost de 0,1%. În trimestrul al doilea, creşterea economică a fost de 0,3% în UE şi zona euro, care a ieşit astfel dintr-o perioadă îndelungată de recesiune, de un an şi jumătate. Cu plus 1,6% faţă de trimestrul al doilea şi o rată de expansiune de 4,1% raportat la trimestrul al treilea din 2012, România a înregistrat pentru trimestrul al treilea cele mai solide rate de creştere economică din UE.

Malta scoate la vânzare cetăţenia UE: 650.000 euro bucata

Autorităţile din Malta au găsit o cale nu tocmai ortodoxă, dar cinstită, de a face bani. Premierul Joseph Muscat susţine că programul va aduce la bugetul de stat circa 30 de milioane de euro doar în primul an. Oricine doreşte va putea deveni cetăţean maltez şi implicit european, cu condiţia să aibă cel puţin 18 ani, să nu provină din UE şi să fie dispus să dea 650.000 de euro. Acesta este preţul unui paşaport european care poate fi achiziţionat în Malta, după ce Guvernul ţării a hotărât că aceasta poate fi o foarte bună metodă de a mai strânge bani la buget. Măsura prevede acordarea cetăţeniei cu drepturi depline pentru cumpărător. Astfel, doritorii se pot stabili în oricare dintre cele 28 de state membre şi pot fi chiar eligibili pentru un post de europarlamentar. Nu în ultimul rând, pentru alţi 25.000 de euro, cumpărătorul poate dobândi cetăţenia şi pentru rudele de gradul I. Mai mult, identităţile celor interesaţi nu vor fi divulgate.

Guvernul promite că nu legiferează falimentul personal

Demersurile făcute de bancheri pe lângă autorităţi pentru a nu se legifera insolvenţa persoanelor fizice par să fi dat roade, odată ce Guvernul s-a angajat în faţa FMI şi CE că nu va face acest lucru şi nu va accepta niciun fel de altă propunere privind recuperarea datoriilor, care ar putea "submina" disciplina de plată a ratelor la împrumuturile bancare. "Deoarece conservarea disciplinei de rambursare a creditelor în rândul debitorilor contribuie semnificativ la stabilitatea financiară, vom lua toate măsurile pentru a evita adoptarea unor iniţiative legislative, precum Legea insolvenţei personale sau propuneri legate de Legea privind recuperarea datoriilor care ar submina disciplina de credit", se arată în scrisoarea de intenţie convenită de autorităţile române cu FMI şi CE, citată de Mediafax.

Ce redevenţe miniere se percep de la 1 ianuarie

Proiectul de modificare a Codului Fiscal propune majorarea cotei procentuale pentru aur, argint şi platină cu 50%, de la 4% la 6%. Pentru cărbuni, minereuri feroase şi neferoase, aluminiu, pietre preţioase şi semipreţioase redevenţa va fi majorată cu 25%, de la 4% la 5%. Spre sfârşitul anului viitor va fi modificat şi nivelul redevenţei perceput pentru petrol şi gaze. În ceea ce priveşte redevenţele la petrol şi gaze, al căror cuantum este cuprins între 3,5% şi 13% din producţie, acestea sunt fixate din 2004 până în decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV. Bugetul de stat încasează anual redevenţe miniere şi petroliere care se cifrează în jurul sumei de 1 miliard de lei (225 milioane de euro).

Romgaz anunţă înjumătăţirea profitului net imediat după listare

Profitul net al Romgaz (SNG) a scăzut cu 55% în primele nouă luni, la 410,6 mil. lei, iar cifra de afaceri a coborât cu 10%, la 2,587 mld. lei, ca urmare a diminuării cantităţilor de gaze interne livrate, cât şi a celor din import. În perioada similară a anului trecut, producătorul de gaze naturale a consemnat un profit net de 917,6 milioane lei şi o cifră de afaceri de 2,873 mld. lei. Acţiunile Romgaz s-au depreciat în şedinţa de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti cu 1,20%, până la preţul de 33,89 lei/acţiune, pe al treilea rulaj al zilei, transferurile însumând 10,62 mil. lei.

Unul din trei români are datorii

Majoritatea românilor recunosc faptul că şi-au supraevaluat cunoştinţele economico-financiare. 12% din populaţie intră în categoria marilor datornici, având credit bancar, datorii, întârzieri de plată şi bani împrumutaţi de la rude. Actualul context economic i-a adus pe tot mai mulţi români în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile, iar în timp ce o treime din populaţia României are datorii în general, 1 din 10 români intră în categoria marilor datornici, se arată într-un studiu comandat de compania de recuperări creanţe KRUK România.

FP a încheiat primele 10 luni cu un profit net de 541,38 mil. lei

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat primele 10 luni cu un profit net de 541,38 mil. lei, cu aproape 5,2% sub câştigul consemnat în perioada similară a anului trecut, dar în creştere uşoară faţă de septembrie. Fondul a consemnat un profit de 535,2 mil. lei în luna septembrie, reiese din statisticile lunare transmise de FP Bursei. La finalul primelor 10 luni din 2012, Fondul Proprietatea a raportat un profit de 571,34 mil. lei. Activul net al Fondului a scăzut cu 0,29% în luna octombrie, la 14,87 mld. lei, de la 14,92 mld. lei în septembrie. Rezultatele financiare au fost publicate ieri, când s-a încheiat şi oferta publică de răscumpărare pentru un pachet reprezentând 600 mil. acţiuni.

EVENIMENTUL ZILEI

Noi dovezi în dosarul fabricat de Ponta lui Băsescu. Premierul minte: tot Guvernul ştia de ancheta de la Fundulea încă din martie

Scandalul legat de terenul cumpărat de fiica lui Traian Băsescu a fost întreţinut de Ponta, deşi ştia de acest caz de jumătate de an. Împrumutul de la CEC al Ioanei Băsescu a fost aprobat inclusiv de reprezentanţii USL din bancă. Procurorul Lucian Papici nu se lasă intimidat, deşi în cazul acestor atacuri murdare politicienii nu sunt sancţionaţi. Noi documente intrate în posesia "Evenimentului zilei" demonstrează că mai mulţi înalţi funcţionari erau în temă cu verificările care urmau să fie făcute în mai multe comune din jurul staţiunii de cercetare Fundulea. Printre acestea se află şi localitatea Nana, acolo unde Ioana Băsescu a cumpărat, pe 9 septembrie, 290 de hectare de teren. O parte din suprafaţa cumpărată era ţinută în arendă de ginerele secretarei Primăriei Nana. Aspectele investigate de DNA - şi prezentate la televiziunile lui Dan Voiculescu drept dovada supremă a unui serviciu făcut lui Traian Băsescu de o instituţie a statului - erau rezultatul unor plângeri înaintate încă din 26 martie 2013 la Guvern.

Ce au pregătit Guvernul şi FMI românilor

Deşi în mesajele oficiale Guvernul susţine că nu are în vedere creşterea anumitor taxe, în discuţiile cu FMI îşi ia asemenea angajamente. Pe final de an, Executivul a pregătit românilor, de comun acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), noi surprize, care nu le vor face deloc viaţa mai uşoară. Din scrisoarea de intenţie convenită cu FMI şi Comisia Europeană reiese că primăriile vor putea creşte nelimitat taxele locale (pentru imobile, maşini etc.). Din document, obţinut de Mediafax, aflăm, de asemenea, că instituţiile au convenit să nu fie promovată o lege a falimentul personal, care putea da o gură de oxigen datornicilor. Astfel, impozitele locale pentru persoane fizice ar putea fi majorate la discreţie. Legea prevede, în prezent o creştere anuală de maxim 20%. Din 2014, primăriile ar putea avea însă mână liberă să majoreze taxele fără limită. În plus, potrivit scrisorii, scăderea contribuţiilor sociale, cu 5 procente, la angajator, din 2014, s-ar putea realiza doar cu preţul majorării contribuţiilor celor care lucrează pe contract de PFA sau drepturi de autor.

"DOSARUL REFERENDUMUL FRAUDAT". Vicepremierul Liviu Dragnea, chemat astăzi în faţa magistraţilor de la Înalta Curte. PROCESUL ZILEI

Liviu Dragnea este acuzat, alături de alte 74 de persoane, de fraudarea referendumului organizat anul trecut pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Iniţial, procesul trebuia să înceapă pe 18 februarie anul viitor. După ce procurorii au cerut un termen mai scurt, trei judecători de la Înalta Curte au mutat data procesului pe 15 noiembrie 2013. Interceptările arată cum îşi mobiliza subalternii fostul şef al CJ Teleorman. Dragnea : "Organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe! Aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria". Vicepremierul a fost trimis în judecată pe 7 octombrie 2013 deoarece şi-a folosit influenţa în partid cu scopul de a obţine, prin orice mijloace, o prezenţă la vot de minimum 60%, rezultat care-i asigura demiterea preşedintelui.

Ponta: Rămân premier până în 2016. PLUS: Băsescu nu va mai fi nimic după alegeri, eventual un INCULPAT

Premierul Victor Ponta a declarat, la RTV, că România are cea mai mare creştere economică din Europa, dar criza încă nu a trecut. Totodată, Ponta a dat asigurări că va rămâne premier până în 2016 şi l-a avertizat pe preşedintele Traian Băsescu că după alegerile din 2014 va rămâne fără imunitate. "Eu vreau să rămân prim-ministru până în 2016 şi toate scenariile astea pe care noul prezicător, noul ghicitor al naţiunii, domnul Băsescu, le face la televizor eu le iau în râs, pentru că acum vreo lună spunea că poate să n-aibă PSD candidat, acum două zile zicea să n-aibă. (...) Constat o stare de disperare care recunosc că mă binedispune. Cu cât este mai disperat domnul preşedinte Băsescu, cu atât îmi dau seama că trece timpul. Am văzut că a respins şi Curtea Constituţională sesizarea cu referendumul, intrăm în ultimul an. Domnul preşedinte ştie că este în ultimul an şi de aceea este aşa supărat (...) În cadrul USL, PSD a ales funcţia de prim-ministru şi nu văd motiv de a ne răzgândi" , a spus Ponta.

JURNALUL NATIONAL

Mitică Dragomir a pierdut şefia LPF: "Nu m-au votat curvele bătrâne pe care le-am ajutat ani de zile"

După 17 ani petrecuţi la şefia Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir a fost înfrânt. Gino Iorgulescu este noul preşedinte al LPF. "Am fost bătut şi pe valoarea lui, dar şi pe valoarea politică", a declarat Mitică Dragomir într-o conferinţă de presă. Gino Iorgulescu a fost şi este un concurent meritoriu, are în spate o activitate fotbalistică de ani de zile, bănuiesc că va avea o activitate măcar cât am stat eu la LPF. Îi las moştenire mobila lui Ceauşescu. Sunt bucuros că în locul meu a venit un profesionist. Am fost bătut şi pe valoarea lui, dar şi pe valoarea politică. (...) Pe mine nu m-au votat curvele bătrâne pe care le-am ajutat ani de zile. Eu sunt un înfrânt, mă duc la afacerile fiului meu şi s-ar putea să mă duc la un post de televiziune. Eu am fost vultur şi nu mai pot fi porumbel. Îmi pare rău doar că influenţa politică a fost majoră. Oamenii politici au pus mâna pe fotbal. Îi felicit pentru modul cum au lucrat. Sunt supărat pe o parte din presă, care a minţit", a afirmat Dragomir.

Chelaru (PSD): Primul tur al alegerilor prezidenţiale ar putea avea loc pe 30 noiembrie 2014

Primul tur al alegerilor prezidenţiale ar putea avea loc pe 30 noiembrie 2014, a declarat senatorul PSD Ioan Chelaru, informează agerpres.ro. Parlamentarul a adăugat că această dată este în termenul constituţional pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale. Astfel, cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României ar putea avea loc pe data de 14 decembrie 2014. "Am putea vorbi de 30 noiembrie ca dată a primului tur al alegerilor prezidenţiale. Ar fi un termen constituţional de organizare a alegerilor prezidenţiale şi ne-am putea organiza şi în termenul de un an de organizare a referendumului privind modificarea Constituţiei, dacă legea va fi promulgată în 10 zile începând de astăzi", a spus Chelaru. Parlamentarul a adăugat că până la sfârşitul lunii noiembrie comisia privind revizuirea Constituţiei se va reuni pentru a analiza o a doua formă a Constituţiei, urmând ca propunerile să fie trimise Comisiei de la Veneţia.

NATIONAL

Turismul din Eforie, distrus de afacerile "Famigliei"!

Cele doua statiuni reunite sub conducerea unicului primar Ioan Ovidiu Brailoiu au ramas cantonate in turismul proletar, bonurile de masa fiind moneda forte aici, vara de vara. In schimb, potentialul turistic s-a dovedit extrem de profitabil, daca nu pentru bugetul de stat si veniturile localnicilor, cel putin pentru afacerile de familie ale celor care pastoresc localitatea. Dupa cum "National" a anuntat in exclusivitate, activitatea edilului din Eforie se afla sub lupa organelor de ancheta. Este vorba despre verificarea unor informatii care dezvaluie o "combinatie" de milioane de euro, rezultata in urma unor vanzari in sistem suveica. Primaria Eforie a cedat la un pret suspect de mic terenurile aferente hotelurilor Capitol, Minerva, Diana si Complexului Bran - Brad - Bega

Alerta! Ne pandeste o pandemie de gripa aviara!

Autoritatile din Taiwan atrag atentia ca exista riscul unei pandemii de gripa aviara, dupa descoperirea, pentru prima data la om, a unui virus gripal A (H6N1). Acesta este intalnit, de regula, doar in fermele de pasari. Medicii taiwanezi au descoperit virusul la o tanara in varsta de 20 de ani, care, culmea, nu fusese cu trei luni inainte de contaminare (timp suficient de incubare) in strainatate. Mai mult, in zona in care locuieste femeia nu sunt ferme de pasari in care, de regula, se regaseste A (H6N1). Tanara a reactionat bine la tartament cu Tamiflu, iar acum se afla in afara oricarui pericol. Cum era de asteptat, au fost investigate medical si persoanele din anturajul sau, iar sase dintre acestea prezentau simptome de gripa, insa analizele au relevat ca nu au fost contaminate cu A (H6N1). In aceste conditii, sursa infectarii femeii ramane un mister.

PSD recurge la solutia EBA pentru europarlamentare

Inspirat de modelul EBA, PSD a pus la cale sporirea zestrei sale europarlamentare cu ajutorul catorva candidaturi "sub acoperire". Pentru ca iarna-i grea si impozitele marite, social-democratii lui Victor Ponta s-au gandit la o solutie de avarie, respectiv sa sprijine, la scrutinul europarlamentar din primavara, trei candidaturi "independente" a tot atator doamne: Corina Ungureanu (celebra gimnasta), cantareata Mihaela Mihai si Diana Severin - fosta sefa a Vamii Prahova. Iar ca sa fie clar ca independenta este doar jucata, informatia vehiculata pe tema precizeaza si ca pesedistii au strans deja semnaturile necesare depunerii celor trei candidaturi (cate 100.000 pentru fiecare). Ce-i drept, metoda nu este originala, ci plagiaza "modelul EBA" - folosit de Elena Basescu si de PDL in 2009, cand mezina presedintelui Basescu a candidat independent, dar PDL a opintit la culegerea de semnaturi si de voturi.

George Maior, prezidentiabilul Elenei Udrea

"Echilibrat, discret, serios". Asa l-a caracterizat Elena Udrea pe actualul sef al SRI, George Maior, despre care spune ca ar fi un prezidentiabil cu sansa. Doar unite, partidele de dreapta vor putea da presedintele in 2014, a declarat Elena Udrea, mentionand ca nu intelege de ce aceste formatiuni se ambitioneaza sa vina fiecare cu cate un candidat. In context, fostul ministru al Turismului nu a exclus posibilitatea ca PDL si Traian Basescu sa-l sustina chiar pe Crin Antonescu. "Daca in turul doi se vor infrunta Victor Ponta si Crin Antonescu, sigur voi vota cu Antonescu. (...) O sa votez cu candidatul dreptei, chiar daca azi nu putem spune ca PNL se comporta ca un partid de dreapta", a afirmat Udrea. Referindu-se la posibilele personalitati pe care dreapta unita ar putea sa le sustina, democrat-liberala a recunoscut ca-l prefera pe George Maior in fata lui Mugur Isarescu.

BCE arunca "bomba": "Vom aplica dobanzi negative"

Oficialii Bancii Centrale Europene (BCE) au anuntat ca institutia va aplica dobanzi negative, pentru a aduce inflatia la nivelul propus. Un membru al comisiei executive a BCE, Peter Praet, a precizat ca banca are in vedere cateva masuri drastice pentru respectarea tintelor propuse. "Daca obiectivul nostru este pus in pericol, vom lua toate masurile pe care le vom considera pentru a indeplini tinta", a precizat Praet, mentionand ca BCE va aplica in acest sens dobanzi negative. De asemenea, institutia are in vedere inclusiv achizitia de active de la banci, pentru a reduce costurile de creditare in sectorul privat. Inflatia anuala in zona euro a ajunsla 0,7% in octombrie, mult sub valoarea tintita de BCE, de 2%, pe termen mediu, in conditiile in care institutia a redus, recent, dobanda de referinta, de la 0,5%/an la 0,25%/an.

PUTEREA

Condiţii draconice pentru cei care vor să vândă terenuri agricole

Guvernul vrea să impună condiţii draconice persoanelor fizice care vor să vândă terenuri agricole. Într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă este prevăzut dreptul de preempţiune al statului, dar şi al tuturor persoanelor fizice cu vârsta de până la 40 de ani care fac agricultură în localitatea în care se află vânzătorul, precum şi obligaţia cumpărătorului de a dovedi, spre exemplu, că a desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel puţin cinci ani. Contactat de cotidianul PUTEREA, consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, este de părere că măsura nu este constituţională. "Eu cred că e neconstituţional, pentru că îngrădeşte dreptul la libera circulaţie a terenurilor. Poţi să pui nişte condiţii, dar nu de tipul < să fie din localitate >, ci să fie din UE", a declarat Adrian Rădulescu.

ROMANIA LIBERA

L-au trădat securiştii pe Ponta sau l-a cuprins frica?

Ceva nu se leagă în acţiunile din ultima săptămână ale lui Victor Ponta în raport cu cele două falsuri produse de grupul Voiculescu-Antena3 pentru a-l incrimina pe Traian Băsescu şi pe procurorul Lucian Papici. Este greu de înţeles cum a înghiţit Ponta pe nemestecate, fără să verifice, aceste istorii cusute prost cu aţă albă şi cum a riscat prosteşte să se expună contraatacurilor preşedintelui. Doar dacă nu cumva a fost orbit de ura faţă de Băsescu şi de lăcomie, atunci fie a fost trădat de securiştii care îl înconjoară fie l-a cuprins frica faţă de ce îl aşteaptă în viitor şi a început să facă paşi greşiţi. Domnul Ponta nu se întâmplă să vorbească cu "foştii ofiţeri" la cafea, unde aceştia încep să îi destăinuiască amănunte din activitatea lor în Securitate. Domnul Ponta, la fel ca toţi liderii politici români importanţi din 1990 până încoace, are în jurul său un grup de foşti securişti care îi furnizează informaţii, background şi sfaturi.

Franţa şi Germania, invitate să îşi facă ordine în economie

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi echipa sa au deschis o anchetă aprofundată privind excedentele de conturi curente ale Germaniei, o perspectivă respinsă ferm de cancelarul Angela Merkel. În ce priveşte Franţa, Bruxelles recomandă accelerarea eforturilor privind reformele pentru redresarea competitivităţii economiei. Cele două principale puteri ale zonei euro au fost invitate de Bruxelles să facă ordine în economiile lor - pentru Germania este o mare premieră, pentru Franţa aproape ceva obişnuit. Dublul avertisment este fără precedent de la punerea în funcţiune a "mecanismului de alertă" destinat să prevină emergenţa dezechilibrelor macroeconomice în UE şi zona euro. Cu acest titlu, Comisia Europeană supraveghează deja slăbiciunile economiei franceze, dar a ezitat multă vreme înainte de a arăta cu degetul excedentele germane.

ZIARUL FINANCIAR

Paradoxal: economia creşte peste aşteptări, dar veniturile bugetare sunt sub estimări şi angajările nu cresc

Economia României a crescut cu 4,1% în trimestrul al treilea, luând prin surprindere pe toată lumea. România a avut în T3 cea mai puternică creştere economică din Uniunea Europeană faţă de trimestrul al doilea, de 1,6%. Anul agricol de excepţie şi industria au contribuit din plin la creşt­erea economică surprinzătoare de 4,1% din al treilea trimestru, aceasta fiind cea mai mare ascensiune a PIB de când a început criza mondială, comparabilă cu cea din T3 2011. Faţă de al doilea trimestru din 2013, avansul economiei a fost în T3 de 1,6%, aducând Ro­mânia pe poziţia de lider în topul european, cu cea mai puternică creştere economică. Deşi activitatea economică se revigorează, impactul nu se resimte foarte mult la nivel fiscal deoarece avansul economiei se bazează pe exporturi şi o agricultură care este nefiscalizată, în timp ce consumul stagnează, ceea ce se vede la nivelul încasărilor din TVA. Ritmul de creştere a veniturilor bugetare a fost în primele nouă luni la jumătate faţă de creşterea anuală bugetată, evoluţia încasărilor bugetare reflectând doar parţial ascensiunea economiei.

Nemţii cumpără "la foc automat" teren arabil ieftin

Compania germană Agrarius, cu o cifră de afaceri estimată în acest an la 4 milioane de euro pe piaţa locală dintr-o fermă de 3.200 de hectare din judeţul Timiş, şi-a bugetat dublarea portofoliului de terenuri arabile din România în următorii trei ani, acţiune ce ar urma să ducă şi la dublarea cifrei de afaceri. Pentru atingerea acestui obiectiv şi acoperirea capitalul de lucru necesar germanii au anunţat o emisiune de acţiuni în valoare de 4,8 milioane de euro pe Bursa de la Frankfurt, acolo unde sunt listaţi. "Extinderea bazei de terenuri arabile este baza pentru dublarea afacerilor, ce estimăm să ajungă la 9 milioane de euro în 2016", se arată într-un raport din luna noiembrie al companiei. Prezenţa investitorilor germani în agricultura locală este explicabilă prin faptul că preţul terenurilor este subevaluat faţă de alte economii din vestul continentului. Spre exemplu, un hectar arabil poate fi achiziţionat în România pentru un preţ cuprins între 2.000 şi 5.000 de euro, în timp ce în Germania preţurile la hectar sunt cuprinse între 16.000 şi 25.000 de euro.

Revenirea economiilor din Europa de Est surprinde prin forţă, iar Germania dă o palmă celor care-i critică politicile economice

Toate statele vecine României şi membre ale UE au înregistrat creşteri economice în cel de-al treilea trimestru, Polonia, cea mai rezistentă economie europeană, surprinzând cu cel mai puternic avans din mai mult de un an, Bulgaria cu revenirea în teritoriul pozitiv în pofida turbulenţelor politice, iar Ungaria cu ritmul accelerării. Economia poloneză, cea mai mare din regiune şi singura din UE care nu a intrat în recesiune în timpul şi după criza economică globală, a crescut cu aproape 2% în trimestrul III, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ritm - neajustat la efectele sezoniere - care a surprins analiştii. Avansul vine în condiţiile îmbunătăţirii cererii de pe pieţele externe şi creşterii cheltuielilor populaţiei, scrie Bloomberg. Avansul a depăşit estimarea de 1,6% a celor 36 de analişti chestionaţi de agenţia americană de ştiri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb