• ADEVARUL
• Gheorghe Piperea: Am primit oferta din partea PNL să conduc filiala Bucureşti
Avocatul Gheorghe Piperea a anunţat, pe pagina sa de Fcaebook, că a primit oferăt din partea PNL pentru a prelua conducerea organizaţiei Bucureşti, însă nu a luat încă o hătărâre. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu: "Domnul avocat Piperea e unul dintre cei cu care eu şi Vasile Blaga am discutat, în vederea ocupării uneia dintre aceste funcţii la nivel de Bucureşti. Nu avem nimic bătut în cuie în momentul de faţă, discuţiile vor continua, pentru că avem încă timp să ne ocupăm serios de această problemă. Vrem să deschidem partidul şi să-i atragem pe aceşti oameni care până acum au stat pe margine, deşi reprezintă foarte bine valorile liberalismului în spaţiul public". Avocatul Gheorghe Piperea condiţionează preluarea conducerii PNL Bucureşti de libertatea de a avea drept de veto în cazul prezenţei unor persoane pe lista PNL pentru alegerile parlamentare din toamnă.
• Premierul bulgar face jocul lui Putin şi "torpilează" iniţiativa privind flota comună NATO în Marea Neagră
Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat joi, în timpul unui briefing comun cu preşedintele şi ministrul Apărării Nikolai Nencev, că "nu este acceptabil să realizăm această flotă în forma propusă de România - suntem împotriva ei", potrivit Novinite. Borisov a mai spus şi el, şi preşedintele au aceeaşi poziţie. "Nave NATO ar putea patrula graniţele noastre maritime numai în cazul unui aflux masiv de refugiaţi", a precizat prim-ministrul bulgar. "Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de poziţia noastră pro-NATO", a spus şeful Guvernului de la Sofia. El a atras, însă, atenţia că, din punctul său de vedere, nu este acceptabilă înfiinţarea unei flote "în modul propus la o întâlnire cu premierul şi preşedintele României". "Suntem împotrivă", a subliniat el. Analiştii spun că schimbarea de atitudine a liderilor de la Sofia pare să fie o reacţie la ameninţările Rusiei.
• Cum conduce Cătălin Cherecheş Primăria Baia Mare de după gratii
"Şedinţa operativă... pe Facebook". Aşa începe ultima postare pe contul de Facebook al primarului aflat în arest preventiv, Cătălin Cherecheş. Cătălin Cherecheş, aflat în arest preventiv din 27 aprilie, a transmis recent pe Facebook un mesaj în care dă indicaţii şi trasează sarcini consilierilor şi angajaţilor din primărie. Asta nu este primul mesaj, de-a lungul campaniei electorale, perioadă în care el s-a aflat în arest preventiv, el a transmis mai multe scrisori emoţionante electoratului să prin care dezvăluia din experienţele pe care le trăieşte în arest. În scrisoarea lui, Cătălin Cherecheş dă indicaţii tuturor consilierilor şi aminteşte cele mai multe dintre proiectele pe care le deruelază primăria. Nici măcar echipa de handbal, care i-a adus un dosar de cercetare penală în toamna anului trecut, nu a fost uitată.
• Brexit: O deputată britanică a murit după ce a fost împuşcată şi înjunghiată în timpul unei întâlniri cu alegătorii
Deputata laburistă Jo Cox, împuşcată şi înjunghiată joi în timp ce făcea campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE, a murit, relatează BFMTV. Atacul a avut loc în localitatea Birstall, din apropiere de Leeds, unde Jo Cox, deputată de Batley şi Spen, în vârstă de 41 de ani, participa la o întâlnire cu alegătorii. Ea a fost dusă de urgenţă la spital, unde a fost operată, dar în zadar. În faţa spitalului au fost desfăşuraţi poliţişti înarmaţi. În atac ar fi fost rănit şi un bărbat. Martori oculari susţin că cel care a atacat-o pe Cox a strigat "Marea Britanie pe primul plan", unul dintre sloganurile campaniei pentru ieşirea Regatului Unit din UE şi că părea să o fi aşteptat pe deputată special pentru a o ataca. Campania pentru referendumul din Marea Britanie a fost suspendată joi în urma acestui eveniment tragic. La scurt timp după anunţul decesului deputatei, premierul britanic, David Cameron, a transmis pe Twitter că moartea lui Joe Cox "este o tragedie". "Ea a fost un membru angajat şi implicat al parlamentului", a adăugat premierul.
• Cum moare liberalismul în faţa lichelismului: cazurile Theodor Paleologu şi Răzvan Sava
Faptul că în PNL ceva e putred nu mai miră pe nimeni. Mariajul politic dintre gaşca Alinei Gorghiu şi cea a lui Vasile Blaga nu mai are nimic liberal. L-au dat afară din partid pe Theodor Paleologu în cel mai pur stil stalinist. Vina senatorului, cea de a spune ce gândeşte şi ce pericole pasc partidul din cauza incompetenţei liderilor ei, era singurul semn că undeva, în străfundurile acestui melanj politic care se numeşte PNL, spiritul liberal nu murise de tot. În minţile întortocheate ale liderilor PNL, Paleologu, cel care a spus adevărul, a fost nociv, din cauza lui a pierdut partidul alegerile în Bucureşti. În schimb, Sava, ipochimenul care a umblat de mână prin sectorul 4 cu urmăritul penal Piedone, este bun, este sănătos pentru membrana actualului PNL.
• Gazele care s-au descoperit in Marea Neagră se vor epuiza in cel mult 20 de ani
Resursele de gaze descoperite in Marea Neagră de ExxonMobil si Lukoil se ridica la maximum 130 de miliarde de metri cubi si se vor epuiza in 20 de ani. Declaraţia a fost făcută de Alexandru Patruti, expert in resurse geologice si consilier in cadrul Comitetului National Român al Consiliului Mondial al Energiei. "Marea Neagră, cu certitudine, nu va fi o a doua Marea Nordului. Lucrările de explorare au dat rezultate doar in România. In Turcia, care deţine cea mai mare parte din Marea Neagra, explorările nu au avut rezultate", a spus Patruti, la Forumul Energetic Regional FOREN. El a adăugat ca explorările din Marea Neagra vor începe numai daca preturile gazelor si ţiţeiului vor creste si daca sistemul de transport al gazelor va fi conectat la pieţele internaţionale.
• Juncker exclude, la "Davosul lui Putin", ridicarea sancţiunilor economice impuse Rusiei
Sancţiunile europene impuse Rusiei nu vor fi ridicate atât timp cât acordurile de la Minsk, menite să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, nu vor fi puse în aplicare, a declarat joi, la Sankt Petersburg, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, relatează AFP. "Integritatea teritorială (a Ucrainei) este importantă. Ea nu poate fi ignorată", a subliniat el. "Acţiunile Rusiei au afectat principiile securităţii Europei", a spus apăsat Juncker, invitat pentru prima dată de când a fost ales la conducerea CE la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg (SPIEF). Pe de altă parte, fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy l-a îndemnat joi pe Vladimir Putin să facă el primul pas şi să ridice embargoul impus asupra produselor alimentare europene, pentru a se putea ieşi din spirala sancţiunilor reciproce.
• BANCHERUL
• La ce bancă e mai ieftin să aibă cont o firmă
Cele mai mari cinci bănci româneşti (BCR, BRD, BT, Raiffeisen si UniCredit) practică tarife destul de diferite pentru clienţii persoane juridice, ceea ce poate reprezenta un semnal important pentru competiţia existentă pe aceasta piaţă. De exemplu, pentru administrarea lunară a contului, cel mai mic comision este la Banca Transilvania (BT), de doar 5 lei, comparativ cu 20 de lei la BCR si Raiffeisen si 45 de lei la UniCredit. UniCredit si BCR au cele mai mari tarife si pentru comisionul lunar aferent serviciului de internet banking (45 de lei), încă o data mai mare decât la BRD (19 lei) si BT (20 de lei). Diferenţe destul de mari apar si in cazul comisioanelor pentru plăţile la ghişeele băncilor. Astfel, in cazul unui transfer interbancar (intre conturile a doua bănci diferite) de 1.000 de lei, la Banca Transilvania tariful este 6 lei, comparativ cu 10 lei la BCR, BRD si Raiffeisen. Doar in cazul plăţilor online, prin internet banking, vedem o uniformizare a comisioanelor, in jurul a 5-6 lei.
• CURENTUL
• Atenţie! România a interzis prin OUG filmele gen Gossip Girl, având scene erotice cu adulţi în roluri de minori
Dacă vă uitaţi la filme cu scene erotice de genul Gossip Girl sau Beverly Hills, în care actori care interpretează elevi de liceu, deci minori, au un comportament sexual explicit sau Foxfire în care Angelina Jolie joacă rolul sexy al unei fete de 14-15 ani, intraţi la puşcărie. De asemenea, dacă aveaţi obiceiul de a urmări filme pentru adulţi, aveţi grijă ca în ele să nu joace vreo tinerică pentru că există riscul ca ea să aibă 17 ani şi 10-11 luni şi de asemenea intraţi la puşcărie. Aşa că pentru a fi în siguranţă cel mai bine vă uitaţi la filme erotice cu bătrâioare pentru că Ministrul român al Justiţiei, Raluca Prună a conceput o Ordonanţă de Urgenţă care a intrat în vigoare încă de luna trecută prin care a introdus un articol nou în Codul Penal ce prevede că "vizionarea de spectacole pornografice în cadrul cărora participă minori se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă".
• Conţopiştii din ministerul Sănătăţii supra-anchetează un medic de la Colţea
Ministerul Sănătăţii a deschis o anchetă la Spitalul Colţea peste ancheta făcută de conducerea spitalului. După şapte ani de intervenţii reuşite la copii, alături de specialişti din Austria, Marian Stamate a fost sancţionat de conducerea spitalului pentru "activităţi neautorizate pentru care nu are competenţe." Medicul făcea implanturi auditive la copii. Sancţiunea spitalului a fost un avertisment. Probabil Ministerului i s-a părut prea blândă "pedeapsa" şi s-au gândit conţopiştii de pe acolo să mai facă o anchetă. Mai bine ar lăsa meschinăriile şi s-ar apuca să numere medicii. Specialişti din Colegiul Medicilor susţin că Marian Stamate îşi poate continua intervenţiile pentru că în cazul afecţiunilor ORL nu există competenţe diferite pentru copii sau adulţi. Şi ORL-iştii de la adulţi şi cei de la copii au terminat aceeaşi specializare.
• CURIERUL NATIONAL
• Avertizare CIA: Vine ISIS peste noi
Directorul CIA, John Brennan, vine cu un advertisment dur: pe fondul masivelor pierderi teritoriale din Siria sau Irak, ISIS schimbă tactica şi trece la lupta de gherilă. Ţintă vor fi diverse obiective din Occident. Brennan, susţine că şefii Statului Islamic sunt pe cale de a pune la punct şi coordona atacuri împotriva unor ţinte occidentale după scenariul celor din Paris şi din Bruxelles. Vor fi folosiţi luptători occidentali care s-au înrolat de-a lungul timpului în ISIS, dar au fost comandate şi atacuri de tip "lup singuratic" similare cu cel din Orlando. Şi oficialii belgieni au apreciat că atacuri sunt iminente, ţinte fiind obiective belgiene şi franceze
• Bruxelles: eforturile Turciei, insuficiente pentru a obţine liberalizarea vizelor pentru cetăţenii săi
Europenii nu sunt deocamdată dispuşi să liberalizeze vizele pentru resortisanţii turci care vor să circule în spaţiul UE. Un anunţ în acest sens a fost făcut miercuri, la Bruxelles, asumând riscul transpunerii în realitate a ameninţărilor din ultimele zile ale preşedintelui Erdogan potrivit cărora, în acest caz, cu titlu de represalii, ar putea denunţa acordul privind migranţii încheiat la 18 martie. Oficiali europeni au declarat, însă, că doresc totuşi menţinerea acordului respectiv care a permis o reducere "spectaculară" a valului de refugiaţi ce soseau în Europa prin insulele greceşti. Înaintea compromisului la care s-a ajuns cu fostul ministru turc de externe Davudoglu, a precizat Comisia Europeană, aproximativ 1.470 migranţi traversau zilnic Marea Egee, în timp ce în luna mai numărul lor ajunsese la 47.
• Banca Angliei a avertizat că lira sterlină va suferi o scădere bruscă imediat după ieşirea din UE
Avertisment al Băncii Angliei cu privire la Brexit. Banca centrală engleză a anunţat că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea efecte devastatoare asupra economiei şi ar duce la un colaps al lirei sterline, informează B1 TV. Banca Angliei a avertizat că lira sterlină ar putea să scadă brusc imediat după ieşirea din blocul comunitar. Acest anunţ al băncii centrale vine după o analiză făcută asupra cursului valutar din ultimele săptămâni, în care tabăra englezilor care vor ieşirea din UE câştigă teren. Totodată, banca a anunţat că în pofida acestui colaps al monedei naţionale, dobânzile vor fi menţinute la acelaşi nivel de 0,5%. Marea Britanie este tot mai aproape să iasă din Uniunea Europeană pe 23 iunie. Ultimele sondaje realizate la comanda cotidianului The Guardian arată că 53% dintre alegători sunt favorabili ieşirii din Uniunea Europeană.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Premierul bulgar îl pune la punct pe Iohannis: «Nu vrem război cu Rusia»
Gest lipsit de curtoazie: în timp ce preşedintele României era în vizită la Sofia, premierul bulgar Boiko Borisov a desfiinţat propunerea ţării noastre de creare a unei flote comune la Marea Neagră, sub egida NATO. Tensiunile diplomatice dintre România şi Bulgaria au ajuns la o cotă fără precedent, exact în timpul vizitei preşedintelui Klaus Iohannis la Sofia. Deşi preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, fusese de acord cu propunerea şefului statului român de creare a unei flote comune la Marea Neagră pe fondul ameninţării ruseşti, premierul Boiko Borisov a blocat înţelegerea. "Vreau să văd iole, iahturi, turişti, dragoste şi pace în staţiunile noastre de la Marea Neagră, nu vreau fregate care să brăzdeze marea. Putem ţine exerciţii bulgaro-române oricând vrem, dar cealaltă variantă ar fi optarea pentru un conflict militar!", a spus Borisov.
• Elveţia îşi retrage oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană
Camera superioară a parlamentului elveţian a votat miercuri în favoarea retragerii cererii Elveţiei de aderare la Uniunea Europeană, relatează site-urile politico.eu şi dailymail. Decizia camerei superioare a legislativului elveţian validează votul similar dat în luna martie de camera inferioară. Prin urmare, Elveţia urmează să comunice formal Uniunii Europene retragerea acestei candidaturi, care a fost înaintată Comunităţii Economice Europene (CEE) în anul 1992 şi oricum nu mai era validă, a declarat, pentru publicaţia Neue Zurcher Zeitung, ministrul elveţian de externe, Didier Burkhalter. Tot în anul 1992, elveţienii au respins prin referendum aderarea la Spaţiul Economic European, respectiv acordul încheiat între fosta CEE şi statele membre ale AELS (Asociaţia Europeană a Liberului Schimb) pentru crearea unei pieţe unice europene. Şi Islanda şi-a retras anul trecut cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar britanicii se vor pronunţa joi prin referendum asupra rămânerii în blocul comunitar.
• Dan Voinea, declaraţie BOMBĂ despre ION ILIESCU: "Nu am înţeles niciodată această plediecţie a lui pentru CRIMĂ"
Dan Voinea, fostul şef al Secţiei Parchetelor Militare din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), a declara că dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 este finalizat de mult timp. El adaugă că au fost audiate toate părţile, iar prejudiciile au fost stabilite, fiind doar un pas procedural până la chemarea inculpaţilor pentru prezentarea dosarului. Unul dintre cei vizaţi este Ion Iliescu, care este acuzat de fostul procuror de crimă. "Nu am înţeles această predilecţie a domnului Iliescu spre crimă şi uşurinţa cu care a dat asemenea comenzi. Toate acestea se găsesc în dosar. Dosarul este terminat. În acest dosar nu poate niciun judecător să nu condamne", a declarat Dan Voinea în timpul unei dezbateri organizate cu ocazia comemorării a 26 de ani de la cea mai sângeroasă mineriadă, arată Digi24.
• Liviu Iolu este noul purtător de cuvânt al Executivului
Premierul Dacian Cioloş a anunţat că Liviu Iolu este noul purtător de cuvânt al Executivului, fostul titular Dan Suciu urmând să se întoarcă la Banca Naţională a României. Dacian Cioloş a explicat că înţelegerea cu Dan Suciu a fost să vină în funcţia de purtător de cuvânt pentru câteva luni, iar mandatul său a fost prelungit până după alegerile locale. În martie, jurnalistul Liviu Iolu a fost numit consilier de stat în cadrul Cancelariei premierului, el fiind, la acea dată, editorialist la cotidianul "Adevărul".
• JURNALUL NATIONAL
• OECD vrea să reformeze fiscalitatea
Cele mai dezvoltate 20 de ţări din lume vor să introducă un standard global de impozitare care să nu mai permită fuga companiilor în off-shoruri. Deşi România nu este membră a OCDE, ea şi-a manifestat intenţia de a participa şi adera la acest proiect denumit BEPS (Erodarea Bazei de Impunere şi Repartizarea Profiturilor). Dan Schwartz, managing partener RSM România, a declarat că "BEPS reprezintă o modificare radicală a principiului care a guvernat până nu de mult filozofia fiscală propusă de OECD". Taxele vor trebuie plătite fie acolo unde o companie multinaţională îşi desfăşoară activitatea economică, fie acolo unde sunt înregistrate drepturile de proprietate intelectuală asupra licenţelor şi patentelor, a mai spus Schwartz.
• Reactia Elenei Udrea, dupa condamnarea lui Mircea Băsescu
''Inca o parere la cald. Mircea Basescu a fost condamnat definitiv, sentinta de la fond ramanand valabila si in apel. La ce presiune mediatica a fost plus faptul ca omul a petrecut mai bine de un an in arest preventiv si la domiciliu, ceea ce trebuia cumva justificat conform practicii din Romania, nu cred ca cineva astepta vreo achitare!!! Deocamdata, fac un singur comentariu: pentru Traian Basescu, faptul ca exista o decizie definitiva a unei instante judecatoresti, il determina sa nu mai spuna nimic despre vinovatia ori nevinovatia fratelui sau, despre cum au fost avute in vedere sau nu probele indicate in cauza, despre declaratia complet diferita a unui coinculpat, de la parchet, unde spunea ca nu i-a dat niciun ban lui Mircea Basescu si pana la cea de la instanta unde declara contrariul, fara ca parchetul sa se sesizeze pentru vreo declaratie mincinoasa ori etc", a scris Elena Udrea pe pagina sa de Facebook.
• Cum comentează Traian Băsescu decizia de condamnare definitivă a fratelui său
Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au decis, joi, printr-o sentinţă definitivă, ca Mircea Băsescu, condamnat în primă instanţă la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, cauză în care sunt implicaţi membri ai familiei lui Bercea Mondial, să îşi ispăşească pedeapsa. Preşedintele PMP, Traian Băsescu, nu a dorit să comenteze, joi, decizia definitivă de condamnare a fratelui său Mircea Băsescu la patru ani de închisoare, el remarcând că magistraţii Curţii de Apel Constanţa nu au mai reţinut obligaţii de plată în acest caz. "În privinţa condamnării fratelui meu nu am de făcut niciun comentariu, fiind o hotărâre definitivă a instanţei, indiferent ce cred eu. Este o hotărâre definitivă prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare, dar măcar Curtea de Apel Constanţa nu a mai reţinut obligaţii de plată, din câte înţeleg", a scris Traian Băsescu, pe Facebook.
• PSD, UNPR şi ALDE nu mai depun moţiune de cenzură
Liderii PSD, UNPR şi ALDE au decis, joi, să nu depună moţiune de cenzură, a anunţat preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea. "Am avut astăzi o întâlnire în conducerea alianţei privind oportunitatea depunerii unei moţiuni e cenzură. Din analiza noastră a reieşit că, într-adevăr, o moţiune de cenzură dacă ar trece, ceea ce este foarte posibil, ne duce la alegeri anticipate, care s-ar putea desfăşura în octombrie pentru că aproape sigur preşedintele Iohannis nu va desemna un candidat de prim ministru dintre persoanele pe care noi le putem propune. Deocamdată nu vom face acest gest în aceste zile, în schimb rămâne monitorizarea permanentă pe guvern şi nu este exclus ca, dacă apare un derapaj serios, un derapaj puternic, să nu mai avem această rezervă generată de anticipate - care ar fi mai devreme cu o lună decât cele la termen - şi vom putea depune acea moţiune de cenzură", a argumentat Dragnea, după o întâlnire PSD-UNPR-ALDE la sediul central al social-democraţilor.
• NATIONAL
• Black Cube, răfuiala israelienilor in tara noastră!
Scandalul Hexy Pharma pare să fi venit la fix pentru a deturna atenţia opiniei publice de la ceea ce, fără îndoială, este cea mai spectaculoasă mişcare făcută in Romania ultimilor ani. Este vorba despre scandalul Black Cube, despre care, după primele comentarii la cald, mulţi analişti, dintre care unii consideraţi chiar iniţiaţi ai sistemului au tras concluzia ca la mijloc este vorba despre o răfuială a serviciilor secrete. După cum reiese din informaţiile de ultima ora intrate in posesia National, este cu adevărat vorba despre o "reglare de conturi" pe "piaţa de intelligence", dar Black Cube este strict o "afacere in familie" a serviciilor israeliene. In care "garda veche" a Mossad-ului (Serviciul de Informaţii si Misiuni Speciale) si a IDF ( serviciul secret militar al Israeli Defence Force) a primit o lovitura năucitoare, care poate inclina definitiv balanţa puterii in Israel.
• Casa Regala, agent electoral pentru PSD
Urmaşii lui Ion Iliescu si cei ai Regelui Mihai au pus bazele unui viitor comun, unul in care Casa Regala va prospera la umbra celor trei trandafiraşi socialişti. Dată fiind abundenta de "baroni" din PSD, Liviu Dragnea s-a gândit ca social-democraţiei mioritice nu i-ar strica un parfum de regalitate autentică. Pe de alta parte, Principesa Margareta cugetă si ea, pe prispa Casei Regale, la avantajele aduse de statutul de instituţie publica, fie ea si republicană. Cum marile spirite se întâlnesc întotdeauna, Dragnea (urmaşul lui Ion Iliescu, republicanul care l-a hingherit la propriu pe Regele Mihai si nu l-a lăsat ani întregi sa pună piciorul in tara după decembrie 1989) si Principesa Moştenitoare Margareta au bătut palma, ieri, cu gândul la un viitor comun cat mai prosper. Dragnea a anunţat public că "se pregăteşte un nou cadru legal pentru Casa Regală". Acela de instituţie publică bugetată de stat, ceea ce înseamnă că Principesa Margareta va scăpa de grijile pricinuite de cheltuielile Casei Regale.
• PUTEREA
• Confesiunile interlopului Nicu Animalu despre fondatorul Mega Image
Nicu Animalu, pe numele său Nicuşor Iascov, face dezvăluiri senzaţionale despre perioada cât a fost bodyguard-ul lui Theodoros Malideros, unul din cei mai influenţi oameni de afaceri greci din România, fondatorul Mega Image. Daca nu poţi, te ajut. Daca nu vrei, te oblig! Aceasta se pare că este deviza dupa care Theodoros Malideros acţionează în România. După mulţi ani petrecuţi în puşcărie fiindcă l-a servit pe Malideros, temutul interlop Nicu Animalu a decis să vorbească despre toate corecţiile, cum le spune el bătăiilor date diferitelor persoane la comanda grecului. Familia Malideros, originară din Grecia, a construit în ultimele două decenii mai multe afaceri în România, printre care lanţul de supermarketuri Mega Image, vândut către Delhaize, respectiv producătorul de lactate Brenac, aflat în faliment. În prezent, grecii deţin afaceri în domeniul HoReCa (restaurantul Osho) şi imobiliar, care le aduc un profit anual de milioane de euro.
• Hillary Clinton e detestată de femei
Dacă la sfârşitul lunii trecute controversatul candidat republican o devansa pe soţia fostului preşedinte Clinton cu cinci procvente, acum situaţia s-a schimbat complet în favoarea candidatei democrate, care dispune, conform unui recent sondaj realizat de Reuters/Ipsos, de un confortabil avans de 11,6%. Avansul era iniţial mai mare, dar s-a mai redus ca urmare a masacrului din Orlando, Florida. Cu tot avansul ei, fosta Primă Doamnă este contestată chiar de cele care, la prima vedere, ar trebui să-i fie publicul-ţintă: femeile. Iar cele mai dure critici vin din partea feministelor. Conform unui sondaj realizat de Rasmussen Reports în cea de a doua jumătate a lunii mai, Donald Trump, prezumtiv candidat republican la alegerile prezidenţiale americane, se situa pe primul loc în preferinţele alegătorilor, cu 42%, în timp ce Hillary Rodham Clinton avea numai 37%.
• ROMANIA LIBERA
• Cum încearcă PNL să câştige alegerile parlamentare
Învinşi de PSD la alegerile locale, liberalii caută soluţii pentru a obţine un scor mai bun la alegerile pentru Legislativ. Planurile PNL vizează atragerea de miniştri din Guvernul Cioloş, aducerea de oameni din afara partidului şi alianţe cu alte partide, mai puţin PSD. Scorul politic obţinut de PNL la alegerile locale - 31,93% la consiliile judeţene, faţă de 37,58% cât a luat PSD - dă liberalilor şanse reduse să formeze viitorul guvern. În aceste condiţii, conducerea PNL a demarat o serie de acţiuni în încercarea de a relansa partidul. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, recent, că "vreo doi-trei" dintre miniştrii Cabinetului Cioloş ar putea fi viitori parlamentari liberali sau ar putea veni în partid. Întrebată dacă vicepremierul Costin Borc sau premierul Dacian Cioloş ar putea fi prim-miniştri propuşi de liberali dacă aderă la PNL, Gorghiu a afirmat că "orice e posibil".
• România a primit 300 de milioane de euro pentru proiecte de mediu
Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă României un împrumut în valoare de 300 de milioane de euro pentru sprijinirea proiectelor de mediu în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, în perioada 2014 - 2020, a anunţat, joi, Ministerul Finanţelor Publice, informează Agerpres. Contractul de finanţare a fost semnat joi, la Luxemburg, de ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, şi vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Cristian Popa. " Acordăm o mare atenţie mediului înconjurător şi, prin acest împrumut, vom acoperi parţial contribuţia bugetului de stat la proiecte în domeniul apei şi apei uzate, a managementului deşeurilor, a protejării şi conservării biodiversităţii, refacerea ecosistemelor degradate şi adaptarea la schimbările climatice", a declarat Anca Dragu.
• ZIARUL FINANCIAR
• Document BNR: Băncile străine au retras 13 mld. euro din România
Băncile străine au retras în opt ani 13 mld. euro din liniile de finanţare acordate subsidiarelor locale, care au ajuns la un nivel de 9 miliarde de euro la finalul lunii martie, adică de peste două ori mai puţin decât la începutul crizei financiare, arătă datele dintr-o prezentare a prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu. Numai în ultimele trei luni retragerile au cumulat un miliard de euro. Spre comparaţie, pe întreg parcursul anului 2015 finanţările retrase au cumulat 2 mld. euro. "Din anul 2012 vedem o evoluţie opusă a resurselor externe şi a celor interne. Astfel, resursele de la băncile-mamă au scăzut cu mai mult de jumătate între decembrie 2008 şi martie 2016, ceea ce a redus dependenţa de băncile-mamă pe de o parte, dar a redus totodată riscul de contagiune externă. S-a înregistrat o înlocuire graduală a resurselor externe cu cele interne care se situează la un nivel tot mai ridicat", a punctat Georgescu.
• Ţiriac a intrat în clubul miliardarilor din auto
Ţiriac Auto, divizia de retail auto a Ţiriac Holdings, devine primul dealer auto de pe piaţa locală, cu afaceri mai mari de un miliard de lei înregistrate pe o singură entitate juridică. Compania controlată de Ion Ţiriac a rulat anul trecut un business de un miliard de lei, în creştere cu 42% faţă de anul anterior. Odată cu creşterea vânzărilor, compania a revenit şi pe profit în 2015, punctând un profit net de 0,1 mil. lei după cel puţin cinci ani de pierderi. Anul trecut divizia de retail auto a Ţiriac Holdings a livrat pe piaţa locală peste 6.000 de automobile, adică 5% din piaţa locală. "Investiţiile din ultimii doi ani vor continua la nivelul întregii reţele, atât în 2016, cât şi în anii următori, asigurând în felul acesta clienţilor cele mai înalte standarde. Valoarea investiţiilor se va situa între 200.000 şi 2 milioane de euro pentru fiecare locaţie, în funcţie de specificul şi nevoile acesteia", a spus Daniel Antor, director general al Ţiriac Auto.
• România, "cooperativa munca în zadar": Românii sunt pe primul loc în UE la numărul de ore lucrate anual
Românii au lucrat în medie în 2015 cu 226 de ore mai mult decât germanii (echivalent a 28 de zile de lucru cu program de opt ore) şi cu 434 de ore mai mult decât francezii (echivalent a 54 de zile de lucru cu program de opt ore). Însă venitul pe cap de locuitor în PPS (paritatea standard a puterii de cumpărare) a fost în România în 2015 de 57% din media UE, în vreme ce în Germania s-a situat la 125% din această medie, iar în Franţa la 106%. În 2015, un român cu normă întreagă a lucrat în medie 2.080 de ore (cele mai multe ore lucrate în comparaţie cu cetăţenii celorlalte state din UE), relevă un studiu realizat de Eurostat la comanda Centrului de Analiză Economică şi Cercetare a Expansiunii Economice şi Dezvoltării Întreprinderilor (Coe-Rexecode) din Franţa. Spre comparaţie, un francez a muncit 1.648 de ore (cele mai puţine ore în medie pe lucrător), un italian 1.776 de ore, un german 1.845 de ore şi un britanic 1.874 de ore.