• ADEVARUL
• Stratfor: Previziuni pentru Europa la sfârşitul anului
Principala temă în Europa pentru ultimul trimestru al anului este una recurentă: fragmentarea. În următoarele trei luni, europenii vor fi martorii fragmentării politice şi chiar teritoriale, scrie Stratfor într-o analiză privind previziunile pentru sfârşitul de an, specificând că România se va confrunta cu disensiuni politice interne care însă nu vor afecta linia externă pe care o urmează ţara, adică apropierea de NATO şi SUA. În ultimele luni ale anului, Uniunea Europeană se va confrunta cu trei probleme principale: criza refugiaţilor, dezvoltarea politică din Spania şi cea din Grecia. Ultimele trei luni ale anului vor fi foarte importante pentru cele mai mari ţări din Europa centrală şi de est: Polonia şi România. Polonia va avea alegeri generale în octombrie, care ar putea conduce la înfrângerea guvernului actual. România se va confrunta şi ea cu tensiuni politice. Prim-ministrul Victor Ponta se va afla sub presiune din partea opoziţiei pentru a demisiona şi se va zbate pentru a găsi susţinere în partidul său.
• Întoarcerea "uniformelor şcolare". Abuzul impus prin Regulamentul Şcolii
Elevii din mai multe oraşe din ţară acuză că în şcolile în care învaţă uniforma reprezintă o condiţie pentru accesul la educaţie, astfel încât cei care nu o poartă sunt trimişi acasă, încălcându-le astfel drepturile constituţionale. Toate au ieşit la iveală după ce presa a relatat cazul unei fetiţe de 11 ani care a fost dată afară de la ore pentru că purta o fustă cu model. Reprezentanţii elevilor acuză că aceste practici reprezintă abuzuri din partea sistemului de învăţământ, care împiedică accesul gratuit la educaţie, garantat de Constituţie. Deşi şcolile au posibilitatea să stabilească o uniformă şcolară, ele n-au dreptul să îi oblige pe elevi să le poarte dacă nu le oferă gratuit şi în niciun caz nu le pot interzice accesul la ore, susţine Horia Oniţă, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor. Reprezentanţii elevilor mai spun că obligativitatea uniformelor încalcă, în acelaşi timp, şi o decizie a Curţii Constituţionale din 2008, conform căreia implementarea uniformelor se realizează la consensul comun al conducerii şcolii, părinţilor şi elevilor.
• Comisarul-şef Ababei îşi implora colegii poliţişti să-i spele obrazul pătat de şpagă
Adjunctul şefului Poliţiei Capitalei a ajuns în spatele gratiilor pentru 30 de zile. Comisarul-şef Roberto Ababei a fost înregistrat de procurori chiar în biroul lui în timp ce-şi implora colegii să-i ajute pe patronii cârciumii care i-au dat şpagă 13.000 de euro şi care erau cercetaţi pentru evaziune. Acuzaţiile aduse de procurorii anticorupţie lui Ababei sunt grave: trafic de influenţă după ce ar fi luat şpagă de la patronii unui restaurant, din sectorul 6, cărora le-ar fi promis că în schimbul banilor va interveni pe lângă ofiţerii de la Serviciul de Investigaţie a Fraudelor pentru a stopa o anchetă ce viza o evaziune fiscală. Aceştia însă l-au refuzat, iar comisarul care deja primise mita a ajuns să se roage de colegii săi să-i ajute pe evazionişti.
• Site-ul de jocuri de noroc Bet365.com a fost interzis în România
Site-ul de jocuri de noroc Bet365.com a fost interzis în România. Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a anulat dreptul de operare al companiilor Hollside Gaming LP şi Hillside Sports LP, care oferă servicii de jocuri de noroc pe site-ul Bet365.com. Jucătorii au la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi retrage banii din conturile de joc. Mai mult, compania a fost atenţionată să nu mai permit jocul persoanelor care accesează site-ul de pe ip-uri de România sau jucătorilor români conform dispoziţiilor legale şi să remită acestora banii existenţi în contul de joc. Oficiul pentru Jocuri de Noroc mai arată că, în conformitate cu prevederile art.22 alin.(6) din OUG nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, "constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei participarea persoanelor fizice de pe teritoriul României la activităţi de jocuri de noroc la distanţă".
• Un roman din Bacău si o rusoaica din St. Petersburg trăiesc bine in Finlanda
Cei care ajung in Finlanda au de ales: urmează un curs intensiv de limba in primii trei ani sau de calificare profesionala, iar statul ii scuteşte de impozitul pe casa si grădiniţa copiilor si le mai virează si bani pentru hrana. Statul finlandez se asigura ca toţi cei care se înregistrează corect in sistem vor începe un nou trai fără griji sociale si financiare. El este un roman din Bacău, ea o rusoaica din Sankt Petersburg. Au doi copii si trăiesc bine, deşi deocamdată nici unul nu munceşte. Ea face un curs de limba si el un stagiu de recalificare. Pana termina cursurile, sunt asimilaţi studenţilor si primesc facilitaţi si ajutoare financiare. Pot avea aproape la fel de mulţi bani ca atunci când ar fi muncit, dar ar fi plătit taxe si impozite. De menţionat ca beneficiile nu sunt si pentru imigranţii care vin cu mana întinsa in nordul Europei. Tarile nordice aplica de mai bine de un deceniu strategii pentru atragerea de imigranţi. Sunt pachete de masuri menite sa încurajeze in special persoanele tinere.
• Casa lui Vântu, închiriată cu 1.800 de euro pe noapte
"Luxury Villa Elise" se numeşte, mai nou, casa în care a locuit din 1998 până în 2005, tătucul FNI, Sorin Ovidiu Vântu (59 de ani). Din august, vila aflată în cartierul Dorobanţi, strada Paris, nr. 34, apare pe site-ul booking.com, pentru închiriere, în regim hotelier. Mai exact, vila se închiriază pe apartamente, iar o noapte aici costă 600 de euro. În cazul în care doreşti să închiriezi toate cele trei apartamente, plăteşti 1.800 de euro pe noapte. La aşa preţ, aşa condiţii! Textul de prezentare a vilei este însoţit de fotografii realizate în interiorul vilei, putându-se observa luxul în care a trăit Vântu, după ce a dat lovitura cu FNI.
• De ce vrea Dragnea să-i ţină la distanţă pe baronii PSD. Câte capete vor pica la Congresul PSD
Congresul PSD va tranşa conflictul dintre Liviu Dragnea, care vrea să-i elimine pe baroni din conducerea centrală a partidului, şi liderii din teritoriu, care vor încerca o ultimă demonstraţie de forţă. Posibila victorie a lui Dragnea îi va aduce putere infinită în PSD. Mai mult de jumătate din actualii vicepreşedinţi PSD nu vor mai candida pentru un nou mandat în conducerea PSD pentru că nu au reuşit să intre în graţiile preşedintelui Liviu Dragnea, spun surse din interiorul PSD. Cei vizaţi sunt, în special, liderii din teritoriu, care de-a lungul timpului şi-au arătat colţii în momente de slăbiciune ale preşedintelui PSD, dar şi câţiva miniştri apropiaţi de Victor Ponta. "Nici jumătate din actualii vicepreşedinţi nu vor fi pe listă", a spus şi sociologul Vasile Dâncu la Adevărul Live. Dâncu, fost ministru PSD, este strategul în care Liviu Dragnea are cea mai mare încredere.
• Cele 3 necunoscute ale preţului petrolului: Pieţele ar putea fi luate prin surprindere de o scumpire mai rapidă
Preţul petrolului ar putea creşte mult mai repede decât prevăd actualele estimări, arată un raport al Barclays. De la jumătatea lui 2014, preţul petrolului Brent a căzut de la 100 de dolari la mai puţin de 50 de dolari, o scădere care a dus inflaţia aproape de zero în unele dintre cele mai avansate economii (în cazul anumitor state, acest lucru nu se mai întâmplase de decenii întregi). Actualele cotaţii ale tranzacţiilor bursiere la termen anticipează un preţ de 65 de dolari pe baril în 2020, în timp ce raportul Barclays estimează că preţul va creşte la 85 de dolari pe baril, în cazul scenariului unei cereri scăzute pe piaţă care este peste ceea ce aşteaptă brokerii. Autorii spun că sunt trei necunoscute în ecuaţia preţului petrolului: cererea de petrol a Chinei, revenirea pe piaţă a Iranului ca mare producător de petrol şi rata de scădere a producţiei marilor zăcăminte mature exploatate în prezent. Argumentaţia din raport se bazează pe faptul că fără investiţii în dezvoltarea câmpurilor petroliere, acele resurse "mature" vor scădea, ceea ce înseamnă că şi oferta de petrol va fi corespunzător mai mică.
• Rusia a extins campania de combatere a jihadiştilor şi în Irak, nu numai în Siria
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova ajută la lupta contra insurgenţilor islamişti în Irak cu acordul guvernului de la Bagdad, informează Reuters. "Este necesar să sprijinim cooperarea între guvernul irakian şi Kurdistanul irakian în lupta contra terorismului, dar noi o facem cu acordul guvernului", a precizat Lavrov, miercuri, la întâlnirea Consiliului Euro-artic al Mării Barents din oraşul Oulu, situat în nordul Finlandei. El a precizat că un nou centru de securitate în Bagdad, în care se află oficiali ruşi, irakieni, iranieni şi sirieni este accesibil tuturor părţilor. "Aceste evenimente demonstrează că cei care se opun terorismului ar trebui să lucreze împreună şi să-şi coordoneze acţiunile", a precizat Lavrov. Irak a început să bombardeze militanţii organizaţiei teroriste Stat Islamic (SI) cu ajutorul noului centru de securitate, a declarat un parlamentar irakian marţi. Lavrov a subliniat că războiul din Orientul Mijlociu a fost cauzat de declinul statelor naţionale.
• Fiscul a vândut o parte din locuinţele şi locurile de parcare din averea primarului Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiţă
Fiscul a vândut 14 garsoniere şi apartamente şi 290 de locuri de parcare care i-au fost sechestrate primarului sectorului 3 din Bucureşti, Robert Negoiţă, în contul datoriilor acestuia la buget. Majoritatea spaţiilor, situate în complexul Confort City, au fost cedate cu 15.000-20.000 de euro plus TVA. O firmă faţă de care primarul Negoiţă este dator, urmare a unui împrumut de aproape 650.000 de lei contractat în 2010, a cumpărat 74 de locuri de parcare, notează publicaţia electronică profit.ro. Confort City, unul dintre cele mai mari ansambluri rezidenţiale construite în ultimii ani, a fost ridicat de Negoiţă lângă Bucureşti, în localitatea Popeşti Leordeni, şi oferă în prezent garsoniere în suprafaţă de 34 de metri pătraţi la 21.900 de euro, apartamente cu două camere în suprafaţă de 64-75 de metri pătraţi la 39.900-49.500 de euro şi apartamente cu trei camere de 92 de metri pătraţi la 69.500 de euro.
• BANCHERUL
• Numărul clienţilor BCR care au acceptat oferta de reducere a ratelor s-a înjumătăţit
BCR anunţa ca 10.000 de clienţi cu credite imobiliare dintre cei 50.000 vizaţi, adică 20% din total, au acceptat oferta băncii de reducere a ratelor in medie cu 20%, după 6 săptămâni de la lansarea ofertei, la începutul lui septembrie, aceasta fiind valabila pana la sfârşitul anului. In primele trei săptămâni de la lansarea ofertei, BCR anunţa ca 7.000 de clienţi au acceptat-o, adică 2.300 de clienţi săptămânal, ceea ce înseamnă ca in următoarele trei săptămâni pana acum, numărul acestora s-a înjumătăţit, la doar 1.000 de clienţi in fiecare săptămâna. Pana la sfârşitul anului mai sunt 11 săptămâni, iar daca ritmul actual de acceptare a ofertei se va păstra, atunci se vor fi strâns încă 11.000 de clienţi la cei 10.000 din prezent, in total 21.000, adică 42% din cei 50.000 de clienţi vizaţi.
• Cel mai scump serviciu de transfer de bani, Western Union, disponibil pentru toţi deţinătorii de carduri din Romania, la ATM-urile Băncii Transilvania
Toţi clienţii băncilor sau IFN-urilor romaneşti care deţin un card MasterCard sau Maestro pot primi banii trimişi de rudele si prietenii din străinătate sau din tara prin Western Union, la bancomatele Băncii Transilvania (BT), un serviciu lansat in premiera mondiala in Romania, potrivit reprezentanţilor celor trei firme implicate. După finalizarea operaţiunii de încasare a banilor pe card, care este gratuita, prin introducerea numărului de control MTCN si a sumei de bani in valuta trimisa, deţinătorii de carduri au trei opţiuni: 1. Sa retragă o parte sau toţi banii primiţi de la bancomatul BT, caz in care vor plăti un comision stabilit de banca emitenta a cardului, in general de peste 1% din suma retrasa; 2. Sa se deplaseze la alt bancomat, precum cel al băncii emitente a cardului, pentru a putea retrage bani fără comisioane (de exemplu in cazul clienţilor BCR, care din aceasta luna nu mai plătesc comision la retragerile de la bancomatele BCR); 3. Sa nu retragă deloc banii, daca nu au nevoie de cash, ci sa-i tina pe card, pentru a face cumpărături direct la magazine sau pentru a face plăţi direct la ATM (de exemplu, plata facturilor) sau plăţi online.
• CURENTUL
• Vlad Filat a fost reţinut de CNA
Liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Vlad Filat, a ajuns joi la Centrul Naţional Anticorupţie, la puţin timp după ce acestuia i s-a retras imunitatea parlamentară de către legislativul de la Chişinău, fostul premier fiind suspectat de acte de corupţie şi implicare directă în fraude financiar-bancare. Vlad Filat a fost transportat din clădirea Parlamentului de către ofiţerii CNA. Acesta a fost escortat într-un automobil Skoda. Renato Usatîi şi susţinătorii săi l-au aşteptat în jurul parlamentului, însă liderul PLDM a reuşit să plece neobservat. Potrivit lui Usatîi, Filat este reţinut pentru 72 ore.
• Usatîi promite câte un Mercedes celor care-l vor aresta pe Filat
Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut joi ridicarea imunităţii parlamentare a liderului Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, fost prim-ministru, şi anchetarea acestuia pentru fraudele de la Banca de Economii - una dintre cele trei bănci devalizate cu aproximativ 1 miliard de dolari la sfârşitul anului trecut, relatează Unimedia şi Jurnal.md. Liderul PLDM este acuzat că, în perioada în care a fost premier, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor, relatează Jurnal.md. Potrivit sesizării, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a-i acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere. Filat a reacţionat imediat, afirmând că această acţiune este una regizată şi a fost pregătită din timp. El a spus că îşi va demonstra nevinovăţia şi şi-a îndemnat colegii să voteze pentru ridicarea imunităţii sale. Renato Usatîi a promis poliţiştilor care îi vor aresta pe Vladimir Filat şi Vladimir Plahotniuc câte un Mercedes, potrivit Agora.md.
• Punga - de Tia Şerbănescu
Preşedintele Iohannis se află la Bruxelles. Partea bună e că măcar ştim unde e. Întrebat înainte de plecare ce părere are despre declaraţia dlui Juncker (preşedintele C.E) despre relaţiile "practice şi corecte" ale UE cu Rusia, preşedintele a tresărit la fel de nedumerit ("domnul?") ca Ponta ("poftim?") când a fost întrebat de M.T.O. Nu părea la curent cu declaraţia care-l pusese pe jar pe dl Băsescu care vedea aici o cedare a UE în faţa Rusiei - mai ales că aceasta tocmai ne avertizase să renunţăm la scutul antirachetă "până nu e prea târziu". Exact atunci Lukoil anunţa că a descoperit o pungă mare de gaze (30 mld m.c.) în Marea Neagră. Partea Lukoil e de 72% conform contractului cu guvernul român care iar ne-a ars la pungă. Dar asta-i soarta oricărei pungi: ajunge la pungaşi. Drumul mătăsii. Celelalte drumuri sunt atât de proaste încât au urcat România pe locul 5 în lume (la egalitate cu Ecuador) la capitolul "circulaţie periculoasă". Super! Guvernul Ponta a reuşit în acest an să construiască 13 km de autostradă şi să închidă 22 km (Orăştie-Sibiu) unde a şi început demolarea tronsonului inaugurat de Ponta şi Ioan Rus acum un an.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Cârdăşia italienilor cu românii de la CNADNR. De ce s-a surpat autostrada Orăştie-Sibiu
O porţiune din autostrada din judeţul Sibiu s-a surpat pentru că firma italiană Salini-Impregilo a vrut să investească puţin. Refacerea carosabilului va fi realizată, teoretic, pe cheltuiala constructorului. Cei 131 de metri care au fost excavaţi în totalitate, de peste o săptămână, din autostrada Orăştie-Sibiu, au fost demolaţi pentru că firma de construcţii Salini- Impregilo Spa a construit o porţiune de carosabil pe un deal nisipos, pe care nici măcar localnicii fără studii geo nu şi-au ridicat vreodată vreun coteţ. La împărţirea responsabilităţii, partener al italienilor a fost conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care a permis acest lucru. Constructorul italian nu a realizat un terasament din piatră de trei metri, ci doar a bătătorit terenul nisipos de sub asfalt.
• Parlamentul Moldovei luat cu asalt de oamenii lui Usatîi şi Dodon
Mii de poliţişti în jurul tuturor obiectivelor autorităţii de stat din Republica Moldova, cordoane de scutieri în jurul Parlamentului, aceasta a fost atmosfera care a dominat joi centru capitalei, unde circa 3000 de protestatari au urmărit proiecţiile transmise pe ecrane gigant în faţa Legislativului, acolo unde s-a supus votului ridicarea imunităţii parlamentare a liderului PLDM, fostul premier, Vlad Filat. La pupitrul de sunet al transmisiei, Renato Usatîi şi-a asumat rolul de disc-jockey şi, cu experienţa câştigată la microfoanele cluburilor de karaoke, a comentat declaraţiie deputaţilor.
• Papa Francisc face un anunţ important
Papa Francisc afirmă într-un interviu apărut joi în săptămânalul francez Paris Match că oamenii trebuie "să înceteze să se mai închine banului". Potrivit suveranului pontif, "capitalismul şi profitul nu sunt diabolice dacă nu sunt transformate în idoli, dacă rămân doar instrumente", relatează AFP. "În schimb, dacă banii şi profitul cu orice preţ devin fetişuri adorate, dacă la baza sistemului nostru social şi economic stă lăcomia, atunci societatea noastră se îndreaptă spre ruină", a adăugat papa. Suveranul pontif consideră că "oamenii şi întreaga creaţie nu trebuie să fie în serviciul banului: consecinţele a ceea ce este gata să se întâmple sunt sub ochii noştri, ai tuturor", a spus el. "Omenirea trebuie să renunţe să se închine banului şi să pună din nou în centru persoana umană, demnitatea sa, binele comun, viitorul generaţiilor care vor popula Terra după noi", a adăugat papa Francisc pentru care una din temele preferate este protejarea planetei.
• Alina Bica se cere la detectorul de minciuni în dosarul lui Videanu
Audiaţi în dosarul "Titan Mar", fostul ministru Adriean Videanu şi fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, nu au recunoscut acuzaţiile procurorilor. În sală, Bica s-a considerat "vinovată de serviciu", iar acuzaţiile la adresa sa, "poveşti". Videanu a povestit că o ştie pe Alina Bica din vedere, fiind colegi în Guvern. Nu a mai întâlnit-o după ce şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Economiei. A susţinut că cele 80 de acţiuni Titan Mar sechestrate de DIICOT nu-i aparţineau, ci erau pe numele copiilor săi şi că a spus asta procurorilor. După ce avocatul său a contestat sechestrul, Bica a semnat pentru restituirea acţiunilor. La rândul ei, fosta şefă a DIICOT a explicat judecătorilor că nu putea să rişte să intervină într-un dosar monitorizat de SRI. A mai precizat că sechestrul era nelegal şi a cerut ca buna sa credinţă să fie testată cu poligraful. Următorul termen a fost stabilit pe 12 noiembrie.
• JURNALUL NATIONAL
• Lista lui Dragnea. Care sunt oamenii pe care îi vrea în conducere
Social-democraţii se vor lupta în Congresul de duminică pentru posturile din subordinea lui Liviu Dragnea, iar concurenţa e acerbă, doi pe loc, deşi mulţi dintre actualii membri ai Biroului Permanent nu mai candidează din cauza interdicţiei de a cumula mai multe funcţii în partid. Restricţia i-a înfuriat însă pe baronii PSD, nevoiţi să se limiteze la funcţiile de la nivel local. Zece posturi pentru bărbaţi, patru pentru femei şi o funcţie de preşedinte executiv. Aşa va arăta viitorul Birou Permanent al PSD, o structură pe care Liviu Dragnea o vrea mai suplă şi compusă din oameni tineri şi nepătaţi. Reforma noului preşedinte de partid începe cu rebranduirea. Etichetele de comunişti, baroni şi corupţi trebuie înlăturate, aşa că liderul social-democrat a impus o restricţie: cine e şef de organizaţie nu poate fi membru în conducerea de la Bucureşti. Ideea i-a aparţinut însă lui Sorin Grindeanu, ministru al Comunicaţiilor şi IT, dar a fost enunţată şi asumată în Comitetul Executiv de la începutul săptămânii de Nicolae Bădălău, preşedinte PSD Giurgiu.
• Klaus Iohannis NU a participat la summitul Partidului Popularilor Europeni
Supoziţiile Jurnalului National se adeveresc: Klaus Iohannis pare EXCLUS -sau RETRAS- de la summit-urile Partidului Popular European. Desi a fost anuntat cu o săptămână înainte in comunicatul PPE din 7 0ctombrie pe lista participanţilor, Preşedintele României nu a ajuns la întâlnirea liderilor din familia populara. Angela Merkel a fost prezenta alături de Daul, Tusk si Juncker; la fel si liderii din Spania, Bulgaria, Ungaria, Irlanda, Letonia, Portugalia. Este a treia absenta consecutiva de la un summit al PPE a lui Klaus Iohannis care apare totuşi ca afiliat familiei politice de dreapta. Klaus Iohannis figurează pe site-ul PPE la secţiunea liderilor. Motivele absentei repetate sunt neexplicate.
• Studenţii din Bucureşti sunt aşteptaţi pe 31 octombrie la JOB TRENDS
Studenţii, dar şi proaspeţii absolvenţi de la toate specializările din învăţământul superior bucureştean sunt aşteptaţi pe 31 octombrie la "JOB TRENDS", unde pot învăţa ce doresc angajatorii şi cum "arată" candidatul potrivit, cum îi ajută noile tehnologii să îşi facă remarcat CV-ul. De asemenea, participanţii vor afla cum să îşi pregătească o aplicaţie şi cum să se comporte în timpul interviului. "La eveniment participă reprezentanţi ai Microsoft, Ernst & Young, agenţia de recrutare Manpower, renumiţi consilieri în carieră şi traineri. Ei vor discuta interactiv cu participanţii despre modalităţile prin care se poate obţine experienţă şi acces la primul loc de muncă, cum se construiesc brandingul personal şi reţeaua de cunoştinţe, despre cum s-a ajuns ca reţelele sociale să reprezinte atât oportunităţi, cât şi ameninţări în procesele de recrutare", se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor - agenţia de PR Concord Communication.
• NATIONAL
• DNA loveşte Guvernul in plex!
Încolţit din toate pârţile de dosare aflate in diferite stadii de cercetare, Guvernul României tocmai este pe cale sa se pricopsească acum cu o noua "pleaşcă" pe cap. Pentru ca, după cum susţin sursele National, a intrat in faza finala a verificărilor si este pe cale sa explodeze o noua ancheta incendiara. Care, deşi se pare ca ar fi fost pornita "in rem", a dus in cele din urma pana la Secretariatul General al Guvernului. SGG-ul nu este atât de important doar pentru "jocurile subterane" care se fac îndeobşte aici pentru trecerea sau blocarea "hârtiilor" prin şedinţele de Guvern, dar si pentru faptul ca, sa nu uitam, statul roman continua sa fie acţionar la unele dintre cele mai profitabile companii naţionale tocmai prin intermediul Secretariatului General al Guvernului. Iar rapoartele informative ale structurilor abilitate scot la iveala mecanismele prin care s-ar fi atribuit diverse contracte banoase la regiile, companiile sau alte instituţii aflate direct sau parţial in subordinea SGG.
• "Rex" Dragnea fărâmiţează feudele vasalilor pesedişti
Regula impusa de noul lider, respectiv interdicţia de a cumula funcţii deţinute in partid la nivel local cu funcţii din conducerea naţionala a PSD, va spulbera lotul de lideri social-democraţi deja consacraţi. Prin definiţie, "baronii" pesediştii erau, in marea lor majoritate, lideri ai filialelor si vicepreşedinţi la nivel naţional. De când cu alegerea lui Liviu Dragnea, moda este pe cale sa apună, eliminata fiind de interdicţia cumulului de funcţii. Ca urmare, mai multe nume cu rezonanta publica (Marian Oprişan, Mircea Dusa, Robert Negoiţă, Ioan Rus, Dan Nica etc) sunt pe cale sa apună, urmând ca in locul lor sa răsară "prospături" gen Mihai Fifor, Victor Negrescu, Mihai Tudose, Ionuţ Vulpescu. daca aşa va fi, retragerea "greucenilor" pesedişti îl va lăsa pe Liviu Dragnea sa zburde in voie pe terenul de joc si va marca, totodată, sfârşitul epocii "baronilor".
• PUTEREA
• Dosarele Frunzăverde & Ghiorghioni. Vicepreşedintele PNL a şantajat pentru Iohannis, spun primarii
Primarii audiaţi ieri, în dosarul în care vicepreşedintele PNL, Sorin Frunzăverde, este incriminat pentru fraudarea alegerilor prezidenţiale, au confirmat acuzaţiile formulate de procurori la adresa preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Din declaraţiile date în faţa judecătorului, reiese clar că Frunzăverde a exercitat trafic de influenţă şi şantaj asupra primarilor din judeţul pe care îl conduce, cerându-le să îl susţină pe candidatul liberal (Klaus Iohannis), prin subminarea şanselor celui social-democrat (Victor Ponta). Secretarul judeţului, Darian Ciobanu, şi-a nuanţat declaraţiile incriminatorii la adresa lui Sorin Frunzăverde, în schimb a servit o torpilă pentru aghiotantul acestuia, Ionesie Ghiorghioni, afirmând că vicepreşedintele CJ a insistat pentru o concesiune ilegală. A ieşit la rampă şi secretara lui Ghiorghioni, care a admis că a primit mobilă de la denunţătorul Armaşu Paul Valentin, pretinzând, însă, că ar fi plătit-o.
• Redistribuiri de fonduri bugetare în Primăria Capitalei, în favoarea RADET
Este deja oficial faptul că bugetul Primăriei Capitalei, aprobat de consilierii generali în primăvara acestui an, a fost nerealist. Subfinanţarea celor două mari regii, vitale pentru bucureşteni, din subordinea municipalităţii a creat distorsiuni în finanţarea celorlalte instituţii. Primarul general interimar a promis că va face rectificări, mai corect redistribuiri de fonduri, astfel încât regia de termoficare şi transportul public să funcţioneze. Rectificare negativă de 240 de milioane lei a bugetului Primăriei Capitalei pentru acest an, a anunţat municipalitatea. Potrivit proiectului, banii vor fi luaţi de la direcţiile din subordinea primarului general, dar şi de la instituţiile subordonate Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Bugetul total pentru 2015 este de 4,18 miliarde lei, potrivit hotârârii aprobate de consilierii generali în primăvara acestui an. Bugetul va fi rectificat însă în această lună, în minus, cu suma de 240 milioane lei, potrivit unui proiect al municipalităţii.
• ROMANIA LIBERA
• Republica Moldova: Reglare de conturi între oligarhi sub acoperirea anticorupţiei
Parlamentul din Moldova a aprobat, joi, în regim de urgenţă ridicarea imunităţii fostului premier Vlad Filat, pentru implicarea în "jaful secolului". Singura problemă este că în Moldova justiţia nu este independentă, ci aservită politic celui mai mare adversar al lui Filat, oligarhul Vlad Plahotniuc. Presedintele Legislativului, Andrian Candu este finul lui Vlad Plahotniuc, vicepreşedintele Partidului Democrat. Procurorul general, Corneliu Gurin este un fost consilier în materie de drept constituţional al fostului preşedinte al Legislativului, Marian Lupu, preşedintele aceluiaşi Partid Democrat, şi, deşi nu avea nici o experienţă ca procuror, a fost desemnat procuror general la cererea lui Lupu. La Chişinău nu este nici un secret că atât procurorul general, cât şi Centrul Naţional Anticorupţie sunt controlate de PD, aripa politică a imperiului lui Plahotniuc. Acest lucru nu înseamnă că Filat este nevinovat, ci că în lupta oligarhilor pentru Moldova, Plahotniuc a înregistrat ieri o victorie decisivă.
• Legea salarizării bugetarilor, victima concurenţei Ponta-Dragnea
Premierul Victor Ponta a amânat proiectul de lege privind lefurile bugetarilor, preferând să opereze modificări de salarii prin ordonanţe de urgenţe. În acest fel, Ponta îi ia faţa liderului PSD, Liviu Dragnea. Guvernul nu a finalizat legea salarizării unitare, deşi termenul pentru acest proiect era 15 octombrie. Premierul Victor Ponta a justificat amânarea prin faptul că încă se mai pun la punct detalii şi sunt "lucruri de reglat". "E o lege mult prea importantă ca să zicem că o realizăm într-o zi, două", a spus Ponta, în ciuda faptului că proiectul a fost anunţat de ministrul Muncii, Rovana Plumb, încă din luna martie. Acum, noul termen avansat de Victor Ponta este luna noiembrie. "Credeţi că e foarte uşor să pui 1,2 milioane de oameni la o masă şi să fie toţi de acord?", a fost justificarea lui Ponta pentru noul deadline. Interesant este că, faţă de declaraţiile anterioare, când vorbea de majorarea salariilor de la 1 ianuarie 2016, acum, premierul s-a ferit să avanseze un termen.
• ZIARUL FINANCIAR
• În aproape o treime din judeţele ţării cel mai mare exportator vine din industria auto
Cei mai mari exportatori din fiecare judeţ al ţării, în total 42 de companii, au terminat anul trecut cu afaceri de 77,6 mld. lei, cifră "rotunjită" de businessurile unor giganţi precum Dacia (auto), Rompetrol (produse petroliere) sau Petrotel Lukoil (produse petroliere). În cazul celor mai multe companii, 80-90% din totalul businessului se realizează la export, un exemplu în acest sens fiind chiar constructorul auto Dacia. Există de asemenea şi businessuri care trimit peste graniţă tot ce realizează în România, acesta fiind cazul textilierilor şi al producătorilor din industria auto. De altfel, cele două industrii sunt cele care contribuie cel mai mult la totalul exporturilor locale de anul trecut de circa 52,4 mld. euro, un nivel istoric pentru România. România este împărţită între câteva industrii exportatoare, astfel că în 12 din totalul celor 41 de judeţe şi Bucureşti liderul exportatorilor activează în industria auto.. Pe poziţiile următoare se găsesc companii din industria textilă (4 judeţe), lemnului (3) şi din agricultură (3).
• O firmă din Arad ajunge cel mai mare petrolist independent după ce creşte de 55 de ori în cinci ani
Smart Diesel se îndreaptă spre afaceri de 545 mil. lei din vânzarea de motorină către flotele marilor transportatori. În 2010, Smart Diesel, o companie din Arad deţinută de câţiva oameni de afaceri puţin cunoscuţi, avea un business de 9,7 milioane de lei. Anul acesta se îndreaptă spre 545 mil. lei, Smart Diesel activând pe o nişă a pieţei petroliere, un domeniu de aproape 10 miliarde de euro: alimentarea marilor flote auto. Smart Diesel devine astfel cel mai mare benzinar particular din România dacă se iau în considerare firmele care au ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate. Cel mai mare acţionar al acestei firme este o altă companie, Transport Service Group, dar şi mai multe persoane fizice, Daniel Imbre, Ovidiu Ioan Andrieş, Petru Fărcaş, unele dintre ele regăsindu-se şi în acţionariatul Transport Service Group.
• Noii "băieţi deştepţi", în farma: importă medicamente la o treime din preţul din Occident şi le exportă în Vest cu profituri de sute de milioane
Cel puţin 12 companii farmaceutice din România se regăsesc în topul celor mai mari 500 de exportatori, iar jumătate au ca activitate principală comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice. Reprezentanţi din industrie susţin că, deşi sunt şi distribuitori de produse farmaceutice care livrează medicamentele pe care le cumpără preponderent din afară în farmaciile din România, o bună parte câştigă din exporturi paralele, o piaţă estimată la aproximativ 600 de milioane de euro. Cu alte cuvinte, sunt mari exportatori de bunuri din industria farmaceutică ce fac bani din aducerea medicamentelor în România, unde preţul este acum cel mai mic din Uniunea Europeană doar pentru a le revinde apoi pe pieţe unde primesc şi de două-trei ori mai mult pentru acestea, conform informaţiilor din piaţă.