Adevărul
• Dăncilă critică din nou UE la Strasbourg: "Românii resimt un tratament inegal, mai ales când ţara e criticată". Juncker, absenţă nefirească din plenul PE
Publicaţia "Adevărul" scrie că Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, marţi, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Liderul Guvernului a subliniat că nu va da socoteală nimănui şi că românii resimt un tratament inegal.
UPDATE "Mă aşteptam la propuneri, la soluţii, la o abordare pozitivă. Cum am spus într-o discuţie anterioară, nu am venit să dau socoteală nimănui. Am venit aici, în Parlamentul României... în Parlamentul European", a precizat Viorica Dăncilă, la finalul sesiunii.
Bancherul
• Cum se aplica taxa bancara in Europa: in Romania este cu mult mai mare decat in alte tari, de opt ori peste media europeana si singura legata de dobanzi
Publicaţia "Bancherul" precizeză că taxa de 1,2% pe an din activele bancilor romanesti este de aproape trei ori mari mare decat cea din Polonia, de 0,44%, de sase ori mari ridicata decat in Ungaria, unde e 0,20%, si de opt ori mai mare fata de media de 0,15% in restul celor 14 tari europene in care se aplica, conform analizelor si informatiilor pe aceasta tema sintetizate de Bancherul.ro.
Se poate spune, asadar, ca taxa bancara din Romania, daca se va aplica in actuala forma, este exagerat de mare fata de nivelurile aplicate in alte tari din Europa.
De asemenea, taxa este disproportionata si raportata la profitul estimat al bancilor in urmatorii ani, astfel incat, conform analizei de impact al BNR, aceasta va provoca pierderi sistemului bancar, ceea ce ar putea afecta nu doar stabilitatea financiara, ci si economia, prin reducerea creditarii si cresterea dobanzilor.
Cotidianul
• Cum este plimbat recursul compensatoriu: de la Cioloş la Grindeanu!
Publicaţia "Cotidianul" informează că Dacian Cioloş a respins miercuri acuzaţiile potrivit cărora proiectul de lege a recursului compensatoriu a fost adoptat de Cabinetul condus de el, ci de Executivul condus de Sorin Grindeanu, modificat în comisia juridică a Parlamentului condusă de Florin Iordache şi în plen de majoritatea PSD-ALDE.
"Stenograma şedinţei de Guvern din 31 ianuarie 2017 arată că Executivul Grindeanu a adoptat pe repede înainte proiectul de lege a recursului compensatoriu pe care acum nu şi-l asumă. Legea a fost iniţiată la propunerea lui Florin Iordache în aceeaşi zi în care a fost aprobată şi celebra OUG 13. Guvernul a trimis-o în Parlamentul în care PSD are majoritate. PSD a adoptat apoi Legea recursului compensatoriu cu introducerea unor măsuri care au permis eliberarea a mii de condamnaţi înainte de termen. Comisia juridică a Parlamentului care a adoptat Legea recursului compensatoriu a fost condusă de acelasi Florin Iordache, iniţiatorul legii în Guvern", a scris pe Facebook Dacian Cioloş.
Naţional
• Killeri economici vanati de SRI!
Publicaţia "Naţional" informează că Dincolo de harmalaia din politica si justitie, mult hulitul sistem tocmai ce este pe cale sa spele o parte din rusinea din ultimii ani, atunci cand capitalul autohton a fost lasat de izbeliste, pentru a fi "praduit" in voie de "partenerii" occidentali. Iar situatia a scapat cu totul de sub control inca din momentul in care unele servicii secrete occidentale si-au permis aroganta fara precedent de a trimite in tara noastra ofiteri acoperiti care au actionat nu doar ca agenti de influenta pentru marile corporatii multinationale, ci direct ca si "killeri economici".