Adevărul
• Cum explică medicul rezident declaraţiile jignitoare la adresa protestatarilor
Publicaţia Adevărul despre medicul rezident: "Rezidenta care i-a criticat dur, pe Facebook, pe protestatarii de la mitingul din 10 august a revenit cu o postare în care le cere scuze pentru cuvintele grele folosite. Zălăuanca Sorina Petruşan Dunca, medicul rezident care a lansat în mediul online un atac dur la adresa românilor participanţi la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei, şi-a reactivat, în cursul zilei de miercuri, contul de Facebook, la câteva zile după postarea în care le transmite, printre altele, protestatarilor "Să beţi cu paiul câte zile mizerabile mai aveţi de trăit!" şi "să vă omoare jandarmii în bătaie. Într-un nou mesaj postat pe contul său, femeia, care este soţie de jandarm, scrie: "Îmi cer scuze faţă de cei care s-au simtit jigniţi de postarea mea, în niciun caz nu am intenţionat asta. Vreau să lămuresc câteva lucruri apărute în presă şi cu asta sper să se încheie subiectul. Am fost şocată să văd o femeie, în haina militară, care a ieşit să îşi facă datoria, aşa cum trebuie să ne-o facem toţi. Am fost în stare de şoc să văd acele imagini în care femeia neajutorată era sfâşiată de mulţime. Nu am avut nicio intenţie să jignesc diaspora, ci pe acei oameni care au lovit-o cu bestialitate pe femeie. Acei oameni, după parerea mea, nu merită mila niciunui judecător! Şi ar avea o scuză dacă nu ar fi normali la cap. Pe mine jandarmii m-au apărat când am fost la rândul meu agresată la evenimentele de voluntariat. Este dureros să fie traşi la răspundere doar pentru că şi-au făcut datoria. Îmi este teamă de momentul în care ei se vor teme să mai acţioneze. Îmi cer scuze încă o data de la oamenii care s-au simţit jigniţi. Am fost în stare de şoc să văd acele imagini în care o femeie neajutorată era linşata de mulţime la un protest!"
Bancherul
• Strategii diferite ale primelor trei banci: in timp ce BCR si BRD au acordat in exces credite de consum si ipotecare populatiei, Banca Transilvania finanteaza cu prioritate economia reala
Conform publicaţiei Bancheurul: "In timp ce BCR si BRD au intrat in euforia consumului, creditand in exces populatia, Banca Transilvania (BT), devenita recent cea mai mare banca din Romania dupa preluarea Bancpost, continua sa-si respecte statutul de banca oamenilor intreprinzatori, acordand mai multe finantari IMM-urilor si firmelor mari decat credite de consum si ipotecare persoanelor fizice.
Banca Transilvania si-a majorat soldul creditelor pentru companii cu 1 miliard de lei in prima jumatate din acest an, la un total de 16 miliarde lei in iunie 2018, de la 15 miliarde lei la finalul anului trecut.
Ambele segmente, atat firmele mari cat si IMM-urile, au avut o crestere identica, de cate o jumatate de miliard: soldul de finantari al firmelor mari a avansat la 11,2 miliarde lei, in timp ce stocul de credite pentru IMM-uri a urcat la 4,8 miliarde lei.
In aceeasi perioada, creditele pentru persoane fizice au crescut cu 700 milioane lei, de la 16,7 la 17,4 miliarde lei.
Creditele de consum au avansat cu 300 milioane lei, la 8,5 miliarde lei, in timp ce creditele imobiliare au sporit cu o jumatate de miliard, de la 8,4 la 8,9 miliarde lei.
Din totalul finantarilor in lei pentru firme, 81% sunt in lei, in timp ce in cazul creditelor pentru populatie, ponderea celor in lei este de 77%.
Numarul de credite noi pentru IMM-uri a fost de aproape 9.500 in primul semestru al anului, in timp ce persoanor fizice au fost acordate 38.000 de credite.
BT precizeaza ca a continuat sa se concentreze pe sectorul IMM-urilor si in prima jumatate din acest an. In cazul companiilor mari, banca din Cluj are ca prioritate specializarea sectoriala, fiind prezenta cu facilitati de credite in special in industria productiva si sectorul agricol".
Cotidianul
• Oligarhia serviciilor şi aristocraţia dolarului
Cotidianul anunţă că: "O obiecţie aparent minoră a magistratului care judecă dosarul legăturilor dintre Rusia şi fostul şef al campaniei lui Donald Trump a iscat o polemică în presa americană cu privire la cine conduce Federaţia Rusă: multimiliardarii sau serviciile secrete şi celelalte instituţii de forţă?
Judecătorul T.S. Ellis a cerut evitarea termenului "oligarh" atunci când se face referire la afaceriştii ruşi cu care a avut legături Paul Manafort, fostul şef de campanie al lui Donald Trump, acum judecat pentru fraudă fiscală. Termenul induce în eroare cu privire la realităţile politice din Rusia, scrie analistul Leonid Bershidsky pentru Bloomberg. Pentru el, puterea deţinută de oligarhia de afaceri a fost o realitate în perioada preşedintelui Boris Elţîn şi în Ucraina, unde marii afacerişti aveau influenţă hotărâtoare asupra deciziilor politice. În Rusia lui Putin lucrurile stau altfel. "Se poate ca Rusia să fie în continuare o oligarhie, însă oamenii de afaceri bogaţi şi cleptocraţii nu sunt oligarhii din acest sistem. Oligarhii sunt şefii serviciilor secrete şi ai armatei. Cu ei se sfătuieşte Putin în chestiuni politice, nu cu camarila miliardarilor. Dacă vom considera Rusia o oligarhie a şefilor serviciilor şi armatei, atunci avem nevoie şi de o abordare diferită de cea a sancţiunilor economice, însă niciun guvern vestic nu vede lucrurile astfel".
• Rusia, o oligarhie a serviciilor secrete
Oligarhia din Rusia asigurată de "siloviki" (membrii structurilor de forţă) este analizată de David Ignatius într-un articol publicat de The Washington Post la finalul lunii iulie - "Acesta nu este KGB-ul de pe vremea bunicilor". Preşedintele Putin, cel ales de acest sistem oligarhic al serviciilor şi militarilor, pare să nu se teamă de faptul că operaţiunile serviciilor ruse sunt tot mai des devoalate, scrie Ignatius. "Scopul său nu este să fure secrete, ci să destabilizeze sistemul american. Cu cât sunt mai mulţi oameni obsedaţi de spionii ruşi, cu atât mai bine din perspectiva lui Putin". Fostul şef al CIA, John Brennan caracterizează astfel actualele servicii ruse: "Sunt un sistem divers, antreprenorial şi competitiv... Unele realizări ale lor sunt bune, demonstrând măiestrie în spionaj". Fostul angajat CIA Rolf Mowatt-Larssen remarcă o schimbare de generaţii în serviciile ruse: "Preţul înclinării bruşte spre acţiune mai rapidă este creşterea confuziei. Deciziile pripite sunt mai multe. Supravegherea din partea celor mai experimentaţi s-a redus".
• GRU şi FSB nu sunt KGB-ul din Războiul Rece
Acest mod de operare a fost indus de însuşi Vladimir Putin, fost ofiţer KGB. "El a preferat un model mai fragmentat, mai lax, cu diferite servicii concurând pentru a intra în graţiile şefului. Vechiul KGB s-a spart în SVR, care a moştenit spionajul, şi FSB, care asigură securitatea interna". "GRU, spionajul militar, este cea mai îndrăzneaţă aripă a serviciilor ruse şi acum pare să-şi revină după greşelile comise în războiul din Georgia, din 2008", este citat Mark Galeotti, expert în spionajul rus. Galeotti vede mâna GRU în anexarea Crimeii, în 2014, în doborârea avionului Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, în acelaşi an, în intervenţia în politica SUA, în 2016, şi în tentativa de asasinare cu gaz toxic a fostului agent rus Serghei Skripal. "Acesta nu mai este KGB-ul de pe vremea bunicilor. Putin conduce un serviciu de spionaj cu mai multe platforme, conceput pentru era internetului, eficient şi devastator ca şi o imagine Snapchat", concluzionează David Ignatius".
Curierul National
• Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România!
Curierul Naţional relatează că: "După recentele proteste împotriva actualei guvernări PSD-ALDE, reprimate de jandarmerie, senatorul liberal Florin Cîţu identifică o asemănare între discursul regimului iliberal de la Ankara şi cel rostit de membrii guvernului Dăncilă.
Liberalul îl citează pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care şi-a vărsat recent nervii pe companiile cu capital străin după manifestaţiile antiguvernamentale.
Ministrul PSD a insinuat că multinaţionalele sunt responsabile pentru aducerea în piaţă a instigatorilor, retorică folosită intens de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan."Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat marţi că Turcia va boicota produsele electronice din SUA, drept contramăsură în disputa cu Washingtonul care a provocat scăderea lirei la niveluri record - Reuters.
Eugen Teodorovici: Dacă Guvernul aplică o măsură contrară interesului unor anumite companii din România şi din lume, cine poate să creadă că acestea nu vor avea un interes să aducă în stradă câţiva instigatori?", a scris Florin Cîţu pe o retea de socializare".
Jurnalul National
• Meciul Simonei Halep, întrerupt în setul decisiv la Cincinnati
Publicaţia informează că: "Meciul dintre jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul unu mondial, şi australianca Ajla Tomljanovic a fost întrerupt din cauza ploii la scorul 4-6, 6-3, 4-3, 30-15, miercuri, în runda a doua a turneului WTA de la Cincinnati (Ohio), dotat cu premii totale de 2.874.299 dolari.
Partida, care dura de două ore şi 6 minute (joc efectiv), va fi reluată joi, la ora 20,00 (ora României), au anunţat organizatorii.
Halep (26 ani), principala favorită şi finalistă anul trecut la Cincinnati, a început destul de slab meciul şi a fost condusă în primul set cu 4-1 şi 5-2. Românca a revenit şi s-a apropiat la 5-4, dar a încheiat setul cu o dublă greşeală (4-6).
În actul secund, Halep a jucat mai bine, a făcut mai puţine erori şi a reuşit să se impună cu 6-3, după ce a rupt echilibrul la 3-2 în favoarea sa.
Înaintea ultimului set, Tomljanovic (25 ani, 58 WTA) a cerut timeout medical, iar pauza a scos-o din ritm pe Halep, care a pierdut primele trei ghemuri. Românca a făcut şi ea apel la medic, pentru dureri la spate, iar la revenirea de la vestiare a avut o serie remarcabilă de patru ghemuri consecutive. Jocul a fost întrerupt în ghemul opt, la 30-15 pentru Halep, pe serviciul jucătoarei de origine croată.
Dacă va trece de Tomljanovic, Halep va juca în optimi, tot joi (vineri, ora 04,00, în România), cu australianca Ashleigh Barty, pe care a învins-o săptămâna trecută la Montreal".
National
• Lista "acoperitilor" din DIICOT!
Conform publicaţiei National: "Daca la Directia Nationala Anticoruptie resetarea din temelii a structurii continua sa intarzie in lipsa numirii unui nou procuror sef, cu totul altfel par sa stea lucrurile la DIICOT. Unde, odata cu instalarea lui Felix Banila si aducerea la "butoanele operative" ale structurii ale unor nume grele din interior precum procuroarele Giorgiana Hosu sau Mariana Alexandru, lucurile pareau sa intre in linie dreapta. Si, dupa cum dezvaluiam cu ceva vreme in urma, principala prioritate a actualei echipe de conducere a DIICOT-ului este dezgroparea "scheletilor" din sertarele procurorilor care pana acum l-au dus de nas pe "gladiatorul" Daniel Horodniceanu cum au vrut ei.Insa cum aceasta misiune nu poate fi indeplinita decat prin identificarea procurorilor care au recurs la astfel de "colaborari paralele" cu alte structuri ale statului paralel, s-a cerut si la DIICOT, dupa modelul DNA, o situatie la zi cu procurorii care, desi nu prea ar indeplini conditiile legale de a-si desfasura activitatea la aceasta structura de elita, continua sa instrumenteze unele dintre cele mai sensibile dosare. Numai ca, surpriza de proportii, primele raportari ar fi cel putin intoxicari la limita bunului simt, daca nu cumva falsuri depline. Pentru ca la nivelul DIICOT, ramasitele "hastagiene" de pe vremea cand procurorii erau pusi sa numere pufuletii de pe tarabe ca sa poata raporta mari dosare de evaziune fiscala soldate cu sechestre de miliarde de lei care nu vor fi recuperate in veci, de-abia daca au fost recunoscuti si asumati de catre structurile teritoriale doi procurori mari si lati care ar fi detasati aici, desi nu indeplinesc conditiile legale, printre care vechimea minima obligatorie ca si statut de procuror pe langa o Curte de Apel. Astfel ca acum, pentru a nu fi luata de proasta chiar cu totul, noua echipa de conducere va lua la puricat intreaga organigrama teritoriala, pentru a putea fi astfel identificati procurorii aflati in asemenea situatii ingrate si asupra carora planeaza, normal, "suspiciunea rezonabila" ca ar putea fi folositi de catre alte structuri".
1. CAI VERZI PE PEREŢI
(mesaj trimis de anonim în data de 16.08.2018, 10:54)
RÄSPUNDEREA MAGISTRAŢILOR : NU SE LEGIFEREAZĂ DUPĂ ACAPARAREA BUTONULUI 1 şi 2 de la VÎRF