REVISTA PRESEI 16.07.2016

Willy Homner
Revista Presei / 16 iulie 2016

ADEVARUL

Tentativă de lovitură de stat în Turcia: 60 de morţi la Ankara

Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Militari turci au anunţat, vineri seară, că au preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea şi a menţine drepturile omului, iar şeful Statului Major a fost luat ostatic. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a chemat poporul în stradă. Cel puţin 60 de oameni şi-au pierdut viaţa la Ankara şi şase la Istanbul în timpul confruntărilor. Aeroportul internaţional Ataturk, din Istanbul, a fost redeschis, iar prima cursă a aterizat deja după tentativa eşuată de lovitură de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă. Autorităţile au anunţat că aeroportul se află sub controlul militarilor loiali Guvernului. Bilanţul morţilor de la Ankara, în urma tentativei de lovitură de stat, a crescut la 60, a anunţat Parchetul, citat de Russia Today. Bilanţul anterior era de 42 de decese.

MAE îi sfătuieşte pe românii aflaţi în Turcia să nu părăsească locurile de cazare şi să evite orice deplasări

În contextul evenimentelor aflate în curs de desfăşurare în Turcia, MAE român a emis o atenţionare de călătorie în care recomandă turiştilor şi celorlalţi cetăţeni români aflaţi pe teritoriul acestui stat să nu părăsească locaţiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate şi să se informeze în permanenţă asupra evoluţiei situaţiei interne. De asemenea, având în vedere că, potrivit informaţiilor disponibile, aeroporturile internaţionale şi alte căi de comunicaţii din Turcia sunt momentan blocate, cetăţenii români care intenţionează să se deplaseze spre orice destinaţii din Turcia în cursul zilelor următoare sunt sfătuiţi să îşi reprogrameze călătoriile respective.

NATO nu comentează imediat pe tema loviturii de stat din Turcia

NATO nu a răspuns imediat unei solicitări din partea The Associated Press de a preciza cum vor fi afectate operaţiunile Alianţei Nord-Atlantice în regiune sau statutul Turciei, după ce armata a anunţat că a preluat controlul asupra ţării, scrie agenţia americană, transmite news.ro. Însă observatori independenţi notează că Tratatul fondator din 1949 nu prevede mecanisme pentru suspendarea statelor membre, spre deosebire de cele care stau la baza Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Uniunii Europene (UE) sau Organizaţii Statelor Americane (OAS). Un oficial de rang înalt citat de Reuters a spus că insecuritatea va continua în următoarele 24 de ore, dar că tentativa de lovitură de stat va fi dejucată şi situaţia va fi adusă sub control.

Lavrov şi Obama au reacţionat după lovitura de stat din Turcia

Reprezentanţii Rusiei şi ai Statelor Unite ale Americii au avut intervenţii vineri seară, după ce prim-ministrul turciei a denunţat o "tentativă ilegală" de lovitura de stat, iar armata a anunţat că a preluat puterea. Astfel, Serghei Lavrov şi Barack Obama au făcut apel să fie evitate confruntările şi să fie respectată Constituţia. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a lansat un apel la evitarea "oricărei confruntări mortale" în Turcia, unde vineri seară era în desfăşurare o tentativă de lovitură de sta. "Problemele Turciei trebuie să fie rezolvate cu respectarea Constituţiei", a mai spus şeful diplomaţiei ruse. Totodată, un purtător de cuvânt al Casei Albe a anunţat că Obama este la curent cu situaţia din Turcia.

Erorile comise de autoritatile din Franta. Expertii numesc atentatul din Nisa "atac asupra unor tinte usoare"

Este al treilea atac major produs in ultimii doi ani in Franta, iar autoritatile au comis erori structurale de Securitate, sustin expertii din domeniu. Modelul atacului de la Nisa este numit in cartile de securitate drept "atac asupra unor tinte usoare". O multime de oameni este insa vulnerabila doar atunci cand cei platiti sa o apere nu-si fac datoria, spun analistii. Iulian Chifu, expert in securitate: "Era ziua nationala, era in alerta maxima, era in contextul unor atentate deja si amenintari directe la adresa Frantei. In aceste conditii orice multime, adunare, este pazita. Acolo trebuie sa ai politie, salvare, pompieri. Era un spatiu cu trecere blocata. La noi daca se blocheaza in Bucuresti Kiselefful ai politie si intr-o parte si in alta care dirijeaza traficul, cum sa intri peste un pasaj pazit de politisti?! Acest tip de atac, cu o masina pe post de arma letala propagata intr-o multime nu a mai fost folosit in Europa, pana acum. Este cunoscut in Israel sau Orientul Mijlociu.

Simbol turistic mondial, Nisa pare astazi un oras bantuit

Teroriştii au lovit intr-un simbol turistic al Franţei, dar si al Europei întregi. Oraşul Nisa este capitala vestitei Coaste de Azur, un loc splendid, cu arhitectura deosebita, care atrage anual milioane de turişti. Nisa, capitala Coastei de Azur, al cincilea oraş ca mărime al Franţei, este una dintre cele mai cunoscute si spectaculoase destinaţii de vacanta din Europa, un adevărat simbol. Teroriştii au lovit in inima acestui simbol, faleza oraşului numita 'Promenada Englezilor'. Potrivit news.ro, Nisa găzduieşte anual 4 milioane de oameni. Oraşul este o destinaţie turistica încă din secolul al XIX-lea, are hoteluri de 5 stele, cazinouri si restaurante elegante. A fost si este locul de vacanta preferat de aristocraţii Europei, dar si de bogaţii lumii. Acum, staţiunea are un aer trist si dezolant. Plajele sunt închise. Toate evenimentele si concertele au fost anulate. Promenada Englezilor, unde se afla si luxosul Hotel Negresco, a fost închisă.

Rusia a salvat Mechel pe uşa din dos

Rusia a salvat de la faliment gigantul siderurgic şi minier Mechel, băncile de stat restructurând datoriile grupului patronat de oligarhul Igor Ziuzin după ce Kremlinul s-a temut că un faliment al conglomeratului va afecta Gazprombank, care creditase compania cu 1,8 miliarde de dolari, iar o închidere a acestuia ar duce la concedierea a peste 110.000 de oameni. Oficiali de rang înalt din Rusia, precum Igor Sechin - şeful gigantului petrolier Rosneft şi mâna dreaptă a preşedintelui Vladimir Putin, dar şi Vladimir Yakunin - fostul şef al RZD - compania naţională de căi ferate a Rusiei, au fost implicaţi în salvarea Mechel, scrie Reuters. Mechel s-a extins foarte mult în afara Rusiei înainte de criza din 2008, perioadă în care a contractat şi foarte multe credite pentru modernizarea oţelăriilor sale. Ulterior, datoriile în monede străine au afectat compania, acestea ridicându-se la 8,7 miliarde de dolari.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi fosta sa soţie, Bombonica Prodana, trimişi în judecată de procurorii DNA

Preşedintele DNA, Liviu Dragnea,a fost trimis vineri în judecată pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi instigare la fals intellectual. Faptele de care este acuzat politicianul ar fi fost făcute în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. În acelaşi dosar au fost trimise mai multe persoane, printre care fosta soţie a preşedintelui PSD, Bombonica Prodana, fostă Dragnea, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Faptele ar fi fost făcute în calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi şef serviciu Secretariat din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman.

Ioan Niculae respiră aer de libertate

Ioan Niculae a plecat acasă. A fost aşteptat la Penitenciarul Mărgineni de mai multe multe maşini în care erau rude şi prieteni ai magnatului. Niculae nu a dorit să spună absolut nimic la ieşirea din închisoare, acolo unde, a petrecut 1 an şi şase luni nu tocmai grele, fiind vorba de un penitenciar în regim deschis. Magistraţii Tribunalului Dâmboviţa au acceptat vineri, 18 iulie, cererea de liberare condiţionată a omului de afaceri Ioan Niculae, condamnat în dosarul "Mită la PSD". Decizia judecătorilor este definitivă. Omul de afaceri, încarcerat la Penitenciarul Găeşti, a apărut vineri, 15 iulie, în faţa judecătorilor de la Tribunalul Dâmboviţa, cerându-le acestora clemenţă pentru liberarea sa din puşcărie. Susţinut de avocaţii apărării, Ioan Niculae a declarat că este un deţinut-model, activ şi implciat în toate activităţile penitenciarului, că şi-a însuşit lecţia privării de libertate pentru faptele sale de corupţie şi că este pe deplin reabilitat.

EVENIMENTUL ZILEI

HAOS în Turcia

Anunţ de ultimă oră: lovitura de stat a eşuat! Stare de alertă în Turcia după ce la Ankara şi în Istanbul au fost raportate focuri de armă. Conform corespondentului RTV, o parte dintre generalii turci ar fi confirmat că e vorba de o lovitură de stat împotriva dictatorului peşedinte. Premierul turc a declarat că se va răspunde cu forţa contra forţei, iar preşedintele Erdogan le-a cerut oamenilor să iasă în stradă şi să vină în sprijinul său. Semiluna Roşie, echivalentul Crucii Roşii din România, anunţă un bilanţ al victimelor, fiind vorba de 1000 de răniţi, 60 de morţi, dintre care 16 soldaţi. Informaţiile din partea celor două tabere sunt contradictorii. Erdogan declară că lovitura de stat a eşuat, că guvernul este în control . El pare să plaseze vina în aceast anunţ asupra lui Fethullah Gulen, o figură politică de profil înalt şi savant religios cu sediul în SUA, spune Ivan Watson, senior corespondent CNN International .

Turcia e RUPTĂ în două după LOVITURA DE STAT

Situaţie critiă în Turcia, acolo unde armata a preluat controlul ţării, într-o lovitură de stat coordonată, se pare, de şefi din armata turcă. Populaţia a ieşit pe străzi, iar tancurile şi blindatele merg pe şosele, fără niciun fel de probleme. Nu se ştie sigur dacă protestatarii susţin armata sau au ieşit în stradă la cererea lui Erdogan şi îl susţin pe preşedinte. Cert este că aceştia şi se bucură de ceea ce se întâmplă, flutură drapelele Turciei şi scandează diferite lozinci. La trecerea tancurilor pe anumite străzi, grupuri de oameni aplaudau armata şi fluierau, fiind încântaţi de ultimele evenimente şi decizii. Pe de altă parte, însă, în alte zone ale Turciei, armata a început să tragă focuri de armă în populaţia aflată pe străzi.

Analistul Iulian Chifu: Şansa Turciei va fi traversarea episodului fără victime

Indiferent de situaţia finală, eventuale confruntări pot duce la prăbuşirea Turciei, un stat foarte important pentru NATO şi pentru România, partener strategic şi pavăză solidă în faţă instabilităţii din Orientul Mijlociu, ce conţine o combinaţie explozivă de migranţi, terorism şi islamism radical. Eventuala traversare a episodului fără victime şi lovituri directe va aduce perdanţi în spaţiul partidului AKP şi a actualilor lideri, însă va exista o şansă de traversare a schimbării rapide. Singurele anunţuri pe care le avem de la Armată este că democraţia va continuă, dar fără partide religioase sau islamiste şi că toate angajamentele de Alianţă ale Turciei vor fi menţinute. O nouă Constituţie ar urmă să fie promovată. E însă prea devreme, într-o situaţie fără informaţii sau cu informaţii secvenţiale şi dirijate, nu putem face o evaluare reală în lipsă de informaţii verificate din surse independente.

Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş: Într-o ţară ca Turcia nu există loc pentru o lovitură de stat militară

Osman Koray Ertaş a declarat că Turcia este o democraţie deschisă, unde oamenii sunt liberi să-şi susţină ideile, iar ceea ce face acum "o parte din armată" este innacceptabil. "Preşedintele, primul ministru, miniştrii, cu toţii au făcut declaraţii clare, aici includem preşedintele Parlamentului, dar şi liderii tuturor partidelor de opoziţie din Parlament. În această epocă în care societăţile noastre sunt libere şi deschise, nu există loc pentru mişcări cum este o lovitură de stat militară, în special într-o ţară ca Turcia, ţară doreşte să intre în Uniunea Europeană, ţară membră NATO. Sunt căi, dacă oamenii au nemulţumiri sau dacă nu sunt de acord cu unele lucruri. Este o democraţie deschisă, sunt alegeri, există Parlament, oamenii sunt liberi să-şi susţină ideile. Dar, după cum am spus, acesta este un lucru total inacceptabil care este făcut de un mic grup sau facţiune din armata turcă, aşa după cum am înţeles", a declarat Osman Koray Ertaş pentru Digi 24.

Ministrul de Finanţe Anca Dragu: Nu se mai face control de dragul controlului

Nu se mai face control de dragul controlului sau pentru că inspectorul fiscal se afla pe strada respectivă, a declarat Ministrul de Finanţe Anca Dragu la emisiunea Capital TV difuzată la postul de televiziunea B1TV. Anca Dragu a declarat că în urma misiunii tehnică a FMI s-a observat că mai sunt lucruri de făcut, în special de implementat pe zona inspecţiilor fiscale de risc. "Deja am verificat, acestea se fac deja în proporţie de 90 si ceva la sută în urma evaluării riscului companiei. Practic nu se mai face control doar de dragul controlului sau pentru că inspectorul fiscal se afla pe strada respectivă şi s-a oprit să vadă ce face o firmă," a spus Dragu.

PSD are prima şansă să formeze Guvernul, spune Kelemen Hunor

Hunor a spus într-un interviu acordat Digi24 că dacă la alegerile parlamentare s-ar repeta votul de la locale atunci PSD şi ALDE ar putea să facă singure majoritate în Parlament, fără să mai aibă nevoie de alte partide. Kelemen Hunor a explicat că pe simulările UDMR, PSD împreună cu ALDE şi cu minorităţile ar fi luat 52% din mandatele parlamentare dacă alegerile legislative ar fi avut loc concomitent cu alegerile locale. Cu privire la o eventuală dorinţă a PSD de a-l propune premier pe liderul condamnat al partidului, Liviu Dragnea, Hunor a precizat că este o decizie discutabilă din punct de vedere moral dar ultimul cuvânt îl are Dragnea: "În condamnarea lui Liviu Dragnea, dacă nu mă înşel, nu există, cel puţin aşa ştiu eu, nicio interdicţie în ceea ce priveşte funcţiile publice. Din punct de vedere moral se poate discuta, dar tot de el va depinde ce va face şi după această decizie vom spune noi cum vedem", a declarat liderul UDMR.

Tăriceanu, lovitură dură pentru PNL

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nu vrea să audă de o majoritate cu PNL. Alina Gorghiu nu exclude varianta. "Doamna Gorghiu, copreşedinte al PNL, a făcut o serie de afirmaţii care merită atenţia noastră. Voi începe cu cea referitoare la o viitoare majoritate parlamentară formată de PNL şi ALDE: "Nu exclud o majoritate cu ALDE, indiferent ce zice dl. Tăriceanu acum" (....) ALDE nu va colabora cu un PNL condus de această echipă delegitimată de electorat şi de propria prestaţie, cu un PNL pentru care cuvântul liberal din denumirea partidului a fost golit de conţinut", spune Tăriceanu, într-un comunicat de presă.

Omul care i-a scos pe turci din şalvari şi le-a dat jos fesul de pe cap

Pe 17 noiembrie 1922, ultimul sultan al Turciei fugea din ţara pe care a condus-o despotic. Locul său l-a luat Mustafa Kemal Ataturk, un general "open-mind", care a interzis portul fesului, a alfabetizat, aproape forţat populaţia, a dat drept de vot femeilor, a interzis Sharia şi a pus bazele actualei Turcii moderne. Ataturk, în limba turcă, înseamnă "Tatăl turcilor". Mustafa Kemal Ataturk s-a născut în 1881, la Salonic, pe atunci parte a Imperiului Otoman, astăzi în Grecia şi a murit pe 10 noiembrie 1938, la Istanbul. Mustafa a studiat la academia militară din Monastir, azi Bitola, absolvind ca locotenent în 1904 şi apoi a fost trimis în Damasc.

JURNALUL NATIONAL

Preşedintele Erdogan a apărut în mijlocul mulţimii de susţinători la aeroportul din Istanbul

Preşedintele turc Recep Erdogan a apărut în mijlocul mulţimii de susţinători sâmbătă dimineaţă devreme la aeroportul Ataturk din Istanbul, după ceea ce potrivit oficialilor a fost o tentativă de lovitură de stat a unui grup din interiorul forţelor armate, potrivit imaginilor televiziunii NTV, informează Reuters. Mulţimea flutura steagul Turciei, potrivit imaginilor televiziunii. Omul forte al Turciei îşi petrecea de câteva zile vacanţa cu familia într-o staţiune de pe litoral în vestul ţării, potrivit presei, aminteşte AFP. Canalul turc Fox TV a difuzat o înregistrare a lui Erdogan mai devreme în timpul nopţii, în care el declară că a avut loc o revoltă împotriva solidarităţii şi unităţii ţării, dar că nicio putere nu este deasupra voinţei naţionale.AGERPRES

Suntem în Top 5 mondial la consumul de alcool

Douăsprezece sticle de vin, 30 de cutii de bere şi 24 de pahare de câte 100 de grame de tărie, atât bea un român, în medie, într-un an, potrivit statisticilor. Adică 14,4 litri de alcool pur, calculat prin înmulţirea cantităţii consumate din fiecare băutură cu concentraţia în alcool a acesteia. Pare puţin, însă acest consum ne plasează pe poziţia a cincea în lume, după belaruşi, moldoveni, lituanieni şi ruşi, potrivit celui mai recent raport dat publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care vizează anul 2015. Topul celor mai mari băutori este condus de ţările care preferă spirtoasele, ele depăşind cu mult pe cele în care consumul de bere sau vin este preferat. Belarus, Moldova, Lituania si Federaţia Rusă sunt, in ordine, ocupantele primelor locuri in Top 5.

Finanţele vor cumpăra toate cererile de la populaţie

Emisiunea de titluri de stat pentru populaţie a fost deja subscrisă după primele două zile de la lansare. Un număr de 3.425 de persoane fizice au solicitat celor patru bănci- BCR, BRD, Raiffeisen Bank şi Banca Transilvania care vând în numele Ministerului de Finanţe- tiluri de stat în sumă totală de 108,8 milioane de lei, cu aproape 9% mai mult faţă de valoarea totală anunţată iniţial pentru această ofertă. Dacă actualul ritm se va menţine şi cum vânzarea se termină pe 29 iulie, suma cu care populaţia vrea să împrumute statul s-ar putea ridica la 600 milioane lei, de şase ori mai mult decât şi-a propus iniţial cei de la Finanţe. Anca Dragu ministrul de Finanţe, , spune că ţinta anunţată, de 100 de milioane de lei, va fi suplimentată în funcţie de nivelul cererii. "Cel mai important este să răsplătim încrederea investitorilor persoane fizice în statul român", a declarat Dragu.

Zece firme se bat pe o piaţă de 1,324 miliarde de lei

Peste 15.000 de români şi-au făcut pensii facultative în primele cinci luni ale acestui an. Numărul este aproape similar cu cel înregistrat între ianuarie-mai 2015, respectiv 15.454, în ciuda facilităţilor fiscale acordate din acest an de Codul Fiscal. Noii veniţi s-au îndreptat către cele mai mari fonduri, respectiv NN Optim, BCR Plus, dar şi către BRD Medio care au reuşit, împreună, să înroleze în sistem peste 12.500 de oameni, din cei 15.003. Piaţa pensiilor facultative este împărţită între 10 fonduri de pensii la care contribuie 397.321 de români, potrivit datelor ASF de la 31 mai 2015. În total, aceştia au cumulat active nete în valoare de 1,324 miliarde de lei, mai mult cu 74 de milioane faţă de finalul anului trecut. Cea mai mare parte a acestor bani, respectiv 38,81%, sunt gestionaţi de către NN Optim, cel mai mare şi profitabil fond din piaţă. Acesta are o rată de profitabilitate anualizată de 3.0388%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb