• ADEVARUL
• Justiţia, sub asediul USL
Ion Iliescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu au lansat atacuri publice la adresa procurorilor care anchetează fraudele de la referendum, fapt ce a atras o reacţie fermă din partea CSM. Ancheta procurorilor privind modul în care s-a desfăşurat procesul electoral la referendumul din 29 iulie a stârnit reacţii vehemente din partea social-liberalilor. Tăvălugul criticilor la adresa DNA l-a pornit preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, care a catalogat acţiunea "haitelor" de procurori drept "manifestări de un primitivism feroce". Discursul lui Iliescu a fost urmat de poziţia actualului lider PSD, Victor Ponta, care i-a cerut lui Traian Băsescu "să oprească prigoana procurorilor" împotriva celor care au votat la referendum.
• Procurorii DNA ajung la nume grele
Fostul ministru al Apărării şi preşedinte al PNL Alba, Teodor Atanasiu şi Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu, au fost puşi sub învinuire, alături de alte patru persoane, pentru infracţiuni la Legea referendumului şi infracţiuni de corupţie, cei şase fiind urmăriţi penal, potrivit unor surse judiciare. Atanasiu şi Samson au fost audiaţi, ieri, timp de mai multe ore, de procurorii DNA Cluj într-un dosar privind posibile fraude electorale la referendum. După o oră şi jumătate de audieri, Teodor Atanasiu a declarat la ieşirea de la DNA Cluj că este cercetat ca învinuit în dosar pentru că ar fi folosit bani sau autocare ca să ducă lumea la vot şi "astfel ar fi influenţat nefast viitorul României şi căderea lui Traian Băsescu".
• DNA Cluj: Atanasiu şi Samson au plătit interlopi să mobilizeze alegătorii cu nivel scăzut de educaţie să se deplaseze la vot
Concret, s-a stabilit că, în cursul dimineţii de 29 iulie 2012, în înţelegere cu Teodor Atanasiu, Dumitru Samson a apelat la sprijinul învinuitului Bogdan Cristian Măgurean (cunoscut interlop din Cluj Napoca, cu relaţii în diverse clanuri interlope) pentru ca, în schimbul unor sume de bani, să acţioneze în ziua referendumului pe două paliere: pe de o parte să mobilizeze alegătorii să se deplaseze la vot (în special persoane cu un nivel scăzut de educaţie) iar, pe de altă parte, să pregătească în toate marile localităţi de pe raza judeţelor Alba, Cluj, Sălaj, Bistriţa Năsăud, Arad, Timiş grupuri de interlopi care să fie pregătiţi să intervină, la nevoie, în locaţiile unde se solicită sprijin.
• Statul vinde 90 de firme
O listă cu 90 de firme la care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) mai deţine încă participaţii a fost publicată pe site-ul instituţiei, însă fără prea multe detalii privind societăţile ce urmează să fie privatizate. Majoritatea pachetelor de acţiuni sunt minoritare, sub 10% din capitalul social (multe, chiar sub 1%), dar există şi câteva societăţi la care deţinerile sunt majoritare. Printre societăţile de pe lista AVAS se regăsesc şi nume cu o anumită notorietate pe piaţa românească. Dintre cele la care statul deţine pachetul de control amintim Biroul de Turism pentru Tineret (cu 87,9%), Petromin SA Constanţa (70%), ICE Felix (45,6%), Scudas Paşcani (69,9%) sau Centrul de Echitaţie Braşov (67,72%).
• Redactor-şef de la "Jurnalul Naţional", dat afară pentru colaborare cu SRI
Jurnalistul Valentin Zaschievici, unul dintre cei patru redactori-şefi de la cotidianul "Jurnalul Naţional" a fost dat afară pentru că ar fi colaborat cu Serviciul Român de Informaţii. Grupul Intact, care editează "Jurnalul Naţional" afirmă că SRI a supus redacţia unei supravegheri constante, ordonate de către conducerea SRI şi sprijinite de un om din conducerea publicaţiei. Acea persoană este, potrivit Intact, redactorul-şef Valentin Zaschievici.
• Proteste la Tel Aviv, contra unui posibil război cu Iranul
Aproximativ o sută de manifestanţi din opoziţia israeliană de stânga au defilat, ieri seară, la Tel Aviv, contra unui posibil război care ar putea fi lansat de statul evreu împotriva Iranului, conform unui reporter AFP. "Destul cu ocuparea (israeliană a teritoriilor palestiniene); nu unui atac împotriva Iranului", "Nu războiului!", scandau manifestanţii, care făceau parte mai ales din partidele de opoziţie Meretz şi Hadash, ce defilau de la clădirea cartierului general al Likud, partidul premierului Benjamin Netanyahu, până la sediul Ministerului Apărării. Mai mulţi manifestanţi afişau poze cu Netanyahu şi ministrul Apărării Ehud Barak pe care era scris "piromani".
• CURENTUL
• Liberalii pregătesc un tun imobiliar cu terenurile şi clădirile TVR din Dorobanţi
După ce a pierdut din audienţă şi prin urmare din influenţă, cea mai mare avere a TVR o reprezintă în acest moment zestrea imobiliară, deloc de neglijat dacă avem în vedere faptul că televiziunea română are în administrare, potrivit Legii de organizare şi funcţionare, 68.102 metri pătraţi, chiar în buricul Capitalei, pe Calea Dorobanţi nr. 191. Această zestre imobiliară este completată cu încă 12.100 metri pătraţi pe Strada Moliere, din apropierea Dorobanţilor şi cu încă vreo 2700 de metri pătraţi în sectorul 1, pe str. Sergiu, unde se află autobaza instituţiei. Acest uriaş potenţial imobiliar din centru Bucureştilor, a fost luat la ochi de noua conducere uselistă a TVR , care a discutat despre o posibilă afacere cu terenurile şi clădirile din zona Dorobanţi chiar în ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie, desfăşurată săptămâna trecută.
• Incompatibila Cati Andronescu minte mai rău decât Ponta
Potrivit ministrului Educaţiei, actele normative ce împiedică ministerul să plătească premiile în bani cuvenite olimpicilor, profesorilor care i-au pregătit şi şcolilor sunt Legea nr. 285/2010 şi Legea nr. 283/2011.Dar, Legea 285/2010, la care face trimitere se referă la salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice., adică la bugetari şi la salariile acestora. Ce treabă au olimpicii internaţionali cu salariile funcţionarilor publici? Niciuna. Cum nu are legătură cu subiectul nici Legea 283/2011 care se referă la aprobarea OUG 80/2010 pentru completarea art. 11 din OUG 37/2008 privind reglementarea unor masuri financiare în domeniul bugetar. Şi acest act normativ are în vedere tot funcţionarii publici şi salariile acestora, nicidecum pe olimpicii premiaţi la competiţiile internaţionale.
• Mona Pivniceru, executată de Ponta
Un scandal de proporţii a izbucnit ieri, atunci când televiziunea de casă a PSD-ului România TV, patronată de Sebastian Ghiţă, un prieten bun al lui Victor Ponta, a difuzat o serie de imagini compromiţătoare în care judecătoarea Mona Pivniceru, cea cu accent de Tiraspol şi parti pris-uri liberale, a fost dată de gol de paparazzi că ar fi urcat în maşina lui Andrei Năstase, fiul puşcăriaşului de la Rahova. Redarea acestor imagini pe televiziunea PSD-ului demonstrează faptul că Ponta nu vrea ca partidul său să aibă încă o problemă de imagine prin instalarea la Justiţie a unui ministru care va face tot pentru a-i da o mână de ajutor protejaţilor PNL.
• Şeful DGIA Ilie Botoş nu l-a informat pe superiorul său Dobriţoiu despre ancheta juniorului de la DNA
Recent cocoţat la vârful serviciului de informaţii al Armatei - DGIA- fostul procuror Ilie Botoş nu a fost în stare să îşi informeze din timp şeful, pe ministrul Apărării Corneliu Dobriţoiu, despre ancheta pe care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) o desfăşoară în privinţa juniorului acestuia. Acest lucru l-a pus în dificultate pe Dobriţoiu care a trebuit ieri să plece de la manifestările prilejuite de Ziua Marinei la Constanţa şi să vină în audienţă de urgenţă la Crin Antonescu la Cotroceni. Cel mai probabil Dobriţoiu aflase de situaţia băiatul său, Dumitru Samson - fiul său vitreg - dintr-o citaţie pe care acesta din urmă o primise de la DNA.
• CURIERUL NATIONAL
• Îşi revine piaţa de birouri?
După trei ani de scădere, livrările de spaţii pentru birouri arată semne de creştere pentru următorii. Aproximativ 130.000 metri pătraţi de birouri se află în construcţie şi urmează să fie livraţi până la finalul anului 2013 în Bucureşti. Cu toate acestea, o serie de bănci şi companii mari au eliberat sau vor elibera suprafeţe importante, ducând la o uşoară creştere a ratei de neocupare.
• De ce nu trebuie să aşteptăm în deşert investitorii străini
Pentru economia naţională nu este însă alarmantă atât demografia negativă, cât procesul secundar, cel al îmbătrânirii populaţiei. Mutarea în sus a vârstei medii a locuitorilor României este procesul care trebuie să ne pună în gardă asupra viitorului economic al ţării. Vorbim despre presiuni asupra bugetului de pensii, despre necesarul sistemului sanitar. Nu înţelegem însă impactul care se va resimţi asupra pieţei imobiliare, asupra consumului şi nici măcar asupra capacităţii economiei în ansamblul ei de a genera randamente. Dacă până acum câţiva ani investitorii ar fi putut găsi motivaţii care să îi facă să treacă peste neajunsurile de infrastructură şi de alcătuire legislativă de la noi, acum nu mai pot scoate din ecuaţie sub nicio formă problema demografică.
• Cui îi mai folosesc stimulii monetari?
Politica de relaxare monetară promovată în ultimii patru ani de băncile centrale ale zonelor valutare importante pare a-şi atinge limitele. Printre contestatarii ei se află chiar reprezentanţi ai instituţiilor de reglementare şi supraveghere ale sistemului bancar. Richard Fisher, preşedintele Rezervei Federale Americane din Dallas, una dintre cele douăsprezece reprezentanţe districtuale ale băncii centrale ale SUA, a declarat miercuri pentru CNBC că lansarea unui nou program de relaxare cantitativă nu ar avea efect pozitiv asupra economiei. El adaugă faptul că deja instituţia pe care o reprezintă a ajutat la construirea unor rezerve ridicate în sistemul financiar. Ce rost are ca Fed-ul să pună acolo încă şi mai multe rezerve, dacă nici măcar cele disponibile nu au avut efect, mai cu seamă în ceea ce priveşte combaterea şomajului.
• Portughezii îşi vând aurul pentru a-şi plăti chiriile
Preţul record al aurului şi criza din Europa au dezvoltat piaţa pentru aurul populaţiei, magazinele care cumpără metale şi pietre preţioase înmulţindu-se semnificativ, iar multe familii din Portugalia şi-au epuizat deja "zestrea" de bijuterii pentru a acoperi cheltuielile de zi cu zi, scrie Bloomberg, citat de Mediafax. În Portugalia, una dintre ţările cu cele mai bogate rezerve de aur în perspectivă istorică, numărul magazinelor de bijuterii, în cadrul cărora funcţionează şi buticuri care cumpără aur, a crescut cu 29% anul trecut faţă de 2010, potrivit unui raport al Parlamentului de la Lisabona, citat de Bloomberg.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Ruptura Ponta-Antonescu: începutul sfârşitului
În ultimul timp, accesele de ţâfnă ale lui Crin Antonescu la adresa lui Victor Ponta s-au înmulţit. Deşi mai discret, premierul nu a rămas nici el dator. Analistul Ion Cristoiu crede că Ponta este dependent de Antonescu, care are relaţii mai trainice decât el cu baronii PSD. Aparenta armonie dintre premier şi preşedintele interimar pare să se epuizeze pe măsură ce prezenţa la putere erodează USL. Miercuri, Antonescu, într-un discurs ţinut la Cotroceni a spus că este în dezacord cu Ponta, pe care l-a acuzat că nu acţionează, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, împotriva Parchetului. Joi, un editorial din oficiosul alianţei PNL-PC, Jurnalul Naţional, îl acuza dur pe Ponta că îi este "frică". Conflictul din USL apare în contextul în care mulţi analişti, inclusiv angajaţi ai Antenei 3, apreciază că, marţi, Curtea Constituţională va invalida referendumul, iar Băsescu va reveni la Cotroceni.
• Ţepele de la casele de pariuri şi de la cazinouri
Casele de pariuri schimbă cotele dacă trebuie să achite premii prea mari jucătorilor, iar cazinourile acuză participanţii că au măsluit jocul când câştigurile la ruletă sunt exagerate. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului precizează că reclamaţiile legate de cazinouri şi casele de pariuri trebuie depuse la Ministerul de Finanţe. "În general, noi nu primim foarte multe sesizări de acest gen, iar pe acestea le direcţionăm către Finanţe". În 2011, s-au primit aproximativ 50 de reclamaţii pentru neacordarea premiilor, dintre care jumătate s-au dovedit a fi întemeiate.
• Cel mai bun loc de emigrat: Fiecare cetăţean primeşte anual un milion de euro fără să muncească
Indienii din tribul Shakopee au un venit anual pe cap de locuitor de un milion de dolari. Marea majoritate a membrilor celui mai bogat trib de indieni din SUA nu lucrează, deoarece nu au nevoie - susţine şeful tribului Shakopee din Minnesota. Tribul numără 460 de persoane şi fiecare primeşte anual câte un milion de dolari. Acest venit garantat provine din profitul unui cazino şi a unui hotel construit pe terenul Rezervaţiei Scott, aflată la 45 de minute depărtare de Minneapolis. Mystic Lake Casino este al patrulea ca mărime în America şi împreună cu sala de jocuri de noroc Little Six realizează un profit uriaş de 1,4 miliarde dolari, din care o parte revine şi membrilor tribului. Deşi trăiesc în case modeste, indienii Shakopee au parcat în faţa casei câte un automobil de lux şi sunt recunoscuţi prin faptul că îşi petrec concedii lungi în staţiuni renumite.
• JURNALUL NATIONAL
• Exact 912.526 de români SUNT REZIDENŢI în Spania, arată datele oficiale de la Madrid. În jur de 800.000 au peste 18 ani
Până la data de 31.12.2011, numărul românilor cu certificat de rezidenţă în Spania se ridica la 912.526, potrivit unui raport al Ministerului Muncii şi Securităţii Sociale din Spania. De altfel, românii reprezintă cea mai numeroasă comunitate de imigranţi comunitari (din UE) cu reşedinţa în Spania - 35,72% din totalul imigranţilor, aflându-se pe primul loc în top de mai mulţi ani. Pe locul doi sunt imigranţii din Marea Britanie - 235.052 de persoane şi din Italia - 180.221 de persoane. În memorandumul transmis de Ministrul de Interne prefecţilor şi primarilor din România, privind actualizarea listelor permanente pentru referendumul din 29 iulie se arăta că trebuie să fie scoşi de pe liste persoanele cu reşedinţa/domiciliul din străinătate.
• Ponta, pentru Handelsblatt: "România nu are nevoie de alţi bani de la FMI şi UE". Haosul politic lasă urme în economia românească, apreciază jurnaliştii occidentali
Într-un scurt interviu acordat cotidianului german Handelsblatt, prim-ministrul României, Victor Ponta, se arată deschis unei posibile coabitări cu Traian Băsescu. "Premierul Victor Ponta consideră că imaginea ţării sale a fost afectată de lupta pentru putere cu preşedintele suspendat Traian Băsescu. Conform propriilor declaraţii, Ponta este dispus ca, în cazul în care Curtea Constituţională va decide invalidarea referendumului, să coopereze cu preşedintele Traian Băsescu", scriu jurnaliştii germani. "Voi accepta orice decizie", subliniază Ponta pentru Handelsblatt.
• Valentin Zaschevici şi-a pierdut calitatea de a reprezenta redacţia Jurnalului Naţional
INTACT Media Group a luat cunoştinţă cu îngrijorare de acţiunile operative ale Serviciului Român de Informaţii în interiorul redacţiei Jurnalul Naţional. Dovezile publice concludente arată că SRI a supus redacţia Jurnalul Naţional unei supravegheri constante în ultimii ani, ordonate direct de conducerea SRI şi realizată prin misiuni la care au participat ofiţeri ai acestui serviciu de informaţii, sprijinite de un cadru de conducere al publicaţiei. Informăm că, faţă de persoana care a încălcat grav clauzele contractuale şi dentologia profesională, s-a luat măsura încetării raporturilor de muncă. Începând cu data de 16 august a.c., Valentin Zaschevici şi-a pierdut calitatea de a reprezenta, în orice împrejurare, redacţia Jurnalul Naţional.
• Ministerul Economiei: "Gigacaloria nu se va scumpi în Bucureşti din cauza majorării preţului la gaze"
Pretul gigacaloriei in Bucuresti nu va creste ca urmare a majorarii pretului la gazele naturale cu 5% din septembrie, impusa de Fondul Monetar International (FMI) la ultima vizita, a declarat Rodin Traicu, secretar de stat in ministerul Economiei. Traicu a spus ca in aceasta vara Elcen a produs mai multa energie decat realiza de obicei, ca urmare a secetei, astfel ca a realizat venituri mai mari din vanzarea unei energii mai scumpe. Centralele electro-termice (CET) din marile orase sunt in acelasi cos cu populatia, astfel ca majorarea pretului la gaze va fi cu 5%, spre deosebire de industrie unde majorarea este de 10%. Elcen se afla in subordonarea ministerului Economiei.
• "Baronii" de la SIF-uri. Cine mai conduce cele 5 societăţi de investiţii
Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) au atras constant atenţia investitorilor, în contextul în care acestea deţin o parte importanta a economiei locale. Un aspect intim legat de acestea se referă la scandalurile privind anumite grupuri de interese. Astfel, discuţiile aprinse din 2009 , iscate în cadrul adunării generale a SIF Banat-Crişana, când au fost suspendate drepturile de vot ale unui grup mare de acţionari, sau cele recente privind SIF Muntenia, sunt doar câteva dintre episoadele reprezentative ce marchează istoria SIF-urilor. Income Magazine face o trecere în revistă a celor care se află acum la cârma celor cinci SIF-uri.
• NATIONAL
• Mihai Razvan Ungureanu si-a cumparat lame de ras, deodorante si parfumuri din bugetul de stat!
Premierul celor "aproape 80 de zile" si-a anuntat oficial intentia de a candida la alegerile parlamentare care, cel mai probabil, vor avea loc pe data de 2 decembrie. Numai ca adevarata intentie a presedintelui Initiativei Civice de Centru Dreapta, marturisita chiar de el apropiatilor, este de a se bate pentru Palatul Cotroceni. Iar intrarea iminenta a lui Mihai Razvan Ungureanu in cursa prezidentiala le da deja frisoane multora. Culmea este insa ca nu neaparat rivalilor politici, cat mai ales fostilor colaboratori, care l-au catalogat la unison cel mai "scartar" demnitar cu care au lucrat vreodata.
• Patronul RTV, Sebastian Ghita, mai santajabil ca Mona Pivniceru
Bomba aruncata de Romania TV si care putea sa o scoata din carti pentru functia de ministru al Justitiei pe Mona Pivniceru miroase de la o posta a facatura. Cei care s-au dat in fapt au fost chiar ziaristii de la RTV, care au declarat ca detin de cateva zile imaginile compromitatoare, in care Pivniceru a fost surprinsa urcand in masina lui Andrei Nastase, fiul fostului premier Adrian Nastase. Bun. Daca aveau aceste imagini de ce nu le-au difuzat imediat, avand in vedere potentialul subiectului. Poate pentru ca pozele au fost furnizate-n plic, postul RTV fiind ales special, avand in vedere ca patronul televiziunii, Sebastian Ghita, este cunoscut ca un apropiat al premierului Victor Ponta.
• Ecuadorul il ia pe Assange din Anglia, dar n-are pe unde sa-l scoata
Marea Britanie a amenintat ca va intra in Ambasada Ecuadorului din Londra si il va aresta pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange. Acesta se afla in Ambasada Ecuatorului din Londra din luna iunie, cerand azil politic, sub motivul ca extradarea in Suedia nu este decat un pas pentru a fi extradat in SUA. Ieri, Ecuadorul i-a acordat azil politic, starnind un conflict diplomatic cu Marea Britanie. Foreign Office a amenintat ca va ridica statutul diplomatic pentru Ecuador, pentru a putea intra in ambasada sa-l aresteze pe Assange.
• PUTEREA
• HellviGaga prăpădeşte banii românilor. Dan Voiculescu a plasat un pion otrăvit pe tabla de şah a lui Crin Antonescu
Concertul megastarului Lady Gaga a repus pe tapet modul defectuos în care miniştrii din toate guvernele au administrat banul public indiferent de sursa finanţării, Bucureşti sau Bruxelles. Nici actualul ministru al Dezvoltării şi Turismului, Eduard Hellvig, nu a reuşit să evite infectarea cu virusul consumului exagerat de bani publici în folosul unor căpuşe. Din informaţiile noastre rezultă că ministrul Hellvig este pionul otrăvit de pe tabla de şah politic a liberalului Crin Antonescu. Spunem asta pentru că Eduard Hellvig pregăteşte un contract de câteva milioane de euro cu dedicaţie pentru Trustul Intact, scopul fiind tot mediatizarea celebrei frunzeromâneşti lansată de mult hulita doamnă Udrea.
• 14 milioane de euro în WC-uri cu GPS
Primăria Capitalei vrea să achiziţioneze 3.000 de toalete publice, dotate cu sistem GPS, pe care vrea să plătească astronomica sumă de 14 milioane de euro, fără TVA. Toaletele vor fi de mai multe tipuri: automate racordabile la reţeaua de canalizare şi electricitate, ecologice mobile şi destinate persoanelor cu dizabilităţi. Contractul va fi încheiat pe o perioadă de patru ani, în urma unei licitaţii deschise, şi va avea forma unui acord-cadru cu un singur agent economic, potrivit unui anunţ postat pe site-ul guvernamental de licitaţii publice.
• ROMANIA LIBERA
• Procurorii au interceptări cu Mona Pivniceru din care ar rezulta planul de subordonare a justiţiei
Surse judiciare spun ca exista interceptari in dosarul de coruptie al fostului procuror-membru CSM, George Balan, al unor convorbiri ale acestuia cu Mona Pivniceru, din care ar rezulta strategia de subordonare a Justitiei. Potrivit surselor noastre, din convorbiri ar rezulta ca Mona Pivniceru urma sa fie numita ministru al justitiei, functie din care ea sa-l propuna procuror general pe George Balan, iar pe Marcel Sampetru, supranumit "doctorul de dosare" in alte rechizitorii de coruptie, sef la DNA. Dupa aceaste miscari, urma revocarea presedintelui si vicepresedintelui CSM Alina Ghica, respectiv Oana Schmidt-Haineala, apoi revocarea presedintelui Inaltei Curti, Livia Doina Stanciu si inlocuirea acestora cu oameni de incredere. Apoi, Mona Pivniceru urma sa fie recompensata cu functia de judecator la Curtea Constitutionala, pe un mandat de 9 ani,
• Presiune pe justiţie. De ce ii atacă Ponta pe procurorii
Victor Ponta i-a atacat joi pe procurorii care fac anchetele în cele peste 500 de dosare penale cu fraudele electorale, deşi ştie, în calitatea sa de fost procuror, că anchetatorii au respectat legea şi sunt obligaţi să-i audieze pe martori şi făptuitori. Criticile premierului pot fi interpretate ca presiuni, venite de la cel mai înalt nivel, pentru închiderea dosarelor, fără să se administreze probele. Ce model de Justiţie vrea să promoveze Ponta? Dacă acuzaţiile la adresa Parchetului formulate de Crin Antonescu pot fi scuzabile pentru că acesta nu cunoaşte legile şi nici nu are timp să le studieze, instigarea la încălcarea legilor prin ignorarea plângerilor penale de fraudare a referendumului, practicată de premierul Victor Ponta, este condamnabilă.
• Cum preţuieşte bursa insolvenţa Hidroelectrica?
După o scădere emoţională, acţiunile Fondului Proprietatea au revenit în forţă şi bifează un "bonus" de aproximativ 8%. Insolvenţa Hidroelectrica poate aduce un profit suplimentar de peste 20 milioane euro în conturile sale. Unul dintre cei mai vocali contestatari ai contractelor bilaterale, administratorul FP Franklin Templeton, estima pentru acţionari că acestea ar fi adus companiei o pierdere de 250 milioane euro doar în 2011. Poate atinge Hidroelectrica un profit similar după rezilierea contractelor cu traderii de electricitate şi renegocierea principalului contract de furnizare, cel cu Alro? Traderii se pot orienta însă spre alte pieţe, mai ieftine (Ucraina), iar Alro, deşi va plăti substanţial mai mult (cu până la 60%), nu a fost adus totuşi la preţul pieţei.
• ZIARUL FINANCIAR
• Mitul moldovenilor veniţi la Bucureşti, spulberat de statistici: 52% dintre cei mutaţi în Capitală sunt din Muntenia şi numai 20% provin din Moldova
Anul trecut, aproape 21.000 de români din provincie şi-au stabilit domiciliul în Bucureşti, iar statisticile arată că jumătate dintre aceştia provin din Muntenia şi numai 20% din Moldova, contrazicând percepţia generală conform căreia pentru moldoveni Capitala este cea mai căutată destinaţie de lucru şi domiciliu. Astfel, statisticile arată că în 2011 aproape 11.000 de munteni (cei mai mulţi din din judeţele Teleorman, Ilfov şi Prahova), 4.100 de moldoveni (majoritatea din Bacău, Vaslui şi Galaţi), 2.500 de olteni (din Olt, Gorj şi Dolj) şi numai 1.270 de ardeleni (cei mai mulţi din Braşov, Hunedoara şi Mureş) şi-au stabilit domiciliul în municipiul Bucureşti, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.
• Primăria Bucureşti nu ştie când se vor finaliza lucrările la pasajul Mihai Bravu care trebuia terminat în ianuarie 2012
Primăria Capitalei încă nu poate avansa o dată concretă cu privire la deschiderea circulaţiei pe pasajul Mihai Bravu, cu toate că lucrările demarate în luna ianuarie 2011 trebuia să fie finalizate încă de la începutul acestui an, având durata de execuţie de 12 luni. "În acest moment lucrările privind relocarea reţelelor edilitare sunt pe ultima sută de metri şi a început deja turnarea ultimelor două pile ale podului", au declarat oficialii Primăriei Capitalei. Întârzierea construcţiei pasajului vine în contextul în care lucrările au fost oprite de mai multe ori de la începutul anului trecut. Lucrarea a fost suspendată de două ori de Mihai Atănăsoaei, fostul prefect al Capitalei, în condiţiile în care primăria a demarat lucrările fără a avea un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat.
• Goana după funcţii: 500 de numiri în ministere şi agenţii în primele 100 de zile ale guvernării Ponta
Schimbarea a 500 de înalţi funcţionari publici în timp record de guvernarea Ponta în primele 100 de zile de la preluarea puterii este considerată ca fiind "forţată" şi în acelaşi timp o strategie a unei "clase politice slabe", spun specialiştii în resurse umane şi administraţie publică. "Înalţii funcţionari sunt influenţaţi de factorul politic. Directorii generali din agenţii sunt aleşi din rândul directorilor, pasul înainte fiind făcuţi de cei cu o poziţie politică mai avantajoasă. La putere au venit două partide mari, PSD şi PNL, iar în acest moment aveau nevoie să îşi aducă în funcţii oamenii lor", spune Marius Văcărelu, expert în administraţie publică în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. Victor Ponta a semnat în primele trei luni în care a ocupat fotoliul de premier ordine de schimbare pentru aproape toţi şefii instituţiilor din subordinea ministerelor, puţini fiind cei care şi-au păstrat fotoliile.
• Ipoteză: Grecia ar supravieţui financiar printr-o schemă ca un joc piramidal de tipul Caritas, cu bani de la BCE
Grecia, statul cu cele mai mari datorii din zona euro, supravieţuieşte financiar cu ajutorul unui sistem care creează un flux circular de lichiditate foarte asemănător cu o schemă piramidală. Şi alte state europene puternic îndatorate se finanţează în acelaşi fel. Experienţa a demonstrat că dacă una din verigi cedează, se prăbuşeşte tot mecanismul. "Aceasta este o uriaşă schemă Ponzi, ceea ce este îngrijorător", a afirmat Nick Beecroft, preşedintele din Marea Britanie al Saxo Capital Markets. Schema Ponzi este o operaţiune investiţională adesea frauduloasă care presupune plata unor profituri foarte mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane şi nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate.