REVISTA PRESEI 16.07.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 iulie 2012

REVISTA PRESEI 16.07.2012

Referendumul: alba-neagra

Până la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu au rămas doar 13 zile, însă Guvernul României n-a reuşit să stabilească regulile după care se va desfăşura scrutinul de pe 29 iulie. Modul în care urmează să se desfăşoare referendumul care vizează înlăturarea lui Traian Băsescu din fotoliul de şef al statului este încă învăluit în ceaţă. Preşedintele suspendat de "Coaliţia 256" le-a scris vineri preşedintelui interimar, premierului şi şefilor celor două Camere, cerându-le să limpezească regulile după care se va desfăşura referendumul programat pe 29 iulie. "Este vorba, în primul rând, despre regulile de validare a referendumului, numărul şi locul de amplasare a secţiilor de votare din ţară şi din străinătate, formula de reprezentare în comisiile din secţiile de votare şi durata efectivă a votării", a punctat Băsescu.

Ponta la Bruxelles: speriat şi nesigur

"Turneul" lui Victor Ponta la Bruxelles a fost un eşec. Trebuia să convingă Uniunea Europeană că acţiunile USL nu au afectat statul de drept. Însă, concluzia generală a fost că nu a reuşit să calmeze furia înalţilor demnitari europeni. Exemplu relevant este Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European. În spatele discursului protocolar al oficialului european, specialiştii în comunicarea nonverbală au descifrat mesaje mult mai dure, dar nespuse. În cazul lui Victor, deşi încerca din toate puterile să transmită siguranţă, mimica, gestica şi tonul trădau nesiguranţă, temere şi nelinişte. Decriptarea s-a făcut în urma vizionării filmului din timpul conferinţei de presă a celor doi, de miercuri, 11 iulie. Autorul decriptării este Keren Rosner, psiholog specialist în psihoterapie cognitiv-comportamentală.

Liderii USL, primii cu pâra la Bruxelles

Crin Antonescu şi Victor Ponta, cei care acum susţin că oamenii lui Traian Băsescu defăimează România în Europa, cereau cu doar câteva luni în urmă sancţionarea ţării noastre în Parlamentul European, inclusiv prin suspendarea dreptului de vot. Confruntaţi cu o reacţie dură din partea oficialilor europeni şi a cancelariilor occidentale faţă de recentele evenimente din România, liderii actualei puteri încearcă să minimalizeze, prin declaraţiile lor, impasul diplomatic în care ne aflăm. Atât premierul Victor Ponta, cât şi preşedintele interimar Crin Antonescu i-au acuzat pe reprezentanţii opoziţiei că şi-au denigrat ţara pe plan internaţional şi că au dezinformat autorităţile de la Bruxelles. Totodată, cei doi s-au arătat indignaţi de faptul că forurile UE au cerut imperativ Guvernului român să respecte anumite reguli democratice.

Raportul pe Justiţie va da prima sancţiune României

În actualul context politic care îngrijorează Bruxelles-ul, raportul pe Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare (MCV) va însemna şi prima sancţiune pentru Bucureşti, potrivit unor surse europene. Raportul Comisiei Europene pe Justiţia din România va face o evaluare a ultimilor cinci ani pe domeniile pe care România nu le îndeplinea la aderare, în 2007. Raportul va cuprinde referiri la atacurile din ultima perioadă asupra Curţii Constituţionale, va critica comentariile politice la adresa deciziilor judecătoreşti şi atacurile la judecători care au dat sau nu anumite sentinţe, va pleda pentru numirea transparentă şi obiectivă a viitorilor şefi ai Parchetului General şi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potrivit mai multor surse europene, toate acestea reprezintă îngrijorări serioase ale Comisiei Europene, toate evoluţiile recente se vor regăsi în raport, iar altele "până în seara de dinaintea adoptării" documentului ar putea fi incluse.

Criza financiară afectează cazinourile din Vegas

Deşi numărul de oameni care trec pragul cazinourilor din Las Vegas a crescut, jucătorii nu mai aruncă sume imense la masa de noroc. "În luna mai am avut venituri scăzute din jocurile de noroc, dar numărul vizitatorilor a crescut. Suma cheltuită de fiecare persoană este mai mică. Oamenii nu mai au atâţia bani în portofel şi nu mai cheltuiesc aşa de mult cum obişnuiau", a declarat Michael Leven, preşedintele grupului Las Vegas Sands, pentru postul american de televiziune CNBC. Leven a mai spus că situaţia se va schimba odată cu creşterea econmică şi cu majorarea locurilor de pe piaţa muncii, Las Vegas fiind un loc destinat consumului. Iar consumul va creşte abia când vor creşte veniturile. În ultimii ani, cele mai multe companii din sfera jocurilor de noroc s-au concentrat pe dezvoltarea afacerilor în Asia mai ales în Vietnam, Coreea, Japonia şi Taiwan.

În pofida retrogradării Moody's costurile de împrumut ale Italiei scad

Costurile de împrumut pe trei ani ale Italiei au scăzut sub 5% în cadrul licitaţiei de astăzi după ce a treia economie a zonei euro a trecut cu brio primul test după ce agenţia de evaluare financiară Moody's i-a redus ratingul suveran la doar două paliere peste nivelul de "gunoi financiar". Trezoreria Italiei a vândut 3,5 miliarde de euro în obligaţiuni, satisfăcându-şi, în mare parte, ţinta de vânzare, anunţă CNBC. Retrogradarea neaşteptată de rating a provocat iniţial creşterea dobânzilor obligaţiunilor suverane înainte de vânzare. Însă Trezoreria a reuşit să vândă noile obligaţiuni cu scadenţa la trei ani la o dobândă medie de 4,65%, sub nivelul de 5,3% plătit la ultima licitaţie şi cel mai scăzut nivel din luna mai.

CAPITAL

EXCLUSIV Încă un gigant ar putea fugi din haosul românesc

Oficialii Eureko au arătat pentru Capital că acţionarul majoritar analizează inclusiv posibilitatea de a vinde portofoliul sau o parte a portofoliului de clienţi pe care Îl deţine În România. Una dintre cauze o reprezintă impredictibilitatea legislativă. Ceea ce începuse să se contureze ca zvon încă de acum aproape un an începe să devină realitate. Gigantul olandez Eureko, cu afaceri de peste 20 de miliarde de euro la nivel global, ar putea vinde integral sau parţial afacerea din România în viitorul apropiat. Directorul adjunct al Eureko România, Alexandru Leondari, a vorbit, în exclusivitate pentru Capital, despre posibilitatea ca acţionarul majoritar să ia o astfel de măsură." Noi am căutat să identificăm oportunităţi în piaţă. Aceste oportunităţi sunt şi ele variate. De la eficientizare până la, inclusiv, oportunităţi de piaţă care pot însemna achiziţionarea de companii sau, eventual, preluarea unei părţi din business de către altă companie.

The Economist: Una caldă, alte câteva zeci reci

Lunile următoare vor fi marcate tot de confuzia privind soarta euro. În tot acest timp, economia globală nu va avea decât de suferit. Rezultatele întâlnirii liderilor europeni din Bruxelles, de la finalul lui iunie, au fost mai promiţătoare decât ne-am fi aşteptat. Printre soluţiile acceptate în vederea gestionării interminabilei crize a datoriilor, se numără şi recapitalizarea directă a băncilor cu probleme - cu alte cuvinte, fără intermedierea inutilă a guvernelor din statele de care aparţin. În plus, s-a căzut de acord asupra utilizării fondurilor de salvare pentru achiziţia de bonduri guvernamentale emise de ţările aflate la ananghie, fără a le impune acestora condiţii la fel de dure ca în trecut.

Banii străinilor ocolesc economia reală. Nu şi băncile

Investiţiile străine directe au scăzut în primele cinci luni din acest an cu peste 45%, totalizând 465 de milioane de euro, faţă de cele 849 de milioane de euro înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, depozitele nerezidenţilor în bănci cresc în continuare şi au ajuns la aproape 8,5 miliarde de euro. "Deficitul contului curent în perioada ianuarie - mai 2012 a fost finanţat în proporţie de 24,2 la sută prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au totalizat 465 milioane euro (faţă de 849 milioane euro în perioada ianuarie - mai 2011), din care participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 492 milioane euro, iar creditele intra-grup au înregistrat o valoare negativă de 27 milioane euro (net)",arată un comunicat al Băncii Naţionale a României.

O companie suedeză vrea să investească 400 mil euro în construcţia a două centrale în România

Compania suedeză Usitall, specializată în construcţia şi operarea de centrale de producţiei a energiei electrice şi termice pe bază de deşeuri, ar putea lua în toamnă decizia de a investi între 200 şi 400 milioane euro în România pentru realizarea a două unităţi în Bucureşti şi Galaţi. "Vrem să facem mai multe proiecte în paralel. Suntem în România pe termen lung. Ne atrage sistemul de certificate verzi şi faptul că în câţiva ani piaţa energiei va fi complet liberalizată", a declarat directorul general al Usitall, Mattias Philipsson, citat de mediafax.ro.

Industria auto sub lupa Comisiei Europene: posibile înţelegeri de tip cartel

Oficiali ai Comisiei Europene (CE) au confirmat demararea unor verificări ale mai multor companii furnizoare de componente auto sub suspiciunea de creare a unor monopoluri cu scopul de a fixa preţurile, condiţiile de vânzare şi aprovizionare şi împărţirea pieţelor de desfacere. După producătorii de centuri de siguranţă, airbag-uri şi cablaje, a venit rândul celor de sisteme termice. "Comisia Europeană poate confirma că pe 22 mai 2012 oficiali ai săi au efectuat inspecţii inopinate la sediile unor companii producătoare de sisteme termice", se arată într-un comunicat al CE care explică motivele verificărilor demarate la furnizori de sisteme de aer condiţionat şi răcire a motoarelor.

CURENTUL

Reacţiile dure venite din partea ambasadorilor SUA şi ai unora dintre statele UE, precum şi ale altor oficiali europeni, au fost toate îndreptate împotriva ofensivei USL de nesocotire a instituţiilor statului de drept. Maşinăria lui Dan Voiculescu, condusă de copiloţii Antonescu şi Ponta, a început să se gripeze însă, la doar câteva zile de la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Chemat la Bruxelles să explice ultimele schimbări de pe scena politică românească, Victor Ponta s-a dovedit a fi un mitoman fricos, speriat de grozăviile pe care le pusese la cale cu guzganii de la Bucureşti.

Unde dai şi unde crapă: Andronescu ameninţă că va sparge plagiatul lui Ponta în capul Universităţii Bucureşti

Recenta avalanşă de evenimente politice, interne şi internaţionale, care l-au adus în centrul atenţiei pe arţăgosul nostru premier Păcălici, aproape că ne-a făcut să uităm de lucrarea de doctorat plagiată grosolan, penibila ispravă care i-a preschimbat numele de botez în "Ponta copy-paste". Şi poate că nici nu ne-am mai fi gândit prea curând la acest subiect dacă Ecaterina Andronescu, "Abramburica" ministreasă a învăţământului, nu s-ar fi trezit că vorbeşte gura fără ea. Întrebată ce va face dacă în Consiliul Naţional de Etică va stabili că, în cazul lucrării de doctorat a premierului Victor Ponta a fost vorba de un plagiat, Ecaterina Andronescu a spus că va face ce-i spune legea să facă: "Se stabilesc nişte măsuri, mergând până la desfiinţarea şcolii de doctorat". Adică, măi băieţi, fiţi atenţi ce decideţi !

Bonnie and Clyde de Tia Serbanescu

Cuplul fatal Ponta şi Antonescu, un fel de Bonnie and Clyde ai politicii româneşti, au reuşit să pună România în cea mai umi­litoare situaţie internaţională de după mineriada din "90 a lui Iliescu. Am ajuns din nou "oaia neagră a Europei" dar celor doi şefi de turmă nu le pasă. Întâlnirea dintre Ponta şi Barroso - Acul şi Barosul, vorba lui Creangă, s-a soldat cu 11 teme cărora premierul trebuie să le răspundă în scris pentru a mai drege lucrurile. Cam riscant. Dacă plagiază? Cele 11 cerinţe ţin de restabilirea statului de drept dar, dacă Ponta a preferat limbajul dublu - zicem ca ei şi facem ca noi -, Antonescu a recurs la limbajul de lemn al lui Ceaşcă: "nu există cele 11 porunci de la Barroso, nu există aşa ceva, preşedintele României nu primeşte ordine şi dispoziţie de la nimeni". Adică Furadan Voiculescu e un nimeni?

CURIERUL NATIONAL

Clinicile, la examenul asigurărilor private

Noua Lege a sănătăţii schimbă regulile jocului pentru clinicile medicale private. Potrivit proiectului legislativ, deductibilitatea fiscală se va acorda şi asigurărilor facultative de sănătate, nu doar abonamentelor. Acest lucru va favoriza trecerea de la abonamente la asigurări private şi ascuţirea concurenţei între clinicile private.

Traian Băsescu a aprins "flacăra democraţiei"

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a participat, sâmbătă, la mitingul care s-a desfăşurat la Cluj-Napoca pentru susţinerea sa, în piaţă fiind prezente aproximativ cincisprezece mii de persoane. La sfârşitul mitingului, Băsescu a aprins o "flacără a democraţiei" care va fi purtată prin ţară, conform Mediafax. Participanţii la miting au venit, sâmbătă dimineaţă, înainte de ora 10.00, în Piaţa "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, majoritatea îmbrăcaţi în alb, având pancarte cu inscripţiile: "Traiane, nu eşti singur, Clujul te susţine", "Clujul este de partea ta", "România trezeşte-te, UE a reacţionat deja, noi cât mai dormim?", "Plagiatorul sfidează poporul", "Băsescu nu uita, Clujul e de partea ta", "Nu suspendării preşedintelui", "Pro Traian Băsescu", "Respectaţi deciziile Curţii Constituţionale", "Traiane, nu eşti singur, eu sunt cu tine".

Soluţie-bombă la criza datoriilor: bailout pentru popor

Economia mondială nu se poate relansa datorită forţei gravitaţionale a unei veritabile găuri negre a datoriilor, a declarat luna trecută într-o emisiune la Russia Today Steven Keen, profesor de economie la University of Western Sydney, în Australia. El propune măsura extremă a unei iertări de datorii, în condiţiile în care resorbirea treptată a acestora ar presupune o depresiune economică deflaţionistă de aproximativ 15 ani. Varianta lui Keen implică tipărirea de bani de către băncile centrale şi distribuirea gratuită a lor, cu obligativitatea ca datornicii mai întâi să achite datoriile cu ei. Ar fi soluţia în oglindă a celei de acum, în care instituţiile de credit sunt cele care beneficiază de lichiditatea abundentă creată de băncile centrale. Michael Shedlock, investitor şi comentator al pieţelor financiare, spune că o astfel de măsură ar consfinţi hazardul moral şi ar dezlănţui inflaţia

Capitalismul poate rezolva mai bine criza datoriilor

"Nu este absolut nimic în neregulă cu deflaţia preţurilor", scrie autorul blogului Mish's Global Economic Trend Analysis. Absolut toată lumea şi-ar dori preţuri mai coborâte la petrol şi mâncare sau taxe mai scăzute în învăţământ. Singurii care nu îşi doresc acest lucru sunt bancherii care, cu cât preţurile sunt mai mari, pot acorda mai multe credite şi în cantităţi mai mari. Soluţia este una mai simplă, aceea de a lăsa capitalismul să funcţioneze pentru a curăţa datoriile prin falimente şi deflaţie. Corecţiile s-ar putea face rapid, însă ar trebui să se renunţe la politica banilor gratis, iar guvernul să îşi oprească intervenţiile. Pentru prevenirea reescaladării unor astfel de baloane ale creditului se impune însă o reformă a sistemului bancar care operează cu rezerve fracţionare. Aşadar, soluţia este revenirea la banii solizi, mai puţin amestec din partea autorităţilor şi sfârşitul creditării cu rezerve fracţionare.

EVENIMENTUL ZILEI

Voiculescu a pus stăpânire pe România. Acoliţii lui, angajaţi în masă la Ministerul Agriculturii

Preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a umplut ministerul pe care îl conduce cu membri de partid şi de apropiaţi de-ai lui Dan Voiculescu. Câţiva sunt şi foşti angajaţi ai firmelor controlate de el şi soţia sa. Pentru postul de şef de cabinet, Daniel Constantin a ales-o pe Carmen Georgiana Ioaniţescu, fost asistent de relaţii publice la cabinetul europarlamentarului PC George Sabin Cutaş. Legătura directă cu ministrul Agriculturii e reprezentată de soţul şefei de cabinet, Cătălin Marian Ioaniţescu, angajat ca şef de departament la firma SC Logicons SA. Această firmă se ocupă cu accesarea fondurilor europene pe diverse domenii, inclusiv agricultură, şi este controlată în proporţie de 99,99% de Dan Voiculescu, prin grupul de firme GRIVCO. În perioada 2006 - 2009, Daniel Constantin a fost pus de Dan Voiculescu ca administrator şi director general la această firmă.

Crin Antonescu, "cârnat berlinez"

Crin Antonescu a încercat ieri să refacă relaţia USL cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Prezent la mitingul electoral de la Timişoara, Antonescu a rostit celebrele cuvinte ale lui J.F. Kennedy, "Ich bin ein Berliner". Preşedintele PNL nu a ştiut însă că aceasta este una din marile gafe din istorie, pentru că traducerea acestei expresii este "Sunt un cârnat berlinez". Forma corectă pentru "Sunt berlinez", aşa cum a vrut Antonescu să spună, este "Ich bin Berliner".

Relaţie strânsă cu agenţia de lobby a Guvernului rus

Executivul român şi-a dat acordul ca firma "G+ Europe" să vorbească în numele premierului. Relaţia dintre Guvernul României şi firma de consultanţă şi relaţii publice "G+ Europe", care lucrează şi cu guvernul Rusiei şi compania Gazprom, este mult mai directă decât a lăsat să se înţeleagă, în primă fază, Executivul de la Bucureşti. Tvrinfo.ro a intrat în posesia comunicatului pe care "G+ Europe" l-a difuzat presei internaţionale în numele premierului Victor Ponta, fapt ce demonstrează că firma de lobby a avut acceptul acestuia. Concret, este vorba de un comunicat, semnat de un angajat al "G+ Europe", ce conţinea o declaraţie a lui Ponta referitoare la evenimentele recente de pe scena politică românească.

Elan Schwartzenberg refuză să mai plătească salariile angajaţilor

Acţionarul majoritar al Realitatea Media spune că nu mai este dispus să ofere resurse financiare instituţiei aflate în insolvenţă. "Refuzul este simplu de explicat. Cât timp societatea a fost condusă de Sorin Enache am amenajat un sediu, poate cel mai frumos şi m-am ocupat de toate problemele financiare. În momentul în care justiţia a decis ca Florin Bercea, omul lui Liviu Luca, să fie administrator special, este cazul ca dânşii să se ocupe de toate problemele. Nu cred că atâta timp cât m-am ocupat eu au fost blocaje, dar dacă justiţia este oarbă şi dumnealor au majoritatea între creditori este responsabilitatea lor să asigure bunul mers. E ca la o maşină. Tu o iei, tu te ocupi s-o speli, s-o repari şi să-i pui benzină", a explicat Elan Schwartzenberg pentru EVZ, motivul refuzului de a mai finanţa instituţia.

Dolarul loveşte mai dur ca euro

În timp ce leul se depreciază faţă de euro, moneda unică pierde teren în faţa dolarului. Din acest motiv, pierderile leului în faţa dolarului sunt dramatice. Euro şi dolarul au ajuns simultan la maxime istorice pe piaţa interbancară iar deprecierea nu dă semne să se oprească, după ce guvernatorul BNR a sugerat că leul ar fi încă supraevaluat. Faţă de euro, leul a pierdut în ultimul an aproximativ 5 procente, scădere care se circumscrie parţial inflaţiei de 15 procente din ultimii trei ani, perioadă în care moneda naţională reuşise să stagneze. În schimb, deprecierea leului faţă de dolar este de peste o treime dacă ne raportăm la valoarea minimă raportată acum 15 luni. Faţă de minimele din 2007, deprecierea leului se apropie de două treimi.

JURNALUL NATIONAL

Preşedintele suspendat foloseşte iresponsabil însemnele şi simbolurile olimpice, cu o săptămână înaintea deschiderii Jocurilor de la Londra

Traian Băsescu a aprins la finalul mitingului de la Cluj-Napoca o flacără pe care a numit-o "flacăra democraţiei", spunând că speră ca această flacără să ardă până la 29 iulie şi că va fi purtată prin ţară de tineri de dreapta. Relatarea Mediafax continuă cu un citat din cuvântarea la miting: "De astăzi (n.r. ­ sâmbătă) până pe 29 iulie o flacără va arde, se va numi flacăra democraţiei şi va fi purtată prin ţară de tineri de dreapta. Dacă pe 29 noaptea vom constata că românii au dat o lecţie lui Crin şi lui Victor, o vom menţine aprinsă, dacă românii vor spune < da > restauraţiei, o vom stinge până la alegerile viitoare". Băsescu a stabilit şi traseul ştafetei, flacără urmând să circule de la Cluj, "capitala Ardealului", spre Bucureşti. După ce a aprins flacăra, Băsescu i-a înmânat-o unui tânăr îmbrăcat în tricou alb.

Băsescu: Abandonez mandatul dacă participarea la referendum va fi sub 50%

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, duminică, că în situaţia în care la referendum vor veni sub 50% din alegători, votul fiind majoritar împotriva sa, va relua propunerea către partidele politice de a-şi abandona mandatul cu condiţia revizuirii Constituţiei. Întrebat, la Realitatea TV, cum va reacţiona în situaţia în care participarea la referendum va fi sub 50%, iar votul majoritar împotriva sa, Băsescu a răspuns: "Conform legii". Moderatorul a insista şi a cerut specificaţii, întrebându-l pe Traian Băsescu dacă în această situaţie se va întoarce la Cotroceni. "Vedem. Vedeam asta. Dar voi ţine cont de lege şi de interesul naţional, asta vă asigur", a răspuns Băsescu.

Jose Manuel Barroso, tânărul comunist care a ajuns să conducă Europa

Jose Manuel Barroso, acum preşedinte al Comisiei Europene, şi-a început activitatea în politică după Revoluţia Portugheză din 1974, activând în Federaţia marxist-leninistă a studenţilor, acum aripa tânără a PCTP/MRPP (Partidul Comunist al Muncitorilor / Mişcarea Reformată a Partidului Proletarilor 1974 - 1980), un partid revoluţionar maoist despre care s-a speculat că ar avea legături cu acţiunile teroriste. Actualul preşedinte al Comisiei Europene a devenit cunoscut prin lozinci anti-capitaliste scrise pe ziduri sau prin confiscarea mobilierului Facultăţii de Drept. După câteva astfel de acţiuni, tânărul Barroso a urcat rapid în ierarhia partidului maoist.

Canadienii de la Sterling încep în septembrie forajul la două perimetre gazeifere din Marea Neagră

Perimetrele sunt în Blocul Midia. Compania canadiană Sterling Resources începe în septembrie forajul în perimetrele Ioana şi Eugenia din Blocul Midia, Marea Neagră, anunţă Equities.com. În altă ordine de idei, filiala locală Midia Resources a canadienilor a obţinut avizul Agenţiei de Resurse Minerale pentru a intra într-un parteneriat 50-50% cu olandezii de la Petro Ventures Europe B.V. pentru explorarea Blocului Luceafărul de 1.000 de kilometri pătraţi. Luceafărul a fost unul dintre cele 10 perimetre concesionate de statul român în 2010 şi ratificat de Guvern în 2011. Acest bloc de apă mică adâncime este situat în vestul blocului Midia aflat în concesiunea Sterling şi are deja rezerve de gaze descoperite iar pe el se derulează mai multe operaţiuni de explorare. Estimările companiei de evaluare engleze RPS Energy făcute în 4 iulie arată rezerve probabile de 104 miliarde de metri cubi de gaze, aproximativ consumul României pe 7 ani,

NATIONAL

Arhiva STS, "pusa la secret" in incendiul de la Ciurel!

La putina vreme dupa ce un depozit de textile era facut scrum in Voluntari, o luxoasa cladire de birouri aflata la Lacul Morii - Ciurel era cuprinsa de flacari. Intre cele doua incendii nu este nicio legatura. Lucru demonstrat si de faptul ca, dupa stingerea flacarilor de la Voluntari, incidentul a fost uitat. In schimb, la atatea zile de la parjolul din Crangasi, o masina de Politie asigura in permanenta paza acestui obiectiv. O posibila dovada ca, in paralel cu cercetarile pompierilor de la ISU, aici se desfasoara si un alt tip de ancheta...Generalii din conducerea serviciului secret nu vor recunoaste niciodata, oficial, ca in cladirea aflata chiar in fata ferestrelor birourilor lor functiona, sub acoperire, un centru operational al STS. Institutie al carui sediu oficial, cu tot cu impresionanta antena de transmisiuni, se afla la doar o aruncatura de bat de misterioasa cladire

Cum se poate frauda la referendum cu cifrele din sondaje

Odata cu decizia Curtii Constitutionale, care spune ca orice referendum are nevoie de un cvorum de jumatate plus unu din numarul de alegatori pentru a fi valabil, scoaterea romanilor la vot a devenit marea provocare a USL. Chiar daca apetitul pentru referendum lipseste cu desavarsire, asta nu-i va impiedica pe liderii politici sa manareasca voturile. Ca smecheriile se treaca neobservate, pana in ziua scrutinului, se va vorbi tot timpul despre numarul mare de alegatori dornici sa se prezinte la urne. Manipularea a inceput deja, daca este sa ne luam dupa sondajele publicate in ultima saptamana. Astfel, Avangarde anunta o prezenta la vot de 56%, ARP - 61%, TVH2.0 - 73%, IMAS - 79%, in timp ce CSCI (institut apropiat USL) mentioneaza o prezenta de peste 90%.

Basescu: coabitarea cu USL e posibila

Traian Basescu este gata sa coabiteze cu USL-ul, daca se intoarce la Cotroceni. Cu USL, nu cu Victor Ponta sau Crin Antonescu. Afirmatia este surprinzatoare, tinand cont de ura resimtita de cele doua tabere una fata de alta. Cu toate acestea, Traian Basescu se declara adept convins al coabitarii in general, chiar si atunci cand este vorba despre USL: "Am crezut mult in coabitare (...) Coabitarea cu USL: o vad posibila. Eu l-am desemnat pe Ponta, nu am facut nicio alta incercare sa dau guvernul PDL-ului. Voi (uselistii - n.r.) l-ati desemnat pe Ponta sa fie premier, poftim mandatul, acesta este drumul. Ea implica insa obligatii. Chiar daca nu ne iubim, sa functionam institutional".

Romania poate pierde cinci miliarde de euro de la FMI si UE

Analistii straini atentioneaza ca autoritatile de la Bucuresti si-au ales cel mai prost moment pentru disputele politice, iar Romania ar putea pierde finantarea de la UE si FMI. Modul in care Parlamentul Romaniei a decis suspendarea presedintelui tarii este unul dintre motivele incriminate de analistii Wall Street Journal (WST), care avertizeaza ca tara noastra a intrat pe "un drum politic riscant". Decizia de suspendare a depreciat leul cu 2% in doar cateva zile, dar WSJ avertizeaza ca acesta este doar "varful aisbergului", in cazul in care premierul Ponta isi va continua activitatea in aceeasi nota politica.

PUTEREA

MRU, du-te la Parchet!

Eugen Nicolăescu, preşedintele interimar al PNL Bucureşti, i-a cerut fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu ca în 24 de ore să comunice Parchetului numele parlamentarilor cumpăraţi. "Eu cred că dacă Mihai Răzvan Ungureanu nu spune cine este acel sau cine sunt acei parlamentari care sunt cumpăraţi, acest domn Ungureanu devine tăinuitor. El personal chiar spune că a văzut un parlamentar care a luat bani ca să dea jos un guvern. Drept pentru care îl somez public pe domnul Mihai Ungureanu să comunice în 24 de ore Procuraturii cine este făptuitorul. În caz contrar, prin păstrarea tăcerii, Mihai Răzvan Ungureanu devine făptaş, devine penal", a subliniat duminică Nicolăescu,

Miting anti-Băsescu la Timişoara. Antonescu: "Băsescu ne ameninţă cu Europa"

Câteva mii de oameni s-au adunat duminică seară, în Piaţa Unirii din Timişoara, la un miting anti-Băsescu susţinut de Uniunea Social Liberală (USL). Pe scenă s-au aflat preşedintele interimar, Crin Antonescu, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, Mircea Dinescu, lideri ai USL din Timiş. Premierul Victor Ponta nu a fost prezent la manifestaţie. Participanţii la miting au purtat tricouri albe cu mesaje precum "BĂ!SE taie pensiile", "BĂ!SE taie salariile", "BĂ!SE duce ţara de râpă", "DA, din jucător îl facem spectator". De asemenea, oamenii au scandat "Jos Băsescu!" şi au avut pancarte cu mesaje precum: "Votează DA la referendum", "Mergem la VOT" şi "Hai la referendum". Primarul Robu a declarat: "Traian Băsescu se aseamănă cel mai mult cu Ceauşescu".

Ministrul globetrotter

Lucian Isar, ministru-delegat pentru Mediul de Afaceri în Ministerul Economiei, pare a fi cel mai activ oficial al Guvernului Ponta. În aproximativ două luni de când a fost uns ministru, Lucian Isar a reuşit performanţa să străbată jumătate de glob, ratând doar America şi Africa. De meserie bancher, Isar şi-a stabilit ca obiectiv atragerea de investiţii în România. Până acum nu s-a înregistrat nici un rezultat al alergării lui prin lume. De la preluarea mandatului, la începutul lunii mai, ministrul Isar a reuşit să facă şase vizite economice în Europa şi Asia, la care se adaugă participarea la alte reuniuni externe unde a reprezentat România. În ţară intenţionează să creeze opt poluri de dezvoltare, în opt oraşe dispersate pe întreg teritoriul naţional. În acest fel, ministrul Isar a reuşit performanţa să fie mai mult plecat decât la Bucureşti.

44 de secretari de stat în Executivul Ponta

La nici două luni după instalarea în funcţie a noului Guvern, conducerea anumitor ministere modifică structura organizatorică pentru a face loc clientelei politice cu rang de demnitar, cum sunt secretarii de stat. Partidul Conservator şi-a numit oameni în ministere-cheie din Guvernul Ponta. Împărţirea posturilor pe partide politice nu a avut limită şi a ajuns inclusiv până la cele de şefi de direcţii din diverse companii. Pe lângă secretarii de stat, ministerele întreţin o armată de consilieri pe salarii care ajung la aproape 3.000 de lei/lună. Cheltuiala numai cu salariile pentru personalul angajat la cabinetul unui secretar de stat este de peste 20.000 de lei/lună.

ROMANIA LIBERA

Scenariile guvernului: impozit progresiv de până la 30%?

Reprezentanţii Guvernului le vor propune oficialilor Fondului Monetar Internaţional, care sunt aşteptaţi zilele următoare să sosească la Bucureşti, introducerea unui sistem de impoztare progresivă a venitului global, scrie Hotnews.ro, citând surse oficiale. Potrivit acestora, nu s-a luat încă o decizie finală, dar scenariile care ar putea fi discutate ar fi doar două: impozitarea în trei trepte de 16%-12%-8% şi impozitarea în două trepte, respectiv 30%-15%, arată sursele citate. Contactat duminică de România Liberă, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Liviu Voinea, a infirmat informaţia, susţinând că priorităţile sunt altele.

Ce riscă România

Situaţia politică tensionată din România a atras în ultimele săptămâni reacţii virulente. Dacă Guvernul nu va ţine cont de avertismente, România ar putea avea mult de pierdut. Finanţări importante, precum cele provenite din fondurile UE ar putea fi suspendate, aşa cum s-a întâmplat recent în Ungaria, iar aderarea la Schengen ar putea fi compromisă, întrucât depinde de raportul MCV al Comisiei Europene. În cotidianul Washington Post a apărut un editorial cu titlul "Mutările represive ale României", în care se denunţă "eroziunea alarmantă a angajamentului politic faţă de sistemul de verificare şi balansare constituţional determinată de populişti care exploatează dezamăgirea publicului faţă de greutăţile economice".

ZIARUL FINANCIAR

Clasa politică s-a urcat cu picioarele pe economie, iar BNR, companiile, oamenii de afaceri şi bancherii "asistă" cum primesc lovituri în plin. Pentru că au tăcut, toţi au devenit prizonierii politicienilor

De-a lungul celor două decenii, BNR şi-a clădit şi apărat independenţa cu dorinţa de a nu fi deranjaţi. "Noi ne-am făcut treaba", este răspunsul Băncii Naţionale când este întrebată de îndeplinirea condiţiilor convenite cu FMI. Restul nu e treaba lor. Dacă nu vor apăra independenţa economiei, a oamenilor de afaceri, a consumatorilor, a investitorilor, a deponenţilor, a politicilor publice, de incompetenţa şi lipsa de responsabilitate a clasei politice, BNR s-ar putea să nu mai aibă cum să apere nici cursul, nici băncile, nici dobânzile şi nici independenţa faţă de exterior, faţă de speculatorii de la Londra, New York sau Frankfurt. Şi atunci s-ar putea să nu se mai apare nici pe ea, când clasa politică se va sui cu picioarele pe BNR, că era treaba ei să apere cursul.

Reacţia dură a Uniunii Europene nu domoleşte uraganul de la Bucureşti. Începe o săptămână crucială pentru România

Mai sunt mai puţin de două săptămâni până la re­ferendumul de demitere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu, dar nu este clar pe ce legislaţie se va desfăşura acesta. Nu este clar dacă referendumul este valid indiferent de numărul cetăţenilor care vin la urne (cum a stabilit guvernul printr-o ordonanţă de urgenţă) sau este valid doar dacă la urne vin jumătate plus unul din numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale (cum a decis Curtea Consti­tuţională). Premierul Victor Ponta a rugat Parlamentul să se reunească în şedinţă extraordinară şi să tranşeze situaţia, dar nu este clar acum pentru ce se reuneşte Parla­mentul de vreme ce legea referendumului, cea examinată de Curtea Constituţională, a fost declarată, pe fond, constituţională şi este la promulgare.

Cum arată Ungaria după doi ani de stimulare economică neortodoxă şi România după cura de austeritate prescrisă de FMI

Deşi până nu de mult premierul ungar Viktor Orban părea că cedează în faţa presiunilor creditorilor internaţionali, săptămâna trecută el a promis că va apăra cu tărie interesele naţionale în negocierile cu FMI şi UE pentru un nou ajutor internaţional şi că va rezista oricărei pretenţii de a introduce noi taxe. "Nu putem accepta de la FMI decât condiţii care credem că ar fi bune pentru Ungaria", a declarat Orban la un post de televiziune. O delegaţie a FMI şi CE va sosi la Budapesta pe 17 iulie pentru a discuta termenii unui acord de finanţare estimat de pieţe la 15 miliarde euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb