• ADEVARUL
• Începe Al Treilea Război Mondial?
Undeva departe, pe câmpiile line din estul Ucrainei, cel de-Al Treilea Război Mondial pare să prindă contur, crede autorul britanic Edward Lucas. Influenţaţi de propaganda Kremlinului şi conduşi de bărbaţi înarmaţi, cu măşti pe faţă, cetăţenii ucraineni distrug instituţii guvernamentale şi rup steagul ţării. Acţiunile Rusiei din ultimele luni asupra Ucrainei şi intimidările constante trimise spre fostele state sovietice au dezvăluit un Occident divizat, umilit şi fără pic de putere în faţa unor grave încălcări ale dreptului internaţional pe teritoriul Bătrânului Continent. În curând,Occidentul va fi nevoit să facă o alegere dură, consideră analistul britanic. Fie se delimitează de orice responsabilitate de a proteja Ucraina şi statele baltice, ori fac o ultimă încercare de a opri ambiţiile imperialiste ale Moscovei. Dacă Europa alege să îi reziste lui Putin, îşi asumă riscul unei escaladări militare terifiante, care ar putea duce, fără exagerare, la posibilitatea izbucnirii unui război nuclear. Putin ştie acest lucru. De aceea, liderul de la Kremlin crede că Occidentul va da înapoi.
• Primăria din Doneţk a fost capturată de paramilitari separatişti. Grupările armate pro-ruse au ordin să ucidă
Un grup format din circa 20 de bărbaţi înarmaţi şi cu cagule a intrat miercuri dimineaţă în primăria din Doneţk, în estul Ucrainei. Doi militari ucraineni au fost capturaţi de paramilitarii pro-ruşi, care au ordin să ucidă, susţin serviciile ucrainene. Moscova le cere separatiştilor din Ucraina să ucidă între 100 şi 200 de civili, pentru a putea interveni militar în Ucraina. Potrivit interceptării, în cazul în care vor exista victime, trupele ruse vor interveni în Ucraina în jumătate de oră. Ministerul de Externe de la Moscova îşi exprimă "profunda îngrijorare" faţă de operaţiunile de aplicare a forţei efectuate de serviciile speciale şi armata Ucrainei în regiunile din sud-est. "Deja există victime", se arată într-un comentariu al Ministerului, distribuit de ambasada Rusiei la Chişinău, citat de publika.md. Agenţii care acţionează în prezent în estul Ucrainei sunt aceiaşi care au acţionat în Crimeea înaintea alipirii peninsulei ucrainene la Rusia, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al contraspionajului serviciilor speciale ucrainene, relatează AFP.
• Procesul secolului la Bucureşti. Pârâţi: Regina Angliei, Prinţul Charles, Obama, Merkel şi alte 100 de personalităţi şi instituţii din lume
Cele mai celebre nume din politica mondială s-ar putea înghesui în boxa pârâţilor de la Tribunalul Bucureşti după ce o româncă a deschis un proces pentru despăgubiri în litigii de muncă. Dosarul a fost înregistrat pe 10 martie, iar lista celor reclamaţi cuprinde nu mai puţin de 104 personalităţi, instituţii de stat şi private din SUA şi Marea Britanie. Astfel, preşedintele SUA, Barack Obama, soţia acestuia, Michelle, John Kerry au fost chemaţi în judecată alături de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Prinţul Charles şi ducesa Camilla, prinţii Harry şi fratele său William. Nu a scăpat de proces nici cancelarul german Angela Merkel, dar nici politicienii români Ion Iliescu, Victor Ponta, Crin Antonescu sau Valeriu Zgonea. Reclamanta este bucureşteanca Mihaela Popa, care a chemat în judecată şi compania la care a lucrat pe post de contabil, PricewaterhouseCoopers. Magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au înregistrat reclamaţia ca pe oricare alta, însă nu au fixat un termen de judecată.
• Băsescu: "România nu va avea nicio ezitare să intre în război pentru un partener din NATO"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că România va intra în război dacă un partener din NATO va fi atacat şi sfătuieşte Republica Moldova să adopte o poziţie fermă privind politica sa de securitate. "E exclus un război. Avem nişte reguli, iar acestea sunt că intrăm în război pentru un partener din NATO. Atunci România nu va avea nicio ezitare să intre în razboi pentru un partener din NATO atacat. De aceea cred că e foarte important pentru Republica Moldova să aibă o opţiune fermă despre propria sa securitate. Cred că după alegeri în Republica Moldova trebuie să se declanşeze o discuţie foarte serioasă", a spus Băsescu, într-un interviu pentru unimedia.info. Preşedintele a mai spus că România nu se va implica militar în niciun conflict militar din regiune decât în parteneriat cu aliaţii din NATO.
• Siberia - Crimeea chinezilor?
Preluând Crimeea de la ucraineni, Rusia a creat un precedent periculos pentru propria sa integritate teritorială. Avansând în vest, ea poate pierde un imens teritoriu în est - Siberia, la care chinezii se uită de multă vreme cu voluptate. Siberia merită o abordare specială. Mai ales că acum lucrurile par să se precipite. În Parlamentul chinez deja este examinat un proiect de lege privind oportunitatea organizării unor referendumuri de autodeterminare teritorială în spaţiile populate compact de chinezi în Siberia; Beijingul s-a inspirat din modelul aplicat de Moscova în privinţa autodeterminării ruşilor din Ucraina. Cu privire la Rusia, abordarea chinezilor este veche şi bine cunoscută: "Voi aveţi teritoriu, noi avem populaţie". De aceea, diasporele chineze au indicaţia să creeze grupuri compacte şi să se dezvolte în direcţia formării zonelor autonome pe tot întinsul Extremului Orient şi al Siberiei, pentru ca într-o perspectivă îndepărtată să pretindă unificarea acestor autonomii cu ţara-mamă.
• De ce a fost bună ruperea USL
Premierul Ponta are un noroc formidabil. Nici unul dintre jurnaliştii care i se tot întâmplă prin preajmă nu i-a adresat vreodată o întrebare crucială: care e, totuşi, treaba cu cele 2.800 de hectare pe care le-a transferat de la Academia Agricolă la Consiliul Judeţean Brăila? Denunţătorul Băsescu a afirmat, cu subiect şi predicat, că transferul respectivelor terenuri prin ordonanţă de urgenţă ar fi o dovadă că "premierul Victor-Viorel Ponta este profund corupt". Din expunerea de motive pe care premierul a trimis-o la Parlament, spre a-i fi aprobată ordonanţa de urgenţă, nu rezultă de nicăieri de ce ar fi şi necesar, şi urgent ca cele 2.800 de hectare de teren fertil şi echipat cu instalaţii de irigare, destinat cercetării, să treacă de la Academia Agricolă în parohia baronului brăilean Bunea Stancu.
• CURENTUL
• Minciunile lui Şova - scoase la iveală de Master Planul publicat de Ministerul Transporturilor
Autostrăzile din România vor totaliza a nivelul anului 2020 mai puţin de 1.000 de kilometri, potrivit unui document din Master Planul de Transport, publicat miercuri, în condiţiile în care ministrul Transporturilor, Dan Şova, a anunţat recent că reţeaua va ajunge peste şase ani la 2.440 kilometri. Numărul de kilometri de autostradă din România se va dubla până în anul 2020, de la 550 km la 993 km, se arată într-unul din documentele din Master Plan, publicate miercuri de Ministerul Transporturilor. În cadrul aceluiaşi document, denumit "Raport asupra definirii problemelor", se arată că, pentru scenariul de referinţă 2020, reţeaua de autostrăzi va creşte cu 433 kilometri faţă de anul 2011, ajungând la un total de 934 de kilometri. România are în prezent 646 kilometri de autostradă, potrivit datelor comunicate anterior de CNADNR.
• Dovada oficială a faptului că Firea este o şantajistă!
In timp ce angajaţii Antenelor susţin că preşedintele Băsescu a catalogat-o în mod gratuit pe Firea drept şantajistă, senatorul PSD se străduieşte să scape de acest stigmat susţinând că "La Înalta Curte nu s-a adeverit ceea ce a afirmat doamna Narcisa Iorga, fiindcă dacă s-ar fi adeverit primeam închisoare cu executare sau cu suspendare. Mi s-a aplicat o amendă administrativă." Gabriela Firea Vrânceanu Pandele nu ştie sau se face că nu ştie în acest context că nu toate persoanele vinovate sunt condamnate la închisoare cu executare sau cu suspendare, existând în legile penale şi măsura amenzii administrative. Or, menţinerea acestei amenzi în cazul său, de către magistraţii de la Înalta Curte, dovedeşte că senatorul PSD a fost găsită vinovată de şantaj, în urma plângerii formulate de Narcisa Iorga, membru CNA. În cazul în care Înalta Curte ar fi anulat amenda administrativă dată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte, atunci Gabriela Firea ar fi putut să se bată cu pumnul în piept că este acuzată pe nedrept că e şantajistă.
• Sute de kilograme de carne stricată, descoperite într-un supermarket Auchan din Capitală
Peste 400 de kilograme de carne tocată stricată au fost descoperite într-unul dintre hipermarketurile Auchan din Bucureşti. Inspectorii ANPC au făcut un control la magazinul respectiv, după ce au avut, în prealabil o informaţie legată de faptul că acolo se găseşte o cantitate mare de marfă stricată. Anchetatorii au făcut verificări şi în mai multe pieţe din Capitală, unde au descoperit nereguli la comercianţii de vinuri. Peste 30 de agenţi economici care vindeau produse cu termenul de valabilitate expirat au fost verificaţi de poliţişti şi de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. În urma controalelor au fost descoperite sute de kilograme de carne stricată.
• CURIERUL NATIONAL
• Insolvenţele rămân o poveste fără sfârşit
Deşi iniţial în Noul Cod al Insolvenţei perioada de reorganizare se reducea la un an, Parlamentul a votat o formă ce întinde procedura pe 4 ani. O reducere era necesară, pentru că firmele în insolvenţă afectează multe alte companii, generând un efect de domino în economie. Un lucru bun adus de noua legislaţie este faptul că administratorul judiciar cu rea-credinţă poate fi tras la răspundere.
• Întreprinzătorii au soluţii simple pentru desfiinţarea birocraţiei de la Fisc
Nicolescu, CNIPMMR: Susţinem un sistem simplificat de înregistrare a declaraţiilor şi plăţilor, generalizarea operaţiunilor online, rezolvarea problemelor generate de deţinerea semnăturii electronice. "O măsură esenţială este comasarea şi simplificarea celor 280 de declaraţii existente la ANAF şi înfiinţarea de ghişee electronice în instituţiile publice". Nouă din zece întreprinzători acuză că stau prea mult la ghişeele statului pentru a-şi declara şi plăti taxele şi impozitele, spune preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.
• RMGC a mai pierdut două avize de mediu în instanţă
Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care intenţionează să dezvolte proiectul minier de la Roşia Mntană, a mai pierdut două avize de mediu în instanţe, primul proces referindu-se la anularea planului urbanistic zonal, iar cel de-al doilea la recursul iniţiat de companie pentru suspendarea descărcării de sarcină arheologică a masivului Cârnic. Potrivit ONG-ului Alburnus Maior, organizaţia non-guvernamentală care luptă de ani buni pentru păstrarea patrimoniului cultural de la Roşia Montană, cele două sentinţe reprezintă "o piedică seminificativă în calea planurilor RMGC de exploatare cu cianuri a zăcământului de la Roşia Montană", ambele verdicte având impact asupra validităţii unor acte administrative obligatorii pentru RMGC în vederea obţinerii acordului de mediu. "Practic, în aceeaşi zi, demersurile de avizare, cu o vechime de peste 8 ani, au fost anulate, iar instanţele au certificat condiţiile de nelegalitate în care au fost emise aceste acte", notează reprezentanţii Alburnus Maior.
• FP propune Conpet distribuirea de dividende depăşind 100 mil. lei
FP propune acţionarilor Conpet SA (COTE) distribuirea unui dividend mai mare din câştigul obţinut în 2013, precum şi alocarea unor dividende suplimentare, în sumă de 70 milioane lei, din rezervele constituite din profitul anilor precedenţi şi din surplusul realizat din rezerve din reevaluare, transmite Mediafax. Astfel, Fondul Proprietatea propune ca acţionarii Conpet să primească un dividend brut de 3,8131 lei din profitul înregistrat în 2013, cu 11,76% mai mare faţă de cel propus de administratori. Valoarea dividendelor ar însuma 33,01 milioane lei. Administratorii au propus acţionarilor distribuirea unui dividend de 3,4118 lei, în valoare de 29,5 milioane lei, cu puţin peste cele alocate anul trecut, din profitul de 34,77 milioane lei obţinut în exerciţiul financiar anterior.
• Tranzacţiile imobiliare din primul trimestru au depăşit nivelul din întreg anul 2013
Valoarea tranzacţiilor cu proiecte imobiliare din România a crescut spectaculos în primul trimestru, la 303 milioane euro, depăşind nivelul din întreg anul trecut, piaţa locală plasându-se pe poziţia a treia în Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Rusia. Tranzacţiile au crescut şi ca valoare, dar şi ca volum, în perioada ianuarie- martie 2014 fiind înregistrate 9 transferuri, faţă de 4 anul trecut, potrivit unui comunicat al CBRE România. Anul trecut, România a atras investiţii de 229 milioane de euro, în creştere cu aproape 25% faţă de 2012, iar în primul trimestru al anului trecut acestea s-au plasat la 85 milioane euro. Cele mai importante tranzacţii din acest an au fost răscumpărarea proiectului mixt Upground (birouri şi rezidenţial) de către Globalworth Real Estate de la un fond de investiţii parte Deustche Bank, achiziţia Innovations Park (industrial), a Moldova Mall (retail), a centrului comercial Mario Plaza din Bucureşti şi a fostului hipermarket PIC Oradea.
• Bărbat suspectat că ar fi furat bani din 62.000 de conturi de card, audiat la DIICOT
Procurorii DIICOT au audiat, ieri, un bărbat, suspectat că ar fi spart site-ul oficial al Preşedinţiei, pentru a obţine date informatice, şi că ar fi obţinut ilegal date de pe 62.000 de carduri bancare, de pe care a retras bani, valoarea totală a banilor obţinuţi ilegal fiind de 643.564 lei. Potrivit unui comunicat al DIICOT, bărbatul este suspectat că ar fi trimis neautorizat, către alte persoane, care au fost audiate în acelaşi dosar, un număr de 3.449 carduri bancare unice, care conţineau datele de identificare ale unor carduri bancare aparţinând unor utilizatori. În urma percheziţiilor domiciliare, procurorii DIICOT au identificat sume obţinute ilegal în valoare de 153.000 euro, respectiv 41.000 USD, asupra cărora vor fi instituite măsuri asiguratorii.
• Conturi bancare la vedere pentru toţi
Orice rezident legal în UE ar trebui să aibă dreptul de a deschide un cont la vedere pentru plăţi, fără ca acest drept să fie îngrădit pe motive de naţionalitate sau loc de rezidenţă, conform noii legislaţii adoptate de Parlamentul European. Această lege mai prevede ca taxele şi regulile aplicabile tuturor conturilor de plăţi să fie transparente şi comparabile, facilitând transferul către un alt cont de plăţi care oferă condiţii mai bune. "Această directivă va da mai multă putere utilizatorilor de servicii comune standard de plăţi. Garantarea accesului la conturi la vedere pentru toţi consumatorii, inclusiv pentru imigranţi şi cetăţenii mobili, va stimula modernizarea economică, va contribui la libertatea de mişcare şi va ajuta cetăţenii defavorizaţi din societăţile noastre", a spus Jürgen Klute raportorul pe acest dosar.
• Un manager de fond de numai 31 de ani a câştigat în 2013 mai mult decât preşedinţii primelor şase bănci americane împreună
James Levin, şef al departamentului de credit de la Och-Ziff Capital Management LLC, a încasat anul trecut 119 mil. dolari, după ce a adus firmei peste două mld. dolari. Preşedinţii JP Morgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup şi Wells Fargo au câştigat împreună 96,1 mil. dolari în 2013. James Levin a câştigat bonusuri după ce în 2012 a realizat plasamente inspirate în valoare de peste 7,5 miliarde dolari în produse structurate de credit. Investiţia lui Levin a atras câştiguri de 2 miliarde dolari pentru fondul de hedging şi, în mod notabil, acestea au fost obţinute din munca a numai 14 angajaţi cât număra departamentul credit al Och-Ziff, din personalul de 468 de salariaţi ai companiei de administrare a activelor financiare. Instrumentele financiare pe care a investit Levin au beneficiat de un avans consistent pe fondul revenirii parţiale a pieţei rezidenţiale americane la sfârşitul anului 2012. Practic, acesta a obţinut câştiguri pe aceleaşi hârtii de valoare pe care investitorii au marcat pierderi masive în cursul crizei financiare din 2007-2008.
• EVENIMENTUL ZILEI
• NATO anunţă întărirea măsurilor de apărare în estul Europei. Planurile pentru România vor fi actualizate
NATO a anunţă o întărire a măsurilor de apărare aeriană, maritimă şi terestră în ţările Europei de Est, precum ţările baltice şi Polonia, în reacţie la criza din Ucraina. "Vom avea mai multe avioane în aer, mai multe nave la apă şi mai multă pregătire la sol. De exemplu, avioanele vor zbura în număr mai mare deasupra regiunii baltice, nave aliate vor fi desfăşurate în Marea Baltică, estul Mediteranei şi oriunde altundeva va fi necesar", a declarat secretarul general al NATO, după o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori. Desfăşurarea noilor capacităţi militare va avea loc în decurs de câteva zile.
• SECHESTRU pe bunurile lui Mitică Dragomir: două case din Bucureşti şi un apartament din Mamaia
Poliţia Capitalei a anunţat că au fost puse sechestre pe trei imobile ale fostului şef al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Dumitru Dragomir. Oficiali din Poliţia Capitalei au declarat, pentru "Evenimentul zilei" că este vorba despre două case şi un apartament. Cele două vile sunt în Bucureşti, iar apartamentul este situat în staţiunea Mamaia, lângă Hotel "Rex". Sechestrul asigurator a fost instituit începând de astăzi. Poliţişti din cadrul D.G.P.M.B. au anunţat că au sigilat locuinţele lui Mitică Dragomir, sub supravegherea unor procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Măsura survine în continuarea activităţilor de urmărire penală privindu-i pe DumitruDragomir, Mihai Corbu şi Radu Arhire.
• JURNALUL NATIONAL
• Firea îl bagă pe Băsescu în Parchet
Imunitatea absolută decretată de Daniel Morar şi preluată de Kovesi se dovedeşte o centură de siguranţă ineficientă pentru Băsescu, pus de demersul Gabrielei Firea în postura de cetăţean obişnuit. Băsescu Traian a intrat în trepidaţii o dată cu finalizarea anchetei parlamentare privind "afacerea Nana". Ancheta aduce în lumină un şir de ilegalităţi care fac din achiziţia terenurilor agricole un scandal cu multe implicaţii penale. Perspectiva unui sfârşit de mandat înecat în propria corupţie l-a făcut pe Băsescu să declanşeze atacuri furibunde la adresa senatorului Gabriela Firea, comunicatoarea Comisiei Nana. Jigniri, ameninţări de tip mafiot, şantaj - iată încadrarea juridică a "discursului" prezidenţial. Imunitatea funcţiei îl acoperă pe Băsescu doar pentru declaraţii politice, nu şi pentru huliganism. Iată de ce acţiunea Gabrielei Firea îl trimite în faţa procurorilor în urma plângerii penale depuse la Parchet.
• Transnistria cere oficial Moscovei alipirea la Federaţia Rusă
Sovietul Suprem de la Tiraspol a cerut oficial autorităţilor de la Moscova, inclusiv preşedintelui Vladimir Putin, să recunoască independenţa Transnistriei. Solicitarea va fi de asemenea transmisă Dumei de Stat ruse (camera inferioară a parlamentului rus), Consiliului Federaţiei, Misiunii OSCE şi ONU, potrivit agenţiei oficiale de ştiri de la Tiraspol Novosti PMR, citată de Agerpres. În document, deputaţii de la Tiraspol fac referire la prevederile Cartei ONU cu privire la dreptul popoarelor la autodeterminare şi la rezultatele unui referendum desfăşurat în Transnistria în 2006 (considerat ilegal de comunitatea internaţională n.red), la care peste 97% dintre participanţi s-au pronunţat pentru independenţa Transnistriei, cu anexarea ei ulterioară la Federaţia Rusă.
• Veste bună: Profitul reinvestit nu va fi impozitat
Guvernul a decis să ajute mediul de afaceri prin neimpozitarea profitului reinvestit. Măsura va fi aplicată de la 1 iulie, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă postat pe site-ul Ministerului de Finanţe. "Este o solicitare veche a mediului de afaceri pe care, în sfârşit, putem să o punem în aplicare începând cu data de 1 iulie. Cred că în acest fel toate companiile care reinvestesc profitul primesc un sprijin bine meritat care, inevitabil, se va traduce în noi locuri de muncă, (...) în noi avantaje pentru societatea noastră", a declarat premierul Victor Ponta. Ministerul Finanţelor promovează scutirea de la plată a impozitului pe profitul reinvestit ca măsură de stimulare a competitivităţii şi inovării, de atragere a investiţiilor şi de susţinere a creşterii economice, în condiţii de competitivitate la nivel european, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.
• NATIONAL
• "National" dezvaluie planul secret: Vor sa taie bratul inarmat al DNA!
Fie si cat negru sub unghie, dar o mica parte din succesul inregistrat de DNA in ultima vreme, perioada in care a ajuns insitutia in topul increderii romanilor, se datoreaza si colaborarii procurorilor anticoruptie cu "mascatii" Jandarmeriei. Pentru ca, dincolo de pacatele inerente, Brigada Speciala de Interventii a Jandarmeriei are de trecut in mapa profesionala si un punct forte: lipsa oricaror scurgeri de informatii catre cei vizati de descinderile iminente ale DNA. Cei aflati la butoanele subterane ale MAI se zbat sa se "cupleze" la fluxul informational direct prin care cei de la DNA instiinteaza conducerea BSIJ despre actiunile in care "mascatii" Jandarmeriei urmeaza sa acorde sprijinul necesar in retinerile si perchezitiile efectuate de catre procurorii anticoruptie.
• Aurel Radu se lafaie in lux, iar Metrorex se zbate in mizerie
Cu gandul numai la vacante de lux, milionarul angajat la stat Aurel Radu da cu bata-n balta ori de cate ori are ocazia, stricand si ce a gasit bun la Metrorex. Urmarind numai bunastarea sa, directorul general al regiei nu da doi bani pe situatia mizerabila, la propriu, din transportul subteran. Si asta pentru ca Radu a incredintat fara licitatie activitatea de salubrizare de la metrou unei firme, atentie, de catering!Bazandu-se pe protectia partenerului sau de escapade de lux, deputatul PSD Eugen Bejenariu, Aurel Radu da dovada de un tupeu incredibil cand vine vorba de Metrorex. In putinul timp liber pe care il are la dispozitie pentru a se ocupa de problemele regiei, directorul Metrorex ia decizii mai mult decat controversate. Ultima dintre acestea priveste incredintarea fara licitatie a activitatii de salubrizare de la metrou unei firme de catering cu nici 30 de angajati.
• Cristoiu: Mutarea lui Ponta la MApN e fumaraie. Acopera ceva grav!
Analistul politic Ion Cristoiu este de parere ca premierul nu si-a mutat biroul de la Palatul Victoriei la MApN pentru ca ar fi mai multa securitate, asa cum a zis. "E o absurditate. A fost o fumaraie pentru a scunde doua lucruri foarte grave: acuzatia din referatul DNA ca in biroul premierului s-a facut trafic de influenta prin intermediul baronului Duicu si a doua impingerea in plan secund a mesajului SUA privind respectarea statului de drept in Romania. In cazul Duicu care e foarte grav, avem un om arestat 29 de zile, Ponta probabil nu se astepta la asta. Referatul DNA spune ca domnul Duicu a venit in anticamera sau in biroul domnului Ponta si a promis ca va rezolva problema sefului Politiei. Eu cred ca asa a fost. E o practica. Baronii locali nu bat la usa, deschid usa cu piciorul, pentru ei, Victor Ponta este dependent de ei. In cazul lui Ponta nu a fost vorba de o fapta de coruptie a premierului, asa se duc toti baronii acolo", a declarat, miercuri seara, Ion Cristoiu, la Realitatea TV.
• ROMANIA LIBERA
• Se apropie Rusia de gurile Dunării?
Sovietul Suprem de la Tiraspol a votat ieri, în unanimitate, o solicitare către Parlamentul Rus şi preşedintele Vladimir Putin de recunoaştere a independenţei regiunii transnistrene şi alipirii la Rusia. În aceeaşi zi, grupuri de separatişti proruşi au proclamat la Odesa, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, după anexarea Crimeii, "Republica Populară Odesa". Cu tentativele de încercuire în est şi sud a Ucrainei şi cu pretenţiile transnistrene, perspectiva ca gurile Dunării să fie a doua ţintă a lui Putin, aşa cum se temea preşedintele Traian Băsescu, pare să se confirme. R. Moldova va trebui să îşi gândească, cel puţin implicit, viitorul european fără Transnistria, pentru că e greu de imaginat că trupele ruseşti se vor (mai) retrage vreodată de acolo, iar o soluţionare a conflictului s-ar putea produce în interesul R. Moldova. Nistrul este perceput de Moscova ca frontieră de război şi va rămâne aşa de aici încolo.
• Cine poate profita de frica lui Ponta: Rusia?
Rusia priveşte cu bunăvoinţă spre Victor Ponta, mai ales după ce premierul a anunţat că îşi mută biroul la Ministerul Apărării Naţionale. Moscovei îi place să aibă în apropiere lideri slabi pentru că îi poate manevra cu uşurinţă. Victor Ponta s-a pus de mai multe ori în situaţii ruşinoase sau ridicole, dar niciodată până acum nu a părut să fie un fricos. Fricile premierului de eşec, de Băsescu, de procurori şi de trădare l-ar putea face însă pe Victor Ponta să accepte şi soluţii mai radicale, obţinute prin ajutor extern, ca în cazul fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care de teama de a nu pierde tot a cerut sprijinul Moscovei. Păstrând proporţiile, liderii din lumea civilizată se tem că Victor Ponta începe să devină periculos. Mutarea lui Victor Ponta la Ministerul Apărării arată panica premierului şi ridică deja destule semne de întrebare în cancelariile occidentale. De cine fuge? Ce are de ascuns? De ce se teme de autorităţile statului român? Cui va cere ajutor pentru a-şi păstra puterea cu orice preţ? Şi, mai ales, ce va oferi în schimb?
• ZIARUL FINANCIAR
• Doar 50.000 de locuri de muncă noi au fost create în ultimul an, şomajul a rămas la un nivel de peste 7%, iar creşterile salariale - invizibile
Creşterea economică peste aşteptări de anul trecut nu s-a reflectat şi într-o redresare a pieţei muncii: salariile au fost majorate nesemnificativ, numărul de angajaţi din economie a crescut doar cu 50.000 de persoane (până la 4,36 milioane de persoane în ianuarie 2014), iar şomajul a rămas la un nivel de peste 7%. Companiile au făcut 35.000 de noi angajări în ianuarie 2014, "soldul" salariaţilor din economie la începutul acestui an fiind de 4,36 de milioane de persoane, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Totuşi, economia mai are de recuperat peste 400.000 de locuri de muncă "pierdute" în anii de criză, însă firmele au fost prudente în materie de noi angajări şi au preferat să rămână pe o structură de personal "subţiată". Tendinţa de creştere a efectivelor de personal nu va dura pe tot parcursul anului decât în anumite sectoare economice, spun specialiştii în recrutare.
• Cel mai mare fond închis listat la bursă se pregăteşte de corecţii: a vândut toate acţiunile şi stă pe cash şi obligaţiuni
Managerul fondului închis de investiţii STK Emergent (STK) a vândut acţiuni de 44,2 mil. lei (10 mil. euro) în primul trimestru, aproape toate din portofoliu, şi s-a adăpostit în cash şi în fonduri de obligaţiuni în aşteptarea unor corecţii negative de amploare pe bursă, de până la minus 10%. Este primul semnal puternic dat de un investitor instituţional că ar putea urma luni grele pe bursă. STK Emergent, cu active în gestiune de 69,6 mil. lei (15,6 mil. euro), este cel mai mare fond închis de investiţii listat la bursa de la Bucureşti cu expunere pe acţiuni. Însă raportul pe luna martie arată o schimbare dramatică în portofoliul fondului: doar 2,2% din activele de 69,6 milioane de lei ale fondului mai erau plasate în acţiuni la finalul lunii martie. Restul de active erau parcate în poziţii de cash (40% din active sau 27,8 mil. lei) şi fonduri de investiţii (26% din active sau 18 mil. lei ). În decembrie 2013, 65% din averea fondului erau investite pe bursă: în acţiunile celor cinci SIF-uri, ale Băncii Transilvania şi ale Transelectrica.
• CEO-ul BVB despre softul de la Depozitar: Nu are sens să-ţi cumperi Mercedes sau BMW ca să mergi cu maximum 80 la oră pe un drum cu găuri
Decizia CEO-ului Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Ludwik Sobolewski, de a amâna luarea unei hotărâri privind achiziţia unui nou soft de posttranzacţionare de către Depozitarul Central (DC), a determinat nemulţumirea unui grup de acţionari care au dus problema în AGA de la Bursă. Solicitarea grupului de acţionari, care cuprinde şase firme de brokeraj şi bănci care deţin circa 8% din capitalul BVB, a scos la lumină o dispută care s-a dat în ultimele luni între Sobolewski, în calitate de reprezentant al BVB - cel mai mare acţionar al Depozitarului Central - şi o parte dintre membrii consiliului de administraţie al DC privind dezvoltarea viitoare a acestei instituţii. Depozitarul este, la fel ca şi bursa, indispensabil pentru funcţionarea pieţei de capital, deşi activitatea Depozitarului nu este mai deloc vizibilă, în timp ce bursa este în prim-plan, fiind locul unde se formează preţurile acţiunilor. În schimb, Depozitarul are grijă ca toate tranzacţiile care se încheie pe bursă să fie finalizate, adică vânzătorul de acţiuni să-şi încaseze banii de la cumpărător, iar cumpărătorul să primească acţiunile în portofoliu.