REVISTA PRESEI - 16.08.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 august 2010

ADEVĂRUL

Remus Truică, miliardarul neştiut

Deşi toate firmele sale din România sunt fără profit sau inactive, fostul şef de cabinet al premierului Adrian Năstase este multimilionar. Afacerile lui din străinătate sunt strict secret. Nu apare în topul celor mai bogaţi români, dar este proprietarul unui domeniu rezidenţial, are o colecţie auto impresionantă, iahturi şi apartamente în Monte Carlo şi Caraibe. În urmă cu o lună, Patricia Kaas cânta privindu-şi în ochi clientul, un tânăr ajuns la 40 de ani: " Happy Birthday to you, Happy Birthday to you, Remus!".

Un început total

În aprilie 1999, când avea 29 de ani, tânărul Truică se avânta în afaceri înfiinţând firma TotalNet SA, o societate al cărei obiect de activitate era furnizarea de servicii de internet. I-a mers prost din prima. În primul an de activitate abia reuşise să adune venituri cam cât un chioşc de ziare (90 de mii de lei). Venirea PDSR la guvernare a coincis cu creşterea veniturilor firmei de 25 de ori în doar doi ani.

Credinţa dovedită în genunchi

Evlavia, oportunismul sau apetitul pentru mici şi bere i-au împins ieri pe români spre mănăstirile cu hramul Adormirii Maicii Domnului. Teologii spun că niciun act de credinţă nu trebuie interpretat greşit, în timp ce petrecăreţii de la grătare nici nu ştiu bine ce sfânt sărbătoresc. Anul acesta, 60.000 de credincioşi au venit să se închine la icoana Maicii Domnului de la Nicula, judeţul Cluj, despre care, în 1699, soldaţii austrieci au consemnat că a lăcrimat.

Facem prea mult pentru a ne arăta evlavia?

Teologii ortodocşi nu consideră că unii pelerini exagerează cu manifestările de credinţă. "Faptul că înconjoară biserica în coate şi în genunchi este un gest de pioşenie care s-a păstrat, prin tradiţie, de-a lungul timpului. Cei mai mulţi fac asta pentru că s-a văzut că a dat roade şi pentru că au găsit răspuns la rugăciunile lor", a precizat preotul Alexandru Moraru, profesor de istorie a Bisericii Române la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.

Boc îi bagă în şedinţă pe critici

Parlamentarii PDL vor avea astăzi o şedinţă oficială cu liderul partidului, premierul Emil Boc, pentru a discuta sesiunea extraordinară, dar şi atacurile interne. Reuniunea este prima după nemulţumirile exprimate de mai mulţi parlamentari în legătură cu atitudinea şi deciziile lui Boc. Democrat-liberalii Cristian Preda şi Sever Voinescu l-au criticat aspru pe premier şi au vorbit chiar despre necesitate demisiei acestuia în toamnă.

Ponta: "Da, am bătut palma cu Băsescu să-l dăm jos!"

Pe fondul suspiciunilor că ar fi căzut la pace cu Băsescu, liderul PSD spune, ironic, că singura înţelegere cu şeful statului se referă la debarcarea acestuia. "Adevărul" vă prezintă, începând de astăzi, un serial despre strategia de toamnă a partidelor. Pe fondul măsurilor nepopulare luate de Guvern, Opoziţia plănuieşte să dea jos Executivul. Puterea este în impas: trebuie să stăvilească ofensiva PSD şi PNL, nemulţumirile sociale, dar şi atacurile din interiorul PDL.

TED" clubul unde se coace viitorul lumii

În cei 25 de ani de existenţă, TED (prescurtarea de la "Technology Entertainment Design") s-a impus ca locul unde, din Long Beach (California) până la Tokyo sau Oxford, elita lumii vine să-şi ia doza de adrenalină, să-şi prezinte cele mai noi descoperiri, invenţii şi realizări, să pună la cale viitorul generaţiilor următoare, să-şi expună cele mai avangardiste soluţii pentru conservarea speciilor ori salvarea vieţii pe Pământ. În fiecare an, clubul TED are un ciclu de conferinţe ("amestecate" cu spectacole şi concerte) ce se întind pe mai multe zile. Un bilet pentru patru zile costă 6.000 de dolari. Dar chiar şi aşa, nu oricine este admis.

Bagheta magică

La sesiunea din acest an de la Oxford (pentru care biletul a costat "doar" 5.200 de dolari), grupul Intel a făcut o demonstraţie spectaculoasă de propagare a curentului electric "fără fir", prezentând o cască ("Emotive") ce permite creierului să dirijeze un punct pe ecranul unui calculator. Senzaţie a făcut şi o "baghetă" ce se anunţă a deveni unul dintre instrumentele de bază ale viitorului apropiat. Dotată cu două baterii, cu ajutorul ei se poate comanda toată aparatura din casă pe bază de radiaţii infraroşii.

Viorel Isticioaia-Budura, ambasadorul României în China: "Relaţiile cu China, o şansă a globalizării

România are avantajul de a fi percepută la Beijing ca un prieten vechi pe care China s-a putut baza, dar acum acest atu este valorificat prea puţin. Gigantul asiatic atrage investiţii enorme şi este, la rândul său, un important investitor la nivel mondial. Lovite de criză, marile economii occidentale se îndreaptă din ce în ce mai mult spre China. Dar România? Ambasadorul ţării noastre la Beijing, Viorel Isticioaia-Budura, vorbeşte despre prezenţa României în China, care, în acest moment, este mult prea departe de potenţialul unor relaţii cândva foarte apropiate.

CAPITAL

O amnistie mare cât o tranşă de la FMI

Statul ar putea încasa până la 1,4 miliarde de euro în urma adoptării unei amnistii fiscale, sumă apropiată ca dimensiuni de o tranşă din împrumutul acordat de FMI şi CE. O partre din problemele bugetului s-ar putea rezolva prin repatrierea sumelor "ascunse" de români în străinatate, crede miliardarul Dinu Patriciu. El vede statul încasând până la puţin peste 1% din PIB din taxele de "albire" a banilor negri.

Când va înceta statul român să încurajeze nemunca?

Nu cota unică sau TVA sunt de redus acum, ci uriaşele contribuţii sociale pe care sunt nevoiţi să le plătească toţi cei ce muncesc. Recenta ieşire publică a "Consiliului Fiscal", organism consultativ şi fără puteri decizionale, a pus pe tapet o viziune foarte clară a priorităţilor în situaţia economică actuală. În primul rând, trebuie restructurat sistemul de salarii şi pensii din sectorul bugetar, a susţinut Consiliul prin vocea preşedintelui Ionuţ Dumitru. Prioritatea zero: reforma sistemului de pensii. Simplu şi logic. De ce? Pentru că respectivele cheltuieli însumează mai mult de o treime din totalul PIB-ului ţării. O valoare nemaiîntâlnită la nivelul Europei decât în cazul falimentarei Grecii.

Cât te costă transferul greşit al banilor între conturi

Comisioanele percepute de bănci la returnarea banilor pot fi consistente, ajungând şi la 55 de euro dacă suma trimisă a fost de circa 200 de euro. Iuliana, 26 de ani, a transferat o sumă de 201 euro din contul deschis la ING într-un cont în lei deschis la BCR. Suma nu a ajuns în contul indicat deoarece acesta era deschis în lei, iar banii nici nu i s-au întors automat în contul ING. În cele din urmă, a recuperat în cont o sumă de 146 de euro, cu 55 de euro mai puţin decât avea la început. Oficialii ING afirmă că în acest caz banca nu a reţinut niciun comision deoarece clientul nu a solicitat efectuarea unei investigaţii.

CURENTUL

Olguţa Vasilescu - manipulatoarea pixului lui Vadim, vrea să fie Big Sister a românilor"

"Peştii şi curvele vor să pună botniţă Internetului". O iniţiativă recentă de reglementare a Internetului ce aminteşte de sinistra Inchiziţie catolică a stârnit în mediul online o vie reacţie la adresa parlamentarei PSD Lia Olguţa Vasilescu. Aceasta, mai catolică chiar decât Papa, vrea să fie sancţionate sau chiar interzise comentariile mai din popor la adresa politicienilor: "Internetul este necesar să existe o anumită reglementare. Problema nu e experienţa mea. Experienţa mea e una a tuturor femeilor din politică" - am citat exact, analfabetismul îi aparţine parlamentarei PSD care fără să ştie, probabil, emite o apoftegmă a statului poliţienesc referindu-se la cenzura Internetului.

Surpriza, de Tia Şerbănescu

Cu cât se apropie noul sezon parlamentar, cu atât se înteţesc ameninţările: opoziţia ameninţă guvernul cu o moţiune de cenzură iar preşedintele Băsescu ameninţă opoziţia că o va băga la guvernare: "nu voi ezita să încredinţez opoziţiei guvernarea dacă are un program mai credibil". Deşi a răsuflat oarecum uşurată ştiind că neavând program mai credibil, nu riscă nimic, opoziţia a respins rapid oferta: "nu suntem lacheii lui Băsescu, noi decidem dacă şi când venim la guvernare" a zis băţos dl Vosganian. Nu e vorba însă de a fi lacheii lui Băsescu (ştie toată lumea ai cui sunt) ci de a sluji ţara.

PDL, între "vuvuzele" şi tensiuni artificiale

După ce au amânat alegerile interne din partid pentru primăvara anului viitor, asumându-şi o austeritate riscantă în sondaje şi-n buzunarele românilor în vederea alegerilor din 2012, liderii democrat-liberali se confruntă în aceste zile cu tentativele diversioniste ale aşa-ziselor "vuvuzele" din partid, care vor să creeze tensiuni artificiale fără a ţine cont de disciplina internă, fapt reclamat şi de şeful statului în interviul acordat la postul public de radio.

CURIERUL NAŢIONAL

Cu averile la control

Întreprinzătorii vor taxe suplimentare doar pe bunurile care nu pot fi justificate. Pârvan: Să se facă o declaraţie pentru toată lumea, în care să trecem veniturile şi cheltuielile, şi atunci vor ieşi la suprafaţă neregulile. Boc: Foarte multe averi probabil nu sunt impozitate la valoarea reală. Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a anunţat că nu este de acord cu suprataxarea averilor, măsură care urmează a fi pusă în discuţia coaliţiei de Guvernare şi Parlamentului. Astfel, CNIPMMR consideră că această măsură reprezintă o dublă impozitare, ceea ce contravine practicilor Uniunii Europene şi principiilor de impozitare normale.

Viceprimarul din Cogealac, reţinut în cazul scandalului din parcul eolian

Viceprimarul din Cogealac, Mihai Dore, implicat în scandalul din parcul eolian CEZ din localitate, a fost reţinut de către procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa, sub acuzaţia de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice în formă agravantă. Alături de viceprimar, procurorii l-au mai reţinut şi pe fratele viceprimarului din Cogealac, Nicolae Dore, pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice în formă agravantă.

Guvernul vrea să suprataxeze terenurile agricole nelucrate

Proprietarii de terenuri arabile plătesc un impozit anual cuprins între 36 de lei şi 43 lei pe hectar, iar banii ajung la bugetele locale. Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat, vineri, că susţine impozitarea suplimentară a terenurilor agricole nelucrate, dar că această măsură este una cu implicaţii politice, iar o decizie va fi luată doar în coaliţie. "Impozitarea suplimentară a terenurilor agricole nelucrate este la stadiul de discuţii. Am discutat-o informal atât la noi în minister, cât şi cu Ministerul Finanţelor. Fiind o măsură de impozitare, nu poate fi propusă de noi ca proiect de act normativ, ci de către Ministerul Finanţelor", a spus Dumitru, citat de Mediafax.

Industria media îşi va reveni când vânzările din publicitate vor depăşi valoarea din 2007

În majoritatea sectoarelor, bugetele alocate promovării au început să crească. Horizon Media: Redresarea este din ce în ce mai puternică. După ce majoritatea companiilor din industria media, precum Comcast şi CBS, au raportat venituri, susţinute de avansul fondurilor din publicitate, care au depăşit aşteptările analiştilor de pe Wall Street, investitorii îşi pun, acum, întrebarea dacă această industrie începe să îşi revină.

"Per total, industria pare că a început să îşi revină"

"Revenirea industriei media este din ce în ce mai puternică", a declarat Brad Adgate, vicepreşedinte al Horizon Media. "În momentul în care vânzările din publicitate vor depăşi volumul din anul 2007, atunci vom putea spune că industria media s-a redresat total", a explicat acesta. Vânzările de publicitate, se pare, sunt pe drumul cel bun. Veniturile din publicitatea TV, în termeni anuali, au avansat cu 9 puncte procentuale, urmate de cele din outdoor, cu o creştere de 3 procente. Totuşi, revistele au avut o creştere de doar 1 punct procentual, potrivit companiei de cercetare Kantar Media.

Francezii cred că litoralul românesc este noul "El Dorado" al energiei eoliene

Le Monde spune că acesta este motivul pentru care companiile de profil sunt atrase. Localnicii din Fântânele văd în noile parcuri surse de venit serioase pentru ei. Litoralul românesc, cu regiuni izolate în care sărăcia sare în ochi, iar vântul este singura certitudine, devine noul "El Dorado" pentru industria energiei eoliene, atrăgând nume precum CEZ, care instalează cel mai mare complex eolian terestru din Europa, titrează francezii de la Le Monde, citaţi de Mediafax. În urmă cu 2.000 de ani, poetul roman Ovidiu, exilat pe litoralul Mării Negre, a făcut cunoştinţă cu puternicele vânturi care lovesc frontierele estice ale Imperiului Roman. În prezent, forţa lor se face simţită până în Fântânele, un sat mic situat la câteva zeci de kilometri de mare, comentează Le Monde.

Japonia - ţara bogată cea mai îndatorată de pe planetă

Datoria Japoniei a ajuns, la finele lunii iunie a.c, la 900.000 miliarde de yeni (peste 7.950 miliarde de euro), cea mai mare datorie înregistrată de vreun stat de pe planetă. Un raport economic oficial, citat de "L"Expansion", preciza că, în afara îndatorării regiunilor, pasivul public s-a ridicat - la sfârşitul lunii iunie a.c - la 904.080 miliarde de yeni, reprezentând o creştere cu 21.150 miliarde de yeni (185 miliarde de euro) faţă de cifra de la finele lunii martie a.c. Potrivit aceluiaşi document, 81,2 la sută din această enormă povară se reflectă în bonuri de Trezorerie, cel mai mare procent înregistrat până în prezent. Cifrele mai sus menţionate au dus la constatarea că Japonia este la ora actuală ţara bogată cea mai îndatorată din lume, datoria sa atingând aproape 200 la sută din Produsul său Intern Brut (PIB) anual

EVENIMENTUL ZILEI

Sever Voinescu: "E nevoie de un premier capabil să convingă o populaţie deprimată"

Sever Voinescu îşi menţine criticile la adresa premierului Emil Boc, în ciuda reproşurilor lansate de preşedintele Traian Băsescu la adresa sa. Într-un interviu pentru EVZ, deputatul PDL susţine că o schimbare a componenţei guvernului ar aduce "un plus de încredere". "PDL are nevoie de un preşedinte vizionar, capabil să aducă sânge proaspăt", mai spune Sever Voinescu în interviul acordat "Evenimentului zilei".

Vrem minuni în agricultură fără apă şi subvenţii

România are un potenţial agricol foarte mare, dar este trasă înapoi de lipsa fondurilor de la stat, a irigaţiilor, dar şi pentru că fermele nu sunt mecanizate. Nu suntem oameni leneşi, dar nu avem un sistem de irigaţii, deoarece, după Revoluţie, am reuşit să-l distrugem aproape în totalitate. Raportările la capitolul irigaţii arată bine doar pe hârtie. În realitate lucrurile stau foarte prost, spun reprezentanţii producătorilor agricoli. Refacerea sistemului, dar şi mentenanţa costă miliarde bune de euro şi zeci de ani. Bani şi timp pe care agricultura autohtonă nu şi-i permite.

Banii ajutor de la stat nu prea mai sunt

Subvenţiile pe hectar sunt cele mai mici din Europa, adică undeva la o treime din media UE, mai ales că statul dă bani chiar şi pentru cele trei milioane de hectare nelucrate. Mecanizarea există în mare parte numai la marii producători şi la cei medii. După cum se ştie, în unele zone ale României, pământul încă se mai ară cu plugul tras de cal. De îngrăşăminte nici nu mai are rost să vorbim: micii fermieri din România, care deţin circa 85% din suprafeţele cultivabile, aruncă pe câmp doar ce rezultă de la animale. Prea puţini sunt cei care îşi permit un îngrăşământ bun.

Cultivăm mult şi recoltăm foarte prost

Producţia de anul acesta este doar una estimativă la capitolul păioase, dar se poate spune deja cu certitudine că va fi mai mică decât cea de anul trecut. La grâu, în 2009, România ocupa locul patru ca suprafaţă cultivată în Europa, cu 8,5% din total. Împreună cu Franţa, Germania şi Polonia, deţineam aproape 50% din culturile europene de grâu. Diferenţa apare la producţie, unde Franţa a avut aproape 7,5 tone la hectar, în timp ce România abia dacă a scos 2,3 tone/ha. Cu această medie, România era pe locul 7 cu doar 3,7% din totalul producţiei europene.

Maria a fugit în Canada după un veac. De singurătate

Românca Maria Ruican, care va împlini 100 de ani săptămâna aceasta, a mărturisit EVZ că este fericită în Canada, alături de familia ei. "Eu nu vin în Canada. Mă descurc singură", spunea, la vârsta de 87 de ani, Maria Ruican, care pe 26 iunie a obţinut rezidenţă permanentă şi locuieşte cu familia în capitala Ottawa. Evenimentul de acum aproape două luni a adus cazul româncei în atenţia presei canadiene, care a admirat curajul bătrânei de a-şi părăsi ţara natală la o vârstă înaintată.

Povestea romanţată a RASDAQ: de la arest, la reorganizare

Fostul deputat Irina Loghin cerea acum zece ani: "RASDAQ să fie arestat, dacă a furat!". Acum, piaţa creată după model american în era privatizărilor româneşti se pune la punct cu legea. RASDAQ n-a murit. Nici n-a fost băgat la puşcărie, aşa cum propunea fostul parlamentar şi actuala interpretă de muzică populară Irina Loghin. Piaţa RASDAQ, fratele mai mic al NASDAQ-u lui american, locul virtual de întâlnire al multor vise de îmbogăţire, se transformă.

PFA, evitate de firme din cauza haosului fiscal

Societăţile sunt reticente să semneze contracte cu persoanele fizice autorizate din cauza riscurilor pe care le presupune legislaţia interpretabilă. În ciuda faptului că suma datorată statului de PFA rămâne mai mică decât în cazul salariilor, după cum reiese din simulările consultanţilor fiscali, rămân foarte multe dubii privind atât baza de impunere care schimbă cuantumul taxelor datorate, cât şi încadrarea activităţilor în rândul celor independente sau dependente, adică asimilate salariilor ca mod de taxare.

FINANCIARUL

Sponsorii de partid îşi împart peste 600 mil. lei, afacerea construcţiei de blocuri ANL

Cu 100.000 de lei donaţi către PDL în 2009, Victor Construct SRL Botoşani a câştigat 19 contracte în valoare de aproape 100 mil. lei. Lista câştigătorilor licitaţiilor pen-tru construcţia de blocuri ANL din ultimii trei ani, o mega-afacere de peste 600 de mili-oane de lei, este dominată de sponsorii, membrii şi apropiaţii partidelor care formează actuala putere.

Puterea şi-a amintit de baronii gazelor, după ce i-a favorizat aproape doi ani

După ce le-a facilitat un preţ redus la gaze naturale, Execu-tivul intenţionează să elimine subvenţiile mascate acordate InterAgro şi Azomureş. Marii beneficiari ai gazului ieftin sunt Ioan Niculae şi turcii de la Transworld Fertilizers Holding. Ei cumpără de la Romgaz cu 115-120 de dolari/mia de metri cubi, în timp ce gazul din Rusia costă în jur de 350 de dolari/mia de metri cubi.

Grâul este suficient, dar slab calitativ. Pâinea se va scumpi

Efectul măririi TVA s-a suprapus peste criza mondială a grâului şi o recoltă sub aşteptări. Producătorii de pâine apreciază că scumpirile sunt inerente în acest sector, dar că nu se vor produce deodată, ci în trepte. Cantitatea scăzută de grâu panificabil, precum şi creşterea tarifelor la utilităţi vor creşte preţul pâinii. La nivel internaţional, preţurile pentru grâu la bursele de mărfuri au fluctuaţii mari, pe fondul situaţiei din Rusia, unde ieri a intrat în vigoare interdicţia de exporturi.

Băncile care şi-au vândut creditele neperformante riscă să nu mai poată recupera singure datoriile

Dreptul de a folosi executori bancari aparţine doar instituţiilor de creditare. Judecătorii anulează executările silite demarate de exe-cutorii bancari dacă instituţiile de credit respective şi-au vândut crean-ţele către firme înfiinţate tot de ele. Argumentul invocat este că so-cietăţile în cauză trebuie să re-curgă la instanţă, deoa-rece nu au dreptul de a folosi executorii băncilor. Sistemul bancar a recurs la această practică pentru a "ascunde" creditele neper-formante.

Chinezii ascund anual "sub saltea" 1.400 mld. $

Suma veniturilor nedeclarate de cetăţenii Chinei este cu adevărat uriaşă, cred experţii China Reform Foundation (CFR), care au efectuat o anchetă pe această temă la solicitarea Credit Suisse. Potrivit studiului, es-te vorba de 1.400 mld. $, echivalent a 30% din Produsul In-tern Brut al ţării. Spre comparaţie, po-trivit estimărilor Băn-cii Mondiale, în Germania scapă de Fisc aproximativ 550 mld. $, iar în Italia - 160 mld. $. Din calculele CFR reiese că o familie chineză câştigă anual aproape 4.700 $, ceea ce înseamnă cu 90% mai mult decât in-dicatorii oficiali.

GÂNDUL

Franţa devine încet-încet Italia lui Mailat

În ciuda criticilor ONU, ale Consiliului Europei şi ale unor ONG-uri din întreaga lume, autorităţile franceze continuă să evacueze tabere de ţigani. Obiectivul trasat de preşedintele Nicolas Sarkozy - "înjumătăţirea" celor 300 de tabere existente pe teritoriul francez până la finele lui octombrie. Guvernul din Franţa, patria "drepturilor omului" (proclamate de Revoluţia de la 1789), a fost acuzat de "rasism" de către un oficial ONU, din pricina campaniei de evacuare a taberelor de rromi, majoritatea provenind din România. Î

Guvernul vrea să păstreze subvenţiile la energia termică prin trecerea CET-urilor la Ministerul Economiei

Românii ar putea plăti acelaşi preţ la întreţinere, în această iarnă. Grupul de lucru interministerial, constituit pentru a scăpa populaţia de creşterea costului termoficării, va propune Guvernului amânarea aplicării normelor care ar arunca în aer preţul întreţinerii, cel puţin până în martie. Recent, premierul Emil Boc le-a cerut miniştrilor implicaţi ca, în termen de maximum zece zile, până pe 19 august, să îi prezinte un raport privind variantele de subvenţii la energia termică furnizată în sistem centralizat pentru populaţie.

Cum a fost Băsescu fluierat şi huiduit chiar la el acasă: "Ne-am săturat de dumneavoastră, domnule preşedinte"

Preşedintele Traian Băsescu pare să-şi piardă din popularitate. Aflat la Constanţa de Ziua Marinei, preşedintele a fost fluierat, huiduit şi apostrofat, ieri, chiar la el acasă de turiştii aflaţi pe faleza din faţa Cazinoului. În momentul în care preşedintele a mers la microfon pentru a-şi susţine discursul, din mulţimea adunată pentru a asista la ceremonii s-au auzit fluierături şi câteva huiduieli. Traian Băsescu le-a ignorat şi şi-a început discursul spunând că participă cu plăcere la Ziua Marinei, care coincide cu Sfânta Maria, protectoarea marinarilor.

Ministerul Dezvoltării "aranjează" panourile cu reclame şi îşi pune în cap firmele de publicitate

Mari firme de publicitate din România acuză Ministerul Dezvoltării Rurale, condus de Elena Udrea, că va da peste cap toată piaţa panourilor stradale prin noile reglementări pe care le pregăteşte. Este vorba de "Regulamentul pentru autorizarea, construirea şi amplasarea firmelor şi reclamelor publicitare", care a fost transformat de MDRT în "Regulamentul cadru pentru amplasarea de publicitate în municipii şi oraşe". Amplasarea sistemelor de publicitate pe domeniul public sau privat se va face în urma unor licitaţii, iar executarea lucrărilor în baza unei autorizaţii de construcţie

JURNALUL NAŢIONAL

Lungul drum spre Cimitirul Vesel

În timp ce unii cred că în Maramureş nu mai e nimic de descoperit, alţii găsesc comori. Irlandezii au găsit Săpânţa şi îi sporesc valoarea. Compozitorul irlandez Shaun Davey, după o călătorie cu trenul pe plaiuri maramureşene, unde a descoperit "cel mai frumos peisaj ru-ral pe care l-a văzut vreodată", s-a ho-tă-rât să transpună epitafurile de pe crucile mormintelor din Săpânţa pe muzică irlandeză şi să-i întâl-neas-că pe urmaşii celor care odihnesc pe ve-cie aici.

Motive de suspendare

La scurt timp după avertismentul prezidenţial - "să îşi aducă aminte de ceea ce s-a întâmplat în 2007" - adresat opoziţiei care cochetează cu ideea unei posibile noi suspendări a şefului statului, Fundaţia Horia Rusu, apropiată liberalilor, a făcut publică o listă cu 10 motive pentru care Parlamentul ar trebui să declanşeze din nou această procedură. Cap de listă în documentul publicat de fundaţie este acuza adusă preşedintelui de încălcare a drepturilor consti-tuţionale ale cetăţenilor prin im-punerea măsurilor de austeritate.

ROMÂNIA LIBERĂ

2025- Apocalipsa pentru şoferi

În următorii ani , România trebuie să ajungă la o reţea de cel puţin 1500 de kilometri de autostradă, altfel maşinile vor merge doar bară în bară. România va avea nevoie în următorii 15 ani să con-struiască 1.200 de kilometri de autostradă, estimează specialiştii în trafic de la mai multe firme de proiectare şi consultanţă din domeniul infrastructurii rutiere. În caz contrar, se va ajunge la situaţia în care pe câteva mii de kilometri de drumuri naţionale, din totalul de 16.000 de kilometri, capacitatea de circulaţie va fi depăşită de două ori.

Jaful de la Dragonul Roşu: 600 milioane de dolari

Procurorii DIICOT au suspiciuni că o singură reţea de crimă organizată, cu ramificaţii în Asia şi Europa de Est, a scos din România sute de milioane dolari numai în ultimii patru ani. Mai mulţi cetăţeni chinezi, vietnamezi şi români sunt suspectaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) că au scos ilegal din România şi au spălat aproximativ 600 milioane de dolari. În acest caz, anchetatorii verifică în prezent activitatea a încă 15 firme de care se leagă şi numele personajelor care la începutul acestui an, pe 18 februarie, au fost arestate de Tribunalul Bucureşti la propunerea procurorilor DIICOT. Alţi şapte au fost anchetaţi în stare de libertate. Societăţile se ocupau cu importul prin vama Constanţa de diferite produse din China care erau ulterior comercializate în complexul Dragonul Roşu.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Guvern de tehnocraţi - soluţia cea mai comodă pentru toate partidele

Vehiculat în presă ca posibil succesor al lui Boc, Călin Georgescu crede că un mandat de un an ar fi rezonabil pentru repornirea economiei. În ultima vreme, numele lui Călin Georgescu - director executiv al Centrului National pentru Dezvoltare Durabila (CNDD) şi secretar general al reprezentanţei României în Clubul de la Roma - este tot mai des pomenit ca un posibil înlocuitor tehnocrat al premierului Emil Boc. În interviul acordat SFin, Călin Georgescu spune că un guvern de tehnocraţi ar putea încheia "un contract de management" cu clasa politică, pentru traversarea crizei. El mizează pe descătuşarea energiilor antreprenoriale şi consolidarea capitalului autohton.

Concurenţă dură pe miliardul de euro din Fondul de Solidaritate al UE

Cu un "dezastru major" de 867 de milioane de euro, România speră să apuce 24,5 milioane de euro. Dezastrele naturale care au lovit în acest an Europa au dus la o creştere a numărului cererilor veni-te din partea statelor comunitare care solicită sprijin financiar din Fondul de Solidaritate al UE. Banii se alocă destul de greu, iar sumele care revin fiecărei ţări sunt mult mai mici decât se spera iniţial. În cazul României, pentru acoperirea pagubelor de aproximativ 867 de milioane de euro provocate de inundaţiile din ultimele luni există posibilitatea unui ajutor bănesc de doar 24,5 milioane euro.

Capitala are 12 hingheri pentru 13.000 de câini vagabonzi!

Estimările oficiale cu privire la numărul de câini fără stăpân din Bucureşti se referă exclusiv la exemplarele deja sterilizate, identificate şi marcate cu cipuri. Campania de sterilizare şi "cazare" a câinilor vagabonzi, despre care Primăria Capitalei promitea că va începe pe 19 iulie, a fost amânată pentru data de 6 septembrie. Cauza întârzierii este de natură pur birocra-tică. Administraţia pentru Suprave-ghe-rea Câinilor fără Stăpân Bucureşti (ASCSB) a fost desfiinţată la sfârşitul lunii iunie, iar din 4 august func-ţio-nează Autoritatea pentru Suprave-gherea şi Protecţia Animalelor Bucu-reşti (ASPA), care a avut la dispoziţie şase luni, de la data de 30.06.2010, pentru a prelua patrimoniul fostei ASCSB.

România este cea mai slabă consumatoare de asigurări din UE

Cheltuiala medie anuală pe locuitor a scăzut de la 415,6 lei în 2008 la 413,2 lei în 2009, în condiţiile în care cele mai vândute poliţe - cele auto - s-au scumpit. Din punctul de vedere al densităţii asigurărilor, adică al raportului dintre volumul de prime brute subscrise per total piaţă de asigurări şi numărul total al populaţiei, România a ocupat, la finalul anului 2009, ultimul loc în Uniunea Europeană. Şi dacă luăm în consi-derare întreaga Europă, nu doar spaţiul comunitar, România stă prost, singurele ţări unde locuitorii au avut cheltuieli anuale cu poliţele de asigurare mai mici decât la noi fiind Ucraina, Turcia şi Serbia.

ZIARUL FINANCIAR

Economia ratează intrarea pe plus pentru numai 0,5%

Economia a scăzut cu doar 0,5% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, astfel că deşi nu a revenit pe plus, a reuşit cel puţin să-şi tempereze declinul, de la ritmuri de aproape -9% în primăvara lui 2009. Potrivit primelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), PIB-ul a înregistrat o scădere cu 0,5% pe seria brută comparativ cu acelaşi trimestru din 2009 şi cu 0,6% în date ajustate sezonier. Totuşi, faţă de primul trimestru, economia a urcat uşor în al doilea trimestru, cu 0,3%, în serie ajustată sezonier, graţie creşterii exporturilor şi revenirii firave a consumului din iunie.

Băncile scumpesc creditele în loc să le ieftinească.

Bancherii au început din vară să scumpească din nou creditele pentru populaţie după ce reduseseră gradual dobânzile în primele luni ale anului, speriaţi de perspectiva creşterii inflaţiei şi a costurilor de refinanţare. Orice sumă plătită în plus la bancă înseamnă un minus pentru consum într-un moment în care economia încearcă să iasă din recesiune şi este evident că nu va reuşi acest lucru doar pe baza cererii externe.

ASE scoate examenul de admitere. De acum se intră doar cu BAC-ul

Academia de Studii Economice din Bucureşti era singura universitate de business care mai tria prin examen de admitere absolvenţii de bacalaureat. Academia de Studii Economice (ASE), una din cele mai prestigioase universităţi de stat de pe piaţa locală, care şcolarizează în prezent aproximativ 39.000 de studenţi, nu va mai organiza începând cu 2011 concurs de admitere pe bază de examen pentru studenţii care doresc să se înscrie în anul I la o facultate din cadrul instituţiei.

Eşecul ministrului agriculturii: Birocraţia instituţiei m-a învins

Ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, a admis că nu ar reuşi să debirocratizeze instituţia pe care o conduce nici într-un mandat întreg, de patru ani, darămite până la 1 septembrie, termenul fixat de premierul Emil Boc pentru restructurarea ministerelor. Motivul? Hârţogăria excesivă, mentalitalitatea funcţionarilor şi sistemul legislativ neadecvat în care Codul muncii sau alte legi împiedică o restructurare de fond.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb